Kemasan matte adalah permukaan yang tidak memantulkan. Objek kemasan matte kelihatan licin, berkilat, dan tidak bersinar. Dalam bahasa Perancis, kata mat bermaksud "permukaan kusam, mati". Selepas melapisi hasil akhir atau penampilan dikenali sebagai kemasan matte. Sebagai contoh, kereta kemasan matte, dilapisi dengan cara yang sama, seperti biasa dilapisi kereta tetapi lapisan jernih mengering ke permukaan kasar dan kabur. Kereta kemasan matte bertekstur sedikit berpasir, bukannya yang halus.

Mengapa menggunakan kemasan matte?

Tidak diragukan lagi, penampilan berkilat yang berkilau akan menggugah selera, warna kemasan matte kelihatan lebih tepu dan bentuk yang sama dari semua sisi visual.

Sebab praktikal untuk menginginkan kemasan matt adalah, ia memudahkan melukis warna yang berbeza di atas. Ia boleh berlaku kerana permukaan penyebaran cahaya yang tidak rata memberikan gigi untuk pelekat lain dipatuhi.

Terdapat beberapa produk kemasan matt yang tersedia di pasaran seperti kereta kemasan matte, motosikal, alat solek, perabot, cat dinding, semburan rambut, perkakas rumah, dan lain-lain. Kemasan matte memberikan sifat mentah kepada produk. Orang semakin keliru antara matte dan satin. Satin adalah jenis matte yang lebih berkilat, tetapi tidak berkilat seperti logam.

Kelebihan dan kekurangan kemasan matte

Kita semua menyukai perkara-perkara yang berkilat dan berkilat. Apabila kita memikirkan berlian bersinar muncul dalam fikiran kita. Peralatan rumah yang berkilat dan berkilat kelihatan baik di meja dapur kami. Kami gemar melabur dalam perkara-perkara yang menimang cahaya mata kami. Namun, kemewahan itu terus berkembang dan membentuk sesuatu yang baru. Baru-baru ini, kemasan matte telah menggegarkan dunia reka bentuk dapur, dari perkakas hingga kabinet dan dari meja hingga perkakasan. Sebelum anda menukar dapur berkilauan anda menjadi penampilan yang bergaya dan bergaya ini, anda hanya perlu memeriksa semua kelebihan dan kekurangan yang membersihkan minda anda untuk mengambil keputusan yang tepat.

Kelebihan kemasan matte

 • Manakala cahaya matte yang diserap sementara kilau memantulkan cahaya, ini bermaksud bahawa noda dan cap jari pada perkakas berkilat, kabinet dapur, dan meja anda yang jauh kelihatan kerana pantulan cahaya kini kurang kelihatan.

 • Kemasan matte sangat sesuai untuk orang yang tidak dapat menghabiskan banyak masa untuk membersihkan diri seperti wanita yang bekerja.

 • Ia juga membantu mencampurkan sesuatu dengan membuat tekstur berbanding dengan dapur yang serba boleh. Memasangkan kemasan matte yang canggih dengan kemasan gloss dapat menambahkan minat pada ruang dapur.

Kekurangan kemasan matte

 • Seperti yang disebutkan di atas, cahaya yang diserap matte itu bermaksud ia tidak akan membantu menjadikan ruang kecil terasa lebih besar. Dapur depan mereka adalah ruang kecil dan kemasan matte bukanlah pilihan yang baik.

 • Kemasan matte dapat mengelakkan cap jari dan noda tetapi mereka tidak dapat mengelakkan kekacauan sepenuhnya.

 • Sukar membersihkan noda dari perkakas kemasan matte kerana menyerap cahaya dan noda yang menyukarkannya dibersihkan.

Ringkasan : Ketika memilih kemasan yang tepat untuk peralatan dapur dan dapur anda, kemasan matte dan gloss mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka. Walaupun, sebahagian besar dapurnya tidak terlalu mewah dan kemasannya yang berkilau menjadikan kawasan itu tidak kemas.

Topik-topik yang berkaitan

Lukisan Kaca - Cara Melukis Kaca

Cara Membuat Cat Hitam Warna

Cara Mencampurkan Warna untuk Membuat Pink

Perbezaan antara cat matte dan gloss.

Untuk cat dinding, orang yang berbeza mempunyai pilihan yang berbeza. Di bawah jadual menunjukkan perbezaan antara cat matte dan glossy dan ia sangat sesuai untuk anda.

Cat kemasan matte Cat kemasan gloss
Ketidaksempurnaan di dinding seperti lebam, calar, lubang dapat ditutup dengan cat kemasan matte. Sekiranya anda menggunakan cat berkilat pada permukaan seperti itu, ia akan lebih menyerlahkannya. Gloss membawa kilauan ke mata tetapi tidak dapat menyembunyikan ketidaksempurnaan di dinding. ia memerlukan kerja persiapan tambahan dan pengamplasan untuk membuat permukaan yang licin
Ia menahan habuk dan sukar dibersihkan Kerana pembersihan dapat menghilangkan kemasan. Ia sangat tahan terhadap kelembapan dan mudah dibersihkan, debu tidak mudah melekat pada dinding berkilat
Kemasan matte boleh berfungsi dengan baik di bilik tidur, ruang tamu, dan bilik Dengan mempertimbangkan sifatnya, ia berfungsi dengan baik di dapur, bilik mandi, ruang tamu, bilik kanak-kanak, dan dinding luar rumah

Perbezaan antara kereta kemasan matt dan kereta kemasan gloss

Kereta berkilat berkilat mengagumi semua orang tetapi tahukah anda bahawa kereta kemasan matte juga terdapat di pasaran dan mempunyai beberapa kelebihan tersendiri. Di bawah jadual menunjukkan perbezaan antara kereta kemasan matte dan gloss yang memberi anda gambaran keseluruhan dan membantu untuk mengambil langkah lebih jauh.

Kereta penamat matte Kereta berkilat
Rupa yang tidak mencerminkan dan tekstur kasar . Permukaan reflektif, licin dan berkilat
Kemasan matte dengan mudah menyembunyikan segala ketidaksempurnaan di permukaan kereta. Kereta berkilat tinggi mudah menahan calar dan kakisan
Kereta kemasan matte memerlukan penjagaan yang berbeza berbanding dengan kemasan berkilat. cukup mencuci tidak perlu menggunakan bahan pencuci. Permukaan berkilat lebih keras dan kelihatan lebih bersinar setelah mencuci pencuci.
Kereta ini lebih murah Kereta-kereta ini mahal dan selesai dengan warna matte.

Tiga kaedah untuk mendapatkan cat kemasan matt

Terdapat tiga kaedah untuk mendapatkan cat kemasan matte.

1. Tepuk dengan kertas pasir halus atau alas terang scotch Cara termudah untuk membuat permukaan matte atau rata berkilat adalah gosok kertas pasir. 300 kertas pasir sama ada basah atau kering tidak mengapa. Pad terang Scotch dapat berfungsi dengan baik untuk menukar glossy menjadi matte tetapi kertas pasir lebih disarankan.

2. bentuk penyembur lebih jauh Semburan dari jarak jauh dapat menjadikan permukaan satin tidak matte. Apabila kita menyemburkan dari separuh partikel di dalam semburan menjadi kering sebelum sampai ke permukaan, ini dapat membuat permukaan kasar kelihatan kasar. Untuk mengurangkan kesan kulit jeruk, lebih baik melakukan ini dengan kabut yang sangat ringan.

3. sapukan pelarut ke cat kering Kaedah ini adalah yang terbaik di mana objek hendak dihaluskan dan habuk dari pengamplasan harus dielakkan. Dalam kaedah ini, pelapkan filem cat gloss kering sepenuhnya dengan pelarut pada kain.

Bahagian jawapan soalan

Di sini saya menjawab beberapa soalan mengenai topik ini.

S1. Basikal matte atau gloss yang lebih tahan lama?

Kemasan gloss lebih tahan lama. Of Couse, anda harus menjaga kereta anda supaya tidak bersentuhan dengan permukaan yang keras dan kasar tetapi jika ia berlaku, maka penyelesaiannya ada. Pengilat boleh didapati dengan mudah di pasaran di mana calar boleh dirawat. Sekiranya cat berkilau kereta anda boleh mengembalikannya dengan menggilap kompaun atau cat lilin.

Sebaliknya, kemasan matte memerlukan penjagaan tambahan dan tidak ada penggilap yang tersedia untuk memulihkannya. Apabila selesai matte membosankan dengan waktu maka warnanya berdiri antara matte dan glossy yang kelihatan mengerikan.

S2. Mengapa kemasan hitam matte popular pada kereta mewah?

Kemasan matte pada kereta mewah menjadi trend. Ini adalah simbol kekayaan, mengekalkan kemasan matte jauh lebih sukar daripada yang berkilat yang memerlukan kerumitan tambahan, namun, orang disukai BMW edisi sejuk. Ini adalah kemasan matte dan semua stok habis dalam masa satu minit.

S3. Solek akhir matte

Seperti yang saya katakan di atas matte bermaksud bebas dari kilauan. solek matte mempunyai sebaran besar, solek matte adalah solekan yang bebas dari minyak dan kilauan. Kebanyakan wanita, mempunyai kulit berminyak lebih memilih solek matte. Terdapat bukti produk yang terdapat dalam kategori solek yang terdapat di bawah kemasan matte di sini saya membincangkan asas.

Asas matte

A matte asas adalah minyak dan bersinar asas sesuai untuk kulit berminyak kerana ia menyerap minyak pada muka dan memberikan kemasan matte rupa dan kulit menyembunyikan liang. Beberapa asas kemasan matte tahan lama sehingga boleh bertahan hingga 12 jam.

Topik-topik yang berkaitan

Bagaimana Menjadi Cantik

Make Lip Gloss - Cara Membuat Lip Gloss

Ombre Nails - Cara Melakukan Kuku Ombre

S4. Apakah perbezaan antara matte, satin, semi-gloss, dan gloss?

 • Matte : permukaan tidak reflektif, mudah menyembunyikan ketidaksempurnaan dari permukaan tetapi sukar dijaga.

 • Satin : dekat dengan matte tetapi sedikit berkilat. Kemasan satin kurang mencerminkan.

 • Semi-gloss : hampir ke gloss: sangat bersinar, berkilau, dan dapat mempamerkan arkitek bilik secara terperinci. Kemasan semi-gloss adalah yang terbaik untuk kawasan lalu lintas tinggi seperti dapur, bilik mandi, ruang legar, dan bilik lumpur.

 • Gloss : permukaan reflektif, menunjukkan semua ketidaksempurnaan tetapi mudah dijaga.

S5. Adakah kertas matte atau berkilat lebih baik untuk foto?

Fotofinishing adalah perkara penting semasa memilih kemasan kertas yang betul. kertas boleh didapati dalam 3 penamat

 • Matte
 • Satin
 • Gloss

dua faktor penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih kertas yang pertama adalah gamut warna dan yang kedua adalah di mana ia akan dilihat. Semakin tinggi tahap gloss menunjukkan semakin luas gamut warna. Semakin terhad gamut warna, semakin banyak kemasan matte.

Soalan Lazim

Soalan lazim mengenai kemasan matte diberikan di bawah

1. Apa maksud kemasan matte?

Kemasan matte bermaksud permukaan nonglossy atau permukaan yang kurang licin.

2. Apakah kemasan cetak matte?

Dengan lapisan akhir berkilat yang kurang, cetakan matte menawarkan jangka hayat yang serupa, tetapi tanpa kilauan berkilau itu. ... Di mana kemasan berkilat menekankan warna, sementara cetakan matte cenderung memainkan tekstur dalam gambar. Tanpa kilauan tambahan, foto matte tidak mudah disinari dan cap jari.

3. Matte atau satin yang mana yang lebih baik?

Kelebihan: Kemasan satin memantulkan lebih banyak cahaya daripada matte dan tahan lama untuk mencuci. ia dapat digunakan di kawasan lalu lintas tinggi seperti bilik mandi, dapur, dan bilik kanak-kanak serta di dinding luar rumah. Kekurangan: Kemasan ini tidak menyembunyikan ketidaksempurnaan pada permukaan atau aplikasi; sebarang sentuhan akan menonjol.

4. Adakah matte atau glossy lebih baik untuk poster?

Apabila Poster Berkilau Terbaik

Sebilangan besar pencetak akan memberitahu anda bahawa jika anda tidak pasti sama ada anda mahukan poster gloss atau matte, anda mungkin harus menggunakan gloss. Poster berkilat serba boleh, dan, bagi banyak orang, kemasan yang berkilat dan reflektif adalah sebahagian daripada apa yang menjadikan poster menjadi elemen reka bentuk yang menarik.

5. Sekiranya gambar perkahwinan mesti berkilat atau matte?

Untuk memberi gambar wajah yang semula jadi dan asli seperti gambar perkahwinan, keluarga, dan gaya hidup, anda mesti memilih kemasan matte. kemasan matte biasanya disarankan untuk cetakan foto besar, terutamanya gambar hitam putih, gambar perkahwinan, dan potret keluarga.

6. Apakah kemasan kilauan dalam foto?

Cetakan kilau adalah gambar atau karya seni dengan kemasan antara berkilat dan matte. Beberapa syarikat menggunakan istilah semi-glossy. Cetakan foto berkilau adalah gabungan cetakan foto berkilat dan cetakan foto matte.

7. Apakah kemasan matte dalam?

Matte dalam mempunyai permukaan halus dan halus yang tidak boleh dipantulkan. ia menawarkan rupa galeri dan lembut untuk disentuh. Ia tidak berfungsi dengan baik dengan batu bata yang kaya dan bayangan yang lebat. Matte dalam berfungsi dengan baik dengan gambar nada semula jadi dan lembut

8. Apakah kemasan mutiara?

Kemasan mutiara adalah keseimbangan yang baik antara matte dan semi-kilau, kadang-kadang disebut sebagai kilau. Dikenal kerana mempunyai kualiti hampir warnawarni, kemasan mutiara memungkinkan untuk bersinar dan kontras tetapi tidak menunjukkan cela semudah pilihan glossier

Kesimpulannya

Kemasan matte adalah permukaan bebas bersinar yang mudah dibersihkan dan sukar dijaga sementara permukaan berkilat adalah permukaan berkilat dan licin yang mudah tergores tetapi senang dijaga. Sekiranya anda ingin membeli kereta atau memperbaharui dapur, pergi dengan permukaan berkilat kerana ia lebih murah dan senang dijaga. Cat kemasan matte berfungsi dengan baik di bilik tidur, ruang tamu dan kawasan yang kurang lalu lintas, namun penampilan berkilat berfungsi dengan baik di kawasan lalu lintas tinggi.

artikel berkaitan

Makeup Tengkorak Sugar - Cara Membuat Makeup Tengkorak Sugar

Insurans kereta bersama Liberty

Adakah Aluminium Logam?

Berapa banyak yang saya mampu untuk membeli rumah

Cara Menyentuh Cat Kereta

2 Suka