Ungkapan menjaga rakan anda dekat dan musuh anda lebih dekat bermaksud mengawasi musuh melebihi apa yang mungkin ada pada rakan mereka, untuk berhati-hati dengan tindakan yang dilakukan oleh musuh, bukan idea terbaik untuk menyusahkan musuh anda, bersikap sayang dengan mereka tetapi tetap waspada, makna lain mungkin, jangan menyakiti musuh anda dengan kata-kata atau tingkah laku untuk membuat mereka tenang dan tidak menyinggung perasaan.

Ungkapan "Jauhkan rakan anda dan musuh anda lebih dekat," IIRC, timbul daripada terjemahan bahasa Inggeris surat Machiavelli yang kurang baik. Petikan tersebut biasanya diperuntukkan kepadanya. Saya mungkin salah (dan sering juga saya). Edit: FWIW, frasa itu tidak berasal dari Shakespeare atau dari Bible.

Sebab untuk menjaga musuh anda lebih dekat

Dalam suasana perniagaan dan organisasi, saya menyinggung "musuh" sebagai individu yang harus anda ajak berinteraksi, seseorang yang bersaing untuk keperluan anda, yang tidak menindaklanjuti kesetiaannya, yang tidak anda percayai, dengan siapa " ikatan ”tidak ada, atau siapa yang bertentangan dengan pandangan anda dari bawah ke atas. Ini juga merupakan individu yang anda perlukan untuk mendapatkan objektif peribadi dan perniagaan anda sendiri. Sebagai perunding dan pengurus, saya telah menemui sebilangan individu yang sesuai dengan kotak yang sama. Secara ringkas saya dapati Machiavelli sangat membantu kejayaan saya sendiri.

Tetapi ada sejumlah alasan yang sangat penting untuk menjaga musuh anda lebih dekat:

1. Anda boleh belajar banyak perkara daripada orang yang anda tidak suka

Yang pasti, pembelajaran terbaik saya tidak selalu datang dari rakan. Selalunya ia dari musuh, musuh atau pengawal pagar. Mereka membawa pandangan dunia, perspektif dan idea yang berbeza mengenai subjek yang mempunyai kepentingan bersama. Terdapat banyak masa ketika individu seperti itu dapat membantu memperbaiki kedudukan saya dan memikirkan masalah.

2. Anda harus menjaga musuh anda untuk memahami perspektif dan minat mereka

Salah satu strategi yang meyakinkan yang saya pelajari dari Bill Howell beberapa tahun yang lalu adalah pentingnya membuat “panel” yang sangat representatif dengan kira-kira enam orang yang akan menunjukkan kepelbagaian kesetiaan atau pendapat mengenai masalah. Sekiranya saya dapat membentuk cadangan saya sedemikian rupa untuk meyakinkan kepentingan diri masing-masing dari keenam-enamnya, saya baik dalam perjalanan menuju kejayaan. Permintaan itu, pastinya, bermaksud bahawa setiap individu harus cukup dekat dengan saya agar dapat difahami dengan baik. Sebenarnya, saya biasanya lebih memahami lawan saya daripada rakan saya.

3. Apabila musuh anda dekat, lebih mudah bagi sekutu anda untuk bekerjasama dengan anda

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Musuh selalunya paling tidak menyokong dalam meneroka idea anda. Tambahan pula, musuh anda mungkin mempunyai masalah sama seperti musuh anda, dan itulah sebabnya anda berkawan. Walau bagaimanapun, musuh anda akan menghormati anda dan merasa sukar untuk bekerjasama dengan anda sekiranya mereka tahu bahawa anda benar-benar memahami keadaan tanah –dan bagaimana untuk menarik minat musuh anda.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Membentuk motif musuh anda merangkumi sejumlah besar anggapan. Salah satu cara ideal untuk mengetahui bahawa individu adalah mendengar bagaimana dia meyakinkan orang lain. Manusia mahukan dunia konsisten dengan andaiannya dan sesuai dengan ramalannya. Jadi ketika mereka berusaha meyakinkan orang lain, mereka menggunakan strategi yang akan meyakinkan mereka. Perhatikan mereka, dengarkan mereka dan periksa apa yang mereka katakan dan bagaimana mereka mengatakannya. Dari itu anda sering dapat mengetahui nilai dan minat mereka.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Akhirnya, perlu dikatakan bahawa anda tidak dapat mendekatkan musuh anda kecuali jika anda menyedari bagaimana untuk tidak setuju, memahami dan berkongsi sekurang-kurangnya beberapa nilai atau kepentingan musuh anda, sering jelas dengan perbezaan anda dan bersedia berinteraksi dengan individu itu dalam keadaan sosial. Dalam tetapan sedemikian, anda perlu mengetahui apa yang dikehendaki oleh individu yang boleh anda berikan kepada mereka. Kedua, sama pentingnya untuk mengetahui aset yang harus anda bawa agar mereka dapat memberikan apa yang anda perlukan. Jangan lupa bahawa beberapa aset yang kita miliki adalah data dan kenalan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sebagai kesimpulan, jika anda melihat ke dalam, selalu ada beberapa nilai dan minat yang anda kongsi dengan lawan anda. Ramai di antara kita suka bercakap mengenai perbezaan kita, tetapi pada hakikatnya kita semua lebih serupa daripada berbeza. Secara semula jadi juga, ini bermaksud bahawa anda tahu bagaimana benar-benar bercakap. Namun, ini juga menunjukkan bahawa anda dapat memerhatikan dan mendengar seolah-olah individu tersebut adalah satu-satunya individu lain di planet ini. Machiavelli adalah barang lobus depan: jaga rakan anda dan musuh anda lebih dekat.

Bagaimana anda dapat menjauhkan musuh anda?

Anda dapat menjauhkan musuh dengan empat cara berikut.

Pertama

:small_blue_diamond: Menghadapi musuh anda pada amnya membuang masa dan percakapan buruk. Mereka mempunyai perspektif mereka dan dalam sebilangan besar kes anda tidak akan mengubah fikiran mereka pula. Anda mungkin merasa selesa dengan bertemu dengan mereka, tetapi itu tidak akan menjadikan masalah itu hilang. Tentu, ada petualangan ketika konfrontasi lebih mudah, tetapi jarang terjadi. Dan kadang-kadang bertemu adalah satu lagi bentuk bunuh diri.

:small_blue_diamond: Selain itu, mengabaikan orang-orang ini juga merupakan tindakan yang tidak baik. Saya adalah menteri bersekutu dengan lelaki hebat yang tidak menghiraukan musuhnya, dengan harapan mereka akhirnya akan ditunjukkan tidak betul dan jatuh di wajah mereka. Sebaliknya, mereka bekerja di belakangnya, membina sokongan untuk perspektif dan komitmen mereka sendiri - dan membuat banyak kesukaran untuk pasangan saya.

:small_blue_diamond: Pengalaman selama bertahun-tahun menunjukkan bahawa cara terbaik untuk menangani lawan anda adalah dengan kasih sayang dan perhatian. Profesor undang-undang Yale, Stephen Carter, mengatakan bahawa satu-satunya cara untuk menangani individu ini adalah dengan belas kasihan. Itu agak sukar bagi saya, tetapi saya merasa perlu bergerak ke arah itu daripada bersikap cenderung kepada rasa jijik dan kemarahan. Perasaan yang tidak henti-henti itu menjadikan saya orang yang paling teruk. Ini membebankan emosi saya dan menyukarkan saya untuk menumpukan perhatian kepada perkara-perkara strategik dan padat dalam kehidupan.

Kedua

Temui musuh anda dengan pendengaran yang sungguh-sungguh dan empati — hadiah yang tidak dapat diterima oleh individu tersebut. Biasanya, musuh bukanlah lelaki yang ideal (atau wanita). Sebenarnya, mereka sedih dan kesepian, yang sering timbul akibat melukai harga diri dan perasaan tidak diendahkan. Amat perlu didengar. Jadi, mengulangi apa yang mereka katakan, dan parafrasa jarang dilakukan. "Jadi, anda mengatakannya. . .? " Dan "Maksud anda. . .? " Sekiranya anda memberitahu orang-orang ini bahawa mereka telah didengar, anda akan sering mengatasi masalah yang menjadi punca perbezaan anda.

Ketiga

Sekiranya anda mendengar dengan tekun, anda akan selalu menganggap perkara yang bernilai bagi diri anda. Anda akan mendapat pandangan baru yang telah anda tambahkan dan terlepas ke simpanan data anda. Saya telah mengajar terlalu banyak orang perniagaan yang percaya bahawa lawan mereka tidak mempunyai nilai. Jadi, mereka melalui proses mendengar sepenuhnya untuk mendamaikan musuh mereka. Itu sangat sombong, sombong.

Keempat

Menjauhkan musuh anda sering boleh menyebabkan musuh anda menjadi rakan yang dihargai, jika bukan rakan. Salah satu tindak balas yang mengejutkan, tetapi umum, ialah lawan anda dapat menjadi sangat defensif terhadap anda. Dalam pelbagai kesempatan, walaupun bekas "musuh" saya tetap tidak setuju, dia atau dia adalah individu yang sama yang melindungi saya kepada rakan-rakannya.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai menjaga rakan anda dan musuh anda lebih dekat. Bagaimana saya mengabaikan musuh saya?

Abaikan komen atau tingkah laku yang digunakan musuh untuk mengejek anda atau menimbulkan reaksi daripada anda. Tolak sebarang negatif yang mereka nyatakan pada anda.

1. Jangan memendam komennya.

2. Fikirkan fikiran positif, pengalaman, tempat atau orang.

3. Jadilah tuan kebahagiaan anda sendiri. Anda memutuskan siapa yang harus dielakkan dan siapa yang harus didengarkan.

Bagaimana Mengalahkan Musuh Anda?

Cuba memahami musuh anda. Semua musuh anda belum diciptakan sama.

 • Perhatikan mereka dengan teliti

 • Elakkan musuh anda semaksimum mungkin

 • Berpusing sejuk ke arah mereka

 • Belajar mempertahankan diri

 • Ketahui kelemahan mereka

Mengapa kita mesti mengasihi musuh kita?

Apabila kita mengasihi musuh kita, mereka lebih sering berlutut dalam doa. Rakan anda tidak akan menunjukkan kesalahan anda, namun musuh anda akan melakukannya. Itu akan membantu anda dalam jangka masa panjang. Musuh anda akan membuat anda melihat apa yang mesti diubah dalam hidup anda sedangkan rakan anda akan mengabaikan kesalahan anda.

Bagaimana anda bercakap dengan musuh anda?

 • Dengarkan sebelum anda menilai.

 • Mulakan dengan hormat.

 • Jujurlah. Tidak mengapa jika anda tidak bersetuju.

 • Cari jalan sama ada yang anda boleh.

Kesimpulannya

:small_blue_diamond: Ungkapan menjaga rakan anda dekat dan musuh anda lebih dekat bermaksud mengawasi musuh melebihi apa yang mungkin ada pada rakan mereka. Ungkapan "Jauhkan rakan anda dan musuh anda lebih dekat," IIRC, timbul daripada terjemahan bahasa Inggeris surat Machiavelli yang kurang baik. Terdapat sejumlah alasan yang sangat penting untuk menjaga musuh anda lebih dekat:

 • Anda boleh belajar banyak perkara daripada orang yang anda tidak suka
 • Anda harus menjaga musuh anda untuk memahami perspektif dan minat mereka
 • Apabila musuh anda dekat, lebih mudah bagi sekutu anda untuk bekerjasama dengan anda

:small_blue_diamond: Anda dapat menjauhkan musuh dengan bertemu musuh dengan cara yang terhormat. Kedua, temui musuh anda dengan sepenuh hati, empati mendengar hadiah yang tidak dapat dilupakan kepada individu tersebut. Ketiga, jika anda mendengarkannya dengan tekun, anda akan selalu mendapat perkara yang bernilai bagi diri anda. Keempat, menjaga musuh anda dengan kerap boleh menyebabkan musuh anda menjadi rakan yang dihargai.

Topik-topik yang berkaitan

Petikan Persahabatan Ringkas (Koleksi Khas)

Petikan Persahabatan Sedih

Petikan Persahabatan Emosi Sedih

Petikan Sedih Tentang Perpisahan Persahabatan

Petikan Persahabatan Ringkas dan Manis

Petikan Persahabatan Sedih yang membuat anda menangis

Petikan Akhir Persahabatan

Petikan Persahabatan Sahabat Sejati