Monomer protein:crown:

Protein terbuat dari monomer yang disebut asid amino. Oleh itu, monomer protein adalah asid amino, mereka dihubungkan bersama untuk membentuk rantai polipeptida, yang dilipat menjadi pembinaan tiga dimensi (3D) untuk merangkumi protein utilitarian. Monomer adalah zarah bersendirian yang dapat digabungkan dengan atom lain yang sama untuk membentuk polimer. Struktur kuasa dua protein adalah asid amino, yang mengandungi komponen seperti H, N, O, C, dan itu baru permulaan. Mereka adalah monomer protein. Pada titik ketika beratus-ratus atau ribuan asid amino menyatukan, mereka membuat protein, yang kemudian digunakan untuk beberapa tugas dalam makhluk hidup, misalnya, menangani pekerjaan dalam sel, membantu replikasi DNA, dan seterusnya Seiring dengan ini, monomer akan menjadi asid amino, dan polimernya hanyalah protein. Monomer mengambil bahagian yang besar kerana ia berasal dari tahap tinggi pembinaan seperti yang dinyatakan dalam senarai produk bahan penting. Kebolehaksesan sintetik sederhana dan pengembangan yang lebih banyak meningkatkan tahap minat monomer dan secara beransur-ansur ini menyebabkan zaman plastik. Beberapa bahan campuran yang muncul dari polimerisasi bersama antara dua jenis monomer juga berkembang pada masa ini. Letupan petrokimia menghasilkan pengembangan yang luar biasa dalam pembinaan yang dapat dicapai melalui masa perindustrian dan ini mendorong kemajuan sains semula jadi.

Monomer Bon Protein :closed_book:

• Sel hidup adalah sekumpulan zarah yang sangat besar seperti protein, asid nukleik dan polisakarida dan kerana atom ini lebih besar oleh banyak daya dramatik daripada unit atau atom yang lebih sederhana dari mana ia dibuat.

• Unit yang lebih sederhana ini berjumlah ribuan disebut monomer. Monomer ini dapat dihubungkan bersama untuk menghasilkan makromolekul yang juga dinamakan sebagai polimer.

• Zarah-zarah dapat difikirkan kerana adanya karbon dan tetra valensnya yang memberi kuasa kepada atom ini untuk membina rantai atom yang membawa kepada pelbagai jenis monomer seperti asid amino, nukleotida dan monomer gula.

• Protein dan asid nukleik memainkan peranan penting dalam interaksi rutin seharian dan menyatukan semua sel yang mengalami pelbagai sel kita akan melihat asid amino atau monomer yang bergabung dengan polimerisasi dan struktur protein.

• Pempolimeran asid amino dalam keadaan terkawal kelihatan seperti Bumi awal seperti tanda dagang membantu menghasilkan protein seperti polimer.

• Penambahbaikan serupa dilakukan untuk polimerisasi nukleotida dan gula abiotik yang secara amnya akan berlaku lebih cepat daripada kaedah biasa yang digunakan untuk monomer protein atau asid amino. Ini mendorong kemajuan pelbagai biomolekul berharga lain.

• Protein kerana reka bentuk makromolekul polar dan reseptifnya yang tinggi telah membantu membuat bahan polimer yang sangat terkenal dari monomer protein yang membantu membuat cerun biopolimer dan lebih jauh lagi dalam bidang bioengineering.

Apakah Jenis Atom yang terdapat dalam Protein?

:blue_book:Dalam protein globular, sekitar 33% penumpukan dilakukan dengan manuver yang sukar yang bertentangan dengan tajuk rantai polipeptida di bahagian luar atom dan sepanjang garis ini dapat difahami reka bentuk globular secara umum.

:blue_book:Putaran atau bulatan yang bertentangan ini mungkin dilihat sebagai jenis reka bentuk tambahan yang diminta.

:blue_book:Selekoh sebaliknya umumnya disusun mengikut jumlah deposit yang terdapat di dalamnya dan jenis reka bentuk tambahan yang mereka hubungkan.

:blue_book:Yang terbaik yang digambarkan adalah gesper β (beta) yang menghubungkan helai berdekatan dalam helaian β antiparalel.

:blue_book:Sekiranya hanya satu penumpukan dalam rantai tidak terlibat dengan contoh pegangan hidrogen pada helaian, didapati giliran Υ ketat.

:blue_book:Putaran β di mana kedua penumpukan tidak dikaitkan dengan pegangan hidrogen lembaran β jauh lebih tipikal, kedua-dua endapan pada satu atau sisi lain penumpukan bukan hidrogen diperkaya juga berminat dengan makna putaran β.

Struktur Protein

:green_book:Protein dibuat daripada karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen yang diperkuat secara kovalen dan dalam protein tertentu kehadiran sulfur juga diperhatikan.

:green_book:Blok struktur penting adalah 20 asid amino yang memanjangkan panjang rantai karbon dan iotasnya yang berkaitan dengan tulang belakang itu.

• Setiap karat amino mempunyai pengumpulan karboksilik (- COOH), amina (- NH2), hidrogen dan kumpulan R. Struktur ikatan kovalen antara pelbagai asid amino untuk membentuk protein dan disinggung sebagai ikatan peptida.

• Protein berfungsi dalam pelbagai tabiat penting dalam tubuh kita dan sebilangan besar protein ini mendasari.

• Reka bentuk penting protein ditentukan oleh penggantian kakisan amino sementara pembinaan pilihan dikawal oleh hubungan hidrogen antara asid amino yang membantu protein dengan melengkung menjadi heliks atau kepingan lipatan.

• Reka bentuk tambahan protein adalah struktur hela alfa di mana rantai protein bersendirian menerima bentuk yang mengambil selepas pegas atau heliks yang tersekat dengan susunan ikal yang dijaga oleh ikatan hidrogen.

• Ikatan hidrogen berada di antara perhimpunan> N - H dan> C = O. Sentuhan heliks membelitkan putaran yang betul.

• Sambungan hidrogen di antara bahan C = O dan NH terletak sesuai dengan hub heliks. Ikatan hidrogen merangkumi pengumpulan C = O satu pengakisan amino dan pengumpulan NH dari pengikisan amino yang lain. Sekiranya ikatan hidrogen ini dihilangkan protein tidak berguna.

• Ikatan hidrogen ini pecah secara jelas pada suhu tinggi atau dengan mengembangkan sifat berasid atau merangkumi.

• Reka bentuk tersier protein pada asasnya adalah keruntuhan tambahan yang disebabkan oleh kolaborasi ikatan peptida dengan iotas sulfur dari asid amino yang berbeza yang mempengaruhi pembinaan sama seperti kapasiti protein.

• Struktur protein kuarter dikendalikan oleh hubungan spatial antara unit tunggal.

Apakah Monomer Blok Bangunan Protein? :closed_book:

:orange_book:Setiap protein adalah polimer asid amino atau semuanya dalam asid amino adalah struktur kotak atau monomer dari mana semua protein atau polimer dibuat.

:orange_book:Sebilangan besar protein terdiri daripada keseluruhan atau hanya 20 asid amino.

:orange_book:Walaupun terdapat beberapa asid amino lain dalam protein tertentu, kita perlu memisahkan mengikut ukuran sub-atom dari pelbagai protein.

:orange_book:Oleh kerana struktur asid amino ini terdiri daripada 20 pelbagai jenis, 10 asas dan 10 bukan semua asasnya, jadi semua perubahan dan campuran penyusunan hampir 90,000.00 protein menghasilkan usaha besar.

:orange_book:Kuadrat struktur rantai korosif nukleik adalah nukleotida.

:orange_book:Nukleotida ini terbuat dari tiga unit lebih mudah, asas, monosakarida dan fosfat.

20 Monomer Protein :closed_book:

:green_book:Ringkasan protein terdiri daripada rundown asas dan tidak begitu mendasar di mana ia diperintahkan juga ke dalam air yang menyakitkan atau hidrofobik dan tidak juga memuja air atau hidrofilik bersama protein yang tidak membenci air atau air yang sangat dihargai.

Hidrofobik = Hidrofilik = Di antara kedua-dua struktur

:point_right: Valine (Val) = Asparganine (Asn) = Glycine (Gly)

:point_right: Leucine (Leu) = mengakis glutamat (Glu) = Alanine (Ala)

:point_right: Isoleucine (Ile) = Glutamine (Gln) = Serine (Ser)

:point_right: Methionine (Met) = Histidine (His) = Threonine (Thr)

:point_right: Phenylalanine ((Phe) = Lysine (Lys) = Tyrosine (Tyr)

:point_right: Cysteine ​​(Cys) = Arginine (Arg) = Tryptophan (Trp)

Titik penting :writing_hand:

• Protein adalah polimer asid amino.

• Setiap karat amino mengandungi karbon fokus, hidrogen, kumpulan karboksil, pengumpulan amino, dan sekumpulan R yang berubah-ubah.

• Kumpulan R menentukan kelas asid amino yang mempunyai tempatnya: rantai sisi hidrofilik bermuatan elektrik, rantai sisi polar namun tidak dicas, rantai sisi hidrofobik bukan polar, dan kes unik.

Protein mempunyai "lapisan" reka bentuk yang tersendiri: penting, tambahan, tersier, kuaternari.

• Protein mempunyai pelbagai kapasiti dalam sel.

• Kapasiti yang signifikan merangkumi penggunaan sebagai sebatian, reseptor, zarah pengangkutan, protein pentadbiran untuk artikulasi berkualiti, dll.

• Sebatian adalah dorongan semula jadi yang mempercepat tindak balas bahan tanpa disesuaikan sepanjang masa.

• Mereka mempunyai "destinasi dinamik" di mana substrat / reaktan mengikat, dan mereka boleh disekat atau dikekang (perencat serius atau berpotensi tidak kompetitif).

Apa itu Monomers? :closed_book:

 • Monomer hadir sebagai atom kecil.

 • Mereka menyusun premis atom yang lebih besar melalui ikatan sintetik. Pada titik ketika unit ini terlibat dalam pengulangan, polimer dibentuk. Penyelidik Hermann Staudinger mendapati bahawa monomer membentuk polimer.

 • Kehidupan di Bumi bergantung pada ikatan monomer yang dibuat dengan monomer yang berlainan.

 • Monomer dapat dibuat secara palsu ke dalam polimer, yang dengan demikian bergabung dengan zarah yang berlainan dalam proses yang disebut polimerisasi.

 • Individu mempunyai keupayaan untuk membuat plastik dan polimer sintetik lain.

 • Monomer juga menjadi polimer normal yang membentuk entiti organik hidup di planet ini.

Monomers di Alam :closed_book:

:blue_book:Polimer yang terdapat di alam dihasilkan menggunakan monomer yang merangkumi karbon, yang cepat terikat dengan atom yang berbeza.

:orange_book:Strategi yang digunakan secara semula jadi untuk membuat polimer menggabungkan penggabungan kekurangan hidrasi, yang menyatukan zarah namun membawa kepada pengosongan atom air.

:green_book:Hidrolisis, sekali lagi, menangani strategi untuk memisahkan polimer menjadi monomer.

:closed_book: Ini berlaku melalui memutuskan hubungan antara monomer dengan protein dan menambahkan air.

:blue_book:Sebatian diisi sebagai dorongan untuk mempercepat tindak balas sintetik dan mereka adalah atom besar.

:orange_book:Ilustrasi bahan kimia yang digunakan untuk memecah polimer menjadi monomer ialah amilase, yang mengubah kanji menjadi gula.

:green_book:Kitaran ini digunakan dalam pemprosesan. Individu juga menggunakan polimer biasa untuk pengemulsi, penebalan dan pengimbangan makanan dan ubat. Beberapa contoh polimer biasa termasuk:

• kolagen

• keratin

• DNA

• getah

• bulu

• dalam kalangan yang lain

Monomer Gula Lurus :closed_book:

 • Gula lurus adalah monomer yang disebut monosakarida.

 • Monosakarida mengandungi zarah karbon, hidrogen, dan oksigen.

 • Monomer ini dapat membentuk ikatan panjang yang membentuk polimer yang dikenali sebagai gula, atom yang membuang tenaga yang terdapat dalam makanan.

 • Glukosa adalah monomer dengan resipi C6H12O6, yang bermaksud ia mempunyai enam karbon, dua belas hidrogen dan enam oksigen dalam struktur asasnya.

 • Glukosa dibuat terutamanya melalui fotosintesis pada tumbuhan dan merupakan bahan bakar pasti bagi makhluk. Sel menggunakan glukosa untuk nafas sel.

 • Glukosa membentuk premis banyak pati. Gula lurus lain mengandungi galaktosa dan fruktosa, dan ini juga mempunyai persamaan sebatian yang serupa namun pada dasarnya adalah pelbagai isomer.

 • Pentosa adalah gula mudah seperti ribosa, arabinose dan xylose.

 • Bergabung dengan monomer gula menjadikan disakarida (dihasilkan menggunakan dua gula) atau polimer lebih besar yang disebut polisakarida.

 • Sebagai contoh, sukrosa (gula meja) adalah disakarida yang diperoleh daripada penambahan dua monomer, glukosa dan fruktosa.

 • Disakarida yang berbeza merangkumi laktosa (gula dalam susu) dan maltosa (hasil selulosa).

 • Polisakarida yang luar biasa dihasilkan menggunakan banyak monomer, pati mengisi sebagai simpanan tenaga utama tanaman, dan tidak dapat dipecah di dalam air.

 • Pati dihasilkan menggunakan sebilangan besar atom glukosa sebagai monomer asasnya. Pati membentuk biji, biji-bijian dan pelbagai sumber makanan yang berbeza yang dimakan oleh individu dan makhluk.

 • Amilase protein cuba mengembalikan pati ke dalam glukosa monomer asas.

 • Glikogen adalah polisakarida yang digunakan oleh makhluk untuk simpanan tenaga.

 • Seperti kanji, monomer asas glikogen adalah glukosa. Glikogen berbeza dengan pati dengan mempunyai lebih banyak cabang.

 • Pada ketika sel memerlukan tenaga, glikogen dapat dihancurkan melalui semangat hidrolisis menjadi glukosa.

Rantai monomer glukosa panjang :closed_book:

:point_right: Rantai monomer glukosa yang panjang juga membentuk selulosa, polisakarida langsung yang dapat disesuaikan yang terdapat di seluruh planet ini sebagai bahagian asas dalam tumbuh-tumbuhan.

:point_right: Selulosa menempatkan separuh karbon Bumi. Banyak makhluk tidak dapat memproses selulosa sepenuhnya, kecuali ruminan dan anai-anai.

:point_right: Ilustrasi lain mengenai polisakarida, kitin makromolekul yang lebih rapuh, membentuk cengkerang banyak makhluk seperti crawlies dan scavanger yang menyeramkan.

:point_right: Monomer gula asas, misalnya, glukosa di sepanjang garis ini menyusun premis entiti organik hidup dan menghasilkan tenaga untuk daya tahan mereka.

Titik penting :writing_hand:

Monomers Lemak :closed_book:

 • Lemak adalah sejenis lipid, polimer yang bersifat hidrofobik (penghalau air).

 • Monomer asas untuk lemak adalah gliserol minuman keras, yang mengandungi tiga karbon dengan tandan hidroksil yang digabungkan dengan lemak tak jenuh.

 • Lemak menghasilkan tenaga dua kali lebih banyak daripada gula, glukosa langsung.

 • Oleh itu, lemak diisi sebagai sejenis simpanan tenaga untuk makhluk.

 • Lemak dengan dua lemak tak jenuh dan satu gliserol disebut diasilgliserol, atau fosfolipid.

 • Lipid dengan tiga ekor lemak tak jenuh dan satu gliserol disebut triacylglycerols, lemak dan minyak.

 • Lemak juga memberi perlindungan kepada tubuh dan saraf di dalamnya seperti lapisan plasma dalam sel.

Asid Amino: Monomer Protein :blue_book:

• Korosif amino adalah subunit protein, polimer yang terdapat di seluruh alam.

• Karosin amino dengan cara ini adalah monomer protein. Penghakis amino asas dihasilkan menggunakan atom glukosa dengan sekumpulan amina (NH3), pengumpulan karboksil (COOH), dan sekumpulan R (rantaian sampingan).

• 20 asid amino ada dan digunakan dalam campuran yang berbeza untuk membuat protein.

• Protein memberi pelbagai keupayaan untuk entiti organik hidup.

• Beberapa monomer korosif amino bergabung melalui ikatan peptida (kovalen) untuk membentuk protein.

• Dua asid amino bertetulang membentuk dipeptida.

• Tiga asid amino bergabung membentuk tripeptida, dan empat asid amino membentuk tetrapeptida.

• Dengan pertunjukan ini, protein dengan lebih daripada empat asid amino juga mempunyai nama polipeptida. Daripada 20 asid amino ini, monomer asas menggabungkan glukosa dengan kumpulan karboksil dan amina.

• Glukosa juga boleh dikenali sebagai monomer protein.

• Rantai struktur asid amino sebagai pembinaan penting dan struktur pilihan tambahan berlaku dengan ikatan hidrogen yang mendorong heliks alfa dan helaian beta berkerut.

• Keruntuhan asid amino mendorong protein dinamik dalam reka bentuk tersier.

• Runtuhan dan tunduk tambahan menghasilkan reka bentuk Quaternary yang mantap dan kompleks seperti kolagen. Kolagen memberikan asas yang mendasari makhluk.

• Keratin protein menyediakan makhluk dengan kulit dan rambut serta bulu.

• Protein juga mengisi sebagai dorongan untuk tindak balas dalam entiti organik hidup; ini dipanggil bahan kimia. Protein diisi sebagai penghubung dan penggerak bahan antara sel.

• Sebagai contoh, protein aktin mengambil bahagian pembawa bagi kebanyakan makhluk hidup.

• Pembinaan protein tiga dimensi yang berbeza membawa kepada keupayaan masing-masing.

• Mengubah struktur protein secara langsung menjadi penyesuaian dalam kerja protein.

• Protein dibuat berdasarkan arahan dari kualiti sel. Gabungan dan kumpulan protein dikawal oleh monomer asas protein, asid amino berasaskan glukosa.

Bahagian Protein :closed_book:

• Protein mungkin merupakan zarah semula jadi yang paling banyak dalam kerangka hidup dan mempunyai ruang lingkup elemen yang paling berbeza, semuanya sama.

• Protein mungkin utama, pentadbiran, kontraktil, atau defensif; mereka boleh berfungsi dalam pengangkutan, penimbunan, atau lapisan; atau mereka mungkin racun atau pemangkin.

• Setiap sel dalam ruang hidup mungkin mengandungi sejumlah besar protein, masing-masing dengan kapasiti yang luar biasa.

• Reka bentuk mereka, sama dengan kapasitinya, berbeza dengan ketara.

• Walau bagaimanapun, semuanya adalah polimer asid amino, yang disusun dalam kumpulan lurus.

• Protein mempunyai pelbagai bentuk dan beban atom; beberapa protein sesuai dengan globular walaupun ada yang mempunyai sifat ketat.

• Contohnya, hemoglobin adalah protein globular, namun kolagen, yang terdapat di kulit kita, adalah protein yang bertali.

• Bentuk protein adalah asas keupayaannya. Perubahan suhu, pH, dan keterbukaan terhadap bahan sintetik dapat menyebabkan perubahan yang berterusan seperti protein, yang menyebabkan kekurangan kapasiti atau denaturasi (akan diperiksa lebih terperinci kemudian).

• Semua protein terdiri daripada pelbagai rancangan 20 jenis asid amino yang serupa.

• Asid amino adalah monomer yang membentuk protein.

• Setiap karat amino mempunyai reka bentuk penting yang serupa, yang terdiri daripada iota karbon fokus yang terpasang pada pengumpulan amino (- NH2), pengumpulan karboksil (- COOH), dan zarah hidrogen.

• Setiap karat amino juga mempunyai iota pemboleh ubah lain atau pengumpulan zarah-zarah yang melekat pada molekul karbon fokus yang dikenali sebagai kumpulan R.

• Kumpulan R adalah perbezaan tunggal dalam struktur antara 20 asid amino; dalam apa jua keadaan, asid amino tidak dapat dibezakan.

• Idea substansi kumpulan R memutuskan idea komposit amino yang menghakis di dalam proteinnya (iaitu, tidak kira sama ada ia berasid, penting, polar, atau bukan polar).

• Susunan dan bilangan asid amino akhirnya menentukan bentuk, saiz, dan kapasiti protein.

• Setiap karat amino ditambahkan pada karat amino yang lain oleh ikatan kovalen, yang dikenali sebagai ikatan peptida, yang dibingkai oleh tindak balas pengeringan.

• Pengumpulan karboksil satu karat amino dan pengumpulan amino satu karat amino kedua menyatukan, menghasilkan atom air.

• Ikatan seterusnya adalah ikatan peptida.

• Item-item yang dibentuk oleh hubungan seperti itu disebut polipeptida.

• Walaupun istilah polipeptida dan protein kadang-kadang digunakan secara timbal balik, polipeptida sebenarnya adalah polimer asid amino, walaupun istilah protein digunakan untuk polipeptida atau polipeptida yang telah bergabung, memiliki bentuk tertentu, dan memiliki kapasitas khusus.

Struktur Protein:orange_book:

 1. Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, keadaan protein adalah asas keupayaannya.

 2. Untuk melihat bagaimana protein mendapat bentuk atau kesesuaian terakhirnya, kita perlu memahami empat darjah struktur protein: penting, tambahan, tersier, dan Kuarter.

 3. Pengelompokan novel dan bilangan asid amino dalam rantai polipeptida adalah pembinaan pentingnya.

 4. Susunan khas untuk setiap protein akhirnya dikawal oleh kualiti yang mengekod protein.

 5. Sebarang penyesuaian dalam pengelompokan kualiti boleh menyebabkan karosin amino alternatif ditambahkan ke rantai polipeptida, menyebabkan penyesuaian dalam pembinaan dan kapasiti protein.

 6. Dalam kelemahan sel sabit, rantai β hemoglobin mempunyai penggantian karat amino yang bersendirian, menyebabkan perubahan dalam pembinaan dan kapasiti protein.

 7. Yang umumnya perlu dipertimbangkan adalah bahawa zarah hemoglobin terdiri daripada dua rantai alfa dan dua rantai beta yang masing-masing terdiri daripada sekitar 150 asid amino.

 8. Atom itu kemudiannya mempunyai sekitar 600 asid amino. Perbezaan asas antara atom hemoglobin biasa dan sel sabit.

 9. Reka bentuk tiga dimensi luar biasa polipeptida dikenali sebagai pembinaan tersiernya.

 10. Pembinaan ini disebabkan oleh kolaborasi sintetik antara asid amino yang berlainan dan lokasi polipeptida.

 11. Pada asasnya, kerjasama antara kumpulan R menjadikan minda membuat reka bentuk tersier tiga dimensi protein.

 12. Mungkin ada ikatan ionik yang terbentuk antara tandan R pada pelbagai asid amino, atau hidrogen yang bertahan yang berkaitan dengan reka bentuk pilihan.

 13. Pada ketika protein runtuh berlaku, kumpulan hidrofobik R asid amino polar terletak di bahagian dalam protein, walaupun tandan hidrofilik R terbentang ke luar. \

 14. Jenis persatuan sebelumnya disebut komunikasi hidrofobik.

 15. Secara semula jadi, beberapa protein dibentuk dari beberapa polipeptida, atau disebut subunit, dan perkaitan subunit ini membentuk reka bentuk kuarter.

 16. Perkaitan yang lemah antara subunit membantu menyelesaikan reka bentuk umum. Contohnya, hemoglobin adalah gabungan empat subunit polipeptida.

 17. Setiap protein mempunyai susunan dan bentuknya yang luar biasa yang disatukan oleh kerjasama zat.

 18. Jika protein mungkin mengalami perubahan suhu, pH, atau keterbukaan terhadap bahan sintetik, reka bentuk protein dapat berubah, kehilangan bentuknya dalam apa yang disebut denaturasi seperti yang diperiksa sebelumnya.

 19. Denaturasi secara berkala dapat diterbalikkan dengan alasan bahawa pembinaan penting dilindungi jika pakar denaturasi dihilangkan, yang memungkinkan protein untuk meneruskan kapasitinya.

 20. Kini, denaturasi tidak dapat dipulihkan, menyebabkan kekurangan kapasiti. Satu gambaran denaturasi protein dapat dilihat ketika telur dinyanyikan atau digelegak.

 21. Protein putih telur dalam putih telur cair didenaturasi ketika dimasukkan ke dalam wajan panas, berubah dari bahan yang tidak ketara menjadi bahan putih yang tidak jelas.

 22. Tidak semua protein didenaturasi pada suhu tinggi; sebagai contoh, organisma mikroskopik yang masuk ke dalam akuarium bawah tanah mempunyai protein yang disesuaikan untuk berfungsi pada suhu tersebut.

Kapasiti Protein

Jenis = Contoh = Fungsi

 1. Enzim yang berkaitan dengan perut = Amilase, lipase, pepsin, trypsin = Membantu dalam asimilasi makanan dengan mengkatabolisme makanan tambahan menjadi unit monomer

 2. Pengangkutan = Hemoglobin, albumin = Membawa zat dalam darah atau limfa ke seluruh badan

 3. Struktural = Actin, tubulin, keratin = Membina pelbagai reka bentuk, serupa dengan sitoskeleton

 4. Hormon = Insulin, tiroksin = Menyelaraskan pergerakan pelbagai kerangka badan

 5. Pertahanan = Imunoglobulin = Melindungi badan daripada mikroba yang tidak dikenali

 6. Kontraktil = Actin, myosin = Penyempitan otot kesan

 7. Penyimpanan = Protein penimbunan kekacang, putih telur (albumin) = Memberi rezeki dalam kemajuan awal organisma yang belum berkembang dan anak benih

• Dua jenis protein yang unik dan biasa adalah bahan kimia dan bahan kimia.

• Bahan kimia, yang diciptakan oleh sel hidup, adalah dorongan dalam tindak balas biokimia (seperti pemprosesan) dan biasanya membingungkan atau membentuk protein.

• Setiap sebatian adalah jelas untuk substrat (reaktan yang mengikat bahan kimia) yang ditindaklanjuti. Pemangkin boleh membantu dalam kerosakan, penyemakan, atau tindak balas kesatuan.

• Sebatian yang memisahkan substratnya disebut bahan kimia katabolik, protein yang membentuk atom yang lebih rumit dari substratnya disebut pemangkin anabolik, dan bahan kimia yang mempengaruhi kadar tindak balas disebut protein sinergis.

• Harus diperhatikan bahawa semua protein meningkatkan kecepatan tindak balas dan, dengan demikian, dipandang sebagai dorongan semula jadi.

• Ilustrasi protein adalah amilase air liur, yang menghidrolisis amilosa substratnya, segmen pati.

• Bahan kimia adalah zarah penanda sintetik, biasanya sedikit protein atau steroid, yang dikeluarkan oleh sel endokrin yang bertindak untuk mengawal atau mengarahkan kitaran fisiologi eksplisit, termasuk pengembangan, kemajuan, pencernaan, dan pendaraban.

• Sebagai contoh, insulin adalah bahan kimia protein yang membantu mengarahkan tahap glukosa darah.

• Protein mempunyai pelbagai bentuk dan beban sub-atom; beberapa protein sesuai dengan globular walaupun ada yang mempunyai sifat ketat.

• Contohnya, hemoglobin adalah protein globular, namun kolagen, yang terdapat di kulit kita, adalah protein yang berotak.

• Bentuk protein adalah asas untuk kapasitinya, dan bentuk ini dijaga oleh pelbagai jenis ikatan bahan.

• Perubahan suhu, pH, dan keterbukaan terhadap sebatian sintetik dapat menyebabkan perubahan yang terus-menerus seperti protein, yang menyebabkan kehilangan kapasiti, yang dikenal sebagai denaturasi.

• Semua protein terdiri daripada pelbagai jenis tindakan 20 jenis asid amino yang serupa.

Kesimpulannya:crown:

:closed_book: Protein adalah kelas molekul makro yang memainkan skop kapasiti yang berbeza untuk sel. Mereka membantu pencernaan dengan menawarkan pertolongan yang mendasari dan sebagai sebatian, pengangkut, atau bahan kimia. Struktur kuasa dua protein (monomer) adalah asid amino. Setiap karat amino mempunyai karbon fokus yang disambungkan ke pengumpulan amino, pengumpulan karboksil, iota hidrogen, dan pengumpulan R atau rantai sisi. Terdapat 20 asid amino yang biasa berlaku, masing-masing berbeza dalam kumpulan R. Setiap karat amino dihubungkan dengan jirannya dengan ikatan peptida. Rantai panjang asid amino dikenali sebagai polipeptida.

:closed_book: Protein diselaraskan pada empat tahap: penting, tambahan, tersier, dan (budi bicara) Kuarter. Pembinaan penting adalah pengelompokan asid amino yang baru. Keruntuhan kejiranan polipeptida untuk membuat reka bentuk seperti heliks α dan helaian β-lipatan menjadikan pembinaan pilihan. Reka bentuk tiga dimensi umum adalah pembinaan tersier. Pada titik ketika sekurang-kurangnya dua polipeptida menyatukan untuk membingkai struktur protein total, reka bentuknya dikenali sebagai pembinaan protein Quaternary. Bentuk dan kapasiti protein tidak dapat disambungkan; apa-apa penyesuaian yang sesuai sebagai perubahan yang disebabkan oleh perubahan suhu atau pH boleh menyebabkan denaturasi protein dan kemalangan dalam kerja.

Soalan Lazim :writing_hand:

Apakah 4 jenis monomer?

:point_right: Terdapat empat jenis monomer asas, termasuk gula, asid amino, lemak tak jenuh, dan nukleotida.

Bagaimana anda membezakan monomer?

:point_right: Kaedah termudah untuk membezakan monomer adalah dengan melihat pembinaannya. Umumnya mengandungi pelbagai campuran iotas yang bersama-sama menyusun atom yang menarik dengan persamaan sub-atom mengikut keseluruhan resipi kelas tersebut. Sebagai contoh, resipi keseluruhan monomer karbohidrat adalah (CH2O) x.

Apakah perbezaan antara monomer dan polimer?

:point_right: Semua monomer mempunyai keupayaan untuk membentuk ikatan majmuk dengan dua atom monomer lain. Polimer adalah kelas bahan rekayasa yang terbuat dari produk unit yang kurang kompleks yang disebut monomer. Polimer adalah rantai dengan bilangan unit monomerik yang tidak jelas.

Apakah monomer DNA?

Nukleotida

:point_right: Monomer DNA dipanggil nukleotida. Nukleotida mempunyai tiga segmen: asas, gula (deoxyribose) dan penumpukan fosfat. Empat asas tersebut adalah adenin (A), sitosin (C), guanin (G) dan timin (T). Gula dan fosfat membuat tulang belakang ke bawah satu atau sisi lain dari heliks dua kali ganda.

Adakah glukosa adalah monomer?

:point_right: Monomer ini dapat membentuk ikatan panjang yang membentuk polimer yang dikenali sebagai karbohidrat, atom yang membuang tenaga yang terdapat dalam makanan. Glukosa adalah monomer dengan resipi C6H12O6, yang bermaksud ia mempunyai enam karbon, dua belas hidrogen dan enam oksigen dalam struktur asasnya.

Artikel berkaitan:

 1. Berapa Banyak Protein Dalam 6 oz. Dada ayam?

 2. Shake Protein Terbaik Untuk Menambah Berat Badan

 3. Bagaimana Membuat Goncangan Protein?