Bahasa Ireland adalah bahasa yang dituturkan secara meluas di seluruh dunia. Kebanyakannya dituturkan di Ireland kerana ia adalah bahasa ibunda Ireland. Nama dan nama keluarga Ireland sangat popular di seluruh dunia kerana makna dan cara sebutannya. Ini adalah pertolongan ketika menelusuri sejarah keluarga anda untuk mengetahui sesuatu tentang asal usul dan evolusi nama Ireland dan terutama bagaimana nama telah berubah selama berabad-abad.

kepulauan ireland

Nama Akhir Ireland dan Senarai mereka

Setelah melihat sejarah nama belakang, kita akan mengetahui nama keluarga atau nama belakang yang telah kita beri. Terdapat banyak nama terakhir kuno Ireland yang telah wujud selama ribuan tahun.

Nama peribadi berbahasa Ireland rasmi terdiri daripada nama dan nama keluarga yang diberikan. Nama keluarga dalam bahasa Ireland umumnya bersifat patronim dalam etimologi, walaupun nama tersebut bukan lagi patronim literal, seperti kebanyakan nama Iceland. Bentuk nama keluarga berbeza-beza mengikut sama ada pembawanya lelaki atau perempuan dan dalam hal wanita yang sudah berkahwin, sama ada dia memilih untuk mengadopsi nama keluarga suaminya.

Konvensyen penamaan tradisional alternatif terdiri daripada nama pertama diikuti dengan nama dua, biasanya dengan nama bapa dan datuk. Konvensyen ini tidak digunakan untuk tujuan rasmi tetapi digeneralisasikan di kawasan Gaeltachtaí, atau berbahasa Ireland, dan juga bertahan di beberapa kawasan luar bandar Gaeltacht. Kadang kala nama ibu atau nenek boleh digunakan sebagai ganti nama bapa atau datuk.

Berikut adalah Senarai Nama keluarga / nama belakang Ireland:

 1. Ejaan Murphy Irish: Ó Murchadha Maksud: Keturunan Murchadh, seorang pejuang laut.

 2. Ejaan Ireland O'Brien : Ó Briain Maksud: Keturunan Brian Boru, Raja Tinggi Ireland.

 3. Ejaan Kennedy Ireland: Ó Cinnéide Maksud: Keturunan Cennétig Mac Lorcáin, bapa kepada Brian Boru.

 4. Ejaan Ireland O'Reilly : Ó Raghallaigh Maksud: Keturunan Raghallach, Raja Connacht (wilayah barat Ireland).

 5. Ejaan Ireland O'Neill : Ó Néill Maksud: Keturunan Niall Noigiallach, seorang raja Ireland.

 6. Ejaan Smith / McGowan Ireland: Mac Gabhann Maksud: Anak lelaki pandai besi.

 7. Ejaan Ireland O'Rourke : Ó Ruairc Maksud: Keturunan Ruarc, Raja Bréifne (kawasan termasuk daerah Leitrim dan Connacht).

 8. Ejaan Ireland Walsh : Breathnach Maksud: Welshman.

 9. Ejaan Ireland Murray : Ó Muireadhaigh Maksud: Keturunan Muireadhaigh, pelaut.

 10. Ejaan Collins Ireland: Ó Coileáin Maksud: Keturunan pahlawan muda / anjing.

 11. Ejaan Ireland Sheeran : Ó Síorán Maksud: Keturunan Sírín.

 12. Ejaan Ireland O'Sullivan : Ó Súilleabháin Maksud: Keturunan bermata gelap.

 13. Ejaan McCarthy Ireland: Mac Carthaigh Maksudnya: Anak lelaki Cárthach, Raja Munster (wilayah selatan Ireland).

 14. Ejaan Lynch Irish: Ó Loinsigh Maksud: Keturunan Loingseach, pelaut.

 15. Ejaan Ireland Fitzpatrick : Mac Giolla Phádraig Maksud: Pengikut Saint Patrick.

 16. Ejaan Ireland Sweeney : Mac Suibhne Maksudnya: Anak lelaki Suibhne, tuan Scotland yang cucunya tiba di Ireland dan membawa nama dengannya.

 17. Ejaan Regan Ireland: Ó Riagáin Maksud: Keturunan Riagáin. Sebenarnya ada dua klan Riagáin di Ireland, satu yang berkaitan dengan Brian Boru dan satu yang berkuasa di daerah Meath.

 18. Ejaan Ireland O'Leary : Ó Laoghaire Maksud: Keturunan Laoghaire, penjaga anak lembu.

 19. Ejaan Ireland Mullan / Mullen / Mullins : Ó Maoláin Maksud: Keturunan Maelan, Raja Maigh Seóla (di Galway).

 20. Ejaan Ireland Mulligan : olag Maolagain Maksud: Keturunan lelaki botak.

 21. Ejaan Ryan Ireland: Ó Riain Maksud: Keturunan Riain, seorang raja.

 22. Ejaan Quinn Ireland: Ó Cuinn Maksud: Keturunan Conn, ketua yang bijak.

 23. Ejaan Kelly Ireland: Ó Ceallaigh Maksud: Keturunan Ceallach, yang bermaksud perang atau perbalahan.

 24. Ejaan Whelan Ireland: Ó Faoláin Maksud: Dari serigala.

 25. Ejaan Maher Ireland: Ó Meachair / Meagher Makna: Dari yang murah hati / ramah.

 26. Ejaan Hogan Ireland: Ó hÓgáin Maksud: Sejak muda.

 27. Ejaan Ireland O'Keeffe : Ó Caoimh Makna: Dari golongan mulia / lemah lembut.

 28. Ejaan Ireland O'Dwyer : Ó Dubhuir Maksud: Hitam.

 29. Ejaan Buckley Irish: Ó Buachalla Maksud: Keturunan dari kawanan lembu.

 30. Ejaan McDermott Ireland: Mac Diarmada Maksud: Anak Diarmait, Raja Leinster, dan Raja Tinggi Ireland.

 31. Ejaan Ireland O'Connor : Ó Conchobhair Maksud: Keturunan Conchubhair Donn, Raja Connacht yang lain.

 32. Ejaan Dunne Irish: Ó Duinn Maksud: Coklat.

 33. Ejaan Donovan Ireland: Ó Donnabháin Maksud: Coklat-hitam.

 34. Ejaan Lyons / Lyne Irish: Ó Laighin Maksud: Dari tombak.

 35. Ejaan Donnelly Ireland: Ó Donnghaile Maksud: Keberanian.

 36. Ejaan McMahon Ireland: Mac Mathúna Maksud: Anak Mathghamhna, Ketua klan di Aran.

 37. Ejaan Casey Irish: Ó Cathasaigh Maksud: Waspada, waspada dan berjaga-jaga.

 38. Ejaan Kenny Irish: Ó Cionaoith Maksud: Api dilahirkan.

 39. Ejaan Foley Irish: Ó Foghladh Maksud: Plunderer.

 40. Ejaan Cleary / Clarke Ireland: Ó Cléirigh Maksud: Keturunan pegawai / kerani.

 41. Ejaan Duffy Irish: Ó Dufaigh / Ó Dubhthaigh Maksud: Hitam.

 42. Ejaan Moore Ireland: Ó Mordha, Muir, Moir Maksud: Moir / Ó Mordha boleh bermaksud kebesaran atau keagungan sedangkan Muir bermaksud laut.

 43. Ejaan Brennan Ireland: Ó Braonáin / Ó Branáin Maksud: Ó Braonáin bermaksud titisan manakala Ó Branáin bermaksud gagak.

 44. Ejaan Doyle Irish: Ó Dubhghaile Maksud: Keturunan Dubhghal, yang bermaksud keberanian hitam.

 45. Ejaan Gallagher Ireland: Ó Gallchobhair Maksud: Keturunan Gallchobhar, seorang raja Ireland.

 46. Ejaan McLoughlin Ireland: Mac Lochlainn Makna: Anak Viking.

 47. Ejaan Daly Ireland: Ó Dálaigh Maksud: Perhimpunan.

 48. Ejaan Boyle Irish: Ó Bola Maksud: Ikrar sia-sia.

 49. Ejaan Ireland O'Shea : Ó Séaghdha Maksud: Keturunan yang agung.

 50. Ejaan Farrell Irish: Ó Ferghail Maksud: Man of valor.

Sejarah nama Ireland Akhir

Nama keluarga Ireland yang paling awal dikenali adalah O'Clery (O Cleirigh), ia paling awal diketahui kerana ditulis bahawa tuan Aidhne, Tigherneach Ua Cleirigh, meninggal di County Galway pada tahun 916 M. Sebenarnya, nama Ireland itu sebenarnya menjadi nama keluarga terawal yang dicatatkan di seluruh Eropah . Sehingga sekitar abad ke-10 di Ireland, nama keluarga tidak diturunkan dari generasi ke generasi. Sebaliknya, nama keluarga adalah patronimik atau berdasarkan nama ayah seseorang. Seseorang dikenali dengan nama yang diberi plus "mac", yang bermaksud "anak lelaki", diikuti dengan nama ayahnya.

Contohnya, Brian mac Colum adalah Brian, anak Colum. Anak lelaki Brian mungkin Mac Brian dari Finland (Finland, anak lelaki Brian). Bentuk wanita "mac" adalah "nic," dipendekkan dari Ireland iníon Mhic. Sebagai alternatif, awalan "o" kadang-kadang digunakan sebagai pengganti "mac" dan berarti "cucu" atau "keturunan dari." Sekiranya Colum terkenal, cucunya mungkin akan diberi nama Finnian O Colum. Tidak ada nama keluarga tetap, jadi nama keluarga berubah setiap generasi atau dua generasi . Itu boleh menjadikan jejak keluarga anda menjadi lebih rumit!

Walaupun tanpa nama keluarga keturunan, nama-nama tersebut masih mempunyai petunjuk. Contohnya, orang yang bernama O'Clery atau O Cleirigh (atau Ua Cleirigh) adalah cucu atau keturunan seseorang bernama Cleirigh. ("Ua" adalah bentuk awal dari "O.") Pada sekitar tahun 1100-an, ketika populasi meningkat, orang-orang di kelas sosial atas mulai mengambil nama keluarga keturunan (mereka yang tetap tetap dari generasi ke generasi); yang lain tidak memerlukan nama keluarga, atau bahkan menghubungi mereka, hingga tahun 1500an. Pengaruh kuat lain pada nama-nama Ireland datang dengan pencerobohan Norman pada tahun 1169 ketika banyak nama Anglo-Perancis berbaris ke Ireland (ini juga, ketika awalan berasal dari Latin "Fitz," yang bermaksud "anak lelaki", pertama kali masuk Nama Ireland). Dari pengaruh inilah beberapa nama yang sekarang kita anggap orang Ireland, Costello, Power, Burke, dan lain-lain, pertama kali memasuki tempat kejadian.

Dan pada tahun 1500-an, pengaruh Inggeris mula terasa di Ireland. Ireland mengalami penganiayaan dan pencerobohan keagamaan, dan banyak perubahan datang ke pulau itu termasuk perubahan nama-nama Ireland, dengan stabil tetapi pasti pada tahun-tahun berikutnya, menjadi bahasa yang terdengar lebih banyak bahasa Inggeris. Contohnya ialah nama keluarga Ireland yang umum Mac Gabhann, yang bermaksud "anak pandai besi." Sebilangan Mac Gabhanns, yang tinggal di County Cavan, nama mereka diterjemahkan kepada Smith dan tetap seperti itu. Yang lain di luar kawasan itu menentang, tetapi ejaan menjadi angikal dan mereka menjadi Mac / McGowans. Perkara ini sangat biasa .

Berikut adalah beberapa nama keluarga / nama keluarga Ireland yang paling biasa digunakan untuk usia:

1. Murphy - Versi Anglicized dari nama keluarga Ireland Ó Murchadha dan Mac Murchadha, yang bermaksud "pejuang laut."

2. Kelly - Asal nama Ireland ini tidak dapat dipastikan. Versi Anglicized dari nama Ireland Ó Ceallaigh, ia dapat menggambarkan seorang pejuang atau bermaksud "berkepala putih," "mengunjungi gereja," atau "keturunan Ceallach. "

3. O'Sullivan - ( Ó Súileabháin atau Ó Súilleabháin dalam bahasa Ireland). Pada tahun 1890, 90 peratus orang O'Sullivan dianggarkan berada di Munster. Ramai orang bersetuju bahawa nama keluarga yang asas bermaksud "mata", tetapi mereka tidak setuju sama ada nama yang lain bermaksud "bermata satu," "bermata elang," "bermata hitam," atau sesuatu yang lain.

4. Walsh - Nama ini datang ke Ireland melalui tentera Inggeris semasa pencerobohan Norman ke Ireland dan bermaksud "dari Wales." Ia berasal dari Breathnach atau Brannagh.

5. Smith - Nama keluarga ini tidak semestinya menunjukkan keturunan Inggeris, seperti yang difikirkan oleh beberapa orang; sering nama keluarga berasal dari Gabhann (yang bermaksud "smith").

6. O'Brien - Nama ini berasal dari Brian Boru (941-1014) yang merupakan raja Munster, keturunannya mengambil nama Ó Briain .

7. Byrne (juga Byrnes; O'Byrne), dari nama Ireland Ó Broin ("raven"; juga, keturunan Bran); ini bertarikh kepada ketua suku Celtic kuno Bran mac Máelmórda , seorang Raja Leinster pada abad ke-11.

8. Ryan - Nama ini mempunyai pelbagai kemungkinan asal: dari Gaelic Ó Riagháin (cucu atau keturunan Rían) atau * Ó Maoilriain (* cucu / keturunan Maoilriaghain) atau Ó Ruaidhín (cucu / keturunan si kecil merah). Atau mungkin penyederhanaan nama Mulryan. Ini bermaksud "raja kecil."

9. O'Connor - Dari Ó Conchobhair (cucu atau keturunan Conchobhar; "pencinta anjing").

10. O'Neill - Diikutkan dari Gaelic * Ua Néill (* cucu atau keturunan Niall ). Nama itu dihubungkan dengan makna termasuk "keras" dan "juara." Keluarga utama O'Niall berasal dari "Niall of the Nine Hostages" yang bersejarah.

Sesuatu yang kita tidak tahu mengenai nama Ireland

Bahasa Ireland adalah bahasa hebat yang dituturkan di seluruh dunia, dan mempunyai semua nama uniknya sendiri. Sebilangan besar nama Ireland kuno dan telah wujud sejak ribuan tahun. Dekad dan abad telah berlalu dan banyak nama Ireland masih digunakan. Berikut adalah beberapa petunjuk mengenai nama Ireland:

 1. Nama keluarga dikembangkan di Ireland seawal abad kesepuluh, menjadikannya antara yang pertama di Eropah. Nama keluarga yang terawal dicatatkan ialah Ó Cléirigh. Kini terdapat empat nama O 'di 10 teratas Ireland (O'Brien, O'Sullivan, O'Connor, O'Neill).

 2. Nama keluarga bermula dengan Mac, yang bermaksud "anak lelaki", digunakan secara umum di Ireland pada akhir tahun 1100-an. Walau bagaimanapun, nama O dan Mac tidak selalu menjadi nama keluarga dalam sens biasa. Sekiranya peperangan menyebabkan tanah dapat dikendalikan oleh klan baru, penduduk tempatan sering menggunakan nama ketua baru untuk membantu mereka menjaga kehidupan dan kebebasan mereka.

 3. Satu abad setelah penaklukan Inggeris yang berjaya pada tahun 1066, orang-orang Norman mengalihkan perhatian mereka ke Ireland. Seiring berjalannya waktu, banyak tuan Norman menjadi bebas dari London dan sering mengadopsi adat istiadat Ireland, termasuk berbahasa Ireland dan mengambil nama Ireland. Pemerintah di London begitu prihatin bahawa undang-undang abad keempat belas mewajibkan setiap orang Inggeris di Ireland menggunakan bahasa Inggeris dan mempunyai nama Inggeris.

 4. Pada pertengahan tahun 1500-an, Sean atau Shane O'Neill, Earl of Tyrone, menyebabkan begitu banyak masalah bagi mahkota Inggeris sehingga Elizabeth I melarang nama itu, O'Neill, atas hukuman mati dan kehilangan harta benda. Dia tidak akan senang mengetahui bahawa hari ini O'Neill adalah sepuluh nama keluarga Ireland, dan Sean adalah sepuluh nama Ireland yang teratas.

 5. Pada tahun 1600-an, ketika peraturan bahasa Inggeris diperhebat, awalan O dan Mac dijatuhkan secara meluas kerana menjadi sukar untuk mencari pekerjaan jika anda mempunyai nama berbahasa Ireland. Namun, pada tahun 1800-an banyak keluarga mula mengembalikan awalan O dan Mac. Kadang-kadang, awalan yang salah diadopsi, terutama menambahkan O ketika awalan asalnya adalah Mac.

 6. Anehnya, meletakkan semula awalan hampir tidak pernah berlaku dengan beberapa nama keluarga. Sebagai contoh, pada mulanya Murphy adalah urch Murchadha tetapi jarang muncul dengan awalan. Murphy telah menjadi nama keluarga Ireland yang paling popular selama sekurang-kurangnya satu abad, dengan tumpuan tertinggi sekarang di Co Wexford. Tetapi lebih banyak Murphys tinggal di Britain daripada di Ireland, dengan tumpuan tertinggi di Liverpool. Terdapat lebih daripada 300,000 Murphys di AS, berbanding 55,000 di Ireland.

 7. Beberapa ratus tahun yang lalu orang tidak memperhatikan bagaimana nama dieja. Salah satu contoh ekstrem adalah batu nisan di Ireland di mana nama keluarga untuk enam keluarga ditunjukkan sebagai McEneaney, McAneany, McAneny, McEnaney, McEneany, dan Bird (dari kepercayaan yang salah bahawa namanya berasal dari éan, seekor burung).

 8. Tegasnya, tidak ada perbezaan antara Mac dan Mc. Penguncupan dari Mac ke Mc berlaku lebih banyak di Ireland daripada di Scotland, dengan dua dari tiga nama keluarga Mc berasal dari Ireland, tetapi dua dari tiga nama keluarga Mac berasal dari Scotland. McCarthy adalah satu-satunya nama Mac / Mc dalam nama keluarga sepuluh teratas Ireland, dan MacDonald adalah satu-satunya dalam sepuluh teratas Scotland.

 9. Atas sebab keluarga dan profesional, Marilyn Monroe mempunyai beberapa nama keluarga lain: Mortenson, Baker, Dougherty, Norman, Lind, DiMaggio, dan Miller. Dia terpaksa menggugurkan beliau nama Ireland, Dougherty kerana 20th Century Fox berpendapat terlalu sukar untuk American filem-penonton untuk mengucapkan . Hari ini, pelakon cenderung menyimpan nama mereka sendiri, seperti Saoirse Ronan dan Ciarán Hinds.

 10. Ibu bapa selalu lebih berani ketika menamakan anak perempuan mereka berbanding dengan menamakan anak lelaki mereka. Sejak tahun 1281, Uskup Agung Canterbury memberi amaran kepada para imam agar tidak membaptiskan gadis-gadis dengan nama-nama sembrono. Ibu bapa bayi yang dilahirkan pada tahun 2015 di Ireland menggunakan hampir 4,500 nama yang berbeza untuk bayi perempuan tetapi kurang dari 3,500 nama untuk kanak-kanak lelaki, walaupun terdapat lebih banyak bayi lelaki daripada anak perempuan.

 11. Baru-baru ini, terdapat trend antarabangsa bagi ibu bapa untuk memberikan nama yang tidak biasa kepada anak-anak mereka. Ratusan ibu bapa AS malah menamakan anak perempuan mereka Unik, percaya bahawa nama itu unik. Di Ireland, ibu bapa menggunakan empat kali lebih banyak nama pada tahun 2015 berbanding tahun 1965, walaupun jumlah bayi yang sama dilahirkan dalam dua tahun ini.

 12. Ibu bapa Ireland telah lebih bersedia memberikan nama anak-anak mereka yang jelas menggambarkan warisan Ireland mereka. Terdapat sembilan nama seperti itu pada tahun 20 terbaik: Conor, Sean, Oisin, Cian, Fionn, dan Liam untuk kanak-kanak lelaki; dan Aoife, Saoirse, dan Caoimhe untuk kanak-kanak perempuan. Setengah abad yang lalu hanya terdapat lima nama seperti itu: Kevin, Declan, Bridget, Deirdre, dan Eileen.

Apakah jenis bahasa Ireland?

Bahasa Ireland adalah bahasa Goidelic dari cabang Insular Celtic dari keluarga bahasa Celtic, yang dengan sendirinya merupakan sebahagian daripada keluarga bahasa Indo-Eropah. Bahasa Ireland berasal dari pulau Ireland dan merupakan bahasa pertama penduduk hingga akhir abad ke-18. Walaupun bahasa Inggeris telah menjadi bahasa pertama bagi kebanyakan penduduk pulau ini sejak awal abad ke-19, bahasa Ireland dituturkan sebagai bahasa pertama di daerah yang luas di Cork, Donegal, Galway, dan Kerry, serta daerah-daerah yang lebih kecil di daerah Mayo, Meath , dan Waterford.

Bahasa Ireland juga dituturkan oleh sekumpulan penutur kebiasaan tetapi bukan tradisional yang lebih besar, kebanyakannya di kawasan bandar yang majoritinya merupakan penutur bahasa kedua. Pengguna harian di luar sistem pendidikan berjumlah sekitar 73,000 (1,5%), dan lebih dari 1,85 juta (37%) orang di seluruh pulau mengaku sekurang-kurangnya agak mahir dengan bahasa.

Untuk sebahagian besar sejarah Ireland yang dirakam, bahasa Ireland adalah bahasa dominan orang-orang Ireland, yang membawanya ke wilayah lain seperti Scotland dan Isle of Man, di mana orang Ireland Tengah menimbulkan Gaelik Scotland dan (setelah berbaur dengan bahasa Norse) Manx. Ia juga digunakan untuk jangka waktu yang kemudian menjadi wilayah Kanada di Newfoundland dan Labrador. Dengan bentuk tulisan dasar sejak sekurang-kurangnya abad ke-4 M, dan ditulis dalam bahasa Latin dalam tulisan Latin sejak abad ke-5 M, Ireland mempunyai sastera vernakular tertua di Eropah Barat.

Di pulau itu, bahasa mempunyai tiga dialek utama: Munster, Connacht, dan Ulster. Ketiganya mempunyai perbezaan dalam pertuturan dan ortografi mereka. Ada juga "bentuk bertulis standard" yang dirancang oleh suruhanjaya parlimen pada tahun 1950-an. Huruf Irlandia yang berbeza, varian abjad Latin dengan 18 huruf, telah digantikan oleh abjad Latin standard (walaupun dengan 7-8 huruf yang digunakan terutamanya dalam kata pinjaman). Bahasa Ireland mempunyai status perlembagaan sebagai bahasa rasmi dan pertama di Republik Ireland dan merupakan bahasa minoriti yang diiktiraf secara rasmi di Ireland Utara.

Bahasa Ireland juga merupakan antara bahasa rasmi Kesatuan Eropah. Badan awam Foras na Gaeilge bertanggungjawab untuk mempromosikan bahasa di seluruh pulau. Bahasa Ireland tidak mempunyai badan pengawas tetapi bentuk bertulis moden yang standard dipandu oleh perkhidmatan parlimen dan perbendaharaan kata baru oleh jawatankuasa sukarela dengan input universiti. Kawasan moden di Ireland di mana bahasa Ireland masih dituturkan setiap hari sebagai bahasa pertama secara kolektif dikenali sebagai Gaeltacht .

Sejarah Bahasa Ireland

Bahasa Ireland yang ditulis pertama kali dibuktikan dalam prasasti Ogham dari abad ke-4 Masehi, tahap bahasa yang dikenali sebagai Primitive Irish. Tulisan-tulisan ini telah dijumpai di seluruh Ireland dan pantai barat Great Britain. Primitif Ireland beralih ke Old Irish hingga abad ke-5. Orang Ireland lama, yang berasal dari abad ke-6, menggunakan abjad Latin dan dibuktikan terutamanya pada naskah Latin hingga manuskrip Latin. Selama ini, bahasa Ireland menyerap beberapa kata Latin, beberapa melalui Old Welsh, termasuk istilah gerejawi: contohnya adalah easpag (uskup) dari episcopus, dan Domhnach.

Menjelang abad ke-10, Old Irish telah berkembang menjadi Middle Irish, yang dituturkan di seluruh Ireland dan di Scotland dan Isle of Man. Ini adalah bahasa kumpulan besar sastera, termasuk Ulster Cycle. Dari abad ke-12, Irish Tengah mulai berkembang menjadi Irish moden di Ireland, menjadi Scottish Gaelic di Scotland, dan, dengan percampuran unsur Norse, ke dalam bahasa Manx di Isle of Man. Awal Bahasa Ireland Moden, yang berasal dari abad ke-13, adalah asas bahasa sastera baik Ireland dan Scotland yang berbahasa Gaelik. Orang Ireland moden, seperti yang dibuktikan dalam karya penulis seperti Geoffrey Keating, boleh dikatakan berasal dari abad ke-17, dan merupakan media kesusasteraan popular sejak zaman itu.

Sejak abad ke-18, bahasa itu hilang di sebelah timur negara ini . Sebab-sebab di sebalik peralihan ini adalah rumit tetapi disebabkan oleh beberapa faktor:

 • Tidak menggalakkan penggunaannya oleh pentadbiran Anglo-British.
 • Gereja Katolik menyokong penggunaan bahasa Inggeris berbanding orang Ireland.
 • Penyebaran dwibahasa dari tahun 1750-an, mengakibatkan peralihan bahasa.

Kamus

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:thinking: Apakah nama keluarga Ireland yang tertua?

O'Clery adalah nama yang paling awal dikenali dalam nama Sejarah Ireland. Ini adalah yang paling awal diketahui di seluruh nama belakang Ireland kerana tuan Aidhne, Tigherneach Ua Cleirigh, meninggal di County Galway pada tahun 916 Masihi

:thinking: Apakah nama belakang yang paling jarang?

Terdapat beratus-ratus nama keluarga Ireland yang jarang berlaku, berikut adalah senarai beberapa di antaranya:

 • Tartar
 • Throndsen
 • Torsney
 • Tuffin
 • Usoro
 • Vanidestine
 • Viglianco
 • Vozenilek

:thinking: Apa maksud O dalam nama Ireland?

Nama keluarga lelaki biasanya berbentuk Ó / Ua (yang bermaksud "keturunan") atau Mac ("anak") diikuti dengan nama genetik nama, seperti di Ó Dónaill atau Mac Siúrtáin ("anak lelaki Jordan"). Seorang anak lelaki mempunyai nama keluarga yang sama dengan ayahnya.

:thinking: Apakah nama paling Ireland yang pernah ada?

O'Sullivan adalah nama yang mesti menjadi nama paling Ireland yang pernah ada. Ia juga hanya dikenali sebagai Sullivan, kemungkinan juga nama puak Gaelik Ireland, ia bergantung pada apa yang ada sekarang di County Cork dan County Kerry.

:thinking: Nama apa yang dilarang di Ireland?

Nama-nama yang lazim di seluruh dunia sebenarnya dari senarai nama yang mesra Ireland. Berikut adalah senarai mereka:

 • William.
 • Catherine
 • George.
 • Charlotte.
 • Thomas atau Tom.
 • Emily.
 • Michael.

:thinking: Apakah istilah Black Irish?

Istilah Black Irish telah lama didengar mengenai budaya ini, terutama di kalangan pendatang dan keturunan. Orang Ireland yang mempunyai warna kulit gelap atau mempunyai mata hitam disebut orang Ireland hitam, sama seperti orang kulit hitam Amerika.

:thinking: Apa yang harus saya elakkan di Ireland?

Berikut adalah senarai beberapa perkara asas yang tidak boleh anda lakukan semasa anda berada di England:

 • Abaikan untuk membayar pusingan anda di pub.

 • Abaikan peraturan memandu dan kesopanan Ireland.

 • Membual tentang menjadi "orang Ireland"

 • Katakan bahawa Ireland adalah sebahagian daripada United Kingdom.

 • Sakit perut mengenai cuaca.

 • Tanya mengenai leprechauns.

 • Bercakap secara berlebihan mengenai "Masalah"

:thinking: Apakah ciri khas wajah Ireland?

Mereka besar, seperti lumbung yang dilapisi dengan rahang, lapisan di atas lapisan, dagu di dagu, kantung mata di kantung mata, kadang-kadang dengan hidung merah yang luas yang telah memprovokasi definisi orang Ireland sebagai "Tiga puluh pound muka dan 40 pound hati. " Orang Ireland mempunyai mata biru dengan sangat baik.

:thinking: Apa maksud Mick dalam Bahasa Ireland?

Mick adalah nama yang diberi maskulin, biasanya bentuk pendek (hipokorisme) Michael. Kerana popularitinya di Ireland, ia sering digunakan sebagai istilah menghina bagi orang Ireland atau orang keturunan Ireland.

:thinking: Apakah penyakit Ireland?

Haemochromatosis AKA Penyakit Celtic. 2. Ini adalah kelainan genetik dan istilah perubatan untuknya adalah Hereditary Haemochromatosis (HH). Nama 'Celtic Disease' berasal dari fakta bahawa ia paling sering dijumpai di Celtic Nations - Ireland, Scotland, Isle of Man, Wales, Cornwall, dan Brittany.

Kesimpulannya :closed_lock_with_key:

Nama belakang Ireland atau nama keluarga Ireland sangat terkenal di seluruh dunia. Nama peribadi berbahasa Ireland rasmi terdiri daripada nama dan nama keluarga yang diberikan. Nama keluarga dalam bahasa Ireland umumnya bersifat patronim dalam etimologi, walaupun nama tersebut bukan lagi patronim literal, seperti kebanyakan nama Iceland. Bentuk nama keluarga berbeza-beza mengikut apakah pembawanya adalah lelaki atau perempuan dan dalam hal wanita yang sudah berkahwin, sama ada dia memilih untuk mengadopsi nama keluarga suaminya.

Batasan nama Ireland juga sangat kuno seperti nama keluarga. Penggunaan nama keluarga ini secara terang-terangan menentukan betapa kuat dan positifnya orang Ireland terhadap tradisi dan ritual mereka sejak zaman kuno.

artikel berkaitan