Undang-undang antarabangsa,

Definisi undang-undang antarabangsa:

 1. Sekumpulan peraturan yang ditetapkan oleh adat atau perjanjian dan diakui oleh negara-negara sebagai ikatan dalam hubungan mereka antara satu sama lain.

 2. Badan peraturan perundangan yang mengatur interaksi antara negara berdaulat (Public International Law) dan hak dan kewajiban warganegara negara berdaulat terhadap warga negara berdaulat lainnya (Private International Law). Oleh kerana tidak pernah ada badan pembuat undang-undang untuk hukum internasional, undang-undang ini telah dibuat secara bertahap melalui perjanjian, perjanjian, penyewaan, kompromi, konvensi, memorandum, protokol, perjanjian, pengadilan, persefahaman, dll. Statuta Mahkamah Internasional (badan kehakiman PBB yang tidak memiliki kekuatan penguatkuasaan, dan dapat memutuskan hanya jika kedua-dua belah pihak setuju untuk mematuhi keputusannya) menyatakan dasar di mana ia mengadili kes-kes di hadapannya sebagai (a) konvensi antarabangsa, baik umum atau khusus, menetapkan peraturan diakui secara jelas oleh negeri-negeri yang bertanding; (b) adat antarabangsa, sebagai bukti praktik umum yang diterima sebagai undang-undang; (c) prinsip umum undang-undang yang diakui oleh negara-negara bertamadun. Ini bukan Undang-Undang Dunia tetapi undang-undang antara persetujuan negara berdaulat (setiap pemerintah dapat memutuskan undang-undang mana yang akan dipatuhi atau tidak) dan belum dapat menyelesaikan masalah pencerobohan, konflik, keganasan, dan perang antara negara. Walaupun dapat diterapkan secara terbatas, ia telah memainkan peranan penting selama berabad-abad dalam mengembangkan sistem prosedur dan peraturan di kawasan (seperti udara, darat, laut, luar angkasa, hak asasi manusia) di mana seseorang menyatakan keberadaannya mempengaruhi yang lain. Perhimpunan Agung PBB diberi kepercayaan untuk mengembangkan undang-undang antarabangsa. Juga disebut undang-undang negara.

Bagaimana menggunakan undang-undang antarabangsa dalam ayat?

 1. Undang-undang ini mempunyai hubungan dua kali ganda dengan badan umum undang-undang antarabangsa awam.
 2. Undang-undang antarabangsa menetapkan bahawa perdagangan mesti dikomunikasikan dengan pemerintah di wilayah itu, jadi kami menghubungi mereka dengan sewajarnya.
 3. Saya tertanya-tanya apakah itu undang-undang antarabangsa, atau hanya undang-undang tempatan yang saya tidak patuhi kerana saya tahu undang-undang antarabangsa lebih parah.
 4. Anda mesti memastikan bahawa perniagaan anda sentiasa mematuhi undang-undang antarabangsa sehingga anda tidak mendapat denda atau penjara.

Makna Undang-undang Antarabangsa & Definisi undang-undang antarabangsa

Undang-undang Antarabangsa juga disebut Undang-Undang Bangsa. Istilah ini awalnya dijelaskan oleh Jeremy Bentham pada tahun 1780. Dalam undang-undang antarabangsa, setiap negara disebut sebagai 'negara'. Undang-undang antarabangsa penting untuk negara yang aman.

Pengenalan:

Setiap masyarakat di alam semesta ini membuat peraturan dan prinsip untuk pengembangannya. Sememangnya, setiap masyarakat mesti membuat hubungan hukum antara satu sama lain dan mengenakan hak dan tugas satu sama lain untuk berfungsi dengan cara yang terbaik. Setiap masyarakat perlu mengembangkan peraturan yang memberi penghargaan kepada orang yang baik dan menghukum orang yang melakukan kesalahan. Undang-undang ini disebut undang-undang perbandaran. Jadi dalam pengertian yang sama, dunia juga perlu menerapkan kerangka kerja di mana hubungan damai akan berfungsi. Undang-undang antarabangsa dapat mengisi jurang ini. Undang-undang antarabangsa adalah peraturan dan prinsip yang mengikat antara negara. Dalam hal ini, negara-negara hampir membuat peraturan yang paling sesuai dengan kepentingan individu mereka. Ini adalah sistem perundangan bebas yang ada di luar kerangka undang-undang negara tertentu.

Tujuan Undang-undang Antarabangsa:

Kehadiran undang-undang antarabangsa mengakibatkan pembentukan pertunangan negara meningkat. Tujuan undang-undang antarabangsa adalah untuk mengikat setiap negara dan menjalin hubungan damai tanpa risiko keselamatan. Undang-undang antarabangsa membantu dalam pembentukan hubungan negara yang aman di antara negara-negara anggota. Undang-undang antarabangsa memberikan hak asasi manusia. Undang-undang antarabangsa memberikan pertolongan dalam menyelesaikan perselisihan antarabangsa dan memberikan hak penentuan nasib sendiri kepada orang. Undang-undang antarabangsa melarang negara menggunakan kekuatan haram ke atas negara lain.

Cabang Undang-Undang Antarabangsa:

Cabang pertama undang-undang antarabangsa disebut sebagai "undang-undang bangsa" yang disebut 'Jus Gentium'. Ini adalah peraturan yang mengatur hubungan antara dua negara tanpa membentuk kod undang-undang. Cabang undang-undang antarabangsa yang lain disebut sebagai undang-undang antara orang-orang yang disebut Jus Inter Gentes yang merupakan perjanjian atau perjanjian yang diterima bersama oleh negara-negara kontraktor.

Jenis Undang-Undang Antarabangsa:

Terdapat tiga jenis undang-undang antarabangsa.

1: Undang-undang Antarabangsa Awam:

Undang-undang antarabangsa awam adalah peraturan dan undang-undang yang mengatur hubungan antarabangsa antara negeri dan organisasi. Ini membentuk peraturan untuk semua orang, lingkungan, hak asasi manusia, dll. Undang-undang antarabangsa awam berlaku untuk semua organisasi antarabangsa. Dalam undang-undang antarabangsa awam, negara adalah tertinggi dan kedaulatan negara menjadi yang pertama dan tidak boleh tunduk pada negara lain dan negara bebas membuat atau menolak perjanjian dengan persetujuan bebas mereka.

2: Undang-undang Antarabangsa Swasta:

Ini juga disebut undang-undang konflik dan awalnya digunakan oleh Huber pada tahun 1689. Ini berkaitan dengan warga negara dan entiti swasta dari berbagai negara. Orang di seluruh dunia membentuk hubungan undang-undang yang berbeza antara satu sama lain. Contohnya, seorang lelaki Pakistan berkahwin dengan seorang gadis Amerika. Oleh itu, jika mereka mahu perceraian, prinsip undang-undang antarabangsa swasta akan menentukan sama ada mereka harus pergi ke mahkamah Pakistan atau Mahkamah AS untuk bercerai. Peraturan yang sama dapat diterapkan untuk perniagaan juga. Sekiranya anda ditipu oleh organisasi asing, maka melalui prinsip undang-undang antarabangsa swasta anda boleh menuntut.

3: Undang-undang Supranasional:

Undang-undang supranasional adalah undang-undang di mana negara menyerahkan diri ke pengadilan hak pilihan mereka sendiri untuk membuat keputusan kehakiman tertentu. Keputusan mahkamah tersebut akan diutamakan daripada mahkamah nasional. Undang-undang ini bertentangan dengan undang-undang antarabangsa awam. Undang-undang supranasional diwakili oleh mahkamah Eropah dan semua negara anggota EU diperintah oleh mahkamah kehakiman Eropah mengikut undang-undang Kesatuan Eropah.

Kelebihan Undang-undang Antarabangsa:

1: Salah satu kelebihan undang-undang antarabangsa ialah membantu negara-negara yang tidak dapat melindungi kepentingan diri mereka untuk melindungi kepentingan diri mereka. Sebagai contoh, beberapa agensi negara-negara bersatu yang merupakan subjek undang-undang antarabangsa telah banyak membantu seperti makanan, kesihatan, pendidikan, dll.

2: Ini juga merupakan salah satu kelebihan undang-undang antarabangsa yang memberikan pertolongan dalam kesejahteraan manusia. Banyak perjanjian adalah subjek undang-undang Antarabangsa yang telah memainkan peranan penting dalam mempromosikan hak asasi manusia, keadilan, dan kesaksamaan.

3: Undang-undang antarabangsa telah memainkan peranan penting dalam penyatuan negara. Setiap negeri kini terikat dengan negara lain untuk kepentingan diri. Sebagai contoh, penduduk yang berlebihan adalah masalah utama bagi seluruh dunia kerana banyak masalah yang timbul. Oleh itu, tidak ada negara yang dapat memerangi penduduk yang berlebihan dan harus membuat undang-undang antarabangsa untuk mengawal masalah ini.

Kekurangan Undang-undang Antarabangsa:

1: Salah satu kelemahan undang-undang antarabangsa ialah tidak ada kewenangan untuk pelaksanaannya. Mahkamah keadilan antarabangsa hadir tetapi tidak dapat menyelesaikan masalah. Dan jika berlaku, pengadilan internasional memberikan keputusannya bahawa tidak ada wewenang khusus untuk pelaksanaan keputusan itu.

2: Kelemahan undang-undang antarabangsa yang lain adalah undang-undang ini ditafsirkan oleh negara-negara mengikut kepentingan diri mereka kerana undang-undang ini didasarkan pada perjanjian dan konvensi.

3: Kelemahan undang-undang antarabangsa yang lain ialah undang-undang tersebut dilanggar oleh negara-negara kerana ketakutan terhadap sekatan. Ini mengakibatkan pelanggaran undang-undang ini oleh banyak negara.

4: Undang-undang antarabangsa lemah dan tidak berkesan dalam arti bahawa mereka tidak dapat campur tangan dalam isu-isu domestik negara. Undang-undang antarabangsa adalah peraturan yang memastikan negara dengan aman membuat perjanjian dan hubungan.

Subjek Undang-undang Antarabangsa:

Salah satu subjek utama undang-undang antarabangsa adalah negara. Namun, selain negeri, terdapat juga subjek undang-undang antarabangsa yang lain. Rakyat biasa di negeri ini dianggap sebagai subjek undang-undang antarabangsa. Semua organisasi antarabangsa juga dipercayai menjadi subjek undang-undang antarabangsa. Syarikat multinasional juga dianggap sebagai subjek undang-undang antarabangsa. Pada masa lalu, hanya negara yang dianggap sebagai subjek undang-undang antarabangsa, tetapi dengan selang waktu entiti lain ditambahkan ke dalamnya.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Apakah sumber undang-undang antarabangsa?

Statuta Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menyebutkan 4 sumber undang-undang antarabangsa. Sumber-sumber ini adalah:

 • Perjanjian dan konvensyen
 • Adat
 • Prinsip undang-undang am
 • Keputusan dan ajaran kehakiman

2. Siapa bapa undang-undang antarabangsa?

Hugo Grotius dikenali sebagai bapa undang-undang antarabangsa . Dia menulis buku "De iure Belli ac pacis" pada tahun 1625, yang memberikan banyak maklumat tentang undang-undang dan perdamaian.

3. Siapa penulis undang-undang India?

Undang-undang India tidak ditulis oleh satu orang. Penulis undang-undang India adalah Benegal Narsing Rau (Penasihat Perlembagaan untuk Majlis Konstituen), BR Ambedkar (Ketua Jawatankuasa Penggubalan), Surendra Nath Mukherjee (Ketua Pelukis Majlis Konstituen), dan anggota Majlis Perundangan yang lain

4. Berapa banyak artikel yang terdapat dalam undang-undang India?

Undang-undang India mempunyai 448 artikel dalam 25 bahagian dan 12 jadual. Terdapat empat pindaan undang-undang India. Pindaan pertama dibuat pada tahun 1950.

5. Apakah kelemahan undang-undang antarabangsa?

Terdapat banyak kelemahan undang-undang antarabangsa. Seperti:

 • Ia tidak mempunyai kuasa membuat undang-undang yang berkesan.
 • Ia tidak mempunyai jentera yang berfungsi untuk menegakkan peraturannya.