Komputer riba dengan port ethernet mempunyai penghantaran data yang lebih pantas kerana menggunakan kabel, sementara Wi-Fi menggunakan gelombang radio yang terdedah kepada gangguan . Tahap gangguan isyarat sangat tinggi dalam kes Wi-Fi yang membawa kepada throughput yang tinggi.

komputer riba dengan port ethernet

Pemindahan data melalui Ethernet juga tidak perlu dienkripsi kerana tidak dapat dilihat oleh orang lain di luar rangkaian. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi di komputer riba, data anda dapat diambil di luar rangkaian, jadi anda perlu menggunakan keselamatan tambahan. Untuk pemain permainan, komputer riba dengan port RJ45 atau ethernet akan membantu mengelakkan kelewatan, terutamanya dalam permainan tindak balas pantas seperti FPS dan permainan strategi.

Sambungkan Laptop Anda ke Internet tanpa Port Ethernet Built-in

:small_blue_diamond: Tidak ada port Ethernet pada komputer riba Windows atau MacBook anda? Komputer riba cenderung untuk model yang lebih kecil yang tidak mempunyai port Ethernet RJ45. Sekiranya anda bergantung pada Wi-Fi setiap hari, anda mungkin tidak menyedari perubahannya. Tetapi sekiranya Wi-Fi tidak stabil atau tidak tersedia, anda boleh bergantung pada penyesuai kabel Ethernet untuk sambungan yang anda perlukan.

:small_blue_diamond: Oleh kerana pengguna komputer riba menggunakan pelbagai program penyemak imbas dan menyimpan fail besar di awan, mereka memerlukan ruang yang lebih sedikit untuk penyimpanan. Apabila digabungkan dengan pemproses yang lebih kecil dan lebih cekap, komputer riba boleh menjadi lebih kecil dan lebih ringan tanpa mengorbankan prestasi .

:small_blue_diamond: Apabila pengeluar komputer riba mengehadkan produk mereka untuk memudahkan mudah dibawa, beberapa ciri penyambungan mungkin tidak "dipotong". Ini biasanya merangkumi port Ethernet RJ45 kerana lebih tebal daripada peranti.

Senario di mana sambungan Ethernet mungkin terlepas

Walaupun anda menggunakan Internet tanpa wayar, pertimbangkan beberapa keadaan di mana mungkin tidak ada sambungan Ethernet:

:small_blue_diamond: Wi-Fi lemah: AndaAnda berada di ruang persidangan pelanggan anda, bersedia untuk menyelesaikan persembahan demo berasaskan web anda. Malangnya, kandungan anda turun hingga 5 Mbps di atas rangkaian Wi-Fi bilik paling lemah.

:small_blue_diamond: Keperluan Keselamatan: Pentadbir anda menentukan bahawa Wi-Fi hanya tersedia untuk pelanggan atau pengunjung, tetapi pekerja rangkaian dalaman mesti berhubung melalui Ethernet untuk melindungi data sensitif.

:small_blue_diamond: Jarak Isyarat: Anda dan komputer riba sudah siap ke pameran perdagangan, tetapi gerai anda terlalu jauh dari Titik Akses Tanpa Wayar (WAP) terdekat untuk memberi isyarat yang baik.

Cara Menambah Sambungan Ethernet ke Laptop Anda

:arrow_right: Walaupun banyak komputer riba tidak dilengkapi dengan bicu Ethernet, ia adalah masalah yang mudah diperbaiki bagi kita yang masih mahukan sambungan ethernet. Walaupun anda boleh menggunakan kos untuk membeli stesen dok, stesen dok terlalu banyak untuk aplikasi anda. Stesen sambungan standard USB 3.0 seperti Plugable UD-3900 berharga $ 99 dengan port Ethernet yang anda mahukan dengan port pengembangan USB, port audio, dan paparan luaran ketika anda ingin menyiapkan yang mudah disambungkan -ke stesen kerja di mana kabel tunggal menyambung ke paparan luaran, cakera keras, dan parameter.

:arrow_right: Terdapat penyelesaian yang lebih murah dan lebih bersepadu , dan dalam kes komputer riba yang mudah digunakan: penyesuai Ethernet USB sederhana. Dengan hanya $ 12, anda boleh mendapatkan Penyesuai Ethernet Cepat USB 2.0; ini adalah penyesuai yang kami gunakan, dan kami berpuas hati dengannya.

:arrow_right: Plug 'n dimainkan pada Windows dan disokong oleh OS X dan Linux. Di samping itu, anda boleh menggunakan penyesuai berasaskan chipset AX88772 ini selain aplikasi desktop sahaja: anda boleh menggunakannya untuk Chromebook, Microsoft Surface Pro, pelbagai telefon dan tablet Android, dan keselesaan seperti Wii dan WiiU.

:arrow_right: Sekiranya anda mahukan kelajuan Ethernet gigabit, anda boleh mendapatkan penyesuai USB 3.0 Gigabit ($ 18) yang dapat dipasang dengan harga beberapa dolar lagi. Anda akan mendapat kelajuan gigabit untuk Windows, OS X, dan Linux, tetapi anda akan kehilangan sedikit prestasi platform .

:arrow_right: Selain memasang peranti secara dalaman, hanya ada satu perkara yang mungkin anda mahu lakukan. Secara default , Windows harus mengutamakan sambungan Ethernet berbanding sambungan Wi-Fi. Sebagai alternatif, anda boleh memperbaikinya dengan menavigasi ke "Pusat Perkongsian" di Windows; kaedah termudah untuk melakukan ini adalah dengan mengklik kanan ikon rangkaian di baki sistem di sebelah bar tugas anda atau ketik "Rangkaian Windows dan Pusat Perkongsian" di kotak carian Windows.

Ringkasan:

Itu sahaja yang ada; kita hidup di zaman keserasian pemutaran, dan tidak pernah semudah ini untuk memasukkan sambungan USB (walaupun sambungan rangkaian, seperti yang baru kita lihat) pada komputer riba anda.

Komputer riba terbaik dengan Port Ethernet

Terdapat beberapa komputer riba terbaik dengan port ethernet terbina dalam yang disebutkan di bawah. Ini memberi kesan negatif pada harga laptop, jadi harga laptop akan bergantung pada parameter perkakasan penting lainnya seperti CPU, GPU, RAM, dan ukuran layar.

Oleh itu, tanpa adanya port ethernet, anda mungkin ingin melihat anggaran dan prestasi keseluruhan perkakasan ketika memilihnya.

:one: Laptop Acer Aspire 5 Slim (A515-43-R19L)

:small_blue_diamond: Aspire 5 tergolong dalam komputer riba anggaran Acer. Walau bagaimanapun, reka bentuk luarannya mempunyai penutup logam yang diperbuat daripada berus, yang memberikannya penampilan yang mewah. Ramping dan ringkas, ciri yang tidak selalu anda lihat dengan komputer riba dalam julat harga ini. Acer Aspire 5 menawarkan banyak lagi dengan harga terhad.

:small_blue_diamond: Acer Aspire 5 dilengkapi dengan AMD Ryzen 3 3200U, CPU dwi-teras yang setara dengan pemproses Intel's Intel 8th Gen i3. Kedua-duanya menawarkan permainan yang baik, terutama komputer beban biasa yang dimiliki oleh julat harga ini.

:small_blue_diamond: Ia dilengkapi dengan RAM DDR4 4 GB yang akan cukup untuk kebanyakan pengguna, tetapi ada yang menganggap memori ini ketat, sekarang hanya penyemak imbas seperti Google Chrome yang boleh menggunakan memori sehingga 2 GB. Komputer riba ini juga mengandungi pemproses AMD Radeon Vega 3 bersepadu.

:small_blue_diamond: Skrin IPS 15.6 "meningkatkan paparan warna dan melindungi mata anda dari pendedahan berterusan kepada BlueLightShield Acer'sAcer.

:small_blue_diamond: Aplikasi untuk peranti ini adalah Windows 10 S. OS ini hanya berfungsi untuk muat turun secara langsung dari Windows Store, seperti bagaimana Google Chromebook berfungsi. Versi standard rumah Windows 10 standard, pelengkap sempurna untuk memori 4 GB peranti. Manfaat lain dari komputer riba ini adalah masa baterinya yang panjang, dianggarkan selama 7 jam penggunaan beban sederhana.

:two: Komputer riba HP 17-BY3000

:small_blue_diamond: Ansuran dari HP ini adalah salah satu unit yang berprestasi terbaik. Komputer riba ini menawarkan ciri-ciri hebat, cip Intel 10th Gen, 8GB DDR4 RAM, dan 1TB HDD. HP 17-by3000 adalah komputer mudah alih yang lebih murah, berbanding dengan spesifikasi yang hampir tepat.

:small_blue_diamond: Pemproses komputer riba ini mungkin merupakan ciri terbaiknya. Intel i3-1005G1 Dual-core adalah CPU yang kompetitif , yang dapat menyaingi cip Gen i5 ke-8. Kerana memori sistemnya 8 GB, anda tidak akan menghadapi masalah dengan multitasking . Pada masa yang sama, anda dapat meletakkan komputer anda dengan banyak beban, seperti bermain dan menyunting video.

:small_blue_diamond: Seperti komputer riba yang lebih lama, ia masih mempunyai pemacu cakera optik dan port RJ45 yang ringkas. Peranti ini juga menyokong hingga Wi-FI 5 atau 802.11ac. Ia juga mempunyai port HDMI yang akan memperluas paparan anda dengan cepat dan menghubungkan komputer riba dan televisyen anda.

:small_blue_diamond: Dengan 1 TB storan yang tersedia, anda dapat menyimpan semua fail anda, bahkan sekumpulan filem yang dimuat turun atau rancangan TV kegemaran anda. Anda boleh mengalirkannya terus ke peranti ini dengan grafik bersepadu serba boleh.

:three: Komputer riba Lenovo ThinkPad E14

:small_blue_diamond: Lenovo ThinkPad E14 bukanlah komputer riba anggaran jika anda menggunakannya untuk kerja rumah dan pejabat utama. Ia lebih kuat daripada log sebelumnya tetapi dapat menangani banyak aplikasi kompleks seperti permainan dan proses berat yang lain.

:small_blue_diamond: ThinkPad E14 menampilkan 5-10210U dari Intel, pemproses yang dapat mengatasi Gen 7 i7 di syarikat yang sama. Peranti ini dilengkapi dengan RAM 8 GB dan storan HDD 1 TB. Anda juga boleh meningkatkan RAM anda menjadi 32 GB dan menambahkan sedikit storan dengan faktor bentuk yang lain. Dengan itu juga dijelaskan, jika anda tidak keberatan dengan kad grafik bersepadu, ia dapat bersaing dengan komputer riba permainan bajet lain di pasaran.

:small_blue_diamond: ThinkPad E14 menampilkan i5-10210U dari Intel, pemproses yang dapat mengungguli Gen i7 7 di syarikat yang sama. Peranti ini dilengkapi dengan 8 GB RAM dan storan HDD 1 TB. Anda juga boleh meningkatkan RAM anda menjadi 32 GB dan menambahkan sedikit storan dengan faktor bentuk yang lain. Dengan itu juga dijelaskan, jika anda tidak keberatan dengan kad grafik bersepadu, ia dapat bersaing dengan komputer riba permainan bajet lain di pasaran.

:small_blue_diamond: Ia menggunakan paparan IPS HD penuh di layarnya dengan teknologi anti silau, yang bermaksud siap untuk disiarkan kerana dapat menghasilkan warna yang lebih baik daripada bukan IPS. Satu lagi perkara yang mengagumkan mengenai produk ini ialah sistem operasi yang anda gunakan, Windows 10 Pro, pemasangan yang mudah dan boleh digunakan dari Windows.

:small_blue_diamond: E14 adalah sesuatu yang ingin dimiliki oleh setiap pelajar kerana ia sudah berguna untuk bekerja dan juga dapat menyokong aktiviti rekreasi seperti bermain dan streaming. Walaupun ini mungkin lebih murah, ia masih bernilai untuk perdagangan wang.

:four: Komputer riba Acer Aspire 3 (A315-56-594)

:small_blue_diamond: Entri terakhir Acer adalah anggota lain dari garis Aspire, garis yang ditujukan untuk pengguna kasual atau untuk tujuan perniagaan kecil. Walau bagaimanapun, pemasangan baris ini lebih bermanfaat berbanding dua entri sebelumnya. Acer Aspire 3 dianggap sebagai komputer riba anggaran, tetapi melampaui batas ke arah komputer riba kelas menengah standard.

:small_blue_diamond: Aspire tiga dari Acer adalah salah satu unit termurah yang menawarkan pemproses quad-core Intel 10th Gen i5 di persenjataannya. Dengan CPUnya, ia dapat memintas entri sebelumnya tanpa persaingan. Dengan 8 GB RAM dan 256 GB storan yang mudah diakses, komputer riba ini dapat membawa lebih banyak daripada permintaan kerja sekolah dan pejabat anda. RAM juga boleh ditingkatkan sehingga 12 GB. Komputer riba ini dapat mengendalikan program main balik yang mudah dan mengenakan cukai penyuntingan video.

:small_blue_diamond: Komputer riba ini mempunyai sistem operasi windows 10. Dengan spesifikasi canggih, ia dapat menangani kebutuhan OS Windows standard, tidak seperti yang sebelumnya, yang memerlukan versi standar untuk mengakomodasi julat harganya.

:small_blue_diamond: Profil peraknya juga senang dilihat dan memberikan buku anda rupa yang mewah dan minimum. LCD 15,6 inci sangat sesuai untuk komputer riba dengan tanda harga ini. Bezelnya yang lebih kecil memberikan lebih banyak ruang untuk ruang skrin. Sambungan ke komputer riba ini tidak akan menjadi masalah kerana ia mempunyai port ethernet gigabit dan menyokong Wi-Fi standard 5. Aspire 3 adalah entri yang baik dari segi unit berkuasa tinggi.

:five: Komputer riba Acer Aspire 1 A114-32-C1YA

:small_blue_diamond: Acer Aspire 1 telah menambah sedikit pada kategori anggaran komputer riba. Komputer riba dengan port ethernet cenderung lebih besar dan padat , yang dikatakan telah dilakukan selama bertahun-tahun. Komputer riba ini antara yang murah dari Acer.

:small_blue_diamond: Acer Aspire 1 menampilkan profil hitam, dengan logo perak Acer di bahagian tengah penutup. Engselnya juga berputar hingga 180 °. Konfigurasi paparan Aspire 1 adalah sehingga 1080, sesuatu yang tidak biasa untuk komputer riba. Reka bentuk luarannya yang sederhana juga serupa dengan perisiannya , kerana komputer riba ini menggunakan Windows 10 S sebagai sistem operasinya.

:small_blue_diamond: Sambungan peranti ini juga baik kerana menyokong Wi-Fi 5 dan Bluetooth 4.1. Pemprosesnya, Intel Celeron N4000, juga sesuai untuk komputer riba peringkat awal seperti ini. Ia masih akan memberikan kekuatan pengkomputeran yang kuat untuk aplikasi ringan, seperti melayari laman web dan aplikasi pejabat. Secara keseluruhan, komputer riba ini adalah pertaruhan yang baik untuk mereka yang mempunyai anggaran terhad.

Ringkasan:

Mengambil komputer riba kerana mempunyai port ethernet sahaja tidak mencukupi. Anda juga harus melihat perkara lain dengan keputusan yang mahal kerana terdapat banyak butiran penting yang harus dipuaskan oleh komputer riba.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang yang berkaitan dengan komputer riba dengan port ethernet.

1. Apakah port Ethernet yang dipanggil pada komputer riba?

Port LAN juga dikenali sebagai port Ethernet. Istilah ini merujuk pada soket yang sama pada komputer, pelayan, modem, router Wi-Fi, suis, dan peranti rangkaian lain. Port nama Ethernet memperoleh namanya dari protokol Ethernet, yang dikembangkan oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik.

2. Adakah saya memasang Ethernet ke WAN atau LAN?

Port LAN direka untuk menyambung ke peranti tempatan. Sambungkan satu kabel Ethernet ke modem anda dan hujung yang lain ke port WAN penghala anda. Selepas itu, sambungkan penyesuai kuasa anda ke dinding.

3. Adakah Ethernet lebih pantas daripada WIFI?

Ethernet selalunya lebih pantas daripada sambungan Wi-Fi dan menawarkan faedah lain. Sambungan kabel Ethernet yang kuat jauh lebih selamat dan stabil berbanding Wi-Fi. Anda dapat memeriksa kelajuan komputer anda di Wi-Fi jika anda membandingkannya dengan sambungan Ethernet dengan cepat.

4. Di manakah anda memasang kabel Ethernet ke komputer?

  • Sambungkan satu hujung kabel Ethernet ke modem / penghala berlabel "LAN."

  • Sambungkan hujung kabel Ethernet yang lain ke komputer anda.

  • Komputer anda mesti mempunyai port Ethernet di atasnya.

  • Pada komputer riba, biasanya terdapat di sebelah kiri atau sebelah kanan papan kekunci.

5. Port Ethernet apa yang harus saya gunakan?

Kabel Ethernet dari modem jalur lebar harus masuk ke rangkaian penghala atau port WAN. Kabel Ethernet dari peranti berasaskan Ethernet anda harus pergi ke sejumlah port di belakang router Linksys (1, 2, 3, atau 4).

6. Adakah penyesuai USB ke Ethernet berfungsi?

Menyambungkan modem USB sahaja ke peranti rangkaian Ethernet tidak akan berfungsi. Kabel penyesuai USB-ke-Ethernet tersedia yang bergabung dengan port USB di port Ethernet RJ-45. Kabel rangkaian ini menghubungkan dua komputer, tetapi untuk berfungsi dengan betul, pemacu rangkaian khas mesti digunakan untuk mengawal hujung sambungan USB.

7. Adakah semua komputer mempunyai port Ethernet?

Sebilangan besar komputer desktop merangkumi port Ethernet bawaan tunggal yang digunakan untuk menyambungkan peranti ke rangkaian berwayar. MacBook Air tidak mempunyai port Ethernet tetapi menyokong penyambungan dongle Ethernet ke port USB pada komputer.

8. Adakah LAN lebih pantas daripada WAN?

LAN, yang mewakili jaringan kawasan setempat, dan WAN, yang mewakili jaringan kawasan setempat, adalah dua jenis rangkaian yang memungkinkan komunikasi antara komputer. LAN umumnya lebih pantas dan lebih selamat daripada WAN, tetapi WAN membolehkan komunikasi lebih meluas.

9. Adakah saya memasang Ethernet ke penghala atau modem?

Untuk menyambungkan penghala ke komputer anda melalui sambungan tanpa wayar: Sambungkan satu sisi kabel Ethernet ke modem anda. Sambungkan hujung kabel Ethernet yang lain ke port Internet, Uplink, WAN, atau WLAN penghala anda.

10. Adakah WAN sama dengan Ethernet?

Internet adalah protokol komunikasi untuk WAN (Wide Area Network). Ethernet adalah protokol komunikasi untuk LAN (Local Area Network) yang menggunakan kaedah media yang sama (terutamanya RJ45 atau fiber). Rangkaian LAN bebas tetapi boleh disambungkan dalam WAN melalui peranti Internet seperti Router.

Kesimpulannya

Perkara penting yang mesti anda ketahui ialah Wi-Fi mempunyai hadnya. Oleh itu, jika anda mahukan sambungan yang stabil pada komputer riba dan terutamanya menggunakan komputer riba di stesen kerja tetap, mempunyai komputer riba dengan port ethernet menawarkan kelebihan yang besar. Artikel ini menerangkan secara terperinci kelebihan komputer riba dengan port ethernet. Kami juga telah menerangkan komputer riba terbaik dengan port ethernet, termasuk ciri-cirinya.

artikel berkaitan

7 Laptop Terbaik dengan Port Ethernet pada tahun 2021 - Acer / HP / Lenovo

Kerana RJ45 adalah jenis penyambung yang digunakan oleh hampir semua sambungan ethernet, kadangkala disebut sebagai port ethernet. Kelajuan, kestabilan, keselamatan, dan kependaman minimum adalah beberapa kelebihan ethernet melalui Wi-Fi. Kerana menggunakan kabel, port ethernet dalam komputer riba memastikan penghantaran data lebih cepat, sedangkan Wi-Fi bergantung pada gelombang radio yang rentan terhadap gangguan. Dalam kes Wi-Fi, tahap gangguan isyarat jauh lebih tinggi, yang mengakibatkan peningkatan kelewatan. Oleh kerana data yang dihantar melalui ethernet tidak dapat dilihat oleh orang lain di luar rangkaian, ia tidak perlu dienkripsi. Data anda dapat diambil di luar rangkaian jika anda menggunakan Wi-Fi di komputer riba, jadi berhati-hatilah.

Pilihan Teratas kami untuk Laptop Terbaik dengan Port Ethernet

Beberapa komputer riba terbaik dengan port ethernet disenaraikan di bawah. Ini mempunyai pengaruh kecil pada harga komputer riba dari segi ciri, sehingga harganya akan ditentukan oleh faktor perkakasan lain yang lebih penting seperti CPU, GPU, RAM, dan ukuran paparan. Jadi, sebagai tambahan kepada ketersediaan port ethernet, anda harus memikirkan anggaran dan prestasi perkakasan umum semasa memilih satu.

1. Komputer riba Acer Aspire 5 (A515-43-R19L)

Aspire 5 adalah sebahagian daripada siri komputer riba Acer yang berpatutan. Reka bentuk luarannya, bagaimanapun, tidak mencerminkan ini, dengan penutup logam yang disikat memberikan penampilan premium. Ia juga ramping dan ringan, yang bukan sesuatu yang anda dapati di banyak komputer riba dalam julat harga ini. Selain itu, Acer Aspire 5 dengan julat harganya yang terhad masih memberikan banyak lagi.

2. Komputer riba HP 17-BY3000

Model HP ini adalah salah satu model berprestasi terbaik dalam senarai. Komputer riba dilengkapi dengan pemproses Intel 10th Gen yang kuat, 8GB DDR4 RAM, dan cakera keras 1TB. Jika dibandingkan dengan komputer riba dengan spesifikasi yang hampir sama, HP 17-by3000 adalah harga yang murah.

3. 2021 HP Pavilion 15,6 "Laptop HD (15-DW1083WM)

HP Pavilion adalah tawaran terbaru syarikat. Dalam bentuk casis merah yang ramping, ia adalah tempat kerja atau komputer riba sekolah yang baik. Bahagian luarnya diperbuat daripada plastik dengan tepi halus untuk mengelakkan ketegangan pergelangan tangan. Ia mengandungi pad angka dan pad sentuh yang berada di sebelah kiri.

4. Komputer riba HP 14-FQ0032MS

Komputer riba murah lain yang masih menyokong sambungan ethernet adalah kemasukan HP terakhir dalam senarai. HP 14-fq0032ms, seperti yang lain, sangat sesuai untuk homeschooling atau bekerja dari rumah. Ia tidak mahal, namun tetap berfungsi dengan baik untuk tugas sehari-hari seperti streaming video, melayari web, dan menggunakan aplikasi pejabat.

5. Komputer riba Acer Aspire 1 A114-32-C1YA

Acer Aspire 1 adalah komputer riba kompak yang sesuai dengan kategori bajet. Senang mempunyai binaan ringan. Komputer riba dengan port ethernet sering kali besar dan padat, menunjukkan bahawa ia dihasilkan bertahun-tahun yang lalu. Komputer riba Acer ini adalah salah satu yang paling berpatutan.

6. Komputer riba Acer Aspire 3 (A315-56-594)

Item terakhir Acer dalam senarai ini adalah ahli lain dari rangkaian syarikat Aspire, yang ditujukan untuk pengguna kasual dan perniagaan kecil. Namun, jika dibandingkan dengan dua ansuran sebelumnya, ansuran baris ini lebih kuat. Acer Aspire 3 masih merupakan komputer riba yang murah, tetapi merangkumi garis antara komputer bajet dan kelas pertengahan.

7. Komputer riba Lenovo ThinkPad E14

Item terbaik dan paling mahal dalam senarai ini adalah item terakhir dalam senarai. Sekiranya anda hanya merancang untuk menggunakannya untuk kerja sekolah asas dan kerja pejabat, Lenovo ThinkPad E14 bukanlah komputer riba yang bajet. Komputer riba ini mampu lebih banyak. Ia lebih hebat daripada entri sebelumnya, tetapi ia masih dapat menguruskan banyak program menuntut seperti permainan dan tugas yang memakan masa yang lain.

Sambungkan Laptop Anda ke Internet tanpa Port Ethernet Built-in

Komputer riba Windows atau MacBook anda tidak mempunyai port Ethernet? Hari-hari ini, anda tidak keseorangan. Komputer riba yang lebih nipis tanpa penyambung Ethernet RJ45 semakin popular. Anda mungkin tidak melihat perubahannya jika anda bergantung pada Wi-Fi setiap hari. Namun, jika Wi-Fi lemah atau tidak ada, anda boleh bergantung pada penukar kabel Ethernet untuk menyediakan sambungan yang anda perlukan.

Komputer riba yang lebih kecil dan lebih ringan mengorbankan Port Ethernet

Pengguna komputer riba memerlukan ruang simpanan tempatan yang lebih sedikit kerana mereka menggunakan lebih banyak program berasaskan penyemak imbas dan menyimpan lebih banyak fail di awan. Ini, dipasangkan dengan pemproses yang lebih kecil dan lebih cekap, membolehkan komputer riba menjadi lebih nipis dan lebih ringan sambil mengekalkan prestasi. Apabila pengeluar komputer riba mengurangkan saiz peranti mereka untuk menjadikannya lebih mudah alih, beberapa ciri penyambungan mungkin akan dikorbankan. Penyambung Ethernet RJ45 sering disertakan kerana secara fizikal lebih tebal daripada peranti. Walaupun anda biasanya mengakses ke Internet menggunakan sambungan tanpa wayar, pertimbangkan keadaan berikut di mana sambungan Ethernet berguna:

Wi-Fi lemah

Anda berada di ruang persidangan pelanggan anda, akan menyelesaikan penjualan anda dengan demonstrasi berasaskan web. Malangnya, kandungan anda hanya mendapat 5 Mbps di Wi-Fi bilik persidangan anda yang lambat.

Keperluan Keselamatan

Bos anda memutuskan bahawa Wi-Fi hanya tersedia untuk pelanggan atau tetamu, tetapi pekerja di rangkaian dalaman mesti berhubung melalui Ethernet untuk melindungi data sensitif.

Julat Isyarat

Anda telah mendirikan gerai anda di sebuah pameran perdagangan dengan komputer riba anda, tetapi anda terlalu jauh dari Wireless Access Point (WAP) terdekat untuk mendapatkan isyarat yang kukuh.

Bagaimana Menghubungkan Kabel Ethernet ke Laptop Tanpa Port Ethernet?

Sekiranya rangkaian Ethernet berwayar dapat diakses dalam keadaan ini, anda boleh menyambungkannya menggunakan port USB-A atau USB-C komputer riba dan Adaptor USB ke Gigabit Ethernet. Sambungkan hujung penyesuai RJ45 ke rangkaian dengan kabel patch Ethernet Cat5e / 6 yang dipasang ke port USB komputer riba anda.

Adaptor USB ke Gigabit Ethernet untuk Laptop

Tanpa kad Ethernet bersepadu, anda boleh mendapatkan kelajuan Gigabit sekarang. U336-06N-

Adaptor Ethernet 2P5-B dari Tripp Lite, misalnya, mempunyai kelajuan tertinggi 2.5 Gbps.

Pemindahan data yang besar dapat dilakukan tanpa mengorbankan kualiti isyarat berkat keserasian USB 3.0, 3.1, atau USB-C.

Fungsi plug-and-playnya membolehkan anda menyiapkannya dengan cepat dan mula menggunakannya.

Cukup kecil untuk dimasukkan ke dalam poket atau dompet untuk pemindahan fail cepat di mana sahaja sambungan Ethernet tersedia.

Jaminan terhad selama tiga tahun

Apa itu Port LAN?

Port rangkaian, yang sering dikenal sebagai sambungan rangkaian, adalah soket yang menghubungkan komputer, pelayan, konsol permainan video, dan peranti lain ke internet. Mereka biasanya dijumpai di bahagian belakang komputer dan peranti rangkaian, dan mereka hanya digunakan untuk membuat sambungan internet berwayar daripada sambungan tanpa wayar.

Apa maksud LAN?

Local Area Network (LAN) adalah singkatan dari rangkaian kawasan setempat. Berbeza dengan Rangkaian Kawasan Lebar (WAN) dan Rangkaian Kawasan Metropolitan (MAN), yang menghubungkan peranti dalam jarak jauh, LAN hanyalah sekumpulan peranti yang disambungkan dalam jarak dekat. Frasa LAN port merujuk kepada penggunaan pelabuhan dalam rangkaian kawasan setempat (LAN), seperti yang terdapat di rumah, sekolah, dan bangunan korporat. Port Ethernet juga dikenali sebagai port LAN. Pada komputer, pelayan, modem, penghala Wi-Fi, suis, dan peralatan rangkaian lain, kedua-dua kata merujuk pada soket yang sama. Protokol Ethernet, yang dirancang oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik, adalah sumber istilah port Ethernet.

Seperti apa rupa port LAN?

Saiz port LAN hampir sama dengan ibu jari anda. Mereka kelihatan seperti bicu telefon darat kuno, kecuali jauh lebih besar. Ini kerana port LAN mempunyai lapan pin, sedangkan bicu telefon hanya mempunyai empat atau enam. Anda boleh menganggap port LAN sebagai saudara lelaki yang lebih baik dari jack telefon, tetapi kedua-duanya tidak dapat ditukar ganti kerana berfungsi untuk tujuan yang berbeza.

Bagaimana port LAN berfungsi?

Kabel Ethernet dan dua peranti serasi Ethernet diperlukan agar port LAN berfungsi dengan baik. Sambungkan kabel Ethernet ke port LAN pada peranti yang disambungkan ke internet, seperti modem, penghala, atau kombo modem-penghala, dan ke komputer, konsol permainan, atau peranti lain di hujung yang lain.

Soalan Lazim

Apakah kabel LAN?

Kabel LAN, juga dikenali sebagai kabel Ethernet, diperbuat daripada pendawaian tembaga dan terbahagi kepada beberapa jenis, yang paling popular di antaranya adalah Cat 5e dan Cat 6. RJ45, atau soket berdaftar 45, penyambung digunakan untuk menyambungkan kabel. Sambungan RJ45 hanyalah penamatan kabel Ethernet yang diletakkan ke port LAN. Oleh kerana penggunaan penyambung RJ45 yang meluas dalam LAN, port LAN kadang-kadang disebut sebagai port RJ45 atau soket RJ45 Ethernet.

Bagaimana port LAN berbeza dengan port SFP?

Port LAN dan port SFP, yang keduanya terdapat pada komputer dan peranti rangkaian, mempunyai beberapa perbezaan besar. Perbezaan yang paling ketara ialah port SFP (faktor bentuk kecil yang dapat dipasang) memerlukan transceiver SFP dan bukan hanya wayar Ethernet untuk membuat sambungan. Perbezaan lain adalah jarak antara mereka. Kabel Ethernet hanya dapat diregangkan sejauh ini sebelum prestasi merosot kerana pendawaian tembaga mereka. Sebaliknya, port SFP memungkinkan penggunaan kabel gentian optik yang dapat diregangkan lebih jauh tanpa pengurangan kadar penghantaran data yang besar.

Produk Trenton yang manakah termasuk port LAN?

Pelayan Trenton Systems yang kuat, dengan ukuran dari 1,000 hingga 5,000, dilengkapi dengan dua port LAN 1GbE dan dua 10Gbe. Anda mungkin tertanya-tanya apa perbezaan antara 1GbE dan 10Gbe. Gigabit Ethernet dan 10 Gigabit Ethernet adalah akronim untuk 1 Gigabit Ethernet dan 10 Gigabit Ethernet, masing-masing. Ini bermaksud port LAN pada pelayan kuat Trenton anda membenarkan kadar penghantaran data 1 hingga 10 Gbps, yang sangat sesuai untuk kebanyakan aplikasi rangkaian moden. Jadi, nampaknya PC kecil saya kini dihubungkan ke internet. Trenton Systems, terima kasih sekali lagi atas bantuan anda!

Kesimpulannya

Komputer riba nipis menjadi lebih popular, dan komputer tanpa penyambung Ethernet RJ45 menjadi lebih biasa. Namun, jika Wi-Fi lemah atau tidak ada, anda boleh bergantung pada penukar kabel Ethernet untuk menyediakan sambungan yang anda perlukan. Port Ethernet juga dikenali sebagai port LAN. Pada komputer, pelayan, modem, penghala Wi-Fi, suis, dan peralatan rangkaian lain, kedua-dua kata merujuk pada soket yang sama. Protokol Ethernet, yang dirancang oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik, adalah sumber istilah port Ethernet.

HUBUNGAN DAN PELABUHAN

Antara muka pada semua komputer moden pada dasarnya sama. Walaupun terdapat beberapa perbezaan antara komputer desktop dan komputer riba, serta banyak peranti mudah alih, kebanyakannya mempunyai antara muka asas (huruf merujuk pada gambar di bawah). Apabila anda memahami pelbagai port sambungan, anda akan dapat mengetahui peranti apa yang boleh anda pasangkan ke komputer anda.

PENYAMBUNG KUASA (AC)

Port kuasa utama biasanya terdapat di bahagian belakang atau sisi komputer. Penyambung kuasa untuk komputer terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz.

Sambungan untuk paparan

Penyambung paparan biasanya terdapat di bahagian belakang atau sisi komputer. Dalam kebanyakan kes, penyambungnya adalah satu atau yang lain.

Komputer | Pelabuhan Komputer riba

Mana-mana dua bahagian perkakasan yang perlu berkomunikasi mungkin memerlukan antara muka untuk menghubungkannya. Penyambung ini disebut sebagai port dalam sistem komputer. Sebagai hasilnya, kita dapat menyimpulkan bahawa port komputer / komputer riba tidak lebih dari antara muka atau titik hubungan antara peranti periferal (peranti input / output) dan komputer secara umum. Dari segi teknologi, mereka pada dasarnya slot pada papan induk anda.

Kerana mereka bertanggungjawab untuk komunikasi antara komputer dan peranti periferal, port komputer juga dikenal sebagai port komunikasi.

Fungsi port komputer riba atau komputer merangkumi:

Fungsi utama port ini adalah untuk membolehkan satu komponen perkakasan dimasukkan ke dalam yang lain agar mereka dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

Port Ethernet Penyambung Sambungan Pelbagai Jenis Komputer Seperti HP / Lenovo 2021

Kerana RJ45 adalah jenis penyambung yang digunakan oleh hampir semua sambungan ethernet, kadangkala disebut sebagai port ethernet.

Kelajuan, kestabilan, keselamatan, dan kependaman minimum adalah beberapa kelebihan ethernet melalui Wi-Fi.

Kerana menggunakan kabel, port ethernet dalam komputer riba memastikan penghantaran data lebih cepat, sedangkan Wi-Fi bergantung pada gelombang radio yang rentan terhadap gangguan.

Dalam kes Wi-Fi, tahap gangguan isyarat jauh lebih tinggi, yang mengakibatkan peningkatan kelewatan.

Kerana data yang dihantar melalui ethernet tidak dapat dilihat oleh orang lain di luar rangkaian, ia tidak perlu dienkripsi.

Data anda dapat diambil di luar rangkaian jika anda menggunakan Wi-Fi di komputer riba.

Kabel Lurus Melalui Kabel Crossover: Perbezaan Utama

Kabel Ethernet adalah jenis kabel rangkaian yang digunakan untuk menghubungkan dua peranti dalam rangkaian berwayar berkelajuan tinggi. Kabel rangkaian ini dibina daripada kabel empat pasang dengan konduktor pasangan berpintal. Ia dipanggil penyambung RJ45 dan digunakan untuk pemindahan data di kedua-dua hujung kabel.

Kabel Cat 5, Cat 5e, Cat 6, dan UTP adalah pelbagai jenis kabel Ethernet. Kabel Cat 5 dapat menyokong rangkaian Ethernet 10/100 Mbps, sedangkan kabel Cat 5e dan Cat 6 dapat menyokong rangkaian Ethernet 10/100/1000 Mbps.

Apa itu Kabel Straight Through, dan bagaimana ia berfungsi?

Kabel Yang Langsung Dilalui

Kabel straight-through adalah bentuk CAT5 yang mempunyai pin yang sama di kedua hujungnya dan mempunyai penyambung RJ-45 di kedua hujungnya. Itu sesuai dengan undang-undang.

Komputer - Pelabuhan

Port adalah titik sambungan fizikal yang membolehkan anda menyambungkan peranti luaran ke komputer anda. Ini juga dapat menjadi titik dok terprogram di mana data dihantar dari program ke komputer atau melalui Internet.

Ciri-ciri Pelabuhan

Berikut adalah ciri port:

Kabel dan port digunakan untuk menyambungkan peranti luaran ke komputer.

Pelabuhan adalah slot pada papan induk di mana kabel peranti luaran boleh dipasang.

Tetikus, papan kekunci, monitor, mikrofon, pembesar suara, dan peranti luaran lain yang disambungkan melalui port adalah contohnya.

Pelabuhan di Komputer

Sekarang mari kita lihat beberapa pelabuhan yang paling penting.

Port untuk data bersiri, modem luaran adalah jenis modem yang menghubungkan ke komputer.

Meneroka Rangkaian Komputer Moden: Jenis, Fungsi, dan Perkakasan

Internet, LAN, dan WAN

Sebilangan besar pengguna web tidak tahu bagaimana Internet berfungsi. Di bahagian ini, anda akan belajar mengenai komponen yang bekerjasama untuk menjayakan komunikasi rangkaian.

You'll start learning about the devices and equipment that work together in networks in this section.

The Network's Components

A message's journey from source to destination might be as simple as a single wire linking two computers or as complicated as a network that covers the globe. This network infrastructure serves as the network's foundation. It provides a solid and trustworthy conduit for our communications.

Soalan Lazim

How to Add an Ethernet Connection to Your Laptop?

Ethernet connections were once commonplace on laptops when they were much larger. More and more skinny laptop designs are omitting the Ethernet connector these days, but that doesn't mean you have to do without: read on to learn how to add Ethernet connectivity to even the tiniest Ultrabook.

My new Windows Ultrabook is fantastic. It's ultra-light, ultra-thin, and everything I wished for back in the 1990s when I was lugging around a thirteen-pound monster of a laptop. However, there is one thing I miss the most: Ethernet. There are USB 3.0 ports, HDMI connectors, and other connection ports on the Ultrabook, but there is no Ethernet port.

What is a Wi-Fi or wireless network vs. a wired network?

A wireless network allows devices to remain connected to the network while roaming without being attached by wires. Wi-Fi signals are amplified by access points, so a device can be far away from a router and still connect to the network. You're connecting to a business's wireless network when you connect to a Wi-Fi hotspot in a café, a hotel, an airport lounge, or another public location.

A wired network employs wires to link devices to the Internet or another network, such as laptops or desktop PCs. When compared to a wireless network, a wired network has some drawbacks. The fact that your device is linked to a router is the biggest disadvantage. The most typical wired networks make use of wires that are joined at a single point.

What Does Network Configuration Mean?

The process of configuring a network's controls, flow, and operation to support an organization's and/or network owner's network communication. This wide phrase encompasses a variety of network hardware, software, and other supporting devices and components configuration and setup processes.

The term “network configuration” is frequently used to refer to the process of setting up a network.

Network Configuration is explained in detail by Techopedia. A system administrator can set up a network to satisfy communication goals via network configuration. The following tasks are involved in the procedure:

The correct IP addresses and route settings, among other things, are specified in the router setup. Configuration of the host:

Kesimpulannya

We live in a technological world that encourages (and, in some cases, requires) us to be connected at all times. One of the effects of this connectedness may be seen in communications and our habit of expecting things to happen promptly. As technology users, we now consider it natural to be able to acquire information or communicate with another person very instantly.

The goal of computer security is to protect the confidentiality, integrity, and availability of computing systems and their components. Hardware, software, and data are the three main components of a computing system that can be attacked.

These three, as well as their communications, are vulnerable to computer security flaws. Those persons and systems interested in compromising a system can then create assaults that take advantage of the flaws.

Security issues happen in a variety of regular tasks, and it can be difficult to tell the difference between a security ■■■■■■ and a normal human or technological error.

In this case, we primarily have two alternatives for connecting to the internet: the first is wireless, via Wi-Fi, and the second is via a network cable, generally referred to as Ethernet. Let's look at the contrasts between these two solutions, as well as the assumption that network cables are dangerous.

For high-quality Internet services, an effective Quality-of-Service (QoS) mechanism is required. Rate limitation is one QoS technique that is currently widely used to achieve the appropriate QoS from end-to-end traffic flow. Because the QoS metric is so sensitive, implementing rate-limiting QoS in hardware yields more accuracy than relying on simulation models.

This paper presents a software-defined networking-based QoS technique for virtualized wired-wireless networks based on an Open Flow-enabled Net Field Programmable Gate Array platform. When packets flow through the user data path, the Open Flow wildcard table module is changed to budget each packet with a specific buffer speed.