Penyakit mental adalah keadaan kesihatan yang melibatkan perubahan emosi , pemikiran atau tingkah laku (atau gabungannya). Penyakit mental dikaitkan dengan kesusahan dan / atau masalah yang berfungsi dalam aktiviti sosial, pekerjaan atau keluarga. Penyakit mental dapat diubati. Sebilangan besar individu dengan penyakit mental terus berfungsi dalam kehidupan seharian mereka.

Punca

Penyakit mental , secara umum, dianggap disebabkan oleh pelbagai faktor genetik dan persekitaran :

 • Sifat warisan. Penyakit mental lebih kerap berlaku pada orang yang saudara-mara darahnya juga mempunyai penyakit mental. Gen tertentu boleh meningkatkan risiko anda menghidap penyakit mental, dan keadaan hidup anda boleh mencetuskannya.
 • Pendedahan persekitaran sebelum kelahiran. Pendedahan kepada tekanan alam sekitar, keadaan keradangan, toksin, alkohol atau ubat-ubatan semasa dalam kandungan kadang-kadang boleh dikaitkan dengan penyakit mental.
 • Kimia otak. Neurotransmitter adalah bahan kimia otak yang berlaku secara semula jadi yang membawa isyarat ke bahagian otak dan badan anda yang lain. Apabila rangkaian saraf yang melibatkan bahan kimia ini terganggu, fungsi reseptor saraf dan sistem saraf berubah, menyebabkan kemurungan dan gangguan emosi yang lain.

Penyakit mental mengambil pelbagai bentuk. Sebahagiannya ringan dan hanya mengganggu dengan cara terhad dalam kehidupan seharian, seperti fobia tertentu (ketakutan yang tidak normal). Keadaan kesihatan mental yang lain sangat teruk sehingga seseorang mungkin memerlukan rawatan di hospital.

Gejala

Tanda dan gejala penyakit mental boleh berbeza-beza, bergantung pada gangguan, keadaan dan faktor lain. Gejala penyakit mental boleh mempengaruhi emosi, fikiran dan tingkah laku.

Contoh tanda dan gejala termasuk: • Merasa sedih atau kecewa • Berfikir bingung atau berkurangnya kemampuan untuk menumpukan perhatian • Ketakutan atau kebimbangan yang berlebihan, atau perasaan bersalah yang melampau • Perubahan mood yang melambung tinggi dan rendah • Pengunduran diri dari rakan dan aktiviti • Keletihan yang ketara, rendah tenaga atau masalah tidur • Terlepas dari kenyataan (khayalan), paranoia atau halusinasi • Ketidakupayaan menghadapi masalah atau tekanan harian • Masalah memahami dan berkaitan dengan situasi dan orang • Masalah penggunaan alkohol atau dadah • Perubahan besar dalam tabiat makan • Kemarahan berlebihan , permusuhan atau keganasan • Pemikiran bunuh diri

Kadang-kadang gejala gangguan kesihatan mental muncul sebagai masalah fizikal, seperti sakit perut , sakit belakang, sakit kepala, atau sakit dan sakit yang tidak dapat dijelaskan.

Syarat

Gangguan kegelisahan: Orang dengan gangguan kecemasan bertindak balas terhadap objek atau situasi tertentu dengan ketakutan dan ketakutan, serta dengan tanda-tanda fizikal kegelisahan atau panik, seperti degupan jantung yang cepat dan berpeluh. Gangguan kecemasan didiagnosis jika tindak balas orang itu tidak sesuai untuk keadaan itu, jika orang itu tidak dapat mengawal tindak balas, atau jika kegelisahan itu mengganggu fungsi normal. Gangguan kecemasan termasuk gangguan kecemasan umum, gangguan panik, gangguan kecemasan sosial, dan fobia tertentu.

Gangguan mood: Gangguan ini, juga disebut gangguan afektif, melibatkan perasaan sedih yang berterusan atau tempoh perasaan terlalu gembira, atau turun naik dari kebahagiaan yang melampau hingga kesedihan yang melampau. Gangguan mood yang paling biasa adalah kemurungan , gangguan bipolar, dan gangguan siklotimik.

Gangguan psikotik: Gangguan psikotik melibatkan kesedaran dan pemikiran yang menyimpang. Dua gejala gangguan psikotik yang paling biasa adalah halusinasi - pengalaman gambar atau suara yang tidak nyata, seperti suara pendengaran - dan khayalan, yang merupakan kepercayaan tetap palsu yang diterima oleh orang sakit sebagai benar, walaupun ada bukti sebaliknya. Skizofrenia adalah contoh gangguan psikotik.

Gangguan makan: Gangguan makan melibatkan emosi, sikap , dan tingkah laku yang melampau yang melibatkan berat badan dan makanan. Anorexia nervosa, bulimia nervosa, dan gangguan makan pesta adalah gangguan makan yang paling biasa.

Pengendalian impuls dan gangguan ketagihan: Orang dengan gangguan kawalan impuls tidak dapat menahan desakan, atau dorongan, untuk melakukan tindakan yang boleh membahayakan diri mereka sendiri atau orang lain. Pyromania (memulakan kebakaran), kleptomania (mencuri), dan perjudian kompulsif adalah contoh gangguan kawalan impuls. Alkohol dan dadah adalah objek ketagihan yang biasa. Selalunya, orang yang mengalami gangguan ini terlibat dengan objek ketagihan mereka sehingga mereka mula mengabaikan tanggungjawab dan hubungan .

Gangguan keperibadian: Orang dengan gangguan keperibadian mempunyai sifat keperibadian yang ekstrem dan tidak fleksibel yang menyusahkan orang itu dan / atau menyebabkan masalah dalam hubungan kerja, sekolah, atau sosial. Di samping itu, corak pemikiran dan tingkah laku seseorang itu jauh berbeza dengan harapan masyarakat dan begitu kaku sehingga mengganggu fungsi normal seseorang. Contohnya termasuk gangguan keperibadian antisosial, gangguan keperibadian obsesif-kompulsif, dan gangguan keperibadian paranoid.

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD): Orang dengan OCD terganggu oleh fikiran atau ketakutan yang berterusan yang menyebabkan mereka melakukan ritual atau rutin tertentu. Fikiran yang mengganggu disebut obsesi, dan ritual disebut paksaan. Contohnya ialah orang yang mempunyai ketakutan yang tidak masuk akal terhadap kuman yang sentiasa mencuci tangan.

Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD): PTSD adalah keadaan yang boleh berkembang berikutan peristiwa traumatik dan / atau menakutkan, seperti serangan seksual atau fizikal, kematian orang yang tidak disangka, atau bencana alam . Orang dengan PTSD sering mempunyai fikiran dan ingatan yang berterusan dan menakutkan mengenai peristiwa itu, dan cenderung mati rasa secara emosi.

Jenis penyakit mental lain yang kurang biasa termasuk:

Sindrom tindak balas tekanan (sebelumnya disebut gangguan penyesuaian): Sindrom tindak balas tekanan berlaku apabila seseorang mengalami gejala emosi atau tingkah laku sebagai tindak balas terhadap peristiwa atau situasi yang tertekan. Tekanan boleh merangkumi bencana alam, seperti gempa bumi atau angin puting beliung; kejadian atau krisis, seperti kemalangan kereta atau diagnosis penyakit utama; atau masalah interpersonal, seperti perceraian, kematian orang yang disayangi, kehilangan pekerjaan, atau masalah dengan penyalahgunaan bahan. Sindrom tindak balas tekanan biasanya bermula dalam tiga bulan dari peristiwa atau keadaan dan berakhir dalam masa enam bulan setelah tekanan berhenti atau dihilangkan.

Gangguan disosiatif: Orang dengan gangguan ini mengalami gangguan teruk atau perubahan ingatan, kesedaran, identiti, dan kesedaran umum tentang diri mereka dan persekitarannya. Gangguan ini biasanya dikaitkan dengan tekanan yang luar biasa, yang mungkin disebabkan oleh kejadian trauma, kemalangan, atau bencana yang mungkin dialami atau disaksikan oleh individu tersebut. Gangguan identiti disosiatif, sebelumnya disebut gangguan keperibadian berganda, atau "keperibadian berpecah," dan gangguan depersonalisasi adalah contoh gangguan disosiatif.

Gangguan Fakta: Gangguan Fakta adalah keadaan di mana seseorang dengan sengaja dan sengaja membuat atau mengadu gejala fizikal dan / atau emosi untuk meletakkan individu itu dalam peranan pesakit atau orang yang memerlukan pertolongan.

Gangguan seksual dan jantina: Ini termasuk gangguan yang mempengaruhi keinginan, prestasi, dan tingkah laku seksual. Disfungsi seksual, gangguan identiti jantina, dan paraphilias adalah contoh gangguan seksual dan jantina.

Gangguan gejala somatik: Seseorang dengan gangguan gejala somatik, yang sebelum ini dikenali sebagai gangguan psikosomatik atau gangguan somatoform, mengalami gejala fizikal penyakit atau kesakitan dengan tahap yang berlebihan dan tidak seimbang dalam kesesakan, tidak kira sama ada atau tidak doktor boleh mencari seorang sebab perubatan untuk gejala.

Gangguan tic: Orang yang mengalami gangguan tic mengeluarkan suara atau memaparkan pergerakan badan yang tidak berguna berulang, cepat, tiba-tiba, dan / atau tidak terkawal. (Bunyi yang dibuat secara sukarela disebut tika vokal.) Sindrom Tourette adalah contoh gangguan tic.

Penyakit atau keadaan lain, termasuk pelbagai masalah yang berkaitan dengan tidur dan banyak bentuk demensia, termasuk penyakit Alzheimer , kadang-kadang diklasifikasikan sebagai penyakit mental, kerana melibatkan otak.

Pencegahan

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah penyakit mental. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit jiwa, mengambil langkah-langkah untuk mengawal tekanan, untuk meningkatkan daya tahan anda dan meningkatkan harga diri yang rendah dapat membantu mengawal gejala anda. Ikut langkah-langkah ini:

Perhatikan tanda-tanda amaran. Bekerja dengan doktor atau ahli terapi anda untuk mengetahui apa yang boleh mencetuskan gejala anda. Buat rancangan supaya anda tahu apa yang harus dilakukan sekiranya gejala kembali. Hubungi doktor atau ahli terapi anda jika anda melihat perubahan gejala atau perasaan anda. Pertimbangkan untuk melibatkan ahli keluarga atau rakan untuk memerhatikan tanda-tanda amaran.

Dapatkan rawatan perubatan rutin . Jangan mengabaikan pemeriksaan atau melangkau lawatan ke penyedia penjagaan primer anda, terutamanya jika anda tidak sihat. Anda mungkin menghadapi masalah kesihatan baru yang perlu dirawat, atau anda mungkin mengalami kesan sampingan ubat.

Dapatkan pertolongan apabila anda memerlukannya. Keadaan kesihatan mental boleh dirawat lebih sukar jika anda menunggu sehingga gejala menjadi buruk. Rawatan penyelenggaraan jangka panjang juga dapat membantu mencegah gejala yang berulang.

Jaga diri anda dengan baik . Tidur yang mencukupi, pemakanan yang sihat dan aktiviti fizikal yang teratur adalah penting. Cuba jaga jadual yang tetap. Bercakap dengan penyedia penjagaan utama anda jika anda menghadapi masalah tidur atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai diet dan aktiviti fizikal.

Bilakah berjumpa doktor? Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda atau gejala penyakit mental, berjumpa dengan penyedia penjagaan utama anda atau profesional kesihatan mental. Sebilangan besar penyakit mental tidak bertambah baik sendiri, dan jika tidak dirawat, penyakit mental boleh bertambah buruk dari masa ke masa dan menyebabkan masalah serius.

Bagaimana gangguan mental didiagnosis?

Langkah-langkah untuk mendapatkan diagnosis merangkumi • Sejarah perubatan • Pemeriksaan fizikal dan kemungkinan ujian makmal, jika penyedia anda berpendapat bahawa keadaan perubatan lain boleh menyebabkan gejala anda • Penilaian psikologi. Anda akan menjawab soalan mengenai pemikiran, perasaan, dan tingkah laku anda.

Apakah rawatan untuk gangguan mental?

Rawatan bergantung pada gangguan mental yang anda alami dan seberapa seriusnya. Anda dan pembekal anda akan membuat rancangan rawatan untuk anda. Biasanya melibatkan beberapa jenis terapi. Anda juga boleh mengambil ubat. Sebilangan orang juga memerlukan sokongan sosial dan pendidikan untuk menguruskan keadaan mereka. Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif. Anda mungkin perlu pergi ke hospital psikiatri. Ini mungkin kerana penyakit mental anda teruk. Atau mungkin kerana anda berisiko mencederakan diri sendiri atau orang lain. Di hospital, anda akan mendapat kaunseling , perbincangan kumpulan, dan aktiviti dengan profesional kesihatan mental dan pesakit lain.

Sekiranya anda mempunyai pemikiran untuk membunuh diri

Fikiran dan tingkah laku bunuh diri adalah biasa dengan beberapa penyakit mental. Sekiranya anda fikir anda boleh mencederakan diri sendiri atau cuba membunuh diri , segera dapatkan bantuan: • Hubungi segera 911 atau nombor kecemasan tempatan anda. • Hubungi pakar kesihatan mental anda. • Hubungi nombor talian bunuh diri. Di AS, panggil National Suicide Prevention Lifeline di 1-800-273-TALK (1-800-273-8255) atau gunakan laman webnya di suicidepreventionlifeline.org/chat . • Dapatkan bantuan daripada penyedia penjagaan utama anda. • Hubungi rakan karib atau orang tersayang. • Hubungi menteri, pemimpin rohani atau orang lain dalam komuniti iman anda. Pemikiran bunuh diri tidak menjadi lebih baik dengan sendirinya - jadi dapatkan pertolongan.

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan risiko anda menghidap penyakit mental, termasuk:

• A sejarah penyakit mental dalam saudara darah, seperti ibu bapa atau adik-beradik • Tekanan situasi kehidupan, seperti masalah kewangan, yang tersayang kematian seseorang atau perceraian • berterusan (kronik) keadaan perubatan seperti diabetes • Kerosakan otak sebagai akibat kecederaan serius (kecederaan otak traumatik), seperti pukulan keras ke kepala • Pengalaman traumatik, seperti pertempuran ketenteraan atau serangan • Penggunaan alkohol atau ubat-ubatan rekreasi • Sejarah penyalahgunaan atau pengabaian kanak-kanak • Beberapa rakan atau beberapa orang hubungan sihat • Penyakit mental sebelumnya

Komplikasi

Penyakit mental adalah penyebab utama kecacatan. Penyakit mental yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah kesihatan emosi, tingkah laku dan fizikal yang teruk. Komplikasi yang kadang kala dikaitkan dengan penyakit mental termasuk:

• Kebahagiaan dan penurunan kenikmatan hidup • Konflik keluarga • Kesukaran hubungan • Pengasingan sosial • Masalah dengan tembakau, alkohol dan ubat lain • Kehilangan kerja atau sekolah, atau masalah lain yang berkaitan dengan pekerjaan atau sekolah • Masalah undang-undang dan kewangan • Kemiskinan dan kehilangan tempat tinggal • Diri -bahaya dan bahaya kepada orang lain, termasuk bunuh diri atau pembunuhan • Sistem kekebalan tubuh yang lemah, jadi badan anda sukar menahan jangkitan • Penyakit jantung dan keadaan perubatan lain

Soalan Lazim :pencil2:

1- Apakah 5 tanda penyakit mental?

 1. Kesedihan atau kerengsaan yang berpanjangan
 2. Suasana yang sangat tinggi dan rendah.
 3. Ketakutan, kebimbangan, atau kegelisahan yang berlebihan.
 4. Pengunduran sosial .
 5. Perubahan dramatik dalam tabiat makan atau tidur.

2- Apakah 7 jenis kesihatan mental?

 1. Gangguan Kecemasan & Panik.
 2. Gangguan bipolar.
 3. Kemurungan.
 4. Gangguan Makan.
 5. Skizofrenia.
 6. Penyalahgunaan & Ketagihan Bahan.
 7. Berita & Ciri.

3- Apa yang mencetuskan penyakit mental?

Penyakit mental itu sendiri berlaku akibat interaksi pelbagai gen dan faktor lain - seperti tekanan, penyalahgunaan, atau kejadian traumatik - yang boleh mempengaruhi, atau mencetuskan, penyakit pada seseorang yang mempunyai kerentanan yang diwarisi terhadapnya.

4- Bagaimana perasaan orang yang sakit mental?

Sekiranya anda tinggal bersama seseorang dengan penyakit mental, anda mungkin mengalami emosi yang berbeza, termasuk kegelisahan, kemarahan, rasa malu dan kesedihan. Anda juga mungkin tidak berdaya dalam hal keadaan. Semua orang bertindak balas secara berbeza.

5- Apakah penyakit mental yang paling sukar untuk hidup?

Mengapa Borderline Personality Disorder dianggap paling "Sulit" untuk dirawat. Gangguan keperibadian sempadan (BPD) didefinisikan oleh Institut Kesihatan Nasional (NIH) sebagai gangguan mental yang serius yang ditandai dengan pola ketidakstabilan berterusan dalam suasana hati, tingkah laku, citra diri, dan berfungsi.

6- Bolehkah penyakit mental disembuhkan?

Rawatan boleh melibatkan ubat-ubatan dan psikoterapi, bergantung pada penyakit dan keparahannya. Pada masa ini, kebanyakan penyakit mental tidak dapat disembuhkan, tetapi biasanya dapat diobati dengan berkesan untuk meminimumkan gejala dan membiarkan individu tersebut berfungsi di lingkungan kerja, sekolah, atau sosial.

7- Apakah gangguan saraf?

Istilah "gangguan saraf" kadang-kadang digunakan oleh orang untuk menggambarkan keadaan tertekan di mana mereka sementara tidak dapat berfungsi secara normal dalam kehidupan sehari-hari. Umumnya difahami terjadi ketika tuntutan hidup menjadi berlebihan secara fizikal dan emosi.

8- Bagaimana saya boleh menguji kesihatan mental saya?

Pemeriksaan dalam talian adalah salah satu kaedah tercepat dan termudah untuk menentukan sama ada anda mengalami gejala keadaan kesihatan mental. Keadaan kesihatan mental, seperti kemurungan atau kegelisahan, adalah nyata, biasa dan dapat dirawat. Dan pemulihan mungkin.

9- Bolehkah anda mewarisi kemurungan?

Kemurungan mungkin merupakan keadaan yang diwarisi. Anda mungkin mempunyai kemungkinan yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan kemurungan pada suatu ketika dalam hidup anda jika anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami kemurungan. Gen sebenar yang terlibat tidak diketahui. Dipercayai bahawa banyak gen boleh menjadi faktor penyebab kemurungan.

10- Berapa umur penyakit mental meningkat?

Lima puluh peratus penyakit mental bermula pada usia 14, dan tiga perempat bermula pada usia 24 tahun.

KESIMPULAN : Penyakit mental, juga disebut gangguan kesihatan mental, merujuk kepada pelbagai keadaan kesihatan mental - gangguan yang mempengaruhi mood, pemikiran dan tingkah laku anda.

artikel berkaitan

5 Ciri-ciri Yang Tidak Boleh Anda Lakukan Tanpa Dalam Perisian EMR Kesihatan Mental Bagaimana untuk menjadi kuat dari segi mental? Kesihatan mental

-Diluluskan oleh: Profil - Sarah_Taufiq - Cara Perbincangan

Penyakit mental adalah masalah serius di dunia masa kini. Orang sering menganggapnya ringan kerana tidak dianggap biasa hanya membayar seratus dolar kepada seseorang hanya kerana mendengar masalah anda; juga penyakit ini tidak dapat dilihat oleh lelaki yang memerhatikan anda, hanya pesakit yang menderita melalui trauma yang tidak terukur, sebab itulah orang sering menargetkan mangsa penyakit mental dengan mengatakan bahawa dia berbohong dan melarikan diri dari tanggungjawabnya. Ini menjadikan pesakit sangat tidak selesa dan itulah sebabnya dia memutuskan untuk tidak berkongsi masalahnya dengan sesiapa pun. Kesunyian ini menambahkan lagi gangguan psikologinya dan membuatnya merasa tidak sedarkan diri ketika seseorang berada di sekelilingnya, walaupun dengan ahli keluarganya.

Seseorang boleh sakit mental pada usia berapa pun, sama ada dia kanak-kanak atau lelaki dewasa. Kebanyakan orang pada masa kini terlalu tertekan kerana gaya hidup mereka yang tidak sihat dan beban kerja seharian yang berterusan. Ini sangat menyakitkan fikiran dan keperibadian mereka. Kerana kemurungan, orang sangat letih, mereka tidak bekerja dengan serius bukan kerana tidak melakukannya tetapi mereka terganggu secara dalaman dan kenyataan bahawa mereka tidak dapat memberitahu siapa pun membuat mereka lebih sedih. Sekiranya seseorang mengenali pesakit dengan sangat dekat maka dia dapat segera melihat perubahan tingkah laku pesakit.

Apa yang menyebabkan masalah kesihatan mental?

Ini adalah soalan yang sangat baik untuk ditanyakan, anda mungkin menyedari bahawa konsep kesihatan mental hanya muncul dalam beberapa dekad yang lalu, itu tidak bermaksud bahawa orang-orang dari masa lalu kebal terhadap penyakit ini, tetapi mereka mempunyai kecenderungan dan waktu untuk melihat selepas mereka. Pada pendapat saya, lelaki dan wanita moden tidak mempunyai masa untuk diri mereka sendiri, yang mereka lakukan hanyalah bekerja, makan, tidur, dan berulang. Mereka tidak mempunyai masa untuk menghargai alam semula jadi atau menghargai persekitaran mereka. Mereka tidak mempunyai masa untuk meluangkan masa bersama keluarga, mereka tidak melakukan sesuatu yang produktif pada masa lapang dan juga tidak pergi bersiar-siar. Pada pendapat saya, kemalasan untuk menjaga anda adalah sebab di sebalik peningkatan tekanan jiwa dan penyakit. Tubuh manusia bukanlah mesin yang berfungsi, ia tidak dirancang untuk hanya bekerja sepanjang hari dan tidur pada waktu malam untuk mengisi semula diri anda, ia pasti bergerak.

Media Sosial sebab penyakit mental!

Pada pendapat saya media sosial telah meningkatkan risiko anda mendapat penyakit mental. Sekiranya anda hanya menelusuri media sosial di waktu lapang maka ada kemungkinan besar anda akan menemui siaran seseorang yang berkongsi kejayaan mereka di media sosial, ini akan membuat anda tertekan dan anda akan merasa seperti anda tidak bernasib baik dan bahawa Tuhan mempunyai anda berbakat kurang berbanding mereka dan kemudian anda mula membandingkan diri anda dengan mereka walaupun anda tahu bahawa tidak ada perbandingan antara anda berdua. Dalam hal ini, Islam, Tuhan dengan jelas memberi kita keputusan bahawa setiap kali anda merasa bahawa anda tertekan hanya kerana anda bergegas mencari sesuatu dan anda tidak mendapatkannya, dan kemudian mula menghitung keberkatan anda. Dengan cara ini anda akan kurang bersyukur kepada Tuhan.

Wang tidak membeli kebahagiaan!

Orang-orang pada masa ini berpendapat bahawa kebahagiaan secara langsung berkaitan dengan kekayaan yang bermaksud jika seseorang adalah jutawan maka dia pasti akan bahagia. Ini sangat tidak benar. Penyakit mental adalah keadaan fikiran, ia tidak bergantung pada seberapa kaya anda atau bagaimana status kewangan anda. Ia hanya datang dengan masa. Penyakit mental datang apabila tiba-tiba anda mula merasa kesepian di sekeliling anda atau rutin harian anda menjadi sangat membosankan. Anda mula mempunyai fikiran negatif dalam fikiran anda ketika ia kosong atau ketika anda tidak melakukan apa-apa. Itulah sebabnya cara terbaik untuk mengatasi penyakit mental adalah dengan menjaga kesibukan dalam perkara yang anda suka.

Negara maju dan keprihatinan mereka terhadap masalah mental!

Sekiranya anda mengatakan bahawa alasan penyakit jiwa adalah wang dan negara maju senang hanya kerana mereka mempunyai produk domestik kasar yang lebih tinggi, maka anda salah kerana Jepun, walaupun merupakan salah satu negara terkaya mempunyai kadar bunuh diri tertinggi dan bahkan mempunyai hutan di mana orang hanya pergi untuk membunuh diri. Bahkan Britain Raya kini mempunyai menteri kesepian kerana menurut tinjauan baru-baru ini majoriti penduduk mereka menderita kesepian dan kemurungan. Rumah tua juga menyumbang ke arah itu kerana orang sering meninggalkan ibu bapa dan datuk nenek mereka. Orang-orang tua yang ditinggalkan merasa sangat tertekan dan kesepian. Mereka merasakan perubahan persekitaran secara tiba-tiba dan sukar menyesuaikan diri di kediaman baru mereka. Nasib baik di negara-negara Asia Selatan, tidak ada konsep rumah tua kerana itulah nisbah penyakit mental di negara-negara ini sangat rendah.

Ringkasan

Sampai sekarang kita tahu bahawa penyakit mental tidak berkaitan dengan kesihatan atau status kewangan seseorang tetapi itu hanya kerana orang sudah mulai merasa sangat kesepian atau mereka bosan dengan rutin harian mereka. Di negara maju, nisbah penyakit jiwa sangat tinggi kerana orang meninggalkan orang tua mereka di sana dan tidak pernah bertemu lagi, ini sangat menyedihkan sebagai sebuah masyarakat dan ini benar-benar merosakkan struktur sosial masyarakat. Media sosial juga merupakan sebab penyakit jiwa kerana orang cemburu dengan melihat orang lain berkongsi kejayaan mereka di platform.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya sokongan tidak membantu?

Sekiranya sokongan daripada keluarga dan rakan anda tidak berfungsi, sudah tiba masanya anda berjumpa doktor atau psikiatri. Ini pasti akan melegakan anda.

Bagaimana saya tahu jika saya tidak stabil secara mental?

Untuk mengetahui sama ada anda terganggu secara mental atau tidak, amati bahawa jika anda mempunyai kemahuan untuk melakukan pekerjaan yang sama seperti yang anda lakukan beberapa hari sebelumnya atau adakah rutin diet anda baik. Sekiranya anda melihat bahawa rutin tidur anda tidak sama lagi maka anda mengalami kemurungan.