Sejak awal peradaban manusia, cahaya telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan. Sama ada anda mengubahsuai rumah yang ada atau membina yang baru, anda perlu memikirkan untuk mempunyai lampu yang sesuai di rumah anda. Dan untuk mencerahkan tempat tinggal anda, sebilangan daripada anda mungkin kekurangan idea . Berikut adalah 8 idea pencahayaan pintar untuk bantuan anda:

1. Pandangan Baru untuk Membaca Waktu Tidur Anda

Meletakkan lampu di meja samping tempat tidur atau kabinet adalah pilihan default bagi orang ketika menyalakan bilik tidur . Namun, untuk bilik tidur yang lebih terang pada waktu bangun tidur, anda perlu mempunyai rancangan pencahayaan untuk setiap ruang di dalamnya. Selain lampu dinding dan meja, anda harus memilih lampu gantung di siling di bilik tidur anda. Ketersediaan cahaya yang sangat besar di setiap kawasan, terutama di sekitar tempat tidur anda, akan menjadikan bacaan waktu tidur anda lebih selesa untuk anda.

2. Lapisan cahaya

Pencahayaan rumah yang sempurna terdiri daripada pelbagai lapisan cahaya - aksen (untuk menonjolkan ciri), tugas, dan pencahayaan sekitar. Anggaplah anda telah melakukan pencahayaan umum. Untuk mencerahkan ruang dan menyoroti bahagian bilik di rumah anda, anda harus bergerak lebih awal dari lampu umum (ambient pencahayaan) dan memikirkan memasang lampu loket hiasan dan candelier. Dengan kata mudah, gunakan lampu lantai untuk menonjolkan sesuatu di lantai dan gunakan lampu sorot untuk menyoroti di atas lantai atau bahagian bilik / rumah anda.

3. Lampu Pernyataan

Selain berfungsi, rancangan pencahayaan rumah anda haruslah yang dapat membantu anda meningkatkan nilai estetika. Dalam beberapa kes, lampu membuat pernyataan yang berani sesuai dengan penggunaannya. Untuk pernyataan yang berani , anda boleh menggantungkan lampu loket yang mencolok di atas tangga anda. Berdasarkan keperluan dan kehendak anda, anda boleh pergi dengan lebih banyak lampu gantung yang boleh anda letakkan di tangga atau dinding yang berkaitan di samping menggantungnya dari siling.

4. Penyelesaian Pencahayaan untuk Siang dan Malam

Banyak kajian menunjukkan bahawa mempunyai cahaya semula jadi di dalam kediaman atau persediaan komersial sangat penting bagi manusia. Sebagai pemilik rumah, anda harus memikirkan membawa cahaya semula jadi ke tempat tinggal anda semasa merancang skema pencahayaan. Dengan lampu bumbung atau lampu bumbung besar, anda dapat membawa banjir cahaya semula jadi dan simetri yang menyenangkan ke rumah anda. Dan bagaimana dengan cahaya selepas matahari terbenam? Anda harus memikirkan menggantung lampu yang sangat besar di kawasan yang paling sering digunakan sepanjang malam.

5. Tapak Terang

Selalunya sukar untuk menerangi tangga dan kawasan sekitarnya. Untuk mencerahkan seluruh rumah anda, anda tidak boleh mengabaikan bahagian ini. Anda boleh memikirkan memasang lampu sorot, diletakkan di atas setiap langkah. Selanjutnya, anda boleh mempertimbangkan untuk menerangi sendiri tapak. Dengan pilihan ini, anda boleh membuat pernyataan untuk tangga baru anda.

6. Pencahayaan Bersepadu

Untuk beberapa waktu, pencahayaan bersepadu terhad kepada atau berita besar untuk dapur. Di dunia kontemporari, kebanyakan bahagian, termasuk kabinet bilik mandi, sebuah kediaman telah mengikutinya. Di bilik mandi, anda boleh memasang unit cermin dan cermin rias untuk cahaya lembut dengan suasana sekeliling.

7. Menurunkan Lampu di Siling Tinggi

Biasanya, anda menghadapi kesukaran untuk menerangi ruang dengan siling berkubah dan tinggi. Menggantung lampu gantung tidak cukup untuk pencahayaan yang betul, kerana lampu tidak dapat mengarahkan cahaya ke siling rumah anda. Anda boleh memilih untuk memasang lampu atas yang akan menyebarkan cahaya ke siling dan gudang yang sama turun ke lantai. Dengan ini, anda akan mendapat cahaya di ruang tertentu atau seluruh rumah.

8. Pantulan Cahaya

Untuk rumah yang lebih cerah pada waktu siang, anda harus memikirkan untuk memantulkan cahaya semula jadi yang datang dari luar. Sehubungan itu, anda harus memasang cermin di bahagian lain di rumah anda di samping ruang dengan singki. Semasa memasang, pastikan mereka terus menghadap tingkap atau pintu sehingga dapat memantulkan cahaya semula jadi yang datang dari luar. Selain mencerahkan ruang, ini akan membantu anda menjadikannya lebih besar.

Kesimpulannya

Seperti lantai dan perabot, anda harus memperhatikan pencahayaan. Pencahayaan yang betul, yang memerlukan pelaburan masa dan wang, akan membantu anda menambah nilai pada perkara yang anda letakkan di dalamnya. Gunakan idea yang dinyatakan di atas atau dapatkan sokongan profesional untuk mencerahkan rumah anda.