Pembahagian stok terbalik Inpixon

Pembahagian stok terbalik Inpixon adalah perniagaan data dalaman terkemuka yang mengkhususkan diri dalam menyampaikan kecerdasan dalaman, dilaporkan hari ini bahawa Lembaga Pengarah Syarikat telah meluluskan pembahagian saham terbalik daripada saham biasa Syarikat, di mana setiap saham biasa tertunggak Syarikat akan dibahagikan kepada 45 saham.

Pembahagian saham terbalik adalah satu bentuk tindakan korporat yang mengurangkan jumlah saham saham yang ada kepada sebilangan kecil saham yang secara proporsional lebih bernilai. Kurangkan jumlah keseluruhan saham beredar di pasaran terbuka dengan pelbagai alasan, dan ini juga menunjukkan perniagaan berada dalam masalah.

Pembahagian saham sebaliknya membahagikan jumlah tawaran mutlak semasa dengan nombor seperti lima atau sepuluh, yang kemudian akan dikenali sebagai perpecahan bertentangan 1-untuk-5 atau 1-untuk-10, secara berasingan. Pemisahan saham sebaliknya disebut pemadatan saham, penyatuan saham, atau penggulungan tawaran dan sebaliknya adalah berlakunya pemisahan saham, di mana tawaran dibahagi (bahagian) menjadi banyak bahagian.

Memahami Pembahagian Stok Terbalik

Bergantung pada peningkatan dan keadaan pasaran, organisasi dapat melakukan beberapa langkah di peringkat korporat yang mungkin mempengaruhi pembinaan modal mereka. Salah satunya adalah bahagian saham yang berlawanan, di mana bahagian stok korporat yang sedia ada dapat dikumpulkan untuk membuat lebih sedikit tawaran yang lebih signifikan. Oleh kerana organisasi tidak menghargai dengan mengurangkan jumlah tawaran, kos per saham meningkat secara relatif.

Pengetukan kos per saham adalah motivasi penting di sebalik mengapa organisasi memilih untuk menukar bahagian stok, dan bahagian yang berkaitan boleh berubah dari 1-untuk-2 hingga setinggi 1-untuk-100. Bahagian stok terbalik tidak mempengaruhi nilai organisasi, walaupun biasanya merupakan akibat dari stoknya telah merosot. Makna negatif yang berkaitan dengan demonstrasi seperti ini sering kali sembrono kerana stoknya cenderung untuk membina semula tekanan penjualan.

Sebilangan bahagian saham dicadangkan oleh organisasi lembaga dan bertanggungjawab untuk memberi persetujuan daripada para pelabur melalui hak demokratik mereka.

Contoh Pembahagian Saham Terbalik

Katakan sebuah organisasi ubat mempunyai sepuluh juta tawaran luar biasa untuk mencari, yang bertukar dengan $ 5 sesaham. Oleh kerana kos tawaran lebih rendah, organisasi mungkin ingin memperbesar kos sesaham.

Mereka memilih untuk memilih pembahagian saham bertentangan 1-untuk-5, yang pada dasarnya bermaksud menggabungkan lima tawaran yang ada menjadi satu tawaran baru. Apabila amalan aktiviti korporat selesai, organisasi akan mempunyai (10 juta / 5) 2 juta tawaran baru, dengan setiap tawaran pada masa ini berharga ($ 5 * 5) $ 25 setiap satu.

Perubahan kos saham yang sebanding juga menjunjung cara organisasi tidak memperoleh nilai yang tulen pada dasarnya dengan melakukan pemisahan saham sebaliknya. Nilai amnya, ditangani oleh permodalan pasar, ketika kegiatan korporat harus diteruskan seperti sebelumnya.

Cap Pasaran Terdahulu = Terdahulu tidak. daripada semua saham keluar * kos sesaham sebelumnya = 10 juta * $ 5 = $ 50 juta

Cap Pasaran Baru = No. baru tawaran mutlak * kos sesaham baru = 2 juta * $ 25 = $ 50 juta

Faktor di mana pentadbiran organisasi memilih untuk memilih pembahagian saham yang berlainan berubah menjadi perbezaan di mana pasaran seterusnya mengubah kos tawaran.

Faedah Pembahagian Saham Terbalik

Terdapat pelbagai sebab mengapa organisasi boleh memilih untuk mengurangkan jumlah tawaran luar biasa untuk mencari. Pembahagian stok terbalik

Terus Pembuangan dari Major Exchange

Kos tawaran mungkin merosot ke tahap rendah, yang mungkin menjadikannya tidak berdaya tahan terhadap tekanan pasaran tambahan dan peristiwa lain yang tidak diingini, misalnya, ketidakupayaan untuk memenuhi prasyarat pengeposan perdagangan. Sebilangan besar perdagangan menunjukkan kos tawaran asas untuk stok yang akan direkodkan. Sekiranya stok jatuh di bawah kos tawaran ini dan kekal lebih rendah daripada tahap had tersebut dalam jangka masa tertentu, kemungkinannya untuk dikeluarkan dari perdagangan.

Sebagai contoh, NASDAQ boleh menarik balik saham yang boleh dipercayai di bawah $ 1 sesaham.1 Pembuangan dari perdagangan peringkat awam menyerahkan tawaran organisasi ke status saham sen, mendorong Di Papan Buletin Over-the-Counter (OTCBB) atau Pink Sheets , mereka harus dikenal pasti. Apabila dimasukkan ke pusat-pusat komersil pilihan untuk saham bernilai rendah, tawaran menjadi lebih tekun untuk membeli dan menjual.

Tarik Pelabur Besar

Organisasi juga mengekalkan kos tawaran yang lebih tinggi melalui pertukaran saham bahagian kerana banyak penyokong kewangan institusi dan aset bersama mempunyai pengaturan untuk menentang situasi dalam stok yang harganya di bawah nilai asas. Tidak kira sama ada sebuah organisasi bebas daripada menghilangkan bahaya oleh perdagangan, ketidakmampuannya untuk memenuhi semua syarat untuk dibeli oleh penyokong kewangan yang diukur sedemikian besarnya akan melemahkan kecairan dan ketenaran.

Memenuhi Pengawal Selia

Dalam pelbagai bidang di seluruh dunia, garis panduan organisasi bergantung pada jumlah pelabur, antara pemboleh ubah yang berbeza. Dengan mengurangkan jumlah tawaran, organisasi sekarang dan lagi merancang untuk menurunkan jumlah pelabur yang berada di bawah domain pengawal pilihan mereka atau pengaturan undang-undang yang disukai. Organisasi yang perlu pergi ke persendirian mungkin juga berusaha untuk mengurangkan jumlah pelabur melalui langkah-langkah tersebut.

Harga Angkat Spinoff

Organisasi yang bermaksud membuat dan memanfaatkan projek sampingan, organisasi percuma yang dibina melalui perjanjian atau penyebaran bahagian baru perniagaan semasa atau bahagian organisasi induk, juga boleh menggunakan alat ganti untuk memperoleh kos yang memikat. Sebagai contoh, jika bahagian organisasi yang mengatur projek sampingan bertukar pada tahap yang lebih rendah, mungkin sukar untuk menilai saham organisasi projek sampingannya dengan kos yang lebih besar. Masalah ini sebenarnya mungkin dapat dibantu dengan menukar bahagian dan menawarkan berapa banyak pertukaran.

Contoh baik Pembahagian Saham Terbalik

Bahagian stok terbalik telah terkenal pada masa gelembung pasca dotcom ketika banyak organisasi melihat nilai stok mereka menurun hingga mencatatkan tahap rendah. Pada tahun 2001 sahaja, lebih daripada 700 organisasi melakukan pembahagian stok pemulihan

Pada bulan April 2002, organisasi korespondensi terbesar di AS, AT&T Inc. (T), melaporkan bahawa ia mengatur pemisahan saham sebaliknya untuk 1, untuk 5, walaupun ada rancangan untuk mematikan bahagian TV digitalnya dan menggabungkannya dengan Comcast Corp. (CMCSA). Kegiatan korporat diatur kerana AT&T menjangkakan bahawa projek sampingan itu dapat menyebabkan penurunan kritikal dalam kos tawarannya dan dapat mempengaruhi kecairan, perniagaan, dan kemampuannya untuk mengumpulkan modal.

Contoh biasa lain dari bahagian stok sebaliknya merangkumi beberapa organisasi kecil, yang sering kali tidak bermanfaat yang berkaitan dengan kerja inovatif (R&D), yang tidak mempunyai sebarang keuntungan atau barang atau pentadbiran yang menarik. Dalam kes sedemikian, organisasi menjalani aktiviti korporat ini pada dasarnya untuk terus membuat catatan mengenai perdagangan saham.

Pembahagian saham terbalik baik atau buruk

Balikkan bahagian stok membantu kos tawaran organisasi. Kos tawaran yang lebih tinggi biasanya diterima, namun, kenaikan yang timbul dari perpecahan yang berlawanan adalah sebahagian besarnya aksi pembukuan. Organisasi tidak lebih penting daripada sebelumnya sebelum bahagian bertentangan. Apa pun penghargaannya baru-baru ini disampaikan lebih sedikit bahagian stok, sehingga meningkatkan kos. Perbezaan sebaliknya dapat menjimatkan stok untuk merendahkan harga dari penghapusan.

Mekanik Pembahagian Berbalik

Dalam perpecahan yang berlawanan, sebuah organisasi menurunkan keseluruhan sahamnya yang luar biasa dan mengedarkan tawaran baru kepada para pelaburnya. Kuantiti tawaran baru yang anda dapat adalah sejauh mana jumlah yang anda tuntut sebelumnya, namun jumlah sebenarnya akan lebih rendah. Dalam perpecahan sebaliknya 1-untuk-2, misalnya, anda akan muncul dari perpecahan yang memiliki satu tawaran untuk masing-masing dua yang sudah Anda tuntut.

Jika Anda memiliki 1,200 tawaran, misalnya, anda akan mendapat 600 tawaran. Dalam pemisahan 1-untuk-3, anda akan berakhir dengan satu tawaran untuk setiap tiga yang anda miliki, jadi anda akan keluar dari perpecahan sebaliknya dengan 400 tawaran.

Menyiasat Contoh

Salah satu daripada banyak sebab berlakunya perpecahan saham sebaliknya adalah untuk menyokong daya tarikan saham organisasi sebelum perubahan besar, seperti perpisahan organisasi menjadi persatuan yang lebih sederhana. Metodologi ini telah digunakan sebelumnya oleh organisasi global besar seperti Tyco International, dan Motorola Solutions. Walaupun had pasaran umum tetap tidak berubah, perpecahan itu menganggap kenaikan harga tawaran keseluruhan yang meyakinkan.

Menilai Harga Saham

Permodalan pasaran organisasi - anggaran mutlak dari setiap tawarannya - tetap menjadi sesuatu yang serupa apabila berlawanan. Katakan sebuah organisasi mempunyai 10 juta tawaran luar biasa dan kos stok 50 sen tawaran, dengan cap pasaran $ 5 juta. Pada ketika itu melaksanakan pemisahan sebaliknya 1-untuk-4, mengurangkan jumlah tawaran menjadi 2.5 juta.

Baki bahagian organisasi seperti sebelumnya, pada $ 5 juta, jadi sekarang setiap tawaran bernilai $ 2. Sekiranya anda mempunyai 100 tawaran dengan harga 50 sen setiap satu sebelumnya, kini anda mempunyai 25 tawaran bernilai $ 2 setiap satu. Anggaran mutlak spekulasi anda tetap seperti sebelumnya: $ 50. Tidak ada apa-apa mengenai organisasi yang berubah selain jumlah tawaran yang dapat diakses.

Memahami Rasional Korporat

Organisasi mengeluarkan bahagian terbalik untuk menjaga stok mereka keluar dari ruang bawah tanah. Sebahagiannya, gaya dan pengiklanannya: Kos stok dalam julat dolar hingga satu pasangan kelihatan sangat mengerikan. Walau bagaimanapun, ada sebab-sebab yang berfungsi: Untuk terus mencatat perdagangan saham yang ketara, organisasi biasanya perlu menyimpan kos stok pada tahap tertentu, dengan kerap $ 1.

Sebagai contoh, pada tahun 2009, monster moneter American International Group berisiko ditarik dari Bursa Saham New York ketika stoknya jatuh di bawah $ 2. Susunannya: pemisahan sebaliknya 1-untuk-20 yang menyokong kos melebihi $ 20. Pada tahun 2011, Citigroup melakukan pemisahan 1-untuk-10 yang mengambil stoknya dari sekitar $ 4.50 tawaran menjadi sekitar $ 45 dalam arti sebenarnya buat masa ini.

Reaksi Induk Terhadap Pembahagian Berbalik

Charles Kaplan, pemimpin firma kaunseling spekulasi, Equity Analytics, mengatakan kepada Bankrate.com , "Ini biasanya merupakan tanda negatif ketika organisasi mengubah bahagian saham mereka." Tetapi bagaimana pasaran bertindak balas secara berkala bergantung pada bagaimana organisasi melakukan untuk membalikkan kekayaannya.

Sekiranya pada dasarnya melafazkan perpecahan sebaliknya dan meneruskan perkara lama yang sama, penyokong kewangan mungkin menganggap mereka sebagai gangguan, dan kosnya boleh kembali jatuh ketika mereka menjual tawaran mereka. Namun, jika perpecahan itu disertai oleh perubahan nyata dalam pentadbiran, reka bentuk, atau metodologi, penyokong kewangan dapat memberi organisasi lebih banyak peluang untuk memperbaiki kapal.

Soalan Lazim

1. Adakah Reverse Stock Split menguntungkan atau memudaratkan pelabur?

Perpecahan terbalik boleh memberi isyarat baik atau buruk berita bagi pelabur. Perbezaan terbalik dapat menunjukkan bahawa perniagaan cukup kukuh dari segi kewangan untuk disenaraikan di bursa saham. Setelah pembalikan terbalik, harga saham syarikat kecil yang mengalami peningkatan penjualan dan pendapatan akan terus meningkat.

2. Adakah benar bahawa perpecahan terbalik menjimatkan wang anda? Dengan sendirinya, pemegang saham tidak akan kehilangan wang kerana pembahagian terbalik. Pembahagian terbalik menaikkan harga ke tahap yang mendorong perdagangan mahir, yang membolehkan harga saham naik. Harga saham berada di bawah minimum yang dibenarkan oleh bursa untuk terus tersenarai.

3. Apakah kesan pembahagian saham terbalik kepada pelabur?

Stok tertunggak syarikat yang ada dibatalkan semasa pembahagian saham terbalik, dan saham baru diterbitkan kepada pemegang saham berkadaran dengan jumlah saham yang mereka pegang sebelum pembalikan terbalik. … Nilai keseluruhan saham pelabur tidak berubah juga.

4. Adakah mungkin mendapat keuntungan daripada pembahagian stok terbalik?

Pemegang saham semasa akan memiliki dua kali lebih banyak saham pada separuh harga, tetapi nilai keseluruhan syarikat tidak akan berubah. Pelabur yang membeli saham yang berpecah mungkin tidak akan menghasilkan banyak wang dengan segera, tetapi mereka tidak boleh menjual kerana perpecahan hampir pasti merupakan petanda yang baik.

5. Adakah stok biasanya naik selepas perpecahan?

Sekiranya anda membeli saham yang berpecah, jumlah saham yang anda miliki akan meningkat selepas rehat. Hasilnya, walaupun harga yang anda bayar untuk setiap saham jatuh, jumlah saham yang anda miliki akan meningkat.

6. Apakah perpecahan stok terbalik 1 untuk 4?

Dalam pembahagian terbalik 1: 4, misalnya, syarikat akan mengeluarkan satu saham baru untuk setiap empat saham lama. Sekiranya anda memiliki 100 saham saham $ 10 pada masa syarikat mendedahkan perpecahan terbalik 1: 4, kini anda akan membeli 25 saham dengan harga $ 40 setiap satu.

7. Sekiranya saya membeli lebih banyak stok sebelum pembalikan terbalik?

Apabila saham berpecah, jumlah saham yang diterbitkan meningkat, tetapi jumlah nilai syarikat tetap tidak berubah, jadi harga saham diubah untuk mencerminkan ini. Daripada menerima lebih banyak saham, anda akan menerima lebih sedikit. Hasil daripada perpecahan terbalik 1-untuk-2, anda hanya dapat memiliki satu bahagian untuk setiap dua yang anda miliki sekarang.

8. Bagaimana anda mengira pembahagian stok terbalik?

Sangat mudah untuk mengukur kesan pembahagian stok terbalik. Gandakan harga saham pra-pembahagian dengan jumlah yang sama dengan anda membahagikan jumlah saham yang anda beli dengan nisbah pembahagian. Katakan saham diperdagangkan pada $ 1 sesaham dan syarikat memutuskan untuk melakukan pembahagian terbalik 10-untuk-1.

9. Apa yang berlaku sekiranya stok dihapuskan?

Keselamatan dihapus apabila tidak lagi diperdagangkan di bursa utama. Ada kemungkinan perlindungan itu menjadi tidak cair. Apabila stok dikeluarkan dari bursa utama, ia diturunkan ke OTCBB atau Pink Sheets untuk diperdagangkan. Pertukaran yang tidak ditadbir dengan baik ini tidak menjadikan perdagangan mudah dilakukan oleh semua orang.

10. Adakah pembahagian saham baik untuk pemegang saham?

Perpecahan saham, menurut satu pihak, adalah petunjuk pembelian yang baik, yang menunjukkan bahawa harga saham syarikat meningkat dan berjalan lancar. Walaupun ini sah, pembahagian saham tidak banyak mempengaruhi nilai intrinsik saham dan tidak memberikan keuntungan langsung kepada pelabur.

Kesimpulannya

Seperti yang dinyatakan di atas, mungkin ada banyak proses pemikiran di sebalik organisasi yang melakukan pembahagian stok sebaliknya, setiap orang mempunyai objektif alternatif untuk dicapai. Sebagai peraturan, aktiviti korporat seperti ini dilihat negatif dalam pengawasan. Walaupun begitu, tanpa mengira sama ada perpecahan saham yang berlawanan adalah aktiviti positif atau negatif bergantung pada jenis organisasi dan keadaan di mana pilihan tersebut diambil. Dengan cara ini, penyokong kewangan harus menguraikan perniagaan dan perubahan semasa dalam organisasi dan industri aktivitinya sebelum memasukkan sumber ke bahagian organisasi yang sejak akhir-akhir ini telah mengalami pembahagian saham 1 untuk 2.

artikel berkaitan

1. Pembahagian Stok Terbalik

2. Cip biru

3. Berpisah