Bulan mengikut urutan

Bulan mengikut urutan dibahagikan kepada setahun dalam jadual Gregorian semasa. Panjangnya adalah 28, 29, 30, atau 31 hari. Setiap bulan mempunyai 28, 30, atau 31 hari selama tahun biasa, yang mempunyai 365 hari. Semasa tahun lompat, yang berlaku secara praktikal pada selang waktu yang tetap, kami menambah hari tambahan (interkalari), Hari Leap, pada 29 Februari, mengambil masa lompat selama 366 hari. 12 Bulan.

Jadual Gregorian merangkumi tahun yang disertakan:

 1. Januari - 31 hari

 2. Februari - 28 hari pada tahun biasa dan 29 hari pada tahun lompat

 3. Mac - 31 hari

 4. April - 30 hari

 5. Mei - 31 hari

 6. Jun - 30 hari

 7. Julai - 31 hari

 8. Ogos - 31 hari

 9. September - 30 hari

 10. Oktober - 31 hari

 11. November - 30 hari

 12. Disember - 31 hari

Orbit Bulan

• Bulan-bulan dimulakan sebagai pendekatan untuk memeriksa waktu dan memisahkan tahun menjadi lebih terhad bergantung pada bulatan Bulan di sekitar Bumi.

• Kata bulan bahkan berasal dari kata Bulan.

• Rupanya, bulan-bulan pertama kali digunakan di Mesopotamia pada suatu titik antara tahun 500 SM dan 400 SM untuk mengukur kerangka waktu umum yang diidentifikasi dengan bulan lunar, atau bulan sinodik, yang merupakan waktu yang diperlukan untuk Bulan melalui semua Tahap bulan.

Berapakah bilangan Hari 28, 29, 30, atau 31 Hari?

:point_right: Jadual Gregorian mempunyai 4 bulan yang panjangnya 30 hari dan 7 bulan yang panjangnya 31 hari.

:point_right: Februari adalah satu-satunya bulan yang panjangnya 28 hari dengan tahun yang sama dan panjangnya 29 hari pada tahun lompat.

Dari 10 hingga 12 Bulan

:chess_pawn: Jadual Gregorian kami sekarang dan pola dasarnya, jadual Julian, kedua-duanya mempunyai masa setahun. Walau bagaimanapun, nama bulan yang kita gunakan hari ini berasal dari jadual Rom, yang pada mulanya hanya 10 bulan, dengan tahun jadual bermula pada bulan Mac

Orang Rom menamakan sebahagian bulan setelah keadaan mereka dalam tahun jadual:

:arrow_right: September bermaksud bulan ketujuh, Oktober kelapan, November kesembilan, dan Disember bulan kesepuluh.

:arrow_right: Bagaimanapun, ketika Januari dan Februari akhirnya ditambahkan dan permulaan tahun jadual dipindahkan ke Januari, keadaan bulan-bulan ini tidak, pada ketika ini dibandingkan dengan kepentingan pertama nama mereka.

:arrow_right: Hari ini, kita sebenarnya memanggil bulan kesembilan tahun September, bulan ketujuh.

:arrow_right: Jadual Islam, jadual Ibrani, dan jadual Hindu juga melalui beberapa bulan untuk membahagi tahun.

:arrow_right: Walaupun jadual Gregorian adalah jadual yang paling biasa digunakan hari ini, jadual yang berlainan belum banyak digunakan di banyak tempat di dunia untuk menghitung acara-acara tertentu dan makan tahunan.

Nama Lama Bulan

Bulan dalam jadual Rom kuno termasuk:

Mercedonius - bulan berkala setelah Februari yang akan digunakan untuk menyusun semula jadual Rom. Hari ini kami menggunakan Leap Day untuk pengaturan ini.

Quintilis - diganti nama menjadi Julai untuk memberi penghormatan kepada Julius Caesar pada 44 SM.

Jadual di Seluruh Dunia

 1. Kalendar Gregorian

 2. Kalendar Julian

 3. Kalendar Hindu

 4. Kalendar Buddha

 5. Kalendar Islam

 6. Kalendar Yahudi

 7. Kalendar Parsi

 8. Kalendar Cina

 9. Kalendar Koptik

 10. Kalendar Etiopia

 11. Kalendar Julian yang disemak

 12. Kalendar Maya

Januari :tipping_hand_woman:

:star2:Januari adalah bulan utama tahun ini, mempunyai 31 hari, dan dinamakan sempena dewa Rom yang tidak bermoral, Janus.

:star2:Dalam jadual Gregorian canggih kami, dan pola dasarnya, jadual Julian, Januari adalah bulan utama tahun ini. Ia mempunyai 31 hari, dan hari utama bulan itu dikenali sebagai Hari Tahun Baru.

Dinamakan Selepas Janus

:ballot_box_with_check: Jangka panjang Januari dinamai tuan pintu masuk Rom, Janus, kerana bulan ini adalah jalan masuk ke tahun baru. Janus juga disebut tuhan yang menipu.

:ballot_box_with_check: Dia menangani semua permulaan dan mempunyai kemampuan untuk melihat masa lalu dan apa yang akan datang.

• Bahasa Inggeris Tengah - Januarie

• Latin - Ianuarius

• Perancis - Janvier

Sejarah Januari

• Peregangan Januari dan Februari yang panjang tidak menonjol dalam varian sebelumnya dari jadual Romawi lama, yang membahagi tahun menjadi 10 bulan dan membiarkan 61 hari tidak diperhitungkan pada waktu yang lebih sejuk dalam setahun. Mereka ditambah sekitar 700 SM.

• Pada mulanya, Januari dan Februari adalah bulan terakhir dalam tahun jadual.

• Jadual Rom bermula pada bulan Mac (Martius), kerana March Equinox, yang sebenarnya menandakan permulaan tahun tropika hari ini. Bagaimanapun, pada tahun 450 SM, permulaan tahun ini dipindahkan ke 1 Januari.

• Januari pada mulanya terdiri dari 30 hari ketika ia ditambahkan dalam jadual Rom 10 bulan.

• Bagaimanapun, sehari ditambahkan, menjadikannya 31 hari panjangnya pada 46 SM sebelum bintang Julius Caesar, yang juga menyampaikan.

Wolf Moon :crescent_moon:

• Bulan Purnama pada bulan Januari dikenali sebagai Bulan Serigala, setelah serigala menjerit.

• Nama itu diduga berasal dari jadual lunar Anglo-Saxon. Nama yang berbeza adalah Bulan.

• Selepas Yule, Bulan Tua, Bulan Es, dan Bulan Salju, walaupun yang terakhir biasanya digunakan untuk Bulan Purnama Februari.

• Januari dipandang sebagai bulan terdingin dalam setahun di sebahagian besar Hemisfera Utara dan bulan terpanas tahun ini di sebahagian besar Hemisfera Selatan.

Bunga Kelahiran dan Batu

 1. Pengenalan Januari untuk bunga dunia adalah anyelir (Dianthus caryophyllus) dan salji salji (Galanthus).

 2. Batu lahir untuk bulan Januari adalah garnet, yang mewakili ketekalan.

 3. Januari bermula pada hari yang sama dengan bulan Oktober dan ditutup pada waktu yang sama dalam seminggu seperti Februari dan Oktober pada tahun-tahun yang sama.

 4. Pada tahun lompat, Januari bermula pada hari itu seperti April dan Julai dan berakhir pada waktu yang sama dalam seminggu dengan bulan Julai.

Februari :tipping_hand_woman:

:star2:Februari adalah bulan kedua tahun ini dalam jadual Julian dan Gregorian.

:star2:Bulan tersebut berkongsi 28 hari untuk semua niat dan tahun tujuan atau 29 pada tahun lompat, dengan hari ke-29 dikenali sebagai hari lompat.

:star2:Ia adalah yang pertama dari lima bulan yang mempunyai masa kurang dari 31 hari dan yang pertama mempunyai kurang dari 30 hari.

:star2:Februari adalah sebahagian besar yang dirasakan untuk Hari Valentine, mekar, dan bergantung pada tempat anda berada, sebagai peraturan sejuk yang tidak dapat dibayangkan!

:star2:Anehnya, walaupun hanya sebulan lagi, terdapat banyak sejarah di sebalik sentimen dan cinta yang panjang ini!

:star2:Sudah lama Februari lalu! Kita di Hemisfera Utara masih terjebak pada musim sejuk, namun pada bulan Februari kita dapat merasa terinspirasi oleh jaminan bahawa musim bunga hampir tiba. Februari juga merupakan bulan yang pantas dan pantas, jadi ia akan berlalu lama, betul?

Sejarah:point_down:

• Februari dinamakan untuk frasa ungkapan Latin, yang merujuk kepada penyempurnaan. Secara amnya, pertengahan Februari adalah peluang yang ideal untuk Februa, kebiasaan pembersihan orang Rom seperti bentuk pembersihan musim bunga.

• Sama seperti Januari, yang ditambahkan lewat bulan yang berlainan dalam jadual Rom, Februari tidak dipandang sebagai ciri tahun jadual hingga sekitar 713 SM.

• Februari adalah bulan yang unik. Ini adalah jumlah bulan yang paling terhad dalam jadual, dan menyoroti hari tambahan (29 Februari) seperti kerja jam (dikenali sebagai tahun lompat).

• Sehingga idea tahun lompat disusun, jumlah hari pada bulan Februari boleh berubah setiap tahun. Perbincangan mengenai kekeliruan!

Fakta-fakta yang menyeronokkan :ballot_box_with_check:

• Dalam Bahasa Inggeris Lama, Februari dikenal sebagai Solmonath, menandakan "bulan lumpur," dan dalam bahasa Poland (di mana musim sejuk mungkin lebih keras daripada di Inggeris) ia dikenali sebagai luty, yang bermaksud hamparan panjang ais atau ais keras.

• Sekiranya anda dibawa ke dunia pada bulan Februari, batu kelahiran anda adalah kecubung. Batu kecubung adalah batu ungu mendalam yang sangat baik, yang dikatakan dapat meningkatkan keperihalan dan kepandaian yang jelas. Ia juga mewakili keaslian dan pandangan.

• Dilahirkan pada bulan Februari dan memikirkan tentang tanda zodiak anda? Sekiranya anda dibawa ke dunia pada 18 Februari atau sebelumnya, anda adalah Aquarius, dan anda mungkin akan khayal, cerdik, dan unik.

• Jika anda dibawa masuk ke dunia pada bulan Februari tetapi selepas hari kelapan belas, anda adalah seorang Pisces, dan mungkin hebat, bersemangat, dan sekarang dan lagi-lagi halus.

Hari Lahir Terkenal :star_struck:

• Rosa Parks, pelobi kebebasan sosial Amerika yang terkenal kerana mencabar menyerahkan tempat duduknya dalam perjalanan ke pengembara berkulit putih, dibawa ke dunia pada 4 Februari 1913. Hari lahirnya dikenang sebagai Hari Taman Rosa di California dan Missouri. Dia meninggal pada tahun 2005, pada usia matang 92 tahun.

• Bob Marley, seniman reggae yang sangat dihargai, dibawa ke dunia di Jamaica pada 6 Februari 1945. Dia mengejutkan menendang baldi pertumbuhan ganas pada tahun 1981, pada usia muda 36 tahun.

• Saintis Charles Darwin, yang mempunyai kepakaran dalam sains biasa dan dikaitkan dengan memberikan sumbangan yang sangat besar terhadap hipotesis perkembangan, dibawa ke dunia pada tanggal 12 Februari 1809, dan hidup hingga tahun 1882. Dia terkenal sebagai yang paling mungkin penyelidik yang memikat.

Mac :tipping_hand_woman:

• Walk adalah bulan ketiga dalam setahun dan dinamakan sempena Mars dalam jadual Julian dan Gregorian.

• Ini adalah yang kedua dari tujuh bulan untuk jangka masa 31 hari.

• Di Hemisfera Utara, meteorologi permulaan musim bunga berlaku pada hari utama bulan Mac.

Bulan Mac

• "Walk" dinamakan sebagai kekuatan perang ketuhanan Rom, Mars.

• Ini adalah musim untuk meneruskan misi ketenteraan yang terhalang oleh musim sejuk. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana bulan mendapat nama mereka.

• Dalam jadual awal Rom, Mac (atau Martius) adalah bulan utama tahun jadual.

• Oleh kerana bulan Mac membawa hari utama musim bunga dengan ekuinoks vernal, ini adalah permulaan permulaan yang baru.

• Berjalan berubah menjadi bulan ketiga ketika Januari dan Februari, yang ditambahkan ke had paling jauh dari jadual Rom sekitar 700 SM, sebaliknya berubah menjadi yang pertama dan kedua dalam waktu yang sangat lama sekitar 450 SM.

Kalendar Berjalan :pouting_man:

• 8 Mac adalah Hari Wanita Antarabangsa, yang bukan hanya memuji pencapaian wanita dan kemajuan yang dicapai ke arah hak istimewa wanita, tetapi juga memfokuskan pada kemajuan pertempuran untuk keseimbangan di seluruh planet ini.

• 14 Mac adalah permulaan Waktu Penjimatan Siang, yang bermula pada jam 2:00 pagi pada hari itu. Sekiranya wilayah anda memperhatikannya, ingatlah untuk "maju ke depan" dan tetapkan penjaga masa satu jam ke depan, atau anda mungkin akan terlambat satu jam untuk semuanya!

• 15 Mac adalah Idea Bulan Mac! Legenda merangkumi hari kiamat ini. Berhati-hati dengan Idea Bulan Mac!

• 15 Mac juga Isnin Bersih. Selain itu disebut Pure Monday, hari ini menandakan bermulanya Great Lent bagi penganut Gereja Kristian Ortodoks Timur. Hari ini seperti Ash Wednesday dari Gereja Barat.

• 17 Mac adalah Hari St. Patrick. Seperti yang ditunjukkan oleh dongeng, orang memakai shamrock pada Hari St Patrick dengan alasan bahawa orang suci menggunakan tiga daunnya untuk menjelaskan Trinitas.

• 20 Mac mencapai ekuinoks bulan Mac - juga disebut ekuinoks vernal atau musim bunga di Hemisfera Utara - menunjukkan permulaan musim bunga. Di Hemisfera Selatan, tarikh ini menunjukkan ekuinoks waktu panen dan permulaan musim gugur. Pada hari ini, Matahari berdiri tegak di atas khatulistiwa Bumi.

• 27 Mac adalah permulaan Paskah, yang bermula pada waktu senja pada hari ini.

• 18 Mac adalah Minggu Ahad, Ahad sebelum Paskah dan Ahad terakhir Prapaskah.

• 29-31 Mac dikenali sebagai Hari Pinjaman. Menurut legenda, tiga hari terakhir bulan Mac telah terkenal kerana bergolak.

• Melihat ke depan: Tahun ini, Minggu Paskah akan berlangsung pada 4 April, mengakhiri Minggu Suci untuk rumah-rumah ibadat Kristian dan mengingati kebangkitan Yesus Kristus. Baca lebih lanjut mengenai hari Minggu Paskah dan ketahui mengapa tarikhnya berubah setiap tahun.

Fasa Bulan Mac

 1. Suku Akhir: 5 Mac, 8:32 malam EST

 2. Bulan Baru: 13 Mac, 5:23 pagi EST

 3. Suku Pertama: 21 Mac, 10:41 pagi EDT

 4. Bulan Purnama: 28 Mac, 2:50 petang EDT

Permulaan Musim Bunga

• Ekuinoks Mac berlaku pada hari Sabtu, 20 Mac 2021. Di Hemisfera Utara, ini dikenali sebagai vernal, atau musim bunga, ekuinoks dan mencetak awal musim bunga. Di Hemisfera Selatan, setiap musim sejuk bermula.

• Pada masa ini, Matahari melintasi khatulistiwa syurga dalam perjalanan ke utara. Begitu juga pada hari ini, Matahari terbit tepat di timur dan terbenam tepat di barat — sesuatu yang patut disyukuri untuk mengetahui sama ada anda kehilangan semua arah arah di kawasan berhutan.

April :tipping_hand_woman:

:large_blue_diamond: April adalah bulan keempat tahun dalam jadual Gregorian, yang kelima pada awal Julian, yang pertama dari empat bulan yang mempunyai jangka masa 30 hari, dan yang kedua dari lima bulan yang mempunyai jangka masa di bawah 31 hari.

:large_blue_diamond: Menjelang April, musim bunga akhirnya muncul, dan sekiranya kita bernasib baik, iklim akan mencerminkannya! Kami percaya bahawa langit anda cerah dan cerah dan rumput anda tumbuh hijau.

:large_blue_diamond: Di festival, perhatikan cuti bulan, rancangan, penanaman.

Bulan April

• Tempoh bulan April mendapat namanya dari kata Latin aperio, yang menandakan "untuk membuka [tunas]", mengingat fakta bahawa tanaman benar-benar mulai berkembang sekarang.

• Baca lebih lanjut mengenai bagaimana bulan mendapat nama mereka.

Kalendar April :star2:

 1. 1 April adalah Hari Semua Fool - juga disebut "Hari April Mop." Dari mana datangnya hari yang tidak masuk akal ini?

 2. 2 April adalah Jumaat yang baik. Belajar Selamat Jumaat.

 3. 4 April adalah Ahad Paskah. (2 Mei adalah Paskah Ortodoks.) Adakah anda menyedari bahawa tarikh Paskah dikenali dengan Bulan Purnama?

 4. 12 April menandakan permulaan Ramadan (bermula pada waktu senja). Kenali Ramadan.

 5. 22 April adalah Hari Bumi. Untuk memuji, lihat beberapa pemikiran dan latihan Hari Bumi.

 6. 24 April adalah hari lahir Robert B. Thomas, pencetus The Old Farmer's Almanac!

 7. 30 April adalah Hari Arbor Nasional. Cari siapa yang memulakan Hari Arbor dan bagaimana kita perhatikan hari ini mengenai pokok.

1 April : Hari Kentang Manis

6 April : Hari Melawan Bantal Antarabangsa

7 April : Hari Tanpa Rumah Tangga Nasional

17 April : Blah, Blah, Hari Blah

21 April : Pergi Terbang Layang-layang

26 April : Hari Skala Richter Nasional

27 April : Hari Rasa Bau Nasional

Bulan Pink Penuh :crescent_moon:

:ballot_box_with_check: Bulan Pink yang penuh dengan bulan April akan naik pada malam Isnin, 26 April, tiba di puncak pada pukul 11:33 malam ET.

:ballot_box_with_check: Bulan purnama ini adalah satu daripada dua bulan super tahun ini.

Fasa Bulan April

o Suku Akhir: 4 April, 6:04 PG EDT

o Bulan Baru: 11 April, 10:32 PM EDT

o Suku Pertama: 20 April, 3:00 PG EDT

o Purnama: 26 Apr, 11:33 PM EDT

Mungkin :tipping_hand_woman:

• Mei adalah bulan kelima tahun dalam jadual Julian dan Gregorian dan ketiga dari tujuh bulan yang mempunyai jangka masa 31 hari.

• Mei adalah bulan musim bunga di Hemisfera Utara dan waktu menuai di Hemisfera Selatan.

Tarikh Kritikal

• 1 Mei adalah Hari Mei. Tentukan kedatangan musim bunga dengan memperoleh bahagian forsythia, ungu, atau semak berbunga lain dari tempat anda.

• Di Hawaii, 1 Mei dipuji sebagai Hari Lei. Leis adalah laurel atau karangan bunga yang selalu dibuat dengan bunga dan daun Hawaii tempatan.

• Hari-hari ini, mereka diberikan sebagai gambar salam, selamat tinggal, cinta, perayaan, atau kehormatan, dalam jiwa salud.

• Hari Lei dimulai pada tahun 1927, ketika penulis Don Blanding mengusulkan kesempatan untuk melihat pekerjaan lei dalam budaya Hawaii.

• Pengarang Grace Tower Warren mengusulkan 1 Mei untuk tarikh kerana sesuai dengan May Day, festival yang juga berkaitan dengan bunga. Dia memulai ekspresi, "May Day adalah Hari Lei."

• Pengiktirafan utama Hari Lei berlaku pada 1 Mei 1928. Pada tahun berikutnya, ia dibuat sebagai majlis pihak berkuasa di wilayah ini. (Hawaii tidak berubah menjadi sebuah negeri hingga tahun 1959.)

Hari ini, perayaan Hari Lei boleh merangkumi muzik, permainan, pertunjukan, dan pameran dan cabaran produksi lei.

• 5 Mei adalah Cinco de Mayo (“Kelima Mei”). Hari ini memuji kemenangan orang-orang Mexico atas angkatan bersenjata Perancis di The Battle of Puebla pada tahun 1862.

• 10 Mei adalah Hari Ibu — ingat! Adakah anda mempunyai sesuatu yang bertujuan untuk menunjukkan penghargaan kepada ibu anda? Dapatkan maklumat mengenai latar belakang Hari Ibu.

• 16 Mei adalah Hari Angkatan Bersenjata, yang menghormati individu yang melayani seluruh bahagian tentera Amerika Syarikat.

• 18 Mei adalah Hari Victoria di Kanada. Acara ini memperingati ulang tahun Ratu Victoria, yang dibawa ke dunia pada 24 Mei 1819. Acara ini dilihat pada hari Isnin terakhir pada bulan Mei.

• 22 Mei adalah Hari Maritim Nasional. Dibuat sebagai perayaan perjalanan utama ke luar negara dengan menggunakan kapal uap (diselesaikan oleh USS Savannah pada tahun 1819), kesempatan ini melihat usaha kapal laut AS semasa konflik dan keharmonian.

• 25 Mei adalah Hari Peringatan - tanda kuat dari ketekunan hidup. Amalan untuk menaikkan sepanduk pada hari ini; sedar bagaimana mengibarkan sepanduk Amerika anda dengan tepat.

• Tanpa sebab tertentu "Hari

• Mei adalah Bulan Membaca Tertangkap dan Bulan Penjagaan Kereta Nasional.

Berikut adalah beberapa perkara yang lebih baik untuk dipuji pada bulan Mei ini::wink:

1 Mei : Hari Pengetua Sekolah

2 Mei : Hari Tuna Sedunia

4-11 Mei : Minggu Kesedaran Terusan Akar

8 Mei : Hari Tanpa Stoking

14 Mei : Menari Seperti Hari Ayam

28 Mei : Slug Kembali dari Capistrano Day

Bulan Bunga Penuh :crescent_moon:

• Bulan purnama, bulan purnama, berlaku pada hari Khamis, 7 Mei.

• Ia tiba pada pencerahan teratas pada 6:45 pagi (EDT) pagi itu, jadi untuk perspektif terbaik mengenai Bulan Purnama ini, menjelajah di luar petang hari Rabu keenam dan mencari plat bulan yang sangat besar dan cemerlang.

Jun :tipping_hand_woman:

:shamrock:Bulan Jun adalah bulan ke-6 tahun ini dalam jadual Julian dan Gregorian, yang kedua dari empat bulan mempunyai jangka masa 30 hari, dan yang ketiga dari lima bulan mempunyai jangka masa yang kurang dari 31 hari.

Bulan Jun

• Jun kemungkinan besar diberi nama dewi Rom Juno, pelindung perkahwinan dan kemakmuran wanita.

• Pemahaman lain mengatakan bahawa nama itu berasal dari juvenis Latin, "anak muda," yang dipuji sekarang. Biasakan dengan titik permulaan nama bulan.

Tarikh Penting

o 5 Jun adalah Hari Alam Sekitar Sedunia - hari yang bertujuan untuk meningkatkan perhatian semula jadi di seluruh dunia.

o 14 Jun adalah Hari Bendera (AS). Pastikan menaikkan sepanduk! Ketahui mengenai Kod Sepanduk AS, yang memberikan peraturan untuk menunjukkan sepanduk Amerika dengan betul.

o 19 Jun adalah kesembilan belas (disebut Hari Kebebasan atau Hari Pembebasan). Pada hari ini pada tahun 1865, Jeneral Union Gordon Granger membacakan Proklamasi Pembebasan dengan kuat di Galveston, Texas, berjaya membebaskan hamba di negeri ini, yang selama ini tidak terkawal dari Union Army.

o 20 Jun adalah titik balik matahari pertengahan tahun, yang menyatakan permulaan musim panas di Hemisfera Utara. Ini adalah hari dengan tempoh cahaya yang paling lama, jadi hargai! Di Hemisfera Selatan, musim sejuk bermula sekarang.

o 21 Jun adalah Hari Bapa. Cari idea tindakan dan ketahui latar belakang Hari Bapa di sini.

o 21 Jun adalah Hari Kebangsaan Orang Asli (Kanada).

o 24 Jun membawa Hari Musim Panas, biasanya titik tengah musim berkembang, antara penanaman dan penuaian.

:shamrock: Potong duri di hadapan St. John [24 Jun],

:shamrock: Anda akan mempunyai dua daripada satu.

Berikut adalah perkara yang lebih menyeronokkan untuk dipuji pada bulan Jun ini:

1 Jun : Katakan Sesuatu Hari yang Baik

3 Jun : Hari Chimborazo

6 Jun : Hari Yo-Yo Nasional

8 Jun : Hari Upsy Daisy

21 Jun : Pergi Skateboarding Day

30 Jun : Hari Asteroid

Bulan Strawberry Penuh :crescent_moon:

:shamrock: Bulan purnama bulan Jun, Bulan Strawberry penuh, berlaku pada hari Jumaat, 5 Jun.

:shamrock: Ia tiba di puncak yang cerah pada 3:12 PM (EDT) petang itu, namun tidak akan muncul di langit sehingga tidak lama selepas malam.

:shamrock: Ketahui mengapa ia dikenali sebagai Strawberry Moon!

Fasa Bulan Jun :crescent_moon:

 1. Bulan Strawberry Penuh: 5 Jun, 3:12 PM EDT

 2. Suku Akhir: 13 Jun, 2:24 PG EDT

 3. Bulan Baru: 21 Jun, 2:41 PG EDT

 4. Suku Pertama: 28 Jun, 4:16 AM EDT

Julai :tipping_hand_woman:

• Julai adalah bulan ketujuh tahun dalam jadual Julian dan Gregorian dan keempat dari tujuh bulan yang mempunyai tempoh 31 hari.

• Dinamakan oleh Senat Rom sebagai penghargaan untuk jenderal Rom Julius Caesar, ini merupakan masa pengenalannya kepada dunia.

Bulan Julai

• Julai dinamakan sempena raja Rom Julius Caesar (100 SM - 44 SM). Caesar membina pendahulu jadual Gregorian yang kita gunakan hari ini.

• Cari tempat kelahiran setiap bulan.

• Anehnya, bulan Juli adalah semua akun bulan yang diberikan untuk peluang, kebebasan, dan perayaan negara dan budaya.

• 1 Julai adalah Hari Kanada, majlis pemerintah Kanada yang memuji pembuatan Dominion of Canada pada tahun 1867. Lihat halaman Kanada yang lengkap!

• 4 Julai adalah Hari Kemerdekaan (AS). Pada 4 Julai, kami memuji pengistiharan Deklarasi Kemerdekaan pada tahun 1776. Ingatlah untuk menaikkan sepanduk! Lihat Peraturan Bendera Amerika. Lihat halaman Hari Kemerdekaan penuh kami dan hargai data rawak - juga, meningkatkan memori anda mengenai kepentingan sebenar hari ini.

• 14 Julai adalah Hari Bastille, yang mengingati kemarahan Bastille dan permulaan Revolusi Perancis.

Ciri Tahun ini: HARI ASAS!

 1. Pada 14 Julai setiap tahun, individu di Perancis, bahagian Amerika Utara, dan tempat lain memperhatikan La Fête Nationale atau Le Quatorze (keempat belas) Juillet. Dikenal sebagai Hari Bastille di luar Perancis, acara ini menyedari kemarahan Bastille, yang menyentuh Revolusi Perancis.

 2. Tersirat bahagian terakhir tahun 1300-an, Bastille adalah kubu kuat yang memastikan Paris, Perancis, dari serangan.

 3. Menjelang akhir tahun 1700-an, semasa pemerintahan Raja Louis XVI dan Ratu Marie Antoinette, kubu tersebut menjadi skandal kerana menahan tahanan politik.

 4. Bagi rata-rata warga, yang mengalami kekurangan makanan dan berat biaya yang tinggi, itu juga telah menjadi gambaran penganiayaan pemerintah.

Bulan Julai adalah Bulan Tembikai Nasional — yum! Berpusing-pusing dengan perayaan yang tidak biasa ini: :heart_eyes:

7–13 Julai : Minggu Penerbangan Nasional

8 Julai : Hari Penghalang Bandar Antarabangsa

17 Julai : Hari Emoji Sedunia

20–28 Jul : Minggu Rama-rama Nasional

22 Julai : Hari Spooner

25 Julai : Hari Kebangsaan Koboi

27 Julai : Ambil Tumbuhan Rumah Anda untuk Hari Berjalan

Cuaca Julai

:star2: 3 Julai membawa permulaan Hari Anjing yang panas dan panas pada musim panas! Ketahui mengenai Hari Anjing Musim Panas.

:star2:Secara bersemangat, dugaan Almanac untuk Julai 2020 kelihatan lebih panas dan lebih kuat daripada bulan Julai yang biasa anda lakukan

Rancangan untuk Musim :shamrock:

Hargai beberapa rancangan musim bunga akhir surgawi:

• Balutan Ayam Bakar dan Keju Herba

• Panggang Musim Panas Bakar

• Sayuran Musim Panas Panggang

Cemerlang

:dizzy: Ogos adalah bulan kelapan tahun dalam jadual Julian dan Gregorian, dan kelima dari tujuh bulan mempunyai jangka masa 31 hari.

Ogos :tipping_hand_woman:

:star2: August diberi nama untuk menghormati raja Rom yang utama (dan cucu Julius Caesar), Augustus Caesar (63 SM - 14 tahun). Cari awal nama setiap bulan.

Tarikh Cemerlang pada bulan Ogos

"Selepas Hari Lammas, jagung matang sekitar waktu petang seperti hari."

• 1 Ogos, biasanya dikenali sebagai Hari Lammas, adalah perayaan untuk menuai hasil gandum dan jagung tahunan. Lammas juga menunjukkan titik tengah antara titik balik matahari musim bunga akhir dan ekuinoks musim gugur, dan merupakan hari suku tahun. Lihat lebih lanjut mengenai Lammas Day.

• 5 Ogos adalah Civic Holiday di Kanada.

• 10 Ogos adalah Hari St. Lawrence. "Iklim yang berpatutan pada Hari St Lawrence meramalkan kejatuhan yang wajar."

• 11 Ogos menandakan berakhirnya Dog Days of Summer, yang bermula pada 3 Julai.

• 17 Ogos adalah titik di mana Cat Nights bermula, melihat kembali kepada legenda Ireland yang agak gelap mengenai penyihir; potongan dongeng ini juga mendorong kemungkinan seekor kucing mempunyai sembilan nyawa.

• 19 Ogos membawa Hari Penerbangan Nasional, yang dipilih untuk ulang tahun Orville Wright yang memandu perjalanan yang direkodkan awal dari mesin yang lebih berat daripada udara yang terkawal pada tahun 1903.

• 19 Ogos juga memulakan Tahun Baru Islam, atau Pertama Muharram, bermula pada waktu senja. Secara amnya, ia bermula dari lokasi utama busur bulan setelah Bulan baru.

• 24 Ogos adalah Hari St. Bartholomew. "Di St. Bartholomew, ada embun sejuk."

• 26 Ogos adalah Hari Kesetaraan Wanita, yang memuji sanksi 1920 dari Pindaan Kesembilan Belas dan, dengan itu, hak wanita untuk memberikan suara di Amerika Syarikat.

Main-main dengan festival yang ganjil ini!:dizzy:

• 1–7 Ogos: Minggu Badut Antarabangsa

• 8 Ogos: "Umum Menyelam Sebilangan Zucchini Ke Hari Serambi Jiran Anda" (Atau, dapatkan banyaknya dengan rancangan zucchini terbaik kami.)

• 10 Ogos: Hari S'mores Nasional

• 12 Ogos: Hari Rakaman Vinil

• 13 Ogos: Hari Tangan Kiri Antarabangsa

• 17 Ogos: Hari Geocaching Antarabangsa

• 17 Ogos: Hari Lebah Madu Sedunia

• 25 Ogos: Hari Kiss-and-Make-Up

Bulan Sturgeon Penuh :crescent_moon:

:shamrock: Bulan purnama Ogos, Bulan Sturgeon Penuh, tiba di pencerahan teratas pada hari Isnin, 3 Ogos.

:shamrock: Untuk perspektif terbaik pada (hampir) Bulan purnama, lihatlah ke langit malam kedua! Baca lebih lanjut mengenai Bulan Purnama Ogos.

Titik penting :writing_hand:

Pancuran Meteor Perseid

 • Ogos adalah bulan yang luar biasa untuk bintang mencari! Ini adalah masa hujan meteor Perseid, yang memuncak antara 11 dan 13 Ogos.

 • Tahun ini, mereka berada di puncak Bulan suku terakhir, yang menunjukkan bahawa Bulan tidak boleh membersihkan sebilangan besar "bintang jatuh".

Fasa Bulan Ogos :crescent_moon:

 1. Bulan Purnama: 3 Ogos, jam 11:59 pagi EDT

 2. Suku Akhir: 11 Ogos, jam 12:45 malam EDT

 3. Bulan Baru: 18 Ogos, jam 10:42 malam EDT

 4. Suku Pertama: 25 Ogos, jam 1:58 tengah hari EDT

September :tipping_hand_woman:

:shamrock:September adalah bulan ke-10 tahun ini dalam jadual Julian dan Gregorian, yang ketiga dari empat bulan mempunyai jangka masa 30 hari, dan yang keempat dari lima bulan mempunyai jangka masa yang kurang dari 31 hari.

:shamrock: Di Hemisfera Utara September adalah apa yang dapat dibandingkan dengan bulan Mac di Belahan Bumi Selatan

Bulan September

:shamrock: Nama bulan September berasal dari kata latin septem, yang menandakan "tujuh." Bulan ini pada mulanya merupakan bulan ketujuh dari jadual Rom awal.

Tarikh Menarik pada bulan September

• 7 September - Isnin utama pada bulan September - adalah Hari Pekerja. Orang Kanada juga memperhatikan Hari Pekerja.

• 11 September adalah Hari Patriot, yang diadakan sebagai penghormatan dan pengiktirafan terhadap individu yang meninggal dunia dalam serangan 11 September 2001.

• 13 September adalah Hari Kakek-Nenek. Hormatilah datuk dan nenek anda hari ini — dan konsisten!

• 17 September adalah Hari Perlembagaan. Hari ini memuji penerimaan Perlembagaan AS, yang berlaku pada 17 September 1787 (hanya lima tahun sebelum penubuhan The Old Farmer's Almanac, dengan jujur!).

• 18 September membawa permulaan Rosh Hashanah, pada waktu malam.

• 21 September dianggap sebagai Hari Damai Antarabangsa setiap tahun. Perhatian berkisar dari sekejap ketenangan sekitar awal sore hingga acara-acara, misalnya, berjalan-jalan harmoni, pertunjukan, dan bermain-main di dalam negara.

• 22 September menandakan permulaan musim gugur! Ekuinoks Autumnal tahun semasa jatuh pada 22 September jam 9:31 pagi EDT. Sekarang ini, terdapat cahaya matahari dan cahaya yang hampir sama.

• 27 September adalah Yom Kippur, acara paling suci dalam jadual Yahudi.

• 29 September adalah Michaelmas. Michaelmas adalah Celtic "Quarter Day" kuno yang menandakan berakhirnya musim berkumpul dan dipenuhi dengan dongeng.

Berpusing-pusing dengan perayaan yang tidak normal ini pada bulan September!

• September adalah Bulan Kucing Selamat Negara

• 8 September: Hari Pelukan Nasional Anda

• 13 September: Kanak-kanak Mengambil Hari Dapur

• 19 September: Ceramah Antarabangsa Seperti Hari Lanun

• 24 September: Hari Tanda Baca Nasional

Zodiak September :dizzy:

:shamrock: Tanda-tanda zodiak bulan September adalah Virgo (23 Ogos – 22 September) dan Libra (23 September – 22 Oktober)

Bulan Jagung Penuh :crescent_moon:

:shamrock: Bulan purnama September, Bulan Jagung Penuh, tiba di puncak yang cerah pada hari Rabu, 2 September, jam 1:23 pagi EDT.

:shamrock: Untuk perspektif terbaik pada Bulan Purnama, nantikan malam yang pertama ke langit! Baca lebih lanjut mengenai Bulan Purnama September.

Fasa Bulan untuk bulan September

 1. Bulan Purnama: 2 September, jam 1:23 pagi EDT

 2. Suku Akhir: 10 September, jam 5:26 pagi EDT

 3. Bulan Baru: 17 September, jam 7:00 pagi EDT

 4. Suku Pertama: 23 September, jam 9:55 malam EDT

Rancangan untuk Musim

:shamrock: Kami ingin mempertimbangkan bulan epal yang panjang, kerana pengambilan epal berubah menjadi hobi akhir minggu.

Oktober :tipping_hand_woman:

:shamrock:Oktober adalah bulan ke-10 tahun ini dalam jadual Julian dan Gregorian dan ke-6 dari tujuh bulan mempunyai jangka masa 31 hari

Bulan Oktober

:shamrock: Nama bulan semasa berasal dari okto Latin, "lapan," kerana ini adalah bulan kelapan dari jadual Rom awal.

:shamrock: Pada saat orang Rom berubah menjadi jadual setahun, nama Oktober tersekat, walaupun pada hakikatnya sekarang adalah bulan kesepuluh!

:shamrock: Jadual awal Rom, yang diperkirakan telah disampaikan oleh tuan pertama Rom, Romulus (sekitar 753 SM) adalah jadual lunar.

Rangka kerja pencatatan masa kuno ini mengandungi 10 bulan ini:

:shamrock: Martius, Aprilis, Maius, Iunius, Quintilis, Sextilis, September, Oktober (bulan kelapan), November, dan Disember.

:shamrock: Martius, Maius, Quintilis, dan Oktober berisi 31 hari, sementara bulan yang berlainan mempunyai 30 hari, untuk agregat 304 hari. Pada musim sejuk, hari-hari itu tidak bermaksud dua kitaran lunar.

:shamrock: Baru sekitar 713 SM perubahan jadual, yang dikreditkan kepada tuan Rom kedua, Numa Pompilius, menambah bulan Ianuarius dan Februarius.

:shamrock: Beberapa orang kuno merasakan bahawa dua bulan itu menjelang akhir tahun, sementara yang lain menerima bahawa Ianuarius berubah menjadi bulan utama dan Februari menjadi yang terakhir.

:shamrock: Perubahan kemudian diselaraskan bulan-bulan ketika mereka didalangi hari ini dalam jadual Gregorian, di mana Oktober berubah menjadi bulan kesepuluh tanpa memperhatikan namanya.

Tarikh Kalendar Oktober :star2:

• 9 Oktober adalah Hari Leif Eriksson. Siapa Leif Eriksson dan untuk alasan apa dia akan mengatakan bahawa dia penting?

• 12 Oktober adalah hari yang sibuk, dengan tiga majlis disertakan:

• Kesyukuran Kanada. Kesempatan ini memberikan banyak persamaan dengan bahasa Amerika yang sama. Walau apa pun, terdapat pelbagai perkara yang membezakan Kesyukuran Kanada!

• Columbus Day (AS), majlis pemerintahan, dilihat pada hari Isnin kedua pada bulan Oktober. Pada 12 Oktober 1492, Christopher Columbus tiba di sebuah pulau kecil di Bahama, meyakinkan bahawa dia telah tiba di Asia. Baca lebih lanjut mengenai Columbus Day.

• Indigenous Peoples' Day (US)— an occasion that commends the set of experiences and societies of native people groups local to what exactly is today the United States. Native Peoples' Day is commended in urban communities and states the nation over, frequently as an option in contrast to Columbus Day.

• October 18 is St. Luke's Little Summer. This is a date saturated with fables. Generally, around Saint Luke's blowout day, there is a period brief time of quiet, dry climate. Find out additional.

• October 24 is United Nations Day, which plans to carry attention to crafted by the United Nations across the world.

• October 31 is Halloween (All Hallows' Eve)! Do you know the genuine history of Halloween? It's not as horrendous as you would might suspect… Learn about the starting point of Halloween.

Oct. 4 : International Ships-in-Bottles Day

Oct. 6 : National Noodle Day

Oct. 16 : National Fossil Day

Oct: 24 –Nov. 11: World Origami Days

Oct. 25: Frankenstein Friday

October Astronomy and the Moon :crescent_moon:

October 2020 Brings Two Full Moons

• The primary full Moon of fall—for this situation, the Harvest Moon—will show up on Thursday, October 1.

• Later in the month, on Saturday, October 31 (Halloween), the subsequent full Moon shows up.

• This is the Hunter's Moon, which will be unique for two reasons: it's an uncommon Halloween full Moon and a Blue Moon!

November :tipping_hand_woman:

• November, the eleventh month of the year, has 30 days and imprints the start of the colder time of year Christmas season for most people, regardless of whether the colder time of year solstice doesn't happen until late December.

• We've made for this present month, named for the 10th (November) month in the early Roman schedule, into a social season of local area dinners, blowouts of thanksgiving, and general decisions.

November Calendar

• November 1 at 2 AM is the finish of Daylight Saving Time. Set your clocks back one hour on Saturday night at sleep time! See more about DST.

• November 1 is likewise All Saints' Day.

• November 3 is Election Day (US). Remember to cast a ballot in state and government decisions! Each vote tallies. Make an Election Day Cake to celebrate.

November 3 is additionally Sadie Hawkins Day.

November 4 is Will Rogers Day.

November 11 is Veterans Day (US) and Remembrance Day (Canada).

• If you're lucky, you may encounter an “Indian Summer” in November; yet as indicated by the conventional definition, it can just happen between November 11 and 20! What is an Indian Summer?

• November 14 is Diwali, which is a yearly celebration of lights commending the victory of good over evil.

• November 19 is Discovery of Puerto Rico Day.

• November 26 is Thanksgiving Day (US). Comprehend the set of experiences and causes of Thanksgiving.

• November 29 is the First Sunday of Advent.

November is Banana Pudding Lovers Month—who knew? Here are some more wacky festivals to anticipate:

• Nov. 1: National Cook for Your Pets Day

Nov. 3 : Zero-Tasking Day

Nov. 9 : National Scrapple Day

Nov. 16 : National Button Day

Nov. 21 : World Hello Day

Nov. 23 : Fibonacci Day

The Full Beaver Moon :crescent_moon:

 1. November's full Moon is generally called the Beaver Moon.

 2. Why this name? In the Colonial Era, this was the month to set one's beaver traps before the marshes froze and beavers resigned to their hotels, to guarantee an inventory of warm winter hides.

 3. In 2020, November's full Moon happens on Monday, November 30, at 4:30 AM EST.

 4. Peruse our November Moon page for more data!

Disember :tipping_hand_woman:

• December is the twelfth and last month of the year in the Julian and Gregorian schedules.

• It is likewise the remainder of seven months to have a length of 31 days.

• December got its name from the Latin word decem in light of the fact that it was initially the 10th month of the year in the schedule of Romulus c. 750 BC which started in March. The Month of December

• December is the twelfth month (and a month ago) in our current Gregorian schedule (as it was in the previous Julian schedule).

• Be that as it may, it was initially the tenth month of the Roman schedule (until 153 BC). Henceforth, “December” comes from the Latin word decem, signifying “ten.”

• Back in Roman occasions, the schedule just had ten months and started with March! The colder time of year term was not allotted months since it was anything but a functioning time for military, farming, or common life.

• The period of December initially comprised of 30 days. At the point when January and February were added to the schedule (around 700 BCE), December was abbreviated to 29 days. At that point, in the resulting Julian schedule, two days were added to December, making it 31 days in length.

December Calendar :shamrock:

 1. December 6 is Saint Nicholas Day. St. Nicholas, the benefactor holy person of kids, rouses customs all throughout the planet from chases for presents to stockings or shoes loaded up with desserts.

 2. December 7 is National Pearl Harbor Remembrance Day.

 3. December 10 denotes the start of Hanukkah. The 8-night celebration of lights starts at dusk on the tenth and closures at twilight on the eighteenth.

 4. December 13is St. Lucia's Day, which has for some time been related with celebrations of light. Before the Gregorian schedule change in 1752, her blowout day happened on the briefest day of the year (consequently the truism “Lucy light, Lucy light, most limited day and longest evening”).

December 15 is Bill of Rights Day:

• December 17 is Wright Brothers Day.

• December 21 is the Winter Solstice—the cosmic first day of winter in the Northern Hemisphere and first day of summer in the Southern Hemisphere.

• December 25 is Christmas Day, a Christian occasion recognizing the introduction of Jesus Christ. Study American Christmas customs.

• December 26 is Boxing Day (Canada, UK) and the primary day of Kwanzaa.

• On the last evening of the year, December 31, kiss the individual you desire to continue to kiss! Find New Years customs from all throughout the planet.

Did you realize that December is National Pear Month? Praise these great occasions this month:

Dec. 11: International Mountain Day

Dec. 13 : National Violin Day

Dec. 13 : National Day of the Horse

Dec. 20 : Underdog Day

Titik penting :writing_hand:

Winter Solstice

• The long stretch of December gets the colder time of year solstice the Northern Hemisphere.

• This is the briefest day of the year (the day with minimal measure of light.

Kesimpulannya

All months have own importance and shows qualities related to different signs. There are 365 days in a year and days are divided by months. This article describes about the zodiac signs and have given all necessary information about every month. Furthermore, it also describes about the effects of moon on every month and what actually can we do on specific days, all this data is given through this reading.

Soalan Lazim

What happens the initial 3 months in the wake of conceiving an offspring?

The initial three months of life are tied in with eating, resting and crying. However, you can likewise anticipate child lifting her head, making senseless sounds and giving you a genuine first grin.

How long are in a month without ends of the week?

The normal month is 365/12 = 30.42 days in a customary year and 366/12 = 30.50 days in a jump year. The Gregorian (western) sun oriented schedule has 365.2425/12 = 30.44 days by and large, changing somewhere in the range of 28 and 31 days.

For what reason is January the main month?

As per custom, during his rule (c. 715–673 BCE) Numa overhauled the Roman conservative schedule with the goal that January supplanted March as the principal month. It was a fitting decision, since January was named after Janus, the Roman lord, everything being equal; March observed Mars, the divine force of war.

How long in a year on the off chance that you require out ends of the week?

The year 2018 has precisely 365 days. There are 253 working days in this year and there 104 end of the week days

How long do you work in a month?

Techniques for Calculating

The other technique will give the normal number of work hours in a month. The realized constants are 40 hours of the week, 52 weeks of the year, and a year of the year: 40 hours out of each week x 52 weeks of the year/a year of the year = 173.33 normal month to month hours. Selidik sekarang hasilnya.

# Artikel #Related

 1. Bilangan minggu dalam setahun

 2. Bulan ahli

 3. Berapa Insurans Penyewa Sebulan?

The Gregorian calendar has divided the months in 12 dividing the 365 days in either 30, 31 or 28 days. The months in order are January (31 days), February (28 or 29 days), March (31 days), April (30 days), May (31 days), June (30 days), July (31 days), August (31 days), September (30 days), October (31 days), November (30 days) and December (31 days). The division of these months is as per the circulation of the earth around the sun. One complete year means one whole round of earth. There is a quarter of day left for each year which makes leaves the time in each year and after four years the day is added into February as 29th one thus called a leap year.

What are the types of calendar?

There are three basic types of calendar

Lunar

This calendar depends upon the revolution of moon around the earth. It's takes around 29.53 days for a moon to complete it's phase. The appearance of moon is in phases and it takes one full appearance of moon and then gradual reduction to another full moon to complete a whole round. In this way the number of days in a lunar year are 354.37 which are shorter than the 365 days year. The weathers do not synchronize with the calendar which made the effectiveness of the calendar weaker over time and people adapted to new calendars. Presently only Muslims follow the lunar calendar but it's effect on weather is not much because of the fact that at places where the calendar is widely used are consistently hot and the conditions remain prevalent throughout.

Luni-Solar

This calendar is a combination of lunar and solar calendars. The months in this calendar are 12 but after every few years there is an addition of a thirteenth month so that the timeline remains consistent with the weathers. This calendar is also not widely used except for in some cultures like Asian culture uses the Chinese calendar and the Jewish Culture has Hebrew calendar.

Solar

The type of calendar being used world over today is the solar calendar which is of the length of the revolution of Earth around the sun. This calendar was an adaptation of the luni-solar calendar. The Romans had divided their year intonten months starting from the month of March at the beginning of spring season and ending in December. The year did not have the seventy days of winter. Later in two more months in between December and March were added called January (Janus to Roman; two faced God) and February (in Roman it is a festival of purification). The calendar still wasn't accurate. It was the era of Julius Ceassar that there were some major reforms being made. He had a calendar which had January 1st as the beginning of the year when the sun was set half an hour late. The months were in the ordersequence of with 30,31 or 29 days. January, March, May, July, August, October and December with 31 days. April, June, September and November had 30 days. February had 28 days. After four years a day was added in February marking it a leap year with 366 days as of 29th February.

A year is divided into 12 months in the modern-day Gregorian calendar. The months are either 28, 29, 30, or 31 days long.Illustration image The Gregorian calendar is divided into 12 months. Each month has either 28, 30, or 31 days during a common year, which has 365 days. During leap years, which occur nearly every 4 years, we add an extra (intercalary) day, Leap Day, on 29 February, making leap years 366 days long. This is to keep our current calendar aligned with the solar year and astronomical seasons marked by equinoxes and solstices. Go to calendar The 12 Months: The Gregorian calendar consists of the following 12 months:

 1. January - 31 days
 2. February - 28 days in a common year and 29 days in leap years
 3. March - 31 days
 4. April - 30 days
 5. May- 31 days
 6. June- 30 days
 7. July- 31 days
 8. August - 31 days
 9. September - 30 days
 10. October- 31 days
 11. November - 30 days
 12. December - 31 days Tracking the Moon's Orbit: The months originated as a way to mark time and break up the year into shorter periods based on the Moon's orbit around Earth. The word month is even derived from the word Moon . As far as we know, months were first used in Mesopotamia sometime between the years 500 BCE and 400 BCE to measure the natural period related to the lunar month, or synodic month, which is the time it takes for the Moon to go through all the Moon phases. Moon phases in your city. How Many Have 28, 29, 30, or 31 Days? The Gregorian calendar has 4 months that are 30 days long and 7 months that are 31 days long. February is the only month that is 28 days long in common years and 29 days long in leap years. From 10 to 12 Months: Our current Gregorian calendar and its predecessor, the Julian calendar, both have 12 months. However, the month names we use today are derived from the Roman calendar, which initially had only 10 months, with the calendar year starting in March ( Martius ). Calendar with holidays: The Romans named some of the months after their position in the calendar year: September means the 7th month, October the 8th, November the 9th, and December the 10th month. However, when January and February were eventually added and the beginning of the calendar year was moved to January, the position of these months no longer corresponded with the original meaning of their names. Today, we still call the 9th month of the year September, the 7th month. The Islamic calendar, the Hebrew calendar, and the Hindu calendar also use months to divide up the year. Although the Gregorian calendar is the most commonly used calendar today, other calendars are still used in many parts of the world to calculate certain holidays and annual feasts. Old Names of Months: Months in the ancient Roman calendar include:
 • Mercedonius - an occasional month after February that would be used to realign the Roman calendar. Today we use Leap Day for this alignment.
 • Quintilis - renamed July in honor of Julius Caesar in 44 BCE.
 • Sextilis - renamed August in honor of Roman Emperor Augustus in 8 BCE. Occasionally, February has 29 days. Every four years, on years divisible by four (2016, 2012, 2008…), February has 29 days instead of 28 to account for the fact that Earth takes approximately 365.24 days to orbit the sun. The exception to this rule is that every 100 years that is not divisible by 400 (1700, 1800, 1900, 2100…), February only has 28 days to account for the small difference between 365.24 and 365.25 days per orbit. A month is a collection of approximately 30 days. When learning the order of the months of the year, it can help to break the year down in to smaller chunks. These 6 months are the first half of the year. Which month is missing, after April and before June? It is May, the fifth month of the year. What is a month? A month is a collection of approximately 30 days. Months were originally chosen from the period of time it takes for the Moon to orbit the earth. There are 12 months in a year. The moon takes about 29.5 days to fully orbit the earth. Therefore we chose about 30 days for each month. The 4 months of April, June, September and November all have 30 days. The 7 months of January, March, May, July, August, October and December all have 31 days. February is the only month that has 28 days. It has 29 days on a leap year (every 4 years). Every year has a multiple of 4 contains an extra day: February 29 th . A month is approximately 4 and a half weeks long. January is the first month of the year and January 1st is known as new year's day. December the final month of the year that December 31st is known as new year's eve. At midnight December 31st the year ends and a new year begins with January 1st. You can remember how many days in each month using this rhyme:

30 days has September, April, June and November. All the rest have 31 Except February alone, Which has 28 days clear And 29 in each leap year. Or you can use the “knuckle method”:months on knuckles A knuckle is “31 days”, and in between each knuckle it isn't. And where you hands meet, the two knuckles are “July, August”, which both have 31 days. (Note: the last knuckle isn't used) Here are the twelve months in detail: Month Number Month In 3 letters Days in Month 1 January Jan 31 2 February Feb 28 (29 in leap years) 3 March Mar 31 4 April Apr 30 5 May May 31 6 June Jun 30 7 July Jul 31 8 August Aug 31 9 September Sep 30 10 October Oct 31 11 November Nov 30 12 December Dec 31 The Moon:Moon\ 109x107 The months were originally based on the movement of the moon (the words moon and month are related), but this did not work out perfectly to one year. So they changed how many days in some months to make them all add up to one year.

Ancient Romans had 10 Months:

 • Martius for the god Mars
 • Aprilis (aperio is Latin for “open”, and flowers blossom in this month)
 • Maius for the goddess Maia
 • Iunius for the goddess Juno
 • Quintilis from Latin quinque meaning five
 • Sextilis for six
 • Septembris for seven
 • Octobris for eight
 • Novembris for nine
 • Decembris for ten (remember “Decimal” means based on 10) Then around 710 BC Numa Pompilius , the second King of Rome, added January (for the god Janus) and February (from Latin februum meaning purification). Unfortunately this wrecked the nice numbering system of the later months. Many years later (44 BC) Quintilis was renamed Iulius (July) in honour of Julius Caesar , and in 8 BC Sextilis was renamed Augustus (August) in honour of Augustus . The abbreviations or short forms shown are the most common, but other abbreviations are possible, for example: Ja./Fe./Ma. or J./F./M. The days column shows the number of days in the month. All months have 30 or 31 days, except for February which has 28 days (29 in a leap year). Every fourth year, the month of February has 29 days instead of 28. This year is called a “leap year” and the 29th day of February is a “leap day”. A leap year has 366 days instead of the usual 365. Most years that can be cleanly divided by four are leap years. 2016, 2020 and 2024, for example, are leap years. ||month|short form|days|season| | - | - | - | - | - | |1|January|Jan.|31|winter| |2|February|Feb.|28/29| |3|March|Mar.|31|spring| |4|April|Apr.|30| |5|May|May|31| |6|June|Jun.|30|summer| |7|July|Jul.|31| |8|August|Aug.|31| |9|September|Sep.|30|autumn| |10|October|Oct.|31| |11|November|Nov.|30| |12|December|Dec.|31|winter| The seasons are approximate and depend on latitude. Some parts of the world have only three seasons. The seasons shown here are for the North Temperate Zone (for example North America). In the southern hemisphere, the seasons are reversed.

Months in order:

Sebulan

A month is a unit of time, utilized with schedules, which is around up to a characteristic period identified with the movement of the Moon; month and Moon are cognates. The customary idea emerged with the pattern of Moon stages; such months (lunations) are synodic months and last around 29.53 days. From uncovered count sticks, analysts have derived that individuals included days comparable to the Moon's stages as right on time as the Paleolithic age. Synodic months, in light of the Moon's orbital period regarding the Earth-Sun line, are as yet the premise of numerous schedules today, and are utilized to isolate the year.

Astronomy of Months: ##

The accompanying kinds of months are predominantly of importance in stargazing, a large portion of them (yet not the differentiation among sidereal and tropical months) first perceived in Babylonian lunar cosmology. The sidereal month is characterized as the Moon's orbital period in a non-turning casing of reference (which on normal is equivalent to its revolution period in a similar edge). It is about 27.32166 days (27 days, 7 hours, 43 minutes, 11.6 seconds). It is intently equivalent to the time it takes the Moon to pass double a “fixed” star (various stars give various outcomes since all have a little legitimate movement and are not actually fixed in position). A synodic month is the most recognizable lunar cycle, characterized as the time span between two sequential events of a specific stage (like new moon or full moon) as seen by an onlooker on Earth. The mean length of the synodic month is 29.53059 days (29 days, 12 hours, 44 minutes, 2.8 seconds). Because of the unpredictability of the lunar circle around Earth (and less significantly, the Earth's circular circle around the Sun), the length of a synodic month can fluctuate by as long as seven hours. The tropical month is the normal time for the Moon to go twice through a similar equinox point of the sky. It is 27.32158 days, marginally more limited than the sidereal month (27.32166) days, in light of precession of the equinoxes. An anomalistic month is the normal time the Moon takes to go from one perigee to another—the point in the Moon's circle when it is nearest to Earth. An anomalistic month is about 27.55455 days overall. The draconic month, draconitic month, or nodal month is the time frame in which the Moon gets back to similar hub of its circle; the hubs are the two focuses where the Moon's circle crosses the plane of the Earth's circle. Its span is about 27.21222 days all things considered.

A synodic month is longer than a sidereal month on the grounds that the Earth-Moon framework is circling the Sun a similar way as the Moon is circling the Earth. The Sun moves toward the east as for the stars (as does the Moon) and it requires about 2.2 days longer for the Moon to get back to a similar obvious situation as for the Sun. An anomalistic month is longer than a sidereal month on the grounds that the perigee moves a similar way as the Moon is circling the Earth, one insurgency in nine years. Thusly, the Moon takes somewhat more to get back to perigee than to get back to a similar star. A draconic month is more limited than a sidereal month in light of the fact that the hubs move the other way as the Moon is circling the Earth, one transformation in 18.6 years. In this way, the Moon gets back to a similar hub marginally sooner than it gets back to a similar star. ## Types of Calendar and Months in order : Hebrew calendar

The Hebrew schedule has 12 or 13 months. Nisan, 30 days ניסן Iyar, 30 days אייר Sivan, 30 days סיון Tammuz, 29 days תמוז Av, 30 days אב Elul, 29 days אלול Tishri, 30 days תשרי Marcheshvan, 29/30 days מַרְחֶשְׁוָ Kislev, 30/29 days כסלו Tevet, 29 days טבת Shevat, 30 days שבט Adar 1, 30 days, intercalary month אדר א Adar 2, 29 days אדר ב Adar 1 is just added multiple times in 19 years. In normal years, Adar 2 is basically called Adar Islamic Calendar : There are also twelve months in the Islamic calendar. They are named as follows:

Muharram (Restricted/sacred) محرّم Safar (Empty/Yellow) صفر Rabī' al-Awwal/Rabi' I (First Spring) ربيع الأول Rabī' ath-Thānī/Rabi' al-Aakhir/Rabi' II (Second spring or Last spring) ربيع الآخر أو ربيع الثاني Jumada al-Awwal/Jumaada I (First Freeze) جمادى الأول Jumada ath-Thānī or Jumādā al-Thānī/Jumādā II (Second Freeze or Last Freeze) جمادى الآخر أو جمادى الثاني Rajab (To Respect) رجب Sha'bān (To Spread and Distribute) شعبان Ramadān (Parched Thirst) رمضان Shawwāl (To Be Light and Vigorous) شوّال Dhu al-Qi'dah (The Master of Truce) ذو القعدة Dhu al-Hijjah (The Possessor of Hajj) ذو الحجة

Roman Calendar: There are also twelve months in the Islamic calendar. They are named as follows: Roman schedule was changed a few times, the last three suffering changes during recorded occasions. The last three changed Roman schedules are known as the Julian, Augustan, and Gregorian; all had similar number of days in their months. Regardless of different endeavors, the names of the months after the Augustan schedule change have continued, and the quantity of days in every month (with the exception of February) have stayed steady since before the Julian change. The Gregorian schedule, similar to the Roman schedules before it, has a year, whose Anglicized names are: Order Name NumberOf days 1 January 31 2 February 28 29 in leap years 3 March 31 4 April 30 5 May 31 6 June 30 7 July Formerly Quinctilis 31 8 August Formerly Sextilis 31 9 September 30 10 October 31 11 November 30 12 December 31 Roman Description of Months in order: January 31 days from Roman conservative schedule month Januarius, named for Janus, divine force of entryways and beginnings

February 28 days generally, 29 in jump year from Roman conservative schedule month Februarius, named for Februalia, the celebration of cleaning hung on the fifteenth to respect Februa, or Juno in her appearance as the goddess of suggestive love March 31 days from Roman conservative schedule month Martius, named for the god Mars April 30 days from Roman conservative schedule month Aprilis. The Romans considered the month consecrated to the goddess Venus, and its name may get from that of her Greek same, Aphrodite. Another historical background associates the name April with the Latin aperire, “to open,” regarding the unfurling of buds and blooms at this season, spring in the Northern Hemisphere. May 31 days from Roman conservative schedule month Maius, most likely named for the goddess Maia June 30 days from Roman conservative schedule month Junius, most likely named for the goddess Juno

July 31 days from Roman conservative schedule month Julius (once in the past Quintilis), named for Julius Caesar in 44 BCE August 31 days from Roman conservative schedule month Augustus (once in the past Sextilis), named for the head Augustus in 8 BCE September 30 days seventh month of early Roman conservative schedule, from Latin septem, “seven” October 31 days eighth month of early Roman conservative schedule, from Latin octo, “eight” November 30 days ninth month of early Roman conservative schedule, from Latin novem, “nine” December 31 days tenth month of early Roman conservative schedule, from Latin decem, “ten

Old names of month : The first Roman year had 10 named months Martius “Walk”, Aprilis “April”, Maius “May”, Junius “June”, Quintilis “July”, Sextilis “August”, “September”, “October”, “November”, “December”, and likely two anonymous months in the coldest time of the year when very little occurred in agribusiness. The year started with Martius “Walk”. Numa Pompilius, the second ruler of Rome around 700 BC, added the two months Januarius “January” and Februarius “February”. He additionally moved the start of the year from Marius to Januarius and changed the quantity of days in a while to be odd, a fortunate number. After Februarius there was every so often an extra month of Intercalaris “intercalendar”. This is the root of the jump year day being in February. In 46 BC, Julius Caesar transformed the Roman schedule (henceforth the Julian schedule) changing the quantity of days in numerous months and eliminating Intercalaris. January – Janus' month

English Januarie Latin Januarius “of Janus” .Latin Janu(s) “Janus” + - arius “ary (relating to)” .Latin Januarius mensis “month of Janus” .Janus is the Roman lord of entryways and entryways, portrayed with two faces glancing in inverse areas. His celebration month is January. Januarius had 29 days, until Julius when it became 31 days in length.

February – month of Februa Center English Februarius .Latin Februarius “of Februa” .Latin Februa(s) “Februa” + - arius “ary (relating to)” Latin Februarius mensis “month of Februa” .Latin kicks the bucket februatus “day of sanitization” .Februarius had 28 days, until around 450 BC when it had 23 or 24 days on a portion of consistently year, until Julius when it had 29 days on each fourth year and 28 days in any case. Februa is the Roman celebration of refinement, hung on February fifteenth. It is conceivably of Sabine birthplace.

** Mars' month** Somewhat English French March€ .Early English Martius .Latin Martius “of Mars” .Latin Marti(s) “Mars” + - us (adj. addition) .Latin Martius mensis “month of Mars” .Martius has consistently had 31 days. Walk was the first start of the year, and the ideal opportunity for the resumption of war. Mars is the Roman lord of war. He is related to the Greek god Ares.

April – Aphrodite's month Early English April(is) ,Latin Aprilis ,Etruscan Apru .Greek Aphro, short for Aphrodite. Aprilis had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 30 days in length.Aphrodite is the Greek goddess of adoration and magnificence. She is related to the Roman goddess Venus.

May – Maia's month Old French Mai .Early English Maius .Latin Maius “of Maia” .Latin Maius mensis “month of Maia” .Maius has consistently had 31 days. Maia (signifying “the incredible one”) is the Italic goddess of spring, the little girl of Faunus, and spouse of Vulcan.

June – Juno's month Center English jun€ .Old French juin Early English junius ,Latin Junius “of Juno” .Latin Junius mensis “month of Juno” .Junius had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 30 days in length. Juno is the guideline goddess of the Roman Pantheon. She is the goddess of marriage and the prosperity of ladies. She is the spouse and sister of Jupiter. She is related to the Greek goddess Hera.

July – Julius Caesar's month

Center English Julie .Latin “Julius” .Latin Julius mensis “month of Julius” .Latin quintilis mensis “fifth month” .Quintilis (and later Julius) has consistently had 31 days. Julius Caesar improved the Roman schedule (thus the Julian schedule) in 46 BC. Simultaneously, he renamed for this present month after himself.

August – Augustus Caesar's month Latin “Augustus” .Latin Augustus mensis “month of Augustus” ,Latin sextilis mensis “6th month” .Sextilis had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 31 days in length. Augustus Caesar explained and finished the schedule change of Julius Caesar. All the while, he additionally renamed for this present month after himself.

September – the seventh month

Center English septembre ,Latin September .Latin septem “seven” + - ber (adj. addition) Latin september mensis “seventh month” ,September had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 30 days in length.

October – the eighth month Center English octobre ,Latin October ,Latin octo “eight” + - ber (adj. postfix) .Latin october mensis “eighth month” .October has consistently had 31 days.

November – the nineth month Center English Novembre ,Latin November .Latin Novembris mensis “nineth month” .Novembris had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 30 days in length.

**

December – the 10th month

** Center English decembre ,Old French decembre .Latin december “10th month” ,Latin decem “ten” + - ber (adj. postfix) December had 30 days, until Numa when it had 29 days, until Julius when it became 31 days in length.