Semasa memasak nasi dalam jumlah besar sekaligus, tidak ada yang lebih mudah daripada menggunakan periuk nasi. Selain itu, [banyak restoran memilih periuk nasi komersial] kerana mereka tidak ribut. Anda hanya menambah nasi dan air dan tunggu, yang membebaskan pekerja anda untuk mengerjakan tugas lain semasa nasi memasak. Walaupun menggunakan periuk nasi adalah mudah, ada beberapa langkah tambahan yang boleh anda lakukan untuk menjimatkan masa pembersihan dan memastikan anda mendapat nasi yang dimasak dengan sempurna.

Apa itu Periuk Nasi?

Periuk nasi adalah peralatan dapur yang boleh memasak pelbagai jenis beras dan biji-bijian. Periuk nasi berfungsi dengan mendidih air, yang kemudian diserap ke dalam nasi sehingga menjadi lembut. Selain itu, periuk nasi adalah automatik, yang membebaskan pekerja anda untuk mengerjakan tugas-tugas lain semasa nasi dimasak, dan anda tidak perlu risau jika ia mendidih atau hangus.

Apa Yang Anda Perlu Gunakan Periuk Nasi?

Berikut adalah beberapa peralatan yang anda perlukan untuk mengendalikan periuk nasi anda:

 • Periuk nasi
 • Nasi
 • Air
 • Cawan penyukat
 • Dayung beras
 • Pilihan: [Serbuk periuk nasi yang boleh digunakan semula]

Sekiranya Anda Bilas Beras Anda?

Ramai pengguna periuk nasi yang berpengalaman akan membilas nasi sebelum memasukkannya ke dalam periuk. Tetapi mengapa mereka membasuh beras terlebih dahulu, dan adakah anda harus membilasnya juga?

Tujuan membilas padi adalah menyingkirkan racun perosak atau bahan kimia yang mungkin tertinggal pada biji-bijian. Selain itu, membilas beras anda akan menghilangkan kanji yang berlebihan, yang menjadikan nasi anda tekstur yang konsisten dan mengelakkan periuk nasi mendidih.

Walaupun membilas nasi adalah amalan yang baik untuk kebanyakan jenis beras, anda harus memeriksa terlebih dahulu bungkusan khusus pada beras anda. Sebilangan beras diperkaya dengan vitamin dan mineral, yang akan larut jika beras dicuci.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk memasak nasi anda dalam periuk nasi?

[Jenis beras yang berbeza ] memerlukan jumlah air dan masa yang berbeza untuk memasak dengan sempurna. Nasib baik, periuk nasi anda dapat mengukur apabila nasi anda sudah selesai dimasak dan dimatikan secara automatik. Biasanya, memasak sebilangan besar nasi dalam periuk nasi mengambil masa antara 25 hingga 35 minit.

Berapa Banyak Air Yang Perlu Anda Gunakan dalam Periuk Nasi?

Jumlah air yang perlu anda gunakan dalam periuk nasi anda akan bergantung pada jenis beras yang anda gunakan dan sama ada anda membilas beras sebelum menambahkannya ke periuk. Berikut adalah pecahan pelbagai jenis beras dan berapa banyak air yang anda perlukan untuk memasaknya:

Untuk setiap cawan beras atau quinoa, gunakan jumlah air yang tertera di bawah.

 • Nasi putih bijirin panjang - 1 ¾ cawan
 • Nasi putih bijirin sederhana - 1 ½ cawan
 • Nasi putih bijirin pendek - 1 ½ cawan
 • Nasi perang bijirin panjang - 2 ¼ cawan
 • Nasi parboiled - 2 cawan
 • Nasi basmati atau Jasmine - 1 ½ cawan
 • Quinoa - 2 cawan

Cara Menggunakan Periuk Nasi

1. Ukur jumlah beras yang betul dan masukkan ke dalam mangkuk.

 • Cara Menggunakan Periuk Nasi
 1. Pilihan: Bilas beras sehingga air menjadi jernih.
 • Berapa lama masa yang diperlukan untuk memasak nasi dalam periuk nasi 3. Pindahkan nasi dari mangkuk ke periuk dalam periuk nasi anda. Anda juga boleh menggunakan serbet beras yang boleh digunakan semula untuk memudahkan pembersihan selepas itu.
 • Berapa lama untuk memasak nasi dalam periuk nasi 4.Masukkan air ke periuk nasi.
 • Bagaimana anda menggunakan periuk nasi
1 Suka

Anda boleh melayari kiriman berkaitan mengenai 5 Sushi Rice Cooker Terbaik tahun 2021 (Panduan Pakar Terungkap) .

Catatan tersebut ditulis dengan menganalisis perkara-perkara berikut.

 • 24 Model Yang Dipertimbangkan
 • Pakar yang ditemu ramah
 • 43 Jam Penyelidikan
 • 104 Ulasan Dianalisis

Apabila anda mempunyai sedikit masa dan ingin memasak nasi dalam kuantiti yang banyak, maka periuk nasi adalah peralatan terbaik. Ini dapat menjimatkan masa dan tenaga anda kerana di sini anda hanya perlu memasukkan air dan beras dan hanya menunggu beberapa minit. Periuk nasi kebanyakannya digunakan di banyak restoran, Dapur, di Asrama dan lain-lain. Memasak nasi adalah salah satu makanan yang paling biasa disediakan tetapi, memasak nasi dalam periuk tekanan boleh menyebabkan kegemukan kerana memakan nasi semasa memasak. Di samping itu, periuk nasi memasak nasi dengan sempurna dalam satu masa. Periuk nasi juga lebih senang dibersihkan. Walaupun begitu, tidak betul meninggalkan periuk nasi sepanjang hari atau semalaman kerana ini boleh merosakkan kualiti memasak anda. Jadi, pemohon harus tetap utuh dengan periuk nasi semasa memasak nasi kerana dengan berinteraksi pemohon dapat mendapatkan nasi yang dimasak dengan sempurna dengan kualiti yang baik.

:arrow_right: Nasi melekat di bahagian bawah periuk nasi:

Nasi yang melekat di bahagian bawah periuk nasi adalah kerana kekurangan air dan juga kerana terlalu masak. Sekiranya anda menggunakan air dan waktu dengan betul dengan menumpukan pada jumlah beras maka tidak akan menempel dengan periuk periuk dan juga tidak akan meninggalkan air di bahagian bawah periuk.

:arrow_right: Keperluan Air:

Memasak nasi yang baik bergantung pada jumlah air. Sekiranya anda menggunakan jumlah air yang sempurna sesuai dengan kuantiti padi anda, maka itu akan memberi anda hasil yang baik. Nisbah asas air ke beras satu cawan beras putih diperlukan untuk 2 cawan air. Beras perang juga memerlukan lebih banyak air dan lebih banyak masa memasak daripada air putih.

Periuk Nasi Terbaik 2021:

:arrow_right: Untuk penyediaan barang makanan yang baik, anda harus menggunakan peralatan yang berkualiti. Berikut adalah beberapa periuk terbaik yang memasak nasi anda dengan sempurna dengan menjimatkan masa anda. • Periuk nasi Zojirushi Micome dan lebih panas • Periuk Beras Keramik Aroma House • Periuk Segera 6 Qt 7- dalam-1 periuk Pelbagai Program yang Boleh Digunakan

Ringkasan:

Memasak nasi dalam periuk nasi menjimatkan masa anda dan memasak beras dalam kuantiti yang banyak. Resipi sangat mudah, hanya diperlukan air, sawah dan cawan. Peralatan untuk memasak nasi juga berbeza dari segi harga dan kualiti. Nisbah air bergantung pada kualiti air. Sebagai contoh, beras perang memerlukan lebih banyak air daripada putih.

Kelebihan memasak nasi pada periuk:

Terdapat beberapa kelebihan menggunakan peralatan yang luar biasa ini; • Ia memasak nasi untuk anda secara automatik dalam masa yang singkat • Ia menggunakan teknologi yang tidak lengket • Menjaga beras anda tetap hangat • Menjimatkan masa dan tenaga anda • Mudah dibersihkan :red_circle: Soalan Lazim (Soalan Lazim):

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Berapa banyak air yang anda masukkan ke dalam periuk nasi? Nisbah umum untuk memasukkan air ke dalam beras adalah 1: 1. Ini bermaksud anda boleh memasukkan air mengikut kuantiti beras. Sekiranya nasi satu cawan untuk memasak, tambahkan satu cawan air. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Bagaimana saya memilih periuk nasi? Semasa anda membeli periuk nasi, pertama-tama ingatlah saiz keluarga anda dan fikirkan juga bahawa anda memerlukan secawan nasi untuk memasak. Kemudian beli periuk saiz dan kapasiti berharga mengikut keperluan anda.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Adakah periuk nasi berbaloi? Periuk nasi yang berkualiti tinggi adalah peralatan dapur yang serba boleh. Ia membantu anda memasak nasi dalam masa yang singkat. Ia juga membantu anda membuat makanan yang enak dalam masa yang singkat dengan cara yang lebih mudah.

Meneruskan perbincangan dari Cara menggunakan periuk nasi :

KAPASITI PEMASAK BERAS : Oleh kerana mereka juga terdapat dalam pelbagai kapasiti dari 1 cawan hingga lebih dari 15 cawan nasi yang dimasak, periuk nasi disyorkan walaupun bagi mereka yang hanya makan satu porsi nasi dalam satu masa. Sekiranya isi rumah anda menikmati beras dalam jumlah yang banyak, fikirkanlah untuk melengkapkan dapur anda dengan periuk nasi. KEBURUKAN MENGGUNAKAN COOKER BERAS : Nasi di bahagian bawah boleh dibakar jika anda tidak berhati-hati. Sebaik sahaja nasi mula dimasak adalah idea yang lebih baik untuk mengaduk nasi setiap 2-3 minit sehingga dimasak. Ia menggunakan teknologi non stick. Ia mungkin tidak dimatikan. SIAPA PEMASAK NASI TERBAIK? Periuk nasi Zojirushi di Amazon. Periuk nasi tekanan pemanasan aruhan Zojirushi di Amazon. Periuk nasi pantai Hamilton di Amazon. ADAKAH COOKER BERAS BAIK UNTUK KESIHATAN? Nasi adalah salah satu makanan yang paling biasa disediakan tetapi memasak nasi di periuk nasi berbahaya periuk nasi Mungkin meninggalkan arsenik yang berbahaya dalam makanan kita. Arsenik adalah logam beracun yang berlaku secara semula jadi dalam dua syarikat organik dan anorganik malangnya ini juga mempunyai kesan membuang nutrien dari beras. SIAPA PEMASAK NASI MURAH? Cuisinart CRC -400 rice cooker Hamilton rice cooker and food streamer Comfee 20 cawan rice cooker NAS COOKER DIBUAT? Sebilangan besar periuk nasi diperbuat daripada aluminium untuk mangkuk memasak dalaman terdapat beberapa model yang menggunakan keluli tahan karat dan bukannya aluminium. Pelbagai bahan lain seperti tembaga, karbon tulen, seramik boleh digunakan untuk kekonduksian haba yang lebih tinggi atau rasa yang lebih baik. ADAKAH COOKER BERAS SIHAT? Mereka mendapati bahawa mengalirkan kaedah yang digunakan oleh periuk nasi hampir tidak menghilangkan arsenik kerana air yang dimasaknya semua beras organik diserap semula mempunyai arsenik yang sama seperti beras yang ditanam secara konvensional dan beras perang yang sihat. PENTING MENGGUNAKAN COOKER BERAS : Periuk nasi adalah alat yang berguna untuk membuat anda berada di kawasan dapur ketika anda merancang hampir semua hidangan yang akan memudahkan anda memasak nasi untuk dihidangkan kepada rakan program anda tetapi ini juga membolehkan anda agar tetap suam walaupun menunggu kelonggaran makanan untuk dimasak.

Orang memasak nasi selama bertahun-tahun tanpa bantuan alat khas. Siapa yang memerlukan satu lagi alat unitasking di dapur mereka yang terlalu lengkap? Mungkin awak. Membuat beras tidaklah sukar, tetapi mungkin bagi sebilangan kecil orang. Tidak malu! Periuk nasi menjadikannya mudah walaupun bagi orang yang mungkin memasak nasi tanpa bantuan.

Juga, periuk nasi adalah satu-satunya alat unitasking jika anda memilih untuk melihatnya dengan cara ini. Anda sebenarnya boleh menggunakannya untuk membuat pelbagai perkara: sup, bubur, sayur-sayuran kukus, makanan satu periuk. Namun, keinginan atau keperluan anda untuk membuat barang-barang ini di dalam periuk nasi mungkin tidak tinggi. Ikuti kuiz keserasian periuk nasi kami atau lihat sejauh mana anda sesuai untuk satu sama lain.

Sekiranya Anda Membeli Periuk Nasi?

• Adakah anda membuat beras atau biji-bijian kukus sekurang-kurangnya beberapa kali dalam seminggu? Sekiranya ya, teruskan membaca.

• Adakah anda menghadapi masalah membuat nasi yang enak di dapur? Sekiranya ya, teruskan membaca.

• Adakah anda suka membawa mesin pergi, berjalan kaki, atau berjalan kembali ke nasi yang dimasak dengan sempurna? Sekiranya ya, teruskan membaca.

• Adakah anda mempunyai dapur kecil tanpa kompor? Ding ding, nampaknya kita mempunyai pertandingan! Bilik asrama, pejabat, atau bilik hotel (ya, bilik hotel) adalah habitat yang sesuai untuk periuk nasi. Saya tahu orang yang melakukan perjalanan dengan mereka.

• Adakah anda terlibat dalam memasak nasi penting untuk anda? bagi sebilangan kecil orang, membuat beras adalah perjalanan bersama. Sekiranya demikian, anda tidak boleh mengambil periuk nasi.

Bagaimana Periuk Nasi Berfungsi

Fungsi periuk nasi adalah sederhana atau misteri. Anda menambah air atau beras apa sahaja jenis beras, dengan air sebanyak yang diperlukan atau tekan ON. Kemudian, walau beberapa minit kemudian, nasi itu dimasak dengan sempurna atau periuk tahu secara ajaib.

Cukup sejuk, ya? pada ketika ini, periuk beralih ke WARM, atau nasi anda yang dimasak duduk di sana pada suhu penuaian wap yang sempurna, menunggu dengan sabar untuk anda datang ke dalam ini pada masa lapang anda.

Walaupun juju gembira periuk nasi pasti menarik, semua ini berlaku melalui teknologi yang bijak. Periuk nasi yang kami gunakan hari ini telah wujud selama beberapa dekad atau pertama kali dikembangkan di Jepun. Mereka mungkin mengesan penyerapan butiran cecair kerana termostat: Cecair di dalam periuk tidak boleh mencapai lebih dari 212 ° F (100 ° C) jika kebanyakannya adalah air. Setelah cecair hilang, elemen pemanasan dapur melonjak, memicu termostat untuk menukar unit ke PERANG, mengetahui bahawa tidak perlu lagi mendidih apa-apa.

Sekiranya ini tidak masuk akal, jangan khawatir. Bagaimana ini berfungsi tidak menjadi masalah. Yang penting ialah bagaimana anda mengusahakannya, atau bahagian ini adalah yang mudah. Anda mungkin membelanjakan sebanyak $ 15 untuk periuk nasi, atau sebanyak $ 140. Setiap periuk nasi dapat membuat nasi yang sempurna atau lebih, jadi apa perlunya yang sudah dimasak? Inilah ringkasan ringkas jenis yang akan anda lihat di luar sana.

Periuk Masak / Panas: Ini adalah periuk murahan yang mempunyai dua tetapan: pada (atau BOIL atau COOK) atau WARM. Mereka boleh dipercayai atau boleh bertahan selama bertahun-tahun walaupun harganya sederhana. Jenama biasa di sini adalah Aroma atau Zojirushi, yang ditunjukkan dalam foto-foto ini.

Logik kabur / perisik beras pintar: Sekiranya periuk nasi hidup / mati adalah telefon bimbit, ini adalah iPhone 11s. Mengapa logik kabur? Ia adalah kecerdasan buatan yang dilengkapi dengan unit ini. ini membantu mengesan isi padu cecair atau beras atau membuat penyesuaian yang sewajarnya. Ini juga mempunyai tetapan khusus untuk bubur, beras manis atau lengket, beras perang, atau kacang. Harganya sedikit lebih mahal daripada periuk hidup / mati atau mempunyai lebih banyak loceng atau wisel. Jenama biasa adalah Zojirushi atau Cuckoo.

Periuk tekanan tinggi: Periuk pelbagai fungsi, seperti Periuk Segera, adalah periuk perlahan, periuk tekanan, atau periuk nasi, semuanya ada di dalam satu periuk. Sekiranya hanya membaca ini membuatkan anda merasa keliru atau panik, berehatlah! Jangan ambil seperti ini. Sekiranya anda ingin mempunyai satu perkakas ini berfungsi empat daripada lima, jelajahi sedikit lagi.

Memasak nasi di bawah tekanan adalah perkara tersendiri, atau walaupun tidak tercakup dalam panduan ini, anda boleh membaca semua mengenai ini di sini, atau membaca mengenai Periuk Segera di sini. jika memilih periuk nasi - apa-apa jenis periuk nasi - kapasiti adalah masalah besar. Periuk biasanya terdapat dalam kapasiti tiga cawan, enam cawan, atau 10 cawan. Kapasiti periuk menunjukkan berapa banyak nasi yang dimasak. Oleh itu, jangan masukkan tiga cawan nasi kering ke dalam periuk tiga cawan; ia akan merangkumi tiga cawan nasi yang dimasak.

Periuk nasi kecil tidak berfungsi dengan baik dengan jumlah beras yang banyak, kerana ia boleh melimpah. Tidak juga semua periuk besar menggunakan nasi dalam jumlah yang sedikit. Sekiranya anda makan nasi sepanjang hari, adakah memasak untuk rumah tangga yang lebih besar, atau seperti sisa makanan, pergi ke periuk sederhana hingga besar. Isi rumah yang lebih kecil akan lebih baik dengan periuk tiga cawan.

Cara Menggunakan Periuk Nasi untuk Membuat Nasi: Asasnya

 1. Ukur beras. Nasi coklat, beras putih, beras hitam, beras basmati — apa sahaja beras yang mengapung di kapal anda. Periuk hanya tahu apa yang harus dilakukan, percayalah.

 2. Bilas nasi. Langkah ini adalah pilihan, tetapi ini memberi anda beras yang lebih enak dengan biji-bijian yang lebih jelas jika itulah yang anda cari.

 3. Masukkan nasi ke dalam periuk.

 4. Ukur air atau tambahkan ini ke dalam periuk. Berapa banyak air? ini bergantung pada jenis beras yang anda buat, tetapi anda akan menggunakan jumlah air atau cecair yang sama dengan yang anda gunakan untuk memasak di atas dapur. (Sekiranya anda menggunakan alat memasak di bawah tekanan, ini tidak akan berlaku; rujuk manual.)

 5. Pakai tudung.

 6. Tukar periuk ke PAPAN atau MASAK. Sekiranya periuk logik kabur atau periuk masak, pilih program untuk jenis nasi yang anda buat. Anda perlu membaca arahan yang disediakan oleh periuk. Maaf.

 7. Biarkan ini masak. Berapa lama masa ini? ini bergantung pada periuk, atau berapa banyak cecair yang anda tambah. Walau bagaimanapun, ini selalu memakan masa lebih lama daripada yang saya jangkakan. Pembakar kompor biasanya mendidih air lebih cepat.

 8. Dengarkan atau lihat. jika nasi dimasak, juju tersembunyi khas periuk akan beralih ke WARM, atau lampu akan berubah. beberapa periuk akan berbunyi, atau memainkan lagu kecil itu. Periuk yang tidak mahal kadangkala menghasilkan KLIK yang boleh didengar, tetapi itu sahaja.

 9. Angkat penutup atau periksa nasi. Ia akan selesai, saya berjanji. Oh ho ho, itu ajaib! Selalunya, nasi adalah yang terbaik setelah ini dikukus dengan lembut kira-kira 10 minit setelah periuk bertukar menjadi suam (ini juga berlaku untuk nasi yang dimasak di atas dapur).

 10. Makan nasi jika anda sudah bersedia. jika periuk dihidupkan, nasi akan menanti anda dengan sabar pada suhu yang tepat. Goldilocks akan masuk ke dalamnya. Ini adalah kemenangan besar dengan periuk nasi. Ya, selamat untuk makan nasi di sana selama berjam-jam atau pada waktu yang panas! Apa yang anda fikir mereka lakukan di restoran?

• Sekiranya anda memasak makan malam, ambil nasi terlebih dahulu. Tetapkan ini atau lupakan. Semasa nasi masak, siapkan apa sahaja yang anda buat - kari, tumis, sayur tumis, stik panggang - dan pada masa yang sudah siap, begitu juga nasi milik anda.

• Sebilangan besar periuk nasi dilengkapi dengan cawan pengukur plastik. Ingatlah bahawa mereka tidak semua mengukur satu cawan beras yang sebenarnya. Mereka paling baik digunakan untuk nisbah langsung (contohnya, satu cawan plastik beras ke dua cawan air).

• Perhatikan pancuran berkabut dari penutup jika periuk anda mempunyai lubang lubang wap di penutupnya. beberapa jenis beras atau biji-bijian (oatmeal, saya memerhatikan anda!) cenderung menghasilkan semburan senapang beransur-ansur halus dari lubang bolong atau ini akan merangkumi semua yang berdekatan.

• Fikirkan periuk nasi anda sebagai gabungan antara kuali elektrik atau periuk perlahan. Sekiranya anda suka, anda boleh menumis bawang di periuk nasi anda, menambah cecair, biarkan mendidih, atau buat sup sederhana. Atau anda boleh menambahkan air atau kemudian rak kukus atau makanan wap.

Memang betul. Anda boleh memasak keseluruhan makanan di periuk nasi jika anda mahu. Berikut adalah makanan kegemaran saya yang lain untuk periuk nasi. Quinoa, farro, barley, millet, soba, bulgur ... anda mengambil idea. Walaupun ini bukan beras, itu bukan masalahnya. Juju gembira periuk nasi mendapatnya.

Perkara bukan nasi kegemaran saya dalam periuk nasi adalah oatmeal yang dipotong besi. Saya menggabungkan oat atau air (menggunakan satu cawan oat hingga tiga cawan air) di dalam periuk pada malam sebelumnya atau membiarkannya merendam semalaman, yang mengurangkan memasak atau menjadikan nutrien lebih mudah diserap oleh badan anda. Kemudian, tidak lama selepas bangun tidur, saya menghidupkan periuk, atau gandum saya dimasak dalam masa kira-kira setengah jam.

Itu mungkin sudah lama, tetapi anda tidak perlu menghadiri mereka. Bancuh kopi, baca kertas, buat diri anda cantik, atau ketika itu oatmeal sudah siap untuk dimakan.

Periuk nasi yang disertakan dilengkapi dengan petunjuk atau buku kecil resipi ini yang menggariskan masakan bukan beras dengan lebih mendalam. Anda juga boleh menggunakan periuk nasi yang murah untuk memasak seperti ini, tetapi anda juga harus menjelajah ke alam liar. Dua buku ini mungkin membantu, tidak kira jenis periuk yang anda ada:

• Periuk Nasi Setiap Hari oleh Diane Phillips (Ini adalah buku masakan yang sah.)

• Pot atau Cara Menggunakannya oleh Roger Ebert (Ya, pengkritik filem, atau sementara buku ini mempunyai resipi, ini lebih merupakan manifesto periuk nasi yang menggembirakan daripada buku masakan.)

Soalan Lazim

Berapa banyak air yang anda masukkan ke dalam periuk nasi?

Ini bermaksud anda boleh memasukkan air mengikut kuantiti beras. Sekiranya nasi satu cawan untuk memasak, tambahkan satu cawan air.

Bagaimana saya memilih periuk nasi?

Semasa anda membeli periuk nasi, pertama-tama ingatlah saiz keluarga anda dan fikirkan juga bahawa anda memerlukan secawan nasi untuk memasak. Kemudian beli periuk saiz dan kapasiti berharga mengikut keperluan anda.

Adakah periuk nasi berbaloi?

Periuk nasi yang berkualiti tinggi adalah peralatan dapur yang serba boleh. Ia membantu anda memasak nasi dalam masa yang singkat. Ia juga membantu anda membuat makanan yang enak dalam masa yang singkat dengan cara yang lebih mudah.

Semasa memasak nasi dalam jumlah besar sekaligus, tidak ada yang lebih mudah daripada menggunakan periuk nasi. Selain itu, banyak restoran memilih periuk nasi komersial kerana mereka tidak ribut. Anda hanya menambah nasi dan air dan tunggu, yang membebaskan pekerja anda untuk mengerjakan tugas lain semasa nasi memasak. Walaupun menggunakan periuk nasi adalah mudah, ada beberapa langkah tambahan yang boleh anda lakukan untuk menjimatkan masa pembersihan dan memastikan anda mendapat nasi yang dimasak dengan sempurna. Periuk nasi adalah peralatan dapur yang boleh memasak pelbagai jenis beras dan biji-bijian. Periuk nasi berfungsi dengan mendidih air, yang kemudian diserap ke dalam nasi sehingga menjadi lembut. Selain itu, periuk nasi adalah automatik, yang membebaskan pekerja anda untuk mengerjakan tugas-tugas lain semasa nasi dimasak, dan anda tidak perlu risau jika ia mendidih atau hangus. Berikut adalah beberapa peralatan yang anda perlukan untuk mengendalikan periuk nasi anda:

 • Periuk nasi

 • Dayung beras

 • Nasi

 • Air

 • Cawan penyukat

 • Pilihan: serbet periuk nasi yang boleh digunakan semula Banyak pengguna periuk nasi yang berpengalaman akan membilas nasi sebelum memasukkannya ke dalam periuk. Tetapi mengapa mereka membasuh beras terlebih dahulu, dan adakah anda harus membilasnya juga? Tujuan membilas padi adalah menyingkirkan racun perosak atau bahan kimia yang mungkin tertinggal pada biji-bijian. Selain itu, membilas beras anda akan menghilangkan kanji yang berlebihan, yang menjadikan nasi anda tekstur yang konsisten dan mengelakkan periuk nasi mendidih. Walaupun membilas nasi adalah amalan yang baik untuk kebanyakan jenis beras, anda harus memeriksa terlebih dahulu bungkusan khusus pada beras anda. Sebilangan beras diperkaya dengan vitamin dan mineral, yang akan larut jika beras dicuci. Berbagai jenis nasi akan memerlukan jumlah air dan masa untuk memasak dengan sempurna. Nasib baik, periuk nasi anda dapat mengukur apabila nasi anda sudah selesai dimasak dan dimatikan secara automatik. Biasanya, memasak sebilangan besar nasi dalam periuk nasi mengambil masa antara 25 hingga 35 minit. Jumlah air yang perlu anda gunakan dalam periuk nasi anda akan bergantung pada jenis beras yang anda gunakan dan sama ada anda membilas beras sebelum menambahkannya ke periuk. Berikut adalah pecahan pelbagai jenis beras dan berapa banyak air yang perlu anda gunakan untuk memasaknya: Untuk setiap satu cawan beras atau quinoa, gunakan jumlah air yang disenaraikan di bawah.

 • Nasi putih bijirin panjang - 1 ¾ cawan

 • Nasi putih bijirin sederhana - 1 ½ cawan

 • Nasi putih bijirin pendek - 1 ½ cawan

 • Nasi perang bijirin panjang - 2 ¼ cawan

 • Nasi parboiled - 2 cawan

 • Nasi basmati atau Jasmine - 1 ½ cawan

 • Quinoa - 2 cawan Menggunakan periuk nasi cepat dan mudah, terutama ketika membuat beras dalam jumlah besar, yang menjadikannya peralatan yang ideal untuk tempat makan. Selain itu, belajar tentang membilas beras anda dan nisbah beras dan air yang betul dapat membantu memastikan bahawa anda menghidangkan nasi paling sedap dan terbaik untuk tetamu anda. Nasi boleh digunakan sebagai lauk untuk resipi lazat seperti daging babi yang dibumbui, sebagai dasar mangkuk nasi yang dihiasi dengan bahan-bahan segar dan dimasak, dan sisa makanan boleh dijadikan nasi goreng. Sangat bagus untuk menjaga keadaan kecemasan kerana ia bertahan lama di pantri. Anda mungkin tidak memerlukan periuk nasi untuk memasak nasi, tetapi alat ini menyediakan kaedah memasak mudah yang menghasilkan hasil yang konsisten. Periuk nasi juga bagus untuk dimasak secara pukal, dan beberapa model menjadikan nasi tetap hangat hingga siap dihidangkan. Ikuti petua ini untuk membuat nasi kalis dengan periuk nasi setiap masa. Cukup tambahkan nasi dan air ke dalam periuk memasak, pilih program yang sesuai (jika ada), dan tekan butang mula. Kacau sehingga sebati dan ratakan pada lapisan yang rata sebelum menutup penutup - ini akan membantu memasaknya dengan sekata. Setelah semua air mendidih dan suhu mulai mencecah di atas 212 F, periuk nasi mati secara automatik **, tidak kira seberapa maju atau asas modelnya. Waktu memasak berbeza-beza berdasarkan jenis nasi dan jumlah yang dibuat. Kadang kala, periuk nasi boleh pecah kerana penambahan pati. Untuk mengelakkan ini, bilas beras sebelum memasak dan patuhi garis panduan kapasiti maksimum. Menambah lemak, seperti mentega atau minyak, ke dalam periuk memasak dengan nasi juga membantu mengurangkan percikan.