Kebanyakan orang sering berfikir bahawa minyak wangi dan minyak pati adalah perkara yang sama, tetapi ini tidak benar kerana ia sangat berbeza mengenai pelbagai ciri. Oleh kerana minyak pati berlaku secara semula jadi di tumbuh-tumbuhan dan diekstrak dari pelbagai bahagian tanaman, seperti bunga , daun, dan akar. Minyak ini adalah pengekstrakan tulen dan diperoleh melalui penyulingan wap. Minyak pati tidak pernah dipotong dengan minyak pembawa oleh itu, ia mempunyai aroma aroma aroma murni, yang menjadikannya pilihan yang sempurna untuk digunakan di rumah tangga.

Pengambilan minyak pati yang tulen cukup bersih dan halus, yang bermaksud bahawa ia tidak diencerkan atau diproses dengan cara lain dengan bahan tambahan dan pelarut lain . Hampir mustahil untuk mengeluarkan minyak pati secara sintetik kerana secara amnya terdiri daripada hampir 500 bahan kimia yang berlainan secara semula jadi pada tumbuh-tumbuhan, dan masih banyak yang tidak dapat dikenal pasti. Bergantung kepada cuaca, musim, dan yang semakin meningkat keadaan tumbuh-tumbuhan ini, komposisi kimia minyak pati 'mungkin berbeza. Itulah sebabnya sukar bagi semua pembuat kraf untuk memastikan produk siap sentiasa berterusan.

Kerana penekanan yang besar ke atas orang bukan toksik dan semula jadi produk , orang cenderung untuk mencari minyak wangi yang berkualiti tinggi diselitkan dengan minyak pati dalam lilin wangi dan sabun yang lebih selamat untuk menikmati untuk anda dan keluarga anda. Semua orang suka memasuki rumah mereka dan dibungkus sepenuhnya oleh salah satu aroma kegemaran mereka. Oleh kerana kebanyakan lilin disuntik dengan minyak pati, oleh itu, membeli lilin menjadi lebih sukar bagi orang. Secara amnya, lilin wangi adalah gabungan kedua minyak wangi dan minyak pati.

Minyak pati dalam lilin

Minyak pati adalah inti pati tumbuh-tumbuhan semula jadi, dan mereka benar-benar 100% semula jadi, yang bermaksud bahawa mereka tidak ditekan atau disuling setelah pengekstrakan. Minyak pati ini memberikan banyak faedah ketika digunakan dalam aromaterapi. Semasa membeli minyak pati, orang akan selalu melihat nama tanaman dari mana ia diekstrak. Walaupun minyak pati ini mempunyai beberapa faedah, ia tidak banyak berguna dalam lilin sahaja kerana lilin mesti mempunyai banyak minyak pati di dalamnya agar lebih berkesan dan kuat . Oleh itu, sebahagian besar pengeluar lebih suka menggunakan minyak wangi berkualiti tinggi yang diselitkan dengan minyak pati dalam lilin.

Minyak pati mempunyai variasi masa yang ketara, memberikan peratusan aroma yang sama bagi setiap kuantiti minyak, yang bermaksud bahawa lilin yang mengandungi minyak pati sering memerlukan lebih banyak minyak per lilin untuk menyamai intensiti bau lilin minyak wangi. Sebab utama masalah ini ialah minyak pati tidak dicairkan dengan minyak pembawa. Mereka selalu dipersembahkan kepada orang-orang dalam bentuk tidak cair, suci, dan pekat.

Minyak pati juga boleh digunakan untuk meningkatkan kesejahteraan seseorang dan merawat penyakit untuk jangka masa yang lebih lama. Pada masa ini, minyak pati ini telah mendapat lebih popular setelah pengesahan saintifik mengenai manfaatnya untuk kesihatan fizikal dan mental. Aroma minyak ini membantu dalam meningkatkan kesejahteraan mental dan mood yang lebih baik. Anda juga boleh menggunakan minyak pati untuk meningkatkan kualiti udara dalaman kerana ia membawa kepada yang menyegarkan dan menenangkan suasana .

Minyak Wangian dalam Lilin

Minyak wangi adalah campuran komponen kimia yang berbeza, termasuk komponen semula jadi (dari tumbuhan) dan sintetik. Ia dihasilkan di makmal, dan salah satu kelebihan minyak wangi adalah bahawa ia tidak mudah menguap dan tahan lebih lama daripada minyak pati.

Berikut adalah dua kategori minyak wangi yang penting:

:heavy_check_mark: Minyak Wangian Asli

:heavy_check_mark: Minyak Wangian Sintetik

Kedua-dua jenis minyak wangi ini sangat berbeza antara satu sama lain kerana minyak wangi buatan dihasilkan secara buatan dengan menggunakan pelbagai sebatian kimia yang tidak wujud secara semula jadi. Banyak minyak wangi terdiri daripada produk sampingan petroleum oleh sebab itu ia lebih murah tetapi sangat serba boleh. Sebilangan besar produk wangi yang murah dihasilkan dengan wangian tiruan kerana mampu menahan aroma mereka untuk jangka masa yang lebih lama.

Minyak wangian semula jadi juga dihasilkan di makmal tetapi dibentuk dengan memisahkan komponen aromatik semula jadi dari aroma yang rumit. Minyak wangi ini tidak memberikan faedah yang sama dengan minyak pati kerana ia direka khas untuk meniru aroma yang unik . Dengan bantuan minyak ini, anda dibenarkan membuat aroma khusus yang tidak dapat dihasilkan dengan minyak pati sahaja.

Apabila anda cenderung membakar minyak wangi ini, mereka akan mengeluarkan aroma yang kuat di atmosfera. Oleh kerana minyak wangi lebih berpatutan daripada minyak pati, ia sering dijumpai dalam lilin dan sabun. Sangat sukar untuk membeli lilin wangi kerana terdapat ribuan lilin wangi yang berbeza, dan kebanyakannya ditandai sebagai 100% semula jadi. Orang biasanya menggunakan lilin wangi dalam bilik mereka, kerana lilin ini juga boleh menambah tambahan Suasana kepada kemampuan mereka dan membuat ia kelihatan lebih perayaan.