Anda bergantung pada kaki sepanjang hayat anda. Dan tekanan datang pada bantal lemak pelindung di sekitar tulang kaki. Itu melindungi kaki anda dari serangan tanah semasa berjalan.

Dengan bertambahnya usia, lemak semula jadi bahagian bawah kaki akan berkurang. Ia dipanggil atrofi pad lemak, masalah yang sering berlaku pada lelaki dan wanita. Ia boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa pada bola kaki semasa berjalan terutama menahan wanita untuk berjalan dengan kasut tumit tinggi . James Mahoney, seorang profesor podiatri bersekutu di Des Moines University di Iowa mengatakan, "Ramai pesakit mengatakan, 'Saya fikir itu adalah bahagian yang tua,' tetapi rasa sakit di kaki anda tidak normal, tidak kira usia anda."

Apa itu Fat Pad Atrophy

Fat pad Atrophy adalah keadaan di mana Padding menjadi kurus dan membahayakan komponen tisu penghubung yang lembut untuk meregangkan dan tekanan menimbulkan keradangan dan kecederaan mikro.

Atrofi bantal lemak di sisi plantar, sama ada tumit atau kaki depan, mendapat perhatian pakar bedah kaki dan pergelangan kaki. Rawatan seperti "bantalan," "pengisi" atau "pemulihan" adalah perkara biasa untuk masalah atrofi. Rawatan asas untuk Kehilangan Padding di Bawah Kaki adalah ortosis kaki yang dibentuk khas dengan padding, kasut yang dilengkapi dengan padding dan sokongan, dan cawan tumit atau kaus kaki berlindung untuk membantu mengurangkan kesan serangan tanah semasa berjalan. Tetapi kebanyakan orang tidak suka melapisi kerana ortotik tidak boleh digunakan di kebanyakan selipar.

Pembesaran atau pemulihan alas terdiri daripada tiga jenis

 • Suntikan.

 • Autolipotransplantasi.

 • Penggunaan allograft.

Pengisi suntikan memberikan penyelesaian jangka pendek, mudah, dan pertengahan dengan risiko kesan sampingan yang kurang.

Transplantasi lipo automatik adalah teknik di mana sel-sel lemak pesakit itu sendiri

Atrofi pad lemak vs Plantar fasciitis

Semasa berjalan kaki pada tumit sama dengan 2.5 kali berat badan anda ketika menyerang. Itu menyebabkan kesakitan, tekanan, dan patah tulang calcaneus.

Kita sering mengambil atrofi ketebalan masalah lemak seperti fasciitis plantar sedangkan sebenarnya, kehilangan penyerapan kejutan pada tumit. Walaupun beberapa orang mempunyai sindrom tumit lemak pada masa yang sama, untuk memahami perbezaan antara kedua-dua keadaan akan sangat membantu.

Fasciitis Plantar

Plantar fasciitis adalah penyebab biasa sakit tumit. Ini menunjukkan keradangan pada tisu tebal yang melintasi bahagian bawah kaki anda dan menghubungkan tulang tumit ke jari kaki. Isu yang menyakitkan disebabkan oleh hakisan lengkungan kaki, Lengkungan yang sihat menyerap dan menyebarkan kesan aktiviti fizikal dengan tepat. Sementara lengkungan yang rata, rosak, atau terlalu banyak mula merosot dan menyebabkan sindrom pad lemak. gejala fascia plantar adalah

 • Kesakitan yang teruk di bahagian depan tumit dan intep.

 • Kesakitan itu biasanya teruk pada waktu pagi

 • Kesakitan itu pulih dengan rehat dan regangan

Sindrom Tumit

Apabila pelapik berkurang dan tidak dapat menopang tulang dengan berkesan, berjalan dan bergerak menjadi sangat menyakitkan. Kedua-dua sindrom plantar fasciitis dan tumit menyebabkan sakit di tumit, tetapi gejala sindrom pad tumit sedikit berbeza:

 1. Sakit yang seperti lebam, tidak begitu tajam dan terasa di tengah tumit anda.

 2. Sakit yang anda rasakan dengan menekan bahagian tengah pad tumit dengan jari anda

 3. Sakit kaki yang semakin teruk semasa berjalan di permukaan yang keras

Ciri umum sindrom plantar fascia dan tumit adalah, kedua-duanya bertambah buruk dengan kenaikan berat badan dan usia.

Apa yang menyebabkan kehilangan Padding di bahagian bawah kaki

Lapisan lemak yang sihat setebal 1 hingga 2 cm. Pesakit dengan atrofi mengukurnya 1 cm dan merasa seperti mereka hampir berjalan di atas tulang.

 • Pesakit diabetes mempunyai risiko bisul dan komorbiditi yang berkaitan. Pedal atrofi adalah sakit di bawah kepala metatarsal juga boleh mengganggu mereka.

 • Penyakit reumatologi seperti rheumatoid arthritis, scleroderma, dan lupus, yang mempengaruhi tisu penghubung di kaki boleh menyebabkan atrofi bahan lemak plantar.

 • Obesiti dan penggunaan kasut bertumit tinggi yang berlebihan juga meningkatkan risiko atrofi alas kaki plantar

 • Pelari dengan lengkungan tinggi dan pesakit yang mengalami suntikan kortikosteroid untuk sakit kaki boleh mengalami masalah tersebut

Pemikiran Akhir

Luruskan betis anda, Achilles tendon, untuk melegakan. Lakukan senaman yang memberi kekuatan otot kaki dan kaki bawah anda dan menstabilkan pergelangan kaki anda, melegakan kesakitan, dan menghentikannya kembali. Selesaikan tumit anda selepas bersenam.

Kasut dan sol kasut yang direkayasa secara biomekanik untuk bantalan tambahan dan sokongan lengkungan dan kasut ortotik dan ortosis kaki yang dibentuk khas dengan pelapik sangat disyorkan untuk fascia plantar.

Ketatkan tumit anda dan kurangkan aktiviti yang boleh mempengaruhi anda sehingga bahagian lemak pulih sepenuhnya. Gunakan tikar ergonomik untuk berdiri lama.