Teknologi telefon telah berubah dengan pesat dalam beberapa tahun terakhir, memungkinkan dengan berbagai kaedah untuk membuat panggilan telefon. Walaupun telefon bimbit telah menjadi lebih popular, tetap penting untuk membuat panggilan dari talian darat dan juga panggilan melalui Internet.

Berikut adalah beberapa langkah untuk membuat panggilan telefon adalah:

 1. Buka aplikasi "Telefon"
 2. Dail nombor yang ingin anda hubungi
 3. Hubungi kenalan yang ada jika anda mahu
 4. Letak gagang

Kaedah 1: Memanggil dari Telefon Bimbit

Buka aplikasi "Telefon".

Bergantung pada jenama sistem operasi apa yang digunakan oleh telefon anda, kebanyakan telefon akan mempunyai aplikasi yang digunakan untuk membuat panggilan. Aplikasi ini biasanya akan menyerupai gambar telefon atau diberi label "Telefon" dan terletak di skrin utama peranti anda.

 • Model telefon bimbit lain atau lama mungkin mempunyai "aplikasi" telefon mereka yang terletak sebagai butang atau kunci pada telefon. imej

Dail nombor yang ingin anda hubungi

Di papan kekunci aplikasi atau di telefon anda, tekan nombor yang ingin anda hubungi. Pastikan nombor telefon anda terdiri daripada semua nombor yang diperlukan seperti kod kawasan nombor. Tekan "Call" (biasanya butang hijau dengan ikon telefon di atasnya) untuk memulakan panggilan anda.

 • Penting bahawa telefon bimbit anda mempunyai perkhidmatan dan dapat membuat panggilan. Sekiranya anda belum membeli pelan telefon bimbit atau kad modul identiti pelanggan yang berfungsi (SIM) yang dimasukkan ke dalam telefon bimbit anda, anda tidak akan dapat membuat panggilan di telefon bimbit anda.

Hubungi kenalan yang ada jika anda mahu

Di telefon anda, buka ikon atau aplikasi "Kenalan". Senarai kenalan yang disimpan akan muncul dan anda dapat mencari nama orang yang ingin anda hubungi. Di sini anda dapat melihat maklumat kenalan anda untuk mengetahui nombor mereka dan menghubungi mereka.

 • Beberapa telefon pintar akan mempunyai simbol yang menyerupai telefon yang terletak di sebelah nama atau nombor kenalan anda. Cukup tekan simbol untuk mendail nombor.
 • Beberapa telefon bimbit akan menampilkan pilihan untuk "Panggil" kontak ". Pilih pilihan ini untuk memulakan panggilan anda.

Letak gagang

Bergantung pada model telefon bimbit anda, menamatkan panggilan boleh dilakukan dengan menunggu orang lain yang berada di talian menutup telefon atau dengan menyentuh butang atau ikon pada telefon anda untuk menutup telefon.

 • Sebilangan besar ikon atau butang yang menamatkan panggilan akan berwarna merah.
 • Dengan telefon balik, anda hanya boleh menutup telefon untuk menutup telefon. imej

Kaedah2: Memanggil Dengan Skype

Daftarkan akaun di Skype

Pergi ke laman web Skype atau buka aplikasi Skype anda dan klik "Buat akaun" dan daftar jika anda belum melakukannya. Masukkan maklumat yang diperlukan di halaman "Daftar". Skype menghendaki anda mendaftarkan akaun untuk menggunakan Skype.

 • Semasa mendaftar, anda akan mempunyai pilihan untuk menambah kredit atau langganan bulanan ke akaun Skype anda. Skype adalah kaedah alternatif untuk menghubungi tempatan atau antarabangsa. Harga akan berbeza bergantung dari mana anda berasal dan wilayah mana yang anda pilih untuk dihubungi. Skype Credit adalah perkhidmatan telefon bayar sementara anda langganan bulanan menawarkan pakej berdasarkan kepada siapa anda mahu menelefon.

Muat turun skype

Untuk membuat panggilan, anda perlu memasang Skype sebagai aplikasi di komputer atau telefon pintar anda. Pergi ke laman web Skype dan klik "Muat turun". Pilih sistem operasi komputer, peranti mudah alih, atau peranti lain yang ingin anda gunakan untuk Skype.

 • Sebagai alternatif, komputer atau telefon pintar anda harus mempunyai aplikasi Skype yang boleh anda muat turun terus dari gedung aplikasi sistem operasi anda seperti App Store untuk produk Apple atau dari Google Store untuk Android. imej

Log masuk

Setelah memasang Skype, anda boleh log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang anda daftarkan.

 • Sekiranya anda terlupa kata laluan atau nama pengguna anda, klik "Tidak dapat mengakses akaun anda?" untuk menetapkan semula atau memulihkan maklumat akaun anda. imej

Skype kenalan

Anda boleh memilih untuk mengadakan panggilan video atau audio sahaja dengan kenalan atau beberapa kenalan pada masa yang sama secara percuma. Untuk membuat panggilan Skype dengan kenalan:

 • Tambahkan kenalan atau kenalan anda. Sekiranya anda mempunyai nama pengguna Skype rakan yang ingin anda panggil, klik pada ikon "+" di sebelah kanan tetingkap anda di sebelah bar "Cari".
 • Klik "Tambah Kenalan ...".
 • Masukkan nama pengguna dan klik "Cari."
 • Tambahkan kenalan setelah anda menjumpainya dengan mengklik butang hijau "+" di sebelah kanan. Anda boleh menghantar mesej kepada rakan atau kenalan anda untuk memberitahu mereka siapa itu.
 • Tunggu rakan anda menerima permintaan kenalan anda.
 • Klik ikon "Kenalan" anda di sebelah kiri tetingkap Skype anda.
 • Pilih cara anda mahu Skype kenalan anda. Untuk setiap kenalan anda, anda akan melihat tiga butang di sebelah kanan namanya. Butang biru paling kiri memulakan sembang teks, butang hijau tengah memulakan panggilan video, dan butang hijau paling kanan memulakan panggilan telefon. imej

Buat panggilan telefon ke nombor telefon

Ini berbeza dengan Skype memanggil kenalan yang boleh anda lakukan secara percuma. Daripada memanggil Skype seseorang, anda sebenarnya memanggil nombor telefon seseorang yang mungkin disambungkan ke darat atau telefon bimbit. Bayaran sambungan mungkin juga dikenakan bergantung pada wilayah yang anda panggil. Agar oo membuat panggilan telefon di Skype:

 • Pastikan anda mempunyai kredit yang mencukupi atau bahawa anda telah membeli rancangan telefon dari Skype. Sekiranya anda tidak mempunyai kredit Skype yang mencukupi, tambahkan kredit ke akaun anda dengan mengklik butang di bawah nama paparan anda di kiri atas. Atau beli pelan langganan di laman web.
 • Klik pada ikon telefon di bahagian kanan atas tetingkap. Ini akan memaparkan pad nombor telefon di skrin anda.
 • Dail nombornya. Anda mungkin perlu menambahkan kod negara, yang dapat dilakukan dengan mudah dengan mengklik anak panah menghadap ke bawah pada pad angka.
 • Tekan butang "Panggil" hijau untuk memulakan panggilan anda.

Letak gagang

Sama ada anda menghubungi kenalan atau nombor telefon lain, anda akan melihat butang "Hang Up" berwarna merah. Klik ini untuk menamatkan panggilan anda. imej

Kaedah3: Memanggil dari Talian Darat

Pastikan telefon berfungsi

Anda perlu memeriksa beberapa perkara untuk memastikan telefon anda berfungsi:

 • Periksa untuk mengetahui bahawa saluran telefon dari set telefon terpasang ke soket telefon di dinding.
 • Pastikan anda dilindungi oleh syarikat telefon. Untuk membuat sebarang panggilan, telefon anda mesti dilindungi dan diaktifkan oleh syarikat telefon. imej

Tanggalkan telefon bimbit

Set telefon boleh terdapat dalam semua bentuk dan saiz, tetapi kebanyakannya akan mempunyai telefon bimbit yang dapat dikeluarkan dari seluruh peranti sehingga anda dapat memegangnya ke telinga dan mulut.

 • Sekiranya bahagian penerima tidak mempunyai pad kekunci, ia harus disambungkan ke peranti kedua dengan pad kekunci dan dok penerima. Pastikan penerima anda disambungkan ke dok.
 • Telefon bimbit darat mudah alih akan mempunyai stesen dok sendiri untuk dicas tetapi sebaliknya tidak perlu disambungkan kepadanya sepanjang masa.

Tunggu nada dail

Setelah anda mengambil telefon bimbit, pegang ke telinga anda dan pastikan anda mendengar bunyi berdengung berterusan yang memberitahu anda bahawa anda dapat membuat panggilan.

 • Telefon darat mudah alih akan mempunyai butang yang perlu anda tekan untuk memulakan panggilan. Di kebanyakan telefon, butang ini akan berwarna hijau atau berlabel "Panggilan" atau "Dail". imej

Dail nombor yang ingin anda hubungi

Bergantung pada jenis telefon yang anda miliki, anda boleh melakukannya dengan menekan butang pada telefon bimbit atau pad kekunci. Pastikan nombor telefon anda terdiri daripada semua nombor yang diperlukan seperti kod kawasan nombor.

 • Panggilan anda akan dihantar secara automatik setelah anda selesai mendail. Nada dering pasti kedengaran. imej

Letak gagang

Apabila anda selesai dengan perbualan anda, tutup telefon. Ini mungkin berbeza untuk model telefon yang berbeza. Beberapa telefon mempunyai butang hang-up (sering berwarna merah), sementara yang lain mesti diletakkan kembali ke buaian pada set telefon.

 • Sekiranya anda tidak menutup dengan betul atau lupa, anda akan mendengar bunyi bip yang memberitahu anda. imej

Soalan Lazim s

 1. Bagaimana saya membuat panggilan pada iPad mini saya? Jawapan: Anda boleh menggunakan FaceTime dan Skype untuk panggilan video. Sekiranya anda mahukan nombor telefon percuma, pertimbangkan TextNow, TextFree, atau Textplus.

 2. Saya mahu menghubungi seseorang, tetapi saya tidak mahu nombor telefon saya tertera di telefon mereka. Bagaimana saya menyembunyikan nombor saya? Jawapan: artikel yang merangkumi menjadikan nombor telefon bimbit anda muncul sebagai nombor peribadi , yang mungkin berguna bagi anda.

 3. Bagaimana saya membuat panggilan telefon dari iPad? Jawapan: Gunakan FaceTime, Skype, atau aplikasi sembang audio / video lain. Anda hanya dapat menggunakan iPad untuk membuat panggilan telefon melalui aplikasi.

 4. Bagaimana saya boleh membuat panggilan telefon dengan Facebook? Jawapan: Anda perlu menggunakan aplikasi messenger dan mempunyai orang yang anda panggil sudah ada dalam senarai rakan anda. Buka aplikasi messenger, kemudian klik pada orang yang ingin anda hubungi; ini akan membuka tetingkap perbualan. Di sudut kanan atas tetingkap perbualan, harus ada ikon yang kelihatan seperti telefon. Sekiranya anda mengklik ikon ini, anda akan dapat memanggil orang ini.

 5. Bagaimana saya boleh membuat panggilan telefon menggunakan Microsoft Lync? Jawapan: Lawati halaman sokongan Microsoft untuk Lync untuk mengetahui cara membuat panggilan.

Petua

 • Skype dan aplikasi lain yang membuat panggilan melalui internet memerlukan anda mempunyai sambungan internet yang stabil.

 • Sekiranya anda memanggil seseorang di peringkat antarabangsa, syarikat telefon anda mungkin mengenakan bayaran sambungan tambahan kepada anda.

Amaran

 • Walaupun panggilan itu dienkripsi , panggilan tersebut masih dapat dirakam dan digunakan oleh penguatkuasa jika mereka mempunyai waran pencarian, jadi berhati-hatilah dengan apa yang anda katakan melalui telefon.