Instagram adalah platform visual dan mereka harus bercakap untuk jenama anda. Ini kerana gambar bernilai seribu perkataan. Foto dan video yang menakjubkan dan menakjubkan di IG akan membantu anda memperoleh lebih banyak suka, pengikut, dan populariti di platform media sosial ini. Ini akan menimbulkan minat jenama, apa yang anda jual, dan menunjukkan sudut pandang perniagaan anda.

Kerja keras di sebalik visual yang menakjubkan berterusan apabila anda mengedit gambar anda dan akhirnya, tambahkan kapsyen yang menarik dan relevan pada visual. Kapsyen IG yang sempurna akan memberitahu pengikut anda mengenai foto itu, kisah latar belakangnya. Menulis keterangan foto memang memberi kapsyen yang bagus. Anda boleh menambahkan sedikit humor atau cerita menarik di belakang gambar dan menuliskannya dalam kapsyen untuk menarik minat penonton.

Menurut artikel yang diterbitkan di https://blog.hootsuite.com , kapsyen yang baik mempunyai konteks, memaparkan persona jenama anda, membuat penonton senang, dan membuat orang mengambil tindakan setelah melihat foto dan kapsyen Instagram anda. Jadi berikut adalah enam petua berguna untuk menulis kapsyen IG terbaik:

1. Sediakan beberapa draf

Semasa menulis kapsyen untuk foto atau video Instagram anda, anda perlu mengelakkan proses masuk. Duduk dengan pen dan sehelai kertas, sediakan beberapa draf kapsyen, minta maklum balas, sumbang saran sedikit, dan kemudian pilih kapsyen terbaik. Luangkan masa anda jika perlu.

Walaupun kronologi dan kepantasan penting pada IG, banyak bergantung pada tema atau topik posting. Sebagai contoh, jika anda memposting foto perjalanan berdasarkan jadual perjalanan Anda, ia memerlukan pengeposan mengikut tarikh dan waktu. Anda ingin menyiarkan secara real-time apa yang sedang berlaku dan tempat mana yang anda terokai sekarang dalam urutan yang betul. Kemudian, ini tidak berlaku untuk semua jawatan IG.

Syukurlah, anda mempunyai algoritma Instagram dan tahap penglibatan lebih bergantung pada kronologi. Keterlihatan siaran akan bergantung pada aspek seperti suka, komen dan perkara seperti itu. Oleh itu, anda perlu meluangkan masa dari jadual sibuk anda untuk menyusun dan menyelesaikan kapsyen terbaik untuk visual anda. Tulis sesuatu yang menarik yang akan membuat pengikut anda gembira dan menggembirakan mereka sehingga mereka berkongsi catatan anda dengan rakan mereka, sehingga mendorong pertunangan.

2. Tambahkan ajakan bertindak

Cara yang ideal untuk meningkatkan perkongsian gambar IG atau video anda serta melibatkan khalayak anda adalah dengan memasukkan jenis seruan bertindak (CTA) tertentu dalam kapsyen siaran anda. Ia semudah itu. Ini melambangkan penggunaan kata kerja tindakan untuk meminta pengguna melakukan beberapa tindakan dan tidak menelusuri catatan secara malas. Pakar-pakar dalam industri ini percaya bahawa kata kerja tindakan meningkatkan saham di media sosial daripada kata sifat dan kata nama. Ini juga berlaku untuk Instagram.

Sebagai contoh, anda mungkin berkata, "ketik dua kali jika gambar itu memukau atau lucu seperti berkongsi cerita Instagram anda dengan saya dalam komen.

Mengemukakan soalan dalam kapsyen juga banyak kali membantu. Anda boleh memotivasi pengikut anda dengan menghantar soalan mengenai foto atau video anda dan anda akan menjawab soalan mereka. Menjawab soalan pengguna meningkatkan penglibatan, membuat pengikut anda gembira, dan menjadikannya seperti perbualan. Ia memerlukan perbincangan ke hadapan, untuk menjadi jujur, yang bagus. Cari Blastup dan baca lebih lanjut mengenai menulis kapsyen hebat dan meningkatkan suka sebenar.

3. Kapsyen muatan depan dengan barang keperluan

Adakah anda tahu bahawa had watak maksimum kapsyen Instagram adalah 2,200 aksara? Ini bermaksud bahawa kapsyen anda akan terpotong dalam suapan pengguna melewati 3-4 baris salinan atau teks. Kemudian, itu tidak menunjukkan bahawa anda akan menyimpan kapsyen yang sangat pendek agar orang dapat melihat keseluruhan kapsyen tanpa perlu mengkliknya, meninggalkan @sebutan , hashtag, atau perincian yang tidak relevan pada akhirnya. Itulah sebabnya mengapa anda perlu menulis perkara penting di bahagian depan kapsyen.

4. Gunakan tidak lebih daripada 4-5 hashtag

Walaupun Instagram membolehkan anda memasukkan 30 hashtag, itu tidak bermakna anda menggunakan semuanya, menjadikan siaran anda kelihatan spam. Gunakan 3-4 hashtag yang relevan dan terbaik untuk peningkatan penglihatan. Hashtag sesuai untuk menghubungi pengikut dan pengguna anda, yang sama sekali tidak berhubung. Kemudian, mereka menyukai topik yang sama dan membincangkannya. Mereka mungkin menyukai jenama, produk, dan perkara yang serupa.

Gunakan hashtag secara sederhana dan beberapa siri untuk menarik lebih banyak orang ke catatan Instagram anda. Menggunakan terlalu banyak hashtag akan membuat orang memperhatikan anda, tetapi mereka berpendapat bahawa anda sedang berusaha untuk mendapatkan keterlihatan. Oleh itu, gunakan 3-4 hashtag, tidak lebih. Gunakan hashtag selepas akhir kapsyen. Elakkan menyenaraikannya hingga akhir kapsyen.

5. Jangan ragu untuk menggunakan emoji

Emoji tidak lain hanyalah visual seperti kartun atau emotikon yang digunakan oleh pengguna telefon pintar. Emoji ini menambah keseronokan dan keperibadian pada kapsyen Instagram anda dan bahkan jenama menggunakannya untuk membina pertunangan. Walaupun jenama yang serius menggunakan emoji dan oleh itu, anda mesti berhenti ragu untuk menggunakannya dalam kapsyen anda.

Terdapat banyak cara untuk memasukkan emoji dalam catatan IG anda. Mula menggunakannya pada awal siaran dan lihat hasilnya. Anda juga boleh menambahkan emoji di tengah-tengah ayat untuk menggantikan perkataan. Contohnya, jika anda telah membuat catatan mengenai ayam goreng berempah, gunakan emotikon cili dan bukan teksnya. Anda juga bebas memasukkan emoji di akhir siaran anda sama seperti garis pukulan.

6. Pastikan kapsyen anda ringkas

Berdasarkan kumpulan sasaran yang ingin anda jangkau, gunakan kapsyen pendek tidak lebih dari beberapa kata, atau satu ayat. Contohnya, jika anda memiliki restoran, terangkan hidangannya sebentar, simpan terus, dan masukkan bahan-bahan utama. Sekiranya anda menyiarkan sesuatu yang anda tidak pasti, terutamanya suara jenama, pastikan kapsyennya pendek. Gunakan garis pukulan untuk memberi maksud anda.

Kesimpulannya

Bereksperimen dengan kapsyen IG semasa anda menyiarkan gambar atau video, tetapi pastikan teks anda tetap relevan, bermakna, menarik, dan ringkas.