Barang kemas terdiri daripada barang hiasan yang dipakai untuk hiasan peribadi, seperti bros, cincin, kalung, anting-anting, loket, gelang, dan manset. Perhiasan boleh dilekatkan pada badan atau pakaian. Dari perspektif barat, istilah ini terhad kepada perhiasan tahan lama, tidak termasuk bunga misalnya. Selama berabad-abad lamanya logam seperti emas yang digunakan dalam karat yang berbeza dari 21, 18, 12, 9, atau bahkan lebih rendah, sering digabungkan dengan batu permata, telah menjadi bahan biasa untuk perhiasan, tetapi bahan lain seperti kerang dan bahan tanaman lain mungkin digunakan .

Perhiasan adalah salah satu jenis artefak arkeologi tertua - dengan manik-manik berusia 100,000 tahun yang terbuat dari cangkang Nassarius yang dianggap sebagai perhiasan tertua yang terkenal. Bentuk-bentuk asas perhiasan berbeza antara budaya tetapi sering tahan lama; Dalam budaya Eropah bentuk perhiasan yang paling biasa yang disenaraikan di atas telah wujud sejak zaman kuno, sementara bentuk lain seperti perhiasan untuk hidung atau pergelangan kaki , yang penting dalam budaya lain, lebih jarang berlaku.

Bahan yang digunakan dalam pembuatan barang kemas

Barang kemas boleh dibuat dari pelbagai jenis bahan. Batu permata dan bahan serupa seperti ambar dan karang, logam berharga seperti berlian, emas atau perak , manik, dan cengkerang telah digunakan secara meluas, dan enamel sering kali penting. Dalam kebanyakan budaya, perhiasan dapat difahami sebagai simbol status, untuk sifat materialnya, coraknya, atau untuk simbol yang bermakna. Perhiasan telah dibuat untuk menghiasi hampir setiap bahagian tubuh, dari jepit rambut hingga cincin jari kaki, dan bahkan perhiasan alat kelamin. Dalam budaya Eropah moden, jumlah yang dipakai oleh lelaki dewasa agak rendah berbanding dengan budaya lain dan tempoh lain dalam budaya Eropah.

Asal perkataan perhiasan

Kata perhiasan itu sendiri berasal dari kata permata, yang di anggun dari bahasa Perancis Lama "jouel", dan di luar itu, ke kata Latin "jocale", yang bermaksud permainan. Dalam Bahasa Inggeris Inggeris, Bahasa Inggeris India, Bahasa Inggeris Selandia Baru, Bahasa Hiberno-Inggeris, Bahasa Inggeris Australia, dan Bahasa Inggeris Afrika Selatan, ia adalah perhiasan yang dieja, sementara ejaannya adalah perhiasan dalam Bahasa Inggeris Amerika. Kedua-duanya digunakan dalam bahasa Inggeris Kanada, walaupun perhiasan berlaku dengan margin dua hingga satu. Dalam bahasa Perancis dan beberapa bahasa Eropah yang lain, istilah yang sama, joaillerie, juga boleh merangkumi karya logam yang dihiasi dalam logam mulia seperti barang-barang dan barang-barang gereja, bukan hanya objek yang dipakai pada orang itu.

Bentuk dan fungsi

Manusia telah menggunakan barang kemas untuk beberapa alasan: • berfungsi, biasanya untuk memperbaiki pakaian atau rambut di tempatnya • sebagai penanda status sosial dan status peribadi, seperti cincin perkahwinan • sebagai penanda beberapa bentuk pertalian, sama ada etnik , keagamaan atau sosial • untuk memberikan perlindungan jimat (dalam bentuk azimat) • sebagai pertunjukan artistik • sebagai pembawa atau simbol makna peribadi - seperti cinta, berkabung, tonggak peribadi atau bahkan tahyul nasib.

Sebilangan besar budaya pada suatu ketika mempunyai praktik menyimpan sejumlah besar kekayaan yang disimpan dalam bentuk perhiasan. Banyak budaya menyimpan mahar perkahwinan dalam bentuk perhiasan atau menjadikan perhiasan sebagai alat untuk menyimpan atau mempamerkan duit syiling. Sebagai alternatif, barang kemas telah digunakan sebagai mata wang atau barang perdagangan; contohnya ialah penggunaan manik hamba.

Banyak barang kemas, seperti bros dan gesper, berasal dari barang-barang yang berfungsi sepenuhnya, tetapi berkembang menjadi barang hiasan kerana keperluan fungsinya semakin berkurang.

Perhiasan boleh melambangkan keanggotaan kumpulan (seperti dalam kasus salib Kristian atau Bintang Daud Yahudi) atau status (seperti dalam hal rantai pejabat, atau amalan orang-orang Barat yang berkahwin memakai cincin kawin). Memakai jimat dan pingat kebaktian untuk memberi perlindungan atau menangkis kejahatan adalah perkara biasa dalam beberapa budaya. Ini mungkin berbentuk simbol (seperti ankh), batu, tumbuh-tumbuhan , haiwan , bahagian badan (seperti Khamsa), atau cengkaman (seperti versi Arasy yang bergaya dalam seni Islam).

Kaedah dan Bahan

Dalam membuat perhiasan, batu permata, duit syiling, atau barang berharga lain sering digunakan, dan biasanya dijadikan logam mulia. Paduan platinum berkisar antara 900 (90% tulen) hingga 950 (95.0% tulen). Perak yang digunakan dalam perhiasan biasanya perak sterling, atau perak halus 92.5%. Dalam perhiasan kostum, penemuan keluli tahan karat kadang-kadang digunakan.

Bahan lain yang biasa digunakan termasuk kaca , seperti kaca bersatu atau enamel; kayu, sering diukir atau dipusingkan; kerang dan bahan haiwan semula jadi lain seperti tulang dan gading ; tanah liat semula jadi; tanah liat polimer; Rami dan benang lain telah digunakan juga untuk membuat perhiasan yang mempunyai nuansa semula jadi. Walau bagaimanapun, penyertaan plumbum atau solder plumbum akan memberi pejabat British Assay (badan yang memberikan barang kemas UK setemnya, Hallmark) hak untuk memusnahkan barang itu, namun sangat jarang pejabat assay melakukannya.

Manik sering digunakan dalam perhiasan. Ini mungkin diperbuat daripada kaca, batu permata, logam, kayu , cengkerang, tanah liat dan tanah liat polimer. Perhiasan manik biasanya merangkumi kalung, gelang, anting-anting, tali pinggang dan cincin . Manik mungkin besar atau kecil; jenis manik terkecil yang digunakan dikenali sebagai manik biji, ini adalah manik yang digunakan untuk gaya perhiasan tenunan "tenunan". Manik benih juga digunakan dalam teknik sulaman di mana mereka dijahit pada sandaran kain untuk membuat potongan leher kerah luas dan gelang manik. Sulaman manik, jenis pekerjaan tangan yang popular semasa era Victoria, sedang menikmati kebangkitan semula dalam pembuatan perhiasan moden. Manik, atau manik, juga sangat popular di banyak budaya Amerika Utara dan Afrika.

Tukang besi, tukang emas, dan alat pemotong menggunakan kaedah termasuk penempaan, pemutus, pematerian atau kimpalan, pemotongan, ukiran dan "penyatuan dingin" (menggunakan perekat, staples dan paku keling untuk memasang bahagian) Banyak batu berharga dan semimulia digunakan untuk perhiasan. Antaranya ialah:

  • Amber Amber, batu permata organik kuno, terdiri daripada resin pokok yang mengeras dari masa ke masa. Batu itu mestilah berumur sekurang-kurangnya satu juta tahun untuk diklasifikasikan sebagai ambar, dan sebilangan besar batu amber boleh sampai 120 juta tahun.

  • Amethyst Amethyst secara historis merupakan batu permata paling berharga dalam keluarga kuarza. Ini dihargai untuk rona ungu, yang dapat berkisar dalam nada dari cahaya hingga gelap.

  • Emerald Emeralds adalah salah satu daripada tiga batu permata utama yang berharga (bersama dengan batu delima dan safir) dan terkenal dengan warna hijau halus hingga hijau kebiruan. Mereka telah disimpan sepanjang sejarah, dan beberapa sejarawan melaporkan bahawa orang Mesir menambang zamrud seawal 3500 SM.

  • Jade Jade paling sering dikaitkan dengan warna hijau tetapi juga terdapat dalam beberapa warna lain. Jade berkait rapat dengan budaya, sejarah, dan tradisi Asia, dan kadang-kadang disebut sebagai batu syurga.

  • Jasper Jasper adalah batu permata dari keluarga kalsedon yang hadir dalam pelbagai warna. Selalunya, jasper akan menampilkan corak yang unik dan menarik di dalam batu berwarna. Picture jasper adalah sejenis jasper yang terkenal dengan warna (selalunya beiges dan browns) dan berpusing mengikut corak batu.

  • Quartz Quartz merujuk kepada keluarga batu permata kristal dengan pelbagai warna dan saiz. Antara jenis kuarza yang terkenal ialah kuarza mawar (yang mempunyai warna merah jambu halus), dan kuarza berasap (yang terdapat dalam pelbagai warna coklat lut). Sejumlah batu permata lain, seperti Amethyst dan Citrine, juga merupakan sebahagian daripada keluarga kuarza. Rutilated quartz adalah jenis kuarza yang popular yang mengandungi kemasukan seperti jarum.

  • Ruby Ruby terkenal dengan warna merah yang kuat dan merupakan antara batu permata berharga yang sangat bernilai. Rubi telah dihargai selama ribuan tahun. Dalam bahasa Sanskrit, kata untuk ruby ​​adalah ratnaraj, yang bermaksud raja batu permata.

  • Nilam Bentuk safir yang paling popular adalah safir biru, yang terkenal dengan warna biru sederhana hingga biru dan tepu yang kuat. Safir pelbagai warna juga ada. Di Amerika Syarikat, safir biru cenderung menjadi yang paling popular dan paling berpatutan dari tiga batu permata utama (zamrud, ruby, dan nilam).

  • Turquoise Turquoise hanya terdapat di beberapa tempat di bumi, dan wilayah penghasil turquoise terbesar di dunia adalah barat daya Amerika Syarikat. Turquoise dihargai kerana warnanya yang menarik, selalunya biru sederhana atau biru kehijauan, dan warisan kuno. Turquoise digunakan dalam pelbagai jenis gaya perhiasan. Ia mungkin paling berkaitan dengan perhiasan barat daya dan penduduk asli Amerika, tetapi ia juga digunakan dalam banyak gaya moden yang anggun. Sebilangan pirus mengandungi matriks warna coklat gelap, yang memberikan kontras menarik dengan warna biru terang batu permata.

Beberapa batu permata (seperti mutiara, karang, dan ambar) diklasifikasikan sebagai organik, yang bermaksud bahawa ia dihasilkan oleh organisma hidup. Yang lain tidak organik, yang bermaksud bahawa mereka biasanya terdiri dan berasal dari mineral. Beberapa permata, misalnya, batu kecubung, menjadi kurang dihargai kerana kaedah mengekstrak dan mengimportnya telah berkembang. Beberapa permata buatan manusia dapat berfungsi sebagai ganti permata semula jadi, seperti zirkonia kubik, yang dapat digunakan sebagai pengganti berlian.

Kemasan logam

Untuk perhiasan platinum, emas, dan perak, terdapat banyak teknik untuk membuat kemasan. Yang paling biasa adalah cat tinggi, satin / matte, disikat, dan dipalu. Perhiasan yang digilap tinggi adalah yang paling biasa dan memberikan logam yang sangat reflektif dan berkilat. Satin, atau kemasan matte mengurangkan kilauan dan pantulan perhiasan, dan ini biasanya digunakan untuk menonjolkan batu permata seperti berlian. Kemasan yang disikat memberikan perhiasan bertekstur dan diciptakan dengan menyikat bahan (serupa dengan kertas pasir) pada logam, meninggalkan "sapuan berus". Kemasan yang dipalu biasanya dibuat dengan menggunakan tukul besi bulat dan memalu perhiasan untuk memberikan tekstur bergelombang.

Sebilangan perhiasan dilapisi untuk memberikannya kilauan, kilauan atau untuk mencapai warna yang diinginkan. Perhiasan perak sterling boleh dilapisi dengan lapisan tipis 0,999 perak halus (proses yang dikenali sebagai kilatan) atau boleh dilapisi dengan rhodium atau emas. Perhiasan kostum logam asas juga boleh disalut dengan perak, emas , atau rhodium untuk kemasan yang lebih menarik.

Barang kemas moden

Sebilangan besar barang kemas komersial moden meneruskan bentuk dan gaya tradisional, tetapi pereka seperti Georg Jensen telah memperluas konsep seni yang boleh dipakai. Munculnya bahan baru, seperti plastik, Precious Metal Clay (PMC), dan teknik pewarnaan, telah menyebabkan peningkatan dalam pelbagai gaya. Kemajuan lain, seperti pengembangan penuaian mutiara yang ditingkatkan oleh orang seperti Mikimoto Kōkichi dan pengembangan batu permata buatan yang lebih berkualiti seperti moissanite (simulator berlian), telah menempatkan barang kemas dalam pegangan ekonomi segmen penduduk yang jauh lebih besar.

Gerakan "perhiasan sebagai seni" dipelopori oleh pengrajin seperti Robert Lee Morris dan dilanjutkan oleh pereka seperti Gill Forsbrook di UK. Pengaruh dari bentuk budaya lain juga jelas. Salah satu contohnya ialah perhiasan gaya bling-bling, yang dipopularkan oleh artis hip-hop dan rap pada awal abad ke-21, misalnya pemanggang, sejenis perhiasan yang dipakai di atas gigi.

Akhir abad ke-20 menyaksikan percampuran reka bentuk Eropah dengan teknik oriental seperti Mokume-gane. Berikut ini adalah inovasi dalam beberapa dekade yang melintasi tahun 2000: “Mokume-gane, pembentuk die hidraulik, peningkatan anti-klastik, pembentukan lipatan, anodisasi logam reaktif, bentuk cangkang, PMC, pemotretan, dan [penggunaan] CAD / CAM. "

Juga, percetakan 3D sebagai teknik pengeluaran semakin penting. Dengan pelbagai jenis perkhidmatan yang menawarkan kaedah pengeluaran ini, reka bentuk perhiasan dapat diakses oleh semakin banyak kreatif. Kelebihan penting menggunakan pencetakan 3d adalah kos yang agak rendah untuk prototaip, siri kumpulan kecil atau reka bentuk yang unik dan diperibadikan. Bentuk yang sukar atau tidak mungkin dibuat dengan tangan sering dapat diwujudkan dengan percetakan 3D. Bahan yang popular untuk dicetak termasuk poliamida, keluli dan lilin (yang terakhir untuk pemprosesan selanjutnya). Setiap bahan yang dicetak mempunyai batasan tersendiri yang harus dipertimbangkan semasa merancang barang kemas menggunakan perisian pemodelan 3D.

Perhiasan artisan terus berkembang sebagai hobi dan profesi . Dengan lebih daripada 17 majalah Amerika Syarikat mengenai manik-manik sahaja, sumber daya, aksesibilitas, dan kos masuk awal yang rendah terus mengembangkan pengeluaran perhiasan buatan tangan. Beberapa contoh perhiasan artisan dapat dilihat di Muzium Seni Metropolitan di New York City. Peningkatan bilangan pelajar yang memilih untuk mempelajari reka bentuk dan pengeluaran perhiasan di Australia telah meningkat dalam 20 tahun terakhir, dan Australia kini mempunyai komuniti perhiasan kontemporari yang berkembang pesat. Sebilangan besar perhiasan ini telah menggunakan bahan dan teknik moden, serta menggabungkan karya tradisional.

Penggunaan logam yang lebih luas untuk menghiasi pemakainya, di mana potongan itu lebih besar dan lebih rumit daripada apa yang biasanya dianggap perhiasan, telah disebut oleh pereka dan penulis fesyen sebagai logam couture.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Apakah perbezaan antara perhiasan dan perhiasan?

Dalam Bahasa Inggeris Inggeris, Bahasa Inggeris India, Bahasa Inggeris Selandia Baru, Bahasa Hiberno-Inggeris, Bahasa Inggeris Australia, dan Bahasa Inggeris Afrika Selatan, ia adalah perhiasan yang dieja, sementara ejaannya adalah perhiasan dalam Bahasa Inggeris Amerika. Kedua-duanya digunakan dalam bahasa Inggeris Kanada, walaupun perhiasan berlaku dengan margin dua hingga satu.

2- Apakah maksud penuh perhiasan?

Perhiasan adalah perhiasan yang dipakai orang, misalnya cincin, gelang, dan kalung. Ia sering dibuat dari logam berharga seperti emas, dan kadang-kadang dihiasi dengan batu permata. Sinonim: permata, harta karun, permata, perhiasan.

3- Apa makna perhiasan bagi seorang wanita?

Wanita meminati perhiasan kerana ia melambangkan simbol kewanitaan dan juga status sosial. Perhiasan selalu membuat wanita merasa cantik dan yakin diri. Di mana sahaja di dunia, wanita memakai pelbagai jenis perhiasan. Sama ada mengenai kalung, gelang atau anting - anting , perhiasan sangat popular.

4- Apakah perhiasan yang terbaik?

• Tiffany & Co. Menyalahkan filem Audrey Hepburn Breakfast at Tiffany's yang klasik, tetapi ada sesuatu yang tidak dapat dinafikan abadi mengenai apa-apa dari pereka perhiasan lama ini. • Cartier . • David Yurman. • Mikimoto. • Bvlgari. • Harry Winston. • Hermès. • Chopard.

5- Apa yang anda panggil orang yang membuat perhiasan?

Penjaja adalah orang yang membuat, menjual, dan memperbaiki perhiasan dan jam tangan .

6- Apa itu Perhiasan buatan?

Terminologi. Ia juga disebut perhiasan tiruan, perhiasan, perhiasan fesyen, perhiasan sampah, perhiasan palsu, atau perhiasan.

7- Apakah jenis barang kemas?

• Gelang kaki. • Barrette. • Tali pinggang keledar. • Rantai perut. • Bindi. • Ikatan Bolo. • Gelang. • Kerongsang.

8- Bagaimana perhiasan membuat wanita merasa?

Potongan yang berbeza dipakai untuk melambangkan mesej yang berbeza seperti keamanan, kebijaksanaan, keanggunan, dan kemakmuran. Ramai wanita suka memakai barang kemas sebagai simbol kewanitaan atau mempamerkan status sosial. Perhiasan juga dapat membuat seorang wanita merasa yakin dan cantik.

9- Adakah perak sterling palsu?

Perak sterling adalah perak sebenar. Ia juga dikenali sebagai perak 925. Nombor 925, berasal dari komposisi perak sterling 92.5% perak. Selebihnya 7.5% terdiri daripada aloi, seperti tembaga, untuk meningkatkan daya tahan logam.

10- Apa kata lain untuk kalung?

• choker. • barang kemas. • loket. • helai. • manik. • loket. • mutiara. • tali.

KESIMPULAN: Perhiasan adalah perhiasan yang dipakai orang, misalnya cincin, gelang, dan kalung. Ia sering dibuat dari logam berharga seperti emas, dan kadang-kadang dihiasi dengan batu permata.

artikel berkaitan :open_book:

Bagaimana Membeli Barang Kemas India? Berlian Kuning Bagaimana Harga Perhiasan Emas Di Rumah?

-DISAHKAN OLEH: