Pelurus Rambut Jepun, yang mungkin juga disebut Thermal Reconditioning adalah rawatan meluruskan yang hebat bagi mereka yang ingin menghabiskan lebih sedikit masa untuk menggayakan rambut mereka. Rambut menjadi lurus menggunakan gabungan kehangatan dan bahan kimia.

Bagaimana Meluruskan Rambut Jepun Berfungsi?

:small_blue_diamond: Pelurus Rambut Jepun berfungsi dengan sistem penyesuaian semula terma. Ini menunjukkan stylist anda akan menggunakan penyelesaian khas untuk rambut anda yang memutuskan ikatan rambut dan strukturnya.

:small_blue_diamond: Setelah digunakan, jawapannya akan menjadi sihir dan stylist anda akan membilasnya. Rambut anda kemudian dikeringkan dengan rata dan disetrika rata sehingga kelihatan sangat lurus yang diperlakukan dengan peneutralan. Peneutralan berkesan untuk mengekalkan bentuk rambut anda yang baru.

Meluruskan Rambut Jepun Melibatkan:

 1. Penata rambut anda akan memeriksa apakah rambut anda sesuai untuk menjalani rawatan. Tahap ini adalah perundingan.

 2. Syampu akan kerap mencuci rambut. Anda juga akan menambah perapi berasaskan protein untuk memberikan kekuatan rambut untuk rawatan meluruskan orang Jepun ke depan.

 3. Jawapannya akan ditambahkan pada rambut anda sehingga menyebabkan kerosakan struktur protein rambut. Bahkan akan ada ujian helai untuk menyelesaikan jika rambut anda cukup kuat hingga fasa berikutnya.

 4. Sekiranya ujian helai kembali dengan hasil positif, rambut anda akan dibilas, dan perapi akan ditambahkan bersama pelindung haba. Ini sering berlaku di mana penyetrikaan dilakukan pada suhu tertentu.

 5. Kemudian, akan ada penambahan pelindung haba dan perapi haba.

 6. Anda perlu duduk di bawah blower tangan selama kira-kira 40 minit, atau blower tangan akan digunakan pada rambut anda.

Penjagaan Rambut Meluruskan Rambut Jepun

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Setelah menghabiskan beberapa jam dan banyak wang untuk mendapatkan rambut lurus Jepun yang anda idamkan, penting untuk memahami cara menjaganya. Anda harus tahu apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Elakkan kelembapan apa pun 72 jam selepas rawatan, dari menyentuh rambut hingga mencucinya, sama ada air dari hujan, kolam, mandi, atau mungkin dari keringat. Ini dapat memastikan peneutralan mempunyai cukup oksigen untuk menyelesaikan kerjanya pada rambut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pastikan anda tidak menggunakan aksesori gaya rambut yang dapat menahan tekanan pada rambut 72 jam setelah meluruskannya. Item seperti gelang getah, klip, atau pemegang, bahkan menjepit rambut di belakang telinga anda akan mewujudkan ikatan kekal di dalam rambut.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dapatkan syampu pelembap khas yang dibuat untuk rambut lembut dan tidak mengandungi bahan kimia yang keras. Anda juga harus menjauhkan peniup tangan selama beberapa hari.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pewarnaan rambut atau rawatan kimia yang serupa harus dielakkan selama kira-kira dua hingga tiga bulan setelah pelurus rambut Jepun kekal. Jangan abaikan arahan ini kerana mengabaikan arahan ini boleh menyebabkan kerosakan rambut yang ketara. meluruskan kekal:diamond_shape_with_a_dot_inside: Hadir ke salon untuk melakukan sentuhan selepas 4-6 bulan, yang dapat memastikan rambut anda lurus, dan keriting anda akan tetap mengekalkan kekuatannya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Gunakan produk gaya yang mengandungi SPF untuk melindungi rambut anda daripada kerosakan UV. anda juga akan memakai topi untuk melindungi diri dari cahaya matahari.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Minimum dua minggu selepas kaedah ini, berhenti dari air berklorin atau persekitaran yang mempunyai bahan kimia yang kuat.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sapukan rawatan penyaman yang kaya protein pada rambut anda setiap minggu untuk tetap kelihatan berkilau dan sihat.

Berapa lamakah pelurus rambut Jepun?

:clock1: Lebih kurang 6 bulan Pelurus Rambut Jepun mungkin merupakan rawatan tetap. Setelah selesai, anda akan menikmati hasilnya sehingga 6 bulan.

Kelebihan dan Kekurangan Meluruskan Rambut Jepun

Kelebihan meluruskan rambut kekal

 • Meluruskan secara tetap di salun adalah pilihan salun yang paling murah untuk mendapatkan hasil, dan oleh itu paling tidak memakan masa.
 • Ia bertahan sehingga enam bulan, dan ketika rambut yang tidak dirawat tumbuh, beban rambut yang dirawat di bawahnya dapat berarti ia tumbuh seperti gelombang lembut.

Kekurangan meluruskan rambut kekal

 • Perma berfungsi dengan merosakkan folikel rambut anda sehingga tidak tahan bentuknya.
 • Hujung pecah, kerosakan, dan keguguran rambut boleh berlaku. Anda juga mendedahkan badan anda kepada bahan kimia berbahaya semasa proses perm.
 • Setelah mendapat perm, anda tidak boleh merawat warna atau mengubah rambut, dan anda tidak akan bersedia memakainya dengan keriting, walaupun anda mahu.

Kos Meluruskan Rambut Jepun

:small_blue_diamond: Kos teknik meluruskan rambut kekal akan berbeza dari satu salun rambut ke yang lain. Oleh itu, penting untuk anda hanya mengunjungi salun pelurus rambut kekal dan tentukan bahagian yang akan dikenakan untuk anda.

:small_blue_diamond: Jangan hanya mempertimbangkan nilai perkakas tetapi juga produk yang akan anda perhatikan pada rambut anda dan oleh itu kos retouch. Sahkan bahawa anda akan mendapat nilainya tanpa melampaui anggaran anda atau mengehadkan produk penjagaan.:o: LIHAT JUGA: Cara menjadikan rambut tumbuh lebih cepat Cara mendapatkan rambut yang lebih tebal

Kelebihan Teknik meluruskan rambut Jepun

 • Memudahkan menguruskan rambut kerinting yang tidak teratur. Sekiranya anda mempunyai rambut kasar dan kerinting, maka teknik ini akan menjadikan rambut anda mudah diurus. anda akan memastikan hasil yang luar biasa dengan teknik meluruskan rambut Jepun
 • Memberi ketenangan hati setelah meluruskan badan. kaedah ini berlangsung sehingga 6 bulan yang bermaksud anda akan memastikan rambut yang luar biasa untuk jangka masa panjang. Selepas 6 bulan, anda hanya akan merekatkan rambut dan anda akan terus menikmati rambut yang cantik.

:anger: Ringkasan Rambut anda akan menjadi berkilau, berkilau, dan ramping. Prosedur ini akan menjadikan rambut anda kelihatan baik untuk jangka masa panjang. Sekiranya anda mempunyai gaya hidup yang sibuk maka pelurus rambut Jepun akan sesuai untuk anda. Anda tidak memerlukan gaya panas tambahan selepas prosedur untuk membentuk rambut anda kelihatan baik

Kelemahan Teknik meluruskan rambut Jepun

 • Kos prosedurnya tinggi.

 • Proses rambut mengubah ikatan rambut mengubah struktur rambut sepenuhnya. Rambut tidak boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Menjadi mustahil untuk mendapatkan semula kuantiti dan badan rambut anda selepas kaedah ini. Anda ingin mengukur keperluan rambut anda sebelum anda bersetuju dengan sistem ini.

 • Ini akan berakhir dengan kerosakan rambut jika dilakukan oleh penata rambut yang tidak berpengalaman. Oleh itu, penting untuk anda hanya mengunjungi salun pelurus rambut dan membiarkan pakar bekerja pada rambut anda.

:anger: Ringkasan: Kos rawatan kimia, rawatan selepas rawatan dan rawatan semula adalah tinggi. Sekiranya anda tidak mempunyai wang tunai untuk membeli produk penjagaan selepas itu yang akan menyebabkan kerosakan rambut. Oleh itu, penting untuk anda membiarkan prosedur sebelum menyelam.

Pelurus Rambut Jepun v / s Keratin

 1. Pelurus rambut Jepun juga disebut sebagai Thermal Reconditioning, Rebonding, atau Yuko sementara rawatan keratin juga disebut sebagai Brazilian Blowout, Brazilian Keratin treatment, atau Keratin complex treatment.

 2. Meluruskan rambut Jepun mengubah ikatan dalaman rambut manusia sementara pelurus rambut Brazil tidak, hanya melicinkan kutikula dan memperbaiki kerosakan rambut .

 3. Meluruskan rambut Jepun menghasilkan hasil tetap sementara pelurus rambut Brazil berlangsung selama 2 hingga empat bulan dengan bergantung pada jenis rambut.

 4. Rawatan Keratin selamat untuk semua jenis rambut yang dirawat secara kimia, ini menunjukkan bahawa rawatan rambut ini dapat digunakan dengan selamat untuk rambut yang sebelumnya telah dilembutkan, diluruskan, dilembutkan, dikelantang, diwarnai, atau diserlahkan.

Rambut Jepun meluruskan pada rambut yang dirawat warna:

:small_blue_diamond: Pelurus Rambut Jepun juga dapat dilakukan pada berbagai jenis rambut termasuk rambut yang diperlakukan dengan warna, dikelantang, diserlahkan, tetapi biasanya disarankan berunding untuk memastikan rambut sesuai untuk digambarkan.

:small_blue_diamond: Rambut berwarna mungkin sedikit lebih keras dan memerlukan perhatian khusus terhadap perincian. Pakar di Patrick Evan Salon mempunyai latihan yang luas untuk bekerja dengan rambut yang dirawat warna. kami ingin memastikan setiap pelanggan menyukai rambut mereka dan dapat menjauhkan diri daripada pelanggan jika kami tidak merasakan kami akan memberikan hasil yang sangat baik.

Panduan Melurus Rambut Jepun Di Rumah

Rawatan Meluruskan Rambut Jepun Di Rumah- Panduan Langkah demi Langkah

:o: Langkah 1: Rawatan Pra

Sebelum melakukan penerimaan rawatan pelurus rambut Jepun, anda ingin rambut anda berada dalam keadaan terbaik. Sahkan bahawa anda belum melakukan rawatan kimia lain seperti perm atau pewarna baru-baru ini.

Adalah idea yang baik untuk menggunakan topeng rambut penyaman dalam beberapa minggu menjelang rawatan anda. ini dapat membantu menjadikan rambut kelihatan lebih licin dan lurus setelah menjalani rawatan.:o: Langkah 2: Kumpulkan semua Bekalan anda

Kumpulkan semua yang anda dapat lakukan untuk melakukan rawatan meluruskan rambut DIY Jepun sebelum anda memulakan.

Anda memerlukan: 1. Kit Rawatan Pelurus Rambut Jepun

Kit LISCIO Crystal Cream Straightener by Milbon adalah krim pelurus Jepun terbaik yang akan anda gunakan. Rumusannya terdapat dalam 3 tahap kekuatan yang berbeza seperti Ringan, Normal dan Kuat 2. Syampu Klarifikasi

Apa-apa jenis Syampu akan berfungsi, tetapi ini dari Kenra sangat mengagumkan. 3. Peniup tangan ionik

Sebaiknya gunakan peniup tangan ionik agar tetap di sudut. 4. Pelurus Bersalut Seramik

Pelurus bersalut seramik membantu menjaga rambut lurus walaupun selepas rawatan. 5. Sikat Plastik nipis

Sikat nipis ini berfungsi paling baik untuk memisahkan rambut semasa dan selepas rawatan meluruskan rambut jepun. 6. Perapi Dalam:

Gunakan perapi dalam kegemaran anda selepas rawatan untuk menjaga kesihatan rambut. 7. Bantuan Rakan

Sekiranya anda mempunyai banyak rambut, tangan tambahan akan membantu anda menyelesaikannya dengan lebih cepat, dan memperoleh hasil yang lebih merata.:o: Langkah 3: Rambut Syampu

Shampoo rambut dengan syampu penyaman tinggi, dan bilas hingga bersih. Rambut yang bersih membantu larutan meluruskan dengan helai. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, sangat bagus untuk meluruskan garis rambut anda dengan garis sentuh, dan mengelakkan krim pelurus terus ke kulit kepala.:o: Langkah 4: Memohon Activator

Dan akhirnya, selalunya langkah inilah keajaiban bermula! Anda ingin memulakan dengan contoh tampalan untuk memastikan berapa lama jawapan mesti diletakkan di atas rambut untuk diproses. selang masa boleh berlangsung di mana antara 10 minit dan 1 jam bergantung pada ketebalan rambut anda. Lakukan ujian gelung untuk memastikan bila ia siap. untuk mengetahui cara melakukan ujian gelung, anda akan memeriksa video ini:

:o:Langkah 5: Bilas Rambut

Jadilah sangat teliti dan dapatkan semua jawapan dari rambut anda semasa langkah ini. Setelah membersihkannya melalui air, keringkan rambut dengan lembut menggunakan tuala. pastikan untuk tidak menggosok atau menggosok rambut kerana akan mudah pecah.:o: Langkah 6: Tiupkan Rambut Kering

Hembuskannya kering, tetapi biarkan sedikit kelembapan di rambut anda. Kuncinya untuk mendesaknya hampir, tetapi tidak kering sepenuhnya, dan disiapkan untuk besi rata.:o: Langkah 7: Rambut Besi Datar

Tetapkan pelurus anda ke 350 darjah, dan tambahkan bahagian kecil untuk meluruskan semua rambut anda. terus sehalus mungkin, tetapi bekerja dengan cepat kerana selalunya langkah yang memakan masa. Langkah 7.1: Sapukan Neutralizer

Peneutralan berfungsi menyeimbangkan pH rambut anda. Sapukan rambut di mana-mana secara merata, dan biarkan selama 5-10 minit sebelum dibilas.:o: Langkah 8: Bilas Rambut Lagi

Pastikan anda membilas sekurang-kurangnya 10 minit dan dapatkan penyelesaian yang tersisa dari rambut anda.:o: Langkah 9: Rambut Kering Akhir Atau Rambut Kering

Keringkan rambut dengan arah kutikula, hingga sekitar 90-95 persen rambut kering. Rambut anda semestinya lurus seperti sutera tetapi memberikannya satu pengeringan terakhir untuk mendorongnya sehalus selutut mungkin.:o: Langkah 10: Pastikan Keringkan Rambut

Lakukan yang terbaik agar rambut kering selama 48 jam berikutnya jika boleh. Lebih baik jika anda menunggu selama 72 jam. Ini sangat membantu mengunci gaya dan membantu rawatan anda bertahan selama mungkin.:o: Langkah 11: Nikmati!

Dan itu sahaja, nikmati rambut lurus baru anda! Gaya anda harus bertahan sekitar 6 bulan sebelum rawatan lain diperlukan. Gunakan Krim Rawatan dan Perlindungan 2-dalam-1 dari Milbon untuk mendapatkan hasil yang baik pada rawatan pelurus rambut DIY kedua anda.

Dan di sana anda mendapatkannya - semua yang anda ingin fahami tentang melakukan penerimaan rambut meluruskan rambut Jepun. Kami harap anda menikmati, dan selamat meluruskan!

Soalan Lazim

Orang juga tertanya-tanya mengenai pertanyaan berikut:

1-Adakah rambut meluruskan Jepun lebih baik daripada keratin?

Tidak seperti pelurus rambut Jepun yang berakhir dengan kunci lurus, rawatan Keratin terutamanya mencegah keriting sementara hanya mengurangkan gelombang atau keriting tetapi menjadikannya sangat mudah dan cepat untuk mendorong rambut menjadi lurus dengan usaha minimum. Orang-orang juga mencuba sambungan yang diikat tangan untuk memberikan penampilan semula jadi pada rambut mereka.

2- Boleh meluruskan rambut Jepun menyebabkan kebotakan?

Oleh kerana intensiti rawatan, sangat penting untuk mencuba kajian anda mengenai stylist. Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, meluruskan rambut Jepun boleh merosakkan rambut anda, menyebabkan kerosakan besar dan bahkan keguguran rambut

3- Bagaimana saya boleh meluruskan rambut secara kekal?

Seperti rawatan kecantikan lain seperti pengisi dagu , pengisi rahang , tatu stretch mark dan lip bibir juga bimbang tentang cara meluruskan rambut mereka, secara semula jadi atau dengan kaedah lain. Tetapi anda boleh mencuba beberapa perkara untuk meluruskan rambut anda:

 • Multani Mitti. kelebihan tanah, juga disebut sebagai multanu mitti, sudah tentu diketahui, tetapi hanya sebilangan kecil yang menyedari hakikat bahawa ia tidak hanya bagus untuk kulit anda tetapi juga rambut anda. …
 • Susu dan Telur.
 • Susu Kelapa dan jus.
 • Gel Aloe-Vera.
 • Pek Pisang dan Madu.

Meluruskan rambut semula jadi yang kekal

Kesimpulannya

:small_blue_diamond: Dengan meluruskan rambut Jepun, rambut manusia diluruskan secara sutera dengan penyelesaian khas. Rambut kemudian dibilas melalui air, kemudian dipisahkan menjadi beberapa bahagian dengan sisir nipis dan kemudian dikeringkan dan disetrika. Rambut kemudian dinetralkan dengan larutan kimia lain dan dibilas melalui air dan dikeringkan semula. Mengandalkan panjang dan tebal rambut, meluruskan rambut Jepun boleh memakan masa hingga lima jam untuk diselesaikan.

:small_blue_diamond: Setelah diluruskan, rambut tidak akan kembali ke bentuk keriting atau kerinting, walaupun pertumbuhan rambut baru akan mengekalkan tekstur semula jadi rambut anda.

:small_blue_diamond: Walaupun pelurus rambut Jepun tidak mendapat reputasi keselamatan yang buruk kerana ledakan Brazil, ia masih diketahui menyebabkan kerosakan. Perhatikan sebelum janji temu jika rambut anda telah dirawat warna atau menerima rawatan kimia lain, anda berisiko tinggi merosakkan rambut anda dengan pemulihan haba.

Rujukan

Meluruskan Rambut Jepun Di Rumah (Panduan Langkah-demi-Langkah DIY) https://www.patrickevansalon.com/keratin-vs-japanese-hair- meluruskan Panduan Pelurus Rambut Jepun: Kebaikan, Kebaikan & Petua Penjagaan - Glowsly