Apa bulan dalam bahasa Sepanyol?

Bulan dalam bahasa Sepanyol adalah musim bunga ( Mac, April, Mei ), musim panas ( Jun, Julai, Ogos ), musim luruh ( September, Oktober, November ), dan musim sejuk (Disember, Januari, Februari).

:date: Bulan Dalam Bahasa Sepanyol

Imgur

Ini peluang terbaik untuk membiasakan diri dengan kata-kata penting dalam bahasa Sepanyol: nama-nama bulan! Anda harus menyedari dua belas perkataan ini untuk mengatur, membincangkan perayaan dan majlis hari jadi, menyusun struktur, dan hanya menyatakan tarikhnya. Oleh itu, berikut adalah nama-nama Los. Kata-kata untuk bulan itu sama seperti bahasa Inggeris dan Sepanyol kerana warisan biasa:

1. Enero - Januari

2. Febrero - Februari

3. Marco - Mac

4. Abril - April

5. Mayo - Mei

6. Junio ​​- Jun

7. Julio - Julai

8. Agosto - Ogos

9. Septiembre, setiembre - September

10. Octubre - Oktober

11. Noviembre - November

12. Diciembre - Disember

Baca Artikel Ini Juga:

1. Wanita Colombia 2. Bagaimana Kata Anda?

Pengambilan Utama: Bulan dalam Bahasa Sepanyol

 • Nama-nama jangka panjang dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol adalah perbandingan kerana berasal dari zaman Empayar Rom.

 • Nama bulan dalam bahasa Sepanyol dipromosikan secara jantan dan biasanya tidak dipromosikan.

 • Contoh yang paling terkenal untuk menyusun tarikh dalam bahasa Sepanyol adalah "nombor + de + bulan + de + tahun."

:pencil2: Tanda Baca Bulan dalam Bahasa Sepanyol

Keseluruhan nama untuk waktu yang lama adalah jantan, walaupun biasanya tidak penting untuk menggunakan artikel ini selain ketika memberikan tarikh yang jelas, dan setelah itu, el mendahului angka dan bukannya bulan.

Seperempat tahun mempunyai struktur deskriptor: abrileño (berkaitan dengan April), marzal (berkaitan dengan bulan Mac), dan agosteño (berkaitan dengan bulan Ogos). Model: Kanak-kanak Las lluvias abrileñas de nuestro país berterusan. (Hujan April di negara kita tidak kenal lelah.)

Baca Artikel Ini Juga

1. Selamat Hari Lahir Dalam Bahasa Sepanyol 2. Te Amo Mi Vida 3. Menyelaraskan Kata Kerja Sepanyol Ir yang Tidak Teratur (akan Pergi)

Arahan langkah demi langkah untuk Menulis Tarikh dalam Bahasa Sepanyol

Imgur

Kaedah pemberian tarikh yang paling dikenali adalah contoh ini: el 1 de Enero de 2000. Contohnya: La Declaración de Independencia de los EE.UU. fue ratificada por el Congreso Continental el 4 de julio de 1776 en Filadelfia. (Persembahan Kemerdekaan AS disahkan oleh Kongres Kontinental pada 4 Juli 1776, di Philadelphia.) Seperti di sekitar sana, "on" dalam ungkapan "on + date" tidak perlu dimaksudkan dalam bahasa Sepanyol.

Sesuatu yang lain, nama bulan digunakan setanding dengan pembinaan dalam bahasa Inggeris:

 • Abril es el cuarto mes del año. (April adalah bulan keempat tahun ini.)

 • Asturias registró el febrero mss seco y cálido desde 1990. (Asturias mencatatkan bulan paling kering dan panas paling panas sejak tahun 1990.)

 • Un año bisiesto es uno con 366 días en vez de 365. Cada cuatro años, febrero tiene un día más. (Tahun lompat disatukan dengan 366 hari daripada 356. Pada selang waktu tetap, Februari mempunyai hari tambahan.)

 • Fue publicado el 28 de febrero de 2008. (Ia diedarkan pada 28 Februari 2008.)

 • Time un diciembre mágico. (Itu adalah sihir Disember.)

 • Se celebra el 24 de octubre como Día de las Naciones Unidas. (24 Oktober dipuji sebagai Hari Bangsa-Bangsa Bersatu.)

 • Según las creencias de la astrología, las personas que nacieron el 20 de octubre child en cierto modo una paradoja. (Menurut keyakinan berwawasan, individu yang dibawa ke dunia pada 20 Oktober membingungkan di sana sini.)

 • El 25 de octubre es el 298o día del año en el kalendario gregoriano. (25 Oktober adalah hari ke 298 dalam jadual Gregorian.)

 • Cada febrero, una marmota llamada Phil deal de su cueva. (Setiap Februari, groundhog bernama Phil muncul dari terowongnya.)

 • El 6 de enero es de día penting untuk para nixez mexicana, porque es el día que llegan los Reyes Magos a dejar regalos. (6 Januari adalah tarikh penting bagi anak-anak Mexico, sejak hari Orang Bijaksana muncul untuk meninggalkan berkat.)

Baca Artikel Ini Juga:

1. Stubbs dan Wootton 2. Zon Euro

Tarikh Kontrak

Semasa menyusun tarikh menggunakan nombor sederhana, bahasa Sepanyol biasanya menggunakan angka Rom menggunakan susunan tarikh-bulan-tahun. Sebagai contoh, 16 September 1810, (tarikh kebebasan Mexico), akan disusun sebagai 16-IX-1810 . Perhatikan bahawa penggantian itu seperti yang digunakan dalam bahasa Inggeris di Great Britain (sama seperti kebanyakan dialek Eropah lain) tetapi bukan Amerika Syarikat.

Permulaan Nama Bulan

Imgur

Nama-nama bulan semuanya berasal dari bahasa Latin, bahasa Empayar Rom:

 • Enero - dari dewa Rom Janus, penjaga pintu atau pintu masuk dan pintu.

 • Serat - dari kata yang menandakan "membersihkan." Gala pembersihan pernah diadakan pada musim ini.

 • Marco - dari Martius, perkataan untuk planet Marikh.

 • April - yang bermaksud meragukan. Mungkin sangat baik nama dari dewa Yunani Aphrodite.

 • Mayo - mungkin dari Maia, dewi bumi Rom.

 • Junio - mungkin dari Junio, seorang dewi yang berkahwin dengan Musytari.

 • Julio - kerana penghargaan untuk Julius Caesar.

 • Agosto - kerana penghargaan untuk August Caesar.

 • Septiembre - dari perkataan Latin untuk "tujuh." September adalah bulan ketujuh dari jadual Rom lama.

 • Octubre - dari perkataan Latin untuk "lapan."

 • Noviembre - dari perkataan Latin untuk "sembilan."

 • Diciembre - dari perkataan Latin untuk "sepuluh."

Rancangan untuk membincangkan tarikh agak unik dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol. Dalam bahasa Sepanyol, bulan itu datang selepas hari. Dalam bahasa Inggeris, bulan boleh mendahului atau selepas hari.

 • Hoy es el cuatro de

 • Octubre.

 • Hoy es octubre el cuatro.

 • Hari ini adalah 4 Oktober.

 • Hari ini adalah keempat Oktober.

Dalam dua dialek itu, tahun untuk sebagian besar datang setelah bulan dan hari, apa sahaja permintaan mereka. Kita harus menyiasat bagaimana menyusun tarikh dalam setiap bahasa!

Baca Artikel Ini Juga

1. Mengapakah Aspirasi Perubatan India Lebih suka Mempelajari MBBS di Filipina? 2. Pokok Nanas 3. Negara Terbaik Untuk Dilawati

Kontras Ketika Bercakap Tentang Tarikh dalam Bahasa Sepanyol

Imgur

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai tarikh di jadual di atas.

 • De lawan Del

Dalam bahasa Sepanyol, anda boleh menyusun tarikh yang menggunakan de atau del sebelum tahun. Menggunakan del biasanya dipandang agak formal.

 • 2 de Marzo de 2017

 • 2 de Marzo del 2017

Mengarang Tarikh

Semasa menyusun tarikh dengan hanya menggunakan angka, hari memulakan perkara dalam bahasa Sepanyol, sementara bulan biasanya memulakan perkara dalam bahasa Inggeris. Sangat mustahak untuk mengingat ini semasa membundarkan tradisi atau dokumen cukai!

 • Sepanyol: 02/03/2017 = DD / MM / YYYY

 • Bahasa Inggeris: 03/02/2017 = MM / DD / YYYY

Baca Artikel Ini Juga:

1. Bulan ahli 2. Penutupan akhir bulan

,

Sepanyol Amerika Latin

Sebilangan besar kata-kata Sepanyol untuk waktu, hari, dan waktu yang cukup lama agak stabil seperti kata-kata yang anda gunakan sekarang - terutamanya bagi individu yang berkomunikasi dalam bahasa seperti Bahasa Inggeris, Perancis, atau Itali. Pada ketika dialek mempunyai tempat kelahiran perbandingan, mereka selalu berkongsi kata dan ungkapan yang secara langsung dikenali antara satu sama lain (kognitif) atau berkongsi huruf atau suara yang besar. Walaupun bahasa Inggeris adalah bahasa Jerman, bahasa itu telah dipengaruhi oleh bahasa Latin dan dialek lain yang berkaitan. Itulah sebabnya anda akan menemui kata-kata bahasa Inggeris seperti "masa depan" yang kedengarannya setanding dengan bahasa Perancis (futur), Itali (Futuro), dan Sepanyol (futuro). Bahasa Sepanyol juga mempunyai susunan pembahasan yang tidak dapat disangkal dengan sedikit percanggahan. Set huruf Sepanyol terdiri daripada 26 huruf yang anda pasti tahu dan hanya tiga item tambahan yang perlu anda pelajari: ch (chay), ll (Elle), dan ñ (eñe).

Dengan menggunakan prosedur Dynamic Immersion® Rosetta Stone, anda akan mahir menggunakan bahasa itu - bukan sekadar perkataan. Yang membuatnya begitu berjaya adalah kami mempersiapkan anda untuk menggunakan dialek baru anda dalam kehidupan sehari-hari biasa anda. Jadi ini mengenai sorotan, namun apa yang anda sedia lakukan sebagai hasilnya. Dengan cara itu, anda akan bersedia menangani segala keadaan dengan mudah dan pasti.

Baca Artikel Ini Juga

1. Bulan mengikut urutan 2. Bulan Pisces

:pencil2: Pelajari Perkataan dan Frasa Bahasa Sepanyol

Rujukan

Youtube

 • Ada yang mengikuti lawatan untuk belajar bahasa Sepanyol kerana mereka sering menggunakan bahasa tersebut dalam kehidupan seharian mereka. Semua perkara yang dipertimbangkan, Sepanyol biasa didengar dalam muzik, rancangan TV, dan filem terkenal kami. Yang lain memilih pilihan individu untuk belajar bahasa Sepanyol kerana merancang untuk berehat, bekerja, atau menjadi sukarelawan di salah satu daripada 20 negara di seluruh planet di mana bahasa Sepanyol adalah bahasa penguasa.

 • Tanpa menghiraukan kewajaran anda untuk merealisasikan bahasa Sepanyol, anda dapat memulai dengan kuat dengan memusatkan perhatian terlebih dahulu dalam perjalanan untuk mengungkapkan beberapa kata dan ungkapan yang sangat penting. Mengadaptasi kata dan ungkapan Sepanyol yang biasa digunakan adalah langkah awal yang penting untuk memahami dengan mudah dan tanpa ragu-ragu bercakap dengan mana-mana 437 juta individu yang dinilai di seluruh planet ini yang berkomunikasi dalam bahasa Sepanyol.

 • Sebilangan pelajar Sepanyol yang mula-mula terhalang untuk berusaha mengingati susunan kata-kata dan ungkapan bahasa Sepanyol yang luas. Metodologi yang membosankan dan melelahkan ini dapat menyebabkan hasil buruk kerana memiliki sedikit kemampuan untuk memahami atau dirasakan dalam perbincangan bahasa Sepanyol secara berkala. Itulah sebabnya sangat mustahak sehingga pelajar bahasa Sepanyol yang baru membina kepakaran untuk memahami dan mengartikulasikan kata-kata dan ungkapan asas dengan tepat. Cara yang berguna untuk menangani pembelajaran bahasa ini akan membantu anda untuk menjadi yakin dan terbuka untuk bercakap dalam bahasa Sepanyol dengan orang tempatan.

 • Dengan membuat penerangan bahasa Sepanyol yang sesuai, anda memerlukan kritikan yang tepat dan pantas atas usaha anda untuk berkomunikasi dalam bahasa Sepanyol. Input tepat dan tepat akan membolehkan anda membuat penyelesaian yang diperlukan untuk mengatasi masalah Sepanyol anda. Pada ketika itu, dengan penjelasan yang tepat, anda mempunyai pilihan untuk berlatih sehingga anda pasti dapat membuat petunjuk tertentu yang disampaikan dalam bahasa Sepanyol.

 • Apabila pelajar baru Sepanyol telah memperoleh kemampuan untuk memahami dan mengartikulasikan kata-kata dasar dan ungkapan pendek Sepanyol yang tepat, mereka akan bersedia untuk terus belajar ungkapan bahasa Sepanyol yang lebih panjang yang merangkumi banyak perbincangan bahasa Sepanyol biasa. Latihan Sepanyol yang singkat dan dikurangkan selama 10 minit dari Rosetta Stone bertujuan untuk membawa anda ke arah ini. Pertama, anda tidak akan belajar keperluan penting Sepanyol, pada ketika itu beralih ke mempelajari ungkapan bahasa Sepanyol yang lebih panjang dan kemudian berubah menjadi mencari tahu bagaimana memahami dan berkomunikasi dalam bahasa Sepanyol dengan tenang dan yakin.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Saham pilihan pendapatan bulanan (MIPS) 2. Berapa lama semester kuliah?

Dua atau tiga perkara yang mungkin anda lihat mengenai bulan-bulan dalam bahasa Sepanyol:

Ingat cara untuk menyatakan “j” dalam bahasa Sepanyol. Jadi walaupun bulan-bulan dalam setahun kelihatan seperti bahasa Inggeris dalam susunannya yang tersusun, mereka dapat sama sekali berbeza ketika diucapkan.

Perhatikan bulan-bulan akan berakhir secara umum pada "o" hingga Agustus, dan selepas itu empat akhir terakhir di "e". Ini disebabkan oleh pelbagai penyebab kronik dalam tempoh empat bulan terakhir dalam setahun.

Petunjuk langkah demi langkah untuk mengingat nama bulan dalam bahasa Sepanyol

Pada masa ini anda memahami apakah bulan-bulan dalam setahun, tetapi bagaimana anda akan membuatnya tetap?

Beberapa rancangan untuk mengingati bulan-bulan dalam bahasa Sepanyol adalah:

 • Selamat mencuba semula susunan beberapa kali. Ini akan membantu anda mengingat bahawa mereka sebagai contoh dan kumpulan suara.

 • Gunakan Clozemaster untuk berusaha memanfaatkannya dalam ayat. Menggunakan kalimat berbahasa Sepanyol akan membantu anda benar-benar menyesuaikan diri dengan mereka dan menggunakannya dengan lancar, sendiri dan juga dalam pembinaan yang lebih besar.

 • Ikuti lagu yang menargetkan menunjukkan bulan dalam bahasa Sepanyol. Yang difokuskan pada anak-anak yang berbahasa Sepanyol adalah nombor yang pantas yang dapat anda ingat.

Baca Artikel Ini Juga

1. Insurans Kereta Sementara 2. Bilangan minggu dalam setahun 3. Menjejaki 12 Bulan

Struktur bahasa: Perkara penting untuk difikirkan mengenai bulan-bulan dalam bahasa Sepanyol

Imgur

Jantan dan khusus

Bulan-bulan dalam bahasa Sepanyol adalah perkara-perkara jantan dan khusus. Walaupun anda biasanya tidak akan menggunakannya dengan penentu dan kata-kata deskriptif, jika anda perlu, adalah penting untuk mengingatnya. Untungnya, setiap bulan berkongsi ini untuk semua tujuan dan tujuan.

Bulan Sepanyol sebagai kata deskriptif

Dalam bahasa Sepanyol, seperempat tahun boleh menjadi kata-kata deskriptif sama seperti perkara. Ini adalah:

 • abrileño (dari Abril)

 • bahan (dari Marzo)

 • agosteño (dari Agosto)

Kata-kata ini tidak sering digunakan, namun sekarang dan lagi digunakan secara bertulis untuk menggambarkan perkara-perkara normal musim yang berkaitan dengan bulan tertentu.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Kalendar Gregorian 2. KENAPA TAHUN BARU? .

Mengatakan tarikh dalam bahasa Sepanyol

Imgur

Apabila menyebut tarikh dalam bahasa Sepanyol, hari secara konsisten mendahului bulan. Ini adalah keadaan baik yang ditulis dan dikomunikasikan dalam bahasa Sepanyol. Kurma Sepanyol secara konsisten menggunakan nombor kardinal, dan bukannya ordinal seperti yang biasa kita gunakan dalam bahasa Inggeris. Reka bentuk tarikh sepenuhnya adalah seperti berikut:

 • El + (nombor) + de + bulan

Seperti dalam bahasa Inggeris, dalam bahasa Sepanyol, sekarang dan kemudian berguna untuk mengurangkan bulan dalam setahun. Bagaimanapun, sama sekali tidak seperti dalam bahasa Inggeris, dalam bahasa Sepanyol, sebahagian bulan disimpan pada panjang uniknya sementara yang lain dipendekkan.

Bentuk bulan yang dipendekkan dalam bahasa Sepanyol adalah seperti berikut:

 • Jan Enero

 • Feb Februari

 • Mar Marco

 • Apr Abr

 • May Mayo

 • Jun Jun

 • Julai Jul

 • Ogos Agosto

 • Set Sept

 • Okt Okt

 • Nov Nov

 • Dis Dic

Ketika menyusun tarikh dalam rancangan hari-bulan-tahun, bulan-bulan akan sering ditangani oleh angka Romawi, berbanding dengan angka atau kontraksi huruf. Sebagai contoh, lima belas Jun 2020 akan disusun sebagai 15-VI-2020.

Baca Artikel Ini Juga

1. Berapa lama rambut tumbuh semula? 2. Berapa Minggu Dalam Satu Tahun? 3. ADAKAH TAHUN BARU SELAMAT?

Menggunakan bulan dalam bahasa Sepanyol dalam satu ayat

 • Pada - en

Semasa membincangkan masa yang sangat panjang dalam bahasa Inggeris, kita sering menggunakan kata hubungan sebelum bulan itu. Yang paling terkenal adalah "dalam", seperti "pada bulan Januari". Nasib baik, ini adalah sesuatu yang sangat mirip dalam bahasa Sepanyol, dan mereka menggunakan "en" ketika melihat sesuatu yang terjadi pada bulan tertentu.

.

 • Sebelum dan selepas - risiko dan penghinaan

Untuk menggunakan kata-kata "sebelum" (antes) dan "sesudah" (después) dalam kalimat dalam bahasa Sepanyol, kita memerlukan kata dan kata hubungan, "de".

Jadi perkembangan yang tepat adalah "risiko de (bulan)".

 • Sehingga - hasta

Kata untuk sampai adalah hasta dan tidak memerlukan kata hubungan yang lain. Oleh itu, jika kita perlu membincangkan sesuatu yang berlaku hingga bulan tertentu, kita hanya mengatakan "hasta (bulan)".

 • Sejak - desde

Seperti "sampai", kata "sejak" dalam bahasa Sepanyol digunakan sendiri. Ini hanya diikuti oleh artikel ketika kita membincangkan bulan-bulan dalam bahasa Sepanyol. Selanjutnya, anda harus menyebut "Desde (bulan)". Pada saat anda menggunakan desde dengan kata-kata tindakan keadaan semasa, ia seperti tulisan yang indah dalam bahasa Inggeris, jadi anda boleh menggunakan keadaan semasa Sepanyol atau hadiah Sepanyol yang hebat.

 • Seterusnya - próximo / que viene

Walaupun anda sebahagian besarnya tidak perlu repot dengan artikel seperti "el" sebelum bulan-bulan dalam setahun, membincangkan seterusnya adalah salah satu dari beberapa kali anda perlu memasukkannya.

Berbeza dengan kata-kata di atas, yang berikutnya bukanlah kata yang berhubungan tetapi deskriptor. Itulah sebabnya próximo harus muncul di tengah-tengah artikel dan bulan, jadi ia akan kelihatan seperti "el próximo (bulan)".

Pendekatan lain untuk berkomunikasi "seterusnya" dalam bahasa Sepanyol yang lebih banyak setiap hari adalah sangat menarik. Ini adalah artikulasi dalam arti nyata yang menandakan "yang datang", dan dalam kalimat, itu langsung muncul setelah nama bulan. Dengan cara ini, anda harus mengucapkan "el (bulan) Que Viene".

.

 • Terakhir - pasado

Seperti "seterusnya", "terakhir" juga pengubah. Walau bagaimanapun, pasado Sepanyol adalah kata deskriptif yang lebih lazim kerana ia langsung muncul setelah perkara itu, bukan sebelum itu. Dengan cara ini, anda akan melihat "el (bulan) Pasado" bermaksud waktu terakhir bulan itu telah berlalu.

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Bulan dalam Bahasa Sepanyol

Imgur

 1. Pada masa anda bersedia untuk membiasakan diri dengan nama-nama selama berbulan-bulan Sepanyol, anda harus membuatnya lebih maju lagi.

 2. Kemajuan itu sedang mencari cara untuk membincangkan bulan-bulannya: jargon, ungkapan, kata-kata hubungan, dan artikulasi yang betul.

 3. Keseluruhan ini boleh menjadi sangat penting. Itulah sebabnya artikel ini adalah perkara lain daripada senarai jargon 12 perkataan.

 4. Menyedari bagaimana bahasa Sepanyol memeriksa bulan akan membolehkan anda membuat persiapan di kemudian hari, sama seperti perbincangan mengenai kenangan dari masa sebelumnya. Selain itu — pilihan utama saya — ia membolehkan anda memberitahu individu bila hari jadi anda!

 5. Sekiranya anda seorang penutur bahasa Inggeris, satu faedah yang anda dapat ialah banyak kata yang berkaitan, yang merupakan kata-kata yang terdengar serupa atau hampir setara dalam dua dialek yang berbeza. Bulan-bulan Sepanyol adalah kejadian kognitif yang luar biasa kerana hampir setiap mereka terdengar seperti rakan Inggeris mereka. Ini menjadikan mereka mudah untuk belajar dan mengingat kembali.

** Baca Artikel Ini Juga: **

1. Takwim tahun ditolak

:date: Mengenai Tarikh Sepanyol

Imgur

Di Sepanyol, permintaan tarikh adalah hari, bulan, tahun. Dalam dokumentasi ringkas, angka Romawi sekali-sekala digunakan untuk tahun dan tahun-tahun diberikan sama dengan panjang satu digit atau dua. Tiga gambar digunakan untuk pemisah: pukulan, kata hubung, dan sekarang dan lagi dab. Kata hubung pada amnya adalah milik apabila ditulis dengan tangan.

Dua digit tahun digunakan untuk jangka pendek dan biasanya tidak ada gangguan yang muncul, seperti dalam surat penulisan, catatan dan jurnal. Laporan rasmi menggunakan empat tahun penuh secara konsisten.

Tambahan untuk BCE dan CE adalah "AC" (risiko de Cristo, "sebelum Kristus") dan "DC" (después de Cristo, "after Christ"), secara berasingan. Kadang-kadang "Promosi" untuk "Sejak Kristus dilahirkan" dalam bahasa Latin digunakan bukan "DC", namun, hal ini tidak biasa. "DC" dikecualikan biasanya sejak sekian lama setelah 200 CE.

Memandu sifar tidak biasa, lebih biasa pada bagian bulan ketika digunakan: 21/04/1980 untuk mengizinkan pengaturan, namun, 02/04/1980 lebih normal hasil robot, seperti dalam tiket, struktur, dan sebagainya.

Nama bulan dan hari bukan hujung minggu ditulis dengan huruf kecil, akibatnya menjadi perkara asas berbanding dengan orang, tempat, atau perkara formal, selain pada permulaan kalimat, di mana mereka dipromosikan mematuhi garis panduan bahasa Sepanyol. Pengecualian adalah beberapa tarikh Katolik yang ditampilkan , seperti Miércoles de Ceniza (“Ash Wednesday”) atau Domingo de Resurrección (“Sunday Resurrection”) , yang selalu dipromosikan.

Dalam bahasa Sepanyol, pemendekan untuk bagian bulan biasanya terdiri dari tiga huruf, untuk menjauhkan diri dari kekacauan antara Marzo (Mac) dan mayo (Mei), dan antara Junio ​​(Juni) dan Julio (Juli).

Minggu ini berlangsung dari hari Isnin hingga Ahad. Dalam bahasa Sepanyol, terdapat pertunjukan untuk nama satu huruf: kaedah L lunes (Isnin), kaedah M Martes (Selasa), kaedah X miércoles (Rabu), J menyiratkan Jueves (Khamis), kaedah V Viernes (Jumaat), S menyiratkan kaedah sábado (Sabtu) dan D Domingo (Ahad). Pada dasarnya, surat yang mendasari nama hari kerja, selain dari hari Rabu yang merupakan "X" untuk menjauhkan diri dari gangguan pada hari Selasa. Beberapa kenderaan terbuka, seperti teksi, memakai surat yang bermaksud hari pemandu minggu demi minggu percutian.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Kalendar kedai

:timer_clock: Mengenai Masa Sepanyol

Imgur

Waktu rasmi selalu dibenarkan dalam reka bentuk 24 jam. Pemisah jam-minit biasa adalah tempat (18.20) , yang digunakan dalam keadaan tertentu sebagai akhbar, namun hari ini titik dua adalah gambar yang disukai (18:20). Memandu sifar untuk bahagian jam adalah kebijaksanaan (lebih normal dalam hasil komputer), namun diperlukan untuk minit dan bahagian kedua, jika yang terakhir muncul (08:09:07) . Dalam wacana, tempoh yang dibenarkan dalam reka bentuk 24 jam secara konsisten ditelusuri oleh kata horas: el Concierto comenzará a las 15:30 "quince y treinta" horas ("pertunjukan akan bermula pada 15:30").

Detik pecahan diberikan dalam perpuluhan setelah pemisah (tab, koma, atau tanda baca). Untuk tergelincir mengikut waktu, dokumentasi dengan "h" untuk penghitung jam, tanda baca (') untuk menit, dan tanda baca dua kali lipat (") untuk detik juga digunakan, tanpa mengikuti angka nol: 8h 7' 46" menandakan "lapan jam dan tujuh minit dan 46 saat telah berlalu ” . Dalam beberapa kes, "m" dan "s" digunakan untuk menit dan detik dan bukan tanda baca: 8h 7m 46s.

Dengan cara yang sama disampaikan dalam bahasa, waktu dibenarkan dalam jam 12 jam . Setelah tengah malam, jam ditandai de la Madrugada ("tepat pada waktunya"), yang digunakan hanya sebelum subuh, dan de la mañana ("pada waktu pagi") , yang digunakan keduanya ketika fajar. Jam selepas meridiem ditandai de la Tarde ("pada waktu petang") sebelum malam dan de la Noche ("sekitar waktu petang") setelah waktu senja.

Tidak ada meridiem dan post meridiem postfixes biasa dalam bahasa Sepanyol; " AM " dan " PM " digunakan saat menyusun waktu rancangan 12 jam, dengan berbagai macam: "AM / PM", "am / pm", "am / pm", "a / p" , dan seterusnya Meridiem risiko postfix sering dikecualikan.

Baca Artikel Ini Juga:

1. Masa

Soalan Lazim— (Soalan Lazim)

:one:Apakah 4 musim dalam bahasa Sepanyol?

Sebahagian besar perbincangan dunia berbahasa Sepanyol sekitar empat tempoh tahun ( Estacion del año ), setanding dalam bahasa Inggeris: el Invierno - musim sejuk. la primavera - musim bunga. el Verano - musim panas (Kata lain untuk musim panas, el estío , secara amnya penggunaan abstrak.)

:two:Adakah Greece lebih banyak merokok berbanding Sepanyol?

Musim panas Yunani nampaknya lebih banyak merokok pada umumnya, ia juga menyimpan rekod kehangatan Eropah. Lingkungan pantai Yunani secara umum akan lebih baik untuk posisi terendah yang lebih tinggi, namun bahagian dalam Sepanyol mempunyai suhu tinggi yang lebih tinggi.

:three:Cuaca Sepanyol di Musim Sejuk?

Komuniti bandar seperti Seville dan Madrid biasanya tiba pada suhu lebih dari 100 darjah Fahrenheit (40 darjah Celsius). Pada musim sejuk, suhu jauh lebih masuk akal. Ia boleh membeku di tengah dan utara namun Andalusia sangat lembut sepanjang bulan-bulan cuaca sejuk.

:four:Di manakah tempat paling terik di Sepanyol hari ini?

Andalusia adalah wilayah yang paling terik di Sepanyol dan seluruh Eropah. Kawasan bandar, misalnya, Seville dan Cordoba biasanya melebihi 36 darjah pada akhir musim bunga.

:five:Adakah salji di Barcelona Barcelona?

Salji tidak biasa di Barcelona.

Tidak kira sama ada salji salji, biasanya di kawasan yang tidak rata di sekitar kota, jauh dari pantai. Seperti yang ditunjukkan oleh informasi biasa, salju turun sekali setiap tahun, dan selama dekad sebelumnya, biasanya pada bulan Februari.

:six:Apa itu espresso Sepanyol?

Bistro solo

Bistro solo adalah perkara yang disebut orang Sepanyol sebagai kopi , yang merupakan jenis espresso standard di seluruh negara. Ia selalu padat, jadi siapkan.

:seven:Apakah persekitaran Sepanyol 2021?

Terdapat tiga zon persekitaran khas di Sepanyol, kerana ukurannya sangat besar. Tetamu dapat, secara umum, mengantisipasi lingkungan Mediterania , yang digambarkan dengan terik, musim panas kering dan musim sejuk yang lembut dan berangin. Tingkat fokus yang besar, atau Meseta , mempunyai persekitaran yang lebih banyak dilanda daratan dengan terik, musim panas kering, dan musim sejuk.

:eight:Apakah musim ribut di Sepanyol?

Musim hujan adalah musim sejuk, musim gugur, dan musim bunga, hujan turun dengan perlahan dari barat laut ke tenggara dengan pengurangan pada hari-hari bertenaga tahunan dari 150 hingga 110 . Peluang terbaik dan ideal untuk mengunjungi kawasan ini adalah bulan paling panas dan paling cerah antara bulan Jun dan Ogos.

:nine:Adakah ia mahal di Barcelona?

Walaupun Barcelona boleh menjadi mahal jika dibandingkan dengan komuniti bandar Sepanyol yang lain, dengan perbelanjaan biasa 90-120 € untuk setiap individu setiap hari, anda mungkin masih berfikir bahawa ia lebih sederhana daripada banyak komuniti bandar Eropah Barat yang lain jika berlaku pada pertengahan rancangan perbelanjaan pelbagai.

:one::zero: Seberapa dilindungi Barcelona?

Ini adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi di Sepanyol — dan, sebahagian besarnya, sangat dilindungi . Bagaimanapun, orang tempatan mengatakan ada beberapa pertimbangan keselamatan yang perlu diingat. Barcelona adalah bandar utama (kedua terbesar di Sepanyol). Sebagai lokasi percutian utama, ia juga menarik pencopet dan penipu yang boleh menghalang pengalaman anda.

:one::one: Adakah Sepanyol panas pada bulan Disember?

Sepanyol pasti akan sejuk pada bulan Disember. Walaupun begitu, bagaimana sejuknya bergantung pada tempat yang anda lawati. Anda boleh menjangkakan bahawa Madrid semestinya sejuk dengan suhu sekitar 50 ° F / 10 ° C dan rendah pada suhu 30-an (Fahrenheit).

:spiral_notepad: Kesimpulannya

Sekali lagi, cara sepanjang bulan berhubungan dengan rakan Inggeris mereka (dengan cara mengelakkan Enero) memudahkannya untuk mengekalkan nama bulan dan mengenalinya apabila anda melihatnya!

Seluruh bulan mempunyai hubungan seks lelaki, jadi ingatlah bahawa jika anda perlu mengubah bulan apa pun dengan kata deskriptif, anda harus menggunakan jenis deskriptor jantan. Tambahan pula, jika anda menikmati video di FluentU, ada lebih banyak hadiah dari mana! FluentU mengambil rakaman yang dapat disahkan - seperti rakaman muzik, trailer filem, berita, dan ceramah motivasi - dan mengubahnya menjadi latihan pembelajaran bahasa yang disesuaikan. Destinasi berbeza menggunakan bahan bertulis. FluentU menggunakan metodologi ciri yang dapat membantu anda dalam memasuki bahasa dan budaya Sepanyol dalam jangka masa panjang. Anda akan belajar bahasa Sepanyol kerana ia dituturkan oleh individu asli.

Baca Artikel Ini Juga

1. Berapa lama satu dekad dan abad? 2. APAKAH TAHUN BARU? 3. Berapa Lama Abad? 4. Akhir Tahun Fiskal 5. Berapa lama singa hidup?

Bulan Dalam Bahasa Sepanyol

Adakah hari dalam seminggu dan bulan hebat dalam bahasa Sepanyol?

| Dalam bahasa Sepanyol yang betul, hari-hari dalam seminggu dan bulan-bulan dalam setahun diaktifkan.

Juga ditanya, adakah hari-hari Sepanyol dalam seminggu ditulis?

Hari-hari dalam seminggu TIDAK diaktifkan dalam bahasa Sepanyol. Mereka diaktifkan HANYA di awal blok. CATATAN: Hari-hari dalam seminggu adalah maskulin. Contohnya el martes, los martes.

Apakah peraturan penggunaan huruf besar untuk kebangsaan dalam bahasa Sepanyol?

Perkara yang tidak ada di peta biasanya tidak diaktifkan. Dengan kata lain: nama bahasa, kebangsaan, agama, hari dalam seminggu, bulan dalam setahun, perkataan yo tidak besar. Elemen pada peta merangkumi: nama negara, negeri dan bandar dan nama badan air.

Dengan itu, adakah hari-hari dalam seminggu selalu dikapitalisasi?

Huruf besar: hari dalam seminggu, bulan dalam setahun dan cuti (tetapi bukan musim yang biasa digunakan) Hari, bulan dan cuti selalu ditulis dengan huruf besar. Musim biasanya tidak diaktifkan melainkan ia disesuaikan.

Adakah perkataan Sepanyol ditulis dalam bahasa Inggeris?

Tidak, perkataan Sepanyol dan Inggeris tidak begitu besar dalam bahasa Sepanyol. SpanishDict adalah laman web kamus, terjemahan dan pembelajaran Sepanyol-Inggeris yang paling popular di dunia.

Mengapa hari minggu Sepanyol tidak diaktifkan?

Sebenarnya, kami menggunakannya kerana separuh daripadanya berasal dari nama yang tepat, baik itu dewa Rom atau maharaja, seperti juga hari-hari dalam seminggu.

Apakah maksud hari dalam bahasa Sepanyol?

Hari-hari pada hujung minggu, Sabtu dan Ahad, tidak diadopsi oleh model nama Rom. Domingo berasal dari perkataan Latin dan bermaksud Hari Tuhan. Dan sabado berasal dari kata Ibrani sabbat, yang bermaksud hari rehat.

Adakah hari-hari dalam seminggu lelaki atau wanita dalam bahasa Sepanyol?

Semua hari dalam seminggu adalah lelaki

Adakah anda menghabiskan berbulan-bulan dalam bahasa Sepanyol?

Maklumat mengenai penggunaan huruf besar selama beberapa hari dalam seminggu dan bulan dalam bahasa Sepanyol. Dalam bahasa Sepanyol yang betul, hari-hari dalam seminggu dan bulan-bulan dalam setahun diaktifkan.

Hari apa Jueves?

Khamis

Adakah Bahasa Sepanyol merupakan kata nama?

Itu namanya

Adakah nama itu besar dalam bahasa Sepanyol?

Dalam bahasa Sepanyol kita menggunakan nama besar untuk orang, tempat, surat khabar dan majalah, singkatan tajuk peribadi seperti Dr., bahasa Inggeris yang setara dengan Dr. dan Sr., yang setara dengan Mr. dan perkataan pertama dalam tajuk buku. , lakonan, filem dan karya serupa.

Apa bahagian ucapan mengenai hari-hari dalam seminggu?

Jawapan dan penjelasan:

Adakah tajuk pekerjaan dipermodalkan?

Untuk meringkaskan penggunaan huruf besar, aktifkan judul jika tepat di depan nama, dalam konteks formal atau dalam ucapan langsung. Ia tidak ditulis dengan huruf besar jika selepas atau sebelum nama orang tersebut.

Adakah kata keterangan selama beberapa hari dalam seminggu?

Setahu saya, hari dalam seminggu digunakan sebagai kata keterangan dalam bahasa Inggeris Amerika tetapi tidak dalam bahasa Inggeris lain.

Mengapa mereka dipanggil hari dalam seminggu?

Mengikut definisi nama yang betul, hari dalam seminggu adalah nama yang tepat. Mereka dibentuk dari nama-nama dewa kafir kuno (misalnya hari Jumaat - Hari Freya), sehingga mereka ditulis dengan huruf besar.

Sekiranya anda ingin mengetahui dari mana asalnya, lihat halaman ini: Minggu Tujuh Hari dan makna nama-nama hari itu

Apakah perkataan yang harus ditulis dengan huruf besar?

Secara amnya, anda harus menggunakan kata pertama, semua kata nama, semua kata kerja (walaupun yang pendek, seperti yang berlaku), semua kata sifat dan semua kata benda. Ini bermaksud anda harus menggunakan huruf kecil, kata hubung, dan kata depan, tetapi beberapa panduan gaya mengatakan bahawa anda harus menggunakan huruf besar dan kata depan lebih dari lima huruf.

Adakah anda menggunakan wanita dalam bahasa Sepanyol?

1 jawapan. Señor, Señorita, dll. Mereka tidak benar-benar menggunakan huruf besar. Apabila anda menggunakannya dengan nama, gunakan singkatannya sahaja. Adakah anda kenal Mr.

Juarez?

SpanishDict adalah laman web kamus, terjemahan dan pembelajaran Sepanyol-Inggeris yang paling popular di dunia.

Bagaimana saya menyelesaikan surat dalam bahasa Sepanyol?

Semasa menutup surat rasmi, anda boleh menggunakan beberapa frasa:

Berapa bulan dalam bahasa Sepanyol?

Perkataan bulan ini sangat mirip dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol kerana asal usulnya:

Apa itu po dan para?

Matlamat. Dalam bahasa Sepanyol, por dan para dapat digunakan untuk menggambarkan perjalanan atau perpindahan. Peraturan sederhana ketika menggunakan kedua-dua preposisi adalah bahawa por merujuk kepada perjalanan / pergerakan melalui tempat atau tempat, sementara para merujuk kepada tujuan perjalanan. Salimos por la puerta.

Adakah bulan besar?

Istilah saintifik atau teknikal (serta semua istilah lain) yang mengandungi nama yang betul mesti ditulis dengan huruf besar. Huruf nama-nama planet (misalnya Bumi, Marikh, Musytari). Menunjukkan bulan terestrial dengan huruf besar, jika tidak dengan huruf kecil (mis. Bulan berputar mengelilingi bumi, bulan untuk Musytari).

Adakah matahari bermodalkan?

Matahari dan bulan umumnya dianggap sebagai nama umum (tanpa huruf besar). However, the sun and moon are also the correct names for these celestial bodies, although the sun and moon are alternate names. In relation to the celestial bodies, the sun and the moon are capitalized, as are all the other bodies mentioned.

Months In Spanish