Petunjuk,

Definisi Petunjuk:

 1. Pemboleh ubah terukur digunakan sebagai representasi faktor atau kuantiti yang berkaitan (tetapi tidak diukur atau tidak dapat diukur). Sebagai contoh, indeks harga pengguna (CPI) berfungsi sebagai petunjuk kos sara hidup umum yang terdiri daripada banyak faktor yang sebahagiannya tidak termasuk dalam pengiraan CPI. Petunjuk adalah alat statistik biasa yang digunakan dalam ekonomi. Lihat juga petunjuk dan ukuran ekonomi.

 2. Tolok atau meter dari jenis yang ditentukan.

 3. Sebatian yang berubah warna pada nilai pH tertentu atau dengan adanya bahan tertentu, dan dapat digunakan untuk memantau keasidan, kealkalian, atau kemajuan reaksi.

 4. Suatu perkara, terutamanya trend atau fakta, yang menunjukkan keadaan atau tahap sesuatu.

Sinonim Petunjuk

Mengukur, Tolok, Barometer, Indeks, Tanda, Tanda, Isyarat, Meter, Alat pengukur, Alat pengukur, Mengukur, Tolok, Dial, Paparan, Skala, Indeks, Fathometer, JP, Keadilan, Penimbang Tara, Penimbang Tara, Lencana, Banner, Bencher, Bob, Karakter, Karakteristik, Indikator kawalan, Meter kadar laju, Kritik, Indikator arus, Indikator ketumpatan, Bunyi kedalaman, Petunjuk peledakan, Peranti, Differentia, Paparan, Earmark, Echo sounder, Lampu kesalahan, Flowmeter, Galvanometer, Gauge, Hallmark, Kehormatannya, Tuanku, pemujaan-Nya, Penunjuk kelembapan, Hygrometer, Idiosyncrasy, Imej, Indeks, Indikator, Insignia, Interferometer, Tolok pengionan, Hakim, Keadilan, Keynote, Lead, Indikator tahap cecair, Indikator beban, Logger, Majistret, Mark , Ukur, Meter, Moderator, Jarum, Catatan, Meter PH, Kekhususan, Gambar, Plumb, Plumb bob, Plumb line, Plummet, Pointer, Potentiometer, Probe, Property, Psychometer, Pyrometer, Referee, Representation, Representative, Seal, Sigil, Tanda, Isyarat, Tanda Tangan, Bunyi, Ruang, Setem, Tanda pasti, Tanda, Tanda Cerita, Termokopel, Meter selang waktu, Sifat, Petunjuk putaran, Umpire, Meter getaran, Petunjuk voltan

Bagaimana menggunakan Indikator dalam ayat?

 1. Sekiranya perniagaan anda telah bergelut, itu boleh menjadi petunjuk yang baik bahawa beberapa perubahan mungkin perlu dilakukan.
 2. Sekiranya perniagaan anda telah bergelut, itu boleh menjadi petunjuk yang baik bahawa beberapa perubahan mungkin perlu dilakukan.
 3. Baki alkali dititratkan terhadap asid piawai menggunakan phenolphthalein sebagai petunjuk.
 4. Tanah basah di tepi tebing sungai adalah petunjuk yang jelas bahawa air telah meningkat sekurang-kurangnya lapan belas inci semasa ribut hujan dua hari.
 5. Penunjuk kelajuan.
 6. Pemilikan kereta sering digunakan sebagai petunjuk kemakmuran.

Makna Definisi Indikator & Petunjuk

Petunjuk ,

Petunjuk: Apakah Makna Petunjuk?

 1. Indikator adalah data yang digunakan untuk mengukur data semasa dan meramalkan arah aliran kewangan atau ekonomi.

Makna Petunjuk

 1. Sesuatu, terutamanya trend atau realiti, yang menunjukkan status atau tahap sesuatu.

 2. Tolok tekanan atau jenis meter tertentu.

 3. Sebatian yang berubah warna pada pH tertentu atau dengan adanya bahan tertentu dan dapat digunakan untuk memantau perkembangan keasidan, alkoholisme atau reaksi apa pun.

Ayat Penunjuk

 1. Pemilikan kereta sering digunakan sebagai petunjuk kekayaan.

 2. Speedometer

 3. Baki alkali dirawat dengan phenolphthalein sebagai petunjuk terhadap asid standard.