Pendapatan,

Definisi Pendapatan:

 1. Aliran tunai atau setara tunai yang diterima dari kerja (upah atau gaji), modal (faedah atau keuntungan), atau tanah (sewa).

 2. Undang-undang: Wang atau bentuk pembayaran lain (diterima secara berkala atau berkala) dari perdagangan, pekerjaan, endowmen, pelaburan, royalti, dll.

 3. Ekonomi: Penggunaan yang, pada akhir tempoh, akan meninggalkan seseorang dengan jumlah barang yang sama (dan jangkaan barang masa depan) seperti pada awal tempoh tersebut. Oleh itu, pendapatan bermaksud jumlah maksimum yang dapat dibelanjakan oleh seseorang dalam satu jangka masa tanpa kerugian. Pendapatan (dan bukan KDNK) adalah mesin yang mendorong ekonomi kerana hanya dapat mewujudkan permintaan.

 4. Perakaunan: (1) Lebihan hasil daripada perbelanjaan untuk tempoh perakaunan. Juga dipanggil pendapatan atau untung kasar. (2) Jumlah di mana jumlah aset meningkat dalam tempoh perakaunan.

 5. Wang yang diterima, terutama secara berkala, untuk bekerja atau melalui pelaburan.

Sinonim Pendapatan

Pendapatan, Gaji, Gaji, Imbuhan, Upah, Tunjangan, Emolumen, Akses, Kemasukan, Avail, Bayaran asas, Box office, Keuntungan modal, Pembersihan, Untung yang jelas, Komisen, Pampasan, Kredit, Kredit, Pemberhentian gaji, Pendapatan boleh guna, Dividen, Dividen, Pendapatan yang diperoleh, Pendapatan, Masuk, Entri, Masuk, klausa Eskalator, Pelan Eskalator, Untung kotor, Imbuhan kewangan, Keuntungan, Keuntungan, Gerbang, Penerimaan gerbang, Dapatkan, Pengambilan, Pengambilan, Kasar, Pendapatan kasar, Untung kasar, Penerimaan kasar , Gaji tahunan yang dijamin, Sewa, Penimbunan, Import, Import, Import, Masuk, Masuk, Penyusupan, Masuk, Ingress, Ingression, Input, Insertion, Insinuation, Intake, Interest, Interpenetration, Introduction, Introgression, Intrusion, Killing, Leakage, Living Living, Lucre, Make, Makings, Upah minimum, Untung rapi, Bersih, Pendapatan bersih, Untung bersih, Resit bersih, Output, Keuntungan kertas, Bayar, Bayar dan elaun, Pembayaran, Gaji, Pelf, Penembusan, Peratus, Percolasi, Perk, Faedah, Perquisite, Pickings, Portal ke portal p ay, Hasil, Menghasilkan, Untung, Keuntungan, Kuasa beli, Rake-off, Upah sebenar, Resit, Resit, Penghutang, Penerimaan, Imbuhan, Pulangan, Pulangan, Pendapatan, Royalti, Gaji, Rembesan, Bayaran pesangon, Skala geser, Kedai, Ambil, Ambil pulang, Bayar dibawa pulang, Ambil masuk, Pengambilan, Pendapatan kena cukai, Jumlah pampasan, Pendapatan belum diterima, Upah, Pengendalian upah, Pembekuan gaji, Pengurangan upah, Pengembalian gaji, Skala upah, Upah, Upah setelah potongan, Upah selepas cukai, Kekayaan, Kemenangan, Hasil

Bagaimana menggunakan Pendapatan dalam ayat?

 1. Ibu yang baru mengambil pekerjaan sambilan sebagai sumber pendapatan lain kerana suaminya baru saja diturunkan dari jawatan pengurusnya.
 2. Dia mempunyai rumah yang bagus dan pendapatan yang mencukupi.
 3. Saya tertanya-tanya berapa pendapatan lelaki itu kerana dia membuat sejumlah besar wang dari jumlah yang dia hasilkan tahun lalu.
 4. Mempunyai pendapatan yang boleh dipercayai akan membantu anda untuk tidak merasa tertekan mengenai bil harian yang mana kehidupan akan melangkah ke arah anda.

Makna Pendapatan & Definisi Pendapatan

Pendapatan ,

Bagaimana Menentukan Pendapatan?

 1. Pendapatan adalah jumlah (atau setara) yang biasanya diterima oleh seseorang atau perniagaan sebagai pertukaran untuk menyediakan barang atau perkhidmatan atau melabur. Hasil digunakan untuk perbelanjaan semasa. Pelaburan, pencen dan jaminan sosial adalah sumber pendapatan penting bagi pesara. Bagi individu, pendapatan sering diterima dalam bentuk upah atau gaji. Pendapatan operasi boleh merujuk kepada pendapatan tertunggak syarikat setelah semua perbelanjaan dan cukai dibayar. Dalam kes ini, pendapatan disebut keuntungan. Sebilangan besar pendapatan dikenakan cukai.

  • Pendapatan adalah jumlah yang diterima oleh seseorang atau perniagaan sebagai penyediaan kerja, menghasilkan barang atau perkhidmatan, atau melabur.
  • Sebilangan besar orang mencari nafkah dari gaji atau gaji. Perniagaan menjana pendapatan dari penjualan barang atau perkhidmatan yang melebihi kos pengeluaran.
  • Pihak berkuasa cukai melayan pendapatan dengan pelbagai cara.

 2. Definisi pendapatan adalah: Ketibaan penyertaan untuk jangka masa yang tetap.

 3. Pendapatan dapat didefinisikan sebagai, Wang yang diterima seseorang, misalnya, dalam bentuk gaji atau pelaburan, yang biasanya dikenakan cukai pendapatan. Deposit tunai dan bon menghasilkan faedah. Sebilangan besar ekuiti UK memberikan pendapatan dalam bentuk keuntungan separuh tahunan.

 4. Pendapatan merujuk kepada Pendapatan modal selain faedah, pendapatan, keuntungan dan modal. (Definisi milik Wachovia Wealth Management ).

 5. Keuntungan atau faedah yang diperoleh melalui pemegang saham atau liabiliti. Keuntungan adalah sebahagian daripada keuntungan yang dibayar kepada pemegang saham, sementara faedah dibayar kepada pemegang bon dalam bentuk tunai atau pelbagai bon pinjaman. Pendapatan yang dilaburkan semula dapat meningkatkan keuntungan dengan ketara. Lihat versi yang diharapkan.

Makna Pendapatan

 1. Wang yang kerap diterima terutamanya untuk kerja atau pelaburan.

Ayat Pendapatan

 1. Miliki rumah yang bagus dan pendapatan yang lumayan.