Di pelbagai bahagian dunia, kes-kes COVID-19 semakin menurun, sementara negeri-negeri lain mengamati lonjakan. Tetapi wabak itu masih muncul. Doktor, pihak berkuasa kesihatan awam, dan penyelidik berusaha menjawab soalan sukar: Bilakah gelombang pertama ini akan berakhir, dan adakah gelombang Corona kedua akan jatuh?

Adakah gelombang coronavirus pertama berakhir?

Tidak, kita masih dalam gelombang pertama. Untuk beberapa sebab, sejauh mana coronavirus lebih seperti kebingungan daripada gelombang. Wabak COVID-19 di AS melanda kawasan yang berlainan di seluruh negara dengan cara yang berbeza pada pelbagai masa.

Beberapa pusat dan masyarakat telah mengalami gangguan yang teruk dan nampaknya sedang berkembang, kawasan lain tidak mengalami pelbagai kes, dan beberapa negara sekarang hanya mengalami peningkatan COVID-19. Juga jelas bahawa kawasan, di mana orang tinggal atau bekerjasama dalam interaksi dekat telah menghadiri untuk melihat lebih banyak penyebaran coronavirus.

Walaupun beberapa negeri mencatatkan penurunan jumlah jangkitan dan kerugian, gangguan terhad di rumah jagaan dan kes "penyebar cepat" - di mana satu badan yang terjejas menyampaikan jangkitan kepada beberapa orang lain dalam satu kumpulan - terus berlaku.

Mengapa terdapat racem coronavirus?

Ketika bandar-bandar mulai dibuka semula, orang-orang secara semula jadi bersemangat untuk dapat keluar dan meneruskan beberapa latihan rutin mereka. Tetapi kami belum mempunyai rawatan atau vaksin yang aktif, jadi pembukaan semula diharapkan dapat dilakukan dengan selamat sambil menjaga jarak sosial, dan menutup dan mencuci tangan seperti yang telah kami lakukan selama beberapa bulan terakhir. Sebilangan orang melepaskan latihan pembatasan virus ini sebaik sahaja tempat mula dibuka, dan ini boleh menyebabkan bilangan kuman coronavirus bertambah.

Tampaknya ada kelewatan panjang antara perubahan kebijakan dalam masyarakat dan ketika kesannya muncul dalam catatan COVID-19. Sebagai tempat terbuka, perniagaan mungkin tidak melihat apa-apa kesan, seperti peningkatan jumlah kes COVID-19 atau kemasukan ke hospital, seminggu atau dua minggu kemudian. Nampaknya mengambil masa lebih besar, mungkin sebanyak lapan minggu, untuk kesannya muncul dalam data peringkat populasi.

Apabila seseorang terbukti menghidap penyakit koronavirus, diperlukan masa hingga dua minggu sebelum mereka jatuh sakit untuk pergi ke doktor, diuji, dan memasukkan kasusnya ke dalam data. Perlu lebih banyak masa untuk orang tambahan menjadi sakit setelah terdedah kepada individu itu, dan seterusnya. Serangkaian jangkitan mungkin berlaku sebelum peningkatan yang ketara dalam data yang digunakan oleh pegawai kesihatan negeri untuk membendung wabak.

Oleh itu, apabila keadaan mengurangkan langkah berjaga-jaga sosial dan "dibuka semula," kesan perubahan itu mungkin memakan masa sebulan atau lebih akan dapat dilihat. Sudah tentu, gelombang setelah dibuka kembali juga bergantung pada tindakan orang ketika mereka mula bergerak lebih jauh.

RINGKASAN: Jika semua orang terus menggunakan topeng, membersihkan tangan mereka dan mengikuti jarak sosial, pembukaan semula akan membawa hasil yang lebih lemah pada penularan virus daripada di kawasan di mana orang tidak menjaga keselamatan ini secara umum.

Adakah iklim yang hangat membantu mengurangkan hasil COVID-19?

Pada awal wabak ini, beberapa pakar bertanya jika iklim yang lebih panas akan memperlambat tahap koronavirus. Sebilangan penyakit pernafasan, seperti selesema dan selesema, lebih jelas pada masa yang lebih sejuk, oleh itu para penyelidik berusaha untuk mengetahui apakah ini berlaku untuk COVID-19.

Dalam satu penyelidikan, iklim yang hangat menurunkan penyebaran coronavirus sebanyak 20%. Walaupun jalan itu betul-betul di seluruh negara, wabak itu dapat mereda, tetapi tidak mungkin berhenti. Sejauh ini, kami belum melihat bukti bahawa penghantaran SARS-CoV-2 telah diperlahankan oleh iklim yang hangat.

Mengapa pakar bimbang tentang gelombang kedua coronavirus?

Gelombang kedua boleh berlaku sebelum musim gugur, dengan tingkah laku manusia memainkan peranan utama. Orang kecewa. Data telefon bimbit menunjukkan jarak sosial yang berkurang. Perlu beberapa minggu untuk jumlah kes COVID-19 terbentuk setelah pergeseran peranan yang ketara, jadi pada bulan Jun, kita sekarang melihat refleksi dari apa yang sedang berjalan pada awal April. Sejak itu, kami mempunyai cuaca yang cukup: Paskah, Paskah, Hari Ibu, dan Hari Peringatan. Menjelang akhir musim panas ini, kita akan melihat kesan perubahan tingkah laku yang berlaku terhadap peristiwa tersebut dan pada masa itu.

Semasa meramalkan masa depan pandemi COVID-19, pakar melihat pandemi lain dan tindakan penyakit lain. Contohnya merangkumi pandemi selesema 1918 dan penyakit selesema H1N1 2009. Kedua-dua kes ini bermula dengan lonjakan virus pada musim bunga, disertai dengan gelombang kes lain pada musim gugur. Di seluruh dunia, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kebangkitan Corona adalah peringatan. Kawasan yang terkena virus coronavirus pada musim sejuk, seperti China, Itali, dan Iran, masih menjadi pelindung letupan.

RINGKASAN: Beberapa negeri telah menenangkan keadaan dan tindakan menjauhkan sosial, walaupun penyakit baru masih berlaku. Bahkan negara-negara yang mempunyai sistem penguncian yang ketat sepanjang musim sejuk, seperti China, memperhatikan kes baru.

Adakah lonjakan kedua coronavirus akan menjadi lebih berbahaya pada musim gugur?

Ini mungkin kerana orang yang terkena coronavirus dapat meningkatkannya kepada orang lain bahkan sebelum mereka melihat tanda-tanda itu sendiri, dan kami prihatin tentang apa yang akan terjadi ketika penyakit ini berjalan bersama dengan virus pernafasan lain seperti selesema.

Ketika coronavirus pertama kali dikeluarkan di AS pada awal tahun 2020, ia dimulakan dengan jumlah mayat yang dijangkiti sangat sedikit, sehingga memerlukan banyak penutupan. Gelombang kedua dapat dimulakan dengan banyak coronavirus yang tidak diketahui di banyak negeri, dan peluang penularan meningkat apabila orang menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah, yang lebih jelas pada musim gugur dan musim sejuk.

Ia sukar kerana sekarang terdapat banyak rantai penyakit yang harus diikuti. Pada awalnya, kita dapat melakukan penelusuran kontak dan karantina, tetapi sekarang kerana virus ini luas, menjadikannya lebih sukar untuk mengenal pasti dan menguruskan penularan.

Bolehkah seseorang mendapat coronavirus dua kali?

Penyelidik ingin menyelesaikan persoalan ini. Buat masa ini, ia tidak dikenali. Sekiranya SARS-CoV-2 berfungsi seperti virus koronavirus lain, seperti virus yang menyebabkan selesema lembut, beberapa pakar mengatakan anda mungkin dilindungi sebentar dan kemudian kehilangan imuniti dalam beberapa tempoh. Penyelidikan sedang dijalankan, tetapi kami belum memahami apakah jawapan antibodi untuk SARS-CoV-2 melindungi seseorang daripada dijangkiti virus lain kali.

Virus Corona pada Kejatuhan:

Peningkatan kes COVID-19 pada musim gugur boleh membahayakan kerana selesema bermusim cenderung merangsang pada masa yang sama. Sekiranya gelombang coronavirus pada musim gugur dan musim selesema buruk, urutannya dapat membahayakan hospital dan pesakit. Di AS, dalam tempoh selesema 2019-2020, Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit menyenaraikan 39 juta pesakit dan 24,000 kerugian (kematian).

Kebimbangan lain adalah bahawa, sejak pandemi COVID-19 bermula, lebih sedikit anak yang mendapat vaksinasi tahunan mereka. Letupan pertusis (batuk yang mengamuk), campak, selesema, atau penyakit lain yang dapat dicegah pada anak-anak juga boleh melibatkan gambaran tersebut, sehingga menyukarkan doktor dan hospital untuk merawat semua mangsa.

Kekebalan kawanan dari coronavirus?

Kekebalan kawanan adalah istilah kesihatan yang biasa. Apabila orang yang mencukupi dalam masyarakat mempunyai kekebalan dari virus, ia melindungi masyarakat daripada wabak penyakit itu.

Pakar penyakit berjangkit di The Johns Hopkins University mendedahkan bahawa sekitar 70% masyarakat memerlukan kebal terhadap coronavirus ini sebelum kekebalan kawanan dapat berfungsi. Orang mungkin kebal dari coronavirus jika mereka pernah memilikinya, tetapi kita tidak tahu ini. Vaksin yang mudah diakses, selamat, dan berkesan mungkin tidak siap selama berbulan-bulan.

Bersedia untuk Gelombang Kedua Coronavirus

Pakar, klinik, dan dispensari memahami kemungkinan kes COVID-19 mulai berkembang pada musim gugur. Mereka bekerjasama dengan syarikat-syarikat untuk persediaan, dan mereka mengekalkan polisi mereka untuk melindungi pesakit dan anggota pasukan.

Inilah yang boleh anda lakukan dengan serta-merta:

1. Teruskan mempraktikkan penjagaan COVID-19, seperti jarak sosial ( Jarak Sosial ) 2. mencuci tangan dan memakai topeng ( Coronavirus (COVID-19) ). 3. Tetap berhubung dengan pegawai kesihatan daerah, yang dapat memberikan pengetahuan sekiranya fakta COVID-19 mula berkembang di bandar atau bandar anda. 4. Pastikan rumah anda menyimpan makanan, pengamal perubatan, dan stok bernilai dua minggu. 5. Bekerja dengan doktor anda untuk mengesahkan bahawa setiap orang dalam keluarga anda, terutama anak-anak , memerlukan masa untuk mendapatkan vaksin, termasuk selesema selesema tahun ini jika mungkin.

KESIMPULAN:

Adakah gelombang kedua coronavirus mungkin?

Gelombang kedua boleh bermula dengan banyak kes coronavirus yang tidak dikenali di banyak lokasi yang berlainan, dan peluang penularan bertambah apabila orang menghabiskan lebih banyak masa antara satu sama lain, yang lebih jelas pada musim gugur dan musim sejuk. Ini adalah satu cabaran kerana sekarang terdapat banyak rangkaian virus yang harus diikuti.