"Sekiranya anda membinanya, mereka akan datang" adalah barisan popular dari filem klasik AS 1989 "Field of Dreams".

jika anda membinanya, mereka akan datang

BIDANG IMPIAN

Field of Dreams merupakan sukan Amerika drama ghaib filem, yang dikeluarkan pada 21 April 1989. Ini filem diadaptasi oleh William Patrick Kinsella 1982 novel "Shoeless Joe". Filem ini ditulis dan diarahkan oleh Phil Alden Robinson. Field of Dreams dihasilkan oleh Lawrence Gordon dan Charles Gordon. Filem ini dicalonkan untuk tiga Anugerah Akademi (Oscar) termasuk untuk Skrip Skrip Terbaik, Skor Asal Terbaik dan Gambar Terbaik. Pada tahun 2017, filem ini dipilih untuk pemeliharaan di Pendaftaran Filem Nasional Amerika Syarikat oleh Perpustakaan Kongres sebagai "penting dari segi budaya, sejarah, atau estetika ". Penggambaran untuk filem ini bermula pada 25 Mei 2988. James Horner, sebagai komposer, bekerja dalam filem ini. Sejumlah lagu pop didengar semasa filem ini. Filem ini pertama kali dirilis hanya di beberapa bioskop dan secara beransur-ansur diluncurkan ke lebih banyak layar sehingga akan mendapat tempat di antara film-film besar musim panas. Ia akhirnya bermain sehingga Disember. Filem "Field of Dreams" juga dirilis di Filipina oleh Eastern Films pada 1 November 1989. Pada "Rotten Tomatoes" (laman web agregasi tinjauan Amerika untuk televisyen dan filem) filem ini mempunyai penilaian kelulusan 86% berdasarkan 58 ulasan , dengan penilaian purata 7.8 daripada 10. Pada "Metacritic", ia mempunyai skor rata-rata 57/100, berdasarkan ulasan dari 18 pengkritik, yang menunjukkan "ulasan bercampur atau rata-rata". Pada "CinemaScore", penonton memberi peringkat A ke filem pada skala A hingga F. Pada bulan Jun 2008, jajak pendapat lebih dari 1,500 orang diadakan dalam komuniti kreatif, AFI (Institut Filem Amerika) mendedahkan "Sepuluh Sepuluh Teratas" - yang terbaik sepuluh filem dalam sepuluh genre filem Amerika "klasik". Filem ini diiktiraf sebagai yang terbaik keenam dalam genre fantasi. Ia juga dirilis pada VHS pada tahun 1992, kemudian dirilis pada DVD pada 4 Mei 2003. Field of Dreams dilancarkan pada Blu-ray pada 13 Mac 2011 dan pada 4K UHD Blu-Ray pada 14 Mei 2019 untuk ulang tahun ke-30 filem ini .

KASTAM FILM

Filem ini terdiri daripada pelakon hebat. Pelakon termasuk:

 • Kevin Costner sebagai Ray Kinsella
 • Amy Madigan sebagai Annie Kinsella
 • Gaby Hoffmann sebagai Karin Kinsella
 • James Earl Jones sebagai Terence Mann
 • Ray Liotta sebagai Shoeless Joe Jackson
 • Timothy Busfield sebagai Mark
 • Burt Lancaster sebagai Dr. Archibald "Moonlight" Graham
 • Frank Whaley sebagai Archibald Graham yang masih muda
 • Dwier Brown sebagai John Kinsella
 • Lee Garlington sebagai Beulah Gasnick
 • Michael Milhoan sebagai Buck Weaver
 • Steve Eastin sebagai Eddie Cicotte
 • Charles Hoyes sebagai Risberg dari Sweden
 • Art LaFleur sebagai Chick Gandil

PEMASANG KEVIN

Kevin Michael Costner adalah pelakon, penerbit dan pengarah filem Amerika. Kevin dilahirkan pada 18 Januari 1955 (umur: 66), di California, Amerika Syarikat. Dia telah dianugerahkan oleh dua Golden Globe Awards, dua Academy Awards, dua Screen Actors Guild Awards, dan Primetime Emmy Award. Kevin memulakan kariernya pada tahun 1981 dengan "Sizzle Beach, USA". Dia memainkan beberapa peran kecil dalam film, dan kemudian pada tahun 1987, dia memerankan watak "Eliot Ness" dalam film "The Untouchables". Selepas ini, dia dilihat membintangi beberapa siri filem seperti No Way Out (1987), Bull Durham (1988), Field of Dreams (1989), Dances with Wolves (1990), Robin Hood: Prince of Thieves ( 1991), The Bodyguard (1992), Waterworld (1995) - filem termahal yang pernah dibuat pada masa itu, For Love of the Game (1999), Rumor Has It (2005), Dragonfly (2002), The Upside of Anger ( 2005), Molly's Game (2017), The Guardian (2006), Thirteen Days (2000), Man of Steel (2013), 3 Days to Kill (2014), McFarland, USA (2015), Criminal (2016), Hidden Figures (2016), dan Lepaskan Dia (2020).

AMY MADIGA

Amy Marie Madigan adalah penerbit, pelakon dan penyanyi Amerika. Dia dilahirkan pada 11 September 1950. Pada tahun 1970-an, dia memulai kariernya sebagai pemuzik, menyanyikan vokal utama untuk kumpulan "jeli". Pada tahun 1981, dia terlihat di layar televisyen, memerankan watak Adele dalam episod "Hart to Hart". Pada tahun yang sama, dia memulai debut filmnya di "Love Child" sebagai Terry Jean Moore. Filemnya yang lain ialah Places in the Heart (1984), Twice in a Lifetime (1985), Field of Dreams (1989), Uncle Buck (1989), The Dark Half (1993), Riders of the Purple Sage (1996), Dengan Friends Like These… (1998), Pollock (2000), In the Land of Milk and Money (2004), Gone Baby Gone (2007), Once Fallen (2010), That I Am (2011), Shirin in Love (2014) , Peraturan Tidak Berlaku (2016), Seseorang Bengkok (2017), Wanita Amerika (2018), Ukuran Penuh Terakhir (2019), The Hunt (2020) dan lain-lain. Dia juga dilihat dalam banyak siri televisyen. Dia telah dicalonkan dalam 21 anugerah kategori yang berbeza dan memenangi enam daripadanya.

RINGKASAN: Field of Dreams adalah filem drama sukan. Filem ini dikeluarkan pada tahun 1989; ia berdasarkan novel "Shoeless Joe". Filem ini memerankan Kevin Costner, Amy Madigan, James Earl Jones dan banyak pelakon terkenal lain.

JIKA ANDA MEMBINA, MEREKA AKAN DATANG

"Sekiranya anda membinanya, mereka akan datang" adalah barisan terkenal dari filem Field of Dreams. Seorang petani jagung di Iowa, Ray Kinsella, peranan yang dimainkan oleh Kevin Costner, mendengar yang pelik bisikan satu malam di ladang jagung beliau menggesa beliau untuk membina sebuah berlian besbol di cornfields, yang berkata, "Jika anda membina, dia akan datang". The makna baris yang salah disebutkan ini tetap tidak jelas sehingga plot filem itu terungkap. Watak Kevin memang membina "itu" (sebuah stadium besbol di ladangnya) dan "dia" (merujuk kepada hantu pemain terkenal dari sejarah) datang, untuk bermain bersama pasukan menarik diri dari kesalahan dan wira masa lalu.

Dia mengorbankan semua pendapatan yang dapat diperoleh Ray Kinsella dari tanaman jagungnya, dia membajak ladang jagungnya untuk membuat intan besbol dalam penglihatannya dan semua orang menganggap dia sudah kehilangan akal. Walaupun ragu-ragu, Ray mempercayai suara itu dan bergerak maju dengan membangun. Beberapa bulan kemudian dia melihat pemain besbol dihidupkan kembali dari era skandal Black Sox, yang pertama adalah Shoeless Joe Jackson (dimainkan oleh Ray Liotta). Tidak lama kemudian pemain lain mengikuti. Akhirnya, Shoeless Joe Jackson (ayahnya) kembali bersama pemain lain untuk bermain permainan besbol, dan seluruh bandar keluar untuk menonton. Ray mempertaruhkan ladang dan penghidupannya untuk memenuhi impiannya dan membina padang besbol. Filem ini berakhir dengan ratusan kereta menghampiri padang besbol. Dengan kata lain, dia membina; mereka datang .

Ungkapan tersebut telah menjadi frasa penggunaan yang boleh dipercayai untuk pemimpin perniagaan. Ini digunakan dalam dunia perniagaan bahawa jika anda mempunyai tujuan atau idea perniagaan dan anda berusaha sekuat tenaga dan terus maju, maka impian anda menjadi kenyataan, dan orang-orang datang ke perniagaan anda. Namun, ia menyiratkan tindakan; anda tidak boleh hanya memimpikannya , anda perlu mengambil langkah pertama ke depan dan berusaha, dan yakin pada diri sendiri (dengarkan suara batin itu) dan anda akan berjaya.

"Sekiranya anda membinanya, mereka akan datang" frasa ini berada di kedudukan 39 dari "100 Petikan Filem Amerika yang paling berkesan", yang disurvei oleh AFI (American Film Institute). AFI mendedahkan senarai itu pada 21 Jun 2005.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Adakah Bidang Impian adalah tempat yang sebenar?

The Field of Dreams berada di Dubuque County, Iowa, berhampiran Dyersville. Tempat ini sebenarnya merupakan tarikan baseball dan tarikan budaya pop yang dibina pada asalnya untuk filem "Field of Dreams".

Berapa lamakah Bidang Impian?

Filem Field of Dreams mengambil masa 1 jam 47 minit untuk disiapkan.

Siapa gadis kecil dalam bidang impian filem?

Gaby hoffmann adalah anak comel yang bermain sebagai anak perempuan Kevin Costner di Field of Dreams.

Adakah Field of Dreams boleh didapati di Netflix UK?

Ya, Field of Dreams kini boleh didapati di British Netflix. Ia tiba untuk streaming dalam talian pada 1 Ogos 2020.

Di manakah bidang impian difilemkan?

Sebilangan besar filem difilemkan dalam filem di Dyersville, Lowa. Rumah ladang asal digunakan dalam filem.

Siapa yang memainkan ayah Ray Kinsella di Field of Dreams?

Dwier Brown memainkan peranan sebagai bapa Ray Kinsella dalam filem itu. Dia diberi nama John Kinsella di Field of Dreams.

KESIMPULAN

Ungkapan "Jika anda membangunnya, mereka akan datang" sebenarnya adalah bisikan aneh, yang didengarkan dalam filem "Field of Dreams". Garisan ini didengar oleh Ray Kinsella (peranan yang dimainkan oleh Kevin Costner) ketika dia mengembara di ladang jagung. Ungkapan ini juga bermaksud dalam dunia perniagaan, untuk menjadi berjaya, seseorang perlu berusaha dan mempunyai kepercayaan dan kepercayaan pada dirinya sendiri.

ARTIKEL BERKAITAN

Berapa Lama Tayangan Filem? Filem apa yang harus saya tonton Petikan Terbaik untuk Motivasi Isnin