Kenapa saya sangat bosan? Kebosanan adalah perkara biasa di semua peringkat usia, dan kebosanan tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, belajar bagaimana menangani kebosanan pada usia muda akan mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah yang akan membantu pada masa akan datang. Para penyelidik telah mengklasifikasikan bidang kebosanan "berisiko tinggi" sebagai kawasan dengan motivasi yang tidak mencukupi atau rendah, disertai dengan kegelisahan, kekecewaan, dan merasa "tersekat" dalam lingkungan yang kurang merangsang. Kehidupan seharian dalam pandemik COVID-19 kita sekarang mempunyai banyak faktor yang berkaitan dengan risiko kebosanan yang tinggi.

Bagaimana anda bosan?

Kebosanan adalah tindak balas biasa dalam beberapa keadaan. Dan walaupun tidak ada ujian untuk mendiagnosis kebosanan, kebosanan kronik, atau gejala berulang, ini boleh menjadi tanda kemurungan - pembunuh senyap .

Kebosanan pada kanak-kanak

Gejala kebosanan dan kemurungan kadangkala sama. Anak yang bosan mungkin ingin menikah, dan mudah terlibat jika anda memberinya sesuatu yang "menyeronokkan" untuk dilakukan, dan anak yang tertekan dapat menghindarinya.

Sebilangan kanak-kanak tidak dapat meluahkan perasaan mereka sepenuhnya. Bekerja dengan profesional kesihatan mental dan mengemukakan soalan dapat memberi petunjuk mengenai apa yang anak anda mungkin hadapi.

Kebosanan untuk orang dewasa

Sekiranya kebosanan mengganggu kemampuan anda untuk menyelesaikan tugas yang diperlukan, atau mengganggu kualiti kesihatan anda, berbincanglah dengan doktor anda. Kebosanan anda mungkin dikaitkan dengan kemurungan jika anda mengalami gejala berikut:

 • rasa putus asa

 • berasa sedih

 • untuk mengelakkan peluang mendapat dorongan

 • anda menyalahkan diri anda kerana kebosanan anda

Doktor anda akan dapat membantu anda membezakan antara kebosanan dan kemurungan dan akan memberi anda rawatan yang diperlukan.

bagaimana anda berasa bosan

Penyelidikan Kebosanan

Walaupun mengeluh tentang kebosanan mungkin kelihatan remeh, itu bukan pengalaman yang tidak penting. Sebenarnya, kebosanan dapat menimbulkan kesedihan dan dikaitkan dengan emosi negatif. Dalam usaha mengurangkan kebosanan, beberapa orang mungkin terlibat dalam tingkah laku emosi, seperti minum berlebihan, penyalahgunaan dadah (misalnya, perangsang), makan berlebihan, atau penggunaan media sosial.

Penyelidik yang mengkaji kebosanan mendapati perkara berikut:

1. Kebosanan adalah pengalaman biasa

Menurut penyelidikan, tiga peratus sampel 3,867 orang dewasa AS melaporkan mengalami kebosanan sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh sampel 10 hari (Chin et al., 2017). Memandangkan ini adalah penemuan pra-wabak, tahap dan tahap kebosanan mungkin jauh lebih tinggi semasa penutupan Coronavirus (COVID-19) .

2. Orang muda, terutama lelaki, adalah orang yang boleh merasa bosan

Penyelidikan mendapati bahawa kebosanan berlaku di kalangan orang muda, lelaki, orang bujang, dan mereka yang berada dalam kumpulan berpendapatan rendah, tetapi yang tidak berbeza antara kaum. Langkah pencegahan COVID-19 telah menyebabkan pengurangan akses kepada aktiviti rekreasi (misalnya, acara sukan) dan pengasingan sosial yang sangat menghalangi perpaduan sosial. Mungkin orang muda lebih tua daripada orang tua akan merasa bosan, terutama di tempat-tempat dengan dorongan sedemikian.

3. Emosi negatif dikaitkan dengan kebosanan

Penyelidikan mendapati bahawa kebosanan dikaitkan dengan emosi negatif dan meramalkan kesepian, kemarahan, tekanan dan kegelisahan . Motivasi rendah kerana kesesakan dan pemisahan di kalangan orang dapat menimbulkan perasaan negatif yang berkaitan dengan kebosanan, seperti keperihatinan terhadap kesihatan dan kesejahteraan diri dan rakan, masalah kewangan, tidak adanya wabak berulang, melaporkan puncak jangkitan, dan kekurangan vaksin yang berkesan.

4. Kebosanan berkembang apabila kita merasa terperangkap

Kebosanan bertambah apabila kita tidak mempunyai kawalan dan merasa terperangkap dalam keadaan pemulihan (membosankan) yang rendah (Bench & Lench, 2019; Chin et al., 2017). Wabak COVID-19 berada di luar kawalan kita jika diberikan kepada banyak pekerja yang tidak pasti yang mengaku menghentikan penyebaran virus dan mencari vaksin yang berkesan.

Ringkasan Dalam beberapa kes, kebosanan mungkin disebabkan oleh ini: rehat atau kekurangan zat makanan yang tidak mencukupi. tahap pemulihan mental yang rendah. tidak memilih atau mengawal aktiviti harian anda.

penyelidikan kebosanan

Bagaimana untuk menghilangkan kebosanan?

Memandangkan keadaan kita sekarang dan keperluan untuk mengurangkan kesan negatif kebosanan, apa yang boleh kita lakukan? Chin et al., Cadangkan bahawa "rasa pilihan" atau kawalan keadaan seseorang berbeza dengan kebosanan.

1. Menambah keseronokan dalam aktiviti harian anda.

Kawasan dengan motivasi rendah dan kurang kawalan menimbulkan kebosanan. Oleh itu, penyelesaiannya adalah dengan menambahkan motivasi dan meningkatkan jumlah aktiviti yang memuaskan setiap hari. Penting untuk mencari cara untuk meningkatkan keseronokan dan menghilangkan kemurungan . Oleh kerana kecantikan ada pada pandangan orang, apa yang dianggap kabur atau menyenangkan juga berkaitan dengan penglihatan anda. Oleh itu, mungkin perlu menetapkan semula fikiran anda untuk melihat tugas rutin yang biasa, seperti mencuci pinggan, meletakkan dobi, atau mengambil barang runcit, sebagai peluang untuk mengubah dan dengan demikian melihat aktiviti ini sebagai aktiviti yang menyeronokkan dan produktif.

2. Berhubung dengan orang lain.

Pengasingan sosial menyebabkan terputus dan dikaitkan dengan kesunyian. Rangkaian sosial mengurangkan pengasingan sosial. Sekiranya anda menghabiskan hari bekerja di rumah dari jarak jauh dan merasa terpencil, jalan keluarnya adalah dengan menghubungi rakan-rakan untuk melihat apakah anda dapat menikmati rehat kopi atau makan malam sebenar beberapa kali seminggu. Sekiranya anda "bug perjalanan" dan anda merasa gila di rumah, cubalah percutian maya, atau lawatan maya dengan orang yang tinggal di tempat yang anda ingin lawati. Mulakan kelab buku, kelab memasak, atau kelab yang mempelajari seni kuno - apa sahaja yang menyerang keinginan anda untuk membantu anda berhubung dengan orang lain dengan baik.

3. Bergerak

Ini akan merangsang minda dan badan anda. Terlalu banyak daripada kita mengelakkan senaman kerana nampaknya sangat sukar. Sungguh, senaman adalah jalan kehidupan. Walaupun anda tidak "bersemangat untuk bersenam," berjalan-jalan di sekitar kawasan sekitar beberapa kali sehari akan berlaku dengan baik.

4. Bersikap ingin tahu.

Tambahkan idea pengujian: Apa yang dapat anda ketahui mengenai jiran anda? Bunga? Haiwan? Orang? Bangun pagi dan ikuti terbitnya matahari setiap hari.

5. Beri diri anda makanan.

Tambahkan ke rutin harian anda sekurang-kurangnya satu "hiburan bersalah" (baik dan seimbang). Cukupkan setiap hari di mana anda boleh memanjakan diri dan menambah minat dalam rutin harian anda. Ia semudah menonton komedi.

6. Mendengar muzik.

Muzik hebat. Ia dapat memupuk perasaan positif. Dengarkan muzik yang memberi tenaga dan motivasi kepada anda.

7. Jangan jadi pecandu baru

Terus terang, hari ini sangat mudah untuk dibanjiri oleh laporan berita dan siaran. Kami dihujani berita dari telefon bimbit kami; mempunyai akses ke berita kabel atau berita dalam talian 24/7. Kerana berita buruk larut, kebanyakan cerita mungkin adalah kisah yang meningkatkan perasaan kita yang tidak mencukupi. Sentiasa memberi tumpuan kepada berita buruk mengancam rasa tidak berdaya. Tetap maklum tetapi hadkan penggunaan berita anda.

8. Bersikap baik kepada orang lain.

Bersyukurlah. Kebosanan berlaku apabila ia terputus dari orang lain. Penyelidikan artistik berdasarkan psikologi konstruktif jelas: kebaikan dan rasa syukur menaikkan semangat kami dan merupakan intipati kebahagiaan. Oleh itu, hubungi orang yang memerlukan (contohnya, penghantaran makanan kepada orang yang lebih tua di kawasan anda) dan hargai sumber yang anda ada.

cara menghilangkan rasa bosan

Ringkasnya Untuk menghilangkan rasa bosan anda harus memikirkan momen menarik dalam hidup anda. Ini boleh membuat anda kesal, membuat anda lupa bahawa anda pernah bosan. Kaedah ini paling berkesan sekiranya anda melalui situasi yang mengubah hidup. Anda juga boleh memikirkan matlamat anda untuk masa depan dan bagaimana anda merancang untuk mencapainya.

Mengapa ini penting untuk menghilangkan kebosanan?

Ini membolehkan anda mengetahui apa yang boleh anda lakukan pada hari tertentu. Sekiranya anda tahu bahawa anda memerlukan satu jam atau lebih untuk melakukan rutin pagi anda, anda akan mengetahui cara yang baik untuk menjalani proses tersebut.

Selain itu, jika anda mengetahui aktiviti apa yang akan anda lakukan pada keesokan harinya, anda dapat menguruskan masa dengan lebih baik kerana anda tahu berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan semuanya.

Mencegah Kebosanan

Untuk membantu mengelakkan kebosanan:

 • Catat situasi di mana anda atau anak anda merasa bosan. Berhati-hatilah dengan waktu, tempat, dan aktiviti yang mendahului kebosanan, untuk mengelakkan situasi tersebut atau bersiap sedia untuk kebosanan di masa hadapan.

 • Jadikan aktiviti biasa lebih menarik dengan menambahkan sesuatu yang berbeza. Sebagai contoh, mulakan tugas masa untuk melihat seberapa cepat anda dapat melakukannya.

 • Menggabungkan pelbagai tugas berulang untuk dilakukan bersama.

 • Bahagikan tugas besar menjadi tugas yang lebih kecil, dan aturkan rehat atau ganjaran untuk acara penting.

 • Buat senarai tugas untuk dicuba ketika kebosanan menyerang. Sekiranya anak anda merasa kesepian, buat senarai ini bersama-sama.

 • Tentukan tempat khas di mana anda atau anak anda dapat melaksanakan tugas-tugas untuk mengatasi kebosanan.

 • Bersedia untuk meluangkan masa untuk bekerja dengan anak anda untuk menetapkan tugas semasa anda bosan.

mencegah kebosanan

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel ini

1. Mengapa bosan itu penting?

Kebosanan membantu meningkatkan kebijaksanaan. Ketika fikiran kita berkeliaran, kita mempunyai lebih banyak peluang untuk menghasilkan idea baru dan cara masalah dan tugas baru. Kebosanan dapat membuat kita merasa bersedekah. Ketika kita bosan, kehidupan dan aktiviti kita akan terasa tidak penting, yang dapat menyebabkan kita melakukan tindakan altruistik.

2. Adakah kebosanan merupakan tanda penyakit mental?

James Danckert, PhD, profesor neurosains kognitif di University of Waterloo, mendapati bahawa orang yang lebih cenderung kepada kebosanan melakukan aktiviti yang memerlukan rawatan berterusan, dan lebih cenderung menunjukkan peningkatan gejala ADHD dan kemurungan (Experimental Brain Study, 2012).

3. Apakah kesan negatif dari kebosanan?

Kebosanan mempunyai sisi yang gelap: Orang yang bosan berisiko lebih tinggi mengalami kemurungan, kegelisahan, ketagihan dadah, alkoholisme, perjudian tertekan, gangguan makanan, permusuhan, kemarahan, kemahiran sosial yang berpotensi, tahap buruk dan prestasi kerja yang buruk.

4. Adakah mudah bosan menjadi tanda kecerdasan?

Satu kajian yang dilakukan oleh saintis di Florida Gulf Coast University, mendapati bahawa orang yang mempunyai IQ tinggi cenderung untuk tidak bosan, menyebabkan lebih banyak masa yang hilang dalam pemikiran. Ini menunjukkan bahawa orang yang kurang cerdas lebih cenderung kepada kegelisahan, yang seterusnya menyebabkan lebih banyak aktiviti fizikal sebagai hasilnya.

Kesimpulannya

Apabila anda menyedari 'Saya sangat bosan' itu bermakna bahawa anda telah terlalu lama berfikir untuk diri sendiri. Apabila semua perhatian dan usaha anda tertumpu pada keinginan anda, anda akan "menggunakan ruang" di pena anda. Rasanya seperti berada dalam kesusahan, dan melihat setiap sudut cukup lama untuk mengetahui bahawa tidak ada kejutan yang tersisa. Awak penat.

Tetapi mengapa labirin ini sangat kecil? Kerana semuanya berkaitan dengan anda, keperluan anda, kebimbangan anda, ketakutan anda, keinginan anda - itu tidak cukup untuk menjaga kehidupan. Anda harus mula bimbang tentang sesuatu yang lebih bernilai daripada anda dan keperluan anda, dan kemudian menemui banyak masalah dan peluang baru.

artikel berkaitan

Nasihat Hidup Terbaik

Cara tidur cepat