Perbezaan saiz kasut Mens to Womens adalah 1.5. Biasanya saiz lelaki lebih besar daripada saiz wanita . Ukuran rata-rata lelaki di Amerika adalah sekitar 10.5, dan lebar rata-rata D. Ukuran wanita Amerika ialah 8.5 hingga 9. D adalah lebar rata-rata kasut lelaki dan wanita di dunia. Unisex mengikut ukuran lelaki . Wanita harus memilih untuk memilih ukuran 1.5 lebih kecil daripada lelaki. Perbezaan saiz Kasut Wanita- ke- Lelaki disebabkan oleh kebolehubahan anatomi, morfologi, dan geometri kaki. Perangkat pengukur ukuran Mens to womens adalah "Brannock device", yang diciptakan oleh Charles F. Brannock. Panjang kaki seseorang memberitahu tentang ukuran kasut. Ukuran yang tepat memberi kesan yang kuat pada keperibadian dan pembentukan postur.

Faktor-faktor yang mempengaruhi saiz kasut lelaki hingga wanita

Dua faktor utama yang mempengaruhi ukuran kasut adalah

  • panjang kaki

  • ukuran bola kaki

tetapi sekarang, tetapan ukuran kasut yang disesuaikan adalah berdasarkan:

  • Lebar tumit kaki lelaki dan wanita

  • Tumit hingga panjang kaki lelaki dan wanita

  • Pinggang dan lilitan kaki lelaki dan wanita

beberapa perkara lain yang bertanggungjawab untuk ukuran kasut termasuk umur, diet, faktor genetik , dan berat badan. Ukuran kasut wanita hingga lelaki digambarkan sebanding dengan ketinggiannya ketika mereka mencapai usia dewasa . Sekiranya ketinggiannya panjang maka saiz kasut akan meningkat. Tahap aktiviti juga boleh dipertanggungjawabkan untuk perkadaran yang sama. Ketinggian menghasilkan ukuran kaki yang besar berbanding dengan ukuran rata-rata lelaki dan wanita. Faktor pemakanan juga memainkan peranan penting dalam ukuran kaki. Secara fizikal tisu, tendon, dan ligamen menjadi rata seiring dengan masa. Oleh itu ia juga menyebabkan peningkatan ukuran kaki atau boleh menyebabkan kaki rata . Begitu juga dengan kenaikan berat badan. Bersama dengan faktor-faktor ini, hammertoe dan bunion juga menyebabkan peningkatan ukuran kaki. Sekiranya sendi tengah dan jari kaki membengkokkan pada posisi bawah. Bentuk ini kelihatan seperti tukul. Oleh itu, ia dikenali sebagai hammertoe. Ia disebabkan oleh keadaan ketidakseimbangan pada ligamen dan tendon yang menyakitkan. Hallux Valgus adalah nama lain dari bunion, yang merupakan kecacatan pada kaki. Ini adalah benjolan tulang atau sendi ubah bentuk yang menghubungkan ke sendi jari kaki yang dikenali sebagai sendi metatarsophalangeal (MTP). Bunion boleh disebabkan oleh bursitis atau artritis. Ia tumbuh secara beransur-ansur dengan masa dan keluar.

Sistem Ukuran Kasut Lelaki Utama hingga Wanita di Dunia

Terdapat lima sistem yang berjalan di dunia.

  1. Sistem Ukuran Kasut United Kingdom
  2. Sistem Saiz Kasut Amerika
  3. Continental - Sistem Ukuran Kasut Paris Point / Sistem Kasut Perancis
  4. Sistem Ukuran Kasut Jepun
  5. Sistem Saiz Kasut Mondo point

1. United Kingdom - UK Shoe Size System Dari segi sejarah, sistem ukuran kasut UK menggunakan Barleycorns. One barleycorn adalah unit Inggeris lama untuk mengukur ukuran kasut. Satu barleycorn sama dengan 1⁄3 inci, iaitu, 8.47 mm. Ukuran kasut terbesar dianggap sepanjang 12 inci. Saiz sifar panjang 4 inci, bersamaan dengan 12 barleycorn, iaitu 10,16 cm.

Saiz kasut Formula
Saiz kasut kanak-kanak (barleycorns) 3 × panjang terakhir (dalam) - 12
Saiz kasut dewasa (barleycorns) 3 × panjang terakhir (dalam) - 25

Randle Holme-III (1627 - 1700) pertama kali menerangkan dan menjelaskan sistem ukuran kasut dengan secukupnya pada tahun 1688 di Academy of Armory and Blazon.

2. Amerika Syarikat - Sistem Ukuran Kasut Lelaki hingga Wanita Womens Pengilang kasut terkemuka di AS adalah milik Amerika Utara. Sistem kasut yang betul datang di Amerika semasa Perang Saudara Amerika (1861-65). Berbagai negara seperti AS memperkenalkan sistem ukuran kasut tertentu berdasarkan ukuran linear tepat kaki tertentu. Sistem pengukuran linear kadang-kadang menunjukkan sedikit variasi dengan sistem pengukuran negara lain. Sesuai dengan skala kasut Amerika, ukuran sifar anak sama dengan titik Paris sebanyak 15. Titik Paris adalah satuan panjang Perancis yang sama dengan 2/3 cm. Pembuat kasut Perancis mencipta titik Paris pada awal abad ke-19. Sebab penggunaannya adalah dengan menggunakan sistem pengukuran kasut metrik dan kasut Perancis secara teori. Ukuran kasut Amerika adalah satu nombor lebih rendah daripada skala kasut UK. Sebagai contoh, kasut Amerika bersaiz 8 sepadan dengan UK English Shoe size 7. formula yang dinyatakan di bawah mengira kasut lelaki hingga wanita saiz AS.

Saiz kasut Formula
Ukuran kasut Amerika ((Panjang terakhir (cm) / 2.54) x 3) - 23

Saiz Kasut Penuh Amerika ialah 14, bersamaan dengan 32.8 cm.

3. Continental - Sistem Ukuran Kasut Paris Point / Sistem Kasut Perancis Negara -negara Eropah, termasuk Norway, Belgium, Denmark, Sepanyol, Sweden, Belanda, Switzerland, dan negara-negara lain, ikuti sistem pengukuran Kasut ini. Satu titik Paris bersamaan dengan 2/3 dari 1 cm. Formula pengukuran adalah:

Saiz kasut Formula
Ukuran Kasut Paris Point di Negara-negara benua 3⁄2 × panjang kaki (cm) + 2

Beberapa Negara Timur Tengah seperti Iran, Brazil dengan sedikit perbezaan yang disebutkan mengikuti kaedah yang sama:

Saiz kasut Formula
Ukuran Kasut Paris Point di Negara-negara Timur Tengah 3⁄2 × panjang kaki (cm) - 2

Nama lain yang ditetapkan untuk sistem ukuran kasut Paris adalah "Sistem ukuran Stich," yang berasal dari nama Jerman untuk titik Paris, iaitu, Pariser Stich. Nama lain ialah Stichmass Size; Ia sebenarnya dari Stichmaß. Secara teknikal, Stichmaß adalah mikrometer untuk pengukuran dalaman . Tidak ada setengah ukuran dalam sistem The French Shoe. Saiz sifar bermula dari 15, dan setiap ukuran kemudian meningkat sebanyak 2/3 cm.

4. Sistem Ukuran Kasut Jepun Sistem ukuran kasut Jepun mengambil ukuran lurus kaki dalam cm . Sekiranya saiz kasut Eropah adalah 40, orang Jepun adalah 25. Perbezaan keseluruhan terletak 5mm berbanding dengan semua sistem ukuran.

5. Mondo point Shoe Size System Mencari syarat yang paling tinggi untuk memperkenalkan sistem sistem mondo point yang seragam diperkenalkan untuk semua negara dunia. Pada tahun 1980-an, sistem ini mengatasi semua sistem ukuran kasut. Pengukuran kaki diambil panjang dalam milimeter dan merangkumi lebar dalam peratusan kaki. Jadi secara keseluruhan, ia juga mempunyai ukuran lurus kaki dan lilitannya. Sistem ini menjelaskan kasut dengan panjang 260/99 atau 260 mm dan lebar 99 mm. Mens to womens Purata saiz kasut di dunia Rata-rata lelaki di seluruh dunia, saiz kasut, adalah 9 hingga 12. The American Academy of Orthopedic Surgeons membuat pemerhatian ini pada tahun 2014.

Ukuran rata-rata lelaki dari Amerika hingga wanita

Oleh kerana ketinggian juga meningkat atau mengurangkan ukuran kaki, rata-rata lelaki dan wanita Amerika pada usia dewasa entah bagaimana tingginya 5 kaki 9 inci. Jadi, rata-rata saiz kasut lelaki mereka di Amerika adalah sekitar 10.5. Lebar kasut rata-rata adalah D. Namun, bagi wanita Amerika, ukuran kasut rata-rata adalah 8.5 hingga 9.

Bagaimana mengukur lebar kasut lelaki hingga wanita?

Anda mesti mengukur panjang di sekitar bahagian metatarsal kaki depan . Nama lain adalah bola kaki, yang merupakan bahagian terluas kaki lelaki dan wanita. Kasut boleh menjadi sempit atau lebar seperti yang dikehendaki oleh spesifikasi kaki lelaki dan wanita. Lebar kasut adalah sesuatu yang istimewa untuk selesa dipakai. Jarak dalam metatarsal kaki dan ketebalan tulang menyebabkan lebar kaki. Namun, biasanya, wanita mempunyai lebar yang lebih rendah dibandingkan dengan lelaki. Umumnya, bagi wanita, ukuran B adalah ukuran standard, sedangkan untuk lelaki, ukurannya sempit. D adalah ukuran standard untuk lelaki, tetapi luas untuk wanita. Oleh itu siri ini berterusan.

Ukuran kasut lelaki hingga wanita terbesar di dunia

Berdasarkan rekod dunia Guinness, hanya satu orang yang memiliki ukuran kasut terbesar di dunia. Ukuran kasutnya ialah 37AA. Dia adalah Robert Wadlow , The Alton Giant, yang merupakan orang Amerika dan menjalani kehidupan hanya 22 tahun. Tingginya 8 "dan 11". Dari sudut sejarah, dia adalah lelaki tertinggi.

Julie Felton adalah wanita yang mempunyai wanita dengan ukuran kaki terbesar di dunia di kalangan wanita. Ukuran kasutnya adalah 15.5, yang merupakan ukuran lelaki Amerika. Ketinggiannya ialah 6 "dan 5".

Seorang lagi bernama Michael Phelps; berukuran 14. Dia seorang perenang, dan kakinya yang besar membantunya berenang seperti flappers.

Sebab ketatnya saiz lelaki dari lelaki hingga kasut wanita

Kasut boleh menjadi ketat kerana panjang kasut yang dikurangkan dan lebar yang kurang sesuai dengan ukuran kaki. Ketat kasut disebabkan oleh masalah khusus yang disebutkan di bawah:

Konsep Peregangan Kasut yang Salah Ramai lelaki dan wanita berpendapat bahawa membeli kasut dan memakainya akan meregangkannya jika ketat. Kepercayaan ini salah dan tidak sesuai untuk memakai kasut. Ini adalah kaki yang menyesuaikan dirinya lebih sesuai dengan kasut. Sekiranya saiz kasut tidak sesuai dengan keperluan kaki, maka orang tidak boleh membelinya. Melakukan perkara sebaliknya akan menyebabkan sesak kasut menyebabkan kesakitan pada kaki.

Perbezaan saiz kasut dalam pelbagai jenama Banyak syarikat menukar saiz dan lebar kasut kerana pelbagai sebab perniagaan. Perubahan gaya juga menjadi alasan untuk pengubahsuaian ukuran. Saiz 9A tidak semestinya selalu sama di semua jenama. Orang menukar jenama sambil tersalah ingat ukurannya, yang menyebabkan kasut menjadi lebih ketat dan mengakibatkan banyak masalah. Jenama kasut terkenal adalah garisan penamat, loker kaki, kelab perang, kasut nike, adidas dan yeezy.

Tidak mengukur kaki ketika hari berakhir Sebenarnya, Oleh kerana aktiviti seharian, ketika hari berakhir, kaki membengkak. Mengukur kaki pada titik tertentu ketika bengkak dan pada ukuran penuh akan membantu meramalkan bilangan kasut yang tepat. Oleh itu, ini adalah ukuran kaki yang paling boleh dipercayai pada waktu puncak, yang tidak dibuat oleh orang, sebab itulah kasut mereka mengetatkan.

Tidak mengukur kaki sebelum membeli Menurut University of Chicago Medicine, panjang kaki biasa tidak berubah, tetapi lebar kaki berubah kerana otot yang kurang ketat dan lengkungan lengkungan. Oleh itu, seseorang tidak boleh mengikut ukuran lama semasa membeli kasut baru. Pengukuran segar menyelesaikan dan mencegah banyak masalah daripada berlaku pada masa akan datang.

Kekurangan cek Amalan Semasa membeli kasut baru, orang tidak memeriksanya. Pembeli harus memakainya, memeriksanya dan berjalan sedikit untuk mengesahkan kesesuaian kasut. Amalan menjadikan seorang lelaki sempurna. Pemeriksaan menyeluruh dapat menyelamatkan seseorang daripada membeli kasut yang salah ukurannya.

Bukan Pemerhatian Pemboleh ubah Kaki Kebanyakan orang mempunyai kaki kiri lebih besar daripada kaki kanan atau sebaliknya. Orang kadang-kadang diukur pada ukuran kaki mereka yang lebih kecil. Apabila sepasang kasut lain dipakai, ia menjadi ketat. Ketegangan kasut ini menyebabkan rasa tidak selesa secara fizikal dan psikologi . Mengukur pada kedua kaki dapat mengelakkan ketidakselesaan ini. Oleh itu, kasut harus dibeli sesuai dengan ukuran kaki yang lebih besar.

Masalah kesihatan kerana tidak sesuai atau ketatnya saiz lelaki hingga kasut wanita

Ketegangan atau kecemasan kasut menyebabkan masalah kesihatan yang serius menyebabkan kecederaan pada kaki. Oleh itu, ini akan membawa kepada rawatan pembedahan kemudian. Berikut adalah beberapa bahaya memakai kasut ketat yang disebutkan di bawah:

Jagung dan kapalan Pada dasarnya, ia adalah pengembangan lapisan kulit yang keras dan tebal sebagai tindak balas terhadap geseran, gosokan, dan tekanan yang diberikan oleh kasut yang ketat. Jagung dan kapalan menjadi parah apabila orang yang memakai kasut ketat mempunyai diabetes atau aliran darah yang lemah ke kaki. Mengenai bentuk, jagung sering berbentuk kecil dan bulat. Mereka hadir di sisi kaki. Bergantung pada lokasi jagung, mereka mempunyai tiga jenis utama; Jagung keras, jagung lembut, dan jagung biji. Kalus adalah bahagian lemak dan keras yang terdapat di bawah kulit . Mereka berkembang kerana berat badan berlebihan juga. Kerana kalus, sensitiviti kaki dapat dipengaruhi, menyebabkan mereka kurang sensitif.

Neuropati diabetes. Memakai kasut yang sempit dan ketat boleh menyebabkan neuropati diabetes kepada pesakit diabetes. Ia adalah pecah dan kerosakan saraf kerana glukosa tinggi dan sesak yang disebabkan oleh kasut yang sempit. Oleh kerana kekejangan kasut ini dan kemerosotan saraf, aliran darah menurun, dan mati rasa, kesemutan bermula. Ia boleh memanjangkan jangkitan yang teruk seperti bisul dan luka. Tisu kaki atau kaki mula mati, yang akhirnya mengakibatkan pembuangan kaki atau kaki.

Kuku kaki tumbuh. Sudut kuku tumbuh di dalam kulit, memusnahkan dan menyebabkan jangkitan pada jari kaki. Ini disebut kuku jari kaki ke dalam, yang terlalu panik kerana ukuran kasut lelaki dan wanita yang kecil. Ia menjadi lebih teruk jika orang itu menghidap diabetes. Bakteria masuk melalui luka dan menyebabkan jangkitan. Pus mula berkembang. Komplikasi timbul sehingga penyingkiran jari kaki. American College of Foot and Ankle Surgeons sangat mengesyorkan agar orang yang dijangkiti melawat pengamal kesihatan. Sudut kuku perlu dipotong dan tetap kecil ketika rawatan selesai. Sel-sel di bawah kuku mula tumbuh lagi dan lagi. Akhirnya, mereka dibuat pikun dengan bantuan teknologi laser.

Hammer Toe Sendi interphalangeal proksimal (PIP) adalah sendi tengah kaki. Apabila kecacatan bermula, jari kaki mula membengkok pada sendi PIP. Kasut lelaki dan wanita yang ketat menyebabkan hammertoe kerana memaksa jari kaki dalam keadaan membongkok. Ia juga menyebabkan jagung dan kapalan. Sendi PIP tengah ini menjadi merah dengan berkesan kerana menggosok dan tekanan kasut yang ketat pada lelaki dan wanita. Sendi boleh mula bengkak dan menyebabkan kesukaran berjalan.

Crossed Toe atau Bengkok Kaki Crossed Toe boleh terjadi kerana pemakaian kasut bersaiz kecil pada lelaki dan wanita. Jari kaki meningkat bertindih dan menyebabkan sakit pada sendi jari kaki. Ketegangan but boleh meningkatkan masalah cross-toe. Terdapat risiko kerosakan saraf yang lebih besar kerana kasut yang ketat dalam keadaan kaki terlentang pada lelaki dan wanita.

Bunions Kecacatan berlaku pada kaki apabila struktur tulang naik, seperti lebam pada jari kaki utama. Sendi MTP terjejas dalam jenis kasut yang dikurangkan sehingga disebut Bunions.

Kesan lelaki yang tidak sesuai dengan saiz kasut wanita terhadap kehidupan manusia:

Kecergasan saiz kasut telah menjadi permintaan utama lelaki dan wanita sepanjang sejarah. Walaupun ukuran kasut yang salah memberi kesan yang merosakkan pada anatomi badan dan postur manusia, kasut yang tidak sesuai sentiasa mempengaruhi gaya hidup seseorang. Ia menggoda secara psikologi. Kesakitan dan kesusahan fizikal boleh menyebabkan tingkah laku minda yang hancur. Seseorang yang mempunyai kasut yang sesuai selalu senang dan santai. Dia sentiasa selesa dan yakin. Kasut yang sesuai mempunyai kesan yang kekal pada keperibadian lelaki dan wanita. Mobiliti dan kecergasan meningkat dengan memilih ukuran kasut lelaki dan wanita yang betul.

Bagaimana cara merawat kaki di rumah kerana ukuran kasut lelaki dan wanita yang salah?

Sekiranya kasut lelaki dan wanita mula menimbulkan masalah, maka beberapa gejala dapat dilihat, termasuk kemerahan, sakit kaki, dll. Gejala awal ini dapat dirawat di rumah oleh orang yang terkena. Berikutan perubahan yang dinyatakan di bawah adalah perlu:

Cryotherapy Cryotherapy adalah penggunaan paket ais pada bahagian tertentu badan untuk mengurangkan keradangan. Anggaplah kaki terasa sakit dan mula bengkak apabila kasut tidak terikat. Batu ais atau kantung ais dapat menamatkan kekecewaan ini.

Minyak Zaitun Mengurut kaki dengan minyak zaitun selama 20 minit membantu meningkatkan aliran darah dan peredaran darah di semua bahagian kaki. Minyak zaitun diserap ke dalam kulit dan membantu menenangkan. Dapatkan urutan kaki atau urut kaki sendiri untuk membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan peredaran darah.

Mengganti Pad di dalam kaki Menggunakan busa dan alas bantal di dalam kaki mengelakkan kaki cedera. Mereka membantu mengurangkan geseran dan tekanan.

Tablet Anti Keradangan. Tablet yang digunakan untuk mengurangkan pembengkakan di mana-mana bahagian badan juga dapat menyokong radang kaki, seperti ibuprofen.

Terapi Garam Epsom Mencelupkan kaki ke dalam air garam Epsom selama 20 hingga 30 minit dapat menyokong dalam mengurangkan bengkak. Ia membantu kelonggaran tisu dan otot.

Mengganti kasut Perubahan gaya dan ukuran pertunjukan yang selesa membantu dalam penyesuaian. Kasut yang kurang geseran dan tekanan adalah wajar. Elakkan kasut yang ketat.

Bijak mengatakan bahawa 'mematikan kejahatan di tunas.' Oleh itu, gejala awal masalah kaki mudah dikesan dan dirawat di rumah. Memanjangkan kecuaian boleh menyebabkan masalah tahap pembedahan yang teruk.

LELAKI KEPADA WANITA PAKAIAN CARTA KONVERSI UKURAN DI NEGARA YANG BERBEZA :

Panjang dalam Inci 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Ukuran Kasut Lelaki AS 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11
Saiz Kasut Wanita AS 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 12.5
Saiz Kasut Lelaki UK 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5
Saiz Kasut wanita UK 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Saiz Kasut Lelaki Eropah 39 39 40 40-41 41 41-42 42 42-43 43 43-44 44
Saiz Kasut wanita Eropah 37-38 38 38-39 39 39-40 40 40-41 41 41-42 42 42-43

CARTA SAIZ KAKI WANITA DAN CARTA KONVERSI UKURAN KAKI WANITA a. Saiz kasut wanita di Amerika Syarikat:

Panjang dalam Inci 8.2 8.4 8.5 8.8 8.9 9.1 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 20.8 21.3 21.6 22.2 22.5 23.0 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Nombor Kasut Wanita USA 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 12.5

b. Saiz kasut wanita di UK:

Panjang dalam Inci 8.2 8.4 8.5 8.8 8.9 9.1 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 20.8 21.3 21.6 22.2 22.5 23.0 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Nombor Kasut Wanita UK 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10

c. Saiz kasut wanita di Eropah:

Panjang dalam Inci 8.2 8.4 8.5 8.8 8.9 9.1 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 20.8 21.3 21.6 22.2 22.5 23.0 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Nombor Kasut Wanita Eropah 35 35 35-36 36 36-37 37 37-38 38 38-39 39 39-40 40 40-41 41 41-42 42 42-43

d. Carta Penukaran saiz kasut wanita untuk di pelbagai negara:

Panjang dalam Inci 8.2 8.4 8.5 8.8 8.9 9.1 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 20.8 21.3 21.6 22.2 22.5 23.0 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Nombor Kasut Wanita AS 4 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12
Nombor Kasut Wanita UK 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Nombor Kasut Wanita Eropah 35 35 35-36 36 36-37 37 37-38 38 38-39 39 39-40 40 40-41 41 41-42 42 42-43

2. CARTA SIZE LELAKI LELAKI DAN CARTA KONVERSI UKURAN KAKI LELAKI

a. Ukuran kasut lelaki di Amerika Syarikat:

Panjang dalam Inci 9.3 9.5 9.6 9.8 9.9 10.1 10.3 10.4 10.6 10.8 10.9 11.1 11.3 11.6 11.9
Panjang dalam cm 23.5 24.1 24.4 24.8 25.4 25.7 26 26.7 27 27.3 27.9 28.3 28.6 29.4 30.2
Nombor Kasut Lelaki USA 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 13 14

b. Ukuran kasut lelaki di UK:

Panjang dalam Inci 9.3 9.5 9.6 9.8 9.9 10.1 10.3 10.4 10.6 10.8 10.9 11.1 11.3 11.6 11.9
Panjang dalam cm 23.5 24.1 24.4 24.8 25.4 25.7 26 26.7 27 27.3 27.9 28.3 28.6 29.4 30.2
Nombor Kasut Lelaki UK 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12.5 13.5

c. Ukuran kasut lelaki di Eropah:

Panjang dalam Inci 9.3 9.5 9.6 9.8 9.9 10.1 10.3 10.4 10.6 10.8 10.9 11.1 11.3 11.6 11.9
Panjang dalam cm 23.5 24.1 24.4 24.8 25.4 25.7 26 26.7 27 27.3 27.9 28.3 28.6 29.4 30.2
Nombor Kasut Lelaki Eropah 39 39 40 40-41 41 41-42 42 42-43 43 43-44 44 44-45 45 46 47

d. Carta Penukaran saiz kasut lelaki di pelbagai negara :

Panjang dalam Inci 9.3 9.5 9.6 9.8 9.9 10.1 10.3 10.4 10.6 10.8 10.9 11.1 11.3 11.6 11.9
Panjang dalam cm 23.5 24.1 24.4 24.8 25.4 25.7 26 26.7 27 27.3 27.9 28.3 28.6 29.4 30.2
Nombor Kasut Lelaki USA 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 13 14
Nombor Kasut Lelaki UK 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12.5 13.5
Nombor Kasut Lelaki Eropah 39 39 40 40-41 41 41-42 42 42-43 43 43-44 44 44-45 45 46 47

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

1. Apakah perbezaan atau perbandingan saiz utama lelaki dan wanita?

Perbezaan saiz kasut lelaki dan wanita utama adalah 1.5. Ukuran lelaki 6 sama dengan saiz wanita 7.5. Jumlah saiz Kasut Unisex mengikut ukuran lelaki. Lelaki mempunyai saiz yang lebih besar sementara wanita mempunyai ukuran yang kecil. Semasa membeli , wanita harus memilih saiz kasut unisex 1.5 yang lebih kecil. Terdapat pelbagai saiz lain berdasarkan syarikat atau jenama. Saiz Adidas selalu tepat dan betul, tetapi Kasut Nike mempunyai ukuran yang sedikit lebih kecil.

2. Berapakah saiz wanita 7 pada lelaki?

Saiz wanita 7 bererti 5.5 pada lelaki.

Carta saiz Kasut Lelaki hingga Wanita AS

Lelaki 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Wanita 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5

3. Apakah kasut Wanita Saiz 8 pada lelaki?

Wanita 's saiz 8 cara ia adalah 6.5 pada lelaki.

Carta saiz kasut AS

Lelaki 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Wanita 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5

4. Berapakah saiz wanita 9 pada lelaki?

Ukuran wanita 9 bererti 7.5 pada lelaki .

Carta saiz kasut AS

Lelaki 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Wanita 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5

5. Bagaimana mengukur saiz kasut di rumah?

Letakkan kaki anda di atas kertas putih , dengan bantuan pensil menandakan Garis Besar kaki anda. Ukur panjang dan lebar rajah ini .

6. Bagaimana mengukur saiz kasut di kedai kasut?

Brannock Device mengukur ukuran Kasut di kedai runcit kasut. Charles Brannock mencipta alat ini atau ia boleh diukur dengan pita jika peruncitnya pakar .

7. Bagaimana menukar saiz kasut wanita kepada lelaki?

Mudah menukar saiz kasut wanita menjadi saiz kasut lelaki. Ukuran wanita 9 sama dengan saiz lelaki 7.5. Perbezaan Ukuran Lelaki dan Wanita adalah 1.5 sahaja. Wanita mempunyai bilangan yang lebih tinggi. Tetapi pada kasut unisex, wanita harus mengambil ukuran kurang 1.5 kerana mereka mengikuti ukuran lelaki. Semasa penukaran saiz kasut, lebarnya tetap sama. Sekiranya seorang lelaki memakai D wanita juga memakai D.

Carta penukaran saiz kasut

Wanita 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5
Lelaki 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10

8. Berapakah saiz wanita 7 di UK lelaki?

Ukuran wanita 7 di UK lelaki ialah 7.5. Ukuran lain terdapat dalam carta ukuran kasut wanita UK.

Carta Saiz Kasut UK

Wanita Ukuran kasut UK 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Lelaki saiz kasut UK 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5

9. Bagaimana menukar saiz kasut lelaki kepada wanita?

Mudah menukar saiz kasut lelaki kepada wanita. Ukuran lelaki 7 sama dengan saiz wanita 8.5. Hanya terdapat perbezaan ukuran antara lelaki dan wanita. Wanita cenderung mempunyai bilangan yang lebih tinggi. Pengukuran kasut unisex bergantung pada Ukuran Lelaki. Oleh itu, wanita harus mengambil ukuran kecil 1.5. Lebar kasut tetap sama. Cukup jelas dari carta penukaran kasut bahawa kita dapat mencari ukuran lain dengan mudah.

Lelaki 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Wanita 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5

10. Bagaimana menukar wanita UK ke saiz AS?

Di saiz kasut wanita di UK dan AS terdapat perbezaan 2.5 nombor. Nombor UK 7 adalah 9.5 dalam saiz kasut wanita AS. Selanjutnya, dengan jadual penukaran saiz kasut ini, kita dapat memeriksa setiap ukuran yang diperlukan.

Ukuran kasut UK ke AS

Panjang dalam Inci 9.3 9.4 9.5 9.7 9.9 10 10.2 10.3 10.5 10.7 10.9
Panjang dalam cm 23.5 23.8 24.1 24.6 25.1 25.4 25.9 26.2 26.7 27.1 27.6
Saiz Kasut wanita UK 5 5.5 6 6.5 7 7.5 8 8.5 9 9.5 10
Saiz Kasut Wanita AS 7.5 8 8.5 9 9.5 10 10.5 11 11.5 12 12.5

Kesimpulan:

Ukuran kasut lelaki hingga wanita berbeza-beza kerana sebab kaki yang berbeza. Ia berbeza kerana kepelbagaian dan reka bentuk jenama juga. Garis penamat, kelab lawan, penyokong kaki, dan kasut Adidas Yeezy dianggap kasut terbaik untuk aktiviti yang berbeza . Faktor lokasi juga perlu diperhatikan dalam soal ukuran kasut. Orang-orang yang tinggal di kawasan berhampiran khatulistiwa cenderung mempunyai ukuran kaki dan kasut yang besar. Terdapat sistem saiz kasut yang berbeza di dunia. Cukup mudah untuk mengira ukuran kasut yang tepat bagi mana-mana orang dengan bantuan peranti Brannock. Kasut yang sesuai menjadikan seseorang sihat dan segar, sementara kasut yang tidak sesuai membahayakan mental dan fizikal.

artikel berkaitan