Budaya Jepun telah banyak berubah dalam jangka masa panjang , dari Zaman Jōmon kuno di negara ini , menjadi budaya kontemporari masa kini, yang menelan kesan dari Asia dan pelbagai tempat di dunia .

Budaya dan tradisi Jepun adalah unik kerana geografi negara kepulauan serta pengasingan dari dunia luar semasa pemerintahan Tokugawa shogunate . Idea yang dipinjam dari negara lain diselitkan dengan adat istiadat yang ada untuk menjadi sesuatu yang jelas menjadi bahasa Jepun .

Budaya asli Jepun bermula pada asasnya dari individu Yayoi yang mendapat Jepun yang selesa antara 1000 SM dan 300 CE. Budaya Yayoi menyebar ke pulau asas Honshū, menyatu dengan budaya Jōmon tempatan. Orang Jepun sekarang ini mempunyai keturunan Yayoi 80% dan 20% Jōmon .

Budaya Jepun dipengaruhi dari peristiwa kuno hingga Zaman Pertengahan pada dasarnya oleh pelbagai tradisi Cina dan kurang ketara oleh negara-negara Asia yang lain. Sebagai contoh, salah satu huruf untuk menulis dalam bahasa Jepun adalah huruf Cina (kanji), namun orang Jepun tidak mempunyai hubungan keturunan dengan orang Cina. Sejak zaman Meiji Jepun pada dasarnya dipengaruhi oleh negara-negara barat. Budaya Jepun berbeza dengan:

Bahasa FAKTA DAN STATISTIK BUDAYA DAN MASYARAKAT JEPUN Watak kebangsaan Pakaian tradisional Ekspresi pemasangan Muzik Masakan Masakan popular Budaya pemandangan

The penghuni Jepun temui yang terbentang luas pengasingan relatif dari seluruh dunia selama lebih daripada 220 tahun semasa Keshogunan Tokugawa sehingga kemunculan "Dihantar Dark" dan tempoh masa Meiji. Hari ini, budaya Jepun kekal sebagai salah satu budaya utama dan paling mencolok di seluruh planet ini, pada dasarnya sebagai hasil dari jangkauan masyarakat arus perdana di seluruh dunia.

Budaya dan adat Jepun tidak dapat diramalkan dan menggembirakan. Blog ini akan memaparkan sebahagian daripada perkara yang perlu diketahui untuk menjelajah atau bekerjasama di Jepun.

Jepun, diartikulasikan dalam bahasa Jepun sebagai "Nippon" atau "Nihon", adalah negara pulau Samudera Pasifik di lepas pantai Asia. Ia melibatkan sekitar 6,900 pulau. Pulau-pulau yang paling terkenal dan penuh sesak adalah Honshu, Hokkaido, Shikoku dan Kyushu, yang membentuk 97% dari negara ini. Di dalam pulau - pulau ini, terdapat 47 wilayah dengan jumlah penduduk mutlak 127 juta (kesebelas di planet ini).

Sebanyak 73% negara berbatu, bagaimanapun, sebahagian besar individu tinggal di pinggir pantai, menjadikannya negara paling ramai penduduk di planet ini .

:dolls:Bahasa

Bahasa Jepun adalah bahasa awam dan bahasa Jepun yang penting. Bahasa Jepun mempunyai kerangka sorotan nada yang tidak dapat dilihat secara leksikal. Orang Jepun awal dikenali secara umum berdasarkan keadaannya pada abad kelapan, ketika tiga karya penting orang Jepun Lama digabungkan. Pengesahan tepat pada masanya bahasa Jepun terdapat dalam catatan Cina dari tahun 256 Masihi. Bahasa Jepun tidak mempunyai hubungan keturunan dengan orang Cina, mempunyai tempat yang lebih baik dengan kumpulan dialek yang sangat luar biasa yang dikenali sebagai dialek Japonik.

Bahasa Jepun disusun dengan gabungan tiga isi: kanji, hiragana dan katakana. Aksara Cina, atau kanji, digunakan secara meluas dalam komposisi Jepun sebagai ideogram bukan fonetik, yang diimport dari China ke Jepun pada tahun 50 Masihi; sebelum waktu itu, Jepun tidak mempunyai susunan menyusun. Pada zaman sekarang, terdapat sejumlah besar kanji dalam bahasa Jepun hari ini dengan makna ganti dari watak hanzi yang dibandingkan yang digunakan dalam bahasa Cina masa kini. Orang Jepun sekarang juga merangkumi watak-watak Cina yang kurang digarap dengan bahasa Cina semasa; Individu Jepun secara berkala menggunakan lebih sedikit kanji dan menggunakannya pada dasarnya untuk perkara, batang pengubah dan batang kata tindakan.

Kedua-dua hiragana dan katakana adalah suku kata fonetik yang diperoleh dari manouyana Cina abad kelima. Hiragana dan katakana dibuat dari kanji yang disusun semula; hiragana muncul di suatu tempat dekat abad kesembilan dan terutama digunakan oleh wanita untuk bahasa kasual, dengan katakana pada dasarnya digunakan oleh lelaki untuk bahasa formal. Menjelang abad kesepuluh, keduanya biasanya digunakan oleh semua orang.

:izakaya_lantern: Bahasa Jepun moden terdiri daripada tiga set huruf:

• Kanji (watak Cina logografi)

• Hiragana (set huruf fonetik Jepun)

• Katakana (set huruf fonetik yang digunakan untuk kata-kata yang tidak dikenali)

Pergantian peristiwa dan penggunaan Katakana yang meluas adalah gambaran pemilihan budaya, pemikiran dan kata-kata Barat dari Jepun.

Huruf Latin mengikut urutan sering digunakan dalam bahasa Jepun semasa, terutama untuk nama dan logo organisasi, mempromosikan, dan sambil menyumbang bahasa Jepun ke dalam PC. Angka Hindu-Arab pada umumnya digunakan untuk angka, namun angka Sino-Jepun konvensional adalah normal.

:dolls:FAKTA DAN STATISTIK

• Lokasi: Asia Timur, rantai pulau antara Lautan Pasifik Utara dan Laut Jepun, di timur Semenanjung Korea

• Ibu kota: Tokyo

• Bendera: Panji-panji umum Jepun mempunyai bulatan merah di titik fokus medan segi empat putih dan walaupun pada hakikatnya dinamakan Nisshōki, ia lebih dikenali sebagai Hinomaru yang menandakan 'bulatan matahari' dan mencerminkan tugas Jepun sebagai 'Tempat di mana terdapat Matahari Terbit'.

• Nyanyian kebangsaan: Lagu pengabdian masyarakat Jepun dikenali sebagai Kimigayo, menandakan 'Pemerintahan Kaisar'. Itu dipeluk pada tahun 1888 dan ungkapan-ungkapan lagu pujian diambil dari soneta yang menelusuri sepanjang abad kesepuluh ketika Jepun dikendalikan oleh Maharaja.

• Warganegara: Jepun

• Penata Etnik: Jepun 98.5%, Korea 0.5%, Cina 0.4%, lain-lain 0.6% nota: sehingga 230.000 orang Brazil dari akar Jepun berpindah ke Jepun pada tahun 1990-an untuk bekerja dalam perniagaan; ada yang kembali ke Brazil (2004)

• Penduduk: 126,702,133 (anggaran Julai 2016)

• Kadar perkembangan penduduk: perubahan tahunan 1.0% (2016)

• Iklim: Persekitaran di Jepun berbeza dari tropis di selatan hingga sejuk dan ringan di utara.

• Zon Waktu: Kawasan waktu di Jepun adalah JST (Waktu Standard Jepun) dan berada sembilan jam di hadapan UTC. Tidak ada masa penjimatan cahaya matahari di Jepun.

• Mata wang: Wang di Jepun adalah Yen Jepun.

• Pemerintahan: Pihak berkuasa awam di Jepun adalah pemerintahan yang ditubuhkan. Walaupun Kaisar adalah ketua negara yang formal, dia tidak memiliki kekuatan suci.

• Penyusupan internet: 78.7% penduduk (2019)

• Budaya Perniagaan: Kedudukan 24 dalam The Business Culture Complexity Index ™

:dolls:BUDAYA DAN MASYARAKAT JEPUN

:izakaya_lantern: Agama dan keyakinan

Shinto dan Buddhisme adalah agama penting Jepun. Seperti yang ditunjukkan oleh pemeriksaan agama pada tahun 2018 oleh Badan Urusan Kebudayaan Pemerintah Jepang, 66,7 persen penduduk menganut agama Buddha, 69,0 persen mengikuti latihan Shintoisme, 7,7 persen agama yang berbeda. Kumpulan orang Kristian dan Islam minoriti wujud. Berdasarkan pemeriksaan fakta agama pada tahun 2018 oleh Badan Urusan Kebudayaan, Pemerintah Jepun, sekitar 2.000.000 atau 1.5% penduduk Jepun adalah beragama Kristian. Umat ​​Islam (70,000) terdiri daripada sebahagian besar jaringan pekerja, sama seperti, walaupun lebih sederhana, kumpulan etnik Jepun.

:point_right: Shinto

Shinto adalah agama etnik yang mementingkan fungsi dan upacara. Di Shinto, penganut menerima bahawa kami - ketuhanan atau roh Shinto - tersedia di seluruh alam , termasuk batu, pohon, dan gunung. Orang juga boleh dianggap memiliki kami. Salah satu objektif Shinto adalah menjaga hubungan antara manusia, alam, dan kami. Agama yang diciptakan di Jepun sebelum abad keenam M, selepas itu para penyokong membina tempat-tempat suci untuk menghormati kami.

:point_right: Agama Buddha

Buddhisme diciptakan di India sekitar ratus keenam dan keempat tahun BCE dan akhirnya tersebar ke China dan Korea. Ia muncul di Jepun pada abad keenam M, di mana pada awalnya tidak disukai. Sebilangan besar individu Jepun tidak dapat memahami mesej falsafah yang menyusahkan dalam Buddhisme; Walau bagaimanapun, penghargaan terhadap keistimewaan agama itu diterima telah mendorong Buddhisme kemudian menjadi terkenal.

Buddhisme bimbang tentang corak kebangkitan dan karma . Dalam agama Buddha, status seseorang di arena umum dipandang tidak penting, sebaliknya perbuatannya yang beruntung atau malang dihargai, kerana setiap individu dalam jangka masa panjang ternyata sakit, berumur, menggigit debu, dan akhirnya dibangkitkan menjadi orang lain kehidupan, kitaran yang dikenali sebagai saṃsāra; pengalaman individu yang bertahan selama hidup dipandang sebagai satu jalan bagi individu untuk menjamin masa depan yang unggul, dengan objektif pasti Buddhisme adalah untuk menjauhkan diri dari pola kematian dan kebangkitan dengan mencapai pemahaman yang tulen.

:izakaya_lantern: Perayaan Utama / Perayaan Sekular:

• 1 Januari - Hari Tahun Baru

• 15 Januari - Hari Dewasa

• 11 Februari - Hari Yayasan Nasional

• 21 Mac - Ekuinoks musim bunga

• 3 Mei - Hari Perlembagaan

• 4 Mei - Hari Kehijauan (awalnya digantung pada 29 April untuk mengenali ulang tahun Kaisar Showa. Nama itu ditukar menjadi Hari Hijau pada tahun 1989 ketika Kaisar menendang baldi)

• Greenery Day menjadi sebahagian daripada 'Brilliant Week' di Jepun kerana tiga majlis umum yang progresif apabila banyak organisasi ditutup sepanjang minggu.

• 5 Mei - Hari Kanak-kanak (juga merupakan sebahagian daripada minggu Emas)

• Isnin ke-3 pada bulan Julai - Hari Laut

• 15 September - Hormati Hari Berumur

• 21 September - Ekuinoks musim luruh

• Isnin kedua pada bulan Oktober - Hari Kesihatan dan Sukan

• 3 November - Hari Kebudayaan

• 23 November - Hari Kesyukuran Buruh

• 23 Disember - hari jadi Maharaja

• Beberapa majlis yang disambut di barat menjadi terkenal di Jepun termasuk Hari Valentine (empat belas November) dan Hari Krismas (23 Disember).

:izakaya_lantern: Keluarga:

• Reka bentuk keluarga telah berubah sejak sekian lama dari keluarga pelbagai generasi menjadi 'unit keluarga' biasa dengan dua penjaga dan anak-anak mereka (terutama di wilayah yang lebih metropolitan).

• Beberapa keluarga mungkin mempunyai ibu bapa yang lebih tua atau saudara yang tinggal bersama mereka.

• Selama 50% kedua abad ke-20, undang-undang baru dipresentasikan mengurangkan kekuatan sentris lelaki dan memberikan hak sah yang lebih menonjol bagi wanita.

• Perkahwinan bergantung pada daya tarikan biasa dan bukannya 'perkahwinan yang diatur' yang konvensional.

:izakaya_lantern: Stratifikasi sosial:

• Semasa zaman Meiji, pihak berkuasa awam menjadikan Jepun sebagai negara berdasarkan populariti yang menanggung kos keseragaman antara kelas ramah. Walaupun hadnya agak terpisah, masih ada sisa yang terus memberi kesan terhadap perspektif kedudukan sosial dan kelayakan.

• Di kedua-dua zon desa dan metropolitan, terdapat perbezaan dalam sintesis keluarga, pencapaian instruktif dan penggabungan tenaga kerja. Di antara penduduk metropolitan terdapat perbezaan sosial antara kelas pekerja bergaji 'kelas menengah' dan pekerja tetap 'sahih'.

:izakaya_lantern: Peranan jantina:

• Dari segi sejarah, wanita di Jepun diyakini sebagai bawahan kepada lelaki dan dipelihara dalam urusan rumah tangga seperti dulu. Mereka dilarang dari zona suci tertentu dan diandalkan untuk memperhatikan ahli hierarki dalam wacana dan tingkah laku.

• Pada tahun 1947, sistem lain yang sah dibentuk menanggung kos keseragaman bagi kedua-dua jantina, dan seterusnya memberi wanita lebih banyak kemasukan ke sekolah, kedudukan terbuka dan kejayaan profesional. Walau bagaimanapun, kemajuan dalam lubang seks, pampasan setara dan pencapaian instruktif lambat dan idea keadilan mutlak tetap 'ideal' dan bukannya standard seperti sekarang.

:izakaya_lantern: Sosialisasi:

• Anak-anak adalah titik fokus keluarga di Jepun dan membesarkan anak dipandang sebagai pekerjaan penting. Ikatan kekeluargaan yang erat dijalin sejak awal, terutama antara ibu dan anak-anak.

• Pengajaran wajib bermula dari usia enam tahun dengan enam tahun di sekolah tingkatan yang diikuti oleh tiga tahun di sekolah menengah.

• Walaupun latihan wajib ditutup dengan sekolah menengah, banyak yang melanjutkan pelajaran tambahan. Sebelum sekolah diperlukan, terdapat dua helai arahan pra-sekolah: sekolah taska dari usia tiga tahun dan tadika dari lima tahun.

:dolls:Watak nasional

"Karakter awam" Jepun telah dijelaskan di bawah istilah Nihonjinron, dalam arti sebenarnya yang menandakan "hipotesis / perbualan mengenai masyarakat Jepun" dan menyinggung mesej yang dipermasalahkan yang biasanya menjadi kebimbangan sains manusia, penyelidikan otak, sejarah, semantik , dan teori, namun menonjolkan anggapan atau kesan penulis mengenai transendensi Jepun; ini banyak ditulis di Jepun oleh individu Jepun, namun model yang dicatat juga telah disusun oleh penduduk, kolumnis dan juga penyelidik yang tidak dikenali.

:izakaya_lantern: Sastera

Karya awal penulisan Jepun sangat dipengaruhi oleh hubungan sosial dengan tulisan Cina dan Cina, yang sering ditulis dalam Bahasa Cina Klasik. Pada akhirnya, penulisan Jepun dibentuk menjadi gaya yang berbeza dengan perbuatannya sendiri ketika para esei Jepun mula menyusun karya mereka sendiri mengenai Jepun. Kisah Genji, yang disusun oleh Murasaki Shikibu dalam jangka waktu Heian, disebut di seluruh dunia sebagai tulisan Jepun yang menarik. Sejak Jepun mengembalikan pelabuhannya ke pertukaran dan kebijaksanaan Barat pada abad kesembilan belas, tulisan Barat dan Timur saling menekankan satu sama lain dan terus melakukan hal itu.

:izakaya_lantern: Ekspresi visual

Kaligrafi Jepun, disampaikan dengan menggunakan streaming, pukulan yang dilukis dengan kuas, dipandang sebagai karya seni konvensional, sama seperti kaedah untuk menyampaikan data yang disusun. Jalankan karya kaligrafi kilang boleh terdiri daripada ungkapan, soneta, cerita, atau bahkan watak yang ditujukan tanpa bantuan orang lain; gaya dan susunan kaligrafi dapat meniru topik melalui sudut pandangan, misalnya, permukaan komposisi dan kelajuan sapuan berus. Terdapat beberapa gaya kaligrafi Jepun yang berbeza, dengan usaha yang besar dimasukkan ke dalam hasilnya; kadang-kadang, ia memerlukan kawalan lebih dari 100 usaha untuk mewujudkan akibat ideal dari watak bersendirian. Jenis kaligrafi ini dikenali sebagai shodō, dalam erti kata yang sebenarnya menandakan 'kaedah menyusun atau kaligrafi', atau lebih sering lagi, shūji (, 'mencari cara menulis watak'. Secara teratur tersalah anggap sebagai kaligrafi adalah ungkapan artistik dari sumi-e, dalam arti sebenarnya menandakan 'lukisan tinta', yang merupakan seni melukis pemandangan atau artikel yang menggunakan tinta gelap yang lemah.

Lukisan telah menjadi karya di Jepun selama-lamanya: kuas adalah komposisi dan alat lukisan konvensional, dan peningkatannya sebagai penggunaannya sebagai alat tukang kemungkinan besar biasa. Pelukis Jepun secara teratur disusun berdasarkan apa yang mereka lukis, kerana sebilangan besar mereka mewajibkan diri mereka secara eksklusif untuk subjek seperti makhluk, pemandangan, atau tokoh. Pembuatan kertas Cina berkenalan dengan Jepun sekitar abad ketujuh. Selepas itu, washi diciptakan darinya. Strategi komposisi Jepun tempatan masih digunakan hari ini, sama seperti kaedah yang digunakan dari daratan Asia dan dari Barat. Sekolah lukisan, misalnya, sekolah Kano pada abad keenam belas terkenal dengan sapuan kuas yang mencolok dan perbezaan antara cahaya dan kusam, terutama setelah Oda Nobunaga dan Tokugawa Ieyasu mulai menggunakan gaya ini. Pelukis Jepun yang popular menggabungkan Kanō Sanraku, Maruyama Ōkyo, dan Tani Bunchō.

Ukiyo-e, dalam erti kata sebenarnya "gambar pemandangan melayang", adalah klasifikasi cetakan kayu kayu yang merangkumi kualiti pembuatan Jepun pra-Meiji. Oleh kerana cetakan ini dapat diserahkan secara besar-besaran, mereka dapat diakses oleh segmen luas orang Jepun - mereka yang tidak cukup makmur untuk menanggung kos karya seni yang unik - semasa perdana mereka, dari abad ketujuh belas hingga abad kedua puluh.

Ikebana adalah makanan khas Jepun untuk rancangan mekar. Ia telah memperoleh perbedaan luas di seluruh dunia karena perhatiannya terhadap kesepakatan, penggunaan bayangan, irama, dan rencana dasar yang luar biasa. Ini adalah pengerjaan yang sangat difokuskan pada komunikasi musim dan dimaksudkan untuk dijadikan gambar kepada pilihan yang lebih menonjol daripada mekar yang sebenarnya.

:dolls:Pakaian tradisional

Kimono adalah artikel umum pakaian Jepun, yang dibuat dari pakaian pengadilan China pada zaman Nara (pemerintahan Tang China) berikutan perdagangan utusan strategik antara kedua negara pada waktu itu. "Kimono" deciphers dalam arti sebenarnya sebagai "benda yang harus dipakai di bahu"; namun demikian, istilah ini dibangun sekitar jangka waktu Edo, sebelum mana kebanyakan pakaian seperti kimono disebut sebagai "kosode" ("lengan pendek"), dengan artikel pakaian berlengan panjang yang dikenal sebagai "furisode" "(" Lengan berayun ").

Penyesuaian kimono paling tepat waktu sangat dipengaruhi oleh pakaian Cina konvensional, yang sekarang disebut sebagai hanfu (kanfuku dalam bahasa Jepun). Kesan ini disebarkan melalui misi utusan Jepun ke China, yang membawa perampasan sosial Cina yang luas oleh Jepun tepat pada waktunya pada abad kelima Masihi. Walaupun pada abad kelapan, reka bentuk Cina sepenuhnya bergaya, dan setelah pembatalan misi kedua puluh ke tradisi Tang China, gaya ini berkembang secara autonomi, dengan penutup, kerah berbentuk V berubah menjadi reka bentuk wanita dan pendahuluan kepada kimono maju.

Kimono, dekat dengan sisa pakaian tradisional Jepang, disebut sebagai "wafuku", menandakan "pakaian Jepang", dan bukan "yofuku", pakaian gaya Barat. Kimono tiba dalam pelbagai warna, gaya, dan ukuran. Lelaki pada dasarnya memakai warna yang lebih kabur atau lebih senyap, sementara wanita pada umumnya akan memakai nada dan pastel yang lebih terang, dan, terutama bagi wanita yang lebih muda, sering dengan reka bentuk bunga atau bunga yang unik.

Pada tahun-tahun sebelumnya, wanita berpakaian memakai kimono lengan pendek, walaupun wanita yang belum berkahwin memakai kimono lengan panjang untuk acara formal dan kasual; namun demikian, pendakian pada kedua-dua tempoh perkahwinan yang normal dan jumlah wanita yang selalu gagal menikah di Jepun telah menyebabkan perpecahan antara panjang lengan menjadi lebih tua, dengan kebanyakan wanita berusia pertengahan dua puluhan memakai kimono lengan panjang hanya untuk acara formal, dan kebanyakan wanita melewati usia dua puluhan dengan memakai kimono lengan pendek hingga majlis rasmi. Kemajuan yang berbeza merangkumi pelepasan kimono berlapis dan normalisasi panjang kimono wanita berlengan pendek dengan ruang lingkup sekitar 49 sentimeter (19 inci) hingga 52 sentimeter (20 inci), dua peningkatan yang disebabkan oleh kekurangan tekstur pada WW2.

Mantel happi adalah jenis pakaian konvensional yang lain. Sampul happi (biasanya digayakan sebagai "ceria") adalah mantel lengan lurus yang selalu diperkaya dengan puncak keluarga dan juga kanji di sepanjang kolar. Pada beratus-ratus tahun sebelumnya, baju kebiasaan dipakai oleh anggota bomba; mantel akan dikembangkan dari beberapa lapisan kapas yang kuat dan dijahit bersama, dan akan diserap air untuk memberi jaminan dari api.

Berdekatan dengan pakaian konvensional, Jepun juga mempunyai kasut yang tidak ketara; tabi, kaus kaki dengan belahan kaki yang lebih panjang, biasanya dipakai dengan kimono, dan dimaksudkan untuk dipakai dengan kasut biasa seperti geta dan zōri. Geta adalah kasut yang dipasang pada kotak kayu yang menjangkau dari dasar kasut ke lantai, dan dipakai oleh orang yang mempunyai kimono atau yukata; zōri adalah kasut dasar atau condong yang diperbuat daripada pelbagai bahan, dan dipandang lebih formal daripada geta.

:dolls:Ungkapan pemasangan

Kejuruteraan Jepun pada mulanya dipengaruhi oleh reka bentuk Cina dan kemudian mencipta banyak sudut yang berasal dari Jepun. Kejuruteraan konvensional dilihat di tempat perlindungan, tempat suci Shinto, dan istana di Kyoto dan Nara. Sebilangan struktur ini dibangunkan dengan tapak semaian konvensional, yang dipengaruhi oleh pemikiran Zen. Beberapa pemodel canggih, misalnya, Yoshio Taniguchi dan Tadao Ando terkenal dengan gabungan kesan adat Jepun dan bangunan Barat.

Kejuruteraan taska Jepun konvensional dianggap mempunyai kepentingan yang serupa dengan reka bentuk struktur kebiasaan, dan kedua-duanya dipengaruhi oleh asas perbandingan yang direkodkan dan ketat. Garis panduan rancangan penting dari taman asuhan kanak-kanak konvensional adalah pembentukan pemandangan yang bergantung pada, atau jika tidak ada yang lain yang sangat dipengaruhi oleh, gaya lukisan pemandangan tinta monokrom tiga dimensi (sumi) yang dikenali sebagai "sumi-e" atau "suibokuga"; dengan sewajarnya, kemasan kebun dinaikkan dengan karya seni di Jepun.

Tokoh konvensional Jepun pada dasarnya berpusat pada gambar Buddha, seperti Tathagata, Bodhisattva, dan Myō-ō. Model yang paling berpengalaman di Jepun adalah arca kayu Amitābha di tempat perlindungan Zenkō-ji. Dalam jangka waktu Nara, patung-patung Buddha dibuat oleh pemerintah awam untuk membantu terkenalnya. Model-model ini terdapat di Nara dan Kyoto masa kini, yang paling mengagumkan adalah patung tembaga raksasa Buddha Vairocana di tempat perlindungan Tōdai-ji.

Kayu pada umumnya telah digunakan sebagai bahan sentral di Jepun, di samping reka bentuk khas Jepun. Arca selalu dipernis, dilapisi, atau dicat dengan cemerlang, walaupun pada kenyataannya terdapat beberapa petunjuk mengenai hal ini pada tahap yang dangkal. Gangsa dan logam yang berbeza pada umumnya tidak digunakan. Bahan yang berbeza, seperti batu dan seramik, mempunyai bahagian penting dalam model kebiasaan.

:dolls:Muzik

Muzik Jepun mengingati sekumpulan penghibur untuk gaya tertentu baik yang konvensional dan semasa. Kata untuk muzik dalam bahasa Jepun adalah ongaku, menggabungkan kanji “on” (“sound”) dengan kanji “gaku” (“kebahagiaan”). Jepun adalah pasaran muzik kedua terbesar di dunia di belakang Amerika Syarikat, dan merupakan yang terbesar di Asia, dengan sebahagian besar pasar dibanjiri oleh pengrajin Jepun.

Muzik berdekatan sering muncul di pemandangan karaoke yang disewa dari nama rakaman. Muzik Jepun konvensional sangat unik dalam hubungannya dengan Western Music dan bergantung pada jangka masa yang bernafas berbanding dengan perancangan berangka. muzik adat juga biasanya meluncur antara mencatat, komponen yang tidak umumnya terdapat dalam muzik Barat. Pada tahun 1873, seorang pelayaran Inggeris menegaskan bahawa muzik Jepun "marah" melewati semua kegigihan dada Eropah. "

:izakaya_lantern: Melakukan ekspresi

Empat auditorium adat dari Jepun adalah noh (atau nō), kyōgen, kabuki, dan bunraku. Noh mempunyai persepsi dalam persatuan sarugaku, dengan muzik dan tarian yang dibuat oleh Kan'ami dan Zeami Motokiyo. Antara bahagian tanda dagangannya adalah penutup, ensembel, dan isyarat yang disesuaikan, kadang-kadang disatukan oleh kipas yang dapat menangani item yang berbeza. Program Noh diperkenalkan secara bergilir dengan program kyōgen, biasanya dalam jumlah lima, tetapi pada masa ini dalam pertemuan tiga.

Kyōgen, dari watak yang menyimpang, mempunyai sebab yang lebih berpengalaman, pada abad kelapan pengalihan yang dibawa dari China, menciptakan dirinya di sarugaku. Dalam kyōgen, kerudung sekali-sekala digunakan dan tidak kira sama ada lakonannya boleh dikaitkan dengan yang noh, kini banyak yang pasti tidak.

Kabuki muncul di awal jangka waktu Edo dari gambaran dan pergerakan Izumo no Okuni di Kyoto. Kerana khawatir dengan jumlah penghibur yang sibuk dengan penjualan seks, minat wanita dalam drama itu tidak sah oleh pihak berkuasa awam pada tahun 1629, dan watak-watak wanita berlalu untuk ditangani secara eksklusif oleh lelaki (onnagata). Usaha akhir untuk sekali lagi memperkenalkan penghibur di kabuki tidak pernah diakui. Satu lagi kualiti kabuki adalah penggunaan kosmetik untuk penghibur dalam drama otentik (kumadori) dan pameran lagu nagauta.

Teater manikin Jepun (bunraku) diciptakan pada masa yang sama seperti kabuki, dalam persaingan dan usaha bersama dengan penghibur dan penciptanya. Walau bagaimanapun, sumber bunraku lebih berpengalaman, bermula dari jangka waktu Heian. Pada tahun 1914, Takarazuka Revue ditubuhkan, sebuah organisasi yang dibentuk secara eksklusif oleh wanita yang mengenali revue tersebut dengan Jepun.

:izakaya_lantern: Sukan dan bersantai

Dalam tempoh abad pertengahan yang panjang yang diwakili oleh kelas samurai, beberapa strategi yang digunakan untuk mempersiapkan juara dibentuk menjadi teknik pertarungan yang sangat tersusun, dalam keadaan semasa disebut sebagai koryū. Model menggabungkan kenjutsu, kendo, kyūdō, sōjutsu, jujutsu, dan sumo, yang semuanya diselesaikan pada zaman Edo. Setelah perubahan mesra yang cepat dalam Pemulihan Meiji, beberapa teknik persaingan berubah menjadi permainan semasa, yang disebut gendai budō. Judo diciptakan oleh Kanō Jigorō, yang memusatkan beberapa organisasi jujutsu. Permainan-permainan ini umumnya dilatih di Jepun sekarang dan negara yang berbeza.

Baseball, bola sepak Persatuan, dan permainan barat terkenal lainnya diimport ke Jepun dalam jangka masa Meiji. Permainan-permainan ini biasanya dilatih di sekolah, di samping teknik gabungan biasa. Baseball, bola sepak, bola sepak, dan ping pong adalah permainan yang paling terkenal di Jepun. Bola sepak gabungan memperoleh perhatian di Jepun setelah Liga J (Liga Profesional Bola Sepak Jepun) ditubuhkan pada tahun 1991. Jepun juga turut sama memfasilitasi Piala Dunia FIFA 2002. Selain itu, terdapat banyak persatuan separa mahir, yang disokong oleh perniagaan milik persendirian: misalnya, bola tampar, bola, persatuan ragbi, pingpong, dll.

:dolls:Masakan

Melalui masa masakan yang lama, orang Jepun telah mencipta makanan moden dan halus. Beberapa tahun kemudian, makanan Jepun menjadi terkenal dan terkenal di Amerika Syarikat, Eropah, dan pelbagai wilayah. Hidangan seperti sushi, tempura, mi, dan teriyaki adalah sebahagian daripada sumber makanan yang selalu diketahui. Rejimen makan Jepun terdiri daripada beras; ikan tanpa lemak baru; dan sayur-sayuran masin atau berbuih. Rutin makan Jepun yang baik selalu diterima untuk dikenali dengan jangka hayat individu Jepun.

Di negara ini, orang Jepun pada dasarnya adalah pemakan ikan. Jepun adalah pedagang ikan utama di planet ini, memakan sekitar 12% ikan yang diperoleh di dunia.

Hidangan Jepun yang paling terkenal ialah sushi, hidangan yang merangkumi ikan, kelp dan nasi yang baru disediakan. Orang Jepun juga memakan daging, unggas dan daging babi kerana setiap hari mereka mengira kalori.

:dolls:Budaya popular

Masyarakat arus perdana Jepun bukan sahaja mencerminkan mentaliti dan kebimbangan masa kini tetapi juga menghubungkan masa lalu. Filem, program TV, manga, muzik, anime, dan permainan komputer yang terkenal yang semuanya dibuat dari kebiasaan imajinatif dan ilmiah yang lebih mapan, dan banyak topik dan gaya pertunjukan mereka dapat diikuti dengan karya seni adat. Jenis kontemporari masyarakat arus perdana, mirip dengan struktur kebiasaan, memberikan pengalihan dan juga percutian bagi orang Jepun kontemporari dari isu-isu dunia mekanikal. Banyak anime dan manga sangat terkenal di seluruh planet ini dan terus menjadi arus perdana, sama seperti permainan komputer, reka bentuk, dan pertunjukan permainan Jepun.

Pada akhir tahun 1980-an, keluarga ini menjadi tumpuan latihan rekreasi, seperti bersiar-siar ke taman atau kawasan membeli-belah. Walaupun Jepun sering dianggap sebagai masyarakat yang gigih dengan masa yang singkat untuk rekreasi, orang Jepun mencari hiburan di mana sahaja mereka boleh. Sepenuhnya diharapkan untuk melihat pinggir bandar Jepun menaiki kereta api untuk bekerja, memanfaatkan manga yang paling mereka gemari, atau menala melalui fon kepala ke muzik yang paling baru dalam muzik terkenal. Pelbagai jenis pengalihan terkenal boleh diakses. Terdapat banyak pilihan muzik, filem, dan hasil dari industri manga dan anime yang sangat besar, di antara pelbagai jenis hiburan, yang dapat dipilih. Tumpuan permainan, lorong boling, dan karaoke adalah tempat asas kediaman yang terkenal untuk remaja sementara individu yang lebih mantap mungkin bermain shogi atau pergi ke tempat-tempat khas. Bersama-sama, perusahaan pengedaran, filem / video, muzik / suara, dan permainan di Jepun membentuk industri bahan Jepun yang sedang berkembang.

:dolls:Adegan budaya

Terdapat 51 adegan sosial pihak berkuasa (bunkateki keikan) di Jepun. Adegan-adegan ini berkembang dengan gaya hidup dan sorotan geokultur di suatu daerah, dan yang penting untuk memahami cara hidup masyarakat Jepun.

The Three Views of Japan (Nihon Sankei) adalah ikhtisar standard dari tiga pemandangan utama di Jepun, yang dikreditkan kepada 1643 penyelidik Hayashi Gahō. Ini adalah pulau-pulau Matsushima yang berpakaian pinus di Prefektur Miyagi, pantai Amanohashidate berpakaian pinus di Prefektur Kyoto , dan Kuil Itsukushima di Prefektur Hiroshima. Pada tahun 1915, Tiga Pandangan Baru Jepun dipilih dengan perlumbaan politik umum oleh Jitsugyo no Nihon Sha (Kabushiki Kaisha Jitsugyō no Nihon Sha). Pada tahun 2003, Three Night Night Views of Japan dipilih oleh New Three Major Night Views of Japan dan 100 Night Views of Japan Club.

:izakaya_lantern: Imej nasional

Kepulauan Jepun terletak di sebelah timur daratan Asia. Jepun dilihat sebagai negara Asia paling timur, kerana timur Jepun adalah Lautan Pasifik yang luar biasa. Minamitorishima adalah pulau paling timur di Jepun. Oleh itu Jepun adalah tanah di mana matahari terbit sebelum daratan Asia. Kanji yang membentuk nama Jepun dalam arti sebenarnya menandakan 'berasal dari matahari. Ia diartikulasikan sebagai' Nihon 'atau' Nippon 'dalam bahasa Jepun, dan sering disinggung dengan sebutan "Tempat di mana ada Matahari Terbit". Nisshōki ("sepanduk terbit matahari") adalah sepanduk umum Jepun. Ia mewakili matahari terbit dan berkaitan dengan nama Jepun. Rekod paling tepat mengenai panji matahari terbit adalah pada abad ketujuh Masihi. In 607, an authority correspondence that started with “from the Emperor of the rising sun” was shipped off Chinese Emperor Yang of Sui.[35] Thus the focal significance of the sun in Japanese culture is addressed in the public banner and other social products. Additionally, the Japan Self-Defense Forces have banners that represent the sun.

The Sun likewise assumes a significant part in Japanese folklore and religion as the ruler is supposed to be the immediate relative of the Sun goddess Amaterasu, the exemplification of Japan. She is viewed as the goddess of the Sun and the universe in Shinto religion. The sovereign is “the image of the State and of the solidarity of individuals.” Emperor Jimmu (Jinmu-tennō) is the public originator of Japan.

The public creatures are the green fowl, koi fish and the incredible purple sovereign butterfly. The Imperial Seal of Japan is one of the public seals and a peak (mon) utilized by the Emperor of Japan and individuals from the Imperial Family. The cherry bloom (Prunus serrulata) and chrysanthemum morifolium are accepted public blossoms of Japan. Japan's true public dish is sushi,[ Japanese curry[37] and ramen.[38] The true public alcohol is purpose.

Mount Fuji (Fujisan) is the public pile of Japan. It is one of Japan's “Three Holy Mountains” (Sanreizan) alongside Mount Tate and Mount Haku. It is additionally a Special Place of Scenic Beauty and one of Japan's Historic Sites. The culmination is viewed as a sacrosanct spot since antiquated occasions. As a public image of the nation, Mount Fuji has been portrayed in different craftsmanship and media like canvas, woodblock prints (like the Thirty-six Views of Mount Fuji), verse, music, theater, film, manga, anime and stoneware.

:dolls: Soalan Lazim

:point_right: 1. What is Japanese culture known for?

Sports assume a critical part in Japanese culture. Sumo, judo and karate are customary Japanese games and baseball, soccer and rugby have been embraced from different cultures. Sumo is the public game of Japan and right up 'til the present time is principally polished distinctly in Japan.

:point_right: 2. For what reason are Japanese so rich?

The Japanese became rich since they had the option to adjust their social, monetary, and instructive frameworks presented by the difficulties by the West. They likewise had the advantage of watching their neighbor China get all bloodied in the Opium Wars and gain from the Chinese's error.

:point_right: 3. What are the customs of Japan?

The accompanying address a portion of Japan's most well known customs are listed below:

• Bonenkai Parties. Bonenkai are Japanese office parties held in December.

• Fukusasa Lucky Bamboo Branches

• Zabuton Throwing

• Yamayaki Mountain Burning

• Mamemaki Bean Throwing

• Mochi Making

• Ehomaki Sushi Rolls

• KFC On Christmas Eve

:point_right: 4. What would it be a good idea for you to think about Japanese culture?

12 Things You Didn't Know About Japanese Culture

• Omiyage Are More Than Souvenirs.

• Christmas Is A Romantic Holiday.

• There Are Cues For Your Shoes.

• Japanese Women Used To Blacken Their Teeth.

• It's Rude To Eat Or Drink While Walking.

• Baseball Is Extremely Popular.

• Chopstick Positions Have Meaning.

• Eating Horse Meat Is Common.

:point_right: 5. Is it wrong to like Japanese culture?

There's nothing amiss with preferring Japanese culture. What's more, there's nothing amiss with learning Japanese.

:point_right: 6. What are 5 intriguing realities about Japan?

1.) Japan is Largely Made Up of 4 Main Islands.

2.) The Greater Tokyo Area is the Most Populated Megacity in the World.

3.) Japan has the World's Second-Highest Life Expectancy.

4.) 69% of Japan is Covered in Forest.

5.) There are a Crazy Amount of Active Volcanoes in Japan.

:point_right: 7. What is the primary culture in Japan?

Shinto and Buddhism are the essential religions of Japan. As indicated by the yearly factual exploration on religion in 2018 by the Government of Japan's Agency for Culture Affairs, 66.7 percent of the populace rehearses Buddhism, 69.0 percent rehearses Shintoism, 7.7 percent different religions.

:point_right: 8. Why is Japan so lovely?

Numerous guests from abroad say that Japan is an excellent country. This is a direct result of the wonderful view of the four particular seasons, the peaceful waters, the memorable designs, and the food sources that are in any event, satisfying to the eyes. … Come visit Japan and experience these lovely parts of this country.

:point_right: 9. How is dating culture in Japan?

Gathering dating is normal

In Japan, bunch dating — or goukon — ordinarily happens first. It's a method to measure common interest and appropriateness, just as blend in with a likely accomplice's companions. You may imagine that this sounds low-pressure contrasted and American dating customs. Be that as it may, there's still a lot to worry over.

:point_right: 10. What are the Japanese practices and qualities?

Shared Cultural Values of Japan

Each culture sends qualities to its childhood, first with regards to family, and afterward through the instructive interaction. In Japan, a portion of the guiding principle are considering others, giving a valiant effort, not quitting any pretense of, regarding your seniors, knowing your job, and working in a gathering.

:point_right: 11. What are the Japanese qualities and convictions?

Amicability, request, and self-advancement are three of the main qualities that underlie Japanese social collaboration. Essential thoughts regarding self and the idea of human culture are drawn from a few strict and philosophical practices.

:point_right: 12. What is present day Japanese culture?

Present day Japanese Culture: International, versatile, innovation arranged. Current Japanese Culture is for the most part characterized by Western philosophies. With the progression of innovation, Japan has been profiting by being one of the main countries. They focus on change and are continually searching for something other than what's expected.

:dolls: Kesimpulannya

Japan is a country molded by its quick change from nonintervention to globalism. Japanese culture and custom addresses a combination of old world culture with more current Western practices.

Yayoi culture spread to the fundamental island of Honshū, blending in with the local Jōmon culture. Current Japanese have an expected 80% Yayoi and 20% Jōmon lineage. Japanese culture was impacted from old occasions to the Middle Ages basically by numerous Chinese traditions and less significantly by other Asian nations.

:dolls: artikel berkaitan