Budaya dan tradisi Jepun adalah kompleks dan indah. Jepun, diucapkan Nippon atau Nihon dalam bahasa Jepun, adalah negara pulau yang terletak di Lautan Pasifik di lepas pantai benua Asia.

negara yang terletak di Lautan Pasifik Budaya Jepun awal sangat terkesan oleh China
Bahasa kebangsaan adalah bahasa Jepun Kimono adalah pakaian kebangsaan Jepun

Budaya Jepun:

budaya jepun

Budaya Jepun awal sangat terkesan oleh China. sepanjang tempoh Edo, Jepun menjalankan kebijakan pengasingan yang ketat dan menutup pintu untuk sebarang atau semua hubungan dengan dunia kulit. Ini memupuk budaya Jepun yang unik. setelah kejatuhan era itu pada tahun 1868, Jepun berubah. Pendekatan ini dicapai dengan memanfaatkan kebiasaan budaya dari seluruh dunia dan mencampurkannya dengan budaya yang dibentuk dalam zaman Edo. Selama bertahun-tahun, peradaban telah mempengaruhi semua aspek budaya Jepun, serta seni, gaya hidup, dan makanan.

Bahasa:

Bahasa kebangsaan adalah bahasa Jepun , yang merupakan bahasa utama negara. Orang Jepun kuno atau Kanbun berasal dari China, dan watak Jepun tertua Kojiki ditulis pada awal abad ke-8 dan ditulis terutamanya dalam huruf Cina kuno. Orang Jepun moden berasal dari zaman Edo antara tahun 1603 dan 1868. Jepun baru-baru ini mengadopsi contoh budaya, idea, dan tulisan Barat.

Budaya Jepun mempunyai sistem perbendaharaan kata aksen nada yang berbeza. Orang Jepun awal terkenal dengan status mereka pada abad ke-8 ketika orang Jepun menyusun tiga karya besar Jepun kuno. Bahasa Jepun boleh didapati dalam dokumen Cina sejak tahun 256 Masihi. Orang Jepun tidak mempunyai hubungan genetik dengan orang Cina [4], tetapi ia berasal dari keluarga bahasa yang sama sekali berbeza yang disebut Jepun. Bahasa Jepun ditulis menggunakan gabungan tiga watak: Kanji, Hiragana, dan Katakana. Aksara Cina atau watak Cina (kanji) sering digunakan sebagai ideogram bukan fonetik dalam penulisan Jepun, dan sejarahnya dapat ditelusuri hingga tahun 50 Masihi. Sebelum itu, tidak ada bahasa bertulis di Jepun.

Kini terdapat sebilangan besar watak Jepun moden yang mempunyai makna yang berbeza dari watak Cina yang sesuai yang digunakan dalam bahasa Cina moden. Perbandingan Karakter Cina Sederhana dan Karakter Cina Moden Orang Jepun umumnya menggunakan watak Cina yang lebih sedikit, terutamanya untuk kata nama, kata sifat, dan kata kerja. Kedua-dua hiragana dan katakana adalah huruf suku kata yang berasal dari banyak kana pada abad ke-5 di China.

RINGKASAN: Hiragana dan katakana berasal dari watak Cina yang dipermudahkan; hiragana berasal sekitar abad ke-9 dan digunakan terutamanya oleh wanita dalam bahasa tidak rasmi, sementara katakana digunakan terutamanya oleh lelaki dalam bahasa formal. Kedua-duanya digunakan oleh semua orang pada abad ke-10. Orang Jepun, terutamanya nama dan logo syarikat, iklan, dan menaip dalam bahasa Jepun di komputer. Angka Arab India banyak digunakan dalam angka, tetapi angka tradisional Cina dan Jepun banyak digunakan.

Agama:

Jepun mempunyai dua agama utama: Shintoisme dan Buddhisme. Shintoisme adalah agama Jepun, dan agama Buddha diperkenalkan dari China pada abad ke-6 Masihi. Satu tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa 39% orang Jepun menyebut diri mereka Buddha, 3.9% adalah Shintoists, dan 2.3% adalah Kristian.

Menurut kajian statistik agama tahunan 2018 oleh Kementerian Kebudayaan Jepun, 66.7% penduduknya beragama Buddha, 69.0% adalah penganut Shintois, dan 7.7% adalah agama lain. Menurut Penyelidikan Agama Tahunan 2018 oleh Kementerian Kebudayaan Kerajaan Jepun, terdapat kira - kira 2 juta di Jepun, iaitu hanya 1.5% penduduknya beragama Kristian.

Umat ​​Islam (70,000 orang) adalah pendatang . Juga, walaupun skala jauh lebih kecil, komuniti etnik Jepun. Dalam agama Buddha, kedudukan seseorang dalam masyarakat dianggap tidak penting. Sebaliknya, perbuatan baik atau jahat mereka dihargai kerana setiap orang akan sakit, tua, mati, dan akhirnya menjelma kembali ke kehidupan baru pada satu ketika. Ia dipanggil penjelmaan semula; penderitaan yang dialami orang dalam kehidupan dilihat sebagai salah satu cara untuk memastikan masa depan yang lebih baik, dan tujuan utama agama Buddha adalah untuk mengelakkan pusingan kematian dan kelahiran semula dengan memperoleh pemahaman yang benar.

Perayaan:

Di Jepun, festival terbesar pada Malam Tahun Baru. Pada musim bunga dan musim panas, orang akan meraikan dewa-dewa bumi dan laut atau membuat pengorbanan. Setiap bandar ada pengorbanannya, dan semua orang datang ke hari cuti ini.

Sukan:

Sukan memainkan peranan penting dalam budaya Jepun. bergulat, judo, dan seni mempertahankan diri adalah sukan kuno di Jepun, sedangkan bola keranjang , bola sepak, dan bola sepak diadopsi oleh budaya yang berbeza. Sumo adalah permainan kebangsaan Jepun, jadi cara ini telah dipraktikkan terutamanya di Jepun. sumo bergaya digayakan dalam jumlah Edo dan hampir tidak berubah sejak itu. Besbol adalah sukan pilihan di negara ini. ia pertama kali diperkenalkan di negara ini pada tahun 1872 dan sejak itu terkenal.

Struktur keluarga:

Unit keluarga tradisional Jepun disebut "Kazoku" dan terdiri daripada ibu, ayah, dan anak-anak mereka. Secara tradisinya, Kazoku sering tinggal bersama ibu bapa yang lebih tua. Walau bagaimanapun, jumlah isi rumah dalam tiga generasi terakhir menjadi lebih moden.

Makanan:

Individu Jepun di mana-mana sahaja di negara ini makan ikan. Jepun adalah pengimport ikan terkemuka di dunia, dengan kuat 12% ikan yang ditangkap di dunia. hidangan yang paling terkenal di Jepun adalah sushi, hidangan yang dibuat dengan ikan kontemporari. Ikan, alga, dan nasi sedikit perasa. orang Jepun juga mengambil daging lembu, ayam, dan daging babi sebagai sebahagian daripada makanan harian mereka.

Watak kebangsaan:

"Karakter nasional" dalam bahasa Jepun dieja Nihonjinron, yang bermaksud "teori / perbincangan Jepun" dan merujuk kepada teks mengenai topik yang biasanya menarik minat sosiologi, psikologi, sejarah, linguistik, dan falsafah . Tetapi tekankan andaian atau pendapat penulis pengecualian Jepun; terutamanya ditulis oleh orang Jepun di Jepun, tetapi ada juga beberapa contoh terkenal yang ditulis oleh orang asing, wartawan, dan juga sarjana.

Sastera:

Karya-karya awal sastera budaya Jepun sangat dipengaruhi oleh hubungan budaya dengan sastera China dan Cina, dan ia biasanya ditulis dalam bahasa Cina klasik . Seiring waktu, ketika penulis Jepun mulai menuliskan kisah mereka sendiri mengenai Jepun, sastera Jepun menjadi gaya mereka. Kisah Genji yang ditulis oleh Shikibu Murasaki dalam jumlah Heian dikenali sebagai komposisi sastera tunggal di Jepun. Sejak Jepun mempunyai pelabuhannya pada abad kesembilan belas.

Seni halus:

Skrip Jepun digambarkan dengan sapuan kuas yang anggun. ia dianggap sebagai bentuk standard dan kaedah memindahkan maklumat bertulis. Karya kaligrafi khas akan terdiri daripada frasa, puisi, cerita, dan juga watak yang digambarkan. Kamu punya; reka bentuk dan format kaligrafi akan meniru tema melalui aspek yang menyerupai nuansa huruf dan oleh itu kepantasan pukulan. Terdapat banyak jenis yang berbeza kaligrafi Jepun yang perlu ketara usaha. Dalam beberapa kes, akan memerlukan lebih dari 100 percubaan untuk mendorong hasil yang anda inginkan untuk satu watak. Bentuk skrip ini dinamakan kaligrafi, yang secara akurat berarti bahwa "jenis tulisan atau kaligrafi yang berlimpah", atau pada umumnya, disuruh menuliskan, "belajar menulis hieroglif". jenis ini biasanya dikelirukan dengan kaligrafi dakwat. -e art (墨 絵), secara harfiah bermaksud lukisan dakwat, iaitu seni melukis pemandangan atau objek dengan dakwat hitam yang dicairkan.

Berus telah lama menjadi seni AN di Jepun: sisir boleh menjadi alat penulisan dan lukisan kuno, dan kualitinya sebagai alat seniman juga tentu saja. Haiwan peliharaan, pemandangan, atau seseorang. Kerajinan China diperkenalkan ke Jepun sekitar abad ketujuh, dan washi kemudian dikembangkan. Teknik melukis tradisional Jepun masih digunakan hingga kini, seperti teknik yang dipinjam dari benua Asia dan oleh itu Barat. Genre lukisan, menyerupai kuliah Luye pada abad keenam belas. Seniman Jepun yang terkenal merangkumi Shikano Yamaraku, Maruyama Okyo, dan Tanibancho.

Ukiyoe, yang secara tepat berarti "imej dunia terapung", boleh menjadi cetakan kayu yang menunjukkan ciri-ciri seni Jepun sebelum era Meiji. hasil cetakan ini akan dihasilkan secara besar-besaran, mereka berjaya mencapai puncaknya pada 17hb. ini boleh menjadi seni hiasan bunga Jepun. ia terkenal di seluruh dunia kerana tekanan pada keharmonian, warna, irama, dan reka bentuk yang elegan dan ringkas. Seni ini digunakan terutamanya dalam pameran. Ini mencerminkan musim dan tidak semata-mata melambangkan bunga itu sendiri.

Pakaian tradisional:

Kimono adalah kostum nasional Jepun, yang berasal dari kostum pengadilan China setelah kedua utusan itu bertukar pada zaman Nara (Dinasti Tang Cina). Perkataan "kimono" secara harfiah bermaksud "sesuatu yang dapat dipikul di bahu seseorang"; namun, istilah tersebut berasal dari zaman Edo. Sebelum itu, sebagian besar pakaian gaya kimono disebut kosode (lengan pendek), sedangkan lengan panjang Pakaian itu disebut furisode (lengan berkibar). Versi awal kimono sangat dipengaruhi oleh pakaian tradisional Cina hari ini yang disebut Hanfu (Hanfu dalam bahasa Jepun). Pengaruh ini tersebar melalui misi duta besar Jepun ke China, yang membawa kepada penyebaran awal budaya Cina di Jepun.

Seperti pada abad ke-5 Masihi, namun pada abad ke-8, fesyen Cina menjadi popular. Setelah misi Dinasti Tang di China dihapuskan pada abad ke-20, fesyen ini dikembangkan secara mandiri dengan bertali leher V, fesyen dan pendahulu yang paling feminin. Fesyen wanita. Kimono moden. Kimono dan semua pakaian tradisional Jepang lainnya secara kolektif disebut sebagai "和 福", yang berarti "pakaian Jepang", dibandingkan dengan pakaian gaya Barat "yofuku". Kimono terdapat dalam pelbagai warna dan gaya. Lelaki biasanya memakai warna yang lebih gelap atau lebih lembut, sementara wanita cenderung memakai warna yang lebih ringan dan lebih lembut, terutama wanita muda, yang biasanya menggunakan reka bentuk abstrak atau bunga yang kompleks . Dalam beberapa dekad yang lalu, wanita yang sudah berkahwin memakai kimono lengan pendek, sementara wanita lajang memakai kimono lengan panjang dalam keadaan formal dan tidak rasmi. Walau bagaimanapun, peningkatan usia perkahwinan yang rata-rata dan jumlah wanita yang belum berkahwin di Jepun telah menyumbang kepada peningkatan jumlah wanita yang belum berkahwin. Jurang antara panjang dan usia: Sebilangan besar wanita berusia dua puluhan hanya memakai kimono lengan panjang untuk majlis rasmi. Dan kebanyakan wanita berusia dua puluhan memakai kimono lengan pendek pada majlis rasmi.

Seni pemasangan:

Reka bentuk Jepun pada awalnya sangat dipengaruhi oleh seni bina Cina, namun kemudian mengembangkan beberapa pilihan khas Jepun. contoh seni bina kuno dapat dilihat di kuil, kuil, dan istana di pusat bandar dan Nara. sebilangan bangunan ini dirancang dengan taman tradisional. kagum dengan pemikiran Zen. banyak arkitek moden, setanding dengan Yoshio Taniguchi dan Tadao Ando, ​​terkenal kerana gabungan pengaruh kajian tradisional Jepun dan Barat. Seni bina taman kuno Jepun diambil kira untuk memiliki cara yang serupa dengan seni bina tradisional, dan masing-masing dipengaruhi oleh asal-usul sejarah dan spiritual yang serupa. prinsip gaya asas kebun tradisional adalah membentuk lanskap dalam bentuk lukisan pemandangan monokromatik tiga dimensi (Sumi), yang dikenali sebagai Sumi-e atau suibokuga, atau minimum dipengaruhi oleh mereka; Gaya taman Jepun menjadi Bersekutu dalam seni Kejururawatan. Arca Jepun kuno memberi tumpuan kepada patung Buddha, setanding dengan Tathagata, dewa, dan Mya.

Arca tertua di Jepun ialah patung kayu Amitabha di Kuil Zenkoji. dalam tempoh NARA, pemerintah nasional membuat patung Buddha untuk memperluas prestasinya. Contoh-contoh ini dapat dilihat di NARA dan Kyoto yang bergaya, terutama di patung Buddha Brobdingnagian Vairocana di Kuil Todaiji. Kayu secara historis telah digunakan sebagai bahan utama di Jepun bersama dengan seni bina Jepun kuno. Dicat, berlapis emas, atau dicat dengan warna-warna terang, pada dasarnya hanya terdapat beberapa jejak di permukaan. Gangsa dan logam yang berlainan nampaknya tidak banyak digunakan. bahan yang berbeza setanding dengan batu dan seramik telah memainkan peranan yang sangat diperlukan dalam arca tradisional .

Muzik:

Muzik Jepun merangkumi pelakon dengan pelbagai gaya, baik tradisional dan moden. Kata Jepun untuk muzik adalah Ongaku (音 楽), yang menggabungkan watak Cina "er" (音, "声") dan watak Cina "gaku" (楽, "Nikmati"). [18] Jepun adalah pasaran muzik kedua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat dan pasaran muzik terbesar di Asia [19] [20], di antaranya artis Jepun menyumbang sebahagian besar pasaran. [Tawaran yang Diperlukan] Kelab Karaoke sering memainkan muzik tempatan. Muzik tradisional Jepun sangat berbeza dengan muzik Barat. Ia berdasarkan selang pernafasan manusia dan bukannya masa matematik; muzik tradisional juga mudah meluncur antara nota, yang tidak biasa dalam muzik Barat. Pada tahun 1873, seorang pengembara Britain percaya bahawa muzik Jepun "menimbulkan tentangan kuat dari orang Eropah.

Seni persembahan:

Empat teater tradisional utama di Jepun adalah Tidak (atau Tidak), Kyogen, Kabuki, dan Bunraku. Tetapi ia berasal dari gabungan muzik Saru dan muzik dan tarian Kanami dan Zeami Motokiyo. Aspeknya adalah topeng bergaya, kostum, dan gerakan, kadang-kadang disertai dengan kipas yang dapat mewakili objek lain. Pertunjukan Noh dan Kyogen bergantian muncul. Secara tradisinya terdapat lima, tetapi sekarang ia berada dalam kumpulan tiga orang. Asal retorik humor agak awal, dan berkaitan dengan aktiviti hiburan pada abad ke-8. Topeng jarang digunakan di Kyogen, dan walaupun karya-karya ini dapat dikaitkan dengan karya Noh, hari ini banyak Kabuki muncul dalam pertunjukan dan tarian di Izumo no Kuni, Kyoto pada zaman Edo awal.

Pada tahun 1629, kerana kekhawatiran mengenai jumlah pelakon wanita yang berlebihan dalam pelacuran, pemerintah melarang wanita untuk turut serta, dan peranan wanita hanya dilahirkan untuk lelaki (onnagata). Percubaan baru-baru ini untuk membawa pelakon itu kembali ke Kabuki belum disetujui. Ciri lain Kabuki adalah penggunaan alat solek pada pelakon yang melakukan drama sejarah (kumari) dan lagu rakyat Nagata. Teater boneka Jepun (bunraku) dikembangkan pada masa yang sama dengan Kabuki, sama ada dalam pertandingan atau kerjasama dengan pelakon dan penulis. Walau bagaimanapun, asal usul Bunraku lebih tua dan dapat ditelusuri sejak zaman Heian. Pada tahun 1914, syarikat pakaian wanita Takarazuka Revue ditubuhkan dan memperkenalkan majalah ke Jepun.

Budaya Japenese yang terkenal:

Budaya pop Jepun bukan sahaja mencerminkan pandangan dan kebimbangan semasa tetapi juga menyentuh masa lalu. Filem, rancangan TV, komik, muzik, animasi, dan permainan video yang popular semuanya telah dikembangkan dari tradisi sastera dan seni kuno , dan terdapat banyak di antaranya. Tema dan gaya persembahan dapat ditelusuri kembali ke bentuk seni tradisional. Bentuk budaya popular yang moden, seperti bentuk tradisional, bukan sahaja menggembirakan orang Jepun moden tetapi juga membolehkan mereka memintas masalah dunia perindustrian. Ini sangat popular di seluruh dunia, dan masih sama dengan permainan video, fesyen, dan pertunjukan permainan Jepun. Pada akhir 1980-an, keluarga menjadi tumpuan aktiviti riadah, seperti perjalanan ke taman atau jalan-jalan membeli-belah.

Orang Jepun umumnya dianggap sebagai kumpulan kerja dengan sedikit masa lapang, dan mereka mencari hiburan sebanyak mungkin. Bekerja, nikmati komik kegemaran anda atau gunakan fon kepala untuk mendengar muzik popular terkini. Sediakan pelbagai pilihan hiburan yang popular. Terdapat banyak muzik, filem, dan produk dari industri manga dan anime yang hebat untuk dipilih. Jenis hiburan lain ada. Pusat permainan, lorong boling, dan karaoke adalah tempat yang popular untuk remaja, sementara warga emas boleh bermain shogi atau mengunjungi salun khas. Industri penerbitan, filem / video, muzik / audio, dan permainan Jepun telah bersama-sama membentuk industri kandungan Jepun yang baru muncul.

Simbol kebangsaan:

Tanah Jepun dijumpai di sebelah timur benua Asia. Jepun dianggap sebagai negara paling timur di Asia kerana Lautan Pasifik yang besar di sebelah timur Jepun. Pulau Natori adalah pulau paling timur di Jepun. Oleh itu, Jepun adalah negara di mana sahaja matahari terbit di benua Asia. Karakter Cina yang memunculkan nama Jepun bermaksud "asal matahari" (Jepun). Dalam bahasa Jepun, disebut sebagai "Nihon" atau "Nippon" dan biasanya disebut sebagai "negara matahari terbit". Nisshki (bab Jepun ife, "matahari terbit") adalah bendera kebangsaan Jepun. Ia melambangkan matahari terbit, Jepun yang benar. Penyebutan awal bendera Rising Sun adalah pada abad ketujuh Masihi. Pada tahun 607, surat politik yang dimulai dengan "Dari Kaisar Matahari Terbit" dikirim ke prinsip Kaisar Sui dari China.

Kepentingan utama matahari dalam budaya Jepun dicerminkan pada bendera dan nilai budaya alternatif. Begitu juga, Pasukan perlindungan Jepun juga menyertakan bendera yang melambangkan matahari. Matahari juga memainkan peranan yang sangat penting dalam mitologi dan agama Jepun, kerana maharaja dianggap sebagai keturunan langsung dari jelmaan penjelmaan Jepun, Amaterasu. Dalam Shintoisme, dia diperhitungkan oleh dewi matahari dan juga alam semesta. Maharaja adalah "imej kesatuan negara dan rakyat". Jinmu-tennō (神 武天皇, Jinmu-tennō) adalah bapa permulaan Jepun. Haiwan nasional adalah burung, koi, dan rama-rama raja ungu yang tidak berpengalaman. Meterai Jepun yang baik adalah salah satu daripada Segel yang baik dan Lambang Nasional. dimanfaatkan oleh maharaja Jepun dan anggota rumah (mon). Bunga sakura (Prunus serrulata) dan bunga krisan adalah bunga kebangsaan Jepun yang sebenarnya. Hidangan nasional de facto Jepun adalah sushi, kari Jepun, dan ramen.

Sake adalah semangat kebangsaan yang sebenarnya. Fujiyama (Fujisan, Fujisan) adalah gunung kebangsaan Jepun. di samping Tate 'Cairn dan Hakusan, ia terkenal sebagai satu di semua "Three Sacred MountainsSailingi Mountain, Sailing Mountain" di Jepun. ia juga merupakan tempat pemandangan yang istimewa dan salah satu tempat bersejarah Jepun. gunung yang paling tinggi telah menjadi titik topografi sejak zaman kuno Sebagai citra nasional negara ini, Gunung Fuji telah digambarkan dalam berbagai seni dan media, sesuai dengan lukisan, cetakan kayu (seperti tiga puluh enam pemandangan Gunung Fuji), puisi, muzik, drama, filem, manga, animasi , dan seramik.

Seni halus:

Kaligrafi Jepun digambarkan dengan sapuan kuas halus. Ia dianggap sebagai bentuk seni tradisional dan alat untuk menyampaikan maklumat bertulis. Karya kaligrafi khas boleh terdiri daripada frasa, puisi, cerita, dan bahkan watak yang digambarkan. Kamu punya; gaya dan format kaligrafi dapat meniru tema melalui aspek seperti tekstur huruf dan kepantasan sebatan. Terdapat beberapa gaya kaligrafi Jepun yang memerlukan usaha yang tinggi. Dalam beberapa kes, mungkin memerlukan lebih dari seratus percubaan untuk mendapatkan hasil yang anda inginkan untuk satu watak. Bentuk kaligrafi ini disebut kaligrafi, yang bermaksud "jenis tulisan atau kaligrafi tertentu", atau lebih umum, belajar menulis, "belajar menulis hieroglif". Bentuk ini sering dikelirukan dengan seni kaligrafi. de Sumi-e (墨 絵), secara harfiah bermaksud lukisan dakwat, adalah seni melukis pemandangan atau objek dengan dakwat hitam yang dicairkan . Berus telah lama menjadi seni di Jepun: kuas adalah alat penulisan dan lukisan tradisional, dan popularitinya sebagai alat seniman mungkin sudah tentu. Makhluk, pemandangan, atau watak.

Pembuatan kertas Cina diperkenalkan ke Jepun sekitar abad ke-7, dan washi kemudian dikembangkan. Teknik melukis tradisional Jepun masih digunakan hingga kini, seperti teknik yang dipinjam dari benua Asia dan Barat. Genre lukisan, seperti Sekolah Luye pada abad ke-16. Artis Jepun yang terkenal termasuk Kanoyama Raku, Maruyama Okukyo, dan Taniwacho Ukiyo-e, yang bermaksud "Ukiyo-e", adalah cetakan kayu yang menunjukkan ciri-ciri seni Jepun pra-Meiji. Kerana cetakan ini dapat dihasilkan secara besar-besaran, kebanyakan penduduk Jepun dapat menggunakannya. . Mereka yang tidak cukup kaya untuk membeli lukisan asli pada zaman kegemilangan dari abad ke-17 hingga abad ke-20. Ini adalah seni karangan bunga Jepun. Dia terkenal di peringkat antarabangsa kerana mementingkan keharmonian, warna, irama, dan reka bentuk yang elegan dan sederhana. Seni ini terutama memfokuskan penggambaran musim, dan makna simboliknya bukan hanya bunga itu sendiri.

Fakta menarik mengenai Jepun:

fakta Jepun

Jepun mempunyai salah satu kadar jenayah terendah di dunia - Jepun adalah salah satu negara paling selamat di dunia. Oleh itu, jika anda bimbang tentang jenayah, anda mungkin harus mempertimbangkan untuk pindah ke sini. Jenayah yang sering berlaku di sini ialah kecurian basikal . Di kereta bawah tanah dan kereta api, anda dapat melihat penduduk tempatan tertidur, dengan telefon bimbit di tangan, atau anda dapat melihatnya. Orang tidak akan mengunci rumah atau basikal mereka sepanjang masa! Ia selamat di Jepun.

Terdapat lebih tua daripada kanak - kanak - Ini adalah fakta yang sangat menyedihkan di Jepun kerana sebenarnya, ini adalah masalah besar dan tidak ada kesuburan di sini. Dalam masyarakat Jepun moden, orang tidak mempunyai masa dan wang untuk menyara keluarga mereka. Terdapat banyak orang berumur berbanding anak muda. Adakah anda tahu bahawa mereka menjual lebih banyak lampin dewasa daripada lampin bayi? Saya tidak mengenali anda, tetapi bagi saya, ini adalah salah satu fakta pelik mengenai Jepun! Okinawa adalah salah satu negara dengan jangka hayat terpanjang di dunia. Pada masa ini, dua orang Jepun yang hidup paling lama di dunia berumur 117 dan 116 tahun.

Sebilangan besar mesin di dunia - Semasa melakukan perjalanan di Jepun, satu perkara yang akan anda perhatikan adalah sebilangan besar mesin layan diri, hampir di mana-mana, di mana-mana sahaja, dan mereka adalah sebahagian daripada budaya Jepun moden. Banyak restoran juga mula memasang mesin penjual pesanan, tetapi mereka juga merupakan cara yang sangat mudah bagi syarikat menjual minuman dan menjana wang tanpa membayar pekerja mereka. Kopi panas dan sejuk dari mesin layan diri dan pelbagai minuman lain termasuk air mineral. Terdapat juga banyak mesin layan diri yang menjual makanan ringan dan bahan makanan di bandar.

Jepun terdiri daripada 6.852 pulau kecil - Anda mungkin tahu bahawa Jepun adalah negara pulau, tetapi tahukah anda bahawa Jepun mempunyai lebih dari 6,800 pulau? Empat pulau terbesar adalah Honshu, Hokkaido, Kyushu, dan Shikoku, yang bersama-sama menyumbang sekitar 97% dari keseluruhan luas tanah. Jangan lupa pulau syurga Okinawa, di mana terdapat pantai yang indah dan iklim tropika. Pulau utama Jepun juga merupakan salah satu yang terbesar di dunia.

Soalan Lazim:

S1: Apakah budaya utama Jepun?

J: Shintoisme dan Buddhisme Shintoisme dan Buddhisme adalah agama utama di Jepun. Menurut tinjauan agama 2018 yang dilakukan oleh institusi kebudayaan pemerintah Jepun, 66.7% penduduknya beragama Buddha dan 69.0% adalah penganut Shintois. 7.7% Agama lain.

S2: Mengapa budaya Jepun terkenal?

J: Jepun mempunyai budaya menarik yang berbeza dari negara-negara lain, dan ia akan meninggalkan kesan mendalam kepada anda! Semua aspek minat khusus, termasuk moden dan tradisional, seperti makanan, seni bina, seni pertunjukan, fesyen, animasi , manga, dan geisha.

S3: Apa yang istimewa mengenai budaya Jepun?

J: Budaya dan tradisi Jepun unik kerana lokasinya yang geografis sebagai pulau negara itu A: pengasingan dari dunia luar semasa pemerintahan Tokugawa shogunate. Adat resam menjadi jelas di Jepun.

S4: Apakah nilai dan kepercayaan di Jepun?

J: Salah satu nilai teras Jepun adalah mempertimbangkan orang lain, berusaha untuk tidak menyerah, menghormati orang tua, dan memahami peranan dan pekerjaan seseorang.

S5: Bagaimana tingkah laku orang Jepun?

J: Etika sangat penting bagi orang Jepun. Anda perlu memastikan anda memahami peraturan asas. Di Jepun, orang saling bersujud. Kepala (santai dan santai) mempunyai lekukan yang mendalam di pinggang (menunjukkan rasa hormat).

S6: Apakah kepercayaan orang Jepun?

J: Shintoisme adalah kerohanian primitif Jepun. Orang percaya bahawa semua makhluk di alam (seperti pokok, batu, bunga, haiwan, dan juga bunyi) mengandungi dewa atau dewa, sehingga mereka dapat memahami prinsip-prinsip Shintoisme. Sepanjang budaya Jepun, kami menghargai perubahan alam dan musim.

S7: Adakah Jepun kehilangan budaya?

J: Pertahanan Jepun ke Timur Jauh telah dipengaruhi oleh banyak budaya dan negara sepanjang sejarahnya. Ia kehilangan budaya dalam gelombang pemodenan dan perindustrian . Sering dikatakan bahawa Jepun mempunyai cara hidup Barat.

S8: Apakah adat istiadat di Jepun?

J: Di Jepun, orang-orang tunduk dan saling menyapa. Busur boleh berkisar dari sedikit anggukan hingga busur yang mendalam di pinggang. Busur yang lebih dalam dan panjang menunjukkan penghormatan yang tulus, sementara anggukan ringan menunjukkan busur yang lebih santai dan tidak formal. Selain itu, di Jepun, tidak biasa membungkuk dengan tangan di hadapan dada.

S9: Mengapa budaya Jepun popular?

J: Media dan pemasaran menyebarkan makanan dan hiburan Jepun di Amerika Syarikat. Sebab lain mengapa budaya Jepun popular di Amerika Syarikat adalah bahawa pengajaran bahasa Jepun menjadi " ekosistem " bagi pelajar Amerika untuk memahami dan menikmati budaya Jepun.

S10: Mengapa orang Jepun begitu kaya?

J: Jepun mempunyai hubungan ekonomi yang erat dengan banyak negara seperti Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Amerika Latin, Australia , dan China. Negara ini telah berkembang menjadi salah satu ekonomi terkuat di dunia, bergantung sepenuhnya pada bahan mentah yang diimport.

Kesimpulan:

Jepun adalah negara yang dengan cepat beralih dari isolasi ke globalisme. Budaya dan tradisi Jepun adalah gabungan budaya dunia kuno dan amalan Barat terkini.

JUGA BACA: