Budaya India secara beransur-ansur dipengaruhi oleh agama Buddha dan kerohanian. India adalah negara Hindu, Buddha, Jainisme, Sikh, dan agama yang berbeza.

Budaya India:

budaya india Agama-agama India, budaya India, Hindu, Jaina, Buddhisme , dan Sikhisme didasarkan pada konsep Dharma dan karma. Falsafah non-kekerasan, Ahimsa, adalah aspek penting dalam agama orang asli di India, dan Mahatma Gandhi adalah penyokong India yang paling terkenal. Semasa gerakan kemerdekaan India, penggunaan ketidakpatuhan sivil untuk menyatukan rakyat India; semasa gerakan hak-hak sivil Amerika, falsafah ini mengilhami Martin Luther King Jr. Terdapat juga agama-agama asing, termasuk agama-agama Abrahamik seperti Yahudi, Kristian, dan Islam. Di India, kecuali Zoroastrianisme dan Baha'i Faith, kedua-duanya lolos dari penganiayaan terhadap Islam. Mereka telah berlindung di India selama beratus-ratus tahun. India terdiri daripada 28 negeri dan 8 wilayah persekutuan dengan budaya yang berbeza, menjadikannya negara kedua paling ramai penduduk di dunia. Budaya seperti ini biasanya disebut perpaduan budaya yang berbeza. Ia merangkumi seluruh benua India dan dipengaruhi oleh sejarah. Topi ini mempunyai sejarah ribuan tahun.

Sepanjang sejarah India, budaya India banyak dipengaruhi oleh agama Buddha dan agama. Mereka terkenal dengan sebahagian besar falsafah, sastera, seni bina, seni, dan muzik India. Budaya di luar benua kecil India. Hal ini terutama berlaku untuk penyebaran agama Hindu, Buddha, seni bina, dan pemerintahan, serta penyebaran pelancong laut dan pedagang melalui Jalan Sutera dari India ke bahagian lain di Asia melalui Jalan Sutera pada awal abad kita. The Hindu Kush di India dan Parsi Besar di Pergunungan Pamir. Selama berabad-abad, penganut Buddha India, Hindu, Muslim, Jainas, Sikh, dan pelbagai suku mempunyai integrasi budaya yang besar. India adalah tempat kelahiran agama Hindu, Buddha, Jainisme, Sikh, dan agama-agama lain. Bersama-sama mereka disebut agama Hindu. Selain agama Abrahamik, agama India juga merupakan bentuk agama dunia yang penting. Kini, agama Hindu dan Buddha adalah agama dunia ketiga dan keempat, dengan lebih daripada 2 bilion pengikut. Dan mungkin mempunyai sebanyak 250 atau 2.6 bilion pengikut. Pengikut agama India: Hindu, Sikh, Jainas, dan Buddha menyumbang sekitar 80-82% penduduk India. India adalah salah satu negara yang paling beragama dan beragama etnik di dunia dan mempunyai beberapa masyarakat dan budaya agama yang paling mendalam. Agama memainkan peranan penting dalam kehidupan banyak penduduk. Walaupun India adalah rumah bagi majoriti sekular Hindu.

Negara ini mempunyai penduduk Islam yang ramai. Kecuali di Jammu dan Kashmir, Punjab, Meghalaya, Nagaland, Mizoram, dan Lakshadweep, penganut Hindu merangkumi sebahagian besar 28 negeri dan 8 wilayah gabungan. Umat ​​Islam tinggal di seluruh India dengan jumlah penduduk yang besar, diedarkan di Uttar Pradesh, Bihar, Maharashtra, Kerala, Telangana, Andhra Pradesh, Benggala Barat, dan Assam. . Majoriti penduduk Islam hanya tinggal di Jammu, Kashmir, dan Lakshadweep. Sikh dan Kristian adalah etnik minoriti penting lain di India. Menurut bancian 2011, 79.8% penduduk India menganggap agama Hindu, Islam (14.2%), dan Kristian (2) .3%), Sikh (1.7%), Buddhisme (0.7%), dan Jainisme (0.4%) adalah agama-agama utama yang lain, diikuti oleh orang-orang India. Walaupun banyak agama suku seperti Satanisme dipengaruhi oleh agama-agama besar seperti Hindu, Buddha, Islam, dan Kristian, agama-agama ini sangat umum di India. dalam agama itu, kepercayaan Zoroastrianisme, Yahudi, dan Bahai juga mempunyai pengaruh, tetapi pengaruhnya kurang. Sebagai tambahan kepada penentuan nasib sendiri yang bertoleransi, para teis dan agnostik juga mempunyai pengaruh yang besar di India. Kajian oleh Pusat Penyelidikan Pew menunjukkan bahawa menjelang tahun 2050, India akan menjadi negara dengan jumlah penduduk Hindu dan Muslim terbesar di dunia. Dianggarkan akan terdapat kira-kira 311 orang di India. Dipercayai terdapat berjuta-juta umat Islam di India, yang merangkumi sekitar 19-20% populasi , tetapi ada juga sekitar 1.3 bilion orang Hindu, menyumbang sekitar 76% penduduk. Atheisme dan agnostik mempunyai sejarah yang panjang di India dan berkembang dalam gerakan Shramana. Sekolah Karvaka berasal dari India sekitar abad ke-6 SM. C. Ini adalah salah satu bentuk materialisme dan ateisme yang paling awal di India kuno. Shramana, Buddhisme, Jainisme, Ijivika, dan beberapa sekolah Hindu menganggap ateisme berkesan dan menolak konsep tuhan kreatif, ritualisme, dan tahyul. India telah menghasilkan beberapa ahli politik dan reformis sosial ateis yang luar biasa. Dalam laporan "Agama dan Atheisme", 81% orang India beragama, 13% tidak mempunyai kepercayaan agama, 3% adalah ateis tegas, dan 3% tidak pasti atau tidak menjawab.

Pandangan:

Teori orang India merangkumi kepercayaan mendalam dari negara benua Asia. Terdapat enam kolej ortodoks falsafah Hindu: Nyaya, Vaisesika, Sankhya, Yoga, Mimamsa, dan Vedanta, dan 4 sekolah yang tidak ortodoks: agama Yahudi, Buddhisme, Ajivika, dan Charvaka; 2 yang terakhir adalah sekolah Hindu. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah klasifikasi yang berbeza. Sebagai contoh, Vidyaranya telah mengetahui enam belas mazhab falsafah India, dan juga kebahagiaan tradisi Shaiva dan Raseswara. bermula di abad pertengahan India (sekitar 1000-1500), mazhab pemikiran India dibahagikan kepada ortodoks atau tidak ortodoks oleh tradisi Brahman. Orang Kristian Ortodoks-astika atau nastik-bergantung pada sama ada mereka menganggap Veda sebagai sumber pengetahuan yang boleh dipercayai. Sekolah-sekolah utama falsafah India didirikan pada tahun 1000 SM. Chr. Diformalkan. SM Dan abad pertama zaman kita. Menurut ahli falsafah Sarvepalli Radhakrishnan (Sarvepalli Radhakrishnan), yang tertua berasal dari kompilasi Upanishad akhir tahun Veda (1000-500 SM), yang merupakan "sekelompok dunia. Kumpulan aktiviti bijaksana". Selama bertahun-tahun, persaingan dan integrasi antara sekolah yang berlainan sangat sengit. Latihan mereka, terutama antara 800 SM. Beberapa sekolah seperti SM dan 200 SM, Buddhisme, Saiva, dan Advaita Vedanta selamat, sementara Samkhya dan Ajivika Sekolah lain tidak. Mereka diasimilasi atau mati. Pada abad-abad berikutnya, komen dan reformasi berlanjutan hingga abad kedua puluh. Penulis yang memberikan cita-cita moden dalam falsafah kuno termasuk Srimad Rajendra, Hindu Vivekananda, Ram Mohan Roy, dan budaya Hindu Dayananda Sara Swati India.

Pembentukan keluarga dan persahabatan:

India ditentukan oleh cara keluarga yang diwarisi yang diturunkan dari zaman ke zaman, di mana anggota keluarga besar (ibu bapa, anak-anak, pasangan anak-anak, dan keturunan mereka, dll.) Tinggal bersama. Anggota ini adalah ketua sistem keluarga koperasi di India. Dia membuat semua keputusan dan peraturan utama, dan ahli keluarga lain mungkin mengikutinya. Dalam kajian tahun 1966, Orenstein dan Miklin menganalisis data mengenai struktur penduduk dan keluarga India. Sinha membuktikannya dalam bukunya, yang menggariskan banyak aspek sosiologi, iaitu, India telah melihat keruntuhan keluarga biasa tradisional menjadi keluarga nuklear. Penyelidikan mengenai keluarga India menunjukkan bahawa dalam 60 tahun terakhir, trend budaya di sebahagian besar budaya India telah menjadi peralihan yang dipercepat dari keluarga biasa ke keluarga nuklear, yang serupa dengan trend demografi di bahagian lain di dunia. Secara tradisional, pada tahun 1990-an, sebuah keluarga bersama besar di India menyumbang sebahagian kecil isi rumah India, dan rata-rata pendapatan per kapita rendah. Dia percaya bahawa keluarga biasa masih wujud di wilayah tertentu dan dalam keadaan tertentu, sebahagiannya disebabkan oleh tradisi budaya dan sebahagiannya disebabkan oleh faktor praktikal. Oleh kerana banyak rancangan pendidikan di negara ini dan kota-kota, jiwa yang tidak berpengalaman dengan latar belakang sosioekonomi yang lebih rendah diri lebih rela meluangkan masa bersama keluarga daripada rakan sebaya. Sistem keluarga tradisional dengan cepat runtuh di India, dan sikap terhadap wanita yang bekerja juga telah berubah.

Perkahwinan yang diaturkan:

Perkahwinan yang diatur telah lama menjadi kebiasaan dalam masyarakat India. Sehingga hari ini, kebanyakan orang India masih merancang ibu bapa mereka dan ahli keluarga yang lain untuk merancang perkahwinan mereka. Dahulu, usia perkahwinan masih muda. Menurut Banci India 2011, perkahwinan wanita di India telah meningkat menjadi 21 tahun. Pada tahun 2009, sekitar 7% wanita berkahwin sebelum berumur 18 tahun. Dalam kebanyakan perkahwinan, keluarga pengantin perempuan memberikan mahar kepada pengantin lelaki. Secara tradisional, mahar dianggap sebagai bahagian wanita dalam harta keluarga, kerana anak perempuan tidak mempunyai syarat undang-undang untuk harta keluarga. Ini biasanya merangkumi barang berharga mudah alih yang dapat dikendalikan oleh pengantin wanita sepanjang hayatnya, seperti barang kemas dan barang rumah. Dari segi sejarah, di kebanyakan keluarga, pewarisan harta keluarga diwarisi oleh lelaki. Sejak tahun 1956, undang-undang India telah memperlakukan lelaki dan wanita secara sama dalam urusan warisan tanpa kehendak undang-undang. Orang India semakin menggunakan kehendak undang-undang untuk mewarisi dan mewarisi. Pada tahun 2004, kadar penggunaan kehendak undang-undang adalah sekitar 20%. Berbanding dengan 40% di Amerika Syarikat, nisbah ini serendah 1%. Walau bagaimanapun, statistik ini tidak memberikan maklumat lengkap. Komen atau penyelidikan akademik mengenai perkahwinan India jarang sekali melibatkan pandangan suami dan isteri. Satu tinjauan tinjauan menunjukkan bahawa masalah perkahwinan di India serupa dengan trend di bahagian lain di dunia. Kadar perceraian di India meningkat. Kadar perceraian di bandar jauh lebih tinggi. Sebanyak 80% perceraian di India dilakukan oleh wanita. Makna fenomena ini: Bagi golongan tradisionalis, peningkatan jumlah orang bermaksud keruntuhan masyarakat, sementara bagi beberapa orang moden, mereka membicarakan konsep baru untuk memperkasakan kesihatan wanita. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa budaya India menjauhkan diri dari perkahwinan tradisional yang diatur. Banerjee et al. Pada tahun 2005, tinjauan terhadap 41,554 isi rumah di 33 negeri dan wilayah kesatuan di India mendapati bahawa trend perkahwinan di India serupa dengan yang berlaku dalam 40 tahun terakhir. Di China, Jepun, dan pelbagai negara / wilayah. Kajian mendapati bahawa lebih sedikit perkahwinan dilakukan secara murni tanpa persetujuan, dan majoriti perkahwinan India yang disurvei dilakukan dengan persetujuan. Peratusan perkahwinan sukarela (disebut perkahwinan cinta di India) juga meningkat, terutama di kawasan bandar di India.

Perkahwinan:

Perkahwinan adalah acara perayaan di India atau budaya India. Mengikut kepercayaan dan keutamaan agama pengantin perempuan, terdapat banyak jenis perhiasan, bunga, muzik , tarian, pakaian, dan etika. Terdapat kira-kira 10 juta perkahwinan di negara ini pada satu masa. Lebih daripada 80% daripadanya adalah perkahwinan Hindu. Walaupun ada banyak ritual yang berkaitan dengan festival dalam agama Hindu, "perkahwinan" adalah ritual pribadi paling luas yang dilakukan oleh seorang lelaki dewasa di India selama hidupnya. Ritual dan proses perkahwinan Hindu berbeza bergantung pada wilayah India, keadaan setempat, sumber keluarga, dan pilihan pengantin lelaki dan perempuan. Namun, ada beberapa ritual umum penting dalam pernikahan Hindu: Kanyadaan, Panigrahanna, dan Zapatapadi. Oleh itu, ia biasanya merupakan hadiah dari seorang ayah kepada seorang anak perempuan. Memang, Bapa Surgawi siap mengangkat tangannya tidak dapat tidak dan telah mengambil tujuh langkah dan serangkaian ikrar bersama sebelum api. Simpulan pengantin di majlis perkahwinan. Menurut Manusmriti, undang-undang perkahwinan Hindu standard, berikut adalah bahagian wajib dalam perkahwinan. Setelah menyelesaikan langkah ketujuh dan memenuhi sumpah Saptapadi, pasangan itu menjadi isteri yang sah secara sah dengan suami mereka. Sikh mengambil bahagian dalam upacara yang disebut Anand Karaj. Pasangan itu mengabaikan Alkitab Grant Grant Sahib empat kali. Muslim India merayakan perkahwinan monoteistik kuno dengan cara yang sama seperti di Timur Tengah. Upacara itu merangkumi Nikah pengantin lelaki, membayar mahar ekonomi (Mahr) kepada pengantin perempuan, komunikasi suara, dan menandatangani kontrak perkahwinan. Kaedah mengendalikan perkahwinan Kristian India serupa dengan negara Kristian Barat di wilayah dan negeri yang berbeza. Namun, di negeri lain, mereka memerlukan adat tambahan India.

Haiwan:

Hidupan liar yang kaya dan pelbagai di India telah mempengaruhi budaya popular di rantau ini. Nama umum untuk hidupan liar India ialah Jungle, yang diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris oleh orang Inggeris yang tinggal di India. Istilah ini juga dikenal dalam "The Jungle Book" Rudyard Kipling. Hidupan liar budaya India telah menjadi tajuk banyak kisah dan kiasan lain, seperti kisah Panchatantra dan Jataka. Dalam agama Hindu, lembu adalah simbol dewi ibu dan jenis Ahimsa (tanpa kekerasan). Oleh itu, lembu disembah dalam budaya Hindu, dan memberi makan lembu dianggap sebagai tindakan pemujaan. Oleh itu, daging lembu tetap tabu dalam masyarakat Hindu dan Jain masa kini. Negeri akan berusaha melarang penyembelihan dan pengimportan lembu. Pada tahun 2012, lembu ternakan tetap menjadi isu kontroversi di negara Asia. Beberapa negeri di negara Asia telah meluluskan undang-undang perlindungan sapi perah, dan banyak negeri tidak mempunyai larangan dalam pengumpulan dan penggunaan daging lembu. Beberapa kumpulan menentang penyembelihan lembu, sementara pelbagai pasukan awam percaya bahawa daging yang dimakan telah menjadi masalah. Pada bulan Januari 2012, Madhya Pradesh meluluskan undang-undang, Undang-undang Sanshodhan, yang menjadikan membunuh sapi sebagai kejahatan. Pada tahun 2011, penyembelihan lembu, dan oleh itu pembelian dan penjualan daging lembu untuk pengangkutan, dilarang, sementara negeri Orissa, negara bagian, dan Andhra Pradesh membenarkan penyembelihan lembu dengan sijil penyembelihan yang boleh diterima. Berbeza dengan stereotaip, sebilangan besar penganut Hindu memakan daging lembu, dan banyak yang percaya bahawa kitab suci mereka (kerana Veda dan Upanishad) tidak menetapkan penggunaannya. Sebagai contoh, di Kerala, India, daging lembu mewakili hampir semua daging yang dimakan oleh semua masyarakat selain penganut Hindu. Ahli sosiologi percaya bahawa penggunaan daging lembu domestik Asia secara meluas disebabkan oleh fakta yang tidak dapat dipertikaikan bahawa jika dibandingkan dengan yang miskin, ketersediaan molekul haiwan jauh lebih murah bagi orang miskin. Atau ayam dijual dengan harga dua kali ganda. Atas sebab-sebab ini, sejak merdeka pada tahun 1947, penggunaan daging lembu di negara Asia telah meningkat lebih cepat daripada penggunaan pelbagai jenis daging. di setiap lima pengeluar dan pembeli daging lembu terbesar di dunia. Sejak 2015, wilayah dan pelbagai negeri telah melarang penggunaan daging lembu. Setelah negara-negara seperti Madhya Pradesh meluluskan undang-undang domestik untuk mencegah kekejaman terhadap haiwan, orang India lain berpendapat, “Sekiranya tujuan kata terakhir adalah untuk mencegah kekejaman terhadap haiwan, mengapa? Haiwan diseksa oleh lembu.

Makanan:

Masakan budaya India sama seperti India, dengan pelbagai bahan, dan dengan pelbagai gaya, teknik, dan kaedah memasak, dari salad hingga rempah, dari vegetarian hingga daging, dari rempah-rempah hingga deria, dari roti hingga pencuci mulut. Makanan India selalu sedap. Harold McGee adalah salah satu kegemaran Michelin. Dia menulis: "Oleh kerana keaslian susu sebagai bahan utama, tidak ada negara di dunia yang dapat bersaing dengan India. Empat kali dalam setahun. Ia selalu memberi inspirasi. Anda akan belajar banyak perkara menarik dari India kerana setiap negeri bebas , setiap negara mempunyai sejarahnya, dan ada banyak perkara yang perlu dipelajari mengenai masakan yang sama sekali berbeza, yang mengejutkan saya. Saya terbuka untuk universiti dan saya lebih suka meneroka pelbagai pengaruh berkumpul di tempat lain. Semasa mempertahankan diri, saya rasa tidak di mana sahaja saya berada, saya tidak pernah ke negara Asia. Masakan India adalah masakan global dengan banyak ramuan. Saya rasa makanan di dunia ini tidak begitu enak. Masakan India. Ini biasanya sangat kaya dan pelbagai Masakan. Setiap wilayah di dunia mempunyai idea mengenai cara merasai masakan India. Sanjeev Kapoor, sebahagian daripada Singapore Airlines International Food Group, mengatakan bahawa makanan India sangat popular. Kapoor rally. Ia menyatakan: "Sekiranya anda melihat ke belakang pada h sejarah India dan pelajari makanan yang dimakan oleh nenek moyang kita, anda akan melihat betapa banyak perhatian yang diberikan orang terhadap perancangan dan penyediaan makanan mereka. Perhatikan setiap hidangan semasa anda makan.

Salah satu catatan sejarah seperti itu adalah Manasollasa (Sanskrit: मानसोल्लास, kesenangan rohani) yang ditulis pada abad ke-12. Buku ini menerangkan gabungan terbaik dari pelbagai keperluan memasak dan pemakanan, makanan, rancangan, dan tabiat makan. Ia bergantung pada musim dan makanan. kaedah. Makanan India diakui kerana mengagumi makanan dan herba. Makanan India berbeza mengikut kawasan, ciri tempatan, kepelbagaian budaya, dan ciri demografi nasional. 5 kategori: Utara, Selatan, Timur, Barat, dan Timur Laut. Rempah dan herba yang berbeza. Mereka banyak digunakan, dan pelbagai resipi dan teknik memasak juga banyak digunakan. Beberapa masakan India dan banyak masakan India adalah vegetarian, seperti ayam, domba, anda (daging lembu dan kerbau), dan daging lain. Ikan, telur, dan makanan laut lain serta daging babi dan bunyi di Kerala selatan dan Tamil Nadu semuanya menjadi masalah. Penggunaan wangian adalah sebahagian daripada cerium. Makanan yang terdapat di dalamnya dapat meningkatkan rasa makanan dan mencipta rasa yang unik. Akibatnya, ia telah dipengaruhi oleh pelbagai kumpulan budaya sepanjang sejarah dan dinilai oleh orang Asia Tengah, Arab, Mughal, dan Eropah .

RINGKASAN:

Untuk perayaan. Makanan India adalah salah satu makanan yang terkenal di masyarakat. Di kebanyakan restoran India di luar negara Asia, makanannya tidak sesuai dengan banyak makanan India (hidangan standard paling maksimum muncul dalam senarai). Tikka Masala sangat popular di UK. Banyak restoran di India menawarkan hidangan yang dibuat dengan ramuan yang berbeza, tetapi beberapa restoran menggunakan perasa dan ramuan India sebagai salah satu makanan yang paling popular dalam sejarah. Eropah mengadopsi pakatan untuk pengembangan dan penguasaan pedagang Arab. Para penyelidik Eropah memuji pendakwa Vasco, Gama, dan Columbus atas keinginan mereka untuk mewujudkan jalan perdagangan baru dengan India, yang menandakan permulaan era penemuan geografi yang hebat. Masakan India dan kari sering disebut sebagai "roti Asia". Makanan India tempatan tetap bertambah baik. Masakan Andhra Pradesh dan Telangana termasuk masakan Telugu, Telugu, dan Gaid Rabadi (juga dikenal sebagai Nizami), serta berbagai makanan cepat saji tempatan. Penduduk Islam di Hyderabad. Makanan di Hyderabad sebagian besar didasarkan pada unsur-unsur bukan vegetarian, sementara masakan Telugu adalah gabungan unsur vegetarian dan bukan vegetarian. Masakan Telugu berat pada perasa, dan lada sangat asas. Tamarind juga dapat menambahkan makanan yang enak.

Linguistik dan penulisan:

bahasa india

Rekod: Bahasa Sanskrit mempunyai struktur yang luar biasa tanpa mengira zaman kuno; ia lebih sempurna daripada bahasa Yunani, lebih kaya daripada bahasa Latin, dan lebih halus daripada kedua-duanya, tetapi kedua-duanya mempunyai akar kata kerja dan bentuk tatabahasa Kesamaan yang lebih besar yang mungkin berlaku secara kebetulan; begitu kuat sehingga ahli bahasa tidak dapat mempelajari ketiga-tiga ini tanpa mempercayai bahawa mereka berasal dari sumber bersama yang mungkin tidak lagi wujud; Ada sebab yang serupa, walaupun saya yakin saya tidak mempunyai banyak kekuatan, dan saya berpendapat bahawa bahasa Gothic dan Celtic, sementara campuran bahasa yang sama sekali berbeza mempunyai asal-usul yang sama-bahasa Arab adalah salah satu yang pertama direkodkan wakil bahasa Indo-Eropah. Penemuan bahasa Sanskrit oleh penjelajah India awal di India menyebabkan perkembangan linguistik perbandingan. Kesamaan yang besar memberi kesan mendalam kepada para saintis pada abad ke-18.

Kajian ilmiah seterusnya menunjukkan bahawa bahasa Sanskrit dan banyak bahasa yang dipinjam dari India adalah keluarga yang sama, termasuk bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Itali, Sepanyol, Celtic, Yunani , Baltik, Armenia, Parsi, Tochar, dan bahasa Indo-Eropah yang lain . Bahasa Tamil adalah salah satu bahasa klasik yang paling penting di India dan berasal dari bahasa asli sekitar abad ke-20. Pada milenium ketiga SM, ia berada di semenanjung India. Prasasti terawal dalam bahasa Tamil terdapat pada tembikar dari tahun 500 SM. Dijumpai. Menetap. Sastera Tamil mempunyai sejarah lebih dari dua ribu tahun dan catatan demografi tertua bermula pada abad ke-3 SM. Perkembangan bahasa India dapat dibahagikan kepada tiga zaman: zaman Indo-Aryan kuno, zaman pertengahan, dan zaman moden. Bentuk klasik bahasa Indo-Aryan kuno adalah bahasa Sanskrit. Massa tidak ada kaitan dengan sebutan atau tatabahasa yang betul. Dengan penyatuan orang-orang ini, struktur bahasa telah berubah, sebuah negara baru telah dibentuk, dan kata-kata orang telah dipinjam dari bahasa ibunda yang lain. Indi Aliyan, menghasilkan Pali (bahasa penganut Buddha awal dan Ashoka antara tahun 200 hingga 300 SM), Prakriti (bahasa ahli falsafah Jain), dan Apabhramsa (kacukan Lan-kaliber tahap akhir). Aryan, sarjana India Tengah mendakwa bahawa Apabhramsa berkembang dalam bahasa Hindi, Gujarat, Bengali, Marathi, Punjabi, dan banyak bahasa lain dituturkan hari ini di Hindia Utara, Timur, dan Barat. satu sama lain dan bahasa Indo-Eropah yang lain mempunyai akar dan struktur yang serupa. Sebagai contoh, di India, kita mempunyai sejarah bahasa tanpa gangguan selama tiga ribu tahun yang direkodkan dan disimpan dalam dokumen sastera. Dengan cara ini, para saintis dapat mengesan evolusi bahasa dan memerhatikan bagaimana perubahan halus yang diturunkan dari generasi ke generasi mengubah bahasa asli menjadi bahasa yang hampir tidak dikenali hari ini.

RINGKASAN:

Bahasa Sanskrit mempunyai pengaruh yang besar terhadap bahasa dan sastera India. Hindi adalah bahasa yang paling banyak digunakan di India dan "simbol Sanskrit" dalam dialek Delhi. Di samping itu, semua bahasa Indo-Aryan, Munda, dan Dravidian moden telah meminjam banyak perkataan secara langsung dari bahasa Sanskrit (kata-kata Tatsama) atau secara tidak langsung melalui Indo-Aryan Tengah (kata-kata Tadbhava). Banyak perkataan datang. Kata-kata yang berasal dari bahasa Sanskrit membentuk sekitar 50% perbendaharaan kata bentuk sastera moden Indo-Aryan dan Telugu (Delavan), Malayalam, dan Kannada. Bahasa Sanskrit adalah sebahagian dari bahasa Indo-Aryan Timur, dan bahasa Bengali berasal dari bahasa India Timur-Tengah, dan asalnya berasal dari bahasa Ardhamagadhi pada abad ke-5 SM. Milenium Masehi dan sastera kuno Kannada berkembang semasa dinasti Rashtrakut. Dari abad ke-9 hingga ke-10. Bahasa Kannada kuno adalah bahasa Banawashi pada era awal dan umum Satavahana dan Kadamba, sehingga memiliki sejarah lebih dari 2000 tahun. Telah dinyatakan bahwa keputusan Ashoka Rok (berasal dari 230 SM) ditemukan di Brahmagiri, yang berisi kata yang dikenali sebagai "Kannada". Selain bahasa Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, dan Malayalam. Ini juga merupakan salah satu daripada 22 bahasa dalam kalendar kelapan Perlembagaan India. Oriya telah wujud sejak abad ke-2 SM. Dalam budaya India. Bahasa yang paling banyak digunakan di India ialah bahasa Hindi.

Muzik:

Muzik mungkin merupakan bahagian penting dalam budaya India. Natyasastra adalah teks bahasa Sanskrit berusia 2000 tahun yang menerangkan 5 sistem klasifikasi tidak akan dapat mengklasifikasikan alat muzik. satu dari semua sistem India kuno ini membahagikan alat muzik menjadi empat kelas yang menyokong empat sumber getaran utama: tali, membran, dan udara. sejajar dengan Reis Flora, ini hampir sama dengan teori organologi Barat. Ahli arkeologi secara bersamaan melaporkan bahawa telefon batu vulkanik yang terukir dan dipoles ditemui di Pergunungan Odisha, yang berusia 3,000 tahun. Contoh muzik India yang paling awal hidup adalah lagu Samaveda (1000 SM), yang tetap dinyanyikan dalam beberapa muzik teks suci Shrautas. ini boleh menjadi gambaran tertua untuk lagu India. Struktur tonalnya adalah tujuh nota, bernama Krusht, Pratham, Devita, Tricia, Stuart, negarawan dalam urutan keturunan, dan Artiswar, yang merujuk kepada nota seruling, iaitu satu-satunya perangkat dengan frekuensi yang ditetapkan. Dokumen Samaveda dan Hindu yang berbeza telah mempengaruhi tradisi muzik klasik India, yang pada masa ini terkenal dalam 2 gaya yang berbeza: Carnatic dan Hindustan. Baik muzik karnival dan oleh itu sistem muzik Hindustani disokong oleh melodi (disebut raga) yang bersaing dalam gelung yang sangat biasa (disebut tara). Prinsip-prinsip ini dibentuk di Natashyastra (200 SM) dan Dataran (300 Masihi). Muzik India hari ini merangkumi banyak jenis agama, klasik, rakyat, filem, muzik rock dan pop, dan tarian. Tarian semakin berkurang, terutamanya di kalangan generasi muda. Wakil terkenal muzik India terkini ialah Filmi dan Indipop. Filem mengunjungi setiap jenis muzik yang ditulis dan ditayangkan untuk pawagam India (terutamanya Bollywood), merangkumi lebih dari 70% daripada semua penjualan muzik di India. Indipop adalah salah satu gaya muzik kontemporari terkemuka di India. ini adalah gabungan tradisi muzik rakyat dan klasik India, klasik, atau sufi.

Kesimpulan:

Budaya India adalah salah satu yang tertua di dunia. Tamadun India bermula sekitar 4,500 tahun yang lalu. Menurut Gayatri Pariwar (AWGP), sebuah organisasi dunia, banyak sumber menggambarkannya sebagai "Sa Prathama Sanskrati Vishwavara", yang merupakan budaya pertama dan tertinggi di dunia. Christina De Rossi, seorang antropologi di Barnett dan Southgate College di London, mengatakan bahawa ahli antropologi awal melihat budaya sebagai proses evolusi. "Dari sudut ini, masyarakat di luar Eropah atau Amerika Utara, atau masyarakat yang tidak mengikuti Eropah atau cara hidup Barat, dianggap primitif dan rendah budaya. Ini merangkumi semua negara dan masyarakat penjajah, seperti Afrika dan India. Dan negara-negara di Timur Jauh Amerika Syarikat.

Soalan Lazim:

S1: Apakah budaya India yang terkenal? J: India dianggap sebagai tempat lahir dari beberapa agama terpenting di dunia: Buddhisme, Hindu, Jaina, dan Sikhisme. Pada masa ini, agama lain seperti Islam dan Kristian telah menyerang penduduk. Walaupun agama Hindu masih menjadi yang paling popular.

S2: Apakah budaya dan nilai India? J: Orang India telah mencari keharmonian sepanjang hidup mereka. Anda bimbang tentang "tenaga kosmik". Kepercayaan agama berkaitan dengan nilai-nilai orang India. Agama yang paling terkenal di India ialah agama Hindu. Sebilangan besar nilai yang dinyatakan berasal dari kepercayaan Hindu tertentu.

S3: Apa yang istimewa mengenai budaya India? J: India adalah negara yang pelbagai dan bersatu, dan tarian kita tidak terkecuali. Bentuk tarian yang berbeza (dibahagikan kepada tarian rakyat atau tarian klasik) berasal dari pelbagai wilayah di India. Bentuk ini mewakili budaya Kasak khas yang berasal dari India utara, barat, dan tengah.

S4: Mengapa budaya India yang terbaik? J: Mereka adalah ahli falsafah yang hebat. Sering dikatakan bahawa agama terbesar di India adalah agama Hindu. Ia bukan agama, tetapi falsafah hidup sejagat. Dalam budaya falsafah, orang India juga memberikan sumbangan besar dalam penerokaan falsafah moden.

S5: Mengapa orang India makan dengan tangan mereka? J: Meningkatkan penghadaman. Apabila kita menjamah makanan dengan tangan, otak menghantar isyarat ke perut bahawa kita sudah siap untuk dimakan. Ia dapat meningkatkan pencernaan perut ketika menyediakan makanan.

S6: Apakah nilai-nilai orang India? J: Orang India sering menghargai keharmonian dan solidariti dengan orang lain dan mempunyai hubungan yang kuat dengan masyarakat dan saudara mereka. Komuniti atau keluarga yang saling berhubungan, saling bergantung menyediakan sistem sokongan yang boleh diperoleh oleh sesiapa sahaja.

S7: Apa yang dihargai oleh orang India? J: Budaya penduduk asli Amerika menekankan hidup selaras dengan alam semula jadi, menahan penderitaan, menghormati dan tidak mengganggu orang lain, dan yakin bahawa orang secara semula jadi baik dan harus menghormati pilihan mereka sendiri. Buat orang susah dan keluarga enggan meminta pertolongan.

S8: apa kepercayaan bangsa Asia? J: India dianggap berintegriti etika rakyatnya. Selama berabad-abad, kepercayaan India berkaitan dengan belas kasihan dan penghormatan terhadap alam dan makhluknya. Menubuhkan kepercayaan spiritual di India, tulisan suci, dan tradisi Buddha. beberapa abad yang lalu, prinsip keharmonian ekologi.

S9: Mengapa India istimewa? J: India adalah demokrasi terbesar di dunia, negara ketujuh terbesar di dunia, dan salah satu tamadun tertua. Saint Gander, penulis abad ketiga belas. pada asalnya disebut sebagai mokshapat. Tangga dalam permainan mewakili kebajikan, dan juga ular mewakili naib.

S10: Mengapa orang India menggelengkan kepala? J: Dalam kebanyakan kes, gerakan kepala digunakan untuk menjawab "ya". Contohnya, jika anda bertanya kepada seseorang jika kereta api menuju ke arah tujuan dan kepala mereka bergoyang sebagai tindak balas, itu bermaksud ya. Pergerakan kepala juga sering digunakan sebagai isyarat untuk menunjukkan bahawa orang memahami apa yang diperkatakan.

JUGA BACA: hidangan India-merah-India