Kemalangan kereta Mark Hamill adalah misteri. Kemalangan berlaku pada 11 Januari 1977, dan kemalangan itu patah pada hidung dan tulang pipi, mungkin yang sebelah kiri. Tidak ada perincian yang tepat mengenai tahap kerosakan kerana alasan yang menandakan dirinya tidak memberikan pernyataan yang jelas selama bertahun-tahun.

Kata-kata Mark Hamill mengenai kemalangan keretanya

Terdapat pelbagai pernyataan bertentangan mengenai kemalangan kereta Mark Hamill dan beberapa di antaranya diberikan di sini:

 1. Pada tahun 1978, pernyataannya diterbitkan di majalah Dynamite , yang menurutnya mengatakan:

"Kemalangan itu mengubah wajah saya menjadi hamburger. Beberapa kesan khas digunakan di hospital untuk mengumpulkannya semula. Hidung saya dibentuk semula dengan menggunakan serpihan dari salah satu telinga saya"

 1. Menurut sumber tanpa nama, mengenai kemalangan kereta Mark Hamill, Mark sendiri mengatakan bahawa:

"Hidung saya patah dan itu saja."

 1. Pada tahun 1978, majalah Gossip menerbitkan pernyataan yang mengaitkannya dengan Mark Hamill , yang menurutnya Hamill mengenai kemalangan kenderaannya bahawa,
 • Kemalangan kereta itu berlaku ketika dia pergi di lebuh raya yang salah, di mana tidak ada kereta dan lalu lintas sama sekali.

 • Itulah sebabnya dia tidak mengalami kecederaan besar. Dia memandu dengan kecepatan 60-70 mph dan memacu lebih laju. Kemudian dia kehilangan kawalan ke atas keretanya dan mula jatuh akhirnya pergi ke jalan raya. Dia patah hidung dan pipinya.

 • Mark lebih jauh mengatakan dalam perbualan lain bahawa setelah kemalangan itu, dia harus pergi untuk melihat pemandangan di Tatooine untuk "Star Wars: harapan baru".

 • Kemalangan kereta Mark Hamill kemudian menyebabkan pengarah George Lucas menggunakan tembakan berganda walaupun adegan tersebut tidak menunjukkan wajah tanda itu.

 1. Kemudian, pada tahun 1980, pernyataan diberikan oleh Mark Hamill yang bermaksud bahawa pakar bedah plastiknya mengambil tulang rawan dari telinganya untuk membina semula hidungnya.

Ringkasan:pencil2: Mark Hamill adalah pelakon terkenal Hollywood yang mengalami kemalangan kereta sebelum pelancaran filem pertamanya, "Star Wars: A New Hope", yang masih menjadi misteri.

Sebab paling sedikit perincian mengenai kemalangan kereta Mark Hamill

 • Sebab paling sedikit perincian mengenai kemalangan kereta Mark Hamill adalah kerana pada masa kemalangan itu, tanda itu tidak begitu popular dan hanya pelakon yang berjuang.

 • Sekiranya dia mengalami kecelakaan setelah mendapat populariti, pasti ada banyak perincian di setiap surat kabar dan majalah di seluruh dunia.

 • Pada masa kemalangan itu, filem sci-fi-nya, Star Wars, tidak dilepaskan dan dia adalah pelakon yang tidak diketahui oleh dunia. Dalam filem itu, dia memakai gaun putih dengan pedang bercahaya.

Kemalangan Mark Hamill: Selepas Harapan Baru

 • Peranan utama Mark Hamill adalah sebagai Luke Skywalker dalam "Star Wars: A New Hope" yang dilancarkan pada 25 Mei 1977. Ia memecahkan rekod box office dan membuat semua orang tergila-gila dengannya.

 • Mark Hamill, pelakon yang tidak dikenali, menjadi sensasi semalam di seluruh dunia. Itu adalah masa ketika kemalangan kereta Hamill diberi sedikit gembar-gembur, namun tidak mendedahkan butiran penting kecuali kata-kata yang diucapkannya sendiri.

 • Tetapi, ketika bagian kedua dalam kelanjutan dari "Star Wars: harapan baru" dirilis pada tahun 1980, dengan judul "The Empire Strikes Back", itu dibuka dengan pemandangan ketika Skywalker diserang oleh Wampa, dan mukanya cedera.

 • Ini membuat peminat gila kerana mereka mula membuat spekulasi bahawa tempat kejadian ditambahkan untuk menutup bekas luka kemalangan di wajah tanda Hamill yang mengubah penampilannya.

 • Spekulasi itu masih menjadi misteri walaupun setelah 40 tahun sejak filem ini dilancarkan. Itu dapat diselesaikan jika penulis pemandangan itu masih hidup. Dia meninggal hanya setelah beberapa bulan menulis adegan tersebut.

George Lucas: Kemalangan kereta Mark Hamill

 • Namun, pengarah filem itu, George Lucas mengatakan bahawa adegan itu tidak ditulis untuk membenarkan struktur wajah Mark yang berubah, disebabkan kemalangannya, tetapi untuk memikat penonton dalam filem itu. Namun, pemandangan itu membantu menutup perubahan yang berlaku di wajah Mark.

 • Sudah jelas bahawa kecelakaan tanda tidak memberikan kesan apa pun pada penembakan "harapan baru" walaupun nampaknya mempengaruhi sekuel "kerajaan menyerang kembali".

 • Namun, pengarah mengatakan bahawa kemalangan kereta Mark Hamill sama sekali tidak mempengaruhi filem kerana babak pembukaan ditulis dengan cara yang Wampa menyerang Skywalker dan menggaru wajahnya dengan kuku.

 • Semasa mengulas "kerajaan menyerang kembali", George Lucas mengatakan bahawa Mark Hamill mengalami kemalangan kereta ketika penembakan harapan baru akan berakhir. George tahu bahawa tanda itu akan kelihatan sedikit berbeza dalam sekuelnya, jika dibandingkan dengan penampilannya di bahagian pertama Star Wars.

 • Ada adegan pembuka dalam sekuel "harapan baru" di mana Mark diserang oleh monster yang membantu lebih banyak lagi untuk membenarkan perubahan wajah, namun itu bukan bertujuan untuk membenarkan perubahan ini tetapi untuk menambahkan ketegangan dalam film .

Carrie Fisher mengenai kemalangan kereta Mark Hamill

 • Kemalangan kereta Mark Hamill mempunyai beberapa aspek semasa memerhatikan dari sudut pandangan masing-masing. Carrie Fisher, pelakon terkenal Hollywood yang terkenal dengan peranannya sebagai Puteri Leia dalam Star Wars, menyatakan perkara dengan cara yang sedikit berbeza.

 • Menurut pernyataannya, mereka masih menembak "Star Wars" ketika Mark Hamill mengalami kecelakaan kereta. Itu adalah kemalangan yang mengerikan tetapi untungnya giginya tidak hancur. Tetapi kemalangan itu mematahkan hidungnya dan hidungnya diperbaiki oleh bahagian telinganya.

 • Dia mengatakan bahawa tempat kejadian serangan raksasa itu ditulis untuk menutupi kesan kemalangan kereta yang muncul di wajah tanda.

 • Mark Hamill telah diam tentang adegan itu selama bertahun-tahun, tetapi dia menyatakan bahawa bekas luka yang disebabkan oleh serangan raksasa itu dibuat secara nyata oleh bahagian solek.

 • Ini bermaksud bahawa Hamill tidak menerima bahawa adegan Wampa adalah untuk menutupi penampilan wajah yang berubah tetapi masih menarik untuk mengetahui bahawa bekas luka akibat kemalangan kereta itu dianggap serius oleh bahagian alat solek.

Isteri tanda Hamill

 • Berbeza dengan banyak pasangan Hollywood, yang saling bertemu di pesta bertabur bintang, tanda, dan isterinya bertemu dengan cara yang sama sekali berbeza. Mark menemui cinta hidupnya di pejabat doktor gigi.

 • Isteri terkenal Hamill, Marilou York , adalah seorang pakar kebersihan gigi di hospital Westwood dan Hamill pergi ke sana sebagai pesakit. Di sana mereka bertemu untuk pertama kalinya.

 • Menurut tanda, itu bukan cinta tetapi nafsu ketika dia melihat Marilou York untuk pertama kalinya ketika dia mengenakan jins dengan mantel putih dan kelihatan sangat panas.

 • Dia bertanya adakah dia dibenarkan memakai pakaian seperti itu di hospital dan dia menjawab bahawa "ya, seterusnya".

 • Namun, barisan pengambilan cheesy oleh marl entah bagaimana berjaya dan mereka mula bertemu antara satu sama lain.

 • Semasa tarikh awal mereka, mereka menghadiri pemeriksaan Star Wars, dan Marilou sebagai pakar kebersihan gigi, tidak dapat menahan diri untuk mengetahui keadaan giginya yang buruk.

Ringkasan:pencil2: Mark Hamill menemui isterinya Marilou York di sebuah hospital di mana dia bekerja sebagai pakar kebersihan gigi dan Mark pergi ke sana sebagai pesakit.

Filem Mark Hamill

Berikut adalah senarai filem Mark Hamill, walaupun dia mendapat kemasyhuran dengan peranan Luke Skywalker dalam filem Star Wars.

Nama filem Tahun pelepasan Pengarah filem
:one: Star Wars: Episode 4-A Harapan Baru 1977 George Lucas
:two: Yang Merah Besar 1980 Samuel Fuller
:three: Star Wars: Episode 5-The Empire menyerang kembali 1980 Irvin Kershner
:four: Star Wars: Episod 6-Kembalinya jedi 1983 Richard Marquand
:five: Batman: Topeng Phantasm 1993 Eric Radomski, Bruce W. Timm
:six: Melalui jalur Moebius 2007 Glenn Chaika
:seven: Udara 2012 Dominic Burns
:eight: Star Wars: Kekuatan terbangun 2015 JJ Abrams
:nine:Batman: jenaka pembunuhan 2016 Sam liu
:keycap_ten:Beruang Brigsby 2017 Dave McCary
11. Star Wars: Jedi Terakhir 2017 Rian Johnson
12. Permainan kanak-kanak 2019 Lars Klevberg
13. Star Wars: Kebangkitan Skywalker 2019 JJ Abrams

Pelawak Mark Hamill

Walaupun Mark Hamill terkenal sebagai Skywalker bagi banyak orang, namun dia adalah pelawak yang pasti untuk yang lain. Peranan Mark Hamill sebagai joker bermula pada tahun 1992 dengan siri filem "Batman".

Itu adalah siri animasi dan mendapat kemasyhuran yang cukup untuk dilanjutkan untuk lebih banyak siri, permainan video, dan filem. Mark Hamill juga menyuarakan filem Joker pada tahun 1993 filem Batman: Mask of the phantasm dan kemudian pada tahun 2000, Batman Beyond: Return of the joker.

Soalan lazim

Mark Hamill adalah bintang Hollywood yang terkenal dan peminatnya paling berminat untuk mengetahui perincian mengenai dirinya. Beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang telah dijawab di bawah:

1. Sejauh mana Mark Hamill membuat suara bertindak?

Hamill mendapat kemasyhuran dengan peranannya dalam filem Star Wars pertama pada tahun 1977, dan pada masa itu, dia membayar $ 650k untuk peranannya. Selain itu, dia mendapat% poin tambahan dari jumlah keuntungan yang diperolehi oleh filem itu.

Ketika kembali berperan sebagai Skywalker dalam sekuel Star Wars, The Force Awakens, Mark Hamill memperoleh sangat sedikit dibandingkan dengan yang terakhir, karena dilaporkan antara satu juta hingga tiga juta.

2. Adakah Wampa menyerang untuk menutup parut kemalangan kereta Mark Hamill?

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa adegan serangan wampa pada permulaan sekuel Star Wars ditulis untuk menutupi bekas luka yang dialami Mark semasa kemalangan kenderaannya sejurus selepas penembakan bahagian pertama Star Wars.

Pelakon, Mark Hamill dan pengarah filem, George Lucas, adegan itu tidak ditulis dengan niat sedemikian, namun, ini membantu dalam membenarkan penampilan wajah Mark yang berubah menjadi penonton.

3. Siapa pelakon Star Wars terkaya?

Pelakon Star Wars untuk kekayaan telah disenaraikan secara menurun, Harrison Ford menjadi yang terkaya dan Christopher lee di bahagian bawah sementara yang lain terletak di antara kedua pelakon ini.

 1. Harrison Ford

 2. Samuel L. Jackson

 3. Liam Neeson

 4. Natalie Portman

 5. James Earl Jones.

 6. Ewan McGregor

 7. Andy Serkis

 8. Christopher Lee

4. Kemalangan kereta Mark Hamill adalah misteri, mengapa?

 • Kemalangan kereta Mark Hamill dianggap sebagai misteri kerana pada waktu kemalangan, Mark adalah pelakon yang sedang berjuang dan oleh itu kemalangannya tidak mendapat perhatian media.

 • Namun, setelah 3 hingga 4 bulan kemalangan, filem pertamanya yang terkenal dilancarkan yang menjadikannya terkenal di dunia sepanjang malam. Perincian kemalangannya kemudian dibincangkan sedikit.

 • Selain itu, Mark sendiri tidak memberitahu perincian yang jelas mengenai kemalangannya.

5. Mengapa Mark Hamill mempunyai bekas luka di kepalanya di RotJ?

Mark Hamill mengalami kemalangan kereta yang teruk selepas penggambaran filem Star wars.

Pada kenyataannya, Mark Hamill mengalami kemalangan kereta yang teruk sebelum pembebasan Star Wars yang memberikannya bekas luka kekal.

Ketika menjadi jelas sekuel itu sedang dalam proses, jadi, ada dugaan yang melayang (dan tidak benar-benar disahkan) bahawa adegan serangan Wampa permulaan di Empire Strikes Back ditulis untuk membenarkan bekas luka segar di wajah Hamill.

Kesimpulannya

 • Kemalangan kereta Mark Hamill masih menjadi misteri. Pada tahun 1977 Mark Hamill mengalami kemalangan kereta yang merosakkan hidung dan tulang pipi. Hidungnya dibina semula dengan menggunakan bahagian telinganya.

 • Namun, sejauh mana kerosakan tidak jelas kerana pelbagai pernyataan Mark sendiri.

 • Sebilangan besar penonton merasakan bahawa adegan serangan Wampa dalam sekuel Star Wars ditulis untuk menutup bekas luka Mark Hamill yang dia dapatkan semasa kemalangan kereta.

Anda juga boleh membaca

Urutan filem Lord of the rings Berapa banyak filem hobbit yang disusun? Dari mana asal usul yoga? Berapakah bilangan botol air dalam satu gelen? Adakah aluminium adalah logam? Berapa kos peguam perceraian?

tandakan kemalangan kereta hamill? Pelakon itu, yang berperan sebagai "Luke Skywall Tax" dalam "Star Wars Movies", mengakui dalam wawancara bahawa penyebab kemalangan kereta yang serius adalah kerana perubahan wajahnya yang dramatik dalam sekuel filem pertama. Kemalangan kereta Mark Hamill sangat dahsyat sehingga bertukar wajah lama dan tidak realistik dari filem hit tahun 1977 "Star Wars Episode IV: A New Hope" menjadi sekuel tahun 1980 "Star Wars Episode V" kepada seorang lelaki muda dan berwajah segar. Penampilannya berubah dari "It: The Empire Strikes Back". tandakan kemalangan kereta hamill? Menurut laporan di Food World News, pelakon itu terlibat dalam kemalangan kereta maut sebelum penggambaran 'A New Hope' berakhir. tandakan kemalangan kereta hamill? "Apa yang berlaku ialah saya berada di jalan raya yang salah di suatu tempat" Saya menempuh jarak kira-kira -5-70 batu persegi ... Saya pergi dengan laju, sangat laju ... dan saya fikir saya cuba berunding dengan kunci jalan keluar dan mengawal Hilang, digulung dan dibiarkan? Jalan itu. Saya patah hidung dan pipiku. "Pelakon itu lebih jauh mengatakan dalam wawancara bahawa dia retak hidung dan pipinya semasa kemalangan yang mengubah wajah bintang itu secara dramatik." , sangat teruk ... tetapi saya tidak begitu pasti. Kemudian seseorang meletakkan cermin ke wajah saya dan saya merasakan kerjaya saya sudah berakhir. . " menandakan kemalangan kereta hamill? Nasib baik, peminat dan pengkritik terus memeluknya sebagai" Luke Skywalker "dalam sekuel itu, bahkan setelah Mark Hamil mengubah penampilannya akibat kemalangan kereta. Ulasan oleh pengkritik filem James Berrdinelli mengenai prestasi Hamil dalam sekuel itu , "Mark Hamil dan Carrie Fisher telah matang dalam kerajinan mereka dan mereka pasti akan peranan mereka."

tandakan kemalangan kereta hamill? Mark Hamill adalah bintang Hollywood yang terkenal dan peminatnya tidak sabar untuk mengetahui lebih banyak mengenai dirinya. Berikut adalah beberapa soalan yang diajukan oleh kebanyakan orang:

 1. Adakah Mark Hamill bertindak dengan suara?

Hamil mendapat kemasyhuran untuk peranannya dalam filem Star Wars pertama pada tahun 1977, dan pada masa itu dia membayar 650k untuk peranannya. Selain itu, dia mendapat% tambahan mata umur yang diperoleh daripada filem itu.

Ketika kembali ke peran Skywalker dalam sekuel Star Wars, The Force Awakens, Mark Hamill memperoleh jauh lebih sedikit daripada yang terakhir, karena berkisar antara sekitar sepuluh juta hingga tiga juta. 2. Adakah Mark Hamil seorang vampir ■■■■■■ untuk memotong parut kemalangan kereta?

tandakan kemalangan kereta hamill? Sebilangan besar orang berpendapat bahawa pemandangan Wampa ■■■■■■ pada permulaan sekuel Star Wars ditulis untuk menutupi tanda yang dia dapat semasa kemalangan kereta itu sejurus selepas penggambaran bahagian pertama Star Wars.

Pelakon, Mark Hamill, dan sutradara filem, George Lucas, tidak menulis adegan itu untuk tujuan itu, tetapi itu membantu penonton untuk membenarkan wajah Mark berubah. 3. Siapa pelakon terkaya di Star Wars?

tandakan kemalangan kereta hamill? Bermula dari pelakon Star Wars hingga tersenarai sebagai kekayaan, Harrison Ford adalah yang terkaya dan di bawah Christopher Lee dan yang lain adalah antara kedua pelakon ini.

 Harrison Ford Samuel L. Jackson Liam Neeson Natalie Portman James Earl Jones. Evan McGregor Andy Sarkis Christopher Lee
 1. Misteri Kemalangan Kereta Mark Hamill, Kenapa? tandakan kemalangan kereta hamill?

  Kemalangan kereta Mark Hamill dianggap misteri kerana pada masa kemalangan itu, Mark adalah pelakon yang sedang berjuang dan kemalangannya tidak mendapat banyak perhatian media.

  Namun, hanya 3 hingga 4 bulan setelah kemalangan itu, filem pertamanya yang terkenal dilancarkan yang menjadikannya terkenal di dunia semalam. Perincian kemalangannya kemudian dibincangkan sedikit.

  Selain itu, Mark sendiri tidak memberikan perincian mengenai kemalangannya.

 2. Mengapa Rotze Man Hamil mempunyai parut di kepalanya? gambar656

Kemalangan Mark Hamill:

Mark Hamill seorang pelakon Hollywood yang malangnya mengalami kemalangan pada 11 Januari 1997 yang patah hidung dan tulang pipi kiri. Seperti yang anda jangkakan bahawa berita kemalangan ini akan ada di setiap saluran berita tetapi tidak berlaku seperti itu. Berita mengenai kemalangan itu tidak tersebar seperti api kerana pada masa itu dia adalah pelakon yang tidak dikenali. Sebelum kemalangan, dia bekerja untuk sebuah filem yang akan datang "Star Wars the new hope" di mana dia melakonkan watak "Lucas Skywalker". Sebenarnya inilah peranan yang membuatnya terkenal. Dia menjalani pembedahan dan pakar bedah plastik harus mengambil tulang rawan dari telinganya untuk membentuk hidungnya. Orang masih membandingkan wajahnya sebelum dan selepas pembedahan dan menunjukkan sedikit perbezaan di wajahnya walaupun tidak ada perubahan yang drastik.

Apa kata pelakon mengenai kemalangan itu?

Inilah yang dikatakan oleh Mark Hamill mengenai kemalangannya di Majalah Gossip pada tahun 1978. “Apa yang terjadi adalah saya berada di jalan raya yang salah. Saya keluar di tongkat di suatu tempat dan tidak ada kereta dan lalu lintas, terima kasih Tuhan. Saya bergerak sekitar 65 hingga 70 mph. Saya bergerak laju, terlalu laju dan apa yang berlaku saya rasa saya cuba merundingkan jalan keluar dan hilang kawalan, menggerutu, dan pergi ke jalan. Saya patah hidung dan pipiku. Berikut adalah beberapa lagi kata Mark Hamill mengenai kemalangannya. "Kemalangan itu membuat hamburger keluar dari wajah saya. Ia memerlukan banyak kesan khas di hospital untuk menyatukannya kembali. Sebelah telinga saya digunakan untuk membina hidung saya. " Majalah Dynamite 1978. "Pakar bedah plastik saya mengambil tulang rawan dari telinga saya untuk membina semula hidung saya." 1980 "Saya patah hidung. Itu saja. Sumber tidak diketahui.

Apa yang misteri dalam kemalangan ini?

Anda mungkin berfikir bahawa itu hanya kemalangan dan mengapa ia sangat misteri. Misteri di balik ini adalah ketika pada tahun 1980 "The Empire Strike back" dilepaskan. Dalam adegan pertama filem Lucas Skywalker mendapat bekas luka akibat serangan monster Wampa. Adegan ini memberi sedikit gambaran mengenai bekas luka yang terdapat di wajah Mark Hamill akibat pembedahan tersebut. Orang meramalkan bahawa tempat kejadian ditulis khas untuk menjelaskan bekas luka Mark Hamill. Misteri ini belum dapat diselesaikan kerana pernyataan pengarah dan pemeran berikut yang kelihatannya tidak memberikan jawapan yang sama terhadap ramalan orang ramai.

Kenyataan Pengarah George Lucas:

George Lucas adalah pengarah filem itu dan ketika dia ditanya apakah adegan pertama ditulis khusus untuk menggambarkan wajah dan bekas luka baru Mark Hamill dia menolak dan mengatakan bahawa adegan itu membenarkan penampilan baru Mark tetapi tidak ditulis terutamanya kerana kemalangan itu . Berikut adalah kata-kata yang tepat dari George Lucas. "Pada akhir penggambaran untuk" Harapan baru "dia mengalami kemalangan kereta dan saya tahu bahawa dia akan kelihatan sedikit berbeza daripada dia di filem pertama, tetapi perasaan saya suatu ketika dulu, mereka dalam pertempuran pemberontakan, perkara semacam itu, sehingga perubahan itu dapat dibenarkan. Terdapat adegan dalam filem di mana Mark dipukuli oleh raksasa itu, yang membantu lebih banyak lagi, tetapi itu sebenarnya bukan makna mengapa kita menulis raksasa itu pada awalnya. Sebenarnya kami memerlukan sesuatu untuk membuat filem ini menjadi tegang pada awalnya sementara kerajaan mencari mereka. " George Lucas berkata dalam ulasan Blue ray mengenai "Kerajaan menyerang kembali."

Kenyataan Carrie Fisher:

Carrie Fisher yang memainkan peranan sebagai puteri Leia menyatakan perkara yang berbeza dan keadaan menjadi kacau. Dia mengatakan bahawa adegan pembukaan "The Empire menyerang back" ditulis khusus untuk menjelaskan penampilan baru Lucas Skywalker. Mari kita lihat kata-katanya. "Saya masih menembak Star Wars ketika Mark mengalami kemalangan kereta. Ia adalah kemalangan yang sangat teruk. Ajaibnya giginya tidak berkecai tetapi hidungnya juga. Dia harus memasukkan sebahagian telinganya ke hidungnya. Oleh itu, mereka menyesuaikan filem dengan monster salji ini untuk segera dalam filem menggaru wajahnya untuk melihat penampilannya berbeza. " Sebab sebenar adegan pertama itu tidak dapat diketahui kerana hanya penulis yang dapat menjelaskannya dan dia meninggal beberapa bulan selepas filem itu dikeluarkan.

Penampilan Mark Hamill sebelum dan selepas:

Tidak ada perubahan dramatik dalam penampilan Mark Hamill setelah pembedahan plastik tetapi orang masih membandingkan penampilannya sebelum dan sesudah penampilannya. Sebelum pembedahan, wajahnya cukup licin tetapi selepas kemalangan itu wajahnya tidak begitu licin. Beberapa bekas luka dapat dilihat walaupun setelah beberapa tahun berlalu.

Mengenai Mark Hamill:

Mark Hamill dilahirkan pada 25 september 1951 di California, AS. Dia adalah pelakon dan pelakon suara Amerika. Ayahnya adalah kapten di Tentera Laut AS. Dengan tidak termasuk dia, dia mempunyai enam orang adik beradik. Empat saudara perempuan dan dua saudara lelaki. Kerana pertukaran ayahnya Hamill berubah banyak sekolah semasa pendidikannya. Ibunya separuh Inggeris dan separuh Sweden. Pada mulanya dia muncul dalam beberapa filem televisyen seperti The City dan Sarah T potret remaja beralkohol. Dia mendapat kemasyhuran menerusi peranan Lucas Skywalker dalam Star Wars. Peranan ini telah memberinya 4 anugerah saturn juga.

Kesimpulan:

Kemalangan Mark Hamill telah menjadi misteri kerana hanya satu adegan filem, adegan pembukaan "The empires menyerang kembali" di mana wajah Lucas Skywalker tergores oleh Wampa si monster. Perkara yang misteri adalah bahawa tidak jelas sama ada adegan ini ditulis khas untuk menggambarkan bekas luka dan penampilan baru pelakon atau itu hanya kebetulan. Pengarahnya mengatakan bahawa itu adalah kebetulan dan menurut pelakon lain Carrie Fisher yang memainkan peranan sebagai puteri Leia, itu bukan kebetulan tetapi ia ditulis khas untuk menjelaskan bekas luka Mark Hamill. Apa pun, ia adalah misteri sejak filem ini dikeluarkan pada tahun 1980.

Selalunya kemalangan mengubah hidup seseorang sepenuhnya. Ada yang kehilangan kerjaya, ada yang kehilangan perniagaan dan lain-lain. Kemalangan kereta Mark Hamill juga mempengaruhi kehidupannya dengan teruk. Dia seorang pelakon tetapi pada masa itu dia adalah pelakon yang tidak dikenali. Setelah beberapa tahun kemalangan, dia mendapat kemasyhuran yang cemerlang ketika filemnya dirilis.

Kemalangan kereta Mark Hamill

Pada 11 Januari 1977, Mark Hamill mengalami kemalangan. Kemalangannya seperti misteri sepenuhnya hingga kini. Kemalangan Hamill berlaku pada akhir penggambarannya Episode IV untuk perang bintang. Selepas Episod IV dia mengalami kemalangan ini. Dalam babak seterusnya episod V, wampa menyerang skywalker. Beberapa peminat mengatakan adegan ini ditulis untuk menambahkan wajahnya yang berubah pada episod seterusnya. Tetapi menurut beberapa orang, adegan ini hanya untuk membuat ketegangan dalam cerita. Tetapi, orang yang tepat untuk menjawab soalan ini adalah Leigh Brackett yang merupakan penulis pemandangan ini. Dia meninggal dunia setelah beberapa bulan menulis adegan ini. Orang mengambil masa untuk mengetahui tentang kemalangan Hamill. Ini kekal sebagai kisah yang tidak diketahui oleh orang untuk masa yang lama (tetapi tidak untuk semua). Mark Hamill tidak pernah mahu bercakap mengenai kemalangannya. Selalunya dia mengelak daripada membincangkan kemalangannya. Inilah sebabnya mengapa kisahnya yang tidak disengajakan tetap menjadi misteri dan tidak ada bukti yang jelas mengenai sebahagian besar perkara yang sampai kepada kami.

Bagaimana kemalangannya berlaku:

Dia bergerak sekitar 65-70 mph dalam BMWnya. Dia berjalan terlalu pantas menurut Hamill apa yang dia cuba rundingkan di luar jalan sehingga dia kehilangan kendali. Dia terjatuh dan pergi ke jalan. Dia berkata:

"Saya baru saja bangun, dan saya berada di hospital, dan saya tahu bahawa saya sangat menyakiti diri sendiri. Dan kemudian seseorang memegang cermin ke wajah saya, dan saya merasakan kerjaya saya sudah berakhir ”

Kesan kemalangan pada tubuhnya.

Kemalangan ini merosakkan seluruh tubuhnya. Tetapi hidung dan pipinya terjejas teruk. Hidung dan pipinya patah. Untuk membina semula hidungnya, pakar bedah menggunakan tulang rawan dari telinganya. Ia menyebabkan lebih banyak kerosakan pada tubuhnya. Itu sudah berubah wajah Mark. Selepas enam bulan ketika dia meneriakkan filem berikutnya, "summer corvette summer" dia berubah dan wajahnya kelihatan berbeza.

Kata-kata yang dia katakan mengenai kerosakannya:

"Saya patah hidung, itu saja". Orang tanpa nama

"Saya patah hidung dan pipiku". Majalah Gosip

Kesan kemalangan pada tubuhnya

Tidak syak lagi ia mengubah hidupnya dengan teruk untuk beberapa waktu kerana dia menganggap ini adalah akhir kariernya. Tetapi, ia tidak memberi banyak kesan buruk pada kariernya. Sebenarnya, setelah beberapa bulan setelah kecelakaannya ketika filemnya "Star Wars" dirilis, dia menjadi terkenal. Mungkin, ini membantunya untuk mengambil langkah seterusnya dalam kariernya.

Star Wars

Francais Star Wars dikeluarkan pada 25 Mei 1977, dan menjadi blockbuster dalam masa yang singkat. Filem ini mendapat pujian kritis tetapi menghasilkan $ 775 juta. Sebelum perang bintang luar-daratan (ET) menjadi filem terlaris. Star wars menjadi filem terlaris kedua di Amerika Utara dan filem terlaris tertinggi keempat di dunia.

Pada 11 Januari 1977, Mark Hamill terperangkap dalam kemalangan di mana pipi dan hidung kirinya patah.

Sekiranya kemalangan itu berlaku empat bulan kemudian, berita itu akan keluar dari surat khabar di seluruh dunia. Tetapi pada masa itu, Hamill masih merupakan pelakon yang tidak dikenali yang baru saja mengarahkan sebuah filem fiksyen ilmiah di mana dia berpakaian serba putih dan memegang pedang berkilat.

Hamill terpaksa mengeluarkan tulang rawan dari telinga untuk membina semula hidung.

Mark Hamill terhempas setelah menjalani penggambaran 'A New Hope'

Dalam perbualan dengan majalah Gossip pada tahun 1978 untuk penerbitan "Corvette Summer", yang diterbitkan antara "A New Hope" dan "The Empire Strikes Back", Hamill berbicara mengenai kemalangan itu. "Apa yang berlaku adalah saya berada di jalan yang salah," kata Hamill. "Saya tersesat di suatu tempat dan tidak ada kereta dan lalu lintas, syukurlah. Saya bergerak sekitar 65-70 mph ... saya mempercepat, saya terlalu laju ... dan apa yang berlaku saya rasa saya cuba untuk keluar dan hilang kawalan, jatuh dan keluar dari jalan. Saya patah hidung dan pipiku. "

Hamill juga mengatakan dalam wawancara itu bahawa dia akan merekam adegan untuk "Harapan Baru" di Tatooine pada keesokan harinya. Ini mendorong pengarah George Lucas untuk menggunakan aksi ganda, walaupun gambarnya adalah untuk pemandangan di mana anda tidak akan melihat wajah Hamill. Oleh itu, kemalangan di Hamill tidak mempengaruhi kesimpulan "Harapan Baru", tetapi pertanyaannya adalah apakah itu berubah "The Empire Strikes Back?"

George Lucas mengatakan adegan Wampa tidak ditulis untuk menjelaskan penampilan Hamill dalam 'The Empire Strikes Back', tetapi ia membantu

Di sinilah cerita menjadi kabur.

Dalam urutan pembukaan "The Empire Strikes Back," wajah Skywalker tergores setelah diserang oleh Wampa, yang menggali cakarnya ke wajahnya dan membawa Skywalker dan Tauntaunnya kembali ke gua. George Lucas mengatakan pemandangan Wampa membenarkan penampilan baru Hamill kepada penonton, tetapi menunjukkan pemandangan itu tidak ditulis kerana kemalangannya. "Pada akhir 'Harapan Baru' dia mengalami kemalangan kereta dan saya tahu Mark akan kelihatan sedikit berbeza dengan filem pertama," kata Lucas dalam komentar Blu-ray mengenai "The Empire. Teguran. belakang ".

"Tetapi perasaan saya adalah bahawa beberapa waktu telah berlalu, mereka adalah bagian dari perjuangan pemberontakan, hal-hal seperti itu, sehingga perubahan itu dibenarkan. Terdapat adegan dalam filem di mana Mark dikalahkan oleh monster [Wampa], yang membantu lebih banyak lagi, tetapi itu sebenarnya bukan alasan kita menulis raksasa itu pada awalnya. pada awalnya kita mesti menjadikan filem ini menarik, sementara Empire mencarinya. "

Walau bagaimanapun, Carrie Fisher, yang bermain sebagai Puteri Leia, mengingat perkara yang berbeza.

"Saya masih menembak 'Star Wars' ketika Mark terlibat dalam kemalangan kereta," kata Fisher dalam komen tersebut. "Ini adalah kemalangan yang sangat serius. Ajaibnya, giginya tidak patah. Tapi hidungnya tidak. Dia pasti meletakkan sebahagian telinganya di hidungnya. Oleh itu, mereka menyesuaikan filem itu dengan monster salji ini untuk menggoresnya terus ke dalam filem wajah untuk menyatakan bahawa penampilan mereka berbeza. "Terungkap dalam buku" The Making of Star Wars: The Empire Strikes Back ", sebuah adegan difilmkan setelah Skywalker diselamatkan dari serangan Wampa di mana wajahnya yang rusak dibantu oleh droid .

Bahagian itu ditinggalkan, walaupun nampak jelas bahawa Lucas dan pengarah Empire Irvin Kershner sedang melihat sejauh mana mereka ingin pergi untuk menghadapi wajah penyusunan semula Hamill.

Mark Hamill tidak mengatakan apa-apa mengenainya selama bertahun-tahun tetapi mengatakan bahawa bahagian solek mempercayai bekas luka sebenar untuk penampilannya di pawagam.

Hamill tidak mengatakan apa-apa mengenai asal-usul adegan Wampa, tetapi wawancara ini dengan pelakon yang disiarkan di YouTube pada tahun 2014 menunjukkan bahawa bahagian solek di "Empire" bermain dengan bekas luka akibat kemalangan itu.

Dia secara ringkas menggambarkan apa yang dia ingat dari kemalangan itu, lalu berkata, "Mereka menggunakan banyak bekas luka yang nyata untuk membangun" alat solek yang digunakan untuk tempat kejadian.

Bukan Hamill yang mengakui bahawa adegan Wampa ditulis kerana penampilan wajahnya selepas kemalangan itu, tetapi menarik untuk mendengar bahawa bekas luka dari kemalangan itu ada di fikiran jabatan solek.

Francais Star Wars adalah salah satu francais terbesar dan paling berjaya di dunia. Francais semuanya bermula dengan petani sendirian di planet gurun yang disebut Tatooine, dan dari situ berkembang menjadi fenomena yang dapat dibayangkan oleh beberapa orang.

Salah satu sebab utama kejayaan trilogi asal adalah kerana trio watak utama, Luke Skywalker, Leia Organa dan Han Solo. Ketiganya dimainkan oleh pelakon yang tidak diketahui ketika itu, dan kerana kejayaan trilogi itu, mereka semua menjadi nama rumah tangga.

Oleh itu, fakta yang menarik adalah bahawa Mark Hamill, yang memerankan Luke Skywalker, hampir mati dalam kemalangan kereta sebelum dia gemuk.

Melihat kemalangan kereta Mark Hamill

Mengingatkan bahawa kemalangan ini memberi kesan kepada francais Mengapa kematian Mark Hamill boleh menenggelamkan francais. Melihat kemalangan kereta Mark Hamill Pada Januari 1977, Hamill mengalami kemalangan serius di mana dia patah hidung. Apa yang terjadi ialah Hamill mengemudikan keretanya di jalan bebas hambatan di mana-mana dia "bergerak sekitar 65 hingga 70 mph". Kemudian dia cuba masuk ke jalan keluar tetapi hilang kawalan keretanya dan ia berhenti dari jalan. Dia terselamat dalam kemalangan ini tetapi cukup cedera. Sebenarnya tetapi sejak Hamill cedera, Lucas hanya menggunakan pendakap. Dalam wawancara kerja dengan Michael Aspel, Hamill juga menyebutkan bahawa walaupun dia cedera akibat kemalangan itu, dia hanya perlu diperbaiki hidungnya. Selebihnya wajahnya tidak memerlukan pembedahan plastik, seperti yang dikatakan oleh beberapa orang ketika itu. Yang mengatakan, hidungnya masih kelihatan berbeza.

Mengingatkan bahawa kemalangan ini memberi kesan kepada francais

Mark Hamill mahu George Lucas melakukan cara 'gila' yang berbeza Walaupun Hamill mengalahkan keperitan, ia memberi kesan pada filem Star Wars seterusnya yang dia kerjakan, The Empire Strikes Again. Yang mengatakan, ada sumber yang bertentangan mengenai bagaimana ia mempengaruhi filem ini. for example However, Carrie Fisher, who played Leia, said the scene was changed so that the Wampa attacked Luke's face in order to explain Hamill's different appearance. As a result of this conflict of evidence, supporters are divided over why this Wampa scene was written in the leading place. That said, all lovers agree that if Hamill's crash had been worse, the whole franchise could have derailed.

Why Mark Hamill's death could have sunk the franchise

Few actors or actresses die while in the process of filming for a major franchise, but it has happened before. For example, Paul Walker, who starred in the Quick & Furious movies, died while filming Furious 7. As a result, the filmmakers used CGI and Walker's brothers to film a consignment for Walker, and that worked out pretty well. worked. That said, if Hamill had died in his car crash, or if he was seriously injured and unable to work, Lucas wouldn't be able to do these things. CGI technology didn't really exist in the 1970s, so Lucas's only choice would be to recast Luke. This could potentially have sunk the franchise entirely since the lovers fell in love with the one trio, to such a point that their redesign is practically prohibited these days. If Lucas were to recast Luke, there is no guarantee that fans would fall in love with the franchise. Without this kind of support from lovers, the Star Wars franchise probably couldn't have lasted this long.

Mark Hamil's Wife

The famous American actor Mark Hamill, world-famous for the role of Luke Skywalker in Star Wars, has been a happy man in his marriage for 40 years. He met his wife, Marilou York, while she was his dental hygienist and worked in Westwood.

Still, their meeting wasn't love at first sight and it was on their first date that Mark made sure they were the right fit for each other:

I took her to see Annie Hall see if she had a sense of humour. I had already let down women who didn't.

Their story, therefore, looks more like 'love at the first burst of laughter', and the two spouses are only happy when they are together. They can relax, forget about worries and have a good time.

'Star Wars' actor Mark Hamill pays tribute to his gorgeous wife on their 40th wedding anniversary, On his official Instagram account, Hamill posted several photos showing the couple together, and wrote:

Nowhere in the world is there a heart like yours for me. Nowhere in the world is there love like yours for me.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

 1. Mark Hamil's Net Worth? His net worth and salary amount to $ 18 million. He is an American actor, writer and a producer by profession.

 2. Who has Mark Hamil Voiced? Mark Hamill is a voice actor very well known for voicing Joker, Luke Skywalker and Skips. Taking a visual tour of his career and you will find outs 384 images of the characters he has voiced and can listen to 65 clips showing his performances.

 3. How many times has Mark Hamil played the Joker? Mark Hamill has voiced the Joker in Batman: The Animated Series, Mask of the Phantasm, New Batman Adventures, Superman: The Animated Series, Birds of Prey, Batman Beyond, Justice League, Robot Chicken, Batman: Arkham Knight, Arkham Asylum and Arkham City.

In A Nutshell

But when “Star Wars: A New Hope” opened on May 25, 1977, breaking box office records and everyone involved - especially Hamill as Luke Skywalker - during the night, attention was drawn to the accident.

When the '80s sequel' A New Hope '' The Empire Strikes Back 'opened with a Wampa attack from Skywalker to the face, fans assumed the scene was written because Hamill's face was different. after the accident. The rumour has become one of the biggest unsolved mysteries in the “Star Wars” saga, 40 years after the film's release.

Mark Hamill is one of the most shining stars in Hollywood. It is strange to think that Star Wars was almost the actor's final movie, as well as his first as he suffered a terrifying car accident in which he got injured, he broke his nose and cheekbones.

How a car accident affected the life and career of the celebrity

On January 11, 1977, a little more than five months before the release of one of the most iconic movie, Mark Hamill encountered a horrible car accident while he was driving his new BMW alongside a freeway in Southern California going about 65-70 MPH. He was driving in high speed and at the same time listening to Tchaikovsky's 1812 Overture .

He realized in a little while that he was suddenly going to to miss his exit, and turned sharply and really hard across four lanes attempting to reach it. His newly bought German car turned over onto its side and rolled off the road.

The star of the animated series broke his nose and both of his cheekbones. His original face was going to change drastically. Hamill himself told that when he woke up he found himself in hospital and when someone let him see his face in mirror he just felt that his career was over.

Surgeons had to restore much of the damage caused by the horrible accident. They used cartilage from his ear to rebuild his nose. Such a transformation altered Mark's appearance altogether, and it became evident in his next movie, which was a teen comedy Corvette Summer, for which he starred only six months after the accident.

Hamill avoids to talk about the life changing crash, just only to accept that this happened to him. His dramatic scarring on face at the opening of The Empire Strikes Back was only partly artificial.

A year after the release of The Empire Strikes Back , in May 1981, the American celebrity shifted to New York with his wife, Marilou York, whom he had met between the making of the two Star Wars movies, and their first born son, Nathan. He planned to expand his work variation, by doing a little theater, before he returned to Elstree Studios for the shooting of Return of the Jedi in early 1982.

Regardless of the fact that his appearance has changed, much different from his first appearance in Star Wars , Mark Hamill has recognized himself as one of the most renowned actors in the world, anyhow.

Soalan Lazim

 • How much did Mark Hamill's face change form before his accident to after?

When Mark Hamill appeared in Star Wars A New Hope people fell in love with him, for most of the teens Mark was their idol. When the second Star Wars came out, people were eagerly waiting to see Mark again. They felt that Mark had gone from being the perfect boy next door to be somewhat odd looking guy. Later when they heard about the accident and Saw his before and after pictures, the two biggest of the changes that anyone could see were a much broader nose in the after picture as well as a jaw that wasn't as sharply defined as before.

In an interview with Michael Aspel, Hamill reveal that as he was injured from the accident, he only required getting his nose fixed. The rest of his face didn't need plastic surgery, nothing like what some people were talking about at that time. He said that his nose still looks different than before.

Hamill did not look too bad afterward because he did some shows on Broadway in plays such as The Elephant Man , Amadeus , Room Service and the Nerd Harrigan. For 'N Hart he received a Drama Desk Award nomination.

Even though the award winning actor had undergone a partial 'reconstruction' of his face with plastic surgery after the terrific car accident, he is still known to be one of the best celebrities worldwide. Mark Hamill is 68, and he still thrives as ever!

 • How the accident affected the franchise?

The Star Wars franchise appeared to be one of the largest and most successful franchises in the world. The franchise was all started with a lonely farm boy on a desert planet named as Tatooine, and from there, it has become an experience that very few people can imagine.

The key reasons for the success of the original trilogy was because of the main trio of characters, Luke Skywalker, Han Solo and Leia Organa. All three of them were performed by unknown actors of that time, and due to the success of trilogy, they all became famous.

George Lucas required to shoot a few more scenes for the first movie but as Hamill was injured, Lucas had to use a stunt double in its place.

If Hamill had encountered the severity of the accident, it would have an effect on the next Star Wars movie that he worked for ie The Empire Strikes Back . There are some conflicting sources about the facts that how exactly that movie was affected. One of the examples is that Lucas didn't include the scene at the start of the movie where a Wampa attacks Luke's face in order to explain Hamill's changed appearance.

However, Carrie Fisher, who played Leia in the star wars, told that the scene was altered so that the Wampa attacks Luke's face to explain away Hamill's different appearance. Due to this conflict of evidence, fans were divided on the issue that why the Wampa scene was included in the first place. Above all the fans agree that in case of Hamill's accident been worse, the whole franchise might had been derailed.

 • Why Mark Hamill's death might had ruined the franchise?

There are not so many cases of actors or actresses been passed away while they were in the core of filming for a major franchise, but it has actually happened before? For example, Paul Walker starred in the Fast & Furious movies, died during the filming of Furious 7. Consequently, the filmmakers had to use CGI and Walker's brothers to film a farewell for Walker, and this technology worked out pretty well.

If Hamill had died or left severely injured and unable to work, in his car accident, then Lucas would not be able to do all those things as the CGI technology was not actually available in the 70s, so Lucas' would be left with the only option to recast Luke.

Doing this could have sunk the franchise entirely given that the fans had already fell in love with the original trio, so much so that recasting them was almost off limits these days.

If Lucas had to recast Luke, then there was no guarantee that fans would continue to be in love with the franchise. And finally the Star Wars franchise probably wouldn't have been able to last as long as it did in the absence of that type of fan support.

Mark Richard Hamill Accident is a mystery. The scene from 'The Empire Strikes Back' led to a huge mystery that 'Star Wars' fans haven't been able to solve for 40 years. In 1977, Hamill was an unknown actor who was filming for his first sci-fi movie which was yet to be released. In the film, Hamill had to wear an all-white costume and had to hold a sword all the time.

The Accident

On 11th January 1977 Mark Richard Hamill met a car accident leading to the fracture of his nose and cheekbone that was heard to be most probably the left one. Hamill was immediately rushed to the hospital. He had to undergo grafting and remove the cartilage from his ear to rebuild his nose.

Mark Richard Hamill's Take

Nothing much was said or known about the accident as Mark Richard Hamill was still an unknown artist struggling to earn fame. However, in 1978, speaking to a magazine for the release of his movie Corvette Summer which was released between A New Hope and its sequel The Empire Strikes Back Hamill spoke about the accident first time. He said

“What happened was that I was on the wrong freeway. I was way out in the sticks somewhere and there were no cars and no traffic, thank God. I was going about 65-70 mph…”

Further, he told

“I was speeding, going too fast… and what happened, I think, was that I tried to negotiate an off-ramp and lost control, tumbled over, and went off the road. I fractured my nose and my cheek.”

The use of a Body Double

He told in an interview that he had to do additional photography (reshoot) for Tatooine scenes for his movie A New Hope. Due to this unfortunate incident, the director George Walton Lucas Jr. had to use Hamill's body double. However, Hamill and George Walton Lucas Jr. were lucky enough that these were mainly the scenes in which they had to shoot from his back.

The Sequel “The Empire Strikes Back” *

According to the director, Hamill's accident did not affect his role in the sequel of the movie The Empire Strikes Back. But the audience found it quite disturbing and strange as in the opening scene of The Empire Strikes Back, we can see the sky walker's face being scratched by a powerful furred biped (that dwells in the snowy wastes of the ice world Hoth called a Wampa). In the opening scene, the Wampa digs its claws into Luke Skywalker's face and then drags Luke Skywalker and his Tauntaun back to its cave.

George Walton Lucas Jr.'s Take

On inquiring George Walton Lucas Jr. said that according to him,

This unfortunate accident did not affect the completion of his movie A New Hope but did it change Hamill's role in the sequel The Empire Strikes Back?

The director said that

Hamill had met the car accident by the end of his film A New Hope and he knew that Hamill was never going to look the same in real life as well as in the movie The Empire Strikes Back that's why this scene was written to justify his new look to the audience.

In the Blu-ray commentary of his sequel movie The Empire Strikes Back he told that

This scene had nothing to do with his accident.

Have a look at the scene and you decide:

The Heroine Carrie Frances Fisher's Take

Carrie Frances Fisher had played the role of Princess Leia Organa in the movie. When Carrie was asked to recall the movie, she recalled it quite differently. She told that she was shooting Star Wars when Hamill met an accident. Calling it an extremely bad and unfortunate accident, Carrie told that Hamill was lucky that only his nose was fractured and his teeth did not break. Hamill's cartilage was used to rebuild his nose. That's why the director, George Walton Lucas Jr., had to adjust the opening scene of the sequel film The Empire Strikes Back . It can be seen in the first scene how the Wampa attacks Luke Skywalker and drags him into his cave. His injured face can also be seen throughout the movie.

The Effort by Directors

Irvin Kershner, “The Empire” director, absolutely did not want the audience to notice Hamill's rebuilt face as something in the film. To divert people's attention from his rebuilt face and to justify his new facial features both, George Walton Lucas Jr. and Irvin Kershner looked for all the possible ways to adjust the movie scenes. At last, their hard work paid off and they chose the best possible scene which did justice to Hamill's rebuilt face and it clearly stated the reasons for his new and strange facial features.

The Reporting – Truth or Exaggeration

Keeping his personal affairs to himself and not wanting to talk much about his accident, Mark Richard Hamill did not say much about his accident. He believes that personal affairs are meant to keep to yourself not for publicizing. However, he said that all the stories related to his accident surfacing all over the news, print media, and papers had been exaggerated. This does not mean that he did not meet any accident or he did not have any scars on his face or his face was not re-structured. Hamill said that even though after all the treatment and surgeries his face was successfully reconstructed, yet there were some scars left on his face which needed help from the makeup department to cover them up.

A New Hope

However, recalling his days after the accident, Hamill said that he had believed that A New Hope was going to be his last movie as he had to undergo complicated and major surgery to rebuild his nose and that was going to leave marks on his face. But he was lucky enough to have friends like George Walton Lucas Jr. and by the grace of God, he not only recovered well from his surgery but with little marks on his face, of course, but his director and his team did their best to adjust the movie, its scenes, and his getup and makeup to cover up all the scars and to regain his self-confidence and his self-belief.

On January 11, 1977, the bit more than 5 months before 1 of the the most iconic movie's release, Mark Hamill got into the horrible BMW car accident, he was driving his new BMW along the freeway in the Southern California in the america.

He was driving very fast while listening to the Tchaikovsky's 1812 Overture, he soon realized he was about to the miss his exit, or swerved really hard across four lanes in the an attempt to the reach that. The newly-bought German car flipped onto its side or rolled off-road, Surgeons had to the repair much more of the the damage, using cartilage from his ear to the rebuild his nose or cheeks.

Such the transformation changed Mark's appearance or beuty, or it is the evident in the his next movie, teen comedy Corvette Summer movie, in the which he starred only 6 months after the car accident in the america.

mark hamill net worth:

Mark Hamill is the the American actor, producer, writer, or the director who has the net worth of the $18 million dollars.

mark hamill net worth in the 2020:

In 2017, he reprised his role in the 'Stars Wars: The Last Jedi' which became 1 of the the highest-grossing movies of the 2017, As of the 2020, Mark Hamill's net worth is the $18 million dollars.

mark hamill wife:

1978, Hamill married dental hygienist Marilou York in the the private civil ceremony in the us. They have three children: Nathan Elias , Griffin Tobias , or Chelsea Elizabeth this.

mark hamill joker:

Mark Richard Hamill is the the US actor, voice actor, producer, director, or writer of the books. He is the known for the playing Luke Skywalker in the the Star Wars film series releases in the US, winning 3 Saturn Awards for the the role, His another film appearances include Corvette Summer 1978s or The Big Red 1 1980s. Hamill has also appeared on the stage in the several theater productions, primarily during the 1980s.

He is the the prolific voice actor who has portrayed characters in the many animated television series, films, or video games or much. Hamill is the known for the his the long-standing role as DC Comics' in the the Joker, commencing with Batman, The Animated Series, Fire Lord Ozai in the Avatar, in the the Last Airbender or Skips in the Regular Show this he do.

mark hamill new hope:

Though he's never repeated the acting success offered by Luke Skywalker, Hamill has worked steadily in the the years since the original Star Wars films, mixing the lot of the voiceover work (like The Joker in the the Batman animated TV show) with roles in the small movies or TV shows this he do.Hamill earned the biggest straight salary of the any actor for the the New Hope, at $650 thousand dollars. this is the the same as earning around $2.5 million today. Perhaps more importantly, he was also given ¼ of the the percent of the the film's total profits, which included re-releases, TV screenings, or much.

Chaikovsky's 1812 Overture. He fast realized he become approximately to overlook his go out, and swerved genuinely tough at some stage in 4 lanes in an attempt to attain it.

The newly-provided German automobile flipped onto its side and rolled off-avenue. Surgeons needed to repair a whole lot of the damage, using cartilage from his ear to rebuild his nostril.

This sort of transformation modified Mark's appearance, and it's apparent in his subsequent film, teenager comedy Corvette summertime, in which he starred only six months after the twist of destiny.

* mark Hamill internet in reality worth

Mark Hamill is an American actor, manufacturer, writer, and director who has a net truly really worth of $18 million.

Mark Hamill internet well worth in 2020:

In 2017, he reprised his position in 'Stars Wars: The remaining Jedi' which has become one of the highest-grossing films of 2017. As of 2020, Mark Hamill's net nicely worth is $18 million

mark hamill wife

1978, Hamill married dental hygienist Marilou York in a non-public civil rite. They've got three kids: Nathan Elias , Griffin Tobias , and Chelsea Elizabeth .

mark hamill joker

Mark Richard Hamill is an American actor, voice actor, and author. He is appeared for playing Luke Skywalker inside the huge call Wars movie series, prevailing three Saturn Awards for the function. His other film appearances consist of Corvette summer time (1978) and The large red One (1980). Hamill has additionally seemed on diploma in numerous theater productions, often in some unspecified time in the future of the Eighties.

He's a prolific voice actor who has portrayed characters in many lively tv series, movies, and video video video games. Hamill is known for his lengthy-standing characteristic as DC Comics' the Joker, starting up with Batman: The animated series, hearth Lord Ozai in Avatar: The remaining Airbender and Skips in normal show.

mark hamill new wish

even though he's in no way repeated the performing success supplied with the resource of Luke Skywalker, Hamill has worked progressively in the years for the reason that unique star Wars movies, mixing some of voiceover paintings (just like the Joker inside the Batman active television display) with roles in small movies and television shows.Hamill earned the most important right now profits of any actor for a present day wish, at $650 thousand

Mark Hamill attends the Premiere of Disney's “Star Wars: T

Be that as it may, at that point, Hamill was as yet an obscure entertainer who had recently wrapped up being the lead within the yet-to-be-delivered science fiction film within which he wore all white or used the sparkling blade.

Mark Hamill's accident is a mystery, and before solving it we should know who actually is Mark Hamill? Born on September 25, 1951. He is an American actor, voice-over artist, and author. He is known for playing Luke Skywalker in the Star Wars film series, winning three oscar Awards for the job.

His other film appearances incorporate Corvette Summer (1978) and The Big Red One (1980). Hamill has additionally shown up in front of an audience in a few theater creations, basically during the 1980s. He is a productive voice actor who has depicted characters in many famous TV series, movies, and computer games.

Mark Hamill car accident:

On January 11, 1977, Mark Hamill got into a car accident that broke his nose and left cheekbone. On the off chance that the mishap had happened four months after the fact, the news would have been in each paper around the globe. In any case, at that point, Hamill was as yet an obscure entertainer who had quite recently wrapped up being the lead in a yet-to-be-delivered science fiction film in which he wore all white and used a sparkling sword. Hamill needed to have a ligament taken from his ear to modify his nose.

In any case, when “Star Wars: A New Hope” released on May 25, 1977, breaking film industry records and making everybody included — particularly Hamill as Luke Skywalker — overnight sensations, little consideration was made about Hamill's mishap.

Anyway, when the spin-off of “A New Hope,” 1980's “The Empire Strikes Back,” opened with Skywalker being battered in the face by a Wampa, fans theorized that the scene was composed on the grounds that Hamill's face appeared to be unique after his mishap or accident.

The Gossip:

The gossip has gotten one of the greatest unsolved secrets of the “Star Wars” adventure, 40 years after the film was delivered. Mark Hamill got in a mishap in the wake of recording 'A New Hope'. Addressing Gossip Magazine in 1978 for the making of “Corvette Summer,” which was delivered between “A New Hope” and “The Empire Strikes Back,” Hamill talked about the accident.

“What happened was that I was on some unacceptable turnpike,” Hamill said. “I was way out in the sticks someplace and there were no vehicles and no traffic, express gratitude toward God. I was going around 65-70 mph… I was speeding, going excessively quick… furthermore, what occurred, I believe, was that I attempted to arrange an exit ramp and let completely go, tumbled over, and went off the street. I broke my nose and my cheek.”

Hamill additionally said in the meeting that the following day he was supposed to do the shots for “A New Hope” of scenes on Tatooine. This prompted chief George Lucas to utilize a double, however, the shots were for scenes where you wouldn't see Hamill's face. So Hamill's mishap didn't influence the fruition of “A New Hope,” however the inquiry is, did it change “The Empire Strikes Back?” George Lucas says the Wampa scene wasn't composed to clarify Hamill's appearance in 'The Empire Strikes Back,' however, it made a difference.

This is the place where the story gets cloudy:

In the initial scene of “The Empire Strikes Back,” Skywalker's face is scratched in the wake of being assaulted by a Wampa, which delves its hooks into his face and afterward hauls Skywalker and his Tauntaun back to its cavern. George Lucas says the Wampa scene advocated Hamill's new look to watchers, however, proposes the scene wasn't composed as a result of his accident.

“Toward the finish of 'A New Hope' he had been in an auto collision and I realized Mark planned to appear to be somewhat unique than he was in the principal film,” said Lucas in the Blu-beam discourse of “The Empire Strikes Back.”

“In any case, my inclination was that they've been in the Rebellion battling, that sort of thing, so the change was reasonable. There's a scene in the film where Mark gets beat up by the beast [Wampa], which levels more, yet that wasn't actually the significance of why we composed the beast in the first place. We required something to keep the film intense toward the start while the Empire is searching for them.”

Luke skywalker emipre strikes back Lucasfilm:

A dose of Luke Skywalker's face being taken care of that was removed from the film. Lucasfilm “I was all the while meteorite 'Wars' when Mark got into the car crash,” Fisher said in the discourse. “It was truly downright terrible. Wonderfully his teeth didn't break. However, his nose did.

He needed to have a portion of his ear put into his nose. So they changed the film with this snow beast to immediately in the film scratch his face to represent his looks being changed.” Uncovered in the book, “The Making of Star Wars: The Empire Strikes Back,” a scene was shot after Skywalker is saved from the Wampa assault where his harmed face is gone to by a droid (see photograph above).

That part was removed, however, it appears to be clear Lucas and “Realm” chief Irvin Kershner were working out how far they needed to go to address Hamill's rebuilt face.

Kesimpulan:

Mark Hamil's accident has silent up about the entire thing as the years progressed, however, said the cosmetics division based on his genuine scars for his film appearance. Generally, Hamill has silent up about the beginning of the Wampa scene, however, this meeting with the entertainer posted on YouTube in 2014 demonstrates that the make-up division on “Realm” played on his scars from the accident.

Momentarily depicting what he recollects from the mishap, he at that point stated: “they utilized a great deal of the genuine scars to expand upon” the makeup utilized for the scene. This isn't Hamill conceding that the Wampa scene was composed because of how his face took care of the accident, however, it's fascinating to hear that his scars from the accident were

On January 11, 1977, Mark Hamill got into an accident that broke his nose or left cheekbone.

On the off chance that the accident had happened four months later, the news would have been within each paper the world over. Be that as it may, at that point, Hamill was as yet an obscure entertainer who had recently wrapped up being the lead within the yet-to-be-delivered science fiction film within which he wore all white or used the sparkling blade.

Hamill needed to the have ligament taken from his ear to the modify his nose.

In any case, when Star Wars: the New Hope opened on May 25, 1977, breaking film industry records or making everybody included particularly Hamill as Luke Skywalker ? overnight sensations, little consideration was made about Hamills mishap.

Mark Hamill joker

Mark Hamill voiced the Joker within Batman: The Animated Series, Mask of the Phantasm, New Batman Adventures, Superman: The Animated Series, The Batman/Superman Movie: World's Finest, Batman: The Killing Joke, Justice League: Action, DC Universe: Online, Batman Beyond, Birds of the Prey, Justice League, Robot Chicken, Batman: Arkham Asylum, Arkham City or Arkham Knight.

Furthermore he described Legends of the Dark Knight: The History of the Batman at that point voiced Tony Zucco within The Batman or the Specter within Batman: The Brave or the Bold.

He is generally celebrated for depicting Luke Skywalker of the Star Wars adventure.

At the point when Hamill was employed to the takeover for the Joker job, he needed to the coordinate the mouth developments within the pre-etablished activity dependent on Tim Curry is presentation, during the ADR cycle. Regularly discourse is recorded before it is sent abroad to the be vivified, with just minor sounds or tidying up essential during the ADR cycle.

Marks voice-over profession started accomplishing vocal work for The New Scooby-Doo films. He additionally was accomplishing voice-work for Ralph Bakshi is 1977 enlivened picture Wizards, which likewise managed comparative space-show sci-fi dream or otherworldly subjects. Since the vital job of the Luke Skywalker appeared to the have categorized him totally before the camera, he remained behind the receiver has accumulated the productive vocation as the voice-over entertainer.

Mark Hamill, having voiced the Joker within Batman: Arkham Asylum or Arkham City, reported through his own Twitter account that he planned to the resign from the part of the Joker. Truth be told, Arkham City is completion was sufficiently fitting to the resign his Joker on the high note. This was not the first run through Hamill bid farewell to the the Clown Prince of the Crime. After the arrival of the Batman: Arkham Asylum, Hamill uncovered, viewing his job as the Joker, that: This will be my last, there is no doubt about that. However, it is the last hurrah. Some months after the fact, with the declaration of the Batman: Arkham City, he explained the bits of the gossip about him resigning from the part by saying, through his Twitter account: Just said Arkham Asylum would be difficult to the top, not that I was quitting. For his supposedly last presentation as. The Joker, he got the BAFTA for Best Voice-Over Performance. He did not show up at the service within the UK to the gather it.

Mark Hamill net worth

Conceived as Mark Richard Hamill has an expected net worth of the $20 million after 2021 or furthermore seventh most extravagant entertainer on the planet. He is an entertainer, author, voice entertainer, maker, or furthermore chief.

One of the his celebrated jobs is being Luke Skywalker within the first Star Wars set of the three. Add to the that, he is additionally the voice behind the Joke within Batman: The Animated Series just as its side projects. He within like manner voiced the Joker within the portion of the the acclaimed computer games, for example, Batman: Arkham Asylum or furthermore Batman: Arkham City. This entertainer experienced childhood within Japan, New York, California, just as Virginia. His dad was the chief within the United States Navy or needed to the move around regularly.

Hamill studied Drama at the Los Angeles City College. He made his acting presentation within 1970 through The Bill Cosby Show. This respectable man went on the proceeding with job of the Kent Murray within the drama General Hospital within 1963. After the year he was the co-star within the parody arrangement The Texas Wheelers. Individuals began seeing him through the film Star Wars: Episode IV the New Hope, Star Wars: Episode V. The Empire Strikes back, or furthermore Star Wars: Episode VI Return of the Jedi. During the 1990s, his prominence arrived at its top through his voicing of the Joker on Batman: The Animated Series within 1992.