Vaksin Influenza yang Tidak Aktif (IIV) mengandungi jangkitan yang tidak aktif dan tidak boleh menyebabkan selesema. Siksaan dan reaksi tempat suntikan lain simbol eksternal sering dinyatakan selepas inokulasi IIV pada kedua remaja dan orang dewasa.

Vaksin selesema yang tidak aktif tidak mengandungi jangkitan langsung dan tidak boleh menyebabkan selesema. Vaksin selesema mempunyai rekod keselamatan yang luar biasa. IIV disokong untuk digunakan pada orang setengah tahun dan lebih berpengalaman, termasuk wanita hamil dan orang-orang dengan penyakit yang berterusan. Satu bahagian, dimasukkan ke dalam paha atau otot deltoid, disarankan. Walau apa pun, anak-anak berumur setengah tahun hingga 8 tahun yang tidak pernah mendapat vaksin influenza sekali-sekala selama musim influenza yang lalu harus mendapatkan 2 dos yang diatur tidak kurang dari sebulan terpisah. Imunisasi influenza pada kehamilan akan memastikan ibu dan bayinya melawan influenza.

Dua jenis vaksin influenza dapat diakses secara meluas: vaksin influenza yang tidak aktif (IIV) dan vaksin influenza yang hidup (LAIV).

Keselamatan Vaksin Influenza Musim: Ringkasan untuk Pakar Perubatan

 • Vaksin Influenza Tidak Diaktifkan (IIV)

 • Vaksin Influenza Tidak Aktif Berbasis Kultur Sel (ccIIV3)

 • Vaksin Influenza Rekombinan (RIV)

 • Vaksin Influenza Langsung (LAIV)

 • Melaporkan Kejadian Merugikan

 • Program Pampasan Kecederaan Vaksin Nasional

CDC dan FDA menyaring kesejahteraan semua vaksin yang dibenarkan di Amerika Syarikat, termasuk vaksin influenza sekali-sekala. Rundown ini memberikan data mengenai:

 • Keselamatan vaksin influenza yang tidak aktif (IIV), vaksin influenza yang tidak aktif berdasarkan kultur sel (ccIIV3), vaksin influenza rekombinan (RIV), dan vaksin influenza yang lemah (LAIV), termasuk kejadian buruk berikutan vaksinasi, kontraindikasi, dan langkah-langkah keselamatan.

1. Kejadian buruk Selepas Imunisasi (AEFI): Kejadian kesejahteraan buruk atau keadaan perubatan yang berlaku berikutan atau semasa penganjuran vaksin, yang mungkin disebabkan oleh vaksin atau mungkin beruntung dan tidak dikenali dengan inokulasi.

2. Kontraindikasi:

Keadaan dalam penerima vaksin yang memperluas bahaya untuk tindak balas buruk yang tulen. Vaksin tidak boleh dikawal apabila terdapat kontraindikasi.

3. Langkah berjaga-jaga: Keadaan pada penerima vaksin yang dapat memperbesar bahaya tindak balas buruk yang tulen atau yang mungkin berfikir dua kali mengenai keupayaan vaksin untuk memberikan ketahanan.

 • Organisasi vaksin yang selamat.

 • Melaporkan kejadian buruk kepada Sistem Pelaporan Kejadian Vaksin (VAERS).

 • Aset tambahan untuk doktor mengenai kesejahteraan vaksin influenza.

Vaksin Influenza Tidak Diaktifkan (IIV)

Kajian menyokong kesejahteraan imunisasi IIV setiap tahun pada kanak - kanak dan orang dewasa. IIV diarahkan sebagai suntikan dan boleh menyebabkan rasa sakit, kemerahan, dan tumbuh di tempat suntikan, dan juga boleh menyebabkan demam , kegelisahan dan mialgia, yang biasanya lembut dan hilang sendirian. IIV mengandungi jangkitan yang tidak aktif dan tidak boleh menyebabkan selesema.

Vaksin selesema yang tidak aktif tidak mengandungi jangkitan langsung dan tidak boleh menyebabkan selesema. Vaksin selesema mempunyai rekod kesejahteraan yang sangat baik.

Kejadian buruk

 • Sakit dan reaksi tapak suntikan lain simbol eksternal sering diumumkan selepas imunisasi IIV pada kedua-dua remaja dan orang dewasa. Dalam ujian klinikal IIV simbol eksternal, sehingga 65% individu yang diimunisasi dengan IIV mengalami siksaan di tempat suntikan pada minggu utama setelah imunisasi yang biasanya tidak mengganggu tindakan .

 • Demam, kegelisahan, mialgia, dan manifestasi asas lain boleh berlaku setelah inokulasi dengan IIV, sering mempengaruhi orang yang tidak pernah terbuka terhadap antigen jangkitan influenza dalam vaksin (misalnya, anak-anak kecil). Pada orang dewasa, kadar manifestasi ini adalah perbandingan selepas IIV dan selepas suntikan rawatan palsu.

 • Segmen vaksin boleh berlaku pada kejadian yang tidak biasa menyebabkan tindak balas yang tidak baik (sentuhan cepat). Petunjuk sentuhan cepat yang cepat bermula dari urtikaria lembut (gatal-gatal) dan angioedema (tumbuh di bawah kulit) hingga hipersensitiviti.

 • Dalam beberapa musim , IIV telah dikaitkan dengan kejang demam pada anak-anak kecil, terutama ketika diberikan bersama dengan vaksin 13-valent pneumokokus (PCV13) dan vaksin difteria, lockjaw dan pertussis (DTaP). Penciptaan vaksin selesema sering berubah dari tahun ke tahun, dan CDC dan FDA akan terus melakukan pemeriksaan keamanan vaksin influenza setiap musim.

 • Guillain – Barré Syndrome (GBS) yang mengikuti IIV jarang berlaku. Sebab GBS, keadaan neurologi tulen yang boleh menyebabkan kehilangan pergerakan, tidak jelas, namun penyakit gastrousus dan pernafasan atas adalah faktor bahaya.

 1. Pemeriksaan keselamatan sesekali IIV sepanjang jangka masa bertahun-tahun tidak mengenal pasti hubungan yang tidak dapat disangkal dengan GBS. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat bahaya GBS dari IIV, hampir 1 atau 2 kes per juta individu diimunisasi.

 2. Setiap tahun, sekitar 3,000 hingga 6,000 individu di Amerika Syarikat mengasuh GBS sama ada mereka mendapat 1 hingga 2 individu untuk setiap 100,000.

 3. Walaupun GBS berikutan penyakit influenza tidak biasa, simbol eksternal kajian mengesyorkan bahawa bahaya mewujudkan GBS setelah mengalami influenza lebih tinggi daripada kemungkinan bahaya membuat GBS setelah inokulasi.

 • IIV, kerana suntikan yang berbeza, juga boleh menyebabkan sinkop (pingsan).

Kontraindikasi

IIV tidak boleh dikawal oleh orang yang menyertainya:

 • Bayi lebih muda dari usia setengah tahun.

 • Orang yang pernah mengalami hipersensitiviti (berbahaya) ekstrem terhadap bahagian sebelumnya dari vaksin influenza sesekali (IIV atau LAIV).

 • Orang yang mempunyai kepekaan ekstrem terhadap sebahagian vaksin IIV. Pembekal perkhidmatan perubatan harus memberi nasihat kepada simbol penyisipan ikatan untuk bahagian vaksin.

Cadangan untuk inokulasi pesakit yang hipersensitif terhadap telur boleh diakses. RIV disokong pada orang yang berumur 18 tahun dan lebih berpengalaman, dan individu dalam kumpulan usia ini yang terlalu sensitif terhadap telur mungkin mendapat RIV. Sekiranya RIV tidak dapat diakses atau benefisiari tidak berumur 18 tahun atau lebih, kebanyakan pesakit yang mudah mendapat telur boleh mendapat IIV dengan selamat. Individu yang baru saja mengalami gatal-gatal sebagai tindak balas terhadap telur mungkin mendapat IIV, dengan beberapa langkah pencegahan keselamatan tambahan. Orang dengan latar belakang yang ditandai dengan kepekaan serius (berbahaya) untuk memakan telur mungkin mendapat IIV sekiranya diarahkan oleh doktor yang berpengalaman dalam pengakuan dan lembaga yang mengalami keadaan yang sangat tidak baik.

Langkah berjaga-berjaga

Pada amnya, imunisasi harus diakui apabila langkah keselamatan tersedia. Walau bagaimanapun, pembekal perkhidmatan perubatan mungkin mengesahkan bahawa imunisasi ditunjukkan dalam pandangan insurans kerana fakta bahawa kelebihan keselamatan dari vaksin mengimbangi bahaya untuk tindak balas buruk. Akan datang adalah langkah berjaga-jaga untuk IIV:

 • GBS dalam masa kira-kira sebulan setengah bahagian vaksin influenza (IIV atau LAIV)
 • Kehadiran penyakit sengit sederhana atau serius dengan atau tanpa demam. Orang-orang yang dirawat di hospital dengan penyakit yang sengit namun kini berada di sekitar OK untuk dibebaskan dari klinik boleh diimunisasi.

Soalan untuk Ditanyakan kepada Pesakit Sebelum Vaksinasi

Sebelum mengarahkan IIV, pembekal perkhidmatan perubatan harus mendapatkan beberapa maklumat mengenai yang disertakan:

 • Hipersensitiviti telur: Individu yang melaporkan kepekaan telur harus dinilai dengan menggunakan pengiraan dalam Gambar 2 peraturan 2015-16 ACIP influenza.

 • Reaksi atau kejadian buruk , termasuk GBS, setelah bahagian vaksin influenza lebih awal. Orang yang mengalami hipersensitiviti serius setelah bahagian vaksin yang lalu tidak boleh diimunisasi.

 • Status kesejahteraan semasa, termasuk penyakit semasa (sengit): pesakit dengan penyakit ringan harus mempunyai pilihan untuk diberi imuniti keselamatan; mereka yang mempunyai penyakit sederhana hingga serius (dengan atau tanpa demam) harus diinokulasi dengan berhati-hati dari pakar dan pesakit .

Pentadbiran Vaksin Selamat

Untuk mengurangkan bahaya daripada berlakunya imunisasi, pembekal perkhidmatan perubatan harus melakukan langkah-langkah berikut:

 • IIV harus dikendalikan dengan suntikan intramuskular, atau suntikan intradermal kerana adanya IIV intradermal, menggunakan ikon prosedur pdf yang sesuai [480 KB, 28 halaman].

 • Penyedia yang menyuntik anak-anak dan remaja yang berumur <19 tahun harus yakin bahawa definisi IIV disokong untuk digunakan pada anak-anak pada usia pesakit mereka dan bahagian yang sah digunakan. Tidak ada vaksin influenza yang disokong untuk digunakan pada bayi yang berumur <6 bulan.

Pembekal harus memberi nasihat kepada Cadangan Umum ACIP mengenai berbagai langkah yang harus diambil yang dapat membantu mencegah kejadian buruk setelah imunisasi IIV.

Jenis vaksin influenza sesi

Dua jenis vaksin influenza dapat diakses secara meluas: vaksin influenza yang tidak aktif (IIV) dan vaksin influenza yang disekat secara langsung (LAIV). Biasanya, vaksin influenza (kedua-dua IIV dan LAIV) telah dibuat untuk melindungi daripada 3 jangkitan influenza sekali-sekala (juga disebut vaksin trivalen). Di banyak negara, keadaan dan vaksin sepele saat ini mengandungi influenza A (H3N2), pandemi A (H1N1) dan 1 dari 2 jangkitan salasilah influenza B. Walau bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini vaksin yang selamat terhadap 4 jangkitan yang berbeza, termasuk kedua-dua jangkitan keturunan influenza B (vaksin quadrivalent), telah dibuka di negara-negara tertentu.

Terlepas dari jenis atau organisasi vaksin influenza sekali-sekala, inokulasi harus diarahkan setiap tahun untuk memberikan insurans yang ideal terhadap penyakit.

Pilihan jangkitan tahunan

Penyusunan vaksin influenza (kedua-dua IIV dan LAIV) disegarkan setiap tahun oleh WHO bergantung pada data yang dikumpulkan dari Sistem Pengawasan dan Respons Influenza Global (GISRS), sebuah persatuan 141 tempat influenza awam di 111 negara, 6 kumpulan WHO yang bekerjasama dan 4 Pusat penyelidikan pentadbiran asas WHO.

WHO GISRS mengumpulkan dan memeriksa ujian jangkitan influenza dari seluruh dunia di premis berterusan. Setiap tahun, sekurang-kurangnya 1 bahagian vaksin yang ditugaskan untuk musim influenza yang akan datang di bahagian utara atau berpotensi di bahagian selatan dunia dapat diubah untuk mencerminkan jangkitan influenza An dan B yang paling berterusan dan berterusan.

Pengeluaran

Oleh kerana penciptaan vaksin memerlukan sekitar setengah tahun, setiap tahun vaksin influenza diberikan dalam ketegangan waktu yang luar biasa yang memerlukan penginapan jangkitan yang ideal kepada WHO GISRS. Penciptaan vaksin influenza sekali-sekala bergantung kepada virus yang timbul pada telur embrio atau masyarakat sel.

Vaksin influenza yang tidak aktif (IIV)

IIV disokong untuk digunakan pada orang setengah tahun dan lebih berpengalaman, termasuk wanita hamil dan orang-orang dengan penyakit yang berterusan. Satu bahagian, dimasukkan ke dalam paha atau otot deltoid, disarankan. Walau apa pun, kanak-kanak berumur setengah tahun hingga 8 tahun yang tidak pernah mendapat vaksin influenza sekali-sekala selama musim influenza yang lalu harus mendapatkan 2 dos yang diarahkan tidak kurang dari sebulan terpisah. Imunisasi influenza pada kehamilan akan melindungi ibu dan bayinya daripada selesema.

Jangkitan yang diingat untuk vaksin ini tidak aktif sehingga tidak menyebabkan influenza, walaupun kesan sampingan kecil mungkin berlaku termasuk tindak balas kejiranan di tempat suntikan. Orang yang tidak pernah terdedah kepada antigen vaksin influenza mungkin mengalami demam sementara, kegelisahan, mialgia (siksaan otot) dan kejadian buruk yang lain.

Vaksin influenza yang dilemahkan secara langsung (LAIV)

LAIV disokong untuk digunakan hanya pada orang yang berumur 2-49 tahun yang tidak mempunyai penyakit mendasar. Walau bagaimanapun, vaksin tidak boleh dikawal kepada wanita hamil. LAIV diberikan sebagai pancuran hidung, 1 bahagian khususnya; namun kanak-kanak berumur 2–8 tahun yang tidak pernah mendapat vaksin influenza sekali-sekala selama musim influenza yang lalu harus mendapatkan 2 dos, seperti bulan yang terpisah.

LAIV dihasilkan menggunakan jangkitan yang tersekat, atau lemah, dan tidak menyebabkan selesema, walaupun pada hakikatnya ia boleh menyebabkan tanda-tanda atau kesan sampingan yang lembut (menghitung rhinorrhoea, hidung tersumbat, demam atau sakit tekak). Sebilangan besar kesan sampingan yang normal dari vaksin adalah lembut dan sementara dibandingkan dengan tanda-tanda penyakit influenza.

Siapa yang harus mendapat vaksin?

Vaksin influenza yang tidak aktif atau suntikan selesema diberikan secara percuma untuk perjumpaan individu.

Orang yang berisiko tinggi mendapat penyakit tulen dari influenza, misalnya,

 • Kanak-kanak berumur setengah tahun hingga bawah 5 tahun

 • Wanita hamil pada fasa kehamilan pada musim influenza

 • Warga emas berumur 65 tahun dan lebih berpengalaman

 • Penduduk dari semua peringkat umur yang tinggal dalam pertimbangan peribadi, menolong tinggal atau pejabat perhimpunan lain

 • Individu peribumi

 • Kanak-kanak dan remaja perlu mengambil Aspirin® atau ASA untuk jangka masa yang panjang kerana penyakit

 • Kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit tertentu, termasuk:

 1. Masalah jantung atau paru-paru yang memerlukan pertimbangan klinikal yang normal, seperti asma, penyakit pneumatik obstruktif berterusan atau fibrosis kistik

 2. Penyakit ginjal, penyakit hati yang berterusan seperti hepatitis, diabetes, keganasan, kerangka selamat yang lemah atau lemah

 3. Mereka yang menghidap penyakit menyebabkan kesukaran bernafas, meneguk atau bahaya menahan makanan atau cecair, misalnya, individu yang mengalami kecederaan fikiran serius, kecederaan saluran tulang belakang, sawan atau masalah neuromuskular

 • Mereka yang sangat besar

Orang yang bersedia menghantar atau menyebarkan influenza kepada mereka yang berisiko tinggi mendapat penyakit tulen dari influenza termasuk:

 • Perhubungan isi rumah individu yang berisiko tinggi

 • Kenalan isi rumah, penjaga dan kakitangan penjagaan kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun

 • Doktor, penjaga perubatan dan lain-lain yang bekerja di tempat rawatan perubatan, termasuk pejabat rawatan jarak jauh, yang mempunyai hubungan dengan pesakit

 • Pelawat ke pejabat perkhidmatan perubatan dan kawasan pertimbangan pesakit lain

 • Penghuni organisasi pemulihan biasa

 • Mereka yang memberi perawatan atau pentadbiran kepada individu yang berisiko tinggi dalam keadaan suar berpotensi, misalnya, kapal perjalanan

Perhimpunan lain yang memenuhi syarat untuk menghilangkan selesema secara percuma termasuk:

 • Orang-orang yang memberikan asas pentadbiran daerah, seperti polis, anggota bomba, pekerja pesanan kenderaan kecemasan, dan pekerja pembetulan

 • Orang yang bekerja dengan unggas hidup

Bagaimana vaksin diberikan?

Vaksin diberikan secara suntikan, biasanya 1 bahagian. Kanak-kanak di bawah 9 tahun yang tidak pernah mempunyai vaksin influenza sekali-sekala memerlukan 2 bahagian. Bahagian kedua vaksin sangat penting untuk meningkatkan tahap insurans mereka dan harus diberikan sebulan setelah bahagian utama.

Apa kelebihan mendapatkan vaksin?

Vaksin adalah pendekatan paling ideal untuk melindungi diri daripada influenza, pencemaran yang asli dan kadang-kadang mematikan. Pada saat anda mendapat inokulasi, anda juga membantu melindungi orang lain dengan mengurangkan penyebaran jangkitan influenza.

Apakah tindak balas yang berpotensi selepas vaksin?

Tindak balas normal terhadap vaksin merangkumi rasa gatal, kemerahan dan tumbuh di mana vaksin diberikan. Manifestasi yang berbeza boleh merangkumi demam, migrain, otot berdenyut dan kelemahan yang mungkin berlangsung 1 hingga 2 hari. Kurang daripada 1 daripada 20 individu mungkin mengalami gangguan pernafasan oculo (ORS). Kesan sampingan dari ORS merangkumi mata merah, retak dan kerongkong yang sensitif atau mungkin kering.

Anda tidak boleh mendapat selesema dari vaksin influenza yang tidak aktif kerana ia mengandungi jangkitan selesema yang tidak dapat menyebabkan pencemaran.

Tinggal di kemudahan ini selama 15 minit setelah mendapat vaksin kerana terdapat kemungkinan luar biasa, di bawah 1 dari 1,000,000, tindak balas hipersensitif berbahaya yang disebut hipersensitiviti. Ini mungkin merangkumi gatal-gatal, kesukaran bernafas, atau mengembang pada tekak, lidah atau bibir. Sekiranya tindak balas ini berlaku, pembekal rawatan perubatan anda bersedia untuk mengatasinya. Rawatan krisis merangkumi organisasi epinefrin (adrenalin) dan bergerak dengan kenderaan penyelamat ke pejabat krisis terdekat.

Melaporkan terus tindak balas yang tulen atau tidak dijangka kepada pembekal perkhidmatan perubatan anda.

Guillain-Barré Syndrome (GBS) adalah keadaan yang tidak biasa yang boleh menyebabkan kekurangan dan kehilangan pergerakan otot-otot badan. Ia biasanya berlaku selepas pencemaran. Dalam kes yang tidak biasa, GBS juga boleh berlaku selepas vaksin tertentu. GBS mungkin berkaitan dengan vaksin influenza pada sekitar 1 untuk setiap juta penerima.

Siapa yang tidak boleh mendapat vaksin influenza yang tidak aktif?

Bercakap dengan pembekal rawatan perubatan anda sekiranya anda:

 • Mempunyai tindak balas berbahaya terhadap sebahagian vaksin influenza yang lalu, atau sekeping vaksin (individu dengan kepekaan telur dapat diinokulasi dengan selamat)

 • Mengalami gangguan pernafasan oculo yang serius setelah terkena selesema

 • Sindrom Guillain-Barré (GBS) yang berkembang dalam masa kira-kira dua bulan mendapat vaksin influenza tanpa sebab lain dibezakan

 • Dapatkan perencat tempat yang ditetapkan untuk merawat keganasan. Ini mungkin mempengaruhi ketika anda perlu mendapatkan vaksin

 • Kanak-kanak di bawah umur setengah tahun tidak boleh mendapatkan vaksin kerana tidak diketahui boleh digunakan pada usia ini.

Tidak ada alasan yang kuat untuk menangguhkan penyuntikan akibat selesema atau penyakit ringan yang lain. Walau apa pun yang berlaku, sekiranya anda mempunyai masalah, berbincanglah dengan pembekal perkhidmatan perubatan anda.

Apa itu selesema?

Influenza adalah pencemaran dari laluan penerbangan atas yang disebabkan oleh jangkitan influenza. Individu dengan selesema berada dalam bahaya penyakit yang berlainan, termasuk radang paru-paru virus atau bakteria yang merupakan pencemaran paru-paru.

Influenza merebak secara berkesan dari individu ke individu melalui penggodaman, penghidu atau sentuhan mata ke mata. Jangkitan juga boleh merebak apabila seseorang menyentuh tetes kecil atau merengek pada orang lain atau barang dan selepas itu menyentuh mata, mulut atau hidung sebelum mencuci tangan.

Apakah Dasar Pencegahan Influenza?

BC mempunyai Dasar Pencegahan Influenza untuk melindungi individu yang berisiko tinggi daripada influenza. Pekerja rawatan perubatan perlu diberi vaksin terhadap influenza atau memakai penutup ketika mereka berada di kawasan pertimbangan yang tenang selama musim influenza. Kesedaran, sukarelawan dan tetamu ke pejabat perkhidmatan perubatan dan kawasan pertimbangan pesakit lain juga diharapkan memakai tudung sekiranya mereka tidak mendapat vaksin influenza.

Persetujuan Minor Matang

Sebaiknya penjaga atau penjaga dan anak-anak mereka memeriksa persetujuan untuk vaksinasi. Anak-anak yang berusia di bawah 19 tahun, yang dapat memahami kelebihan dan kemungkinan tindak balas untuk setiap vaksin dan bahaya tidak diinokulasi, secara sah dapat menyetujui atau menolak vaksinasi.

Mengapa mendapat suntikan?

Influenza (selesema) adalah penyakit berjangkit yang merebak di seluruh Amerika Syarikat setiap tahun, biasanya pada bulan Oktober dan Mei.

Selesema disebabkan oleh jangkitan influenza, dan disebarkan terutamanya oleh peretasan, mengi, dan hubungan rapat.

Sesiapa sahaja boleh mendapat selesema. Selesema menyerang secara tiba-tiba dan boleh berlaku beberapa hari terakhir. Manifestasi berubah mengikut usia, namun boleh merangkumi:

demam / menggigil

sakit tekak

otot berdenyut

keletihan

batuk

sakit kepala

hidung berair atau tersekat

Selesema juga boleh menyebabkan radang paru-paru dan penyakit darah, dan menyebabkan berlakunya kejang dan kejang pada anak-anak. Sekiranya anda mempunyai penyakit, seperti penyakit jantung atau paru-paru, selesema boleh memburukkan lagi.

Selesema lebih berbahaya bagi individu tertentu. Bayi dan kanak-kanak kecil, individu berusia 65 tahun dan lebih berpengalaman, wanita hamil, dan individu dengan penyakit tertentu atau kerangka yang tidak dapat dilemahkan yang lemah adalah bahaya paling serius.

Setiap tahun sebilangan besar individu di Amerika Syarikat menghidap selesema, dan banyak lagi yang dimasukkan ke hospital.

Vaksin selesema boleh:

 • menjauhkan anda dari selesema,

 • menjadikan selesema menjadi kurang serius sekiranya anda mendapatnya, dan

 • menjauhkan anda daripada menyebarkan selesema kepada keluarga dan orang lain.

Vaksin selesema yang tidak aktif dan rekombinan

Sebilangan vaksin selesema disarankan setiap musim selesema. Kanak-kanak berusia setengah tahun hingga 8 tahun mungkin memerlukan dua dos dalam musim selesema yang serupa. Setiap orang memerlukan hanya satu bahagian setiap musim selesema.

Beberapa vaksin selesema yang tidak aktif mengandungi ukuran kecil aditif berasaskan merkuri yang disebut thimerosal. Kajian tidak menunjukkan thimerosal dalam vaksin boleh merosakkan, namun vaksin selesema yang tidak mengandungi thimerosal dapat diakses.

Tidak ada jangkitan selesema hidup pada suntikan selesema. Mereka tidak boleh menyebabkan selesema.

Terdapat banyak jangkitan selesema, dan ia terus berkembang. Setiap tahun satu lagi vaksin selesema dibuat untuk memastikan tiga atau empat jangkitan yang mungkin akan menyebabkan penyakit pada musim selesema yang akan datang. Walau bagaimanapun, dalam keadaan apa pun, apabila vaksin tidak sesuai dengan jangkitan ini, ia akan memberi jaminan.

Vaksin selesema tidak dapat mencegah:

 1. selesema yang disebabkan oleh jangkitan yang tidak dilindungi oleh vaksin, atau

 2. penyakit yang muncul seolah-olah selesema belum.

Ia memerlukan sekitar empat belas hari untuk jaminan dibuat setelah imunisasi, dan keselamatan bertahan sepanjang musim selesema.

Sebilangan individu tidak seharusnya mendapat vaksin ini

Beritahu individu yang memberi anda vaksin:

Sekiranya anda mempunyai kepekaan yang serius dan berbahaya.

Sekiranya anda pada bila-bila masa mempunyai tindak balas yang berbahaya dan tidak mudah diserang setelah mendapat sebahagian daripada vaksin selesema, atau mempunyai hipersensitiviti yang melampau terhadap sekeping vaksin ini, anda mungkin diminta untuk tidak diinokulasi. Sebilangan besar, namun tidak semua, jenis vaksin selesema mengandungi sejumlah kecil protein telur.

Sekiranya anda pernah menghidapi Sindrom Guillain-Barré (juga disebut GBS).

Beberapa kumpulan dengan latar belakang yang ditandai oleh GBS tidak seharusnya mendapat vaksin ini. Perkara ini harus dibincangkan dengan doktor penjagaan utama anda.

Sekiranya anda tidak merasa hebat.

Adalah normal untuk mendapatkan vaksin selesema ketika anda mengalami penyakit ringan, namun anda mungkin diminta untuk kembali ketika anda merasa jauh lebih baik.

Risiko tindak balas vaksin

Dengan apa-apa ubat, termasuk vaksin, ada peluang untuk memberi respons. Ini biasanya lembut dan hilang sendirian, namun tindak balas yang tulen juga dapat dibayangkan.

Sebilangan besar orang yang mempunyai peluang selesema tidak mempunyai masalah dengannya.

Masalah kecil berikutan selesema termasuk:

sakit, kemerahan, atau mengembang di mana tembakan diberikan

suara serak

mata yang sakit, merah atau mengganggu

batuk

demam

sakit

sakit kepala

gatal

keletihan

Sekiranya masalah ini berlaku, mereka biasanya bermula sebelum jangka masa yang panjang dan 1 atau 2 hari terakhir.

Masalah yang lebih penting berikutan selesema boleh merangkumi yang berikut:

 • Mungkin terdapat sedikit bahaya Sindrom Guillain-Barré (GBS) setelah vaksin selesema tidak aktif. Bahaya ini telah dinilai pada 1 atau 2 kes tambahan setiap juta individu yang diimunisasi. Ini jauh lebih rendah daripada bahaya gangguan serius dari selesema, yang dapat dihalang oleh vaksin selesema.

 • Anak-anak muda yang mempunyai peluang selesema bersama vaksin pneumokokus (PCV13) dan juga vaksin DTaP secara serentak mungkin terikat untuk mengalami sawan akibat demam. Tanya PCP anda untuk lebih banyak data. Beritahu PCP anda jika anak muda yang mendapat vaksin selesema pada bila-bila masa mengalami sawan.

Masalah yang boleh berlaku setelah ada vaksin yang disuntik:

 • Orang sekarang dan kemudian lemah selepas operasi, termasuk imunisasi. Duduk atau berehat selama kira-kira 15 minit dapat membantu menghilang, dan luka akibat jatuh. Beritahu doktor penjagaan utama anda sekiranya anda merasa tidak stabil, atau mengalami perubahan penglihatan atau berdering di telinga.

 • Sebilangan individu mengalami siksaan serius di bahu dan mengalami masalah menggerakkan lengan di mana tembakan diberikan. Perkara ini jarang berlaku.

 • Sebarang ubat boleh menyebabkan tindak balas hipersensitif yang melampau. Tanggapan seperti itu dari vaksin sangat jarang, dinilai sekitar 1 dari 1,000,000 dos, dan akan terjadi dalam beberapa saat hingga beberapa jam setelah inokulasi.

Begitu juga dengan ubat apa pun, ada kemungkinan vaksin yang sangat jauh menyebabkan masalah fizikal atau lewat.

fAQ's

1. Apa kepentingannya di sini Iiv?

IIV bermaksud: Vaksin Influenza yang Tidak Diaktifkan (pernah disebut TIV) | vaksin influenza yang tidak aktif.

2. Sebab apa vaksin lebih daripada 65 selesema itu unik?

Beberapa orang dewasa yang lebih berpengalaman mungkin mempunyai kerangka kebal yang lebih rapuh, yang dapat menyebabkan mereka kurang aman setelah vaksin selesema biasa. Mengingat suntikan selesema biasa, individu yang lebih mantap menghasilkan setengah hingga 75% lebih sedikit antibodi, yang melindungi terhadap antigen vaksin, daripada yang dilakukan pada orang dewasa yang lebih muda.

3. Vaksin apa yang dimaksudkan dengan vaksin influenza?

Dua jenis vaksin influenza dapat diakses secara meluas: vaksin influenza yang tidak aktif (IIV) dan vaksin influenza yang lemah (LAIV). Biasanya, vaksin influenza (baik IIV dan LAIV) telah dibuat untuk memastikan terhadap 3 jangkitan influenza sekali-sekala (juga disebut vaksin trivalen).

Bilakah vaksin influenza harus diberikan?

Pakar mencadangkan agar anak anda mendapat vaksin selesema secara konsisten pada musim gugur, bermula ketika orang itu berusia setengah tahun. Beberapa kanak-kanak berusia setengah tahun hingga 8 tahun mungkin memerlukan 2 bahagian untuk keselamatan terbaik. CDC mencadangkan vaksin selesema sebelum akhir Oktober, sebelum selesema mula merebak secara tempatan.

4. Apakah perbezaan antara vaksin selesema hidup dan tidak aktif?

Vaksin selesema yang tidak aktif tidak mengandungi jangkitan langsung dan tidak boleh menyebabkan selesema. Vaksin selesema mempunyai rekod keselamatan yang sangat baik.

5. Atas sebab apa vaksin influenza signifikan?

Vaksin selesema sekali-sekala setiap tahun adalah pendekatan paling ideal untuk membantu mencegah selesema. Penyuntikan telah terbukti mempunyai banyak kelebihan termasuk mengurangi bahaya penyakit selesema, rawat inap dan mengejutkan bahaya kematian yang berkaitan dengan selesema pada anak-anak.

6. Apa sebenarnya vaksin selesema?

Pukulan influenza (selesema) adalah vaksin selesema yang diberikan bersama jarum, biasanya di lengan. Kadang-kadang tembakan selesema selamat terhadap tiga atau empat jangkitan influenza yang disyorkan oleh penjelajahan biasanya normal semasa musim yang akan datang. Penciptaan vaksin selesema telah disegarkan untuk musim selesema 2020-2021.

7. Berapakah perbelanjaan vaksin influenza?

Vaksin, yang mengandungi dua subtipe influenza An dan dua keturunan influenza B, umumnya dapat diakses di pasar swasta, namun hanyalah vaksin yang diberikan di bawah program vaksinasi awam. Ia berharga Rs 1,500-Rs2,000 untuk pukulan bersendirian.

Kesimpulannya

Imunisasi IIV pada kanak-kanak dan orang dewasa. IIV dikendalikan sebagai suntikan dan boleh menyebabkan rasa sakit, kemerahan, dan mengembang di tempat suntikan, dan juga boleh menyebabkan demam, ketidakselesaan dan mialgia, yang biasanya lembut dan hilang sendirian. IIV mengandungi jangkitan yang tidak aktif dan tidak boleh menyebabkan selesema.

Vaksin selesema yang tidak aktif tidak mengandungi jangkitan langsung dan tidak boleh menyebabkan selesema. Vaksin selesema mempunyai rekod kesejahteraan yang sangat baik.

IIV disokong untuk digunakan pada orang setengah tahun dan lebih berpengalaman, termasuk wanita hamil dan orang-orang dengan penyakit yang berterusan. Satu bahagian, dimasukkan ke dalam paha atau otot deltoid, disarankan.

artikel berkaitan