MIDI

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) adalah protokol yang dikembangkan pada tahun 1980-an yang membolehkan alat elektronik dan alat muzik digital lain berkomunikasi antara satu sama lain. MIDI sendiri tidak mengeluarkan suara, itu hanya rangkaian pesan seperti "note on", "note off", "note / pitch", "pitchbend" dan banyak lagi. Mesej-mesej ini ditafsirkan oleh instrumen MIDI untuk menghasilkan suara. Instrumen MIDI boleh berupa perkakasan (papan kekunci elektronik, synthesizer) atau bagian dari persekitaran perisian (ableton, garageband, digital performer, logic…).

Kelebihan MIDI termasuk: kompak - keseluruhan lagu dapat disimpan dalam beberapa ratus mesej MIDI (dibandingkan dengan data audio yang diambil sampel ribuan kali sesaat) mudah untuk mengubah / memanipulasi nota - menukar nada, tempoh, dan parameter lain tanpa perlu merakam menukar instrumen - ingat, MIDI hanya menerangkan nota mana yang akan dimainkan, anda boleh menghantar nota ini ke mana-mana instrumen untuk mengubah keseluruhan suara komposisi.

imej

Langkah 1: Catatan Hidup, Nota Mati, dan Kecepatan

Alat yang paling biasa digunakan untuk menghasilkan mesej MIDI adalah papan kekunci elektronik. Mesej-mesej ini dapat disalurkan ke synthesizer digital di dalam papan kekunci, atau mungkin ditambal ke beberapa instrumen MIDI lain, seperti komputer anda.

Apabila kekunci ditekan, papan kekunci membuat mesej " nota di ". Mesej ini terdiri daripada dua kepingan maklumat: kunci mana yang ditekan (disebut "note") dan seberapa cepat ia ditekan (disebut "velocity").

" Catatan " menerangkan nada tombol yang ditekan dengan nilai antara 0 dan 127. Saya telah menyalin jadual dalam rajah 2 dari laman web NYU , ia menyenaraikan semua nota MIDI dan setara notasi muzik standard mereka. Anda dapat melihat bahawa nota MIDI 60 adalah tengah C (C4).

" Velocity " adalah angka antara 0 dan 127 yang biasanya digunakan untuk menggambarkan volume (gain) nota MIDI (halaju lebih tinggi = lebih kuat). Kadang-kadang halaju yang berbeza juga menghasilkan timbres yang berbeza dalam instrumen; sebagai contoh, seruling MIDI mungkin terdengar lebih geseran pada halaju yang lebih tinggi (seolah-olah seseorang meledak kuat), dan lebih banyak sinusoidal / pembersih terdengar pada halaju yang lebih rendah. Halaju yang lebih tinggi juga dapat memendekkan ■■■■■■ instrumen MIDI. ■■■■■■ adalah pengukuran berapa lama masa yang diperlukan untuk mengeluarkan suara dari sifar hingga kuat maksimum. Contohnya, nota biola yang cepat dan pantas mempunyai nota yang lebih pantas. sesuatu yang perlu diingat- tidak semua papan kekunci sensitif terhadap halaju, jika anda tidak mendengar perbezaan bunyi yang dihasilkan oleh papan kekunci tidak kira sekeras mana pun anda menekan butang, maka anda tidak akan menghantar maklumat halaju berubah dari instrumen tersebut. Papan kekunci komputer tidak sensitif terhadap halaju, jika anda menggunakan kunci komputer anda untuk memasukkan nota ke dalam urutan perisian, semua nota akan mempunyai halaju yang sama.

Apabila kunci dilepaskan, papan kekunci membuat mesej MIDI lain, mesej " nota ". Mesej-pesan ini juga mengandung informasi "note" untuk memastikan bahawa itu menandakan berakhirnya nota MIDI yang tepat. Dengan cara ini jika anda menekan dua kekunci sekaligus dan melepaskannya sekali, mesej nota tidak akan menandakan akhir kedua-dua nota, hanya yang anda lepaskan. Kadang-kadang nota nota juga akan mengandungi maklumat halaju berdasarkan seberapa cepat anda melepaskan kunci. Ini mungkin memberitahu sesuatu instrumen MIDI tentang seberapa cepat ia dapat melembutkan nota.

Gambar 1 menunjukkan bagaimana mesej MIDI ini biasanya diwakili dalam persekitaran perisian penjujukan MIDI (dalam hal ini GarageBand). Setiap nota mengikut urutan dimulakan dengan nota pada mesej dan diakhiri dengan pesanan nota. Di GarageBand halaju yang dilampirkan pada nota pada mesej ditunjukkan oleh warna nota. Dalam gambar ini di atas nota halaju tinggi berwarna putih dan nota halaju bawah berwarna kelabu.

Gambar 3 dan 4 menunjukkan nota MIDI yang direkodkan di Ableton. Sekali lagi anda dapat melihat bahawa halaju yang berkaitan dengan nota pada mesej diwakili oleh warna nota MIDI- lebih tepu = halaju yang lebih tinggi. Perhatikan juga bahawa halaju ditunjukkan oleh garis dengan bulatan di atas di bahagian bawah skrin. Dengan memilih salah satu nota MIDI anda, anda dapat melihat halaju yang berkaitan dengannya; dalam rajah 4 nota D4 mempunyai halaju 57.

imejimejimejimej

Langkah 2: Aftertouch, Pitchbend, Channel, dan lain-lain MIDI Extra Mesej

Papan kekunci / pengawal MIDI anda juga boleh menghasilkan mesej MIDI ini:

" Aftertouch " adalah kekuatan yang digunakan untuk menekan kekunci setelah mula-mula dipukul, anggap ia sebagai kepekaan tekanan. Seperti halaju, aftertouch berkisar antara 0 hingga 127. Aftertouch boleh ditafsirkan oleh instrumen MIDI dengan pelbagai cara; ia boleh mempengaruhi kelantangan, timbre, vibrato… anda perlu bereksperimen dengan persediaan anda sendiri untuk mendapatkan gambaran tentang ekspresi apa yang dapat anda capai dengan aftertouch. Perlu diingat bahawa tidak semua papan kekunci elektronik mampu menghasilkan pesanan selepas pesanan dan tidak semua instrumen MIDI menyokongnya. Instrumen MIDI di dalam GarageBand tidak menyokong aftertouch, tetapi banyak instrumen MIDI dalam perisian yang lebih canggih seperti Ableton, Reason, dll. Seperti halaju, mesej selepas sentuhan selalu mempunyai catatan yang berkaitan dengannya, ini bermaksud anda boleh menghantar mesej sentuhan individu untuk setiap kunci anda. Berikut adalah artikel yang baik di Wikipedia mengenai pelbagai jenis ekspresi papan kekunci , termasuk sentuhan dan kelajuan.

Anda mungkin juga mempunyai roda / gelangsar pitchbend yang terpasang pada papan kekunci MIDI anda, ini akan mengubah nada nota apa pun yang sedang anda mainkan naik atau turun kurang dari satu semitone . Roda / gelangsar pitchbend anda mungkin menghasilkan nilai pitchbend dari 0-127 (di mana 64 = tanpa pitchbend), tetapi beberapa peranti beres tinggi akan menghasilkan nilai dari 0-16,383 (di mana 8192 = tanpa pitchbend). Pitchbend tidak mempunyai catatan yang terkait dengannya, ini bermaksud pitchbend diterapkan sama pada setiap nota yang anda mainkan.

MIDI boleh dihantar pada 16 saluran yang berbeza juga. Saluran berguna untuk menghantar nota dan mesej tertentu ke satu instrumen MIDI dan nota / mesej lain ke instrumen MIDI yang lain. Biasanya, saluran MIDI yang berasingan digunakan untuk instrumen bunyi yang berbeza untuk membuat lagu berbilang trek, saluran 0 mungkin merupakan instrumen berbunyi piano, dan saluran 1 dapat menjadi suara gitar.

Berikut adalah beberapa jenis mesej MIDI lain (kurang biasa): perubahan tampalan - membolehkan anda menukar instrumen MIDI dari pengawal MIDI anda (iaitu menukar dari bunyi biola ke bunyi piano di tengah prestasi anda) pengawal berterusan - membenarkan anda memberikan pengawal berterusan (seperti gelangsar) kepada beberapa jenis kesan MIDI (reverb, vibrato, filter, volume… apa pun) tekanan saluran - seperti aftertouch, tetapi digunakan pada setiap nota dalam saluran. Ini biasanya digunakan sebagai alternatif yang lebih murah daripada aftertouch, kerana hanya memerlukan satu sensor tekanan dan bukan satu untuk setiap kunci individu.

Langkah 3: Menyunting MIDI yang Dirakam

Seperti yang saya katakan di intro, perkara yang hebat mengenai rakaman di MIDI adalah bahawa sangat mudah untuk mengedit rakaman anda selepas fakta. Gambar di atas menunjukkan bagaimana saya mengedit urutan MIDI di Ableton, kebanyakan persekitaran perisian lain disusun dengan cara yang serupa.

Pilih nota MIDI (rajah 1). Seret halaju yang berkaitan untuk mengubahnya (rajah 2 dan 3 mengubah kelajuan nota MIDI dari 127 hingga 41). Seret nota MIDI ke atas atau ke bawah untuk mengubah nada (gambar 4 mengalihkan nota dari A ke A #). Anda boleh menyeret awal dan akhir nota MIDI untuk memanjangkan atau memendekkan tempohnya (rajah 5 dan 6). Anda benar-benar dapat mengubah rasa rakaman MIDI dengan menukar instrumen MIDI yang anda gunakan untuk memainkannya semula. Dalam gambar 7 dan 8 saya menukar instrumen MIDI dari xylophone menjadi synth pad yang disebut "retro rave."

Anda juga boleh mengubah aftertouch, pitchbend, channel, dan semua data MIDI yang lain dalam pos, tetapi antara muka untuk ini berbeza dari program ke program sehingga saya tidak akan membahas spesifiknya di sini.

imejimej

Langkah 4: Protokol MIDI dan Pengawal Mikro

HTD ini adalah pengenalan kepada konsep di sebalik MIDI.

imej