Tusukan Bibir Tengah menusuk bahagian tengah bibir bawah dan keluar melalui bahagian belakang bibir ke mulut yang dikenali sebagai tindik Ashley. Nama teknikal tindik bibir tengah adalah tindikan labret menegak terbalik.

Apakah tindik bibir?

Lipatan bibir adalah sejenis tindik badan yang melibatkan bibir atau kawasan di sekitar bibir. Piercing Industri melibatkan tindikan bibir rawan telinga adalah tindikan bibir dengan cara yang berbeza. Terdapat pelbagai cara di mana bibir boleh dicucuk. Berikut adalah jenis tindik bibir:

1) Mencucuk bibir Monroe

Jenis tindik bibir ini dilakukan di sebelah kanan bibir atas. Nama Monroe diberikan kerana tanda kecantikan di bibir mendiang Marilyn Monroe yang popular sebagai Stretch Mark Tattoos . Ia akan mengambil masa 6 minggu hingga 2 bulan untuk penyembuhan. Labret stud dipakai pada jenis tindik bibir ini.

2) Mencucuk bibir labret sisi

Ini adalah tusukan bibir atas atau bawah yang tidak berpusat. Sebilangan besar cincin manik tawanan atau kancing labret digunakan sebagai perhiasan. Ia akan mengambil masa 1 hingga 3 bulan untuk penyembuhan. Piercing sisi labret adalah jenis tindik yang paling biasa.

3) Mencucuk bibir Medusa

Penindasan ini dilakukan di bahagian atas bahagian tengah bibir atas. Jarum 16g atau lebih besar digunakan untuk menindik ini. Masa penyembuhannya adalah 6 hingga 12 minggu. Kancing labret atau cincin manik tawanan digunakan sebagai perhiasan untuk menusuk medusa.

4) Mencucuk bibir Ashley

Dalam lubang keluar jenis tindik ini dibuat di dalam mulut. Hanya pintu masuk yang dapat dilihat pada jenis menindik ini. Masa penyembuhannya adalah 8 hingga 10 minggu. Cincin manik tangkap atau barbel bengkok berukuran 14g atau 18g digunakan sebagai perhiasan.

5) Mencucuk bibir Labret

Pada tusukan tindik jenis ini dilakukan di bawah pusat bibir bawah dan di atas dagu. Gelung, cincin manik tawanan dan kancing labret digunakan sebagai perhiasan. Masa penyembuhan adalah 3-6 minggu.

6) Mencucuk bibir labret menegak

Dalam jenis tindik ini, tusukan dilakukan secara menegak dengan satu ujungnya keluar dari kawasan tindikan labret standard dan yang lain menembusi pusat bibir itu sendiri. Cincin manik yang tertawan atau barbel bengkok biasanya dipakai sebagai perhiasan. Mungkin diperlukan 8-10 minggu untuk sembuh.

Cincin menusuk labret

Labret ditusuk dengan barbel besar kerana cincin perlu sangat besar untuk mengurangkan bengkak , kerana lokasi bibir. Labret biasanya dicucuk dengan 16 gauge atau 14 gauge, tetapi boleh dilakukan dengan 18 gauge untuk beberapa orang.

Panjang labret bergantung pada anatomi dan itu adalah sesuatu yang akan ditentukan oleh penindas sebelum menindik. Panjang lebih lama berfungsi dengan baik kerana ia memberi ruang tambahan untuk menusuk. Selepas 1-2 minggu, bengkak akan mula berkurang dan mengecilkan perhiasan selepas 3-4 minggu.

Sejarah menindik bibir

Orang-orang Amerika Selatan, dan beberapa suku di Malawi memiliki praktik bibir meregang melalui tindikan dan memasukkan piring yang dikenal sebagai "pelele". Orang Mali menusuk bibir untuk melambangkan penciptaan dunia melalui semangat nenek moyang mereka.

Orang-orang Afrika Selatan menarik perhatian mereka dengan memasukkan piring di bibir atas mereka. Suami gadis itu memasukkan pinggan ini enam bulan sebelum berkahwin. Ini adalah upacara pertunangan dan semakin besar piring, semakin banyak mas kahwin. Orang-orang di Mexico tengah dan orang Maya di Mexico selatan melakukan tindik bibir sebagai amalan istiadat.

Lelaki yang ingin bergabung dengan tentera membuat bibir mereka dicucuk pada usia yang lembut. Hiasan kemudian diletakkan dan diregangkan ketika mereka membawa lebih banyak tahanan perang. Menusuk labret adalah untuk lelaki kasta yang lebih tinggi. Mereka memakai labuci emas dengan batu.

Terdapat sejarah spiritual dan mitologi di sebalik tindikan bibir. Ia masih diamalkan dalam masyarakat moden masa kini terutamanya untuk tujuan estetik.

Prosedur menindik bibir tengah

Sekiranya anda bersedia untuk mencucuk bibir tengah Ashley atau tengah daripada langkah pertama adalah berjumpa dengan piercer dan mencari kedai. Di beberapa tempat untuk Ashley batasan umur menindik adalah 16. Piercer akan memberi anda nasihat dan beberapa petunjuk untuk menindik bibir tengah.

Pensterilan peralatan dan lokasi menindik adalah langkah yang sangat penting. Piercer akan memilih lokasi yang tepat untuk menusuk dan menandakan dengan pen pembedahan. Piercer akan melewati jarum 14g melalui bahagian tengah bibir dan memasukkan perhiasan.

Dalam jenis tindik ini hanya bahagian depan perhiasan yang dapat dilihat kerana tusukan diletakkan di dalam mulut sehingga bahagian belakang perhiasan berada di dalam mulut yang tidak kelihatan.

Sakit menindik bibir tengah

Sekiranya anda menahan kesakitan Lip Flip daripada anda, anda akan mudah menahan sakit menindik bibir tengah atau menindik Ashley. Ini adalah salah satu tindikan yang paling menyakitkan kerana bibir mempunyai banyak ujung saraf sehingga semasa prosedur jarum bersentuhan dengan ujung saraf ini yang menyebabkan rasa sakit. Pada skala kesakitan tahap kesakitan adalah 4-5 daripada 10. Oleh itu, tindik bibir tengah adalah bagi mereka yang dapat menahan kesakitan. Painupiller ibuprofen sangat membantu dalam mengurangkan kesakitan.

Proses penyembuhan tusukan bibir tengah

Tusukan bibir tengah mengambil masa 2 hingga 3 bulan untuk penyembuhan atau masa penyembuhan mungkin berbeza dari orang ke orang. Apabila bengkak sudah turun daripada menindik mula sembuh. Elakkan menukar perhiasan sebelum menyembuhkan kerana ia akan memanjangkan masa penyembuhan.

Peraturan penjagaan akhir untuk menindik bibir tengah

:small_blue_diamond: Elakkan memindahkan dan menyentuh perhiasan, walaupun sukar untuk menindik jenis ini tetapi akan menyebabkan komplikasi seperti parut.

:small_blue_diamond: Elakkan barang kemas yang ketat, jika barang kemas anda bercakap dengan penindik anda dan ubahlah kerana ia akan menyebabkan pembengkakan.

:small_blue_diamond: Cuba makan makanan lembut dan sejuk seperti ais krim, yogurt kerana ia membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

:small_blue_diamond: Berhati-hati semasa menggosok gigi dan selalu menggunakan sikat gigi lembut.

:small_blue_diamond: Elakkan gincu sehingga penyembuhan tindik sepenuhnya kerana ia akan menyebabkan jangkitan.

:small_blue_diamond: Untuk mengelakkan jangkitan jangan menyentuh kawasan menindik tanpa mencuci tangan dengan betul.

:small_blue_diamond: Untuk membersihkan bahagian luar kawasan menindik gunakan larutan masin dua hingga tiga kali sehari.

:small_blue_diamond: Seperti semua orang tahu Bagaimana Mencuci Mulut Menjadi Langkah yang Perlu dalam Kebersihan Mulut? jadi bilas mulut dua kali sehari untuk membersihkan bahagian dalam tindik.

Kekurangan menindik bibir tengah

Oleh kerana lokasi menindik begitu banyak risiko yang berkaitan dengan tindikan bibir tengah:

:small_orange_diamond: Tusukan bibir tengah menyebabkan hakisan dan bengkak pada gusi.

:small_orange_diamond: Kerana pemakaian perhiasan besar seperti labret stud yang akan mengakibatkan pelebaran kulit dan penampilan parut.

:small_orange_diamond: Kerana jangkitan ada kemungkinan terkena nanah kuning di kawasan menindik.

:small_orange_diamond: Sentiasa cuba menggunakan labrets yang terdiri daripada baja pembedahan kerana badan tidak dapat menerima logam lain.

Perhiasan tindik bibir tengah

Gaya perhiasan yang paling biasa dan popular untuk tindikan bibir tengah adalah labret stud kerana tidak bersentuhan dengan gusi dan gigi . Sebilangan orang juga memilih emas 14k, opal, mutiara, atau berlian. Orang yang mempunyai kulit sensitif atau terdedah kepada kerengsaan disarankan untuk menggunakan perhiasan Titanium . Tusukan bibir tengah kelihatan minimalis ketika berpasangan dengan tindik bibir atau tindik hidung yang lain.

Ringkasan Tusukan Bibir Tengah adalah menembus pusat bibir bawah dan keluar melalui bahagian belakang bibir ke mulut yang dikenali sebagai tindik Ashley. Pensterilan peralatan dan lokasi menindik adalah langkah yang sangat penting dalam tindikan bibir tengah. Bibir mempunyai ujung saraf yang banyak sehingga semasa prosedur jarum bersentuhan dengan ujung saraf ini yang menyebabkan kesakitan. Tusukan bibir tengah mengambil masa 2 hingga 3 bulan untuk penyembuhan. Elakkan menukar perhiasan sebelum menyembuhkan kerana ia akan memanjangkan masa penyembuhan.

Soalan Lazim

1) Adakah tindikan bibir mudah dijangkiti?

Kerana sentuhan bibir yang kerap dengan air liur, makanan, alat solek, dan tindikan bibir bakteria lain lebih cenderung kepada jangkitan terutamanya pada waktu penyembuhan. Bibir yang dijangkiti kelihatan merah, bengkak dengan nanah dan hangat disentuh.

2) Adakah tindikan bibir merosakkan gigi?

Pencucian bibir bersentuhan langsung dengan gusi yang menyebabkan kemelesetan gusi yang memaparkan lebih banyak akar gigi, yang lebih mudah bagi bakteria merosakkan gigi dan gusi. Gusi yang merosakkan menyebabkan kerosakan pada gigi.

3) Cincin bibir plastik lebih baik daripada logam?

Bakteria ditemui pada tahap yang lebih tinggi pada perhiasan keluli, perhiasan keluli mendorong pertumbuhan biofilm, sementara tindikan plastik mungkin lengang untuk penjajahan bakteria yang disimpulkan oleh kajian.

Kesimpulannya

Tusukan Bibir Tengah menusuk bahagian tengah bibir bawah dan keluar melalui bahagian belakang bibir ke mulut yang dikenali sebagai tindik Ashley. Pensterilan peralatan dan lokasi menindik adalah langkah yang sangat penting dalam tindikan bibir tengah. Piercer akan memilih lokasi yang tepat untuk menusuk dan menandakan dengan pen pembedahan. Tusukan bibir tengah adalah salah satu tindikan yang paling menyakitkan kerana bibir mempunyai banyak ujung saraf sehingga semasa prosedur jarum bersentuhan dengan ujung saraf ini yang menyebabkan kesakitan. Tusukan bibir tengah mengambil masa 2 hingga 3 bulan untuk penyembuhan atau masa penyembuhan mungkin berbeza dari orang ke orang. Apabila bengkak sudah turun daripada menindik mula sembuh. Elakkan menukar perhiasan sebelum menyembuhkan kerana ia akan memanjangkan masa penyembuhan. Gaya perhiasan yang paling biasa dan popular untuk tindikan bibir tengah adalah labret stud kerana tidak bersentuhan dengan gusi dan gigi. Sebilangan orang juga memilih emas 14k, opal, mutiara, atau berlian.

Tindik badan menjadi semakin popular atau diterima. Apa yang pernah kelihatan seperti gaya hidup alternatif kini muncul di dewan eksekutif atau pejabat korporat. Tidak ada jawapan yang mudah untuk soalan ini. Setiap orang merasakan sedikit (atau banyak) kesakitan jika mereka menindik. Toleransi kesakitan setiap orang adalah berbeza.

Walaupun persepsi anda tentang kesakitan mungkin mempengaruhi seberapa banyak yang menyakitkan ini. Sekiranya anda teruja untuk menusuk anda, atau jika anda benar-benar menyukai sedikit kesakitan, pengalaman anda mungkin berbeza sama sekali dengan orang yang merasa cemas. Tetapi ada sedikit bukti bahawa kawasan tertentu di badan anda lebih terdedah kepada kesakitan berbanding yang lain. Dan, tentu saja, banyak kisah dari orang-orang yang telah mencuba tindik ini. Inilah peraturan umum ibu jari: Semakin sedikit saraf di kawasan ini, semakin sedikit rasa sakit yang akan anda rasakan.

Skala kesakitan menindik

Berikut adalah seberapa banyak sakit menindik mengikut urutan yang paling menyakitkan hingga yang paling tidak menyakitkan. alat kelamin anda adalah antara kawasan yang paling banyak saraf di badan anda. Zakar mengandungi kira-kira 4,000 ujung saraf cabang ini dari saraf pudendal. Jangkakan yang ini agak terluka. zakar boleh dicucuk dengan pelbagai cara, dari Putera Albert hingga batang dalam. Kesakitan akan berbeza-beza berdasarkan lokasi menusuk.

Klitoris juga cukup sensitif atau mengandungi ribuan ujung saraf. Walaupun anda cukup tahan terhadap kesakitan, menindik klitoris boleh menyakitkan berkali-kali lebih teruk daripada sakit menindik yang lain. Puting adalah kawasan lain yang sering dicucuk yang cukup sensitif.

Sebenarnya, sumber puting saraf yang dipercayai berkomunikasi secara langsung dengan otak, sama seperti bagaimana alat kelamin. Kedua-duanya adalah zon erogen, yang bermaksud ia benar-benar melebihkan otak anda untuk keseronokan yang lebih kuat. Tetapi ini bermaksud rasa sakit juga mungkin lebih sengit. Kesakitan menusuk hidung berbeza-beza berdasarkan bahagian hidung yang dicucuk.

Tembusan septum (tisu di antara lubang hidung anda) boleh menyebabkan sakit pada masa yang singkat tetapi cepat sembuh kerana septumnya sangat nipis. atau jika anda mempunyai septum yang menyimpang atau keadaan yang serupa, tindikan seperti ini mungkin lebih menyakitkan kerana saraf septum anda mungkin terlalu aktif. Penindasan lubang hidung yang tinggi, seperti yang hampir dengan bahagian atas hidung anda, mungkin sakit lebih sedikit tetapi memerlukan masa lebih lama untuk sembuh. Kesakitan semasa pemulihan mungkin lebih teruk daripada menindik septum.

Tindikan kulit adalah tindikan yang langsung masuk ke kulit anda atau tidak keluar dari hujungnya. Ia mungkin dilakukan di seluruh badan anda, tetapi banyak orang membawanya ke muka, dada, atau punggung bawah.

Kesakitan untuk menusuk kulit bergantung pada tempat ia dilakukan. Memiliki perhiasan dari bahagian bawah ke beberapa lapisan kulit mungkin menyakitkan. Bersedia untuk sedikit ketidakselesaan. sedikit tindikan tidak diketahui sama sekali menyakitkan. Berikut adalah beberapa yang mungkin anda ingin mencuba jika anda mempunyai toleransi kesakitan yang rendah. Cucian telinga adalah yang popular kerana: Tidak banyak sakit, atau tisu telinga anda cepat sembuh.

Beberapa tindik telinga yang kurang biasa lebih menyakitkan kerana tulang rawan adalah saraf yang lebih tebal atau lebih padat, seperti:

• menindik daith

• menusuk rook

• menusuk keong

Sebilangan tindikan telinga dapat sembuh sepenuhnya dalam masa kurang dari sebulan jika anda merawatnya dengan betul. Ini mengurangkan kemungkinan mereka dijangkiti atau mengalami komplikasi yang menyakitkan juga. Piercing perut adalah tindikan kedua yang paling tidak menyakitkan selepas tindikan telinga. Ini kerana tisu tebal yang tertinggal dari jika tali pusat anda dikeluarkan adalah daging atau tidak terlalu pekat saraf.

Anda mungkin merasakan banyak tekanan jika jarum melalui kerana tisu sukar untuk dicucuk, tetapi rasa sakit hilang dengan cepat. Mereka mengambil masa beberapa bulan hingga 1 tahun untuk sembuh. Tusukan lidah sebenarnya berada di hujung bawah spektrum kesakitan. Tetapi mereka terdedah kepada banyak bakteria jika anda makan atau minum. Mereka lebih cenderung menjadi sumber yang dipercayai untuk mereka yang dijangkiti atau mengalami komplikasi lain jika anda tidak merawatnya dengan betul.

Menyikat, menggosok, atau membilas mulut anda dengan larutan garam boleh membuat perbezaan besar pada seberapa cepat penyembuhan lidah anda sembuh atau betapa menyakitkannya ini. Penindasan alis adalah tepat di sempadan antara menyakitkan atau tidak.

Terdapat beberapa saraf alis utama yang terpercaya di kawasan ini, jadi lokasi menindik membuat perbezaan besar. sebagai contoh, saraf supraorbital membuat tindikan di dekat alis anda lebih menyakitkan.

ACARA KESIHATAN

Adakah anda akan diberi vaksin?

Kami meminta Lesley Stahl, Alyssa Milano, Brian Stokes Mitchell, atau lebih banyak lagi di Live Town Hall kami: COVID-19 Satu Tahun Retrospektif pada hari Khamis, 11 Mac. Sebilangan besar tindikan, tanpa mengira betapa menyakitkannya, adalah yang paling kuat untuk sekejap saat jarum masuk atau perhiasan dimasukkan.

Banyak orang menggambarkan ini sebagai sengatan ini dengan cepat mereda. beberapa tindikan mungkin terasa sakit atau mentah selama beberapa minggu atau bulan selepas itu. Ini mungkin bergantung pada seberapa baik anda menjaga tindikan. penindik yang baik boleh menggunakan teknik untuk menenangkan anda atau mengurangkan kesakitan anda. Ini boleh mempengaruhi betapa menyakitkannya anda melihat menusuknya.

Berikut adalah beberapa soalan untuk ditanyakan kepada penemu yang baik:

• Adakah mereka dilesenkan atau diperakui? Penusuk profesional sejati dilesenkan oleh negara anda, atau oleh pentadbiran kesihatan di peringkat tempatan. Ini harus menjadi syarat minimum bagi setiap penusuk yang anda lawati.

• Adakah mereka pakar dalam menindik yang anda mahukan? sedikit tindikan, seperti tindikan alat kelamin, memerlukan latihan atau pengalaman khas. Mengunjungi orang yang menindik yang terkenal dengan melakukan tindik yang anda mahukan dapat mengurangkan risiko menindik yang menyakitkan, sakit, atau menindik ini tidak kelihatan seperti yang anda mahukan.

• Apa kata ulasan mereka? Main peti ini! Jangan kunjungi piercer dengan ulasan yang kurang hebat, terutamanya jika ada pelanggan yang mengadu sakit jangka panjang, jangkitan, atau masalah perubatan lain setelah mendapat tindik di sana.

Tidak semua tindikan diciptakan sama. beberapa yang sakit lebih banyak daripada yang lain, atau beberapa yang mungkin mempunyai masa penyembuhan yang lebih lama ini mungkin tidak selesa selama berbulan-bulan. Masih mahukan tindik tertentu ini tetapi prihatin ini mungkin menyakitkan? Bersedia dapat membantu, begitu juga penindas yang anda percayai untuk membimbing anda melalui proses tersebut. Ini mungkin membuat semua perbezaan.

Penindasan hidung menjadi semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, apalagi ini sering dibandingkan dengan telinga anda yang dicucuk. Tetapi ada beberapa perkara tambahan yang perlu dipertimbangkan jika hidung anda dicucuk. untuk yang satu, ini menyakitkan. Bukan banyak, tetapi kebanyakan orang merasa lebih menyakitkan daripada membuat telinga anda dicucuk. Seperti tindikan lain, terdapat sedikit rasa tidak selesa atau sakit ringan pada hidung yang menusuk. Walau bagaimanapun, jika profesional melakukan tindikan lubang hidung, kesakitannya adalah minimum.

1. Sejauh manakah ini menyakitkan?

Jef Saunders, presiden Association of the Professional Piercers (APP), mengatakan bahawa penindik ini sering membandingkan kesakitan dengan prosedur membuat lilin alis atau mendapatkan tembakan. "Rasa sakit itu sendiri adalah gabungan dari ketajaman atau tekanan ringan, tetapi ini berakhir dengan sangat cepat," jelasnya.

2. Berapa lama kesakitan itu berlanjutan?

Apabila dilakukan oleh penindik profesional, Saunders mengatakan bahawa kebanyakan tindikan adalah kurang dari satu saat untuk prosedur menindik sebenarnya.

Pada hari-hari selepas itu, Saunders mengatakan bahawa anda mungkin mempunyai sedikit kesakitan, tetapi biasanya, sangat ringan sehingga anda tidak akan menyedari ini melainkan anda membongkok hidung anda melakukan aktiviti seharian.

3. Adakah sedikit tindikan hidung lebih menyakitkan daripada yang lain?

Secara umum, kata Saunders, terdapat tiga jenis tindikan hidung:

• menusuk lubang hidung tradisional

• penindasan septum penempatan tengah

• tindikan lubang hidung yang tinggi

"Lubang hidung atau septum tradisional cenderung menjadi tindikan yang sangat mudah untuk diterima atau disembuhkan," jelasnya.

Tindikan lubang hidung yang tinggi, sebaliknya, mungkin sedikit lebih tidak selesa atau cenderung membengkak dari minggu ke bulan. Itulah sebabnya mereka hanya disarankan untuk orang yang mempunyai pengalaman dengan menerima atau merawat tindikan badan.

4. adakah petua untuk mengurangkan kesakitan?

Tidak kira bagaimana anda memotongnya, tindikan biasanya melibatkan sedikit kesakitan. Tetapi ada perkara-perkara yang mungkin anda lakukan untuk memastikan pengalaman anda semudah mungkin. untuk permulaan, Saunders menasihatkan agar tidak muncul ketika perut kosong atau setelah minum banyak kafein. Sebaiknya hindari minum alkohol terlebih dahulu.

5. Bagaimana dengan agen kebas?

APP menasihatkan agar tidak menggunakan perkara seperti gel mati rasa, salap, atau semburan kerana ia tidak begitu berkesan. sebagai tambahan, Saunders mengatakan bahawa banyak kedai mempunyai polisi untuk menentang menindik orang yang telah menggunakan ejen kebas kerana takut akan reaksi alergi terhadap bahan kimia yang tidak mereka gunakan. "Hampir semua penindik profesional yang berwibawa menyarankan agar tidak menggunakan anestetik topikal untuk menindik," tambahnya.

6. Apakah jenis logam yang harus saya pilih?

Untuk tindik awal, APP mengesyorkan perhiasan yang dibuat dari salah satu daripada logam berikut:

• keluli bertaraf implan

• titanium peringkat implan

• niobium

• Emas 14- atau 18 karat

• platinum

Berhati-hatilah dengan istilah yang mengelirukan seperti "baja pembedahan", yang tidak sama dengan keluli bertingkat implan. Titik harga yang lebih rendah mungkin menggoda, tetapi menindik segar adalah pelaburan. Berhati-hati dengan pelaburan bahan berkualiti tinggi dan selamat.

7. sekiranya boleh menukar barang kemas?

Tidak ada jawapan pasti jika ini berkaitan dengan perubahan perhiasan awal anda. Menurut Saunders, penindik biasanya mengesyorkan pelanggan mereka berkunjung untuk temu janji berjumpa pada titik tertentu dalam proses penyembuhan, biasanya pada empat hingga lapan minggu. Bergantung pada bagaimana keadaannya, anda mungkin akan menukar barang kemas anda pada masa ini.

8. Bagaimana jika saya perlu menyembunyikan tindikan saya untuk kerja?

Dua pilihan paling umum untuk perhiasan yang disembunyikan, kata Saunders, adalah penahan atau cakera bertekstur. "Penahan adalah perhiasan yang jelas, biasanya terbuat dari kaca, silikon, atau plastik biokompatibel," katanya. "Pilihan lain, cakera bertekstur, biasanya terbuat dari titanium anodized yang telah dilapisi pasir. Ini menjadikan perhiasan kelihatan seperti wajah, seperti jeragat. "

Walaupun kedua-dua pilihan ini dapat membantu, Saunders menunjukkan bahawa mereka mungkin tidak mencukupi untuk mematuhi kod pakaian atau pakaian sekolah. Itulah sebabnya lebih baik untuk mengetahui jenis perhiasan yang sesuai sebelum dicucuk. Berundinglah dengan tukang tindik profesional untuk menentukan seberapa cepat tindik segar anda dapat diubah menjadi salah satu gaya ini.

Soalan Lazim

Adakah tindikan bibir mudah dijangkiti?

Kerana sentuhan bibir yang kerap dengan air liur, makanan, alat solek, dan tindikan bibir bakteria lain lebih cenderung kepada jangkitan terutamanya pada waktu penyembuhan. Bibir yang dijangkiti kelihatan merah, bengkak dengan nanah dan hangat disentuh.

Adakah tindikan bibir merosakkan gigi?

Pencucian bibir bersentuhan langsung dengan gusi yang menyebabkan kemelesetan gusi yang memaparkan lebih banyak akar gigi, yang lebih mudah bagi bakteria merosakkan gigi dan gusi. Gusi yang merosakkan menyebabkan kerosakan pada gigi.

Cincin bibir plastik lebih baik daripada logam?

Bakteria ditemui pada tahap yang lebih tinggi pada perhiasan keluli, perhiasan keluli mendorong pertumbuhan biofilm, sementara tindikan plastik mungkin lengang untuk penjajahan bakteria yang disimpulkan oleh kajian.