Satelit Internet Elon Musk adalah projek satelit Starlink , yang dimiliki oleh SpaceX . Diputuskan untuk menghantar tepat 12,000 satelit ke angkasa untuk memancarkan internet yang sangat pantas ke setiap sisi Bumi. SpaceX menghantar 30,000 lagi satelit internet Elon Musk.

:eight_pointed_black_star: Starlink: Projek internet satelit SpaceX

Starlink adalah nama organisasi satelit yang dicipta oleh organisasi penerbangan ruang angkasa peribadi SpaceX untuk memberikan internet perbelanjaan minimum ke kawasan yang jauh. Walaupun SpaceX, dalam jangka panjang, berhasrat memiliki lebih dari 42,000 satelit dalam konstelasi mega ini, ukuran dan ukuran projek Starlink telah mengganggu ahli kosmologi dan pemerhati langit pemula, yang takut bahawa artikel yang cemerlang dan berputar akan mengganggu persepsi mengenai Alam semesta.

:small_red_triangle_down: Pelan Permulaan

Proposisi internet satelit SpaceX diisytiharkan pada Januari 2015. Pada masa itu tidak diberi nama; Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mengatakan bahawa organisasi itu telah merakam laporan dengan pengawal di seluruh dunia untuk menempatkan sekitar 4.000 satelit dalam lingkaran Bumi rendah.

"Kami benar-benar melihat sesuatu yang, dalam jangka panjang, seperti memodifikasi internet di luar angkasa," kata Musk semasa wacana di Seattle ketika mengungkap janji tersebut. (Musk juga mendakwa organisasi kenderaan elektrik Tesla , namun Tesla tidak menghantar satelit.)

Penilaian yang mendasari Musk mengenai jumlah satelit sebelum lama dikembangkan, kerana dia ingin menangkap sebilangan besar pasaran rangkaian internet bernilai $ 1 trilion untuk membantu mencapai visi penjajahan Marsnya. Suruhanjaya Komunikasi Kerajaan AS (FCC) telah membenarkan persetujuan SpaceX untuk menerbangkan 12,000 satelit Starlink. Organisasi ini telah mendokumentasikan kerja meja dengan pengawal global untuk menggantung hingga 30,000 kapal angkasa tambahan.

Untuk menetapkannya, hanya sekitar 4.300 satelit palsu yang aktif pada saat ini mengelilingi Bumi , dan hanya 11,670 yang telah dikirim secara keseluruhan sepanjang sejarah, seperti yang dilaporkan oleh Badan Angkasa Eropah. SpaceX menghantar dua model ujian Starlink awalnya, yang diberi nama TinTinA dan TinTinB, pada bulan Februari 2018. Misi berjalan dengan cepat. Oleh kerana memulakan maklumat, organisasi meminta armada pengendali untuk dibenarkan bekerja di ketinggian yang lebih rendah daripada yang diatur pada awalnya, dan FCC setuju.

60 satelit Starlink awal dihantar pada 23 Mei 2019, di atas roket SpaceX Falcon 9. Satelit dengan berkesan tiba di ketinggian operasi mereka sejauh 340 batu (550 kilometer) - cukup rendah untuk ditarik masuk akal oleh seretan persekitaran dalam beberapa tahun, sehingga mereka tidak menjadi sampah ruang angkasa setelah mereka menggigit debu.

:eight_pointed_black_star: Pelan Masa Depan SpaceX

SpaceX telah menyatakan bahawa ia akan bekerjasama dengan persatuan dan pejabat angkasa untuk mengurangkan kesan buruj mega. Lebih-lebih lagi, organisasi ini telah berusaha untuk mengurangkan minat ahli ruang angkasa terhadap kesan Starlink di langit malam.

"SpaceX berdedikasi untuk mencari jalan maju, jadi projek Starlink kami tidak menghalangi pemeriksaan yang anda semua terima," kata Patricia Cooper, VP SpaceX dari pemerintah satelit, kepada ahli kosmologi pada pertemuan Januari 2020 dari Amerika Persatuan Astronomi di Honolulu, Nature mengumumkan.

SpaceX telah bergerak dengan kesan ini. Sebagai contoh, sebagai pelindung sukan satelit Starlink yang dihantar lewat bertujuan untuk menjaga cahaya matahari agar tidak berkilau dari bahagian paling pintar mereka.

Bagaimanapun, jumlah satelit yang sangat besar dalam rasi bintang dari SpaceX dan organisasi ruang angkasa swasta yang lain, seperti OneWeb , mengesyorkan agar pencemaran cahaya dan masalah yang berlainan dapat berlanjutan , dan para penyokong meminta garis panduan yang lebih penting untuk pejabat kerajaan.

"Inilah hadiah untuk para kepala dunia, suatu usaha yang lebih bersifat non-sektarian daripada yang lain yang telah mendahului: selamatkan langit kita," tulis stargazer Arwen Rimmer dalam The Space Review, satu minggu demi minggu edaran dalam talian yang dikhaskan untuk artikel dan kritikan mengenai ruang, pada pertengahan 2020.

:eight_pointed_black_star: Beberapa Kelebihan Internet Satelit Elon Musk Yang Baik

:small_red_triangle_down: Internet jalur lebar latensi rendah yang pantas.

Starlink pada masa ini menyampaikan bantuan beta awal baik di peringkat tempatan maupun di seluruh dunia dan akan meneruskan pengembangan ke penyertaan dunia berpenduduk di seluruh dunia pada tahun 2021.

Semasa beta, pelanggan berharap dapat melihat kelajuan maklumat berubah dari 50Mb / s menjadi 150Mb / s dan kemalasan dari 20ms ke 40ms di banyak kawasan sepanjang masa berikutnya sementara kami meningkatkan kerangka Starlink. Begitu juga akan ada masa yang singkat tanpa jaringan.

Semasa kami menghantar lebih banyak satelit, memperkenalkan lebih banyak stesen darat dan meningkatkan pengaturcaraan pentadbiran sistem kami, kelajuan maklumat, ketidakaktifan, dan waktu operasi akan meningkat dengan ketara.

:small_red_triangle_down: Mudah disediakan.

Starlink Kit anda muncul dengan semua yang anda perlukan untuk menggunakan web , termasuk Starlink, suis Wi-Fi, bekalan kuasa, pautan dan dudukan pemasangan. Starlink memerlukan perspektif yang jelas mengenai langit ke antara muka. Muat turun Aplikasi Starlink untuk menentukan kawasan perkenalan terbaik anda.

:small_red_triangle_down: Dormancy rendah = panggilan video dan permainan internet

Kelalaian adalah masa yang diperlukan untuk menghantar maklumat , bermula dari satu titik dan seterusnya. Apabila satelit berada jauh dari Bumi, ketidakaktifan tinggi, menunjukkan persembahan mengerikan untuk latihan seperti panggilan video dan permainan internet.

Satelit Starlink lebih dari 60 kali lebih dekat ke Bumi daripada satelit biasa, yang menyebabkan ketidakaktifan yang lebih rendah dan keupayaan untuk menolong faedah yang tidak realistik dengan jaringan satelit konvensional.

:small_red_triangle_down: Sesuai untuk rangkaian desa + jauh

Starlink sangat sesuai untuk ruang dunia di mana rangkaian biasanya menjadi ujian. Tidak terikat dengan kerangka dasar konvensional, Starlink dapat menyampaikan web jalur lebar berkelajuan tinggi ke kawasan yang aksesnya tidak konsisten atau tidak dapat diakses.

:eight_pointed_black_star: Bagaimana untuk mendapatkan internet satelit sekarang

Starlink mungkin tidak sampai di ruang anda untuk sementara waktu, dan mengejutkan, ia mungkin akan disumbat. Jadi bagaimana anda boleh mendapatkan internet satelit sekarang? Yang terbaik anda adalah dengan Viasat atau HughesNet. Keputusan utama kami adalah Viasat's Platinum Unlimited 100, yang memberi anda 300 GB maklumat setiap bulan dengan kelajuan hingga 100 Mbps. Walau bagaimanapun, jika anda mencari pendekatan yang bijak dari segi kewangan untuk bergaul secara dalam talian dari rumah musim panas, lihat rancangan HughesNet 20 GB.

:small_red_triangle_down: Penyedia internet satelit di seluruh negara

Nama Kelajuan muat turun Data Harga Bayaran pemasangan
Viasat 12–100 Mbps 50–300 GB / bln. $ 30– $ 150 / bln Percuma
Hughesnet 25 Mbps 10–50 GB / bln. $ 59.99– $ 149.99 Percuma

:eight_pointed_black_star: Mengapa kita memerlukan internet satelit yang lebih baik?

Kami mempunyai internet satelit selama beberapa dekad kebelakangan ini, ketika pasangan saya Adam Clark Estes menjelaskan kejatuhan sebelumnya. Internet satelit biasa, yang diberikan oleh organisasi seperti Viasat dan HughesNet, menempatkan beberapa satelit dalam lingkaran Bumi yang tinggi - sekitar 22,000 batu ke atas - mengelilinginya pada kadar yang sama dengan planet ini berubah. Ini dikenali sebagai bulatan geosinkron, atau GEO. Pada tahap itu, hanya beberapa dari mereka yang dapat menutupi sebahagian besar permukaan Bumi, dan itulah yang perlu bergantung kepada banyak individu di Amerika yang tidak mempunyai internet di bumi untuk berhubung.

Walau bagaimanapun, internet satelit GEO terkenal kerana sederhana dan mahal, dan ia tidak bertujuan untuk maklumat aplikasi berterusan yang berterusan di mana kelembapan rendah sangat penting. Jarak yang perlu dilalui tanda dari Bumi ke satelit dan belakang menyebabkan kelemahan besar untuk pertemuan Zum, permainan komputer, dan rakaman masa nyata. Begitu banyak perkara yang digunakan oleh individu untuk internet buat masa ini - perkara yang asas untuk sekolah , pekerjaan, malah perkhidmatan perubatan - menyusahkan atau sukar dilakukan. Tambahan lagi, itu meletakkan individu tersebut di tempat yang sukar bagi individu yang mempunyai internet cepat dan tidak aktif. Pandemik itu menjadikan beban itu sangat jelas.

Starlink luar biasa. SpaceX akan meletakkan sebilangan besar satelit kecil dalam lingkaran Bumi rendah, atau LEO. Majoriti dari mereka berada sekitar 350 batu ke atas. Di sini, struktur badan syurga yang saling berkaitan di seluruh dunia. Oleh kerana mereka lebih dekat dengan pelanggan, maklumat mempunyai jarak yang lebih sedikit untuk dilindungi, dan kelonggarannya sama sekali berkurang. Ia juga cepat: SpaceX mengatakan ia dapat memberikan 100 megabit setiap saat kecepatan muat turun dan 20 Mbps pemindahan kepada pelanggan dan merancang untuk mencapai hingga 1 gigabit setiap saat atau bahkan 10 Gbps. Berbeza dengan HughesNet, yang menawarkan 25 turun dan tiga kenaikan - norma minimum mutlak FCC untuk jalur lebar - dan Viasat, yang memberikan kelajuan muat turun 100 Mbps untuk pengaturan yang paling mahal; namun, hanya 3 Mbps ke atas.

SpaceX bukan organisasi bersendirian yang mencuba ini. Antara pesaingnya ialah Amazon Project Kuiper dan OneWeb, yang bangkit sejak akhir-akhir ini. Walau bagaimanapun, Starlink kini menjadi satu-satunya bantuan jalur lebar satelit LEO tunggal, menjalankan, dan memancarkan internet kepada pelanggan swasta: bukti idea yang secara efektif ditambahkan. Terdapat sekitar 1,500 satelit Starlink di sana sekarang, dan merancang untuk badan syurga yang melebihi 42,000 daripadanya (dalam masa terdekat, SpaceX merancang untuk pelbagai 4,408 satelit).

Idea badan surgawi LEO bukanlah perkara baru. Walau bagaimanapun, kami melihat usaha yang berbeza sekarang kerana lebih murah untuk menghantar satelit dan membawanya ke angkasa lepas, inovasi telah berkembang, dan minat - yang mereka perlukan - untuk internet satelit yang lebih baik. Akibatnya, ketersediaan umum tidak pernah lebih tinggi, kata Jeff Loucks, ketua pemimpin Pusat Teknologi , Media dan Telekomunikasi Deloitte, kepada Recode.

SpaceX, yang memiliki dan mengoperasikan roket yang mengirim satelit Starlink ke angkasa, menjadikannya sebahagian daripada ruang yang boleh digunakan semula - masuk ke angkasa jauh lebih murah. Jadi Starlink boleh menjadi hotspot pendapatan yang lumayan untuk SpaceX . Atau sekali lagi, ini mungkin saluran besar di akaun organisasi.

:eight_pointed_black_star: Internet Satelit Starlink Elon Musk - Mendapat 500,000 pra-pesanan

SpaceX telah mendapat lebih dari 500,000 praorder untuk pentadbiran internet satelit Starlinknya dan menjangkakan tidak ada masalah khusus yang memenuhi keperluan itu, kata pengarang Elon Musk pada hari Selasa. "Kekangan hanyalah ketebalan tinggi klien di wilayah metropolitan," tweet Musk, bertindak balas terhadap posting dari koresponden saluran yang mengatakan bahawa kedai $ 99 yang diambil SpaceX untuk mendapatkan bantuan dapat dikembalikan sepenuhnya dan tidak memastikan pentadbiran . "Lebih-lebih lagi ujian apabila kita memasuki beberapa juta pelanggan," kata Musk.

SpaceX belum menandakan kalendar untuk penghantaran pentadbiran Starlink; namun, pentadbiran perniagaan tidak mungkin ditawarkan pada tahun 2020 seperti yang telah diatur baru-baru ini. Organisasi itu berencana untuk, pada akhirnya, menyampaikan 12,000 satelit secara keseluruhan dan mengatakan badan langit Starlink akan menelan belanja pada umumnya $ 10 bilion.

Membangun dan menghantar roket ke angkasa adalah perniagaan yang meningkat modal. Namun, dua lelaki paling mewah di dunia, pencipta Amazon Jeff Bezos dan Musk, yang juga merupakan ketua pembuat kereta Tesla Inc. telah menyumbang berjuta-juta dolar selama bertahun-tahun untuk membuat kemajuan dalam pasaran ini.

:small_red_triangle_down: Musk dan Bezos telah berjuang dengan bebas atas rancangan satelit yang bersaing.

BULAN TERAKHIR, Suruhanjaya Komunikasi Fedral AS (FCC) menyokong pengaturan SpaceX untuk menyampaikan beberapa satelit Starlink pada lingkaran bumi yang lebih rendah daripada yang disusun tetapi menggabungkan pelbagai syarat untuk menjamin keselamatan pengaturan tersebut. Di samping itu, SpaceX bersetuju untuk mengakui bahawa satelit mereka mungkin mengalami impedansi dari satelit yang dikirim di bawah usaha satelit Kuiper Systems Amazon.

:eight_pointed_black_star: Apa pendapat orang tentang SpaceX, Starlink, dan Elon Musk

Dengan banyak hipotesis mengenai apa yang dilakukan oleh Elon Musk, kami memilih untuk mengetahui apa yang difikirkan oleh individu mengenai rancangan kerinduannya untuk Starlink untuk membawa internet satelit yang pantas dan sederhana ke dunia (dan memberikan sumber subsidi kepada SpaceX).

Kami meninjau banyak orang Amerika mengenai pendapat mereka mengenai SpaceX, Starlink, dan Elon Musk. Hasilnya menunjukkan bahawa Musk ada pekerjaan yang harus dilakukan sebelum Starlink berubah menjadi nama yang mudah dikenali pada tahap yang sama dengan yang dicapai oleh SpaceX.

:small_red_triangle_down: Berikut adalah sebahagian penemuan asas kami:

  • 61% telah mengetahui mengenai SpaceX, namun hanya 30% yang mengetahui mengenai Starlink.

  • 45% angka Starlink akan dapat diakses hanya untuk individu di kawasan luar matriks. (Ia akan dapat diakses dari satu sisi negara ke yang lain.)

  • 23% mengatakan mereka akan meninggalkan ISP mereka sekarang untuk Starlink , sementara 77% mengatakan tidak.

  • 45% kepercayaan Starlink tidak akan lebih murah daripada alternatif internet satelit semasa.

  • 54% tidak menerima bahawa Starlink akan lebih selamat daripada pelbagai jenis internet .

:white_square_button: Lebih dari itu, lebih daripada 70% daripada mereka menilai keseluruhan aset Musk. Hampir 33% dari mereka yang dikaji mengatakan bahawa mereka mempercayai nilai bersih Musk adalah serendah $ 3 bilion, dan bukannya nilai bersihnya hampir $ 37 bilion (dan kemudian beberapa). Sekiranya Starlink memenuhi semua yang dijamin, itu boleh menjadi kelebihan tersendiri dalam menyeberangi partisi berkomputer di seluruh dunia.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

:one: Apakah Internet satelit Elon Musk?

Starlink adalah nama organisasi satelit yang dicipta oleh organisasi penerbangan ruang angkasa peribadi SpaceX untuk memberikan internet perbelanjaan minimum ke kawasan yang jauh.

:two: Bagaimana saya mendapatkan Internet Elon Musk?

Perbelanjaan perkakasan sekali sebanyak $ 499 menggabungkan penerima hidangan Starlink (Elon Musk memanggil "UFO on stick"), jumlah pendirian, dan modem Starlink . Untuk menyertai senarai pendek untuk Starlink beta, anda perlu pergi ke laman utama Starlink dan memasukkan lokasi dan e-mel anda, dan setelah itu duduklah rapat untuk memberi salam.

:three: Bilakah saya dapat mengikuti internet Starlink?

Starlink beta terhad untuk memilih pelanggan di Amerika Syarikat utara , Kanada, dan UK. Oleh itu, anda mesti pergi ke laman Starlink dan membuat catatan sekiranya anda perlu menyertai senarai penahan di ruang anda.

:four: Berapakah kos Internet Elon Musk?

Pelanggan Starlink sekarang membayar $ 99 setiap bulan untuk keahlian bantuan, yang masih dalam versi beta, selain $ 499 untuk unit yang sebenarnya, yang menggabungkan suis, pemasangan dan piring satelit, ketika menyiapkan, pek tersebut bergaul dengan 1.300 Satelit Starlink yang melarang internet rasional.

:five: Adakah Starlink percuma?

Starlink tidak akan percuma. Pasti, ia memerlukan sejumlah besar wang untuk berfungsi.

:six: Adakah Starlink lebih cepat daripada serat?

Satelit Starlink akan berkali-kali lebih dekat ke Bumi daripada satelit geostasioner dan juga menawarkan kadar 10Gbps, yang lebih cepat daripada internet serat optik.

:seven: Apakah kelebihan Starlink Internet?

Lebih banyak kelajuan dan kelajuan pemindahan. Di samping inersensi yang lebih rendah, internet Starlink lebih cepat daripada internet satelit biasa. Ini berkaitan dengan kerangka dasar dan jumlah satelit.

:closed_book: KESIMPULAN:

Musk dan kumpulannya di SpaceX telah mengarang idea kelas pertama rangkaian Internet berasaskan ruang angkasa. Ini bererti organisasi darat yang kurang beroperasi yang tidak mendekati ketersediaan web yang sah dapat mencapai kecepatan hingga 10Gbps, sehingga menjadikan Starlink (nama tugas) sebagai koperasi pakar internet raksasa. Begitu juga, pertimbangkan bahawa separuh daripada jumlah penduduk tidak mempunyai akses internet. Oleh itu, jelas mengapa SpaceX menyumbang sejumlah besar inovasi ini. Starlink adalah usaha yang sangat bercita-cita tinggi, dengan kira-kira $ 10 bilion yang dimaksudkan (perbelanjaan tambahan untuk keseluruhan usaha), namun ia tidak akan menjadi yang khusus. Sebaliknya, Facebook memikirkan "Athena", yang serupa, dan sebelum kita mengetahuinya, Google, Samsung semuanya akan berpegang pada corak yang sama.

artikel berkaitan

1 Elon Musk Satelit 2. Elon Musk's IQ 3. Elon Musk Pasangan