Isolasi Tank - juga dikenali sebagai tangki apungan, tangki apungan, dan tangki kekurangan deria - adalah tangki air kalis bunyi yang kaya dengan garam Epsom dan dikekalkan pada suhu badan. Tangki kekurangan deria gelap ini digunakan untuk terapi meditasi untuk menenangkan saraf dan badan yang letih, jauh dari bunyi dan pemandangan luaran. Garam Epsom - juga dikenali sebagai magnesium sulfat - membantu mengapung dengan memberikan daya apung.

1. Apakah Tangki Pengasingan?

:small_blue_diamond: Tangki pengasingan, tangki terapung atau kekurangan deria adalah tangki dengan banyak nama. Ia adalah tangki kalis bunyi dan gelap tanpa suara luaran dan pemandangan yang membantu dalam merehatkan saraf.

:small_blue_diamond: Dengan peningkatan kemajuan teknologi, terdapat peningkatan tekanan pekerjaan dalam masyarakat dan terdapat banyak kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia.

:small_blue_diamond: Dengan menggunakan Tangki Pengasingan, orang menjalani terapi rangsangan persekitaran yang terhad untuk relaksasi saraf dan fizikal. REST melibatkan berbaring secara mendatar dalam tangki air kalis bunyi tanpa cahaya yang kaya dengan magnesium sulfat yang menawarkan daya apung.

1.1. Asal Tangki Pengasingan

:small_orange_diamond: Isolation Tank dirancang pada tahun 1954 untuk pertama kalinya oleh ahli sains saraf dan psikoanalis yang berpangkalan di Amerika Syarikat - John Cunningham Lilly.

:small_orange_diamond: Sebagai ahli sains saraf, dia ingin mengkaji prestasi sistem saraf sambil menjauhkan diri dari semua jenis rangsangan luaran.

:small_orange_diamond: Di dunia sekarang, nisbah tekanan yang semakin meningkat - bukan sahaja tekanan persekitaran tetapi juga tekanan diatesis - telah menjadi topik perhatian.

:small_orange_diamond: Sekiranya anda belajar secara terperinci, anda akan mengetahui gejala psikologi tekanan yang menghalang aktiviti rutin seseorang yang mengalami tekanan.

:small_orange_diamond: Oleh itu, John Cunningham Lily keluar dengan idea menarik untuk merancang tangki pengasingan yang membawa gelombang kontroversi besar pada tahun 1960-an.

:small_orange_diamond: Dia menggunakan asid lysergic diethylamide (LSD) - agen halusinasi - dan juga ketamin - agen anestetik - untuk mengkaji kekurangan deria.

:small_orange_diamond: Itu adalah sejenis terapi hipnotisme atau trans seperti yang digunakan untuk mengendurkan saraf dan badan dan satu dekad kemudian, tangki pengasingan mula dibuat secara komersial.

1.2. Bagaimana menggunakan Tangki Pengasingan?

Proses menggunakan tangki pengasingan mungkin berbeza untuk pusat pengapungan yang berbeza, namun beberapa titik sama di mana sahaja. Langkah-langkah ini disenaraikan di bawah:

 1. Setelah sampai ke pusat atau spa Isolasi Tank, anda akan dibimbing untuk membuang semua barang kemas dan kemudian pakaian.

 2. Kemudian anda akan mandi sebelum memasuki tangki.

 3. Kemudian anda dimasukkan ke dalam tangki pengasingan dan tutup penutup tangki. Ini menghilangkan anda semua rangsangan luaran termasuk graviti.

 4. Anda harus berbohong secara mendatar dan membiarkan pengapungan membantu anda dalam keadaan terapung. Garam epsom yang dilarutkan dalam larutan tangki tidak akan membiarkan anda tenggelam.

 5. Selalunya muzik dimainkan pada waktu awal dan melemaskan saraf anda.

 6. Waktu pengapungan bergantung kepada anda atau spa, biasanya selama satu jam.

 1. Apabila waktunya akan berakhir, muzik dimainkan semula selama 5 minit lagi.

 2. Anda akan keluar dari tangki dan mandi semula.

 3. Anda tidak boleh makan sesuatu, sekurang-kurangnya setengah jam sebelum terapung.

 4. Memasuki tangki dengan bisul kulit atau hanya selepas mencukur atau lilin tidak digalakkan untuk mencegah kerengsaan kerana garam Epsom.

:white_check_mark: Ringkasan Isolasi Tank digunakan sebagai terapi kekurangan deria untuk menghilangkan kemurungan, kegelisahan, sakit badan, dan penyakit lain. Garam Epsom digunakan dalam kepekatan tinggi yang membantu anda menyerap magnesium melalui kulit yang mempunyai faedah kesihatan tertentu.

2. Bagaimana membuat Tangki Pengasingan?

 1. Menurut bukti saintifik dan pengalaman yang dikongsi oleh orang yang menggunakan tangki pengasingan, tangki kekurangan deria ini sangat bermanfaat untuk menghilangkan kegelisahan, tekanan, insomnia , dan keletihan fizikal.

 2. Masalah moden mempunyai penyelesaian moden, jadi tanpa perlu bimbang tentang cara menghilangkan kemurungan , orang sering pergi ke spa berdekatan mereka untuk mendapatkan terapi kekurangan deria.

 3. Keapungan dalam Tangki Pengasingan dicapai dengan penambahan sejumlah besar Magnesium sulfat - juga dikenali sebagai garam Epsom - ke dalam tangki air.

 4. Kepekatan garam Epsom yang tinggi meningkatkan ketumpatan air sama seperti laut Mati - Tasik Garam yang terkenal dengan kepekatan garamnya yang tinggi.

 5. Kira-kira 1000 L air digunakan dalam tangki pengasingan bersama dengan penambahan 500-600 kg magnesium sulfat. Ia meningkatkan berat air dalam tangki pengasingan ke paras (kira-kira 1.28) yang menghalang tenggelamnya individu.

2.1. Apa itu garam Epsom?

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Garam Epsom adalah sebatian yang terdiri daripada magnesium, sulfur, dan oksigen. Biasa dikenali sebagai magnesium sulfat, garam Epsom ditambahkan ke dalam air tangki pengasingan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Penambahan garam Epsom dalam jumlah yang tinggi ini bukan sahaja meningkatkan ketumpatan larutan - yang membantu mengambang - tetapi juga mempunyai faedah lain.

2.2. Kelebihan garam Epsom dalam Tangki Pengasingan

:small_orange_diamond: Garam Epsom - juga dikenali sebagai "garam mandi" - merupakan komponen penting dalam tangki pengasingan, adalah sebatian kaya magnesium dan sulfat dan Mg adalah salah satu unsur biomas yang paling banyak.

:small_orange_diamond: Apabila dilarutkan dalam air, ia dipecah menjadi magnesium dan sulfur. Magnesium memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan.

:small_orange_diamond: Beberapa faedah Mg telah disenaraikan di bawah:

 1. Sebagai penghilang tekanan semula jadi, magnesium dalam garam Epsom membantu melegakan kemurungan - pembunuh senyap - dan melegakan sakit otot atau kekejangan otot.

 2. Mengubati insomnia dengan melepaskan melatonin jika anda mencari beberapa cara bagaimana untuk tidur meningkatkan tahap magnesium dalam diet atau menggunakan garam Epsom dalam air mandi.

 3. Mandi dalam air panas dengan garam Epsom mengurangkan fibromyalgia dan sakit artritis akibat keradangan

 1. Menawarkan kelonggaran mental dengan meningkatkan tahap neurotransmitter otak yang menenangkan.

 2. Membantu menghilangkan sakit kepala terutama migrain yang biasanya memerlukan Anti-depresan atau analgesik narkotik.

 3. Membantu menyahtoksin badan dengan mengeluarkan toksin dari badan.

 4. Membantu mengekalkan tahap gula dalam darah dengan meningkatkan kepekaan insulin sel-sel badan.

 5. Meningkatkan prestasi jantung dan membantu mengekalkan tekanan darah dengan mengendurkan saluran darah.

 6. Magnesium adalah bahan utama dalam mengasimilasi kalsium dalam tulang, meningkatkan kepadatan tulang.

 7. Walaupun, dengan trend penggunaan makanan segera yang semakin meningkat terutamanya kerana adanya kemudahan restoran makanan segera - seperti Five Guys Sepanjang jalan - pengambilan magnesium telah dikurangkan.

 8. Terapi kekurangan sensori oleh tangki Isolasi membantu menyerap magnesium melalui kulit, mengekalkan tahap normal Mg dalam badan.

 9. Sulfur juga diserap melalui kulit dalam tangki pengasingan dan memainkan peranan penting dalam pembentukan protein dan sel saraf.

2.3. Apa yang dilakukan oleh kekurangan deria terhadap badan?

 1. Suhu larutan yang terdapat dalam tangki pengasingan atau tangki kekurangan deria dikekalkan hingga suhu badan.

 2. Kepekatan garam Epsom yang tinggi menghalang tenggelam dan individu di dalam tangki terus melayang.

 3. Sebilangan besar selebriti, atlet, atau individu yang mengalami kemurungan normal menjalani terapi kekurangan deria.

 4. Orang yang ingin menjalani terapi ini, memasuki tangki pengasingan tanpa berpakaian, dan tidak mempunyai hubungan dengan dunia luar.

 5. Tidak ada rangsangan luaran seperti cahaya, suara, dan juga graviti setelah menutup penutup tangki pengasingan.

 6. Sama seperti yoga pemulihan , dalam tangki pengasingan dengan atau tanpa mengambil halusinogen, ketika anda mengapung dalam tangki kalis bunyi dan tanpa cahaya, otak anda memerlukan tahap relaksasi yang maksimum.

 7. Beberapa individu dilaporkan mengalami halusinasi ketika mereka menjalani terapi kekurangan deria oleh tangki pengasingan. Ia meningkatkan tahap kreativiti otak.

3. Faedah Tangki Pengasingan

Terapi tangki pengasingan atau tangki kekurangan deria mempunyai pelbagai kesan positif baik secara fizikal dan psikologi. Sebahagian daripada mereka telah disenaraikan di bawah:

1. Mengurangkan tahap kegelisahan

Ia mengurangkan tahap kegelisahan , tidak kira jika anda menjalani terapi kekurangan deria selama satu jam. Ia mengatasi tanda-tanda dan gejala gangguan kecemasan umum, kemurungan, insomnia, dan kegelisahan.

2. Mengubati sakit kronik

REST mempunyai kesan positif dalam merawat sakit kronik, termasuk sakit artritis. Kekejangan otot, migrain, atau sakit kepala ketegangan lain dibebaskan dengan terapi tangki kekurangan deria.

3. Meningkatkan fungsi jantung

Penyakit jantung sering kali disebabkan oleh kemurungan dan kegelisahan yang boleh menyebabkan kegagalan jantung atau hipertensi oleh kekakuan vaskular. Terapi tangki pengasingan membantu meningkatkan fungsi jantung dengan kelonggaran vaskular.

4. Menambah kesejahteraan dan euforia

 • Euforia adalah keadaan kebahagiaan yang melampau. Individu yang pernah mengalami terapi tangki pengasingan, mengaku lebih bahagia setelah menjalani terapi, dan ada yang mendakwa bahawa mereka mempunyai perasaan senang dan optimis.

 • Sebilangan dari mereka telah menceritakan pengalaman mereka untuk mengalami halusinasi dan beberapa pandangan rohani ketika melayang di tangki pengasingan.

Pendek kata:pencil2: Tangki terapung membantu anda menghilangkan kemurungan, kegelisahan, insomnia, meningkatkan fungsi jantung, melegakan kesakitan artritis, dan memberi anda perasaan kesejahteraan dan euforia.

4. Terapi kekurangan deria di rumah

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sama seperti faedah yoga, terapi kekurangan deria digunakan untuk menghilangkan perasaan tekanan, kegelisahan, dan insomnia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Seperti namanya, terapi ini membantu anda menghilangkan deria dari semua rangsangan luaran seperti graviti, cahaya, bunyi, dan lain-lain. Kekurangan deria ini membantu saraf anda menjadi santai, meninggalkan kesan santai keseluruhan pada tubuh.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Terapi kekurangan deria digunakan untuk bermeditasi dan anda juga boleh mempunyai tangki pengasingan di rumah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dengan membina atau membeli tangki pengasingan untuk kediaman anda, REST boleh didapati dengan mudah, dan mencapai tahap meditasi yang tinggi belum menjadi masalah sekarang.

5. Pengalaman Tangki Pengasingan

 1. Semasa menggunakan terapi pengasingan buat pertama kalinya, anda boleh merasa takut. Terutama, jika anda menghidap claustrophobia, anda boleh mempunyai ketakutan yang lebih besar daripada individu biasa.

 2. Setelah terbiasa, rasa takut hilang dan saraf anda mula relaks. Anda tidak dapat merasakan berat badan anda kerana ketiadaan graviti dan terasa seperti anda sedang naik ke udara.

 3. Tidak ada rasa sakit, tidak ada ketakutan, tidak ada kemurungan, tidak ada kegelisahan, hanya rasa senang, santai, dan tanpa berat badan. Kadang-kadang anda mungkin mengalami halusinasi dan perasaan mengantuk.

 4. Mengakses tangki apungan tidak menjadi masalah dengan ketersediaan kemudahan spa dan juga tangki pengasingan untuk kediaman.

6. Kematian tangki pengasingan

:small_blue_diamond: Walaupun tangki pengasingan tidak berkaitan dengan risiko kehidupan menurut Washington Post,

:small_blue_diamond: Pada bulan Mei 2018, seorang jurutera bioteknologi - Aaron Traywick, berusia 28 tahun - ditemui mati di sebuah tangki pengasingan spa float Soulex di Washington.

:small_blue_diamond: Tetapi menurut spa pengapungan Soulex, tangki pengasingan mereka terbukti secara saintifik selamat.

:small_blue_diamond: Walau bagaimanapun, tangki pengasingan tidak selamat untuk individu di bawah 16 tahun dan bagi orang yang mempunyai penyakit tertentu. Tangki terapung tidak disyorkan kepada orang yang mempunyai masalah perubatan berikut:

 1. Kejang

 2. Masalah buah pinggang

 3. Individu yang mempunyai tekanan darah rendah

 4. Dengan masalah gastrik

 5. Ulser atau luka kulit

 6. Dan yang paling penting, individu yang sesak

Soalan lazim

Terapi tangki pengasingan telah menjadi sangat popular untuk menghilangkan kemurungan. Berikut adalah beberapa soalan yang relevan yang telah dijawab dengan cara terbaik untuk memenuhi pertanyaan:

1. Bolehkah anda lemas dalam tangki pengasingan?

:white_check_mark: Tangki pengasingan tidak seperti kolam renang atau kolam yang berisiko lemas. Mereka lebih selamat daripada yang ada kerana terdapat kepekatan garam Epsom yang tinggi di dalam tangki air yang meningkatkan kepadatan air.

:white_check_mark: Garam Epsom menawarkan daya apung dan individu itu tidak tenggelam dalam tangki pengasingan dan terus melayang. Anda tidak akan lemas sehingga anda melakukan ini dengan usaha yang sedar.

2. Adakah anda memakai baju renang di tangki terapung?

:small_orange_diamond: Tangki terapung atau tangki kekurangan deria membantu anda menghilangkan tekanan fizikal dan mental. Anda tidak memakai pakaian semasa memasuki tangki terapung seperti di bilik peribadi.

:small_orange_diamond: Ini digunakan untuk menghilangkan rangsangan luaran dan pakaian mandi mungkin gangguan yang mempengaruhi saraf anda, jadi itu tidak digalakkan.

3. Adakah mereka menukar air di tangki pengasingan?

:black_small_square: Air dalam tangki pengasingan tidak diganti setiap individu. Walau bagaimanapun, air dalam tangki apungan disaring 3-5 kali selepas setiap pengapungan.

:black_small_square: Air di dalam tangki dibersihkan dengan menggunakan penapis karbon dan sinar ultraviolet dan dibasmi kuman dengan bromin atau klorin.

Kesimpulannya

:ballot_box_with_check: Isolasi Tank - juga disebut sebagai tangki apungan, tangki pengurangan deria, atau tangki terapung - adalah tangki kalis bunyi dan tanpa cahaya yang digunakan untuk menghilangkan keletihan dan tekanan fizikal dan mental.

:ballot_box_with_check: Garam Epsom - terdiri daripada magnesium, sulfur, dan oksigen - digunakan untuk meningkatkan ketumpatan air di tangki pengasingan yang membantu individu mengambang. Magnesium menyerap melalui kulit dan mempunyai faedah kesihatan tertentu.

:ballot_box_with_check: Tangki pengasingan juga tersedia untuk digunakan di rumah dan membantu menghilangkan tekanan, insomnia, sakit, migrain, dan keadaan kesihatan tertentu yang lain.

:ballot_box_with_check: Individu dengan luka terbuka, masalah gastrik, dan claustrophobia biasanya disarankan untuk mengelakkan penggunaan tangki. Kematian tidak berlaku dalam tangki pengasingan dan jika berlaku, ia mungkin disebabkan oleh sebab lain.

Baca artikel berkaitan

Apakah tindak balas psikologi positif terhadap tekanan? Berapa kerap anda mesti melakukan yoga? Adakah yoga baik untuk menurunkan berat badan? Bagaimana memulakan yoga?

Tangki pengasingan, tangki pelemahan deria, tangki pengapungan, atau pelampung digunakan untuk terapi rangsangan persekitaran terhad (REST). Ia tahan cahaya atau gelap, kalis bunyi, suhunya sama dengan suhu kulit anda, dan dipenuhi dengan air masin hingga kaki atau kurang. Air dalam tangki pengasingan atau tangki kekurangan deria hampir tepu dengan magnesium sulfat (Garam Epsom), yang membantu orang itu mengapung dengan lebih mudah.

John C. Lilly, seorang doktor Amerika, dan ahli sains saraf merancang tangki pengasingan pertama pada tahun 1954. Tangki pengasingan komersial dibuat dan dikaji untuk faedah kesihatan pada tahun 1970-an. Pada masa lalu terdapat banyak masalah kepercayaan tentang hal itu pada orang mengenai keselamatannya, oleh sebab itu ia tidak mudah didapati? Kini seharian mencari tangki apungan adalah mudah kerana spa dan pusat apungan menawarkan terapi pengapungan. Manfaat kesihatannya seperti di bawah.

 • Mengurangkan kegelisahan dan tekanan

 • Mengurangkan kesakitan

 • Memperbaiki tidur

 • Kelonggaran otot

 • Tingkatkan tumpuan dan tumpuan

Risiko tangki pengasingan

Semasa penyelidik meneliti risiko tangki pengasingan, mereka melaporkan risiko kesihatan yang sangat kecil ketika peserta atau sukarelawan berada dalam keadaan sihat atau benar-benar stabil untuk kesihatan. Tetapi penyelidikan juga menunjukkan bahawa jika seseorang sudah mengalami halusinasi, maka tangki pengasingan dapat mengganggu orang itu. Dan mereka mungkin mengalami halusinasi seperti psikosis.

Pada tahun 2015 kajian kecil dilakukan oleh penyelidik mengenai tangki pengasingan. Penyelidik membahagikan sukarelawan kepada dua kumpulan; pengelompokan ini dilakukan berdasarkan mana sukarelawan terdedah kepada halusinasi. Dalam kajian itu, para penyelidik mendapati bahawa, jika seseorang mengalami halusinasi, orang itu harus berhenti pergi ke tangki pengasingan, kerana di dalam tangki dia dapat mengalami halusinasi dan itu tidak akan baik untuk kesihatan mental.

Sebilangan orang lain mungkin tidak menikmati tangki pengasingan, yang takut menghabiskan masa dalam kegelapan , kedap suara, tertutup, dan ruang terpencil. Orang seperti ini harus mengelakkan tangki kekurangan deria. Kejadian kemalangan lemas di tangki pengapungan sangat jarang berlaku tetapi mungkin berlaku, apabila seseorang mabuk atau tinggi kerana dadah maka dia mesti dicegah memasuki tangki.

RINGKASAN Tangki pengasingan digunakan untuk terapi rangsangan persekitaran terhad (REST). Air dalam tangki pengasingan tepu dengan magnesium sulfat (Garam Epsom), yang membantu orang mengapung dengan lebih mudah. Dengan banyak manfaat kesihatan seperti meningkatkan tidur, meningkatkan fokus, dan mengurangkan rasa sakit tetapi boleh menakutkan bagi mereka yang mengalami halusinasi.

Kesimpulannya

Tangki pengasingan digunakan secara meluas di seluruh dunia, jika anda ingin mendapatkan detik - detik damai dan keluar dari dunia yang bising ini, tangki pengasingan adalah pilihan terbaik untuk anda. Saya harap anda menikmati pembacaan ini dan jika ya, sila kongsikan penulisan ini.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Adakah anda memakai pakaian dalam tangki pengasingan?

Sebilangan besar orang mengelak daripada memakai pakaian dalam tangki pengasingan kerana ia adalah tempat persendirian. Sekiranya ada yang memakai pakaian di dalam tangki, pakaian ini akan menyentuh dan menekan badan dan boleh menyebabkan gangguan.

Adakah tangki pengasingan menakutkan?

Kajian menunjukkan bahawa orang boleh mengalami halusinasi seperti psikosis, yang boleh mengganggu.

Bolehkah tangki pengasingan membuat anda sakit?

Ini boleh membuat anda sakit ketika kelembapan tinggi terjadi di dalam tangki oleh air dan suhu udara, yang boleh mengakibatkan mual.

Adakah terapung membantu mengurangkan berat badan?

Ini boleh memicu motivasi diri dan anda dapat menggunakan motivasi tersebut untuk menurunkan berat badan. Seperti yang kita ketahui, ini akan meningkatkan daya tumpuan maka anda akan lebih fokus untuk menurunkan berat badan.

Adakah tangki pengasingan mengeringkan anda?

Anda akan berasa sutera dan halus setelah menghabiskan masa di tangki pengasingan. Anda tidak akan mengalami dehidrasi.