Adakah Insurans Pergigian Bernilai, juga Panduan mengenai pelbagai langkah yang terlibat. Adakah anda mendapat wang anda kembali pada akhirnya?

Sebilangan besar pelan insurans standard tentunya akan meliputi sejumlah pemeriksaan berkala kepada pakar pergigian, sinar-x dan pembersihan mulut. Ini adalah bahagian pencegahan rawatan pergigian yang ingin dilaburkan oleh kebanyakan penyedia insurans. Penjagaan pencegahan menghilangkan / mengurangkan peluang masalah pergigian yang ketara daripada berkembang. Memandangkan banyak masalah kesihatan pergigian dapat dielakkan maka lebih sedikit keperluan untuk terapi yang mahal di kemudian hari. Ini berfungsi untuk kepentingan anda dan perniagaan rancangan lisan.

Berapa mahal terapi itu?

Sekiranya anda memerlukan terapi yang mahal seperti saluran asal, implan pergigian, gigi palsu dan jambatan dll, syarikat insurans anda biasanya akan membayar satu peratus daripada kos terapi dan anda juga akan diminta untuk membayar selebihnya. Bahagian yang dibayar oleh syarikat insurans akan berbeza dari tuntutan 50 hingga 80 peratus dari keseluruhan harga anda. Ini bergantung pada jenis polisi dan juga kos yang anda ingin bayar setiap tahun. Polisi premium yang lebih tinggi tentunya akan merangkumi sebahagian besar harga rawatan.

Tiada polisi yang biasanya akan meliputi 100 peratus perbelanjaan. Anda harus bersedia membayar minimum sebahagian daripada kos rawatan oral anda. Tetapi sekiranya anda mempunyai tuntutan perlindungan kembar, anda dilindungi di bawah perlindungan gigi syarikat anda dan juga pasangan anda, selepas itu anda mungkin berhak mendapat 100 peratus perlindungan gigi. Walau bagaimanapun, anda mesti menjelaskan perkara ini dengan perniagaan dan juga klausa pengecualian yang mungkin ada.

Penurunan Perbelanjaan

Oleh kerana, banyak masalah lisan yang besar dapat membuat anda mendapatkan banyak wang untuk merawatnya, adalah lebih selamat untuk mempunyai polisi insurans oral untuk mengurangkan masalah ekonomi. Sebilangan besar perlindungan insurans oral akan mempunyai had perbelanjaan tahunan. Adalah tidak biasa untuk mencari rancangan yang tidak membatasi jumlah yang dapat anda belanjakan dalam setahun untuk rawatan pergigian. Oleh itu, jika anda memerlukan rawatan penting yang melebihi had tahunan ini, tinjau alternatif anda dengan doktor gigi anda dan juga aturkan terapi anda selama dua hingga tiga tahun untuk memanfaatkan strategi anda secara optimum. Sebilangan besar rawatan oral boleh dilakukan dengan cara ini.

Terdapat juga aspek negatif yang signifikan dari beberapa strategi insurans pergigian yang berpatutan yang hanya akan membolehkan "terapi alternatif paling murah" (LEAT). Ini menunjukkan bahawa untuk apa-apa jenis masalah oral jika anda mempunyai 3 atau 4 kaedah merawatnya. Selepas itu pelan insurans tentunya hanya akan merangkumi LEAT. Sekiranya anda memilih rawatan yang lebih mahal tetapi jauh lebih baik untuk keadaan anda, maka anda akan mendapat perbezaan perbelanjaan. Keadaan ini secara signifikan membataskan peluang anda untuk mendapatkan rawatan terbaik sendiri dan fokus pada penurunan harga untuk penyedia insurans pergigian.

Pilih insurans gigi yang tidak menyekat alternatif rawatan anda walaupun kosnya lebih tinggi dan anda boleh menguruskannya. Sekiranya anda mendapat rancangan seperti itu selepas itu, alternatif tambahan adalah mendapatkan strategi oral diskaun yang membenarkan semua terapi dengan kos yang berpatutan. Satu-satunya batasan ialah anda harus menggunakan strategi pergigian yang disetujui oleh pengamal pergigian anda atau pergi ke pakar pergigian yang meluluskan kad pelan pergigian anda!