Adakah Aluminium adalah logam? Ya, aluminium adalah logam. Ia adalah logam putih keperakan, lembut, tidak bermagnet, dan mulur. Ini adalah logam yang paling banyak tersebar di bumi, membentuk lebih daripada 8% jisim teras bumi. Ia juga merupakan unsur kimia ketiga yang paling biasa di planet kita selepas oksigen dan silikon.

Apa itu Logam?

Logam adalah bahan yang, apabila baru disiapkan, digosok, atau patah, menunjukkan penampilan berkilau, dan mengalirkan elektrik dan haba dengan agak baik. Logam biasanya lembut atau mulur. Logam kadang-kadang digambarkan sebagai kisi ion positif yang dikelilingi oleh awan elektron yang terdelokalisasi.

Logam adalah salah satu daripada tiga kumpulan unsur yang dibezakan oleh sifat pengionan dan ikatannya, bersama dengan logam dan bukan logam.

Pada jadual berkala, garis pepenjuru yang diambil dari boron (B) ke polonium (Po) memisahkan logam dari bukan logam. Sebilangan besar unsur pada garis ini adalah logam, kadang-kadang dipanggil separa logam; unsur ke kiri bawah adalah logam; unsur ke kanan atas adalah bukan logam. Definisi moden logam adalah bahawa mereka mempunyai jalur konduksi dan jalur valensi yang bertindih dalam struktur elektronik mereka.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai Aluminium:

 • Simbol: Al
 • Jisim atom
 • Nombor atom: 13
 • Konfigurasi elektron: Ne 3s²3p
 • Takat lebur: 660.3 ° C
 • Ketumpatan: 2.7 g / cm³

Latar Belakang Aluminium

Sebatian aluminium terbukti berguna selama ribuan tahun. Sekitar tahun 5000 SM , tembikar Parsi membuat kapal terkuat mereka dari tanah liat yang mengandungi aluminium oksida. Orang Mesir kuno dan Babylon menggunakan sebatian aluminium dalam pewarna kain, kosmetik, dan ubat-ubatan. Namun, tidak sampai awal abad kesembilan belas bahawa aluminium dikenal pasti sebagai unsur dan diasingkan sebagai logam tulen. Kesukaran mengeluarkan aluminium dari sebatian semula jadi menjadikan logam jarang berlaku selama bertahun-tahun; setengah abad selepas penemuannya, ia masih jarang dan berharga seperti perak.

Sejarah Aluminium

Pada tahun 1886, dua saintis berusia 22 tahun secara bebas mengembangkan proses peleburan yang memungkinkan pengeluaran besar aluminium secara ekonomi. Dikenali sebagai proses Hall-Heroult setelah penemu Amerika dan Perancis, proses itu masih merupakan kaedah utama pengeluaran aluminium hari ini. Proses Bayer untuk memurnikan bijih aluminium, yang dikembangkan pada tahun 1888 oleh seorang ahli kimia Austria, juga memberikan sumbangan yang besar kepada pengeluaran aluminium yang besar secara ekonomi.

Pada tahun 1884, 125 lb (60 kg) aluminium dihasilkan di Amerika Syarikat, dan ia dijual dengan harga unit yang hampir sama dengan perak. Pada tahun 1995, kilang AS menghasilkan 7.8 bilion lb (3.6 juta metrik tan) aluminium, dan harga perak adalah tujuh puluh lima kali ganda daripada harga aluminium.

Kelebihan / Sifat Aluminium

Secara fizikal, kimia dan mekanikal, aluminium adalah logam yang serupa dengan keluli, tembaga, tembaga, zink, plumbum, atau titanium. Ia boleh dicairkan, dilemparkan, dibentuk, dan dimesin dengan cara yang serupa dengan logam ini dan mengalirkan arus elektrik. Sebenarnya, peralatan dan kaedah fabrikasi yang sama sering digunakan untuk keluli.

Ringan Aluminium adalah logam yang sangat ringan dengan berat spesifik 2.7 g / cm3, kira-kira satu pertiga daripada besi. Ini mengurangkan kos pembuatan dengan aluminium. Sekali lagi, penggunaannya dalam kenderaan mengurangkan penggunaan bobot mati dan tenaga sambil meningkatkan kapasiti muatan. Ini juga mengurangkan kebisingan dan meningkatkan tahap keselesaan.

Kekuatannya dapat disesuaikan dengan aplikasi yang diperlukan dengan mengubah komposisi paduannya. Aloi aluminium-magnesium-mangan adalah campuran kebolehformalan yang optimum dengan kekuatan, sementara aloi aluminium-magnesium-silikon sangat sesuai untuk kepingan badan kenderaan, yang menunjukkan pengerasan usia yang baik ketika menjalani proses pengecatan.

Corrosion Resistance Aluminium secara semula jadi menghasilkan lapisan oksida nipis pelindung yang membuat logam tidak bersentuhan dengan persekitaran. Ia sangat berguna untuk aplikasi di mana ia terdedah kepada agen penghakisan, seperti di kabinet dapur dan kenderaan. Secara amnya, aloi aluminium kurang tahan kakisan daripada aluminium tulen, kecuali aloi magnesium-aluminium laut. Jenis rawatan permukaan yang berbeza seperti anodisasi, lukisan, atau pernis boleh meningkatkan lagi sifat ini.

Kekonduksian Elektrik dan Termal Aluminium adalah konduktor haba dan elektrik yang sangat baik dan berkaitan dengan beratnya konduktor hampir dua kali lebih baik daripada tembaga. Ini menjadikan aluminium sebagai pilihan pertama untuk talian penghantaran kuasa utama. Ia juga merupakan pendingin yang luar biasa untuk banyak aplikasi yang memerlukan haba dikeringkan dengan cepat, seperti di papan induk komputer dan lampu LED.

Reflektifiti Aluminium adalah reflektor cahaya yang dapat dilihat dan juga haba, dan dengan beratnya yang rendah menjadikannya bahan yang ideal untuk reflektor, misalnya, kelengkapan cahaya atau selimut penyelamat. Atap sejuk yang terbuat dari aluminium bersalut sangat berharga dalam mengurangkan haba solar dalaman di dalam rumah, dengan memantulkan cahaya matahari hingga 95%.

Kemuluran Aluminium mulur dan mempunyai takat lebur dan ketumpatan yang rendah. Ia boleh diproses dengan beberapa cara dalam keadaan lebur. Kemulurannya membolehkan produk aluminium terbentuk hampir pada akhir reka bentuk produk. Sama ada kepingan, kerajang, konfigurasi geometri, tiub, batang, atau wayar, aluminium bergantung kepada semuanya.

Kekuatan pada Suhu Rendah Berbeda dengan keluli, yang cepat menjadi rapuh pada suhu rendah, aluminium menunjukkan kekuatan tegangan meningkat ketika suhu turun.

Kerajang aluminium yang tidak dapat ditembusi dan tidak berbau hanya ketebalan 0,007 mm, tetapi masih tahan lama dan benar-benar tidak tertembus, memastikan makanan yang dibungkus di dalamnya bebas dari rasa atau bau luaran. Ia menjauhkan sinar ultraviolet juga.

Lebih-lebih lagi, logam itu sendiri tidak beracun dan tidak berbau, yang menjadikannya sesuai untuk mengemas produk sensitif seperti makanan atau farmaseutikal. Fakta bahawa aluminium kitar semula dapat digunakan mengurangkan jejak karbon untuk tahap ini pengeluar makanan dan minuman.

Bukan magnet Aluminium adalah bukan magnet, menjadikannya berguna untuk shieldings elektrik seperti dalam cakera komputer, antena hidangan, palang bas, atau mencorakkan magnet.

Aluminium Tidak Beracun tidak beracun dan digunakan untuk membuat wajan, periuk tekanan, dan banyak peralatan memasak lain tanpa rasa takut. Ia mudah dibersihkan dan tidak mencemarkan makanan pada tahap apa pun.

Penyerapan Bunyi dan Kejutan

Aluminium adalah penyerap bunyi yang sangat baik dan digunakan untuk membina siling. Ia juga digunakan pada bumper automatik kerana sifatnya yang menyerap kejutan.

Bukan mencetuskan aluminium tidak menghasilkan bunga api apabila ia datang ke dalam kenalan dengan sendiri atau logam bukan ferus.

Kitar Semula Aluminium adalah 100% aluminium yang boleh dikitar semula dan dikitar semula sama dengan produk dara. Ini menjadikannya bahan sumber yang jauh lebih efektif untuk pengeluaran. Pencairan semula aluminium memerlukan sedikit tenaga: hanya sekitar 5% tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan logam primer pada awalnya diperlukan dalam proses kitar semula.

Bagaimana Aluminium dibuat?

Aluminium berasal dari bauksit, bijih yang biasanya terdapat di tanah atas pelbagai kawasan tropika dan subtropika. Setelah ditambang, aluminium dalam bijih bauksit diekstraksi secara kimia ke dalam alumina, sebatian aluminium oksida, melalui proses Bayer.

Bahan Baku Sebatian aluminium terdapat di semua jenis tanah liat, tetapi bijih yang paling berguna untuk menghasilkan aluminium tulen adalah bauksit. Bauksit terdiri daripada 45-60% aluminium oksida, bersama dengan pelbagai kekotoran seperti pasir, besi, dan logam lain. Walaupun beberapa simpanan bauksit adalah batuan keras, kebanyakannya terdiri daripada kotoran yang agak lembut yang mudah digali dari lombong terbuka. Australia menghasilkan lebih daripada satu pertiga daripada bekalan bauksit dunia. Diperlukan sekitar 4 lb (2 kg) bauksit untuk menghasilkan 1 lb (0.5 kg) logam aluminium.

Soda kaustik (natrium hidroksida) digunakan untuk melarutkan sebatian aluminium yang terdapat di bauksit, memisahkannya dari kekotoran. Bergantung pada komposisi bijih bauksit, sejumlah kecil bahan kimia lain boleh digunakan dalam pengekstrakan

Aluminium dihasilkan dalam dua fasa: proses Bayer menyempurnakan bijih bauksit untuk mendapatkan aluminium oksida, dan proses Hall-Heroult peleburan aluminium oksida untuk melepaskan aluminium tulen.

dari aluminium. Kanji, kapur, dan natrium sulfida adalah beberapa contoh.

Cryolite, sebatian kimia yang terdiri daripada natrium, aluminium, dan fluorin, digunakan sebagai elektrolit (arus pengalir semasa) dalam operasi peleburan. Cryolite yang berlaku secara semula jadi pernah dilombong di Greenland, tetapi kompaun ini kini dihasilkan secara sintetik untuk digunakan dalam pengeluaran aluminium. Aluminium fluorida ditambahkan untuk menurunkan titik lebur larutan elektrolit.

Bahan utama lain yang digunakan dalam operasi peleburan adalah karbon. Elektrod karbon menghantar arus elektrik melalui elektrolit. Semasa operasi peleburan, sebilangan karbon digunakan kerana bergabung dengan oksigen untuk membentuk karbon dioksida. Sebenarnya, kira-kira setengah paun (0.2 kg) karbon digunakan untuk setiap paun (2.2 kg) aluminium yang dihasilkan. Sebilangan karbon yang digunakan dalam peleburan aluminium adalah hasil sampingan penapisan minyak; karbon tambahan diperoleh daripada arang batu.

Kerana peleburan aluminium melibatkan penyaluran arus elektrik melalui elektrolit lebur, ia memerlukan sejumlah besar tenaga elektrik. Rata-rata, pengeluaran 2 lb (1 kg) aluminium memerlukan tenaga 15 kilowatt-jam (kWh). Kos elektrik mewakili kira-kira satu pertiga daripada kos peleburan aluminium.

Proses Pembuatan

Pembuatan aluminium dicapai dalam dua fasa: proses Bayer menyempurnakan bijih bauksit untuk mendapatkan aluminium oksida, dan proses Hall-Heroult peleburan oksida aluminium untuk melepaskan aluminium murni.

Terdapat dua jenis proses utama untuk membuat Aluminium.

Proses Bayer

 • 1 Pertama, bijih bauksit dihancurkan secara mekanikal. Kemudian, bijih yang dihancurkan dicampurkan dengan soda kaustik dan diproses dalam kilang penggilingan untuk menghasilkan buburan (suspensi berair) yang mengandungi zarah bijih yang sangat halus.

 • 2 Bubur dipam ke dalam digester, tangki yang berfungsi seperti pressure cooker. Bubur dipanaskan hingga 230-520 ° F (110-270 ° C) di bawah tekanan 50 lb / in 2 (340 kPa). Keadaan ini dijaga untuk jangka waktu antara setengah jam hingga beberapa jam. Soda kaustik tambahan boleh ditambahkan untuk memastikan bahawa semua sebatian yang mengandungi aluminium dilarutkan.

 • 3 Bubur panas, yang kini menjadi larutan natrium aluminat, melewati rangkaian tangki kilat yang mengurangkan tekanan dan memulihkan haba yang dapat digunakan semula dalam proses penapisan.

 • 4 Bubur dipam ke tangki penenang. Semasa buburan berada di dalam tangki ini, kotoran yang tidak akan larut dalam soda kaustik menetap ke dasar kapal. Satu pengeluar membandingkan proses ini dengan pasir halus yang menetap ke dasar segelas air gula; gula tidak larut kerana larut di dalam air, sama seperti aluminium dalam tangki penenang tetap larut dalam soda kaustik. Residu (disebut "lumpur merah") yang terkumpul di dasar tangki terdiri dari pasir halus, oksida besi, dan oksida unsur surih seperti titanium.

 • 5 Setelah kekotoran mengendap, baki cecair, yang kelihatan seperti kopi, dipompa melalui serangkaian penapis kain. Sebarang zarah kekotoran halus yang tinggal di dalam larutan terperangkap oleh penapis. Bahan ini dicuci untuk mendapatkan semula alumina dan soda kaustik yang boleh digunakan semula.

 • 6 Cecair yang disaring dipam melalui rangkaian tangki pemendakan setinggi enam tingkat. Kristal biji alumina hidrat (alumina terikat dengan molekul air) ditambahkan melalui bahagian atas setiap tangki. Kristal benih tumbuh ketika mereka menetap melalui cairan dan alumina terlarut yang melekat padanya.

 • 7 Kristal mendakan (menetap di bahagian bawah tangki) dan dikeluarkan. Setelah mencuci, mereka dipindahkan ke tanur untuk pengapuran (pemanasan untuk melepaskan molekul air yang terikat secara kimia ke molekul alumina). Penghantar skru menggerakkan aliran kristal yang berterusan ke dalam tanur silinder berputar yang dimiringkan untuk membolehkan graviti menggerakkan bahan melaluinya. Suhu 2,000 ° F (1,100 ° C) mengeluarkan molekul air, meninggalkan kristal alumina anhidrat (tanpa air). Setelah meninggalkan tanur, kristal melalui penyejuk.

Proses Hall-Heroult

Peleburan alumina ke dalam aluminium logam berlaku di tong besi yang disebut periuk pengurangan. Bahagian bawah periuk dilapisi dengan karbon, yang berfungsi sebagai satu elektrod (konduktor arus elektrik) sistem. Elektrod bertentangan terdiri daripada sekumpulan batang karbon yang digantung di atas periuk; mereka diturunkan menjadi larutan elektrolit dan ditahan sekitar 1.5 in (3.8 cm) di atas permukaan aluminium lebur yang terkumpul di lantai periuk. Pot pengurangan disusun dalam baris (potlines) yang terdiri daripada 50-200 pot yang dihubungkan secara bersiri untuk membentuk litar elektrik. Setiap saluran boleh menghasilkan 66,000-110,000 tan (60,000-100,000 metrik tan) aluminium setiap tahun. Tanaman peleburan khas terdiri daripada dua atau tiga potlines.

Di dalam periuk pengurangan, kristal alumina dilarutkan dalam cryolite cair pada suhu 1,760-1,780 ° F (960-970 ° C) untuk membentuk larutan elektrolit yang akan mengalirkan elektrik dari batang karbon ke tempat tidur berlapis karbon periuk . Arus terus (4-6 volt dan 100,000-230,000 ampere) disalurkan melalui penyelesaian. Reaksi yang dihasilkan memutuskan ikatan antara atom aluminium dan oksigen dalam molekul alumina. Oksigen yang dilepaskan tertarik pada batang karbon, di mana ia membentuk karbon dioksida. Atom aluminium yang dibebaskan menetap di bahagian bawah periuk sebagai logam lebur. Proses peleburan adalah proses yang berterusan, dengan lebih banyak alumina ditambahkan ke larutan cryolite untuk menggantikan sebatian yang terurai. Arus elektrik yang berterusan dikekalkan.

Haba yang dihasilkan oleh aliran elektrik di elektrod bawah menyimpan kandungan periuk dalam keadaan cair, tetapi kerak cenderung terbentuk di atas elektrolit lebur. Secara berkala, kerak pecah untuk membolehkan lebih banyak alumina ditambahkan untuk diproses. Aluminium cair tulen terkumpul di bahagian bawah periuk dan diasingkan. Periuk dikendalikan 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.

Sebiji salib digerakkan ke bawah garis potong, mengumpulkan 9,000 lb (4.000 kg) aluminium cair, yang tulen 99.8%. Logam dipindahkan ke tungku penahan dan kemudian dilemparkan (dituangkan ke dalam acuan) sebagai jongkong. Salah satu teknik yang biasa dilakukan ialah mencurahkan aluminium cair ke dalam acuan yang panjang dan mendatar. Semasa logam bergerak melalui acuan, bahagian luarnya disejukkan dengan air, menyebabkan aluminium menjadi padat.

Poros pepejal muncul dari hujung acuan, di mana ia digergaji pada selang waktu yang sesuai untuk membentuk jongkong dengan panjang yang dikehendaki. Seperti proses peleburan itu sendiri, proses pemutus ini juga berterusan.

Produk sampingan / Sisa

Alumina, bahan perantaraan yang dihasilkan oleh proses Bayer, dan yang merupakan bahan mentah untuk proses Hall-Heroult, juga merupakan produk akhir yang berguna. Ia adalah zat serbuk putih dengan konsistensi yang berkisar dari serbuk talcum hingga gula pasir. Alat ini dapat digunakan dalam berbagai macam produk seperti pencuci pakaian, pasta gigi, dan lampu neon. Ia adalah bahan penting dalam bahan seramik; sebagai contoh, ia digunakan untuk membuat gigi palsu, palam pencucuh, dan cermin depan seramik yang jelas untuk kapal terbang tentera.

Sebatian penggilap yang berkesan, ia digunakan untuk menyelesaikan cakera keras komputer, antara produk lain. Sifat kimianya menjadikannya berkesan dalam banyak aplikasi lain, termasuk penukar pemangkin dan bahan letupan. Bahkan digunakan dalam bahan bakar roket — 400.000 lb (180.000 kg) digunakan dalam setiap peluncuran pesawat ulang-alik. Kira-kira 10% alumina yang dihasilkan setiap tahun digunakan untuk aplikasi selain membuat aluminium.

Produk sisa terbesar yang dihasilkan dalam penapisan bauksit adalah tailing (sampah bijih) yang disebut "lumpur merah." Sebuah kilang menghasilkan kira-kira jumlah lumpur merah yang sama dengan alumina (dari segi berat kering). Ini mengandungi beberapa bahan berguna, seperti besi, titanium, soda, dan alumina, tetapi tidak ada yang dapat mengembangkan proses ekonomi untuk memulihkannya.

Selain sebilangan kecil lumpur merah yang digunakan secara komersial untuk pewarnaan batu, ini benar-benar produk sampah. Sebilangan besar kilang hanya mengumpulkan lumpur merah di kolam terbuka yang membolehkan sebahagian kelembapannya menguap; apabila lumpur telah kering hingga cukup pekat, yang mungkin memakan masa beberapa tahun, ia ditutup dengan kotoran atau dicampurkan dengan tanah.

Beberapa jenis produk buangan dihasilkan oleh penguraian elektrod karbon semasa operasi peleburan. Tumbuhan aluminium di Amerika Syarikat menghasilkan sejumlah besar gas rumah hijau, menghasilkan kira-kira 5.5 juta tan (5 juta metrik tan) karbon dioksida dan 3.300 tan (3.000 metrik tan) perfluorokarbon (sebatian karbon dan fluorin) setiap tahun.

Kira-kira 120,000 tan (110,000 metrik tan) bahan lapisan periuk habis (SPL) dikeluarkan dari periuk pengurangan aluminium setiap tahun. Ditetapkan sebagai bahan berbahaya oleh Badan Perlindungan Alam Sekitar (EPA), SPL telah menimbulkan masalah pelupusan yang besar bagi industri ini. Pada tahun 1996, yang pertama dalam siri kilang kitar semula yang dirancang dibuka; tanaman ini mengubah SPL menjadi frit kaca, produk perantaraan dari mana kaca dan seramik dapat dihasilkan. Pada akhirnya, SPL yang dikitar semula muncul dalam produk seperti jubin seramik, gentian kaca, dan butiran serpih asfalt.

Masa Depan Aluminium

Hampir semua pengeluar aluminium di Amerika Syarikat adalah anggota Voluntary Aluminium Industrial Partnership (VAIP), sebuah organisasi yang bekerjasama rapat dengan EPA untuk mencari penyelesaian terhadap masalah pencemaran yang dihadapi industri ini. Fokus utama penyelidikan adalah usaha mengembangkan bahan elektrod lengai (tidak aktif secara kimia) untuk periuk pengurangan aluminium. Sebatian titanium-diboride-grafit menunjukkan janji yang signifikan. Antara manfaat yang diharapkan akan datang ketika teknologi baru ini disempurnakan adalah penghapusan pelepasan gas rumah kaca dan pengurangan penggunaan tenaga sebanyak 25% semasa operasi peleburan.

Bagaimana Aluminium Berfungsi

Sekiranya ada unsur yang dapat dipilih sebagai "kemungkinan besar tidak akan berhasil," itu adalah aluminium. Walaupun tukang tembikar Parsi kuno menambahkan aluminium ke tanah liat mereka untuk mengukuhkan tembikar mereka, aluminium tulen tidak ditemui sehingga tahun 1825. Pada masa itu, manusia telah menggunakan beberapa logam dan aloi logam (atau campuran logam seperti gangsa) selama ribuan tahun.

Walaupun selepas penemuannya, aluminium nampaknya ditakdirkan untuk kabur. Ahli kimia hanya dapat mengasingkan beberapa miligram pada satu masa, dan sangat jarang ia berada di samping emas dan perak sebagai logam semimulia. Memang, pada tahun 1884, jumlah pengeluaran aluminium AS hanya 125 paun (57 kilogram)

Cara orang memanggil Aluminium di Amerika Syarikat dan seluruh dunia

Adakah Dua Saya Lebih Baik Daripada Satu?

Di Amerika Syarikat, kami menyebutnya "aluminium." Tetapi seluruh dunia, termasuk International Union Pure and Applied Chemistry, menyebutnya "aluminium." Anda dapat mengesan kekeliruan kembali kepada Sir Humphry Davy, yang pertama kali mengenal pasti unsur yang tidak dikenali sebagai "aluminium." Ini kemudian ia berubah menjadi "aluminium" dan akhirnya menjadi "aluminium," yang membawa akhir yang serupa dengan kalium dan natrium, logam lain yang ditemui Davy.

Seperti puluhan elemen lain pada jadual berkala, aluminium secara semula jadi berlaku. Seperti semua unsur, aluminium adalah bahan kimia tulen yang tidak dapat dipecah menjadi sesuatu yang lebih sederhana. Semua unsur disusun dalam jadual berkala dengan nombor atomnya bilangan proton dalam inti mereka. Nombor bertuah aluminium adalah 13, jadi atom aluminium mempunyai 13 proton. Ia juga mempunyai 13 elektron.

Unsur-unsur yang terletak di atas dan di bawah aluminium pada jadual berkala membentuk keluarga, atau kumpulan , yang mempunyai sifat yang serupa. Aluminium tergolong dalam kumpulan 13, yang juga merangkumi boron (B), gallium (Ga), indium (In), dan thallium (Tl). Jadual di sebelah kanan menunjukkan bagaimana unsur-unsur ini disusun pada jadual berkala. Perhatikan bahawa setiap elemen diwakili oleh simbol dan bahawa simbol untuk aluminium adalah Al. Nombor di atas setiap simbol adalah berat atom elemen, diukur dalam unit jisim atom (AI). Berat atom adalah jisim purata unsur yang ditentukan dengan mempertimbangkan sumbangan setiap isotop semula jadi. Berat atom aluminium ialah 26.98 AMU.

Ahli kimia mengklasifikasikan unsur-unsur dalam kumpulan 13 sebagai logam, kecuali boron, yang bukan logam penuh. Logam umumnya unsur berkilat yang mengalirkan haba dan elektrik dengan baik. Mereka juga mudah dilentur untuk dipalu menjadi pelbagai bentuk dan mulur dapat ditarik ke dalam wayar. Ciri-ciri ini tentu berlaku untuk aluminium. Sebenarnya, aluminium sering digunakan dalam peralatan memasak kerana ia melakukan panas dengan cekap. Dan hanya tembaga yang mengalirkan elektrik dengan lebih baik, yang menjadikan aluminium sebagai bahan yang sesuai untuk bahan elektrik, termasuk mentol, saluran kuasa, dan wayar telefon. Sifat penting lain dari aluminium disenaraikan di bawah:

 • Titik lebur: 660 darjah C (933 K; 1,220 darjah F)
 • Titik didih: 2,519 darjah C (2,792 K; 4,566 darjah F)
 • Ketumpatan: 2.7 g / cm3
 • Reflektifiti tinggi
 • Bukan Magnetik
 • Bukan tempat letak kenderaan
 • Tahan terhadap kakisan

Dua sifat terakhir ini menjadikan aluminium sangat berguna. Ketahanan kakisannya disebabkan oleh tindak balas kimia yang berlaku antara logam dan oksigen. Apabila aluminium bertindak balas dengan oksigen, lapisan aluminium oksida terbentuk di bahagian luar logam. Lapisan nipis ini melindungi aluminium yang mendasari dari kesan korosif oksigen, air, dan bahan kimia lain. Hasilnya, aluminium sangat berharga untuk digunakan di luar rumah. Ia juga tidak menghasilkan percikan api ketika dipukul, yang bermaksud anda boleh menggunakannya berhampiran bahan mudah terbakar atau mudah meletup.

Aluminium wujud di alam dalam pelbagai sebatian. Untuk memanfaatkan sifatnya, ia mesti dipisahkan dari unsur-unsur lain yang bergabung dengannya - proses yang panjang dan kompleks yang dimulakan dengan bahan keras batu yang dikenali sebagai bauksit.

Setelah menjalani proses tersebut, aluminium sangat lembut dan ringan dalam bentuk tulennya. Kadang-kadang wajar mengubah sifat ini untuk menjadikan aluminium lebih kuat dan lebih keras, misalnya.

Untuk mencapai ini, ahli metalurgi akan menggabungkan aluminium dengan unsur logam lain, membentuk apa yang dikenali sebagai aloi . Aluminium biasanya disatukan dengan tembaga, magnesium, dan mangan. Tembaga dan magnesium meningkatkan kekuatan aluminium, sementara mangan meningkatkan ketahanan kakisan aluminium.

Perlombongan dan Penapisan Aluminium

Aluminium tidak dijumpai di alam sebagai unsur murni. Ia menunjukkan kereaktifan kimia yang agak tinggi, yang bermaksud cenderung berikatan dengan unsur lain untuk membentuk sebatian. Lebih daripada 270 mineral di batuan dan tanah Bumi mengandungi sebatian aluminium. Ini menjadikan aluminium sebagai logam paling banyak dan unsur ketiga paling banyak di kerak bumi. Hanya silikon dan oksigen yang lebih biasa daripada aluminium. Logam yang paling biasa selepas aluminium ialah besi, diikuti oleh magnesium, titanium dan mangan.

Sumber utama aluminium adalah bijih yang dikenali sebagai bauksit. Bijih adalah bahan pepejal yang berlaku secara semula jadi dari mana logam atau mineral berharga dapat diperoleh. Dalam kes ini, bahan pepejal adalah campuran aluminium oksida terhidrat dan besi oksida terhidrat. Terhidrat merujuk kepada molekul air yang terikat secara kimia ke dua sebatian tersebut. Formula kimia untuk aluminium oksida ialah Al2O3. Formula untuk besi oksida ialah Fe2O3.

Deposit bauksit berlaku sebagai lapisan rata yang terletak di dekat permukaan Bumi dan boleh merangkumi batu. Ahli geologi mencari simpanan ini dengan mencari sampel inti atau menggerudi tanah yang disyaki mengandungi bijih. Dengan menganalisis inti, saintis dapat menentukan kuantiti dan kualiti bauksit.

Pemandangan udara dari lombong bauksit di Australia

Pemandangan udara dari lombong bauksit dan kilang pemprosesan alumina di Australia

Setelah bijih ditemui, periuk api biasanya menyediakan bauksit yang akhirnya akan menjadi aluminium. Jentolak pertama membersihkan tanah di atas deposit. Kemudian pekerja melonggarkan tanah dengan bahan letupan, yang membawa bijih ke permukaan. Sekop raksasa kemudian mengumpulkan tanah yang kaya bauksit dan membuangnya ke trak, yang membawa bijih ke kilang pemprosesan. Perancis adalah tempat pertama perlombongan bauksit berskala besar. Di Amerika Syarikat, Arkansas adalah pembekal bauksit utama sebelum, semasa, dan setelah Perang Dunia II. Tetapi hari ini, bahan ini banyak ditambang di Australia, Afrika, Amerika Selatan, dan Caribbean.

Langkah pertama dalam pengeluaran komersial aluminium adalah pemisahan aluminium oksida dari besi oksida dalam bauksit. Ini dicapai dengan menggunakan teknik yang dikembangkan oleh Karl Joseph Bayer, seorang ahli kimia Austria, pada tahun 1888. Dalam proses Bayer , bauksit dicampurkan dengan soda kaustik, atau natrium hidroksida, dan dipanaskan di bawah tekanan. Natrium hidroksida melarutkan aluminium oksida, membentuk natrium aluminat.

Oksida besi tetap padat dan dipisahkan dengan penapisan. Akhirnya, aluminium hidroksida yang diperkenalkan kepada natrium aluminat cair menyebabkan aluminium oksida mendakan , atau keluar dari larutan sebagai pepejal. Kristal ini dibasuh dan dipanaskan untuk menyingkirkan air. Hasilnya adalah aluminium oksida tulen, serbuk putih halus yang juga dikenali sebagai alumina .

Alumina adalah bahan yang berguna dengan sendirinya. Kekerasannya menjadikannya berguna sebagai pelelas dan sebagai komponen dalam alat pemotong. Ia juga dapat digunakan untuk membersihkan air dan membuat seramik dan bahan binaan lain. Tetapi penggunaan utamanya adalah bertindak sebagai titik permulaan untuk mengeluarkan tawas tulen.

Peleburan Aluminium

Mengubah alumina - aluminium oksida - menjadi aluminium merupakan tonggak utama dalam revolusi industri. Sehingga teknik peleburan moden berkembang, hanya sebilangan kecil aluminium yang dapat diperoleh. Sebilangan besar proses awal bergantung pada penggantian aluminium dengan logam yang lebih reaktif, tetapi logamnya tetap mahal dan sukar difahami. Itu semua berubah pada tahun 1886 - tahun dua calon ahli kimia dan perindustrian mengembangkan proses peleburan berdasarkan elektrolisis.

Elektrolisis secara harfiah bermaksud "terputus oleh elektrik," dan ia dapat digunakan untuk menguraikan satu bahan kimia menjadi bahan kimia komponen. Penyediaan tradisional untuk elektrolisis memerlukan dua elektrod logam terendam dalam sampel cecair atau cair dari bahan yang mengandungi ion positif dan negatif.

Apabila elektrod disambungkan ke bateri, satu elektrod menjadi terminal positif atau anod. Elektrod lain menjadi terminal negatif atau katod. Oleh kerana elektrod dicas elektrik, mereka menarik atau menolak zarah bermuatan yang dilarutkan dalam larutan. Anod positif menarik ion bermuatan negatif, sementara katod negatif menarik ion bermuatan positif.

Sir Humphry Davy, ahli kimia dari Britain yang memberikan nama aluminium, tidak berjaya menghasilkan aluminium dengan elektrolisis pada awal tahun 1800-an. Guru sekolah Perancis dan ahli kimia amatur Henri Saint-Claire Deville juga muncul dengan tangan kosong. Kemudian, pada Februari 1886, setelah beberapa tahun bereksperimen, American Charles Martin Hall menemui formula yang tepat:

mengalirkan arus terus melalui larutan alumina yang dilarutkan dalam cryolite cair, atau natrium aluminium fluorida (Na3AlF6). Sehingga tahun 1987, cryolite ditambang dari simpanan yang terdapat di pantai barat Greenland. Hari ini, ahli kimia mensintesis sebatian dari fluorit mineral, yang lebih biasa.

Proses peleburan aluminium

Langkah-langkah dalam peleburan aluminium dijelaskan di bawah:

 1. Alumina dilarutkan dalam cryolite cair pada suhu 1,000 darjah C (1,832 darjah F). Ini mungkin kelihatan seperti suhu yang sangat tinggi sehingga anda menyedari bahawa titik lebur alumina tulen ialah 2,054 darjah C (3,729 darjah F). Penambahan cryolite membolehkan elektrolisis berlaku pada suhu yang jauh lebih rendah.

 2. Elektrolit diletakkan di dalam tong besi yang dilapisi grafit. Tong berfungsi sebagai katod.

 3. Anoda karbon terbenam dalam elektrolit.

 4. Arus elektrik disalurkan melalui bahan lebur.

 5. Pada katod, elektrolisis mengurangkan ion aluminium kepada logam aluminium. Di anoda, karbon dioksidakan untuk membentuk gas karbon dioksida.

 6. Logam aluminium cair tenggelam ke bahagian bawah tong dan disalirkan secara berkala melalui palam.

2Al2O3 + 3C -> 4Al + 3CO2

Proses peleburan aluminium yang dikembangkan oleh Hall menghasilkan sejumlah besar aluminium tulen. Tiba-tiba, logam itu tidak lagi langka. Idea untuk menghasilkan aluminium melalui pengurangan elektrolit dalam krolit juga jarang berlaku.

Seorang lelaki Perancis dengan nama Paul LT Heroult muncul dengan idea yang sama hanya beberapa bulan kemudian. Hall, bagaimanapun, mendapat hak paten untuk proses tersebut pada tahun 1889, satu tahun setelah dia mendirikan Pittsburgh Reduction Company, yang kemudiannya akan menjadi Syarikat Aluminium Amerika atau Alcoa. Menjelang tahun 1891, pengeluaran aluminium mencapai lebih dari 300 tan (272 metrik tan).

Pembuatan Aluminium

Aluminium cair dalam periuk siap dicurahkan Di sebelah kiri, anda dapat melihat salah satu periuk gergasi, penuh dengan aluminium yang siap dicurahkan ke dalam acuan.

Tong yang digunakan dalam proses Hall-Heroult dikenali sebagai periuk. Periuk besar dapat menghasilkan lebih dari 2 tan aluminium setiap hari. Tetapi syarikat boleh dan memperbanyak keluaran itu dengan menghubungkan beberapa pot bersama dalam garis panduan. Satu kilang peleburan mungkin mengandungi satu atau lebih potlines, masing-masing dengan 200 hingga 300 pot. Di dalam periuk ini, pengeluaran aluminium berterusan siang dan malam untuk memastikan logam kekal dalam bentuk cairnya.

Sekali sehari, pekerja menyedut aluminium dari garisan. Sebilangan besar logam disisihkan untuk menjadi jongkong fabrikasi. Untuk membuat ingot fabrikasi, aluminium cair menuju ke tungku besar di mana ia boleh dicampurkan dengan logam lain untuk membentuk aloi. Dari situ, logam tersebut menjalani proses pembersihan yang dikenali sebagai fluks. Fluxing menggunakan gas seperti nitrogen atau argon untuk memisahkan kekotoran dan membawanya ke permukaan sehingga dapat dilenyapkan. The purified aluminum is then poured into molds and cooled rapidly by spraying cold water over the metal.

Some of the aluminum siphoned from the potlines isn't alloyed or cleaned. Instead, it's poured directly into molds, where it cools slowly and hardens to form foundry (or remelt) ingots. Primary aluminum plants sell remelt ingots to foundries. Foundries return the aluminum to its liquid state and proceed with the alloying and fluxing themselves. They then turn the aluminum into various parts – for appliances, automobiles, and other applications – by using the following fabricating techniques.

 • Casting : Aluminum can be cast into an infinite variety of shapes by pouring the molten metal into a mold. As the aluminum cools and hardens, it takes the shape of the mold. Casting is used to make solid, uniquely shaped objects, such as parts for car engines, aluminum hammers, and the bottoms of electric irons.

 • Rolling : By repeatedly passing heated aluminum ingots through heavy rollers, the metal can be flattened into thin sheets or even wafer-thin foils. It takes about 10 to 12 passes to make the thinnest foils, which can be a mere 0.15-millimeter thick.

 • Extruding : Extrusion involves forcing softened aluminum through a die. The shape of the die opening determines the shape of the extruded aluminum.

 • Forging : Forging, a process whereby aluminum is hammered or pressed, results in superstrong metal. This method makes forged aluminum ideal for stress-bearing parts of aircraft and automobiles.

A Beverage Can Is Born

A beverage can starts with a circular piece of metal punched from an aluminum sheet. This circle, which is 5.5 inches (14.0 cm) in diameter, is called a blank . One machine draws the blank into a cup with a diameter of 3.5 inches (8.9 cm). A second machine redraws the cup, elongating it, ironing it, and thinning out the sides. Finally, the can is cleaned, decorated, and “necked” to accommodate the lid.

* Drawing : To make wire, an aluminum rod is pulled through a series of successively smaller dies, a process known as drawing. Drawing aluminum can produce wire that is less than 10 millimeters in diameter.

 • Machining : Traditional machining operations, such as turning, milling, boring, tapping, and sawing, are easily performed on aluminum and its alloys. Machining is often used to produce bolts, screws, and other small pieces of hardware.

Aluminum is an attractive metal and often requires no finish. But it can be polished, painted, and electroplated. For example, beer and soda makers use a printing process to affix their labels on aluminum cans (see sidebar). Typical printing formulations are often lacquer coatings that both adhere well to the aluminum and provide aesthetic appeal. Of course, such finishes are a concern when it comes to recycling because they must be removed. In the next section, we'll explore how aluminum is recycled in detail.

Using and Recycling of Aluminum

Due to its versatility, aluminum lends itself to numerous applications. In fact, it's the second-most used metal after steel, with annual primary production reaching 24.8 million tons (22.5 million metric tons) in 2007 International Aluminum Institute. Much of that output goes to the 187 billion aluminum cans produced worldwide Novelis.

The automotive industry is aluminum's fastest-growing market. Making car parts from aluminum – everything from wheel rims to cylinder heads, pistons, and radiators makes a car lighter, reducing fuel consumption and pollution levels. By some estimates, a car incorporating 331 pounds (150 kg) of aluminum should see fuel consumption reduced by 0.43 gallons per 100 miles Here are some other important uses of aluminum.

 • Automotive and transportation : car and motorcycle parts, airplane bodies and parts, license plates

 • Building and construction : siding and roofing, gutters, window frames, interior, and exterior paint, hardware

 • Cans and closures : beverage and food cans, bottle closures

 • Packaging : aluminum foil, foil wraps, aluminum trays, candy, and gum wrappers

 • Electrical : power and telephone lines, light bulbs

 • Health and hygiene : antacids, astringents, buffered aspirin, food additives

 • Cooking : utensils, pots, and pans

 • Sporting goods and recreation : golf clubs and baseball bats, lawn furniture

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Following are most common questions asked about the aluminum

Is aluminum metal or nonmetal? Aluminum is a Metal. It is a silvery-white, soft, non-magnetic, and ductile metal in the boron group. Aluminum is the most abundant metallic element in Earth's crust and the most widely used nonferrous metal.

What metals is Aluminium made of? A few of the metals commonly used to make aluminum alloys include boron , copper , lithium , magnesium , manganese , silicon , tin, and zinc .

Who named Aluminum?

The metal was named by the English chemist Sir Humphry Davy (who, you may recall, “abominated gravy, and lived in the odium of having discovered sodium”), even though he was unable to isolate it: that took another two decades' work by others.

Is aluminum foil a metal?

A foil is a very thin sheet of metal, usually made by hammering or rolling. Foils are most easily made with malleable metals, such as aluminum, copper, tin, and gold. Foils usually bend under their own weight and can be torn easily.

Is Aluminium made from steel?

Today, aluminum is the most commonly used metal in the world after iron and steel Aluminum is at its most versatile when it's combined with other metals to form aluminum alloys. The alloying process gives aluminum improved properties to suit a range of applications.

Is Aluminum considered a metalloid?

Aluminum is just on the mental side of the border between metals and metalloids, so it is not considered to be a metalloid. Metalloids have properties of both metals and non-metals. Some of the metalloids, such as silicon and germanium, are semi-conductors., whereas aluminum is a good conductor of electricity.

What can I do to know if a metal is Aluminum or not?

There are some things you can do to get an idea of what kind of metal you have. These are by no means precise, but you can at least make an educated guess.

Is it magnetic? If yes, it's not aluminum. If not, it could be aluminum but might be non ferritic stainless steel or something.

Is it heavy? The aluminum is pretty light. Much lighter than the same volume of steel. This is a very subjective test and might take some experience to be able to tell.

Is it coated? Painted or otherwise coated aluminum isn't uncommon, but in some applications a coating isn't necessary to prevent corrosion on aluminum because of the oxide layer that forms naturally. Bare aluminum is light grey, lighter than steel, for reference.

Is it rusty? If so, definitely not aluminum. Aluminum can corrode, but it looks like a crumbly white substance, not orange like rust.

Is it soft? Even mild steel is harder than most aluminum alloys. Try scratching or striking it with something, if it deforms readily it's probably aluminum.

Is Aluminum found as pure Metal?

Actually No, because aluminum was quite reactive ( reactivity series) and exists as metal oxide, conversely, it is found on the earth's crust as aluminum oxide, Al2O3. in fact, aluminum ore namely bauxite in order to get pure aluminum, Al. You have to extract bauxite by electrolysis (decomposition of aluminum oxide into aluminum and oxide) through the Hall-Heroult process in industrial terms.

KESIMPULAN

In short of this article, it is mentioned that Aluminum is a Metal which is a silvery-white, soft, non-magnetic, and ductile metal in the boron group. There are many properties of Aluminum that are mentioned in this article. They are :

 • Symbol: Al
 • Atomic mass
 • Atomic number: 13
 • Electron configuration: Ne 3s²3p
 • Melting point: 660.3 °C
 • Density: 2.7 g/cm³

Aluminum is made in the following stages:

 1. Finding Aluminum Ore
 2. Mining Aluminum
 3. Refining the Bauxite 4 .Aluminum Smelting

In the making of Aluminum, all the raw materials are combined to form a mixture which then is turned into Aluminum There are 2 processes in which the Aluminum is made.

 • The Bayer process

 • The Hall-Heroult process

1 Suka

IS ALUMINUM A METAL? What is aluminum? Aluminum is an element that falls into the category of metallic elements. It is the most abundant metal out of 95 metals. It is also the third most abundant element out of 118 elements of the world as it composes 8.3% of all elements. How is Aluminum a metal? According to Electronic Configuration of Aluminum, It falls into the III-A group elements of the periodic table, also known as the boron family. The boron family is a metal dominant group as all of the elements of III-A are metals except Boron itself, which a metalloid. Of course, the periodic table is arranged accordingly with the properties of similar elements so these are the following features of aluminum that prove it is a metal.

• Valency: The amount of electrons in the most common isotope of Aluminium atom is 13, which means it has 3 electrons in its valence shell because the K-shell will hold a total of 2 electrons, L-shell will hold a total of 8 electrons, which leaves only 3 electrons for M-shell. To gain stability and to complete its octet, it donates it extra 3 electrons to other particles. That's why the overall valency of the III-A group is +3. • Al as a conductor: With the +3 valency of Aluminum, it makes it easier for electrons to flow through the conductor made of Aluminum. The internal resistance of aluminum is also very low, only next to silver and copper. Which makes it easier for electricity flow through it. It is also a very good conductor of heat. Food is preserved in aluminum foils to keep them warm. • Lustrous: Like all metals, Aluminum has a very shiny, bright, and lustrous nature. It is also very reflective in nature. Some Lamps has aluminum on their internal walls so it can reflect the rays coming from the light source equally. • Solid: Like all metals(except mercury which is a liquid) Aluminium exists in a solid-state at room temperature. It also has a very high melting point of 660.3 °C and a high density of 2.7 g/cm³. • Moldable: Like all metals, Aluminum has a very high elastic property and can be molded without breaking apart, because of this property wires are also made up of aluminum so that they can be bend.

IS ALUMINIUM A METAL

Aluminium is a chemical component that is indicated by Al, atomic number 13. Aluminium has less thickness as compared to all group members. It is greatly attracted to oxygen and when oxygen came, it forms a defensive layer of oxide on its exterior. By vision, aluminium just looks like silver as its color and capacity of returning the light are the same. Aluminium is soft, solenoid and malleable. It contains only one firm isotope ie AL-27 that makes it the 12th common atom in the universe. Aluminium exists in the 3rd group of the periodic tables in the p-block. Electronic configuration of aluminium is 1s-2, 2s-2,2p-6,3s-2-3p-1. At standard conditions, Al is solid and melts at a temperature of 933.47K (660.32 C, 1220.58F). Its boiling point is 2743K. Chemically, in boron group, aluminium is a weak metal because it is common for the group.

Properties

Chemically and technically, aluminium is metal as there are other metals such as brass, steel, copper, zinc, lead or titanium. Its thickness is very less so it can be melted because of the low melting point . Its color is silvery white. Aluminium is commercially produced from Bauxite. Although aluminium is not that strong metal but when it allows with other metals it makes it more stronger than ever.

Corrosion resistance

Naturally, when aluminium exposed to air it generates the defensive layer of oxide which guards aluminium to not in contact with the outside environment. It is a very useful application as when it undergoes corroding substances as in cabins and in the tires of motorcycle, car buses etc. Commonly, alloys of aluminum are less defensive against corrosion than immaculate aluminium other than mg-Al alloys.

Lightweight

Aluminium is a very light-weight element as its weight is 2.7g/cm3. This is third to that of steel. Al uses in the vehicles ie in tyres and there also it reduces the weight and consumption of energy is also less. This also lessens the sound.

Thermal and electrical conductivity

Al is a great conductor of heat and electricity . In relation to its low weight, it is actually double good as a conductor as compared to copper, just because of this reason Al has become an instant choice for large power transmission lines. It also acts as a heat exchanger for many devices or application that needs to remove the heat instantly eg in LED lights.

Reflectivity

Aluminium is an element that returns visible light and heat. Because of its lightweight, it is an ideal element for reflecting the light. For example rescue blankets and fittings of light . Cold roofs are also made in which aluminium is used and it reflects 95% of sunlight away from the roof and as a result in summer people in that cold roofs do not get irritated.

Ductility

Al is malleable as it can re-shaped because of its less melting point and thickness. It can also be prepared in a melted state. This property allows the products to be formed perfectly. Even if wires, rods, tubes, geometrical configurations, tubes, rods, or wires it is up to them all.

Impermeable and odorless

As we know the aluminium has less amount of thickness but it is very long-lasting and does not allow anything to affect as it is impermeable and does not allow any smell and taste to come in contact with aluminium foil. In an addition, aluminium itself is not harmful and does not contain any smell so it can easily use for the packing of fragile products ie food.

Non-magnetic

As aluminum is not magnetic, that makes it more useful for electrical coverings in computer tasks, and also in a magnetic housing

Non-toxic

Aluminium is not harmfu l as it is used to make frying pan and all the kitchen products ie utensils, pressure cooker without any panic. The kitchen products can be easily cleaned and do not pollute the food product at any period.

Sound and shock absorber

Aluminium is a great absorber of sound as it is used for making ceilings that are soundproof. Because of its shock absorber quality it is used in automobile bumpers.

Non-sparking

Aluminium does not give any spark when it comes in contact with itself and any other substances ie non-ferrous metals.

Recyclability

100% Aluminium can be recycled . For recycling purposes, only 5% of energy is required to start a reaction. This process does not need any cost

Ringkasan

Aluminium is a silvery-white metal. Aluminium is malleable and soft that's why can be reshaped. Its thickness is very low. Aluminium properties are corrosion resistant, light weight, thermal and electrical conductor, reflectivity, ductility, impermeable and odorless, non-magnetic, non-toxic, sound and shock absorber, non- sparking, recyclability etc.

Aluminium is used in power lines, window frames, kitchen utensils, electronics consumer, components of air craft, components of space craft, high rise buildings

Soalan Lazim

1. Is aluminium is stronger than steel?

The weight of aluminium is one-third of steel. The important parts of can be mad more thick as it has less density and light weight. But aluminium can be mould in stronger positon than any other steel as we can increase the thickness of it.

2. Why do Americans say aluminum?

All this started when a hesitant British Chemist discovered the new name which was aluminum in 1908. So when he was writing the book “elements of chemical philosophy” in 1812 he used the word aluminum instead of aluminium. That's why all Americans use this word today.

3.Is aluminium more expensive than gold?

Aluminium is the most ample element on this earth that is why it is not at all costly. In past it used to be expensive than gold but now it is the cheapest and most common chemical element in this universe as it can bond with every element easily.

4. Is aluminium ductile?

Al is malleable as it can re-shaped because of its less melting point and thickness. It can also be prepared in a melted state. This property allows the products to be formed perfectly. Even if wires, rods, tubes, geometrical configurations, tubes, rods, or wires it is up to them all.

5. Aluminium is lightwight?

Aluminium is a very light-weight element as its weight is 2.7g/cm3. This is third to that of steel. Al uses in the vehicles ie in tyres and there also it reduces the weight and consumption of energy is also less. This also lessens the sound.