Julat IQ atau klasifikasi IQ adalah kaedah pelabelan tahap IQ oleh penerbit ujian IQ dengan istilah seperti klasifikasi IQ "unggul" atau "normal" atau tahap IQ dari kecerdasan biasa. Sekiranya skor lebih tinggi daripada 130 , maka populasi rata-rata lebih tinggi, dan kurang daripada 70 lebih rendah daripada jumlah purata .

julat iq

:arrow_forward: Apakah julat IQ biasa?

Nisbah akal atau IQ adalah kaedah umum untuk mengetahui kemampuan kognitif seseorang, biasanya terhadap kumpulan rakan sebaya.

• Skor IQ yang berlangsung dari 90 hingga 109 menunjukkan kecerdasan normal. Individu dewasa biasanya mendapat skor antara 70-130 dengan min teori 100.

• Jika nilainya lebih tinggi daripada 130, maka rata-rata populasi lebih tinggi, dan kurang dari 70 lebih rendah daripada masyarakat rata-rata.

• Rata-rata IQ dapat didefinisikan sebagai berikut seperti yang dilakukan oleh penyelidikan untuk setiap kategori umur:

• Bagi orang berumur 16-17 tahun, skor min adalah 108, menunjukkan kecerdasan normal atau medial.

• Rata-rata penilaian IQ bagi orang dewasa ialah 105 tahun, yang bermaksud akal biasa, antara 18 hingga 19 tahun.

• Skor min bagi kanak-kanak berumur 20 hingga 24 tahun adalah 99, juga menunjukkan kecerdasan rata-rata atau rata-rata.

• Rata-rata skor sedikit lebih rendah pada 97 untuk orang berusia antara 24 dan 34 tahun, yang masih menunjukkan kecerdasan biasa.

• Skor orang dewasa yang lebih tua mula meningkat semula setelah usia ini. Sebagai contoh, dianggarkan bahawa skor min bagi orang dewasa yang berumur antara 35 hingga 44 tahun adalah 101, masih dalam tahap kecerdasan normal.

• Skor kecerdasan rata- rata untuk semua mereka yang berumur sekitar 45 tahun dan 54 tahun meningkat kepada 106 orang di median.

:brain: Apa itu IQ?

IQ adalah singkatan kecerdasan yang masih merupakan instrumen yang popular untuk pekerjaan dan perumahan, membantu anak-anak muda, khususnya, untuk disesuaikan dengan keperluan pembelajaran mereka. Skor IQ adalah gambaran visual kecerdasan individu pada skala penilaian keputusan ujian.

Skor min adalah 100, kebanyakan ujian semasa diubah. Skor IQ adalah gabungan atau min yang banyak.

Soalan peperiksaan kecerdasan akan menilai kategori yang berbeza seperti memori kerja, pemahaman verbal, kelajuan pemprosesan, dan pemikiran persepsi.

Secara gabungan, semua nilai ini mewujudkan jumlah IQ. Skor IQ biasanya dicampur dengan skala verbal dan kecekapan.

Orang biasanya lebih baik daripada yang lain di satu kawasan; oleh itu, akal dapat ditakrifkan secara lebih lengkap dengan jumlah kualiti ini.

:chart_with_upwards_trend: Perisikan dan rekod IQ

Markah IQ Tahap Kecerdasan
Julat 110 dan 119 Superior cerdas atau melebihi purata
Julat 120 dan 140 Super pintar atau berbakat
Lebih 140 Genius atau hampir Genius
Julat antara 80 dan 89 Kurang rata atau di bawah purata
Julat di bawah 70 Berfikiran lemah atau rendah

Ringkasan: Tanda kurung seperti itu jauh lebih baik daripada 'IQ Tinggi' atau bahkan 'Rata-rata IQ' dalam kurungan 'Genius IQ'? Banyak pakar mengatakan ciri-ciri tambahan, seperti kemahiran komunikasi, masih boleh menjadi lebih penting daripada IQ. Adakah mereka lebih baik daripada rakan sekerja mereka yang mempunyai kecerdasan rendah?

Pelbagai Iq

:heavy_check_mark: Ujian kebolehan dan IQ

Perbezaan antara ujian keupayaan dan ujian IQ adalah seperti berikut: Ujian kecergasan: Sebilangan besar ujian kemahiran menilai set kemahiran tertentu; ujian kemahiran kognitif mengukur pelbagai kemahiran dan memberikan skor sebenar. Ujian standard atau penilaian pertandingan dapat digunakan untuk menguji kemampuan kognitif. Ujian ini dapat mengukur bidang kognitif tertentu.

• Umur bukan faktor.

• Setiap kawasan mempunyai skor.

Penilaian ini sangat meramalkan prestasi kerja.

• Ujian pra-pekerjaan adalah penggunaan yang paling biasa.

  • IQ ujian: Ujian ini biasanya meliputi pelbagai topik seperti logik, visual, spatial, pengkategorian, analog, dan corak soalan . Ujian ini diseragamkan.

  • IQ dikira oleh jurang antara kedua-dua skor ujian dan skor peperiksaan purata kategori umur. Nilai IQ dapat dilihat sebagai ukuran kecerdasan generik kasar.

• Kaedah ini menilai akal secara umum.

• Untuk menentukan skor IQ, usia digunakan.

• Terdapat skor keseluruhan.

• Mereka meramalkan prestasi kerja secara sederhana.

• Sains dan pendidikan adalah aplikasi yang paling biasa.

:small_orange_diamond: Teknik pemarkahan Iq

"Divergence IQ" adalah teknik penilaian semasa dalam semua ujian IQ. Dengan skor IQ 100 dalam kaedah ini, kecekapan ujian periksa dalam pemilihan penguji ujian kira-kira usia yang sama digunakan untuk menentukur ujian adalah rata-rata pada tahap prestasi.

Skor IQ 115 bermaksud penyimpangan normal dalam melakukan satu hingga rata-rata, skor 85 tindakan, satu di bawah median, dll.

Lewis Terman dan pencipta ujian IQ awal yang lain mendapati bahawa di bawah kedua-dua pendekatan tersebut, banyak hasil IQ kanak-kanak hampir sama dengan. [Clarify] Varians IQ kini digunakan sebahagian besarnya untuk unit pengukuran semua ujian Kecerdasan.

Oleh kerana mereka menawarkan pemahaman yang koheren mengenai IQ untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Dalam Intellect semasa, hampir dua pertiga daripada semua subjek kajian memperoleh skor dari 85 hingga 115 dan kira-kira 5 peratus data populasi melebihi 125.

Walaupun orang itu mengambil masa yang sama dan sekali lagi, semua ujian jarak IQ menunjukkan sedikit perbezaan dalam penemuan tersebut.

Bagi peperiksaan yang mengambil ujian di lebih daripada satu penerbitan pada usia yang sama, skor IQ juga sedikit berbeza. Tidak ada label tunggal atau perihalan klasifikasi hasil IQ yang digunakan oleh pengeluar ujian yang berbeza.

Sebelum ujian IQ diciptakan, percubaan telah dilakukan dengan mengkaji tingkah laku orang dalam kehidupan seharian untuk mengkategorikan orang ke dalam kumpulan kecerdasan. Untuk mengesahkan klasifikasi berdasarkan terutamanya pada ujian standard IQ, bentuk kawalan tingkah laku yang lain tetap penting.

Dua klasifikasi IQ bergantung pada definisi "kecerdasan" yang digunakan dalam kes tertentu dan ketepatan dan kesalahan anggaran dalam pengklasifikasi, dengan memerhatikan tingkah laku di luar bilik ujian dan dikategorikan dengan ujian Perisikan.

Ringkasan: Sebilangan besar kajian menilai kemahiran tertentu, dan ujian kognitif menganalisis pelbagai kebolehan dan menghasilkan penemuan sebenar. IQ dikira dengan perbezaan antara ujian positif dan keputusan ujian min bagi lingkungan umur. Biasanya, ujian ini merangkumi pelbagai subjek. Ketepatan dan ketidaktepatan menilai perlakuan di luar bilik ujian dan mengkategorikannya menggunakan ujian IQ bergantung pada pelbagai kategori IQ dalam pengelasan.

:eight_pointed_black_star: Variasi pengelasan IQ orang

Kawasan IQ biasanya cukup dipercayai untuk mempunyai skor IQ yang serupa bagi kebanyakan orang yang berumur 10 tahun ke atas seumur hidup.

Walaupun begitu, ketika ujian yang sama dilakukan pada berbagai waktu atau ketika lebih dari satu ujian IQ dilakukan pada usia yang sama, beberapa orang sangat berbeza.

Banyak anak muda, misalnya, dalam kajian besar Genius yang terkenal yang dimulakan oleh Lewis Terman pada tahun 1921, menunjukkan penurunan IQ ketika mereka semakin muda.

Berdasarkan cadangan guru, Terman merekrut anak-anak dan pelajar yang diuji untuk Stanford-Binet IQnya. Kajian ini merekrut kanak-kanak dengan IQ lebih dari 140.

Kumpulan kajian utama terdiri daripada 643 kanak-kanak. Di Stanford-Binet IQ rata-rata, 9 mata IQ jatuh setiap kali murid yang dicapai lagi (503 pelajar) dinilai semula pada usia sekolah menengah .

Lebih dua lusin kanak-kanak jatuh 15 mata IQ dan enam mata 25 atau lebih banyak mata. Walaupun begitu, keluarga anak-anak itu tahu bahawa mereka masih terang atau lebih terang dari sebelumnya.

julat iq

Oleh kerana semua ujian IQ mempunyai ralat pengukuran dalam skor IQ penganalisis ujian, penguji ujian selalu perlu memberitahu pemeriksa ujian selang keyakinan dalam skor yang telah diperoleh pada setiap ujian.

Skor IQ adalah skor normal yang tidak ditunjukkan dalam unit selang. Selain rentang kesalahan yang wujud dalam setiap skor ujian IQ, kerana pengujian adalah rak sampel.

Markah IQ juga boleh mengelirukan sebagai ujian pengambil gagal mematuhi standard pentadbiran dan pemarkahan prosedur.

Sekiranya berlaku kesalahan pemberi ujian, hasilnya adalah bahawa ujian diberi skor terlalu teliti untuk memberi IQ ujian yang lebih tinggi daripada waran pemberi ujian.

Sebilangan ujian memberikan ralat dengan menunjukkan "kesan halo", ketika orang IQ rendah mendapat skor IQ bahkan lebih sedikit daripada jika mereka mengikuti prosedur standard, sementara pesakit IQ tinggi menerima skor IQ yang berlebihan.

Skor IQ juga berbeza kerana label kategori kelas IQ khusus untuk setiap penyedia ujian. Tidak ada praktik yang konsisten bagi penerbit ujian dalam mengenal pasti julat skor IQ dan mereka juga tidak secara teratur membahagikan julat skor IQ ke dalam kumpulan dengan ukuran yang sama atau dengan skor had yang sama.

Oleh itu, semasa melaporkan IQ individu ujian, ahli psikologi harus menyebut ujian apa yang diberikan. Dalam melaporkan julat skor IQ, psikiatri dan prestasi berdasarkan IQ bahawa psikologi menggunakan terminologi setiap pengeluar ujian IQ.

Klasifikasi penilaian IQ bukan kata terakhir bagaimana seseorang ujian melakukan kehidupan, dan juga bukan satu-satunya maklumat untuk menempatkan di sekolah atau program latihan. Mereka adalah satu-satunya maklumat.

Terdapat kekurangan bukti mengenai bagaimana individu dengan tahap IQ yang berbeza berbeza. Pemboleh ubah selain IQ juga mesti menjadi sebahagian daripada penilaian yang lebih besar untuk penempatan dalam program sekolah, untuk diagnosis klinikal, dan nasihat perniagaan.

Ringkasan: Dalam julat IQ, majoriti orang berusia 10 tahun ke atas umumnya cukup dipercayai untuk mencapai tahap IQ yang serupa. Namun, jika ujian yang sama dilakukan pada beberapa waktu atau lebih daripada satu ujian IQ dilakukan pada usia yang sama, jumlah orang berbeza. Peringkat IQ bukanlah kata terakhir mengenai bagaimana peserta ujian dalam hidup. John O'Hare Gill berpendapat bahawa sekarang tidak ada bukti variasi pada orang dengan tahap IQ yang berbeza. Kajian ini ditulis dalam British Journal of Education and Psychiatry.

:bar_chart: Pecahan Skor IQ

Ujian IQ mempunyai penilaian purata 100. Untuk Skor, label ini sering disediakan:

Julat skor Iq Tahap mental
1 hingga 24 Kecacatan mental yang mendalam
25 hingga 39 Kecacatan mental yang teruk
40 hingga 54 Kecacatan mental yang sederhana
55 hingga 69 Kecacatan mental ringan
70 hingga 84 Kecacatan mental sempadan
85 hingga 114 Kecerdasan rata-rata
115 hingga 129 Di atas rata-rata atau terang
130 hingga 144 Berbakat sederhana

:exclamation: Menafsirkan Skor

Skor IQ menggambarkan apa yang disebut lengkung loceng. Terdapat beberapa syarat utama yang harus anda ketahui untuk memahami apa maksud gred ujian IQ.

• Bell Curve: Sekiranya skor IQ ditunjukkan, selalunya mereka membentuk lengkung dengan bentuk loceng. Lengkung Bell: 1 Puncak "loceng" berlaku di mana sebahagian besar data diletakkan. Loceng kemudian turun dari satu ke sisi, dengan skor ujian yang lebih rendah di satu sisi, dan di atas rata-rata di sebelah yang lain.

• Maksud: skor purata adalah ukuran. Dengan menambahkan semua hasil bersama-sama, min diperoleh dengan membaginya dengan jumlah rujukan.

• Sisihan piawai: Ini adalah ukuran sifat multifaktorial . Lalai rendah bermaksud bahawa kebanyakan titik data hampir dengan nilai yang sama. Kesalahan standard yang besar menunjukkan bahawa titik data cenderung berbeza jauh dari rata-rata. Variasi lalai dalam ujian Perisikan adalah semua kecuali 15.

:chart_with_upwards_trend: Meningkatkan Tahap IQ

Dengan generasi sebelumnya, penilaian IQ juga meningkat. Proses itu dipanggil Flynn, dinamakan untuk penyelidik James R. Flynn. Sejak skor ujian pertama kali digunakan secara meluas dalam tahun 1930-an, bilangan skor tambahan di kalangan orang di seluruh dunia telah sentiasa dan jauh meningkat.

Pertumbuhan ini berkaitan dengan peningkatan kemampuan kita untuk menyelesaikan masalah, merangsang kreativiti dan menggunakan logik. Flynn menyatakan.

Pelbagai Iq

Semasa Perbincangan TED 2013, Flynn menekankan bahawa generasi terdahulu harus menangani masalah ekosistem sekitarnya. 5 Sebaliknya, orang diharapkan dapat memikirkan senario teoritis dan abstrak pada masa kini.

Dalam 75 tahun terakhir, pendekatan pendidikan tidak hanya berubah secara dramatik, dan lebih banyak orang cenderung menganggap pekerjaan sebagai cabaran intelektual.

:white_check_mark: Skor Iq Tertinggi

Walaupun ada yang dilaporkan mempunyai lebih dari 200 IQ, IQ tertinggi yang dapat dicapai di dunia berpotensi 200. Mari kita bincangkan bagaimana kemungkinan yang terdahulu.

Setiap orang dengan skor IQ lebih daripada 110 berpotensi memiliki kecerdasan yang lebih tinggi daripada rata-rata.

Tetapi sebilangan orang dengan nilai IQ jauh lebih tinggi bernasib baik. Hanya minoriti yang dapat memperoleh skor di atas 110 dalam ujian IQ, menjadikannya sangat mudah untuk mengenal pasti genius negara kita (menurut ujian ini).

Beberapa orang yang sangat pintar ini dikenali oleh orang ramai, saya pasti anda pernah mendengar mengenai Albert

Einstein dan IQnya yang sangat tinggi, tetapi adakah anda pernah mendengar tentang Christopher Hirata? Orang kurang sihat ini wajar mendapat pengiktirafan dan kami mahu melakukannya.

Pengetahuan, bukan kreativiti, adalah tanda genius yang sebenar. Elbert Einstein

:black_medium_small_square: Genius yang memegang tahap julat Iq tinggi

Ainan Celeste Cawley dengan skor IQ 263 mempunyai IQ terhebat yang pernah diukur. Dengan IQ terhebat, senarai ini akan berterusan seperti berikut:

Cowley's Ainan Celeste (skor IQ 263)

James Sidis William (skor IQ 250-300)

Tao Ketiga (skor IQ antara 225 dan 230)

Marilyn Your Knowledge (skor IQ 228)

Hirata Christopher (skor IQ 225)

Yong Kim Ung (skor IQ 210)

Stern Edith (skor IQ lebih dari 200)

Michael Langan, Christopher (skor IQ antara 190 dan 210)

Kasparov Garry (nilai IQ 194)

Emeagwali Philip (skor IQ 190)

Hakim Polar (skor IQ 170)

Einstein Albert (skor IQ antara 160 dan 190)

Stone Hawking (skor IQ 160)

:small_red_triangle: Jadi apa itu Iq rang?

Semasa Terman berkembang, skala asas skor IQ menawarkan beberapa tahap yang berbeza. Menurut skala Jerman, sesiapa yang mendapat skor di bawah 70 diklasifikasikan sebagai "lelaki bodoh yang pasti;" setiap orang dengan skor antara 70 dan 79 pasti "miskin sempadan." Banyak orang mempunyai skor dari 90 hingga 109, yang bermaksud mereka diklasifikasikan sebagai rata-rata .

Iq Fakta menarik
Pengasas Ahli Psikologi tegas William
Nama penuh Darjah kecerdasan
Dibangunkan di 1912
Skor median teori 100
Tahap penduduk dua pertiga Iq berkisar antara 85 hingga 115
2.5% penduduk mempunyai Iq melebihi 130
2.5% Penduduk mempunyai Di bawah 75

Ringkasan: Hanya sebahagian kecil daripada 110 pada ujian IQ yang dapat mengenal pasti genius negara kita dengan mudah (mengikut ujian ini) IQ tertinggi yang pernah diukur ialah Ainan Celeste Cawley dengan skor IQ 263. Salah satu individu yang kurang terkenal adalah Christopher Hirata.

:ballot_box_with_check: Apakah IQ teori tertinggi?

Walaupun beberapa skor berikut jauh melebihi IQ 200, masalahnya ialah sama ada IQ lebih dari 200 dapat dicapai secara teknikal (praktik). Purata selang keyakinan ditetapkan pada 100 secara rawak ketika ujian IQ dirancang .

Ini menunjukkan bahawa kelas IQ populasi biasa mestilah 100. Anda kurang cerdas daripada biasa jika anda kurang dari 100 dan lebih dari 100 adalah sebaliknya (perhatikan bahawa hanya untuk ujian ini).

Dengan setiap sisihan piawai, skor IQ berubah 15 mata sama ada.

:small_blue_diamond: PERINGKAT IQ

Walau bagaimanapun, kemungkinan IQ 200 dapat diakses menjadikannya hampir mustahil, memandangkan selang keyakinan 15.

Dengan anggaran kasar 7 trilion orang di seluruh dunia , "orang pintar cerdas pada penyebaran biosfera dapat dinilai untuk apa yang diharapkan IQ. IQ tertinggi dari kira-kira 7 trilion orang di dunia akan menjadi IQ sekitar 194, 6.

Pakar mencadangkan agar anda menggunakan sebiji garam untuk sebilangan nombor di bawah. Di hujung pengedaran IQ yang sangat kecil, sukar untuk mengira skor IQ dengan ketepatan dan ketepatan yang tinggi.

Ringkasan: Menurut beberapa pakar, IQ lebih dari 200 hampir mustahil. Untuk beberapa nilai di bawah, kajian mengesyorkan anda menggunakan bijirin garam. IQ kira-kira 194, adalah tahap tertinggi di dunia hampir 8 trilion orang.

:eight_spoked_asterisk: Sebilangan orang dengan tahap Iq tertinggi

:small_blue_diamond: Skor Albert Einstein Iq antara 160 hingga 190

Skor Einstein 160 hingga 190 IQ adalah julat kerana tidak pernah diuji secara formal. Angka ini didasarkan pada pakar yang menilai Einstein sebagai manusia dan yang menghasilkan ramalan yang tepat mengenai skor IQnya jika dia pertama kali dinilai .

:small_blue_diamond: Stephen menjaja Iq skor 160

Untuk tempoh pertama dan satu-satunya, Stephen Hawking adalah seorang penyelidik yang menyelaraskan karya ilmiahnya dengan masyarakat umum. Dari tahun 1963, dia menentang ALS ketika dikesan pada bulan Mac 2018 hingga kematiannya. Dia menjadi ikon budaya pop dalam bukunya, sejarah ringkas dunia.

:small_blue_diamond: Marilyn Vos Savant Iq skor 228

Marilyn Vos Savant telah menjadi orang dengan IQ tertinggi pada tahun 1986 dalam Guinness Book of World Records. Artikelnya "Ask Marilyn" sangat terkenal di mana dia menawarkan nasihat dan bimbingan mengenai semua jenis dilema dalam hidup mereka. Hanya ada dua orang lain yang mempunyai kecerdasan yang lebih besar daripada yang dia kenal hingga sekarang.

:small_blue_diamond: Skor Kim Ung Yong Iq 210

Pada usia 6 bulan, sarjana dan penyelidik Korea itu di Universiti Nasional di Chungbuk belajar berbicara. Dia hanya boleh berbahasa Korea pada usia muda ini, tetapi ketika berusia 6 tahun dia belajar belajar bahasa Korea, Inggeris, Jerman dan Jepun. Dia juga belajar membaca bahasa Korea. Pada usia empat tahun, Kim Ung-Yong menulis dan memperoleh Ph.D. ketika dia baru berusia 16 tahun.

:small_blue_diamond: Edith tegas IQ lebih daripada 200

Dilahirkan pada tahun 1952, Edith Stern adalah jurutera dan penemu IBM dengan ijazah dalam bidang matematik. Edith Stern boleh bercakap menggunakan kad hanya ketika dia berusia 11 bulan dan dia mula mengenali beberapa huruf dalam huruf abjad Latin ketika dia berusia satu tahun. Dia tahu keseluruhan huruf pada usia 2. Ketika berusia 12 tahun, dia memasuki sekolah dan pada usia 16 tahun, menjadi profesor.

Ringkasan: Purata IQ 160 hingga 190 dari Albert Einstein adalah spektrum yang belum diuji secara profesional. Dalam buku rekod Guinness, Marilyn Vos Savant adalah orang yang mempunyai IQ terhebat. Pada usia 6 bulan, Kim Ung-Yong belajar mengenai Korea.

:interrobang: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Keperibadian manakah yang mempunyai tahap Iq yang tinggi?

Mereka yang mempunyai skor IQ tertinggi dapat memperoleh, menganalisis dan menangani data dengan kelajuan yang dalam dan tinggi berbanding dengan orang normal.

• Stephen Hawking-IQ - 160 • Einstein Albert - 160 - 190 IQ. • Polgar Judit - IQ 170. • Leo da Vinci - 190 IQ. • Savant Marilyn Vos - 190 IQ. • Kasparov Garry - IQ 194.

2. Apakah IQ Steve Jobs?

160 IQ Steve Jobs dapat dibandingkan dengan Einstein . Berdasarkan bahawa Profesion pernah mengatakan bahawa dia menguji pada tahap yang setara dengan sekolah menengah pertama dalam empat tahunnya, Way menganggarkan Jobs mendapat IQ tinggi 160.

3. Apakah julat IQ yang normal?

Skor purata untuk ujian IQ adalah 100. Setiap beberapa tahun, psikiatri menyesuaikan ujian untuk memastikan 100 pada tahap rata-rata. Sebilangan besar orang mempunyai IQ antara 85 dan 115 (kira-kira 68 peratus). Terdapat juga IQ yang sangat rendah (di bawah 70) atau QI yang sangat tinggi hanya untuk sebahagian kecil penduduk (di atas 130).

4. Apakah kecerdasan rata-rata berusia 13 tahun?

Price dan rakan-rakannya menguji 33 remaja "sihat dan normal" berusia 12-16 tahun, termasuk Profesor di Discovery Trust Center of Neuroimaging di University College London. Skor Iq mereka antara 77 dan 135 dengan 112 pada rata-rata.

5. Bolehkah seseorang mempunyai 0 Iq?

Tiada titik nol yang terkenal dengan IQ. Kami tidak percaya bahawa seseorang tidak mempunyai pemahaman (walaupun kita mungkin tergoda untuk membuat penilaian itu sekali-sekala).

6. Apakah IQ rendah kanak-kanak?

Mengenai ujian untuk IQ: Skor IQ normal adalah sekitar 100. Kanak-kanak dengan ID mempunyai penilaian IQ yang lebih rendah - penilaian tertinggi adalah 70 hingga 55 atau kurang. Biasanya, kanak-kanak boleh melakukan ujian IQ sehingga mereka berumur 4 hingga 6 tahun (ujian Intelligence Quotient atau ujian IQ).

7. Mana negara IQ tertinggi?

Singapura berada di kedudukan 25 negara paling pintar di dunia

Pangkat Nama negara Iq berdering
1 Singapura 107.1
2 China 105.8
3 Hong Kong 105.7
4 Korea Selatan 104.6

8. Seberapa tidak biasa 160 IQ?

Dengan definisi lalai IQ sekarang, kira-kira 2/3 subjek kajian mendapat skor dari 85 hingga 115, sedangkan sekitar 5% dari nilai populasi melebihi 125.

Nisbah Iq Peratusan
160-169 0.030
150-159 0.2
140-149 1.1
130-139 3.1
120-129 8.2
110-119 18.1
100-109 23.5
90-99 23.0

9. Apakah tahap IQ normal?

Skor purata untuk ujian IQ adalah 100. Setiap beberapa tahun, saintis menyesuaikan ujian untuk memastikan 100 berada pada tahap rata-rata. Sebilangan besar orang mempunyai IQ antara 85 dan 115 (kira-kira 68%). Terdapat IQ yang sangat rendah (di bawah 70) atau IQ yang sangat tinggi untuk hanya sebahagian kecil penduduk (di atas 130).

10. Adakah IQ bertambah baik mengikut usia?

Umur. Semasa bayi, IQ mungkin berbeza pada tahap tertentu. Dalam kajian besar, skor IQ min pada usia 17 dan 18 tahun berkorelasi dengan skor IQ min pada 5, 6, dan 7 tahun, dengan skor IQ min pada usia 11, 12, atau 13 tahun.

:black_nib: Kesimpulannya

Julat Iq berbeza dengan faktor yang berbeza yang dapat dikaji untuk mengambil kira tahapnya. Walaupun peringkat IQ dikenali sebagai statistik mental , kaitannya dengan langkah statistik lain kurang difahami.

Kaedah terbaik untuk menerangkan metrik ini dan hubungannya adalah menggunakan sisihan piawai, juga dikenali sebagai Bell Curve.

Carta skor IQ di bawah menunjukkan gambaran visual dan skala taburan normal.

Fikirkan satah mendatar kerana semua peringkat berbeza yang mungkin diperolehi, dari yang terendah hingga yang paling tinggi. Paksi menegak adalah jumlah skor tertentu yang diperoleh.

Orang sering bercakap mengenai kadar IQ yang tinggi, yang sering dikenali sebagai peringkat genius, tetapi apa yang ditunjukkan oleh skor ini dengan tepat dan bagaimana ia mengumpulkan?

Adakah mereka yang berada dalam kurungan 'Genius IQ' jauh lebih baik daripada yang berada dalam kurungan 'IQ Tinggi' atau bahkan 'IQ Rata-rata?' Adakah genius lebih unggul daripada rakan mereka di IQ yang lebih rendah?

Beberapa pakar menunjukkan bahawa sifat lain, termasuk kecerdasan emosi , mungkin lebih penting daripada IQ.

Baca Juga:pushpin:

Permainan Meningkatkan Tahap IQ genius iq Apa yang dimaksudkan dengan IQ?