Micropigmentation adalah prosedur kosmetik yang digunakan untuk memperbaiki atau menggantikan pewarnaan yang hilang pada kulit anda . Ia juga dikenali sebagai solek kekal, kosmetik kekal, atau tatu kosmetik, yang merupakan prosedur kosmetik yang digunakan untuk memperbaiki atau menggantikan pewarnaan yang hilang pada kulit anda. Mikropigmentasi paling sering digunakan pada wajah anda untuk meningkatkan kening, bulu mata, kelopak mata (seperti eyeliner), dan bibir. Ini juga digunakan untuk menyamarkan atau memperbaiki bekas luka, bahkan mewarnai kulit dan mengembalikan warna ke kawasan kulit yang telah kehilangan warna.

Mikropigmentasi boleh digunakan untuk perkara berikut:

 • Meminimumkan penampilan parut
 • Untuk mengganti rambut sekiranya rambut menipis atau botak
 • Untuk meningkatkan penampilan alis, ganti kehilangan alis kerana penuaan atau keadaan perubatan
 • Untuk menyamarkan depigmentasi (kekurangan warna) kulit kerana vitiligo
 • Untuk mencipta semula areola (kawasan berpigmen di sekitar puting susu) selepas pembedahan payudara
 • Sebagai alat solek separa kekal (eyeliner, warna bibir , asas separa kekal)

Siapa calon yang baik untuk pigmentasi mikro?

Sesiapa sahaja lelaki atau wanita boleh mendapat pigmentasi mikro. Sekiranya anda seorang yang ingin kelihatan terbaik sambil mengelakkan cabaran fizikal untuk menggunakan solek , pigmentasi mikro mungkin sangat sesuai untuk anda.

Beberapa keadaan perubatan yang menjadikan penggunaan atau penggunaan solek mencabar termasuk:

 • Keadaan yang mengakibatkan tangan tidak stabil, seperti arthritis yang teruk, sklerosis berganda atau penyakit Parkinson.
 • Keadaan yang mengakibatkan penglihatan yang buruk, seperti katarak atau degenerasi makula.

Prosedur mikropigmentasi juga dipertimbangkan untuk alasan peribadi semata-mata, seperti:

 • Anda tidak suka memakai solek setiap hari.
 • Anda ingin mempunyai alis atau bulu mata yang lebih cantik atau jelas.
 • Anda mahukan bibir berwarna yang lebih jelas atau lebih kaya.
 • Anda mempunyai bekas luka yang ingin diperbaiki dengan pigmen tatu.

Catatan khas untuk orang muda: Sekiranya anda seorang muda, anda benar-benar perlu berfikir dengan teliti jika anda mahukan prosedur mikropigmentasi. Apa yang "panas" dalam fesyen kecantikan hari ini, mungkin bukan trend hari esok dan anda tidak mahu terjebak dengan penampilan yang tidak diingini. Juga, ciri wajah berubah seiring bertambahnya usia.

Bagaimana mikropigmentasi dilakukan?

 • Sebilangan besar prosedur hanya memerlukan anestetik topikal untuk mematikan kulit dan membuat anda selesa semasa prosedur.
 • Biasanya, pigmentasi mikro boleh dilakukan di persekitaran pejabat. Prosedur ini dilakukan dengan instrumen seperti pen atau pistol tatu standard.
 • Jarum akan menembus beberapa milimeter ke lapisan tengah kulit anda (dermis) dan pigmen besi oksida disuntik. Pakar kosmetik atau pakar bedah plastik anda akan memakai sarung tangan perubatan semasa melakukan prosedur.
 • Sebilangan besar prosedur mengambil masa dari 30 minit hingga beberapa jam untuk dilakukan (dari persiapan hingga akhir prosedur; masa bergantung pada kerumitan prosedur).
 • Selepas prosedur, pakar anda akan memberi anda antiseptik untuk menjaga kebersihan kawasan yang dirawat. Selain itu, anda mungkin diberi salap untuk menjaga kawasan itu lembut dan mendorong penyembuhan. Kadang-kadang pembalut boleh digunakan untuk melindungi kawasan ini selama beberapa jam setelah prosedur.

Kawasan Tubuh manakah yang dapat dilakukan pigmentasi mikro?

Mereka adalah elemen estetik yang menentukan ekspresi dan keseimbangan wajah.

Pigmentasi mikro adalah penyelesaian yang baik bagi mereka yang perlu membuat kening untuk memperbaiki asimetri, ketidaksempurnaan, atau alopecia. Anda juga boleh menggunakan "lifting effect" membentuk semula "struktur optik" kelopak mata melalui reka bentuk semula bentuk alis .

Teknik ini dilakukan dengan nada semula jadi selaras dengan warna rambut, mata dan jenis kulit.

Mikropigmentasi alis:menyusun semula alis • penebalan alis melengkung • rima total / rim orbital separa • Asimetri tatu alis pembetulan • Efek tiga dimensi 3D pigmen mikro alis • Kaedah semula jadi moden, kaedah semula jadi yang lembut, warna halus untuk pigmentasi mikro pada alis memberi kesan kepada rambut lebih semula jadi

Pelindung mata

Tujuannya adalah untuk mencipta kesan optik semula jadi untuk meningkatkan jumlah bulu mata anda dan mengangkat mata .

Anda juga boleh membuat kesan khas bicolor, tricolor, titik cahaya, dan kesan pearlescent.

Mata solek kekal: • Atas / infra lebih rendah eyeliner • berstruktur eyeliner grafik bersama-sama dengan jenis pembetulan yang anda boleh melakukan.

Bibir

Mata adalah bahagian wajah yang paling sensual dan menonjolkan objektif pigmentasi mikro.

Melalui teknik ini, dapat meningkatkan kesan estetik dari segi isipadu dan definisi. Di samping itu, anda boleh membetulkan ketidaksempurnaan seperti kedutan, asimetri, dan depigmentasi.

Hasilnya adalah kesan semula jadi yang sesuai dengan geometri dan warna subjek yang dirawat.

Rias bibir kekal: • kontur bibir dengan bayangan • kontur kecerunan pembetulan asimetri bibir • Bayangan bibir dengan kesan semula jadi tanpa kontur yang pasti

Mikropigmentasi Rambut

Pigmentasi rambut ke rambut adalah penyelesaian selamat dan kekal yang menjaga kebotakan anda.

Pigmentasi kulit kepala adalah yang terbaik untuk mengatasi keguguran rambut dan ketidaksempurnaan yang teruk seperti parut.

• Kesan bercukur pigmentasi rambut • Kesan kepadatan pigmentasi rambut • Parut pigmentasi rambut

Apakah rawatan susulan selepas prosedur pigmentasi mikro?

Sebilangan pesakit mungkin memerlukan lebih daripada satu rawatan untuk mencapai hasil yang diinginkan. Pastikan anda memahami dengan tepat berapa banyak rawatan yang anda perlukan untuk prosedur yang anda mahukan. Apabila pigmen semakin pudar selama bertahun-tahun, anda juga mungkin perlu menjalani rawatan tambahan untuk menjaga penampilan.

Apakah risiko pigmentasi mikro? Adakah ia selamat?

Terdapat beberapa risiko atau komplikasi terhadap pigmentasi mikro. Ini termasuk:

 • Jangkitan: Apabila terdapat jarum yang terlibat, selalu ada kemungkinan jangkitan jika jarum disterilkan tidak digunakan atau jika dakwatnya tercemar. Jangkitan kerana kebimbangan ini biasanya tidak mungkin berlaku sekiranya prosedur itu dilakukan di pejabat doktor kosmetik terlatih (berbanding dengan tatu tatu yang tidak terkawal). Jarum yang tidak steril dapat menyebarkan penyakit seperti hepatitis , HIV dan jangkitan staph.
 • Reaksi alergi: Anda boleh alah kepada warna tinta tatu (pigmen yang digunakan) atau jenis tinta tatu. (Sebelum profesional kesihatan anda melakukan prosedur anda, mereka harus melakukan ujian calar di belakang telinga atau jari anda untuk melihat anda akan mendapat reaksi.)
 • Komplikasi mata: Prosedur mikropigmentasi di sekitar mata boleh mengakibatkan hilangnya bulu mata , kecederaan pada kelopak mata yang teruk, kerak, dan ectropion (kelopak mata berpaling dari bola mata).
 • Nodul dan tisu parut: Tubuh anda boleh bertindak balas terhadap tinta tatu sebagai "bahan asing" dan boleh membentuk nodul (disebut granuloma) di sekitar zarah pigmen. Keloid adalah parut yang boleh terbentuk ketika kulit anda cedera atau trauma. Keloid cenderung lebih besar daripada kawasan kulit yang cedera.
 • Komplikasi MRI: Terdapat beberapa laporan pigmen tinta tatu mengganggu kualiti imbasan MRI (pencitraan resonans magnetik). Terdapat juga beberapa kes pembengkakan atau pembakaran di kawasan tatu wajah pesakit yang telah menjalani pencitraan MRI di kepala mereka.

Reaksi biasa yang diharapkan berikutan pigmentasi mikro termasuk sedikit pendarahan , pembengkakan, dan beberapa kerak.

Apa yang perlu saya lakukan di rumah selepas prosedur pigmentasi mikro?

Anda akan pulang pada hari yang sama dengan prosedur anda. Anda biasanya boleh kembali bekerja atau melakukan aktiviti lain sejurus selepas prosedur anda.

Jangkakan bengkak dan kemerahan di kawasan yang dirawat. Pakar kosmetik atau pakar bedah plastik anda akan memberi petunjuk kepada anda tentang seberapa kerap anda perlu menggosok kawasan tersebut dan jenis salap yang boleh anda gunakan di kawasan ini.

Anda akan diberi arahan khusus untuk mengikuti prosedur yang telah anda lakukan. Ikuti semua arahan yang diberikan kepada anda. Jangan ragu untuk menghubungi pakar kosmetik anda sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau masalah.

Perbezaan antara micro blading dan micropigmentation?

Walaupun pemisahan mikro biasanya dilakukan dengan pisau manual, pigmentasi mikro dilakukan menggunakan alat tatu elektrik. Ini kerana lebih banyak daya diperlukan untuk menembusi kulit di kulit kepala anda, yang lebih tebal daripada kulit di bawah kening anda. Mikropigmentasi digunakan pada kulit kepala, sementara mikro blade adalah untuk alis. Teknik pengikisan mikro menembusi kulit pada kedalaman 0.08mm hingga 0.15mm.

Mengapa pigmentasi mikro alis lebih maju daripada pemisahan mikro manual?

Jarum ultra tipis memberikan aplikasi pigmen yang lebih halus ke dalam kulit. Jarum menembusi kulit dengan lancar sementara dan tidak mencederakan kulit . Sangat sesuai untuk kulit sensitif dan nipis.

Untuk jenis kulit berminyak dengan warna pigmen mikro yang lebih baik dari sesi pertama.

Pigmen mikro bebas karbon yang memberikan hasil terbaik dan tidak memberikan warna kelabu dan lucu.

Pewarnaan rambut yang nipis memberikan penampilan semula jadi dan alis yang sempurna walaupun tidak terdapat dalam teknik lain.

Proses Mikropigmentasi Kening Digital

Langkah 1 - Penilaian & Analisis Alis Dan Muka, gambar alis anda akan diambil untuk dianalisis sebelum memulakan rawatan pembentukan alis. Diikuti dengan penjelasan mengenai bentuk alis mana yang harus dilukis untuk meningkatkan bentuk dan ciri wajah anda.

Langkah 2 - Aplikasi Topikal Numb Cream Sebelum rawatan pigmentasi mikro alis separa kekal, kami akan menggunakan krim kebas pada kening anda untuk menjadikan penggunaan sulaman alis ringan dan selesa.

Langkah 3 - Membentuk dan Melukis Alis Bentuk alis ditentukan mengikut [struktur muka] ( https: // struktur wajah ), bentuk mata, jarak antara mata, dan nisbah keemasan. Sementara warna dipilih sesuai dengan rambut alis semula jadi yang ada atau warna rambut semula jadi jika tidak ada bulu alis semula jadi.

Langkah 4 - Aplikasi Mikropigmentasi Kening Menggunakan mesin digital Eropah terkini untuk menarik rambut di lapisan atas kulit .

Langkah 5 - Memeriksa Simetri Mikropigmentasi Alis Memeriksa simetri kedua-dua kening sebelum selesai melukis garis rambut dan membuat sentuhan yang diperlukan untuk mendapatkan alis simetri yang sempurna.

Langkah 6 - Petunjuk Penjagaan Selepas Menyediakan produk penjagaan selepas selesai aplikasi Mikropigmentasi Kening dan menjelaskan kepada pelanggan langkah-langkah penyembuhan dan arahan penjagaan selepas itu.

Berapa lama keputusan mikropigmentasi berlangsung?

Dalam tatu kekal, bahan karbon dalam warna menyebabkan pigmen teroksidasi dari masa ke masa dan warnanya mungkin kelihatan berbeza. Dalam alat solek separa kekal, terdapat besi oksida, yang tidak menyebabkan perubahan warna tetapi menyebabkan pigmen pudar dari masa ke masa. Mikropigmentasi biasanya berlangsung sekitar 3 tahun, yang jauh lebih lama daripada micro blading .

Mikropigmentasi kulit kepala

Bagaimana Scopp Micropigmentation berfungsi, dan siapa yang boleh mendapat manfaatnya?

Matlamat SMP bukanlah untuk membuat rambut seperti garis seperti yang anda lakukan ketika kening pisau mikro, tetapi sebaliknya untuk menggunakan titik berlapis kecil dengan warna hitam yang berbeza untuk meniru rupa bayangan di kulit kepala anda. Gaya ini, disebut sebagai pointillism, dilakukan untuk menciptakan kedalaman dan definisi yang kelihatan semula jadi.

Seorang pengamal mahir akan berusaha memastikan titik-titik itu kelihatan seperti folikel rambut semula jadi dan menyatu dengan warna kulit anda dengan lancar.

Proses ini mungkin berguna bagi orang yang mengalami semua jenis keguguran rambut. Ini termasuk orang dengan:

 • barah
 • alopecia
 • rambut menipis
 • kebotakan lelaki dan wanita

Adakah pigmentasi mikro kulit kepala sakit? Apa prosesnya?

Jawapan ringkasnya, bergantung.

Sebelum prosedur, pengamal SMP anda akan menggunakan agen kebas topikal pada kulit kepala anda. Yang mengatakan, adalah baik untuk diingat bahawa mungkin masih ada ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, berapa banyak ketidakselesaan bergantung kepada toleransi kesakitan anda.

Berikut adalah beberapa panduan umum:

 • Mandi sebelum setiap rawatan. Anda tidak akan dapat mencuci atau membasahi kulit kepala (ini termasuk berkeringat secara berlebihan) selama empat hari selepas setiap temu janji.
 • Setiap rawatan biasanya berlangsung antara empat dan lima jam.
 • Berapa banyak rawatan yang anda perlukan bergantung pada jumlah kulit kepala yang mendapat SMP. Walaupun hanya untuk kawasan kecil seperti puncak janda, Cohen mengatakan tiga hingga empat rawatan masih diperlukan untuk pengekalan jangka panjang kerana SMP adalah proses pelapisan warna.
 • Rawatan akan dijadualkan beberapa minggu lagi.

Selepas rawatan terakhir anda, penting untuk:

 • Elakkan berenang, sauna, dan bilik wap selama 28 hari selepas rawatan terakhir anda.
 • Jauhkan dari cahaya matahari selama 28 hari selepas rawatan. Selepas itu, gunakan pelindung matahari SPF 30-50.
 • Elakkan senaman berat selama lima hari selepas rawatan terakhir anda.
 • Mulakan dengan kerap melembapkan kawasan yang dirawat selepas hari keempat rawatan terakhir anda (ini juga berlaku di antara rawatan).

Berapa harganya, dan berapa lama ia bertahan?

Harga SMP berbeza-beza bergantung pada berapa banyak kulit kepala anda yang perlu dilindungi. Cohen mengatakan setiap rawatan biasanya antara $ 400 hingga $ 1,000.

Mikropigmentasi dianggap separa kekal. Walaupun kesannya boleh bertahan hingga lapan tahun, kawasan yang dirawat akan pudar dari masa ke masa kerana semua kulit secara semula jadi terkelupas .

Walaupun warnanya akan mereda, ia hanya akan berubah jika pigmen yang salah digunakan.

Kononnya, jika anda mempunyai kulit yang sangat kering , pudar cenderung terjadi lebih cepat. Oleh kerana kulit cenderung mengelupas dengan kulit kering, ini secara tidak sengaja dapat mengelupas pigmen pada kadar yang lebih cepat.

Adakah terdapat risiko yang terlibat dalam proses ini?

Seperti kebanyakan prosedur perubatan, terdapat risiko yang berkaitan dengan SMP.

Walaupun pigmentasi mikro secara teknikal tidak dianggap tatu - tinta tatu masuk jauh ke dalam kulit dan disuntik dengan jarum yang lebih tebal - perkhidmatan seperti SMP dan alat solek kekal lain. Ini termasuk alahan terhadap komponen tertentu dalam pigmen dan jangkitan yang berkaitan dengan tinta tatu.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting untuk diperhatikan adalah bahawa tidak diperlukan latihan formal untuk menjadi artis SMP (yang sama berlaku untuk micro blade ). Oleh sebab itulah, sangat mustahak anda melakukan ketekunan sewajarnya ketika mencari pengamal yang boleh dipercayai.

Apa yang mempengaruhi kos pigmentasi mikro kulit kepala?

Mari kembangkan sedikit mengenai faktor-faktor yang telah kami sebutkan dalam jadual pertama. Pigmentasi mikro kulit kepala adalah rawatan yang sangat individual. Di antara calon, akan terdapat perbezaan yang signifikan dalam pembahagian rambut, kepadatan, penampilan keseluruhan, dan kesihatan. Perbezaan ini sebenarnya dinilai dalam sistem klasifikasi standard untuk penyedia yang disebut Skala Norwood.

Pigmentasi mikro kulit kepala dapat merawat tompok botak kecil atau dapat mengisi bahagian kulit kepala yang besar. Selain itu, beberapa calon mungkin mengalami pigmentasi mikro kulit kepala sebagai sebahagian daripada prosedur pemulihan rambut pembedahan untuk menambah hasil.

Kos pigmentasi mikro kulit kepala akan berbeza-beza berdasarkan siapa yang melakukannya (penyedia khusus biasanya akan mengenakan lebih banyak masa untuk mereka), di mana anda mempunyai prosedur (pantai biasanya lebih mahal , berapa banyak rawatan yang diperlukan oleh kawasan kulit kepala anda (kulit kepala mikropigmentasi memerlukan beberapa sesi), dan keteraturan penyelenggaraan.

FAKTOR-FAKTOR YANG DIPERTIMBANGKAN DALAM JUMLAH KOS MIKROPIGMENTASI SKALP

FAKTOR KOS PENJELASAN
Intensiti Keprihatinan Luas kawasan yang akan dirawat
Penyedia Latihan, pengalaman, kepakaran
Bayaran Rundingan Mungkin atau mungkin tidak digunakan untuk kos prosedur
Penyelenggaraan Keteraturan penyelenggaraan penyelenggaraan

Berapakah kos pigmentasi mikro kulit kepala?

Untuk membantu memberi anda idea mengenai rawatan yang mungkin dikenakan untuk anda berdasarkan kebimbangan anda, kami telah memberikan beberapa data untuk masalah rawatan biasa dengan anggaran julat kos. Sekali lagi, akan ada variasi yang ketara dan ini adalah anggaran yang sangat umum, tetapi ini dapat memberi anda gambaran tentang jenis pekerjaan yang akan lebih mahal . Rata-rata ini adalah untuk keseluruhan rawatan pigmentasi mikro kulit kepala yang merangkumi satu hingga tiga sesi.

KOS RAWATAN SCALP MICRO PIGMENTASI MENGIKUT KAWASAN ATAU JENIS

KAWASAN KOS
Botak Ringan $ 3,900 hingga $ 4,300
Botak teruk $ 4,500 hingga $ 5,000
Garis rambut $ 2,500 hingga $ 3,000
Penutup Parut $ 1,900 hingga $ 2,500
Menambah Ketumpatan $ 2,500 hingga $ 3,500
Sentuh Ke Atas $ 350 hingga $ 1,000

Berapa kos pigmentasi mikro kulit kepala di seluruh dunia?

Bagi mereka yang mempertimbangkan untuk melakukan pigmentasi mikro kulit kepala di luar negara, jadual di bawah membandingkan kos prosedur purata di beberapa negara. Sebagai peringatan yang mesra, anda perlu mempertimbangkan perbelanjaan perjalanan, mempertimbangkan masa pemulihan, dan meneliti reputasi penyedia dan kemudahan. Jadual di bawah menunjukkan purata kos satu atau berbilang sesi untuk pigmentasi mikro kulit kepala yang ditukar kepada dolar AS.

KOS PIGMENTASI MICRO SKALP Rata-rata MENGIKUT NEGARA DALAM USD

NEGARA KOS PURATA
Kanada $ 2,000 hingga $ 5,000
Mexico $ 1,000 hingga $ 4,000
Colombia $ 750 hingga $ 3,500
Inggeris $ 1,000 hingga $ 5,000
Australia $ 1,000 hingga $ 5,000
Jepun $ 1,000 hingga $ 4,000
Emiriah Arab Bersatu $ 500 hingga $ 3,000

Pigmentasi mikro bibir

Pigmentasi mikro bibir adalah teknik inovatif solekan bibir secara kekal, yang membolehkan anda meningkatkan keindahan semula jadi bibir anda dengan cara yang paling semula jadi dan kemas, serta memperhebatkan warna bibir anda, memberikan kelantangan yang menggoda tanpa menggunakan pembedahan kosmetik (gel, pengisi, dll.) dan betulkan bentuknya.

Dengan tatu pelapik bibir kami, mudah dan tidak menyakitkan untuk membuat bibir, walaupun yang paling halus dan kecil, lebih glamor dan menggoda secara semula jadi.

Pakar pigmentasi mikro bibir melakukan prosedur yang cepat dan tidak menyakitkan menggunakan alat solek kekal khas, dengan bantuan pigmen itu dimasukkan setelah anda bersetuju mengenai bentuk dan ketepuan bibir (mengikut lakaran yang dilakukan dengan kosmetik pensil), serta teknik.

Adakah Dakwat Tatu Tradisional Digunakan?

Sama sekali tidak. Memang benar bahawa bertahun-tahun yang lalu ini berlaku dan inilah salah satu sebab mengapa alat solek kekal kelihatan tidak wajar. Pada masa kini, pigmen moden jauh lebih tebal daripada tinta tatu tradisional. Oleh itu, ia memberikan kemasan semula jadi yang lebih lembut .

 • Anda masih boleh Memakai Gincu

Jangan bimbang bahawa anda akan tinggal dengan satu warna bibir yang mungkin selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Anda masih boleh memakai gincu, gloss atau balm pilihan anda apabila bibir anda sembuh sepenuhnya. Tatu bibir anda adalah pangkalan yang indah di mana anda boleh membuat penampilan bibir yang anda mahukan!

Tatu bibir penuh mengagumkan keyakinan anda sambil meningkatkan keseluruhan penampilan anda dengan ketara.

Selepas tatu bibir

 • Ingatlah bahawa seperti prosedur kosmetik, ini adalah proses. Jangan mengharapkan hasil segera dan harap bersabar. Beberapa minggu lagi sebelum anda dapat menghargai hasil akhir sepenuhnya.

 • Anda mungkin mengalami pembengkakan dan kemerahan kecil selepas prosedur. Anda juga akan mengalami kelembapan dan pengelupasan kulit (parut) pada minggu pertama. Warnanya akan kelihatan lebih gelap dan bentuknya mungkin tajam .

 • Selepas kira-kira seminggu, warna dan tepi akan menjadi lembut. Semasa penyembuhan kawasan yang dirawat akan mengelupas dengan lembut dan anda akan kehilangan sedikit warna (20% -50%). Ini adalah proses biasa.

 • Biasanya, proses pengelupasan (mengelupas) berlaku sekitar 4-5 hari dan akan selesai sekitar 7-10 hari. Pada ketika itu, perbezaan antara warna intens awal dan warna yang lebih ringan mungkin sedemikian rupa sehingga anda mungkin kecewa. Jangan risau. Adalah normal anda akan menerima permohonan pigmen kedua dalam beberapa minggu. Pada masa itu bentuk dan warna akan disesuaikan dengan keinginan anda.

 • Hasil akhir rawatan pertama akan dapat dilihat selepas 3-4 minggu apabila pigmen akan stabil pada kulit .

Soalan Lazim :pencil2:

1- Apakah perbezaan antara Pisau mikro dan pigmentasi mikro?

Microblading biasanya dilakukan menggunakan pisau manual sementara pigmentasi mikro dilakukan menggunakan alat tatu untuk menyampaikan pigmen ke lapisan kulit yang lebih dalam. Mikropigmentasi mempunyai pilihan warna semula jadi

2- Adakah pigmentasi mikro menumbuhkan rambut?

Tidak, rawatan pigmentasi mikro kulit kepala tidak akan menumbuhkan rambut anda ke belakang. Walau bagaimanapun, rawatan SMP akan memberi anda penampilan rambut pendek atau potongan rambut yang ketat. Kami mengesyorkan agar rambut anda lebih pendek untuk menghasilkan hasil yang paling semula jadi.

3- Adakah saya akan menyesal pigmentasi mikro kulit kepala?

Anda tidak akan menyesal. Tetapi sekiranya ia tidak dilakukan dengan baik, anda akan melakukannya.

4- Bolehkah pigmentasi mikro dikeluarkan?

Rawatan pigmentasi mikro kulit kepala, diterapkan dengan tepat ke kedalaman yang tepat dan menggunakan pigmen yang sesuai, dapat dihilangkan hampir sepenuhnya hanya dalam satu sesi laser. Sesi kedua biasanya diperlukan untuk menyelesaikan proses sepenuhnya, terutama jika luasnya luas. Penyingkiran laser tidak boleh dipandang ringan.

5- Adakah anda perlu mencukur kepala anda untuk pigmentasi mikro kulit kepala?

Anda mungkin tidak perlu mencukur kepala sepenuhnya jika anda hanya mempunyai kawasan tertentu yang menipis di atas. Pigmentasi mikro kulit kepala dapat digunakan untuk menyembunyikan kawasan penipisan dan membuat rambut kelihatan lebih tebal. Dalam kes ini, anda tidak perlu mencukur kepala anda.

6- Adakah pigmentasi mikro kelihatan semula jadi?

Pigmentasi mikro kulit kepala dapat kelihatan sangat nyata apabila dilakukan dengan betul. Sebilangan besar pelanggan memberitahu kami bahawa rakan sekerja atau ahli keluarga mereka mengatakan bahawa mereka kelihatan lebih muda atau bertanya apakah mereka mendapat potongan rambut baru tetapi mereka tidak akan dapat menentukan perubahan yang tepat.

7- Adakah SMP kelihatan palsu?

Jadi adakah pigmentasi mikro kulit kepala kelihatan palsu? Tidak, tidak - walaupun sedikit. Walau bagaimanapun, ada peringatan jika anda ingin mencapai garis rambut yang tidak dapat dibezakan dengan yang sebenarnya. Apabila semua sudah selesai, rawatan pigmentasi mikro kulit kepala sama baiknya dengan juruteknik yang menguruskannya.

8- Adakah Mikropigmentasi Kulit Kepala akan menyebabkan keguguran rambut?

Anda tidak akan mengalami keguguran rambut kerana pigmentasi mikro kulit kepala.

9- Bolehkah anda melakukan pemindahan rambut selepas pigmentasi mikro?

Setelah prosedur selesai, hasil rawatan Scalp Micropigmentation dapat bertahan hingga lima tahun. Pemindahan rambut secara mutlak boleh dilakukan selepas SMP tanpa risiko rambut semula jadi atau yang ditransplantasikan.

10- Adakah pigmentasi rambut selamat?

Berita baiknya ialah ya, pigmentasi mikro kulit kepala benar-benar selamat. Dan seperti tatu, pigmentasi mikro kulit kepala tidak akan menyebabkan bahaya . Namun, ada satu perbezaan penting yang dianggap SMP holistik, dan tatu, selalunya tidak begitu.

KESIMPULAN:

Mikropigmentasi, juga dikenali sebagai solek kekal, kosmetik kekal atau tatu kosmetik, adalah prosedur kosmetik yang digunakan untuk memperbaiki atau menggantikan pewarnaan yang hilang pada kulit anda.

artikel berkaitan

Berapa lamakah Microblading Last Microblading Sebelum dan Selepas Berapa Lama Lip Filler? Berapa lama masa yang diperlukan untuk kening tumbuh semula?