Diet ketogenik atau keto adalah makanan yang tinggi lemak berkisar antara 75-90 persen, protein sederhana antara 6-12 persen dengan karbohidrat yang relatif rendah antara 3-5 persen.

Konsep diet keto muncul setelah pertama kali digunakan untuk merawat kejang pada kanak-kanak tetapi para penyelidik menemui kemungkinan faedah lain. Terdapat minat kerana keberkesanan diet keto yang terbukti dalam membantu dengan keadaan neurologi lain seperti Alzheimer, beberapa jenis barah, diabetes, PCOS [sindrom ovari polikistik], kolesterol tinggi, obesiti dan penyakit kardiovaskular.

Matlamat utama diet ketogenik adalah mendapatkan lebih banyak kalori dari lemak daripada karbohidrat dengan mengekalkan penggunaan lebih rendah daripada diet tradisional dengan protein sederhana dan kandungan lemak yang sangat tinggi.

Sains Di Sebalik Diet Ketogenik

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang disukai tubuh. Sebaik sahaja karbohidrat yang dimakan dipecah menjadi gula yang lebih sederhana untuk dijadikan sumber tenaga dan selebihnya ditukar menjadi glikogen dan disimpan dalam otot dan hati untuk kegunaan masa depan namun dalam diet ketogenik pengambilan tenaga dari karbohidrat kurang daripada 5 peratus. Pengurangan karbohidrat meletakkan tubuh dalam keadaan yang disebut sebagai ketosis .

Diet keto berfungsi dengan menghabiskan badan simpanan gula. Akibatnya, ia akan mula memecahkan lemak untuk tenaga. Ini menghasilkan pengeluaran molekul yang disebut badan keton . Prinsip di sebalik ini adalah badan keton yang dihasilkan oleh pemecahan lemak di dalam badan ketika glukosa jarang dan bertindak sebagai bahan bakar semula jadi untuk tubuh. Apabila badan membakar lemak, ia juga boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Tubuh kita biasanya memasuki ketosis ketika kita kelaparan selama beberapa hari pada waktu tidak dengan kehilangan makanan atau semalam. Ini tidak bermaksud kita perlu kelaparan, hanya kita boleh mencairkan karbohidrat dalam makanan kita dengan mengehadkan pengambilan hingga 20-50 gram sehari. Nutrien makro untuk diet keto berkisar antara 75 peratus kalori dari lemak, 20 persen dari protein dan 5 persen dari karbohidrat.

Senarai Makanan Yang Boleh Dimakan, Elakkan Atau Kadang-kadang Boleh Makan Diet Keto

Diet ketogenik yang tinggi protein sihat, lemak, dan banyak sayur-sayuran kaya antioksidan lebih disukai. Walaupun kita tahu bahawa diet harus tinggi lemak dengan protein sederhana dan karbohidrat rendah mesti dipilih tetap ada kekeliruan makanan apa yang harus dimakan.Ada makanan tertentu untuk dimakan, dielakkan dan juga ada yang boleh kita makan diet keto.

Makanan yang kadang-kadang anda dapat dengan diet keto

Susu

Susu mengandungi 12 gram gula tetapi merupakan sumber kalsium, kalium dan beberapa vitamin B yang sangat baik. Kita boleh mengambil kelapa, badam atau susu rendah karbohidrat.

Kacang dan Kekacang

Sebilangan kecil kacang atau kekacang mungkin termasuk dalam diet keto walaupun tinggi karbohidrat tetapi kaya dengan serat dan protein yang memberi kesan yang baik pada kesihatan jantung.

Catatan : Disarankan untuk mengelakkannya sama sekali

Kelebihan Diet Ketogenik

Diet keto sebenarnya menghasilkan perubahan bermanfaat yang luar biasa dalam tubuh yang meningkatkan kesejahteraan dengan meningkatkan berat badan secara mendadak bersama dengan peningkatan prestasi, tenaga dan meningkatkan kemampuan tubuh untuk memerangi penyakit yang berlainan. Sebilangan kemungkinan manfaat diet keto adalah seperti berikut

Mengurangkan Keradangan

Salah satu manfaat diet keto yang ketara adalah mengurangkan keradangan. Sebabnya ialah glukosa darah dan insulin stabil oleh diet ketogenik. Ketidakseimbangan gula darah dan insulin adalah salah satu aktiviti keradangan yang berpotensi berlaku pada orang yang bergantung kepada insulin. Kedua, diet keto mengurangkan radikal bebas melalui pembakaran keton daripada glukosa yang menyebabkan kurang keradangan. Badan berfungsi dan kemampuan keseluruhan badan untuk sembuh dalam aspek yang berbeza meningkat sebagai akibat daripada keradangan yang berkurang.

Mengurangkan Risiko Kanser

Diet ketogenik adalah pelengkap yang selamat dalam merawat jenis kanser tertentu menurut kajian yang mendapati ia sama berkesannya dengan radiasi dan kemoterapi. Ini kerana ia akan menyebabkan tekanan oksidatif lebih banyak pada sel-sel kanser daripada sel-sel normal bersama dengan manfaat anti-radang.

Menurunkan Berat Badan dan Membakar Lemak yang Lebih Baik

Diet ketogenik dapat membantu meningkatkan penurunan berat badan dengan membakar lebih banyak lemak, mempercepat metabolisme, mengurangkan rasa lapar dengan menurunkan tahap hormon perangsang kelaparan dan menstabilkan gula darah. Orang itu jarang merasa lapar dan cepat kenyang ketika menjalani diet ketogenik. Keadaan ketosis memberikan tenaga dengan perbelanjaan lemak maka lebih banyak lemak dalam badan akan menyebabkan pembakaran lemak yang cekap. Terdapat resipi tertentu

Kulit Jernih Dan Bebas Jerawat

Keradangan kronik dan penyakit autoimun tertentu mendorong keadaan kulit seperti eksim dan jerawat dengan menyerang struktur kulit yang berlainan namun ia juga dikaitkan dengan tahap gula dan gula darah pada beberapa orang. Karbohidrat yang ditakrifkan menstabilkan tahap gula darah dengan mengganggu bakteria usus yang memberi kesan buruk pada kulit. dari tekanan kronik, ketidakseimbangan hormon, bahan kimia, alahan persekitaran dan keadaan kulit yang lain.

Tahap Hormon Seimbang Dan Mencegah PCOS

Diet keto membantu meningkatkan pengaturan metabolisme kortisol. Juga, ini membolehkan hormon anda stabil kembali dengan menghadkan jumlah glukosa dalam badan anda dan menurunkan tahap insulin. Keseimbangan insulin membantu mengurangkan kemungkinan terkena diabetes jenis 2.

Menurunkan Risiko Sindrom Metabolik Dan Penyakit Kardiovaskular

Diet ketogenik membantu menurunkan kolesterol total, khususnya LDL yang dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Kajian 2017 terhadap haiwan dan manusia mengenai diet keto menunjukkan bahawa beberapa orang mengalami penurunan kadar kolesterol total, lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), atau kolesterol jahat, dan trigliserida, dan peningkatan lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), atau kolesterol "baik". Makanan yang sihat dan lemak yang sihat dalam bentuk diet keto sangat membantu dan mengurangkan kesan kolesterol yang secara positif mempengaruhi kesihatan jantung.

Mengurangkan kejang dan peningkatan prestasi mental

Dihipotesiskan bahawa diet keto mempunyai kesan untuk mengurangkan kejang dengan mengurangkan gejala yang berkaitan dengan epilepsi. Ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan meningkatkan prestasi mental dengan memerangi keradangan yang tidak diperlukan.

Peningkatan Fungsi Kognitif Pada Pesakit Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer, gangguan neurodegeneratif yang dahsyat yang tidak mempunyai terapi dan pencegahan terapi yang berkesan namun campur tangan diet mungkin bermanfaat.

Kehadiran badan keton yang dihasilkan setelah diet keto mempunyai kesan neuroprotektif terhadap penuaan sel-sel otak. Lebih-lebih lagi, pengeluarannya dapat meningkatkan fungsi mitokondria, mengurangkan ekspresi perantara radang dan apoptosis. Oleh itu, ia telah mendapat minat sebagai terapi berpotensi untuk gangguan neurodegeneratif seperti penyakit Alzheimer.

Tinjauan 2019 menunjukkan manfaat neuroprotektif keton yang dihasilkan semasa diet keto yang melindungi otak dan sel saraf. Ini juga dapat membantu mencegah dan menguruskan penyakit Alzheimer.

Peningkatan Simptomatik Pada Pesakit Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson adalah penyakit degeneratif kronik yang mempengaruhi sistem saraf pusat, terutama sistem motorik. Ia mempengaruhi bahagian otak yang disebut substantia nigra, saraf, dan sistem saraf.

Apa sahaja yang dapat melindungi atau menambah kesihatan otak, saraf, dan sistem saraf dapat memberi manfaat kepada individu yang didiagnosis menghidap penyakit Parkinson. Dalam kajian sampel kecil pesakit penyakit Parkinson, terdapat peningkatan 43% dalam skala penilaian Penyakit Parkinson Bersatu berikutan 1 bulan melaksanakan diet ketogenik.

Diet keto dapat digunakan sebagai alat untuk membantu orang yang menderita penyakit Parkinson. Diet keto berkesan kerana mempunyai sifat neuroprotektif, antioksidan dan peningkatan tenaga yang baik ketika diet dilaksanakan dengan betul. Manfaat yang disebutkan dengan diet keto mempunyai kesan positif mengenai proses penyakit dan kualiti hidup.

Biogenesis mitokondria

Biogenesis mitokondria dalam mekanisme antikonvulsan diet ketogenik. Kajian ini menunjukkan bahawa KD yang dibatasi kalori meningkatkan metabolisme otak yang mungkin menyebabkan peningkatan tenaga alternatif.

Fasa awal diet keto bertindak sebagai rangsangan dan tekanan yang kuat kepada mitokondria sementara fasa peralihan ketika sel-sel dirangsang untuk membakar lemak, sel-sel mitokondria lama mati. Fenomena ini akhirnya merangsang kelahiran mitokondria baru dan kuat yang menghasilkan jumlah tinggi tenaga hasil daripada biosintesis.

Proses Penuaan Lambat

Diet Ketogenik mempunyai potensi anti-penuaan dan dipercayai berkaitan dengan kesihatan mitokondria dan biogenesis. Fenomena penuaan bergantung pada pemendekan telomer tetapi kesihatan mitokondria lebih ketara.

Mitokondria adalah pusat kekuatan sel yang menghasilkan tenaga sel dalam bentuk ATP dan mempunyai kesan terhadap ekspresi gen, tahap keradangan dan akhirnya semua fungsi tubuh oleh itu teori penuaan mitokondria telah muncul.

Kesan Berbahaya / Bahaya yang Berkaitan Dengan Diet Keto

Terdapat banyak kemungkinan faedah diet keto tetapi tinggal lebih lama dalam diet keto boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Sebilangan kesan sampingan adalah berkaitan dengan usia

Pada kanak-kanak , diet ketogenik meningkatkan risiko

 • Pertumbuhan yang perlahan atau terbantut
 • Patah tulang
 • Batu karang
 • Mengurangkan tahap faktor pertumbuhan seperti insulin, yang penting untuk pertumbuhan kanak-kanak.

Kesan buruk yang paling biasa berkaitan dengan diet keto adalah

 • Kekurangan mineral dan vitamin
 • Gangguan mood dan tumpuan
 • Kekurangan nutrien
 • Batu karang
 • Loya
 • Ketidakselesaan gastrousus seperti sembelit atau cirit-birit
 • GERD-Gastroesophageal refluxdisease
 • Protein berlebihan dalam darah
 • Hipoglikemia
 • Lebam meningkat
 • Membentuk lemak di hati
 • Status kesihatan tulang yang lemah
 • Kekejangan otot
 • Gangguan mood dan tumpuan
 • Peningkatan risiko penyakit jantung.

# #Keto selesema adalah biasa pada pesakit sebagai kesan sampingan diet keto dengan gejala berikut

 • Sakit perut
 • Pening
 • Tenaga Berkurang
 • Perubahan emosi
 • Sembelit
 • Keletihan
 • Gula Darah Rendah
 • Loya
 • Muntah
 • Sakit kepala
 • Toleransi yang rendah untuk bersenam

Orang yang mempunyai keadaan asas mesti mengelakkan diet keto

 • Keto tidak selamat bagi mereka yang mempunyai keadaan yang melibatkan tiroid atau pundi hempedu

 • Orang yang menghidap diabetes jenis 2

 • Orang yang menghidap penyakit Ginjal atau Pankreatitis

 • Orang yang mengalami gangguan makan

 • Wanita semasa menyusu dan mengandung Ambil pesanan RUMAH

Satu perkara yang jelas: Sekiranya anda ingin mengubah gaya hidup, mulailah dengan perubahan tingkah laku . Tanyakan pada diri anda secara sederhana, Adakah anda berada pada titik untuk menerima perubahan ? Sekiranya jawapannya ya, berunding dengan doktor anda, ubah aktiviti hidup anda dan terima bahawa itu bukan langkah sementara tetapi perubahan seumur hidup.

6 Suka

Sangat baik ditulis dan bermaklumat. Teruskan gadis cantik :+1:

1 Suka

Senang melihat maklumat yang sangat bagus dan berinformasi mengenai kesihatan.

1 Suka

sedang mencari sesuatu seperti ini sangat memerlukan maklumat ini mengenai keto. Terima kasih

1 Suka

Dibincangkan dengan baik. Bolehkah diet keto membantu melawan selesema?

1 Suka

Diet ketogenik adalah makanan yang mengandungi banyak lemak, karbohidrat rendah, dan protein. Tetapi sebelum memulakan diet ketogenik, anda mesti mempunyai maklumat lengkap mengenai diet ketogenik. Jenis makanan ini biasanya mengandungi kacang, mentega, keju, daging, telur, dan sayur-sayuran segar.

Apa sebenarnya diet ketogenik dan bagaimana ia berfungsi?

Matlamat utama diet ketogenik adalah membawa tubuh dalam keadaan ketosis. Dalam diet ini, sumber karbohidrat habis dan tubuh terpaksa menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Apabila kita mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat maka karbohidrat diubah menjadi glukosa yang merupakan sumber tenaga utama dalam badan. Apabila karbohidrat dibatasi dalam diet, tubuh akhirnya harus menggunakan lemak untuk tenaganya. Lemak dipecah di hati dan menghasilkan keton. Badan keton ini kemudian membekalkan tenaga kepada badan. Seluruh proses ini disebut ketosis.

Apakah faedah diet ketogenik?

Makanan ini memberikan beberapa faedah kesihatan yang luar biasa. Tetapi terutamanya digunakan untuk tujuan penurunan berat badan . Diet ini juga berkesan melawan barah, epilepsi, diabetes, dan penyakit Alzheimer. Ia juga membantu mengurangkan kadar gula dalam darah dan kadar insulin.

Jumlah Kalori berasal dari karbohidrat dalam diet ketogenik adalah 5%

Protein 20%

Lemak 75%

Berapa banyak berat badan yang dapat anda kurangkan dalam sebulan dengan diet keto?

Setelah satu minggu mengikuti diet keto , anda akan melihat penurunan berat badan yang ketara . Biasanya dengan diet kekurangan kalori dan senaman yang teratur, anda dapat menurunkan berat badan hingga 1 hingga 2 Pound tetapi dengan diet keto anda dapat menurunkan berat badan anda dengan mudah hingga sepuluh hingga dua belas paun.

Makanan yang harus dielakkan dalam diet keto

 • Makanan yang telah diproses
 • Makanan mengandungi karbohidrat yang tinggi
 • Pemanis
 • Minuman bergula seperti jus
 • Sayuran berkanji
 • Keropok dan kuki
 • Kerepek
 • Daging roti
 • Barangan roti

Makanan untuk dimakan dalam diet keto

 • Keju
 • Alpukat
 • Ikan dan kerang
 • Telur
 • Minyak kelapa
 • Sos tinggi lemak
 • Sayuran hijau berdaun termasuk kembang kol, kubis, dan brokoli.
 • Teh dan kopi tanpa gula tambahan.
 • Kaldu tulang

Soalan Lazim

Kesan sampingan dari diet keto

Siapa yang tidak boleh mengambil diet keto?

Orang yang menderita penyakit buah pinggang, penyakit jantung, penyakit hati, penyakit Diabetes Jenis 1, barah, dan penyakit kronik lain tidak boleh mengambil diet keto. Wanita hamil dan menyusui juga harus menghindari diet keto.

Adakah diet keto baik atau buruk?

Diet keto selamat bagi mereka yang berlebihan berat badan dan gemuk dan ingin menurunkan berat badan mereka dalam jangka masa yang singkat. Ia dianggap sebagai rancangan diet terbaik untuk menurunkan berat badan dan pembakaran lemak. Tetapi walaupun terdapat beberapa kelebihan, terdapat banyak kekurangan juga. Jenis diet ini tidak sesuai untuk penggunaan jangka panjang. Kerana menyekat karbohidrat dan banyak makanan lain yang menyebabkan kekurangan zat makanan dan kekurangan nutrien.

Namun, itu bukan menjadi keutamaan pertama mana-mana individu, keutamaan pertama adalah mengubah gaya hidup dan dietnya.

Kesimpulannya

Diet ketogenik adalah makanan yang mengandungi jumlah lemak tinggi, jumlah protein sederhana dan karbohidrat kurang. Makanan ini sangat bermanfaat untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat. Selain banyak kelebihan, ia juga mempunyai beberapa kekurangan. Ia boleh menyebabkan dehidrasi dan kerosakan buah pinggang atau jantung.

Topik-topik yang berkaitan

Apa itu Keto Diet?

Pil Diet Keto

Diet Keto | Makanan & Rancangan Ketogenik

Pelan Makanan Keto Diet Percuma:

1 Suka

Hebat👌🏻 Saya sangat memerlukan ini. Terutama dalam kes penurunan berat badan, diabetes, radang dll ... Terima kasih banyak. :ok_hand:t2::+1:t2:

1 Suka

Bolehkah KETO DIET (KD) membantu melawan selesema ??

Diet keto dapat membantu melawan selesema

Diet keto adalah diet tinggi lemak dan rendah karbohidrat yang dapat membantu menangkis virus selesema. Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2019 menunjukkan bahawa diet ketogenik yang mengandungi tikus tinggi lemak dan karbohidrat rendah dilindungi daripada virus influenza A mematikan (IAV).

Apa itu virus influenza A (IAV) ??

 • Influenza A adalah virus pernafasan yang sangat berjangkit
 • Jangkitan yang lebih serius daripada jenis B dan C
 • Punca utama morbiditi dan kematian manusia
 • Ia boleh menjangkiti haiwan, burung dan babi selain manusia.

Apakah simptom virus Influenza A ??

 • Bersin
 • Hidung berlari dan tersumbat
 • Menggigil dan demam
 • Rasa penat
 • Kelemahan
 • Sakit tekak dan batuk
 • Sakit kepala dan sakit otot

Pada orang yang sudah dikomunikasikan secara imun boleh menyebabkan radang paru-paru.

Apakah rawatan dan pencegahan untuk Influenza A ??

Sekiranya anda dijangkiti:

 • Tinggal di rumah dan berehat banyak
 • Tutup mulut sambil batuk dan bersin

Sekiranya anda berada di sekitar orang yang sakit:

Sekiranya anda menghadapi komplikasi dan ingin mengatasi orang, dapatkan vaksin setiap tahun.

Adakah Vaksin tersedia untuk virus Influenza A ??

 • Vaksin Influenza A (H1N1) 2009 Monovalen:

Ia memberikan imunisasi aktif kepada orang yang berumur 6 bulan ke atas.

 • AFLURIA:

Dikilangkan oleh CSL

Sekiranya tiada penyesuaian metabolik vaksin melalui substrat tenaga diperlukan untuk survival host. Diet diet bermanfaat dalam hal ini menjadi substrat yang membantu penyesuaian metabolik untuk bertahan hidup.

Bagaimana diet keto membantu mengatasi Virus Influenza A?

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Science Immunology, tikus diberi makan ketogenik. Tikus yang diberi KD lebih mampu melawan virus Influenza daripada tikus yang diberi makanan yang tinggi karbohidrat. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai kadar Pertumbuhan dan kelangsungan hidup yang lebih baik daripada tikus yang diberi makanan chow normal tanpa KD. Tikus KD dapat mengekalkan ketepuan oksigen yang lebih tinggi.

Ini menunjukkan bahawa perlindungan pada tikus yang diberi makan KD dikaitkan dengan

 • Peningkatan antivirus yang lebih baik: Titik virus lebih rendah
 • Pengayaan dalam laluan pengaktifan sel T
 • Peningkatan frekuensi dan bilangan sel T mutlak yang ketara di paru-paru
 • Perlindungan Influenza Neonatal dimediasi oleh sel T yang menghasilkan IL-17 yang menyebabkan tindak balas limfoid bawaan jenis 2 yang mengawal jangkitan bakteria paru

Kajian ini menyimpulkan bahawa badan keton yang dihasilkan sebagai hasil pembakaran lemak bertindak sebagai bahan bakar sistem kekebalan tubuh untuk mengalahkan selesema. Oleh itu, integrasi imun-metabolik yang dimediasi oleh KD mewakili langkah maju untuk mencegah atau mengurangkan penyakit influenza.

Bawa mesej:

Pertahanan yang berjaya melawan patogen yang menyerang memerlukan tindak balas imun semula jadi dan komponen untuk dikoordinasikan. Terdapat banyak bahan semula jadi yang dapat meningkatkan dan meningkatkan imuniti dan masih perlu diterokai.