Adakah KCl larut dalam air? Ya, KCl - juga dikenali sebagai sylvite - larut dalam air secara bebas kerana mempunyai sifat elektrolitik.

Keterlarutan KCl dalam Air

Dalam KCl, K bermaksud kalium dan Cl bermaksud klorin. Kedua-duanya apabila digabungkan membentuk garam yang dikenali sebagai kalium klorida.

Apabila KCl dilarutkan dalam air, ia terion sepenuhnya untuk menghasilkan ion positif dan negatif. K + adalah ion kalium sementara Cl- adalah ion klorida negatif yang dihasilkan sebagai hasil pembubaran KCl dalam air.

Apa itu elektrolit?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Elektrolit adalah sebatian yang dilarutkan di dalam air yang bersentuhan dengannya. Contohnya, natrium klorida - NaCl - garam meja biasa adalah elektrolit terpenting yang juga larut sepenuhnya di dalam air.

1. Elektrolit: Elektrolit mempunyai sifat menghasilkan ion positif dan negatif apabila mereka mengalami perubahan fizikal atau kimia semasa bersentuhan langsung dengan air.

2. Non-elektrolit: Walaupun zat-zat tersebut, yang tidak menghasilkan ion positif dan negatif ketika dilarutkan, disebut sebagai nonelectrolytes.

3. Elektrolit kuat: Bahan yang 100% terlarut dan sepenuhnya ditukar menjadi ion dikenali sebagai elektrolit kuat.

4. Elektrolit minggu: Bahan yang menghasilkan ion tetapi tidak mengubahnya sepenuhnya menjadi ion dikenali sebagai elektrolit minggu.

Bagaimana untuk memeriksa status elektrolit?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Walaupun artikel ini mengenai kelarutan KCl dalam air, namun penting untuk mengetahui bahawa dalam kategori bahan mana KCl terletak untuk pemahaman yang lebih baik tentang kelarutannya dalam air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Seberapa kuat atau berapa minggu elektrolit, bergantung sepenuhnya pada kekonduksian elektrik sebatian tersebut. Lebih banyak terdapat ion bebas mudah alih, lebih banyak pengaliran elektrik dari penyelesaiannya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Untuk memeriksa kekonduksian elektrik, voltan digunakan pada larutan yang mengandungi elektrolit larut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kemudian, dengan mengukur aliran arus elektrik dan juga melihat kecerahan mentol elektrik, seseorang dapat mengakses berapa banyak ion bebas yang terdapat dalam larutan tersebut.

Tindak balas kimia

Bagaimana elektrolit larut?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Untuk memahami konsep pembubaran sebatian dalam pelarut, lebih baik memahami proses sebenar yang mengawal pembubaran sebatian.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ion dalam sebatian ion dihubungkan melalui daya ion atau ikatan ionik. Apabila sebatian ion seperti itu dilarutkan dalam pelarut kutub di mana ia larut, terdapat semacam daya tarikan yang dikenali sebagai daya ion-dipol.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Daya atau tarikan ion-dipol ini memainkan peranan utama dalam pembubaran sebatian ion dalam pelarut kutub.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Apabila KCl dilarutkan dalam air, ion yang membentuk KCl akan terhidrat. Penghidratan bermaksud ion kalium dan klorida dikelilingi oleh molekul air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ion air positif dan negatif tertarik ke arah ion positif kalium dan ion klorida KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oleh itu, apabila sebatian ion dilarutkan dalam pelarut polar - seperti air - ion yang membentuk sebatian tersebut dilarutkan oleh molekul air.

:books: Ringkasan

Elektrolit adalah bahan yang boleh berpisah menjadi ion positif dan negatif ketika bersentuhan dengan pelarut polar. KCl juga merupakan elektrolit dan apabila dilarutkan di dalam air, ia tercerai menjadi ion kalium dan klorida sehingga larut dalam air.

Apa itu KCl?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl adalah formula empirik kalium klorida yang merupakan logam halida. Apabila kalium membuat ikatan dengan klorin, ia akan menghasilkan kalium klorida.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kalium klorida adalah halida logam di mana kalium adalah logam dan klorin menjadi halida. Apabila keduanya digabungkan menimbulkan halida logam yang dikenali sebagai KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sekarang persoalannya, apakah KCl larut dalam air atau tidak? Satu jawapan adalah ya, KCl larut dalam air secara bebas.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Apabila KCl dilarutkan dalam air, ia terion untuk menimbulkan unsur-unsur asli dalam bentuk ion. Ion kalium dan ion klorida masing-masing adalah ion positif dan negatif yang terbentuk oleh pembubaran KCl dalam air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kalium klorida adalah sebatian putih yang sama sekali tidak berbau dan mempunyai rupa kristal. Beberapa sifat umum KCl diberikan sebagai:

Nama Kalium klorida
Nama lain Sylvite
Formula kimia KCl
Jisim molar 74.55 gram setiap mol
Warna Putih
Penampilan Kristal
Bau Tidak berbau
Ketumpatan 1.98 g / cm3
Takat lebur 1040 kelvin
Takat didih 1690kelvin
Keterlarutan Air, gliserol, alkali,
Kelarutan sedikit Alkohol
Tidak larut Etanol
Titik Kilat Tidak mudah terbakar
Struktur Kekisi kristal

Struktur KCl

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Struktur KCl adalah struktur kisi kristal dan dalam kisi ini, setiap ion kalium dikelilingi oleh enam ion klorida. Begitu juga, setiap ion klorida dikelilingi oleh 6 ion kalium dalam struktur.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sementara, jika kita melihat struktur molekul air, ia mempunyai struktur jenis-V. Atom oksigen hadir di pinggir atas dan dua atom hidrogen hadir sebagai dua kaki V.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Atom oksigen - ada di pinggir - adalah ion negatif separa yang mempunyai dua pasang elektron tunggal di atasnya. Sebaliknya, hidrogen mempunyai sifat positif sebahagian.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl, dalam hal ini, dapat disebut sebagai unit formula, kerana sifat ioniknya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Apabila air dan KCl bersentuhan langsung antara satu sama lain, atom oksigen separa negatif menarik ion kalium bermuatan positif, dan kalium akan terpisah dari klorin dalam KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Begitu juga, ion klorida bermuatan negatif tertarik pada hidrogen air yang bermuatan positif. K + dan Cl- dari KCl terpisah kerana tarikan luaran oleh ion positif dan negatif molekul air.

kelarutan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ini adalah proses penghidratan di mana kedua ion unit formula dikelilingi oleh molekul air. Pada akhirnya, KCl yang bersentuhan dengan air larut sepenuhnya di dalam air.

:white_check_mark: Lihat juga

Adakah aluminium adalah logam? H2S polaror SO2 non-polar ionik atau kovalen - segala-galanya mengenai SO2 Jenis tindak balas kimia

KCl larut dalam air - persamaan

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl - elektrolit - apabila bersentuhan dengan air larut sepenuhnya di dalamnya kerana sifat polar air sebagai pelarut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl adalah elektrolit yang kuat dan tidak teragak-agak untuk memisahkan ketika dilarutkan di dalam air. Oksigen dan hidrogen molekul air masing-masing mempunyai sifat negatif dan positif.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Molekul air mengelilingi KCl ketika memasuki air, dan memulakan pemecahan. Mengelilingi KCl dengan molekul air dan kemudian pemisahan kalium dan klorida antara satu sama lain disebut sebagai pelarutan.

Persamaan KCl dalam air diberikan sebagai:

KCl (H) + H2O (liq) → K + (aquesou) + Cl- (berair)

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Logam (kalium) dan bukan logam (klorin) apabila digabungkan melalui ikatan membentuk sebatian ion iaitu KCl. Apabila KCl bersentuhan dengan air, ia akan larut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Berair dalam persamaan yang disebutkan di atas mewakili air kerana ion positif kalium dan ion klorida negatif dikelilingi dan tertarik oleh oksigen negatif dan ion hidrogen positif air.

Pengeluaran KCl

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Selain daripada persoalan bahawa KCl larut dalam air atau tidak, orang juga tertanya-tanya bagaimana KCl dihasilkan. KCl adalah logam halida yang tidak hanya diekstrak dari mineral seperti sylvite, potash, carnallite.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Selain pengekstrakan dari air garam, ia juga boleh dibuat dengan penghabluran dari larutan. Sebilangan besarnya, KCl dihasilkan sebagai potash industri dan pertanian.

Persediaan makmal:

Kerana banyaknya sifat KCl dan penyediaan yang murah, KCl tidak begitu kerap disiapkan dengan sengaja. Walau bagaimanapun, jika perlu disediakan di makmal, ia boleh dibuat dengan kombinasi kalium hidroksida dan asid hidroklorik.

KOH + HCl → KCl + H2O

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oleh kerana KOH adalah asas dan HCl adalah asid, reaksi menggabungkan kedua-duanya untuk membentuk KCl adalah reaksi peneutralan Asid-asas. Oleh kerana hasil peneutralan ini, halida logam - KCl - disintesis.

:white_check_mark: Ringkasan

KCl - juga dikenali sebagai sylvite - diekstrak dari mineral seperti sylvite atau potash atau boleh disediakan di makmal. Di makmal, KCl disintesis oleh tindak balas KOH - kalium hidroksida - dan HCl - asid hidroklorik. Kedua-dua asid dan basa apabila digabungkan, menghasilkan sebatian polar neutral.

Adakah KCl larut dalam minyak?

Tidak!

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl sama sekali tidak larut dalam minyak. Sebabnya, sebatian ion seperti KCl hanya boleh dilarutkan dalam pelarut polar. Pelarut kutub mempunyai hujung positif dan negatif yang membantu memisahkan ion K + dan ion Clon antara satu sama lain dalam KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl larut dalam air secara bebas kerana sifat polar air. Apabila KCl ditambahkan ke dalam air, molekul air mengelilingi KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Oksigen separa negatif menarik kalium bermuatan positif dan hidrogen separa positif menarik klorida bermuatan negatif. Ini adalah proses pembubaran.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Semasa bercakap mengenai minyak, minyak tidak polar sama sekali tidak dikenakan cas. Sebatian polar atau elektrolit tidak boleh dilarutkan dalam pelarut bukan polar. Inilah sebab mengapa KCl tidak larut dalam minyak.

Adakah NaCl larut dalam air?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Walaupun artikel ini merangkumi aspek kelarutan KCl dalam air dan pelarut bukan polar, sebilangan orang mungkin ingin mengetahui sama ada NaCl larut dalam air atau tidak.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Soalan ini timbul kerana sifat KCl dan NaCl yang hampir sama. Ya! NaCl juga larut dalam air dan kerana elektrolit kuat, ia larut 100% apabila bersentuhan dengan air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sama seperti kelarutan KCl, kelarutan dalam NaCl juga kerana sifat elektrolitiknya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Menjadi sebatian ion, NaCl ketika bersentuhan dengan pelarut polar seperti air, mengion sepenuhnya untuk menghasilkan ion natrium dan klorida. Pembubaran ini disebabkan oleh pelarutan atau penghidratan yang dihidangkan oleh molekul air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Konsep polariti dan elektrolitik sebatian ionik yang sama yang sebelumnya telah dibincangkan di bahagian atas artikel ini diterapkan pada kelarutan NaCl dalam air.

Struktur NaCl

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sifat polar molekul air membolehkan pemisahan NaCl menghasilkan ion positif dan negatif.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: NaCl dianggap sebagai zat terlarut dan air dianggap sebagai pelarut kerana NaCl dilarutkan dan air bertindak sebagai media larutan.

Adakah AgCl larut dalam air?

Tidak! ia kurang larut dalam air kerana sifat kimianya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: AgCl tidak larut dalam air kerana sifatnya yang tidak polar. Walaupun kelihatan serupa dari segi struktur dan sifatnya dengan KCl dan NaCl, namun ia tidak sama.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: AgCl - dikenali sebagai perak klorida - adalah sebatian kristal putih yang terbentuk oleh gabungan perak dan klorin.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kerana perak mempunyai ukuran yang lebih besar dan oleh itu tidak membuat ikatan ion dengan klorin yang menuju ke arah sifat tidak polar AgCl.

Soalan lazim

Beberapa soalan mungkin serupa dengan soalannya KCl larut dalam air atau tidak. Di sini, beberapa dari mereka telah dicuba menjawab dengan cara yang terbaik dan ringkas untuk kepuasan pertanyaan anda:

1) Mengapa KCl larut dalam air?

 1. KCl - dikenali sebagai kalium klorida - adalah sebatian kimia kutub yang terbentuk oleh pengikatan kalium - logam - dan klorin - bukan logam.

 2. Air bertindak sebagai pelarut polar kerana sifat hidrogen dan oksigen sebahagian positif dan separa negatif yang terdapat dalam molekul air.

 3. Apabila sebatian polar - dikenali sebagai elektrolit - larut dalam air, ion positif dan negatif air menarik komponen negatif dan positif sebatian polar.

 4. Daya tarikan ini memaksa sebatian tersebut dilarutkan dengan memisahkan unsur sintetik asas.

2) Apa yang dilakukan KCl di dalam air?

 1. Kalium klorida - KCl - apabila terdapat di dalam air sangat membantu dalam mencegah pembengkakan. Kalium klorida bertindak sebagai penstabil tanah liat sementara apabila terdapat dalam formasi sensitif air tawar.

 2. Apabila kalium klorida ditambahkan ke cairan pecahan berasaskan air, ia berfungsi sebagai pencegahan pembengkakan dan kehelan komponen tanah liat.

 3. Ini akhirnya menghasilkan kebolehtelapan formasi yang berkurang dan pengeluaran yang hebat dibandingkan dengan formasi tanpa KCl.

3) Adakah KCl berair?

Ya!

 1. Kerana kelarutannya yang besar dalam badan air, KCl dianggap sebagai sebatian berair. Ini adalah elektrolit polar yang banyak dijumpai dan paling baik dianggap sebagai sebatian larut kedua di dalam air.

 2. Sebilangan besar sebatian larut - mempunyai kelarutan lebih daripada KCl adalah NaCl - biasanya dikenali sebagai garam meja. Ia lengkap; larut apabila bersentuhan dengan air.

4) Adakah KCl adalah asid atau basa?

 1. KCl bukan asid dan basa. Ini adalah sebatian neutral yang terbentuk oleh gabungan asid dan basa. Kalium hidroksida - KOH - adalah asas manakala asid hidroklorik - HCl - adalah asid.

 2. Antaranya apabila digabungkan, tindak balas peneutralan asid-basa berlaku dan produk yang dihasilkan adalah sebatian neutral tetapi ionik yang dikenali sebagai KCl atau kalium klorida.

5) Berapakah pH KCl?

 1. Semasa bercakap mengenai pH KCl, jelas bahawa KCl adalah sebatian neutral dan mempunyai pH 7.0.

 2. 7 adalah pH neutral dan itu kerana reaksi peneutralan asid-basa semasa pembentukan KCl.

 3. Kerana KCl mempunyai kation yang berasal dari basa kuat - KOH - dan anion dari asid kuat - HCl - mereka berdua saling meneutralkan dan karenanya tidak mempengaruhi kertas pH.

Kesimpulannya

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Adakah KCl-kalium klorida - larut dalam air atau tidak adalah persoalan yang timbul di fikiran seseorang ketika membincangkan bahan yang larut atau tidak larut dalam air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: KCl - yang juga dikenali sebagai sylvite - adalah formula kimia untuk kalium klorida yang merupakan sebatian larut bebas apabila dilarutkan di dalam air.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Semasa membincangkan strukturnya, dalam KCl, K bermaksud kalium dan Cl bermaksud klorin. Kedua - logam dan bukan logam - apabila digabungkan, membentuk garam yang dikenali sebagai kalium klorida.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kalium klorida adalah logam halida secara semula jadi di mana kalium adalah logam dan klorin menjadi halida. Apabila keduanya digabungkan, mereka menghasilkan halida logam yang dikenali sebagai KCl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Apabila KCl atau sylvite dilarutkan di dalam air, ia terion sepenuhnya untuk menghasilkan ion positif dan negatif kerana penghidratan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Semasa pembubaran ini, K + adalah ion kalium positif sementara Cl- adalah ion klorida negatif yang dihasilkan sebagai hasil pembubaran KCl dalam air. KCl tidak larut dalam minyak kerana sifat minyak yang tidak polar.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: NaCl juga 100% larut dalam air dan merupakan elektrolit terkuat bahkan lebih unggul daripada KCl mengikut larutan dalam air.

Baca artikel berkaitan

Apakah contoh sifat air? Ubat generik untuk lelaki Berapa botol air dalam satu gelen? Apakah pekali dalam persamaan kimia?

Apabila sedikit bahan terlarut di dalam air, mereka mengalami perubahan fizikal atau kimia yang menghasilkan ion dalam larutan. Bahan-bahan ini merupakan kelas penting sebatian yang disebut elektrolit. Bahan ini tidak menghasilkan ion jika dilarutkan adalah nonelectrolytes yang disebut.

Sekiranya proses fizikal atau kimia ini menghasilkan ion pada dasarnya 100% cekap (semua sebatian terlarut menghasilkan ion), maka zat tersebut dikenali sebagai elektrolit kuat. Sekiranya sebahagian kecil bahan terlarut menjalani proses penghasilan ion, inilah yang disebut elektrolit lemah.

Bahan boleh dikenal pasti kuat, lemah, atau tidak elektrolit dengan mengukur kekonduksian elektrik larutan berair yang mengandungi bahan tersebut. Untuk elektrik, bahan tersebut mesti mengandungi spesies bermuatan bebas. Yang paling biasa ialah pengaliran elektrik melalui wayar logam, dalam hal ini, entiti mudah alih yang dicas adalah elektron.

Penyelesaian juga boleh mengalirkan elektrik jika mengandungi ion terlarut, dengan kekonduksian meningkat apabila kepekatan ion meningkat. Menerapkan voltan ke elektrod yang direndam dalam larutan membolehkan penilaian kepekatan relatif ion terlarut, sama ada secara kuantitatif, dengan mengukur aliran arus elektrik, atau secara kualitatif, dengan memerhatikan kecerahan mentol yang disertakan dalam litar. Elektrolit Ion

Air atau molekul polar lain tertarik pada ion, seperti yang ditunjukkan dalam. Daya tarikan elektrostatik antara ion atau molekul dengan dipol disebut tarikan ion-dipol. Tarikan ini memainkan peranan penting dalam pembubaran sebatian ion di dalam air.

Oleh kerana kalium klorida (KCl) larut di dalam air, ionnya akan terhidrat. Molekul air kutub tertarik dengan cas pada ion K + atau Cl−. Molekul air di hadapan atau di belakang ion tidak ditunjukkan.

Apabila sebatian ion larut di dalam air, ion-ion dalam pepejal itu terpisah atau tersebar secara seragam ke seluruh larutan kerana molekul-molekul air mengelilingi atau melarutkan ion, mengurangkan daya elektrostatik yang kuat di antara mereka. Proses ini mewakili perubahan fizikal yang dikenali sebagai pemisahan.

Adakah KCl berasid atau asas?

Dalam kebanyakan keadaan, sebatian ion akan terlepas hampir sepenuhnya jika dilarutkan, atau ia diklasifikasikan sebagai elektrolit kuat.

Mari kita fikirkan apa yang berlaku pada tahap mikroskopik jika kita menambahkan KCl padat ke dalam air. Daya ion dipol menarik molekul positif (hidrogen) molekul air kutub ke ion klorida negatif di permukaan pepejal, atau mereka menarik ujung negatif (oksigen) ke ion kalium positif. Molekul air menembusi antara ion K + atau Cl− individu atau mengelilinginya, mengurangkan daya interionik yang kuat ini mengikat ion bersama atau membiarkannya bergerak menjadi larutan sebagai ion terlarut, seperti yang ditunjukkan oleh Rajah.

Pengurangan daya tarikan elektrostatik membenarkan pergerakan bebas dari setiap ion terhidrat dalam larutan cair, yang mengakibatkan peningkatan gangguan sistem kerana ion berubah dari kedudukan tetap atau tertib mereka dalam kristal ke keadaan mudah alih atau keadaan yang lebih tidak teratur dalam penyelesaiannya.

Peningkatan gangguan ini bertanggungjawab untuk pembubaran banyak sebatian ion, termasuk KCl, yang larut dengan penyerapan haba. dalam kes lain, tarikan elektrostatik antara ion dalam kristal adalah begitu besar, atau daya tarikan ion-dipol antara ion atau molekul air sangat lemah, ini peningkatan gangguan tidak dapat mengimbangi tenaga diperlukan untuk memisahkan ion, atau kristal itu tidak larut. Seperti halnya sebatian seperti kalsium karbonat (batu kapur), kalsium fosfat (komponen anorganik tulang), atau besi oksida (karat).

Elektrolit kovalen

Air tulen adalah pengalir elektrik yang sangat lemah kerana ini adalah ion yang sangat sedikit - hanya sekitar dua dari setiap 1 bilion molekul yang mengion pada suhu 25 ° C. Air mengion jika satu molekul air menyerahkan proton ke molekul air yang lain, menghasilkan ion hidronium atau hidroksida.

H2O (l) + H2O (l) ⇌H3O + (aq) + OH− (aq) (11.2.1) (11.2.1) H2O (l) + H2O (l) ⇌H3O + (aq) + OH− (aq)

Dalam beberapa kes, kita dapati penyelesaian ini dibuat dari sebatian kovalen yang menghasilkan elektrik kerana molekul zat terlarut bertindak balas secara kimia dengan pelarut ke ion penghasil. sebagai contoh, hidrogen klorida tulen adalah gas yang terdiri daripada molekul HCl kovalen.

Gas ini tidak mengandungi ion. Tetapi, jika kita melarutkan hidrogen klorida di dalam air, kita dapati bahawa penyelesaiannya adalah konduktor yang sangat baik. Molekul air memainkan peranan penting dalam pembentukan ion: Larutan hidrogen klorida dalam pelarut lain, seperti benzena, tidak mengalirkan elektrik atau tidak mengandungi ion. Hidrogen klorida adalah asid, atau molekulnya bertindak balas dengan air, memindahkan ion H + ke ion ion hidronium (H3O + H3O +) atau ion klorida (Cl−):

Tindak balas ini pada dasarnya 100% lengkap untuk HCl (iaitu, ini adalah asid kuat dan, akibatnya, elektrolit kuat). Begitu juga, asid atau basa lemah ini hanya bertindak balas sebahagiannya menghasilkan kepekatan ion yang rendah jika larut dalam air atau diklasifikasikan sebagai elektrolit lemah. Pembaca mungkin ingin meninjau perbincangan mengenai asid kuat atau lemah yang diberikan dalam bab sebelumnya teks ini mengenai kelas reaksi atau stoikiometri.

Bahan yang larut dalam air hingga ion hasil disebut elektrolit. Elektrolit mungkin sebatian kovalen yang secara kimia bertindak balas dengan air ke ion penghasil (misalnya, asid atau basa), atau mereka mungkin sebatian ion yang berpisah untuk menghasilkan kation atau anion penyusunnya, jika dilarutkan. Pembubaran sebatian ion difasilitasi oleh tarikan ion-dipol antara ion sebatian atau molekul air kutub.

Bahan ion larut atau asid kuat mengion sepenuhnya atau elektrolit kuat, sementara asid lemah atau basa mengion hanya sedikit atau elektrolit lemah. Nonelektrolit adalah bahan yang tidak menghasilkan ion jika larut di dalam air. dalam KCl, K bermaksud kalium atau Cl bermaksud klorin. Kedua-duanya jika digabungkan membentuk garam inilah yang dikenali sebagai kalium klorida.

Bagaimana KCl mempengaruhi pH?

Apabila KCl dilarutkan di dalam air, ini akan mengion sepenuhnya hingga menghasilkan ion positif atau negatif. K + adalah ion kalium sementara Cl- adalah ion klorida negatif, ini dihasilkan sebagai hasil pembubaran KCl di dalam air.

Dalam KCl, K bermaksud kalium atau Cl bermaksud klorin. Kedua-duanya jika digabungkan membentuk garam inilah yang dikenali sebagai kalium klorida.

Apabila KCl dilarutkan di dalam air, ini akan mengion sepenuhnya hingga menghasilkan ion positif atau negatif. K + adalah ion kalium sementara Cl- adalah ion klorida negatif yang dihasilkan sebagai hasil daripada pembubaran KCl di dalam air. Struktur KCl adalah struktur kisi kristal atau di kisi ini, setiap ion kalium dikelilingi oleh enam ion klorida. Begitu juga, setiap ion klorida dikelilingi oleh 6 ion kalium dalam struktur.

Sementara, jika kita melihat struktur molekul air, ini mempunyai struktur jenis-V. Atom oksigen hadir di pinggir atas atau dua atom hidrogen hadir kerana kedua kaki atom V. Oksigen - hadir di pinggir - adalah ion negatif separa yang mempunyai dua pasang elektron tunggal pada ia. Sebaliknya, hidrogen mempunyai sifat positif sebahagian.

KCl, dalam hal ini, dapat disebut sebagai unit formula, kerana sifat ioniknya. jika air atau KCl bersentuhan langsung antara satu sama lain, atom oksigen separa negatif menarik ion kalium bermuatan positif, atau kalium terlepas dari klorin dalam KCl.

Begitu juga, ion klorida bermuatan negatif tertarik ke arah hidrogen air yang bermuatan positif. K + atau Cl- dari KCl dipisahkan kerana tarikan luaran oleh ion positif atau negatif molekul air.

 • KCl - dikenali sebagai kalium klorida - adalah sebatian kimia polar ini dibentuk oleh pengikatan kalium - logam - atau klorin - bukan logam.

 • Air bertindak sebagai pelarut kutub kerana sifat hidrogen atau oksigen sebahagian positif atau sebahagian negatif dari molekul air.

 • Apabila sebatian kutub - dikenali sebagai elektrolit - larut dalam air, ion positif atau negatif air menarik komponen negatif atau positif sebatian kutub.

 • Daya tarikan ini memaksa sebatian itu dilarutkan dengan memisahkan unsur-unsur asas sintetik.

 • Kalium klorida - KCl - jika terdapat di dalam air sangat membantu dalam mencegah pembengkakan. Kalium klorida bertindak sebagai penstabil tanah liat sementara jika terdapat dalam formasi sensitif air tawar.

 • Apabila kalium klorida ditambahkan ke cairan pecahan berasaskan air, ini berfungsi sebagai penolong dalam mencegah pembengkakan atau kehelan komponen tanah liat.

 • Ini akhirnya menghasilkan kebolehtelapan formasi yang berkurang atau pengeluaran yang hebat dibandingkan dengan formasi tanpa KCl. Semasa bercakap mengenai pH KCl, jelas KCl ini adalah sebatian neutral atau mempunyai pH 7.0.

 • 7 adalah pH neutral atau ini adalah kerana reaksi peneutralan asid-basa semasa pembentukan KCl.

 • Kerana KCl mempunyai kation yang berasal dari asas kuat - KOH - atau anion dari asid kuat - HCl - mereka berdua saling meneutralkan atau dengan itu tidak mempengaruhi kertas pH.

Soalan Lazim

Adakah KCl larut atau tidak larut di dalam air?

Oleh kerana kalium klorida (KCl) melarutkan air di dalam air, ionnya akan terhidrat. Daya ion dipol menarik molekul positif (hidrogen) molekul air kutub ke ion klorida negatif di permukaan pepejal, dan mereka menarik ujung negatif (oksigen) ke ion kalium positif.

Mengapa KCl larut di dalam air?

Kenali setiap garam sebagai berasid, asas, atau neutral. Ion dari KCl berasal dari asid kuat (HCl) dan asas kuat (KOH). Oleh itu, ion tidak akan mempengaruhi keasidan larutan, jadi KCl adalah garam neutral.

Adakah KCl asas semasa larut di dalam air?

Kalium adalah larut dalam air, tetapi ia bertindak balas dengan air seperti yang dijelaskan sebelumnya. Sebatian kalium mungkin larut dalam air.

Adakah kcl larut dalam air?

KCl - juga dikenali sebagai sylvite - adalah elektrolit yang bebas larut dalam air. Dalam KCl, K bermaksud kalium dan Cl bermaksud klorin. Gabungan kedua-duanya membentuk garam yang dikenali sebagai kalium klorida.

Adakah kcl polar?

KCl adalah ionik kerana strukturnya mengandungi ion K + dan Clion.

apa itu kcl?

Kalium Klorida (KCL) adalah garam ion yang mempunyai ikatan antara logam alkali dan halogen. Ini disebut dengan formula kimia KCl dan terdiri dari kation kalium dan anion klorida dalam nisbah 1: 1.

mengapa kalium klorida pepejal tidak mengalirkan elektrik?

Agar suatu bahan dapat mengalirkan elektrik, ia mesti mengandungi zarah-zarah cas seperti elektron dan ion yang dapat bergerak bebas melaluinya. Dalam keadaan pepejal, kalium klorida (seperti sebatian ionik lain) mempunyai ion tetap, oleh itu, mereka tidak bergerak dan tidak dapat mengalirkan elektrik.

asid atau asas kcl

Ion KCl dihasilkan daripada asid kuat (HCl) dan asid asas kuat (HCl) (KOH). Oleh itu, KCl adalah garam neutral kerana keasidan larutan tidak dipengaruhi oleh ion.

kalium klorida elektrolit lemah atau kuat

Kalium klorida (KCl) adalah elektrolit yang kuat kerana ia benar-benar berpisah menjadi ion kalium bermuatan positif dan ion klorida bermuatan negatif apabila dilarutkan di dalam air.

adakah kcl adalah pangkalan?

Ion KCl berasal dari asid kuat (HCl) dan asas kuat (KOH). Oleh itu, tidak ada ion yang akan mempengaruhi keasidan larutan, jadi KCl adalah garam neutral. Oleh itu, penyelesaiannya akan menjadi asas, dan KNO 2 adalah garam asas.

cara memisahkan kalium klorida dari air

Kalium klorida KCl larut dalam air dan dapat dipisahkan dengan penyejatan atau penyulingan.

adakah kalium klorida mengalirkan elektrik

Kalium klorida adalah sumber kalium larut dalam air kristal yang sangat baik untuk kegunaan yang serasi dengan klorida. Sebatian klorida boleh mengalirkan elektrik apabila cair atau larut dalam air. Kalium klorida biasanya tersedia dalam banyak isi.

Ion Kcl

Setiap mol KCl mempunyai 2 mol ion. Satu ion kalium dan satu ion klorida.

jenis ikatan kcl

Kcl mempunyai ikatan ion.

bersifat kcl berasid atau neutral

Ion KCl berasal dari asid kuat (HCl) dan asas kuat (KOH). Oleh itu, tiada ion akan mempengaruhi keasidan larutan, jadi KCl adalah garam neutral.

nama formula kcl

Kalium klorida

Adakah elektrolit kcl?

KCL adalah elektrolit yang kuat.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah KCl larut dalam pelarut bukan kutub?

KCl adalah sebatian ion dan hanya boleh dilarutkan dalam pelarut polar seperti air. Benzena adalah pelarut bukan polar, jadi KCl tidak larut dalam benzena.

S: Apa yang berlaku jika saya mencampurkan KCl dan air?

Apa yang berlaku jika saya mencampurkan kalium klorida dengan air? Ia larut dan membentuk larutan berair ion kalium dan klorida-mudah. Sebagai garam asid kuat dan basa kuat, ia membentuk larutan neutral - tidak ada hidrolisis atau sejenisnya.

Q: Adakah nh4cl larut atau tidak larut dalam air?

Amonium klorida adalah pepejal kristal putih. Ia larut dalam air (37%).

Q: Adakah KCl larut dalam air panas atau sejuk?

Sifat unik kalium klorida adalah bahawa ia lebih larut dalam air panas daripada natrium klorida, tetapi kurang larut dalam air sejuk. Formula kimia: KCl.

Q: Adakah KCl bertindak balas dengan ganas dengan air?

Kalium bertindak balas dengan kuat dengan air untuk menghasilkan setengah mol hidrogen per mol kalium dan air dan menghasilkan kira-kira 47 kilokalori per mol panas. Ia bertindak balas dengan hidrogen pada suhu sekitar 350 ° C (660 ° F) untuk membentuk hidrida.

Q: Adakah air PbCl2 larut dalam air?

PbCl2, PbBr2, dan PbI2 larut dalam air panas. Klorida, bromida, dan iodida yang tidak larut dalam air juga tidak larut dalam asid cair.

Kesimpulannya

Kalium Klorida (KCL) adalah garam ionik yang mempunyai ikatan antara logam alkali dan halogen. Ini disebut dengan formula kimia KCl dan terdiri dari kation kalium dan anion klorida dalam nisbah 1: 1.