"Menulis fiksyen adalah tindakan menenun serangkaian pembohongan untuk mencapai kebenaran yang lebih besar."

Sahabat terbaik yang dapat dimiliki oleh manusia ialah buku. Orang mencari pengalihan dari rutin dan oleh itu, mereka membaca buku. Terutama mengenai buku fiksyen, tujuan pembaca adalah untuk melangkau realiti, melarikan diri daripadanya, dan menciptakan dunia bahagia di dalam fikiran mereka. Ribuan pembaca fiksyen hanya membaca fiksyen kerana ia menenangkan mereka dan memberi mereka harapan untuk akhir yang bahagia.

Penulis fiksyen berusaha sedaya upaya untuk membuat cerita yang relevan dengan kehidupan masyarakat. Kisah-kisah itu, bagaimanapun, disamarkan sebagai fiksyen, sehingga tidak ada yang dapat meneka kisah benar siapa pun. Sebab untuk melakukan ini adalah untuk menenangkan jiwa yang sedang membaca buku dan membuat mereka merasa bahawa ada orang lain dengan kisah yang sama juga.

Untuk mencapai tujuan penulisan, banyak penulis memilih perkhidmatan penulisan hantu dari mana-mana syarikat penulisan hantu terkenal. Kerana mempunyai penulis hantu di sisi anda akan membantu anda menjana idea kreatif dalam jangka masa yang singkat. Juga, mereka tidak akan meminta hak atas kandungan tersebut dan hanya akan peduli dengan pembayaran yang telah anda janjikan kepada mereka.

Sekiranya anda seorang penulis yang baru muncul dan ingin menjadikan fiksyen sebagai niche anda, maka berikut adalah tujuh cara untuk menulis buku fiksyen terlaris. Anda boleh mengikuti jalan dan menjadi bintang bersinar seterusnya dalam industri sastera.

Buat Garis Besar

Salah satu langkah penting dan penting adalah ini. Membuat garis besar akan membuat anda memahami semuanya secara menyeluruh. Setelah anda mempunyai garis besar, anda akan dapat membahagikan perhatian, masa, dan kreativiti anda dengan sewajarnya. Anda juga boleh membuat senarai yang perlu dilakukan untuk memeriksa aktiviti penulisan dan kemajuan buku anda. Anda juga akan dapat menyelesaikan sesuatu tepat pada waktunya.

Buat Perwatakan Menarik (Relatable)

Mengapa orang membaca buku fiksyen sekiranya wataknya tidak cukup menarik? Anda harus memikirkan watak-watak yang akan memberi ruang di hati pembaca dengan serta-merta. Pembaca harus merasakan hubungan dengan watak-watak juga. Lagipun, tidak kira apa yang anda tulis, mereka membacanya kerana ingin merasa berafiliasi. Melabur seberapa banyak masa yang anda perlukan untuk membentuk watak-watak tetapi pastikan mereka keluar dengan baik.

Fokus pada Petak

Bolehkah anda mendapatkan ijazah tanpa alasan? Tidak, awak tak boleh. Begitu juga, buku tanpa plot tidak dapat difahami. Segala usaha anda akan sia-sia dan tidak ada yang akan membuat keadaan menjadi lebih baik sehingga anda fokus pada landasan cerita yang harus diputar. Plot memutuskan di mana cerita akan menuju dan apa liku-liku yang akan diambil.

Elakkan Clichés

Anda pasti pernah mendengar ungkapan "keunikan adalah kunci kejayaan", anda harus mengikutinya. Semasa membuat cerita, anda harus ingat bahawa pembaca akan meluangkan masa dan wang dalam buku anda, oleh itu, mereka ingin mempunyai cerita yang berbeza dari pasaran yang lain. Semakin banyak faktor keunikan semakin baik ceritanya.

Terus Memformat & Struktur

Buku yang kelihatan bagus dijual dengan baik. Anda harus memastikan bahawa setiap baris, setiap halaman, dan ayat diselaraskan dengan betul. Struktur buku harus kelihatan menyenangkan bagi pembaca, jika tidak, semua usaha akan sia-sia. Ingatlah apabila pembaca memilih buku anda di kedai buku, satu-satunya perkara yang dapat dia menilai kreativiti anda adalah penyampaiannya.

Gunakan Pendekatan Bab demi Bab

Perlahan dan mantap memenangi perlumbaan. Perlahan-lahan dengan tulisan anda dan dapatkan pendekatan demi bab untuk mempermudah anda dan pembaca. Pendekatan ini akan memberi anda masa tambahan untuk memikirkan plot kreatif dan akan menjadikan buku anda kelihatan menarik. Ini juga menambah nilai buku anda dan membolehkan pembaca menggunakan kemahiran kognitif mereka juga.

Cari Penerbitan Sendiri

Anda harus mencari rumah penerbitan yang baik dan terkenal yang akan menonjolkan kemahiran anda ke dunia dengan mudah dan akan membimbing anda dalam prosesnya dengan betul.