Set semula mesin basuh centenial Maytag: Untuk menetapkan semula mesin basuh seratus tahun Maytag, cabut pencuci dari soket elektrik selama 1 minit. Kemudian pasangkan kembali. Selepas menyambungkan semula mesin basuh, angkat dan lepaskan penutup enam kali dalam 12 saat. Sebaik sahaja penutupnya naik, anda mempunyai 30 saat untuk menurunkannya.

Set semula mesin basuh abad ke-Maytag

Bagaimana Menetapkan Semula Maytag Centennial Washer?

 • Pilih "Matikan" dan kemudian "Batal".

 • Untuk menukar kitaran, tekan butang yang sesuai.

 • Kemudian tekan "Mula / Jeda." Mesin cuci Maytag kini diset semula.

Bagaimana anda menyelesaikan masalah mesin basuh Maytag? Panduan Penyelesaian Masalah dan Pembaikan Masalah Mesin Cuci Maytag

 • Analisis beban kerja anda.

 • Anda boleh memeriksa ini dengan memasang mesin basuh.

 • Selang pembuangan mesti bebas dari keretakan.

 • Untuk tekanan maksimum, tutup penutup mesin basuh dengan rapat.

 • Mencegah kesesakan yang terlalu banyak; beban tinggi yang tidak seimbang dapat menyebabkan pengisian air yang berlebihan, yang boleh menyebabkan kebocoran.

Oleh itu, mesin cuci Maytag saya tidak akan memulakan kitaran pencucian dalam kaedah ini. Mesin cuci muatan teratas anda tersekat pada satu kitaran berterusan dan tidak akan meneruskan kitaran pencucian seterusnya?

Sekiranya demikian, pemasa mesin basuh anda kemungkinan besar rosak dan memerlukan pembaikan. Di mesin basuh anda, anda mempunyai pemasa yang mengawal semua komponen pencucian, putaran dan pembilasan.

Maytag Centennial Washer Terperangkap pada Sensing

Hasil daripada pad kekunci yang tersekat atau rosak, lampu pengesan mesin basuh Maytag anda tidak akan menuju ke kitaran yang betul. Anda mungkin tidak mengitar semula kodnya setelah mengganti bahagian pada mesin cuci, yang dapat mengakibatkan cahaya sensor tersekat.

Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menetapkan semula semua kod ralat dalam mod diagnostik mesin basuh . Di belakang panel depan mesin basuh, anda akan menjumpai buku kecil dengan arahan bagaimana melakukannya. Walau bagaimanapun, jika ini tidak berfungsi, anda mungkin perlu mengganti keseluruhan panel kawalan.

Sensor kunci penutup mesin cuci Maytag sentiasa berkedip, yang boleh menjadi tanda kerosakan. Sama ada kunci penutup terpendek atau penggerak shift gagal. Masalah ini tidak selalu disebabkan oleh penutup penutup yang tidak berfungsi, oleh itu penting untuk mengetahui kemungkinan penyebabnya.

Penyelesaian Masalah Maytag Centennial Washer

Seperti mesin basuh, Maytag Centennial mempunyai banyak masalah.

Penyelesaian masalah mesin basuh Maytag

Masalah Pulley Drive Washer

Semasa mesin basuh mencuci atau berputar, ia mengeluarkan bunyi yang mengerikan, tetapi dalam kebanyakan keadaan, mesin cuci akan berfungsi seperti biasa.

Takal pemacu mesin basuh boleh menjadi longgar dan jatuh, menghasilkan bunyi berdetak yang kuat dan cepat ketika motor berjalan. Contohnya, tali pinggang atau takal motor mesin basuh boleh rosak. Tambahkan beberapa kunci benang ke kacang pulley jika anda menangkapnya lebih awal dan ketatkan kembali.

Masalah Penggerak Mesin Cuci

Dalam kebanyakan kes, kerosakan sensor pencuci ini akan muncul sebagai kod seperti F7E1 atau F7E5. supaya mesin basuh tidak menyala atau berfungsi dengan baik.

Masalah Kunci Tudung Mesin Cuci

Namun, mesin basuh ini mempunyai masalah dengan selak penutup. Masalah dengan kait penutup mesin basuh boleh menyebabkan mesin basuh tidak dimulakan atau dalam kod kesalahan seperti F5E1 atau F5E3. Kemungkinan penutup mesin basuh, yang terpasang pada penutup mesin basuh, membengkak dengan karat dan berhenti berfungsi.

Masalah Keseimbangan Mesin Cuci

Di sudut luar tabung Maytag Centennial washer, empat batang gantung diletakkan. Pegas pelembut pada batang gantung bak boleh menyebabkan bak melambung. Ini menghasilkan mesin basuh yang selalu tidak seimbang dan menghantam bahagian dalamnya semasa berputar.

Cuba tekan dengan cepat di setiap sisi drum mesin basuh. Setelah dilepaskan, gendang mesin cuci Centennial harus kembali ke posisi sebelumnya dan berhenti, daripada memantul. Anda mungkin perlu mengganti sistem penggantungan jika washtub anda memantul atau terasa terlalu floppy.

Masalah kes Grease Mesin Cuci

Berbeza dengan masalah mesin basuh yang lain, galas pusat yang rosak kurang biasa tetapi lebih mahal. Galas yang rosak di dalam kotak gear sering disalahkan dengan kuat, bahkan mengisar ketika bak bergerak.

Ia bukan penyelesaian yang sukar, tetapi bahagiannya mahal. Periksa takal pemanduan yang longgar sebelum menganggap beg gear yang mengeluarkan suara.

Ringkasan:

Anda juga boleh memeriksa tali pinggang pemacu untuk melihat apakah itu pecah atau rosak jika mesin basuh beban atas Maytag anda tidak berputar. Sekiranya mesin basuh anda juga mengeluarkan banyak bunyi semasa berputar, tali pinggang pemacu mungkin salah. Cari tali pinggang pemacu pada sistem takal dengan melepaskan panel belakang mesin basuh Maytag anda.

Fakta Umum Maytag Centennial Washer

Anda tidak akan merasa seperti menggunakan sistem yang sama sekali baru kerana model-model ini masih menawarkan kebolehpercayaan yang kuat dan bersih yang kuat yang anda andalkan.

Bahagian Amalan Mesin Cuci Maytag Bahagian Terkini Maytag Washer
Agitator pencuci kuasa Butang Kuasa Tambahan
Pilihan Mencuci Air Dalam Alat Berkebolehan Pintar
Bakul Basuh Keluli Tahan Karat Pilihan Isi Dalam
Keran air terbina dalam

Diagnostik Maytag

Mod Diagnostik Mesin Cuci Centennial Maytag

 • Untuk hasil terbaik, putar dail kawalan mesin basuh sekurang-kurangnya tiga putaran lengkap ke kiri, seolah-olah anda membersihkan kunci gabungan . Setelah selesai, anda akan mempunyai tombol yang berputar 3 klik ke kanan, 1 klik ke kiri, dan 1 klik ke kanan.

 • Ini akan menyebabkan setiap cahaya pada konsol mesin basuh menyala dan berkelip. Jelas ke kiri lagi jika itu tidak berjaya, kemudian tumpukan perhatian pada jangka masa antara klik.

 • Apabila semua lampu mesin basuh menyala, anda mempunyai tiga pilihan utama untuk dipilih. Kitaran diagnosis automatik, diagnostik manual , atau kod ralat yang tersimpan semuanya dapat dipilih dari menu drop-down yang disediakan. Sekiranya anda memulakan dengan kod ralat, anda akan mempunyai idea yang lebih baik dari mana anda bermula.

 • Selepas beberapa putaran, anda hanya akan melihat lampu "selesai", dan kemudian anda akan memulakannya. Mesin cuci kemudian akan memaparkan sebarang kod kesalahan, yang dapat dimajukan dengan memutar tombol putaran ke kanan pada panel kawalan mesin cuci. Mesin basuh ini mencatat empat kod masalah terbaru.

 • Mesin cuci anda telah mencapai kod kesalahan terakhir atau tidak ada yang salah dengan mesin basuh yang terdapat di panel kawalannya semasa lampu "isi" dan "sensor" menyala.

 • Sebagai langkah seterusnya, tuliskan kod anda dan kemudian hapuskannya dengan keluar dari diagnostik mesin cuci Centennial. Lebih kurang 3 saat diperlukan untuk keluar dari diagnostik Maytag Centennial. Sekali lagi, ini akan mengosongkan memori kod ralat Centennial .)

 • Kitaran mencuci diagnostik automatik Maytag Centennial kini tersedia untuk anda gunakan. Sekali lagi, anda perlu memulakan mod diagnostik, tetapi kali ini putar kenop kitaran mesin cuci Centennial ke kanan sehingga hanya lampu "putar" yang menyala, kemudian tekan "mulakan". Mesin cuci akan menjalankan kitaran pantas untuk mengesahkan semua fungsinya. Kemudian, anda boleh kembali dan mencari kod ralat baru untuk menyempitkan masalah mesin basuh.

Ringkasan:

Semasa menggunakan mod diagnostik mesin basuh, anda dapat melihat kesilapan mesin basuh yang dicatat, menjalankan kitaran diagnostik automatik, atau secara manual menghidupkan dan mematikan bahagian mesin basuh yang berbeza untuk melihat apakah mereka berfungsi dengan betul untuk mendiagnosis masalah mesin basuh. Paparan digital tersedia pada model tertentu, namun, kebanyakan menggunakan lampu status pada panel mesin cuci untuk memancarkan urutan yang kemudian dapat ditafsirkan sebagai kod masalah, menurut pengeluarnya.

Pecahan Bahagian Maytag Centennial Washer

Berikut adalah beberapa bahagian penting dari Maytag Centennial Washer.

Kawalan Mesin Cuci Centennial

Dalam mesin basuh Centennial, papan kawalan ini bertanggungjawab untuk membekalkan elektrik ke setiap komponen mesin basuh tepat pada masa dan jangka masa yang tepat. Terdapat beberapa sensor pada mesin basuh Centennial yang menghantar dan menerima maklumat.

Anda juga boleh menggunakan kawalan mesin cuci Centennial untuk mendiagnosis masalah mesin cuci anda! Ini termasuk F1 E1 dan F2 E1, serta kod kesalahan lain jika bahagian yang ditunjukkan oleh ralat kelihatan dalam keadaan baik. Kawalan mesin basuh Centennial harus selalu diset semula sebelum menggantinya.

Sensor Tekanan Centennial

Untuk menguruskan berapa banyak air di dalam tab mandi, sensor tekanan digunakan. Ia melakukan ini dengan memasang selang tertutup ke bahagian bawah washtub luar. Diafragma dalam selang ini membengkokkan ketika air dimasukkan ke dalam wastub, membuka dan menutup suis.

Kerana ia adalah bahagian yang boleh dipercayai, masalah dengan pencuci biasanya disebabkan oleh komponen ini. Penyelesaian masalah sensor tekanan mesin basuh dapat dilakukan dengan mencari Kesalahan F3 E1 dan F8 E3. Sensor tekanan tandas disambungkan ke terminal J4 unit kawalan mesin basuh. Masalah terbesar dengan suis tekanan atau saluran yang rosak adalah mesin basuh yang terlalu banyak, yang boleh disebabkan oleh kedua-duanya.

Kunci Tudung Centennial

Salah satu fungsi utama kunci penutup mesin basuh Centennial adalah dengan memastikan lengan anda melekat pada badan anda semasa mencuci. Ini kerana penutupnya ditutup atau terbuka, dan kemudian penutupnya terkunci. Oleh kerana mesin cuci ini tidak mengalami kerosakan bak mandi , tab mandi akan berhenti setelah berputar. Ini boleh mengambil masa sedikit.

Sensor tab memberitahu kawalan bahawa mencuci telah berhenti berputar sebelum penutupnya tidak dapat dibuka. Masalah terbesar dengan kait penutup yang tidak berfungsi pada mesin basuh Centennial ialah lampu kunci penutup berkelip atau mesin basuh tidak akan menyala. Selak penutup mesin basuh juga dikendalikan oleh pemukul magnetik yang melekat pada penutupnya.

Pulley Centennial

Mesin cuci ini memerlukan takal untuk memindahkan tenaga dari mesin basuh ke sistem pemacu mesin basuh kerana dipacu tali pinggang. Beberapa mesin basuh menggunakan shifter untuk beralih antara mod mesin basuh dan putar, termasuk mesin jenis ini.

Setiap kali shifter menaikkan cam, agitato r mesin basuh atau mesin basuh akan dipacu oleh motor. Setelah diturunkan, ia akan menggerakkan motor untuk memutar washtub dalaman. Baut yang longgar yang menahan takal di tempatnya boleh menyebabkan takal jatuh, menyebabkan pengisaran pada penutup pelindung mesin basuh, mengakibatkan bunyi berdetak kuat.

Ringkasan:

Oleh itu, penting untuk hanya menggunakan bahagian Maytag yang diluluskan oleh pengeluar. Bahagian pengganti Maytag dibina untuk tahan lama dan membantu anda kembali memasak dan membersihkan dengan cepat. Kami menawarkan bahagian mesin cuci dan pengering Maytag serta komponen untuk dapur. Ini adalah tempat yang mesti dilalui jika anda perlu mengenal pasti komponen atau arahan, atau jika anda ingin mengatur perkhidmatan.

Soalan Lazim

1. Kilang semula Maytag Washer: Bagaimana Saya Boleh Melakukannya?

 • Pilih "Matikan" dan kemudian "Batal".
 • Untuk menukar kitaran, tekan butang yang sesuai.
 • Kemudian tekan "Mula / Jeda." Mesin cuci Maytag kini diset semula.

2. Mesin cuci Maytag Centennial tersekat dalam mod penginderaan. Mengapa ini berlaku pada saya?

Hasil daripada pad kekunci yang tersekat atau rosak, lampu pengesan mesin basuh Maytag anda tidak akan menuju ke kitaran yang betul. Anda mungkin tidak mengitar semula kodnya setelah mengganti bahagian pada mesin cuci, yang dapat mengakibatkan cahaya sensor tersekat.

3. Adakah Maytag Centennial tidak berputar kerana sebab tertentu?

Ini mungkin disebabkan oleh beban yang tidak seimbang atau pakaian yang macet . Mesin basuh cenderung mempunyai sebelah sisi drum yang dihuni oleh barang yang lebih besar. Putaran putaran mesin basuh anda boleh diset semula dengan mengagihkan semula beban atau mengeluarkan beberapa pakaian dan menjalankannya semula.

4. Adakah sebab mengapa mesin cuci Maytag saya tidak akan mengalir atau berputar?

Kerana air tidak dapat melewati penyumbatan, selang berkerut atau tersumbat mencegah mesin basuh terkering. Putuskan penjepit selang pada mesin basuh dan luruskan selang dengan perlahan untuk menghilangkan keratan yang mungkin terbentuk. Sekiranya selang dijepit, ia mesti tidak ditutup untuk memeriksa penyumbatan.

5. Apa yang berlaku jika anda mencabut mesin basuh?

Untuk menetapkan semula mesin yang tidak mempunyai butang reset, cabut dan sambungkan semula mesin basuh. Fungsi atau kedudukan semula mungkin tersedia pada mesin basuh yang dapat diprogramkan walaupun tidak ada butang.

6. Dengan cara apa saya memprogram semula mesin basuh saya?

Cabut kabel mesin basuh anda dari sumber kuasa untuk menetapkan semula unit. Seterusnya, sambungkan semula kabel mesin basuh ke soket dinding dengan memasangnya. Akhir sekali, buka dan tutup pintu mesin basuh enam kali, dengan menghantar isyarat semula ke komponen sistem.

7. Bagaimana anda mengaktifkan semula penutup penutup pada mesin basuh Maytag?

Tekan dan tahan butang reset selama 20 saat untuk menetapkan semula mesin basuh. Hasil daripada perubahan tetapan mesin basuh setelah kitaran pencucian dimulakan, lampu penutup penutup mungkin berkedip.

8. Mesin cuci saya tersekat mengesan. Apa patut saya buat?

ASAP - Jika satu-satunya lampu menyala adalah lampu "sensor / isi", dan berkedip, kitaran berhenti. Dalam sekitar 10 minit, bergantung pada seberapa banyak tekanan air yang tersedia, klik butang PAUSE sekali untuk menyalakan lampu, tetapi tidak boleh menyala. Pengisian perlahan mungkin untuk anda. Kemudian cabut unit dari soket dinding.

9. Sekiranya mesin basuh Maytag saya tidak akan melalui kitaran mencuci, mengapa?

Kerana masalah seperti kit klac band yang usang dan tali pinggang pemandu yang tidak berfungsi, mesin basuh Maytag tidak akan berhenti berputar. Pemasa, kawalan longkang dan kerosakan elektrik boleh menyebabkan mesin basuh anda tersekat dalam putaran atau kitaran bilas jika anda menggunakan pencuci kekuatan yang terlalu banyak.

10. Mengapa mesin basuh Maytag saya tidak boleh hidup?

Sebagai langkah pertama, pastikan kabel kuasa disambungkan ke soket yang berfungsi. Uji alur keluar dengan alat tiga serangkai untuk memastikannya berfungsi. Aktifkan tetapan basuh dengan menarik kenop. Anda juga boleh menetapkan semula pemutus litar jika masih tidak dapat dimulakan.

Kesimpulannya

Jaminan lanjutan selama 10 tahun diberikan oleh Maytag untuk alat ganti tetapi tidak untuk penyelenggaraan atau pembaikan perkakas. Oleh kerana itu, adalah bijak untuk mempelajari asas-asas membaiki perkakas ini agar anda bersedia menghadapi sedikit masalah. Setiap kali mesin basuh anda tersekat, cuba tetapkan semula sendiri sebelum memanggil tukang atau bawa ke bengkel sendiri untuk memperbaikinya. Dengan cara itu, anda dapat memastikan bahawa masalah dengan mesin cuci anda serius dan memerlukan bantuan juruteknik yang lebih berkelayakan.

artikel berkaitan

Penggantian Bantalan Drum Maytag Bravos XI Mesin Cuci Maytag Bravos Mct Mesin Cuci Maytag