Unit usaha sama merupakan salah satu kaedah berkesan untuk mengembangkan perniagaan anda. Namun, seperti beberapa cara mempromosikan yang paling berkesan, setelah dilakukan dengan tidak betul, hasil anda biasanya mungkin buruk.

Promosi Usahasama - cara Menggunakan Pencetus komersialisme untuk memperluas Respons

Apabila anda mencuba dan menjual produk anda, anda menggunakan semua jenis teknik penukaran seperti membina hubungan, meraih keuntungan anda, tarikh akhir korban, eksklusif dan ajakan bertindak.

Oleh itu, ia mungkin bertambah untuk mengikuti petunjuk berterusan apabila membuat percubaan untuk menarik rakan niaga bukan? Matlamat utama anda adalah membuat usaha mendesak individu untuk meminta tindakan yang anda mahukan. unit kawasan individu semua tetap. Mereka membalas pencetus berterusan. Tidak menjadi masalah sama ada mereka memerlukan kepakaran bertahun-tahun dalam mempromosikan gerila atau jika mereka kelihatan seperti orang baru.

Mari kaji beberapa titik pencetus yang dapat meningkatkan kejayaan anda dalam usaha sama pendaratan:

1. Membina hubungan

Unit kawasan orang lain mungkin untuk dihubungi dengan seseorang yang pernah mereka bekerjasama sebelumnya. mereka juga mungkin tambahan untuk membeli dari seseorang yang mereka beli dari sebelumnya. itu adalah hasil kepercayaan bahawa bahagian yang paling penting dalam hubungan apa pun. Sekiranya anda menghampiri Maine dan saya tidak mempunyai petunjuk agensi PBB , maka secara mekanikal saya tidak akan mempercayai anda sehingga anda melakukan satu perkara untuk mewujudkan kepercayaan itu.

Anda boleh membina kepercayaan dengan cara yang luar biasa. kaedahnya adalah untuk berunding dengan rakan perniagaan bersama. sebagai contoh, saya pernah berniaga bersama rakan anda Jeff. Saya percaya Jeff kerana kita mempunyai kecenderungan untuk menjalankan perniagaan yang baik. Sekiranya Jeff menyokong anda, maka secara mekanikal anda telah mendapat kepercayaan saya. Oleh itu, hubungi Jeff dan minta dia menghubungi Maine. Yang mesti anda cuba lakukan ialah membesarkan Jeff.

Mungkin anda tidak menangkap orang dalam perniagaan. iaitu setelah anda menggunakan undang-undang timbal balik memihak kepada anda. Undang-undang ini menyatakan bahawa setiap kali anda melakukan satu perkara yang baik untuk seseorang, mereka mungkin boleh membalasnya . sebagai contoh, jika anda memberikan maklumat pintar kepada prospek secara percuma, maka mereka ingin mereka mempunyai satu perkara.

Anda boleh melakukan pelbagai perkara untuk rakan pasukan yang berpotensi . anda akan dapat menghasilkan bahan promosi yang akan mereka gunakan untuk program afiliasinya . akan | anda | anda akan dapat} membuat tutorial video cam skrin produk mereka untuk mereka agar mereka dapat memberitahu pelanggan mereka.

Ia memerlukan kerja tambahan untuk mencuba melakukan ini daripada sekadar mengeluarkan e-mel. Sekiranya anda telah meneliti pasangan berpotensi anda sepenuhnya, maka anda akan mengetahui jumlah perniagaan yang akan anda perolehi adalah harga usaha anda. walaupun prospek pasukan ini tidak sesuai dengan anda, dia mungkin akan merujuk anda kepada rakan orang lain yang penting.

Jelas, apa yang telah saya umumkan lebih tinggi daripada yang kelihatan seperti timbunan tenaga kerja. anda dengan senang hati akan menghantar surat jenis kepada seberapa banyak orang yang boleh meminta mereka memasarkan produk tersebut untuk mendapatkan keuntungan . anda akan mendapat banyak individu yang berminat menyokong jumlah e-mel yang anda salurkan. Sekiranya anda menggunakan manuver brute force, anda akan kehabisan prospek untuk menghantar e-mel akhirnya.

Sekarang setelah anda memahami pentingnya membina hubungan , mari kita lihat pencetus kedua.

2. Eksklusiviti

Orang lebih suka menginginkan mereka tergolong dalam kelompok khas. Sekiranya anda memberitahu mereka bahawa mereka dipilih secara khusus menyokong beberapa kriteria, mereka akan merasa istimewa dan kemungkinan tambahan akan memberi respons. Strok sentuhan ego mereka.

Berikut adalah contoh kaedah bersekutu kaedah ini:

Rakan sepasukan berpotensi yang terhormat,

Saya mengimbas artikel anda di "laman XYZ" dan menganggapnya sangat berguna. Saya lebih suka namun anda perhatikan retorik retorik. menyokong artikel anda, saya merasakan anda adalah penguasa ijazah bersekutu mengenai "topik XYZ". Saya sebenarnya mempunyai produk yang berkaitan dengan niche ini dan saya mencari pakar dalam bidang ini untuk memasarkan produk saya untuk sebahagian keuntungan.

atau

Rakan sepasukan berpotensi yang terhormat,

Saya menghubungi anda kerana anda baru-baru ini dipaparkan sebagai afiliasi tinggi untuk 'produk XYZ'. Saya sebenarnya mempunyai program jemputan eksklusif jemputan eksklusif semata-mata dan saya lebih suka menjemput pemukul serius seperti anda untuk membuat keputusan. Saya hanya menerima beberapa dozen rakan kongsi pada masa ini sehingga anda mendapat kebaikan dari rakan kongsi yang kurang kompetitif .

3. Faedah

Ramai orang tidak memahami perbezaan antara rakan sekutu dengan rakan sepasukan. Perbezaan ini harus diperhatikan kerana rakan sepasukan akan membawa anda banyak perniagaan tambahan daripada sekutu ijazah.

Apabila anda mempunyai program afiliasi ijazah, unit kawasan gabungan anda menugaskan kakitangan. dalam organisasi penjualan yang sangat banyak, mereka yang membina jumlah jualan tambahan setiap unit kawasan bulan meningkat ke tahap komisen seterusnya. individu dengan unit bidang kemahiran komersialisme yang luar biasa sangat diinginkan.

Mereka ijazah bersekutu. Sekiranya mereka tidak dihargai, mereka akan mendapat peluang yang berbeza. Mengapa mereka mesti bekerja untuk anda setelah mereka mendapat keuntungan tambahan untuk jumlah buruh yang tetap di tempat lain?

Rakan niaga anda semestinya mendapat faedah seperti komisen yang lebih tinggi, alat promosi eksklusif, permulaan dll.

Memberikan produk anda kepada rakan kongsi pasukan yang mungkin untuk disemak adalah perkara yang paling mustahak anda lakukan. itu minimum kosong. Saya masih mendapat e-mel usaha di mana sahaja individu tidak menyediakan untuk membekalkan barang dagangan untuk disemak. Ini menunjukkan bahawa mereka tidak perlu melakukan analisis yang betul mengenai Maine.

Kesimpulannya

Apa yang saya telah senaraikan konsep unit 3 kawasan yang perlu diingat sebaik sahaja menghubungi rakan niaga. Terdapat lebih banyak pencetus kawasan yang boleh anda gunakan untuk memberi respons terhadap cadangan anda. hanya melihat pencetus berterusan yang anda gunakan setelah membuat percubaan untuk menjual produk anda.

Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, semua individu memberi tindak balas yang berterusan berkat pencetus emosi yang pasti. Gunakan setiap kemungkinan yang anda dapat untuk mendapatkan respons seterusnya dari usaha mempromosikan anda.