Siapa jurubank Pelaburan? Bank pelaburan adalah pekerja bank pelaburan. Mereka membantu perniagaan berskala kecil dan besar untuk berkembang dengan memberi mereka wang yang diperlukan. Selain itu, terdapat beberapa perkhidmatan pembiayaan serupa yang ditawarkan oleh pakar modal ini.

:bulb: KeyPoint Penting:

 • Jurubank pelaburan bekerja di syarikat perbankan pelaburan.

 • Bank pelaburan mempunyai pekerjaan dengan gaji tertinggi di pasaran kewangan .

 • Mereka membantu perniagaan dan perusahaan yang memerlukan pelaburan untuk mengembangkan atau membeli rangkaian lain yang lebih kecil.

 • Jurubank pelaburan mengumpulkan modal untuk mereka

 • Bank pelaburan juga memberikan khidmat Nasihat kepada pelanggan mengenai apakah mereka harus melabur atau tidak.

Seperti yang kita ketahui sekarang, bank bank pelaburan adalah pekerja bank pelaburan. Oleh itu, untuk mengetahui sifat pekerjaan mereka, kita mesti terlebih dahulu mengetahui apa itu bank pelaburan?

1.1 Apakah bank pelaburan?

Bank pelaburan adalah Institut Kewangan, terutama sebuah syarikat perkhidmatan kewangan yang menasihati dan membiayai individu, perusahaan, perniagaan, dan pemerintah. Biasanya, apabila perniagaan berskala besar ingin membeli firma yang lebih kecil tanpa modal, bank pelaburan akan didekati. Bank-bank ini mempunyai Jaringan besar pelabur yang bersedia membiayai projek-projek yang dicadangkan oleh bank-bank ini. Contoh lain yang boleh diperhatikan untuk mengetahui mengenai pegawai bank Pelaburan yang; pada asasnya, syarikat yang baru diperbadankan dan bersedia untuk membuat tawaran awam Permulaan (IPO) pertama mereka pergi ke bank pelaburan untuk mendapatkan bantuan.

:cyclone: Adakah awak tahu? Apabila syarikat baru membuat pelancaran pertama ke pasaran dengan menjual saham pertama, ia dinamakan Penawaran Awal Awal (IPO) . Syarikat mengumpulkan dana dengan menjual saham mereka untuk memulakan operasi mereka.

Jenis bank pelaburan:

Terdapat Empat jenis bank pelaburan di mana pegawai bank pelaburan menyelesaikan tugas pekerjaan mereka. Pembezaan bergantung pada "ukuran bank" berbanding dengan dua komponen asas: Perkhidmatan dan Pekerja .

1. Bank Butik Wilayah:

Regional Boutique Bank adalah bank terkecil di antara semua jenis bank pelaburan yang lain. Ini kerana mereka hanya menawarkan perkhidmatan Penggabungan dan Perolehan (Baca di Soalan Lazim mengenai peranan M&A dalam perbankan pelaburan). Selain daripada itu, ia mempunyai sekurang-kurangnya, segelintir kakitangan. Selain itu, ia membuat tawaran sekitar 50 juta USD. Bank butik serantau adalah syarikat modal Allegiance, kumpulan Falls Falls, dan kumpulan The DVS.

2. Bank Butik Elite:

Elite Boutique Bank adalah jenis Bank Pelaburan kedua. Ini adalah bank-bank yang berjuta-juta dolar; namun, ia bukan julat tetap; keluk nilai berubah-ubah di sekelilingnya. Bank butik elit sangat besar dan beroperasi di pejabat nasional dan antarabangsa, tetapi masih tidak begitu terkenal di pasaran global. Beberapa nama bank terkenal termasuk Lazard, Evercore, Greenhill, Piper Sandler, PJT.

3. Bank Pasaran Tengah:

Bank pelaburan pasaran tengah adalah bank yang lebih besar daripada bank butik serantau tetapi lebih kecil daripada bank butik elit. Mereka menawarkan semua jenis perkhidmatan yang mampu dimiliki oleh bank pelaburan tetapi dengan saiz syarikat terhad yang belum melangkah ke pasaran antarabangsa. Ia membuat tawaran sekitar $ 50 juta hingga 550 juta dolar. Bank-bank ini hadir dengan nama-nama berprestij berikut: Suntrust, Houlihan Lokey, Cowen & syarikat.

4. Bank Braket Bulge

Bulge Bracket Banks adalah bank Perkhidmatan Penuh yang menawarkan semua perkhidmatan bank pelaburan kepada pelanggan. Ini melibatkan khidmat Nasihat, M & As, pengurusan Aset, Perdagangan keselamatan (hutang & ekuiti) dan perkhidmatan kewangan, dan lain-lain. Pasaran bank-bank bonjolan menyentuh tahap antarabangsa; ini mengapa semuanya adalah unit multinasional. Mereka mempunyai jumlah pekerja dan pejabat terbesar di seluruh dunia. Contohnya, JPMorgan Chase (JPM), Goldman Sachs (GS atau Goldman) , Deutsche Bank (DB), Citigroup (Citi), Barclays Capital (BarCap), Bank of America Merrill Lynch (BAML)

1.2 Peranan Jurubank Pelaburan:

Secara umumnya, apabila anda memasuki sektor perbankan Pelaburan, anda bermula dengan melakukan magang. Setelah menyelesaikan magang, kebanyakan bank menawarkan peranan sebagai Penganalisis; ia adalah peranan permulaan yang boleh dimulakan oleh seseorang. Berikut adalah tangga perbankan Pelaburan yang dimulakan dan dinaikkan pangkat oleh pegawai bank pelaburan;

Hierarki Pelabur Pelaburan:
:black_small_square: Pelatih :arrow_heading_down:
:black_small_square: Penganalisis :arrow_heading_down:
:black_small_square: Bersekutu :arrow_heading_down:
:black_small_square: Associate Kanan :arrow_heading_down:
:black_small_square: Pengarah Bersekutu :arrow_heading_down:
:black_small_square: pelakon :arrow_heading_down:
:black_small_square: Pengarah Urusan :arrow_heading_down:
:black_small_square: Rakan kongsi :end:

1.3 Kelayakan Jurubank Pelaburan:

Oleh kerana Pelabur Pelaburan mengesahkan tawaran bernilai berbilion dolar, mereka harus mempunyai pengetahuan yang tepat yang diperlukan untuk profesion tersebut. Berikut adalah ijazah Kolej dan Sarjana yang diperlukan untuk seseorang memasuki pasaran pekerjaan perbankan Pelaburan.

Mejar Kewangan :mortar_board:
:black_small_square: Pengijazahan: Bcom atau BBA
:black_small_square: Selepas tamat pengajian: MBA dalam bidang Kewangan, Perakaunan Berkanun atau Kursus Bertauliah Profesional yang lain

Walau bagaimanapun, tidak perlu menjadi lulusan kewangan untuk mendapatkan pekerjaan anda dalam perbankan pelaburan. Orang dari pelbagai latar belakang kajian juga boleh melamar pekerjaan itu. Pengetahuan yang baik mengenai industri perbankan Pelaburan diperlukan untuk pemegang ijazah lain. Oleh itu, pemegang ijazah apa yang boleh memasuki bidang perbankan pelaburan? Baca dibawah.

Selain daripada Jurusan Kewangan :mortar_board:
:black_small_square: Pengijazahan: Pengurusan
:black_small_square: Selepas tamat pengajian: Insurans , Pengurusan , Undang-Undang

1.4 Kemahiran Jurubank Pelaburan:

Perbankan pelaburan adalah bidang yang sangat menuntut dan mewah, tetapi kerana ini adalah profesi yang paling menguntungkan, ia juga paling sukar. Oleh itu industri meminta individu yang bukan sahaja berpendidikan tinggi tetapi juga mahir. Kemahiran yang disebutkan di bawah mesti dimiliki oleh calon. Sekiranya anda ingin menjadi jurubank pelaburan, maka mempelajari kemahiran ini pastinya memberi anda kelebihan berbanding calon lain.

Kemahiran Utama:

 • Kemahiran kewangan: Ini adalah kemahiran asas yang diperlukan untuk menjadi pegawai pelaburan. Analisis Kewangan , Analisis Nisbah , dan semua kemahiran insaniah pengurusan Kewangan adalah mustahak untuk memperoleh pekerjaan dalam industri perbankan pelaburan.

 • Kemahiran perakaunan: Pengetahuan mengenai perakaunan, seperti rakaman transaksi kewangan , analisis data, dan pelaporan , mesti dipelajari untuk menjadi banker pelaburan.

 • Kemahiran matematik: Pemahaman asas matematik diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan perbankan pelaburan. Contohnya, Mean , median , mode , dll.

 • Kemahiran Pemodelan Kewangan: Jurubank pelaburan mesti mengetahui model Kewangan dan pendekatan praktikalnya. Ini adalah kemahiran yang paling dituntut untuk pekerjaan perbankan pelaburan kerana, melaluinya, ramalan mengenai prestasi masa depan syarikat dinilai.

:game_die: | Petua Pengubah Permainan | Jurubank Pelaburan menganalisis dana mencari prestasi kewangan masa depan syarikat melalui kemahiran pemodelan Kewangan dan, setelah itu, membuat keputusan mengenai sama ada pelabur mereka harus melabur di dalamnya atau tidak. Untuk mempelajari kemahiran ini, seseorang harus mencuba memilih beberapa kursus atau sijil pemodelan kewangan.

 • Kemahiran teknikal: Jurubank pelaburan mesti mempunyai pengetahuan yang baik tentang teknologi dan perintah yang baik terhadap dua perisian berikut: Microsoft Excel (MS Excel) & Microsoft PowerPoint (MS PPT). Kerana sama ada lembaran kerja kewangan atau pembuatan persembahan, kebanyakan pekerjaan bank pelaburan adalah menggunakan perisian seperti yang disebutkan di atas.
Tahap kemahiran:
Kemahiran kewangan: 1. Pengetahuan tahap pertengahan minimum 2. Pengetahuan tahap pendahuluan maksimum
Kemahiran perakaunan: 1. Pengetahuan tahap pertengahan minimum 2. Pengetahuan tahap pendahuluan maksimum
Kemahiran matematik: 1.Pengetahuan tahap Permulaan minimum 2. Maksimum Tiada had
Pemodelan Kewangan: 1.Pengetahuan tahap Menengah minimum 2. Pengetahuan tahap pendahuluan maksimum
Kemahiran teknikal: 1. Pengetahuan tahap pertengahan minimum 2. Pengetahuan tahap pendahuluan maksimum

Kemahiran Menengah:

 • Kemahiran Analitik: Ini adalah kemahiran yang melibatkan kemampuan berorientasikan penyelidikan dan penyelesaian masalah yang tinggi. Oleh kerana para jurubank pelaburan juga memberikan khidmat nasihat kepada pelanggan mengenai apakah mereka harus bergabung dengan perniagaan tertentu atau tidak, maka mereka harus memiliki kemampuan analitik. Contoh kemahiran analitik ialah penaakulan logik, komunikasi, pemikiran kritis , penyelidikan , analisis data , dan kreativiti .

 • Kemahiran persembahan: Jurubank pelaburan harus mempunyai arahan yang kuat terhadap kemahiran persembahan mereka kerana profesion mereka menghendaki mereka membawa penjualan melalui projek yang berjaya. Sekiranya syarikat yang mencari dana menghubungi jurubank pelaburan untuk pelaburan, jurubank perlu menunjukkan projek tersebut kepada pelabur yang berkenaan. Kemahiran persembahan akan membantu pegawai pelaburan membuat perjanjian dan berjaya mendapat komisen.

 • Kemahiran rangkaian: Salah satu kemahiran yang diperlukan untuk bank pelaburan adalah rangkaian . Mereka mesti tahu bagaimana mewujudkan rangkaian pelabur yang kuat dan menjalin hubungan korporat. Semakin baik mereka dalam rangkaian, semakin banyak perniagaan yang mereka dapat masuk ke bank pelaburan dan semakin banyak keuntungan yang mereka dapat.

1.5 Gaji Jurubank Pelaburan:

Menurut salah satu laman web kajian Pekerjaan yang terkenal Glassdoor ; Gaji purata seorang bank pelaburan dinilai menjadi $ 100,556. Selain daripada itu, gaji bergantung pada banyak faktor, misalnya;

 1. Apakah jenis bank pelaburan itu? Bank Pelaburan Perkhidmatan Penuh membayar gaji tertinggi kepada pelanggan mereka kerana mereka menawarkan semua perkhidmatan yang mungkin dilakukan oleh bank tersebut.
 2. Faktor kedua adalah latar belakang pendidikan pekerja kerana MBA mempunyai kelebihan berbanding Graduan, sama seperti CA yang akan dibayar lebih banyak daripada MBA.
 3. Faktor ketiga yang memberi kesan kepada gaji adalah jawatan pekerja di sektor ini; Seorang Bersekutu akan dibayar tinggi berbanding dengan Penganalisis.
 4. Faktor keempat yang mempengaruhi keluk pembayaran adalah "Lokasi". Sekiranya bank pelaburan berada di bandar dengan aktiviti ekonomi yang tinggi, maka pekerja di kawasan tersebut pasti akan mendapat faedah.
 5. Selain itu, terdapat perbezaan antara gaji pokok dan jumlah gaji. Jumlah ganjaran para bankir pelaburan disesuaikan dengan komisen, bonus, dan kenaikan. Lihat di bawah.

Carta Saraan Jurubank Pelaburan: :bar_chart:

Leret ke kiri untuk melihat lebih banyak nilai.

Kedudukan Gaji asas purata Julat rendah (Minimum) Julat tinggi (Maksimum) Jumlah gaji (dengan bonus + komisen)
Penganalisis Bank Pelabur $ 87,870 / thn $ 70,000 / thn $ 120,000 / thn $ 200,000 / thn
Associate Banker Pelaburan $ 136,220 / thn $ 80,000 / thn $ 240,000 / thn $ 400,000 / thn
Associate Senior Banker Pelaburan $ 140,000 / thn $ 90,000 / thn $ 250,000 / thn $ 420,000 / thn
Pengarah Bersekutu Banker Pelaburan $ 141,224 / thn $ 100,000 / thn $ 260,000 / thn $ 500,000 / thn
Pengarah Urusan Banker Pelaburan $ 500,000 / thn $ 400,000 / thn $ 600,000 / thn 1M + / thn
Rakan kongsi $ 700,000 / thn $ 600,000 + 1M / thn 15M / thn

Sumber: Sumber Glassdoor dan Industri

1.6 Bagaimana menjadi pegawai pelaburan?

 • Langkah 1 . Dapatkan ijazah dalam bidang Kewangan. Sekiranya anda mempunyai ijazah selain daripada itu, misalnya undang-undang atau pengurusan, maka anda masih layak, tetapi anda mesti mematuhi langkah seterusnya.

 • Langkah 2. Pilih pendekatan yang Betul. Adakah anda merancang untuk menamatkan pengajian dan memilih magang selepas itu? Atau anda ingin memulakan latihan dengan pengajian anda.

 • Langkah 3. Ketahui kemahiran yang berkaitan yang dijelaskan di atas. Perbankan pelaburan adalah bidang praktikal; walaupun tidak memperoleh ijazah kewangan, seseorang dapat cemerlang dalam temu duga pekerjaan berdasarkan kemahiran penting. Terutama model kewangan.

 • Langkah 4. Cari bank pelaburan yang terdapat di negara anda dan gunakan bank terdekat di sekitar anda.

 • Langkah 5. Jadualkan wawancara anda dengan mereka dan bersiaplah untuk melakukannya.

 • Langkah 6. Jawab soalan secara analitikal dan setelah bertimbang rasa. Maaf untuk mereka yang tidak anda kenal.

:dart: | Petua Pakar | Sekiranya anda lulus dan belum menyelesaikan program anda, maka lebih baik anda memohon magang di bank pelaburan antara pengajian anda. Seperti mana anda mempunyai ijazah anda dengan sijil magang yang dapat banyak membantu anda dalam memenangi kedudukan langsung sebagai penganalisis di bank pelaburan.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Berikut adalah soalan yang paling banyak ditanya mengenai bank pelaburan.

1. Adakah Pelabur Bank Pelabur?

Ya, kita boleh mengatakannya. Sifat kerja bank pelaburan, dengan sudut pandangan Penggabungan dan Perolehan, sangat serupa dengan peniaga keselamatan. Walau bagaimanapun, ia tidak sama. Bank pelaburan terutamanya menjana pendapatan dengan menawarkan perkhidmatan M&A. Walaupun begitu, perkhidmatan lain dari bank-bank ini merangkumi perdagangan hutang dan ekuiti , namun tidak semua jenis pelaburan bank perdagangan saham dan bon. Hanya bank pelaburan perkhidmatan penuh atau bank pelaburan pasaran pertengahan yang menawarkan perkhidmatan ini kepada pelanggan.

2. Apakah Penggabungan dan Perolehan dalam Perbankan Pelaburan?

Banker pelaburan menghubungkan syarikat perbankan pelaburan dan syarikat pencari pelaburan. Mereka memberikan wang kepada syarikat yang berkenaan dan mengambilnya dari pelabur yang mempercayai bank pelaburan.

Sekiranya kontrak Pelaburan selesai, maka ketika Penggabungan dan pemerolehan (M&A) berlaku. Kerana biasanya, syarikat mencari pelaburan menginginkan modal untuk mengembangkan perniagaannya, dan pengembangan itu dilakukan dengan membeli kedai perniagaan kecil. Oleh itu syarikat mencari pemerolehan bergabung dan memperoleh rangkaian kecil tersebut.

3. Apa yang dilakukan oleh jurubank Pelaburan?

Bank bank pelaburan memberikan modal kepada syarikat yang memerlukan wang untuk meningkatkan unit perniagaan mereka. Bagaimana mereka melakukannya? Mereka berhubung dengan pelbagai pelabur yang bersedia melaburkan wang mereka. Mengapa mereka bersedia untuk melabur dalam usaha yang dicadangkan oleh pegawai pelaburan? Kerana pelabur mempercayai bank pelaburan; mereka tahu jurubank akan mencadangkan organisasi yang optimum yang akan memberi mereka pulangan pelaburan yang terbaik. Walau bagaimanapun, jurubank pelaburan mempertimbangkan banyak fakta dan angka sebelum mengesyorkan syarikat tertentu untuk M&A; di situlah pengetahuan mengenai pemodelan Kewangan membantu mereka. Mereka meramalkan kedudukan kewangan syarikat pemohon pada masa hadapan. Ini adalah bagaimana mereka memberikan khidmat nasihat kepada para pelabur. Mereka melakukan analisis Kewangan dan memberikan pilihan terbaik di hadapan pelabur.

4. Berapa banyak yang dibuat oleh bank pelaburan?

Gaji bank pelaburan Pada dasarnya bergantung kepada tiga faktor. Pertama adalah gaji pokok yang akan dibayar setiap bulan tidak kira apa pun, dan dua faktor lain adalah berdasarkan usaha dan kemampuan para bankir ini. Faktor Kedua di mana gaji pegawai bank pelaburan ditentukan adalah berapa banyak kontrak yang mereka buat selama setahun. Apabila mereka menawarkan perkhidmatan perundingan kepada pelanggan, bergantung pada apa yang ditunjukkan oleh para pelabur minat mereka dan menyelesaikan kontrak, maka bank pelaburan mendapat Komisen. Komisen adalah beberapa peratus daripada jumlah keseluruhan kontrak pelaburan.

Sebagai jenis urus niaga, yang dibuat di bawah pengawasan bank pelaburan bernilai berbilion dolar, jadi, bahkan 1% daripadanya menghasilkan keuntungan berjuta-juta dolar. Faktor ketiga adalah mengenai Bonus dan Kenaikan yang diberikan kepada mereka untuk kerja yang dilakukan. Jumlah pembayaran para bankir pelaburan ditentukan dengan mempertimbangkan gaji pokok, Komisen keseluruhan, bonus , dan kenaikan . Selain itu, faktor-faktor lain yang mempengaruhi gaji pegawai bank ini: Jenis, peranan, pendidikan, dan lokasi bank.

Rajah Tepat: Purata $ 120,000k setiap tahun

5. Apa yang perlu anda pelajari untuk menjadi pegawai pelaburan?

Untuk menjadi jurubank pelaburan, seseorang mesti mempelajari mata pelajaran berikut; jika tidak, sangat sukar untuk mendapatkan pekerjaan dalam bidang yang sangat kompetitif ini.

 1. Kewangan (Teras): Pengurusan Kewangan, Pemodelan Kewangan, dll
 2. Perakaunan (Teras): Analisis Kewangan, Laporan Kewangan, dll
 3. Jualan : Komunikasi perniagaan, Pemasaran, dll.
 4. Undang-undang: Undang-undang perniagaan dan lain-lain
 5. Pengurusan
 6. Matematik

Kesimpulan:

Kami telah sampai pada intinya bahawa seorang jurubank pelaburan adalah pekerja yang menawarkan perkhidmatannya kepada syarikat perbankan pelaburan. Syarikat perbankan pelaburan memproyeksikan sebagai perantara antara pelabur dan syarikat pencari pelaburan. Perkhidmatan tersebut merangkumi perundingan mengenai keputusan pelaburan dan penyediaan modal.

Baca Lagi:

Apa itu Perbankan? Adakah Kewangan merupakan jalan kerjaya yang baik?

Jurubank Pelaburan ,

Apakah Makna Pelabur Pelaburan?

 • Jurubank pelaburan adalah seseorang yang biasanya bekerja di institusi kewangan, mengumpulkan dana terutamanya untuk syarikat, kerajaan atau institusi lain. Contoh bank pelaburan adalah Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS), JPMorgan Chase (JPM), Bank of America Merrill Lynch (BAC) dan Deutsche Bank (DB).

  • Jurubank pelaburan bekerja untuk institusi kewangan dan terutama berkaitan dengan pengumpulan dana untuk syarikat, kerajaan atau institusi lain.
  • Bank pelaburan terkenal kerana umumnya dibayar dengan baik.
  • Jurubank pelaburan mesti mempunyai kemahiran matematik yang sangat baik, kemahiran komunikasi bertulis dan lisan yang kuat, dan kemampuan untuk bekerja berjam-jam.

 • Definisi ringkas Investment Banker adalah: Syarikat yang bertindak sebagai pelanggan atau ejen yang bertindak sebagai perantara antara penerbit sekuriti dan pelabur awam.

Makna literal Banker Pelaburan

Pelaburan:

Makna Pelaburan:
 1. Perbuatan atau proses pelaburan wang untuk keuntungan atau hasil material.

 2. Pengepungan tempat oleh pasukan musuh untuk mengepung atau menghentikannya.

Sinonim Pelaburan

spekulasi, pelaburan

Jurubank:

Maksud Banker:
 1. Pekerja atau pemilik bank atau kumpulan perbankan.

 2. Orang yang mengendalikan meja, mengawal permainan atau bertindak sebagai peniaga dalam permainan peluang atau meja tertentu.

 3. Piagam Demokrasi di Newfoundland

 4. Seorang nelayan dari Newfoundland.

 5. Sebatang sungai mengalir dari pantai.

 6. Enjin tambahan untuk membantu melatih bukit

 7. Sebuah bank di mana tukang batu berfungsi.

 8. (Dari sungai) mengalir di atas atau di atas tebingnya.

Ayat Banker
 1. Artikel tersebut adalah mengenai enam pegawai bank Barclays yang berjaya membelanjakan $ 44,000 untuk satu hidangan.

 2. Kami bekerja sebagai jurubank dan pengurus perhubungan awam.

 3. Sekiranya anda mempunyai kad American Express hitam dan Ferrari di garaj, anda juga akan mempunyai pegawai bank peribadi untuk menguruskan harta tanah anda.

 4. Juga pada hari Isnin, 25 akauntan, peguam, pegawai bank dan pengurus Jackson akan berkumpul untuk membincangkan perniagaan bintang-bintang.

 5. Profesional di bandar ini termasuk syarikat insurans Lloyds of London, pendedahan kewangan, peguam dan akauntan, serta pegawai bank dan pengurus dana.

 6. Mencari profesional dari Dublin Investment Banking, Asset Management Bankers, Corporate Finance dan Project and Commercial Finance.

 7. Broker saham, pegawai bank dan kasino berlesen juga dapat disahkan oleh majikan mereka.

 8. Dia bertemu dengan pegawai bank dan pengurus dana dan menguasai cara kerjanya di sektor kewangan kita.

Sinonim Banker

bursar, orang perniagaan, perindustrian, pengejar, pembesar, ahli perniagaan, spekulator, jurubank, juruwang, juruwang bank, ahli perniagaan, kapitalis, hartawan, kerani bank, broker saham, bendahari