Terdapat ratusan ribu bahasa yang dituturkan di seluruh dunia. Kesemuanya tergolong dalam pelbagai bangsa dari pelbagai bangsa atau suku. Tetapi, bahasa yang paling dituturkan sepanjang masa adalah bahasa Inggeris. Ia dituturkan hampir di seluruh dunia dalam setiap bahagian.

Buku Teks Bahasa Inggeris

10 Bahasa Paling Bercakap Di Dunia

Menentukan apakah yang paling dituturkan bahasa di dunia adalah satu tugas yang lebih bermasalah daripada yang anda bayangkan. Kita boleh mengatakan dengan yakin bahawa Mandarin, Inggeris, Sepanyol dan Arab akan membuat kedatangan (dan kira-kira mengikut urutan apa). Satu peringatan kecil, Memperuntukkan data keras, dalam bentuk "X juta penutur bawaan," kepada mana-mana bahasa ini hampir mustahil. Apa yang membentuk bahasa atau dialek adalah perkara yang dipertikaikan dengan penuh semangat.

Lebih merisaukan adalah kenyataan bahawa apa yang kita sebut sebagai "Cina" sebenarnya adalah sekelompok bahasa yang sesuai dengan satu kategori. "Hindi" juga digunakan sebagai istilah umum untuk merangkumi bahasa dan sub-bahasa yang kerap. Kami belum menyedari penyelewengan sumber data , yang dikumpulkan pada masa yang berlainan oleh institusi yang berbeza.

Apabila sesuai dengan jumlah penutur asli sahaja, ini adalah bahasa yang paling banyak dituturkan dan disuarakan di dunia.

1. Bahasa Inggeris (1,132 juta penutur)

Dengan lebih dari 1,130 juta penutur naluri, bahasa Inggeris adalah bahasa yang paling banyak dituturkan dan disuarakan di dunia. Ini juga bahasa rasmi langit, dengan kata mudah, semua juruterbang harus bercakap dan mengkategorikan diri mereka dalam bahasa Inggeris. Shakespeare bukan sahaja secara luas dianggap sebagai salah satu penulis terhebat sepanjang masa, tetapi sepanjang hayatnya, dia menambahkan sejumlah kira-kira 1,700 kata yang tidak dapat dipercaya ke dalam bahasa Inggeris dengan mengubah kata nama menjadi kata kerja, kata kerja menjadi kata nama, menghubungkan beberapa kata antara satu sama lain dan menambahkan awalan atau akhiran kepada orang lain. Bahasa Inggeris tergolong dalam keluarga Bahasa Germanic, sub-keluarga Indo-Eropah dan berkaitan dengan Jerman, Belanda, Frisian

2. Bahasa Mandarin (1,117 juta penutur)

Dari segi naluri dan penutur asli sahaja, bahasa Mandarin kini merupakan bahasa kedua yang paling banyak dituturkan di dunia. Ini adalah bahasa rasmi benua China, Taiwan, dan Singapura dan salah satu daripada enam bahasa rasmi negara-negara Bersatu. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat kira-kira 1.09 juta penutur asli di seluruh dunia. Dari segi naluri dan penutur asli sahaja, bahasa Mandarin kini merupakan bahasa kedua yang paling banyak dituturkan di dunia.

Ini adalah bahasa rasmi benua China, Taiwan, dan Singapura dan salah satu daripada enam bahasa rasmi negara-negara Bersatu. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat kira-kira 1.09 juta penutur asli di seluruh dunia. Bahasa Mandarin sebenarnya adalah bahasa nada, yang mendefinisikan bahawa makna perubahan kata berbeza pada cara kita mengucapkannya. Dengan set konvensional yang terdiri daripada kira-kira 50,000 watak, mungkin merupakan salah satu bahasa yang paling sukar untuk dipelajari.

3. Hindi (615 juta penutur)

Sekiranya anda seorang penutur bahasa Inggeris, anda mungkin sudah mengetahui sebilangan bahasa Hindi . Adakah perkataan seperti 'guru', 'hutan', 'karma', 'yoga', 'bungalow', 'cheetah' dan 'avatar' membunyikan sesuatu? Kata-kata ini (dan banyak lagi) telah dibawa dan diambil dari bahasa Hindi. Terdapat kira-kira 615 juta penutur Hindi asli, yang menjadikannya bahasa ketiga paling banyak dituturkan di dunia. Ini adalah bahasa India yang dibenarkan dan juga digunakan di negara dan negara seperti Nepal, Fiji, Mauritius, dan Guyana. Hindi sangat dipengaruhi dan dikenakan bahasa Sanskrit dan dinamai kata Parsi belakang, yang bermaksud, dengan tepat, "Tanah Sungai Indus".

4. Sepanyol (534 juta penutur)

Novel moden pertama dan buku kedua paling banyak dinyahkod setelah Alkitab ditulis dalam bahasa Sepanyol . Novel ini diberi nama Don Quixote oleh Miguel de Cervantes, tentu saja. Dua puluh dua negara di empat wilayah dan benua mempunyai bahasa Sepanyol sebagai atau salah satu bahasa rasmi, dan ini sudah menjadi bahasa kedua yang paling banyak dikaji berikutnya di dunia. Sepanyol nampaknya merupakan bahasa asing yang paling mudah untuk diteliti dan dituturkan oleh penutur bahasa Inggeris. Profesional mengatakan hanya memerlukan 22-24 minggu untuk mencapai apa yang disebut kemahiran profesional keseluruhan dalam bahasa.

5. Perancis (280 juta penutur)

Kira-kira 45 peratus perkataan dan istilah Inggeris moden berasal dari bahasa Perancis. Terlepas dari apa yang diberitahu oleh filem Hollywood, bahasa cinta tidak eksklusif terdapat di jalan-jalan yang diterangi cahaya bulan terutamanya di Paris. Diucapkan di pelbagai bahagian dunia, fikirkan di mana sahaja dari seluruh Perancis dan sebahagian Kanada hingga minoriti negara-negara Afrika, termasuk Senegal dan Madagascar, bahasa Perancis telah menyebarkan asal-usulnya.

Berinteraksi dengan bahasa yang berbeza

Apakah Sejarah Bahasa Inggeris?

Bahasa Inggeris adalah bahasa Jerman Barat yang diciptakan dari perbincangan Anglo-Frisian yang dibawa ke Britain pada pertengahan abad ke-5 hingga ke-7 Masihi oleh para pendatang Anglo-Saxon dari wilayah yang kini berada di barat laut Jerman, Denmark selatan, dan Belanda. Orang-orang Anglo-Saxon menetap di Kepulauan British dari pertengahan abad ke-5 dan datang untuk menguasai dan memerintah sebahagian besar wilayah selatan Britain . Bahasa mereka, sekarang disebut Old English, dimulakan sebagai sekumpulan bahasa Anglo-Frisian yang dituturkan, sekurang-kurangnya oleh para peneroka, di England dan selatan dan timur Skotlandia pada awal Abad Pertengahan, memindahkan bahasa Celtic (dan, mungkin, Latin Inggeris) yang sebelumnya memimpin dan menjadi pusat.

Inggeris lama meniru pelbagai keturunan dari kerajaan Anglo-Saxon yang ditubuhkan di berbagai bahagian di Britain. Bahasa Saxon Akhir Barat akhirnya menjadi pusat. Pengaruh kejayaan penting dalam pembentukan Bahasa Inggeris Lama berasal dari hubungan dengan bahasa Jerman Utara yang dituturkan oleh Viking Skandinavia yang menakluki dan menduduki beberapa bahagian Britain pada abad ke-8 dan ke-9, yang menyebabkan banyak peminjaman verbal dan popularisasi tatabahasa. Bahasa Anglian mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap Bahasa Inggeris Tengah.

Selepas Kejatuhan Norman pada tahun 1066, Bahasa Inggeris Lama ditukar, untuk sementara waktu, oleh Anglo-Norman sebagai bahasa kelas tinggi. Ini diperhatikan sebagai menandakan berakhirnya zaman Inggeris Lama atau Anglo-Saxon, kerana selama ini bahasa Inggeris sangat dipisahkan oleh Anglo-Norman, berkembang menjadi fasa yang sekarang dikenali sebagai Bahasa Inggeris Tengah. Norman yang menakluk itu mengucapkan bahasa Romance langue d'oïl yang disebut Old Norman, yang di Britain maju menjadi Anglo-Norman. Banyak kata pinjaman Norman dan Perancis memasuki bahasa lokal pada periode ini, terutama dalam perbendaharaan kata yang berkaitan dengan gereja, sistem pengadilan, dan pemerintah.

Oleh kerana orang Norman adalah anak-anak Viking yang menyerang Perancis, Norman Perancis dipengaruhi oleh Old Norse, dan banyak kata pinjaman Norse dalam bahasa Inggeris berasal langsung dari bahasa Perancis. Bahasa Inggeris pertengahan dituturkan hingga akhir abad ke-15. Sistem ortografi yang diakui pada zaman Inggeris Tengah sebahagian besarnya masih digunakan hingga kini. Perubahan sebutan kemudian , namun, digabungkan dengan merangkai berbagai ejaan asing, ejaan kata-kata bahasa Inggeris moden kelihatan sangat tidak rata.

Awal Bahasa Inggeris Moden, bahasa yang digunakan oleh William Shakespeare, berasal dari sekitar tahun 1500. Ia menggabungkan banyak pinjaman dan kredit era Renaissance dari bahasa Latin dan Yunani Kuno, serta pinjaman dari bahasa Eropah lain, termasuk Perancis, Jerman dan Belanda. Perubahan pengucapan dan artikulasi penting dalam tempoh ini termasuk Pergeseran Vokal Besar yang sedang berlangsung, yang membesar-besarkan kualiti kebanyakan vokal panjang. Bahasa Inggeris moden yang tepat, serupa dalam kebanyakan aspek dengan yang dituturkan dan disuarakan sekarang, telah berlaku pada akhir abad ke-17.

Bahasa Inggeris seperti yang kita ketahui hari ini disebarkan ke bahagian lain dunia melalui penjajahan dan penempatan Inggeris dan kini menjadi bahasa dominan di Britain dan Ireland, Amerika Syarikat dan Kanada, Australia, New Zealand, dan banyak koloni sebelumnya yang lebih kecil, seperti seperti biasa digunakan di India, bahagian Afrika, dan banyak tempat lain. Oleh kerana kesan Amerika Syarikat dan perjuangan perdagangan dan teknologi globalnya, bahasa Inggeris mengambil kedudukan sebagai lingua franca global pada separuh kedua abad ke-20.

Hal ini berlaku terutamanya di Eropah, di mana bahasa Inggeris telah banyak mengambil alih peranan sebelumnya dari bahasa Perancis dan (jauh lebih awal) bahasa Latin sebagai bahasa umum yang digunakan untuk menjalankan perniagaan dan diplomasi, berkongsi maklumat dan statistik saintifik dan teknologi, dan sebaliknya saling berkaitan melintasi batasan nasional dan sempadan. Usaha pendakwah Kristian yang berbahasa Inggeris telah menyebabkan bahasa Inggeris menjadi bahasa kedua bagi banyak kumpulan lain.

Bahasa Cina

Apakah jenis bahasa Inggeris?

Bahasa Inggeris Proto

Bahasa Inggeris mempunyai keturunannya dalam bahasa-bahasa orang Jerman di Eropah utara. Semasa Empayar Rom, sebahagian besar kawasan yang dihuni Jerman (Germania) tetap bergantung pada Rom, walaupun beberapa bahagian barat daya berada di dalam empayar . Sebilangan orang Jerman membantu tentera Rom, dan pasukan dari suku Jerman seperti Tungri, Batavi, Menapii, dan Frisii bertugas di Britain (Britannia) di bawah penghargaan Rom. Penyelesaian dan kekuasaan Jerman diperpanjang semasa Zaman Migrasi, yang menyaksikan kejatuhan Empayar Rom Barat. Penempatan Jerman di Britain berlaku dari abad ke-5 hingga ke-7, setelah berakhirnya pemerintahan Rom di pulau itu.

The Anglo-Saxon Chronicle menyampaikan bahawa sekitar tahun 449 Vortigern, raja Britain, mengundang "Angle kin" (Angles yang didakwa dipimpin oleh saudara Jerman Hengist dan Horsa) untuk membantu menghalau menyerang Picts, sebagai balasan untuk tanah di tenggara Britain. Ini menyebabkan gelombang peneroka yang akhirnya mendirikan tujuh kerajaan, yang dikenal sebagai heptarki. (Sejarah bukanlah karya serentak, bagaimanapun, dan tidak dapat dianggap sebagai catatan yang tepat dari peristiwa awal seperti itu.) Bede, yang menulis Sejarah Gereja pada tahun 731 AD, menulis tentang wabah dan keganasan oleh Angles, Saxons, dan Jutes, walaupun sifat pencerobohan dan perbelanjaan yang tepat dan pertolongan yang dilakukan oleh kumpulan-kumpulan tertentu ini menjadi subjek banyak perselisihan di kalangan sejarawan.

Bahasa-bahasa yang dituturkan oleh orang-orang Jerman yang awalnya ditubuhkan di Britain adalah bahagian dari bahagian Jerman Barat dari keluarga bahasa Jerman. Mereka memuat bahasa dari pengelompokan Ingvaeonic, yang digunakan terutama di sekitar pantai Laut Utara, di wilayah yang terletak di Denmark moden, Jerman barat laut, dan Belanda. Oleh kerana perbandingan khusus antara bahasa Inggeris awal dan Old Frisian, kumpulan Anglo-Frisian juga dikenali.

Bahasa-bahasa ini mempunyai sebilangan besar ciri khas Jerman Barat, termasuk sejumlah besar tatabahasa. Perbendaharaan kata sebahagian besarnya berasal dari stok inti Jerman, walaupun disebabkan oleh hubungan masyarakat Jerman yang meluas dengan dunia Rom, bahasa peneroka sudah memasukkan sejumlah kata pinjaman dari bahasa Latin. Sebagai contoh, pendahulu wain Inggeris Moden telah dipinjam ke bahasa Jermanik awal dari bahasa Latin vinum.

Bahasa Inggeris Lama

Penjajah Jerman di Kepulauan Britain terutamanya bertutur dalam beberapa bahasa yang berbeza, yang akan berkembang menjadi bahasa yang dipanggil Anglo-Saxon, atau sekarang lebih biasa Bahasa Inggeris Lama. Ia menggantikan orang Brittonic Celtic (dan bahasa Latin dari bekas penguasa Rom) di beberapa kawasan di Britain yang kemudian membentuk Kerajaan Inggeris, sementara bahasa Celtic berlanjutan di sebahagian besar Scotland, Wales, dan Cornwall, dan banyak sebatian Celtic- Nama-nama tempat Jerman bertahan, mengisyaratkan percampuran bahasa awal.

Bahasa Inggeris lama terus menunjukkan variasi tempatan, sisa-sisa yang masih terdapat dalam bahasa Inggeris Moden. Empat bahasa utama adalah Mercian, Northumbrian, Kentish, dan West Saxon, yang terakhir menjadi asas kepada standard sastera dan fiksyen pada zaman Inggeris Lama kemudian, walaupun bentuk-bentuk utama Bahasa Inggeris Tengah dan Moden akan berkembang kebanyakannya dari Mercian.

Gambaran keseluruhan agama Kristian dari sekitar tahun 600 menggembirakan penambahan lebih dari 400 kata pinjaman Latin ke dalam Bahasa Inggeris Lama, seperti pendahulu imam , kertas, dan sekolah moden, dan sebilangan kecil kata pinjaman Yunani. Ucapan bahagian timur dan utara England juga mendapat inspirasi Old Norse yang sukar kerana peraturan dan pembukaan penduduk Skandinavia pada abad ke-9

Kebanyakan penutur bahasa Inggeris semula jadi sekarang mendapati Bahasa Inggeris Lama tidak berartikulasi, walaupun kira-kira separuh daripada perkataan yang paling biasa digunakan dalam Bahasa Inggeris Moden mempunyai akar Bahasa Inggeris Lama. Tatabahasa Bahasa Inggeris Lama jauh lebih dimodulasi daripada bahasa Inggeris moden, digabungkan dengan susunan kata abler, dan secara tatabahasa sama dalam beberapa aspek dengan bahasa Jerman moden. Bahasa itu mempunyai kata ganti nama baik (sesuai dengan ini dan itu) tetapi tidak mempunyai artikel yang pasti. Zaman Inggeris Lama diukur telah berkembang menjadi zaman Inggeris Tengah suatu ketika selepas penaklukan Norman pada tahun 1066 ketika bahasa itu menjadi prasangka yang bermakna oleh bahasa kelas pemerintah baru, Old Norman.

Bahasa Inggeris Tengah

Bahasa Inggeris Tengah adalah sistem bahasa Inggeris yang dituturkan secara tidak rata dari zaman Penaklukan Norman pada tahun 1066 hingga akhir abad ke-15. Selama berabad-abad setelah Penaklukan dan kejatuhan, raja-raja Norman dan bangsawan berpangkat tinggi di Inggeris dan sampai tahap tertentu di tempat-tempat lain di Kepulauan British bercakap Anglo-Norman, pelbagai Norman Lama, yang bermula dari bahasa langue d'oïl utara . Pedagang dan bangsawan berpangkat rendah sering berbahasa dalam bahasa Anglo-Norman dan Inggeris, sementara bahasa Inggeris terus menjadi bahasa masyarakat komunal. Bahasa Inggeris Tengah dipengaruhi oleh Anglo-Norman, dan kemudian Anglo-Perancis.

Sehingga abad ke-14, Anglo-Norman dan kemudian Perancis adalah bahasa hakim dan pemerintah. Walaupun setelah penurunan Norman, bahasa Perancis standar mempertahankan status bahasa rasmi atau dikagumi, dan sekitar 10,000 kata pinjaman Perancis (dan Norman) memasuki Bahasa Inggeris Tengah, terutama istilah yang berkaitan dengan pemerintah, gereja, undang-undang, tentera, fesyen, dan makanan. Inspirasi kuat Old Norse pada bahasa Inggeris juga menjadi menipu dalam tempoh ini.

Kesan dari bahasa Inggeris Celtic bawaan yang terus dipindahkan oleh Inggeris pada umumnya dianggap sangat kecil, walaupun sebilangan sarjana mengaitkan beberapa bentuk tatabahasa, seperti "do" periphrastic, kepada pengaruh Celtic. Teori-teori ini tidak disetujui oleh sebilangan ahli bahasa lain. Sebilangan penyelidik juga mengemukakan teori bahawa Bahasa Inggeris Tengah adalah sejenis bahasa kreol yang dihasilkan dari interaksi antara Bahasa Inggeris Lama dan bahasa Old Norse atau Anglo-Norman.

Sastera Inggeris mula muncul kembali setelah tahun 1200 ketika iklim politik dan radikal yang berubah dan kegagalan di Anglo-Norman menjadikannya lebih terkenal. The Provisions of Oxford, yang dikeluarkan pada tahun 1258, adalah naskah pemerintah Inggeris pertama yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris selepas Penaklukan Norman. Pada tahun 1362, Edward III menjadi raja pertama yang menyampaikan ucapan Assembly dalam bahasa Inggeris. The Insistent in English Act 1362 menjadikan bahasa Inggeris satu-satunya bahasa di mana prosiding pengadilan dapat diadakan, walaupun catatan rasmi bertahan dalam bahasa Latin.

Pada akhir abad ini, bahkan istana kerajaan telah beralih ke bahasa Inggeris. Anglo-Norman tetap digunakan dalam lingkaran terhad agak lama, tetapi ia berhenti menjadi bahasa hidup. Dokumen yang sah mula dihasilkan dengan kerap dalam bahasa Inggeris pada abad ke-15. Geoffrey Chaucer, yang hidup pada akhir abad ke-14, adalah penulis yang paling terkenal dari zaman Inggeris Tengah, dan The Canterbury Tales adalah karyanya yang paling terkenal.

Bahasa Inggeris berubah dengan sangat baik dalam tempoh Bahasa Inggeris Tengah, baik dalam terminologi dan pengucapan maupun dalam tatabahasa. Walaupun Bahasa Inggeris Lama adalah bahasa yang sangat berubah (sintetik), penggunaan hujung tatabahasa dikurangkan dalam Bahasa Inggeris Tengah (analitik). Perbezaan tatabahasa hilang kerana banyak kata nama dan akhiran kata sifat diratakan dan diseragamkan ke -e. Penanda kata jamak yang lebih tua -en (terlibat dalam beberapa kes seperti kanak-kanak dan lembu) sebahagian besarnya memberi jalan kepada -s, dan jantina tatabahasa ditolak. Artikel pasti around nampaknya sekitar 1200, kemudian dieja sebagai, yang pertama kali melihat di Timur dan Inggeris Utara sebagai tambahan untuk Bahasa Inggeris Lama dan SEO, bentuk nominatif "itu."

Ejaan bahasa Inggeris juga dipisahkan oleh Norman pada periode ini, dengan bunyi / θ / dan / ð / dieja sedikit daripada huruf Inggeris Lama þ (duri) dan ð (et), yang tidak berlaku di Norman. Huruf-huruf ini terdapat dalam abjad Iceland dan Faro moden, telah dibesarkan dan diilhamkan dari Bahasa Inggeris Lama melalui Old West Norse.

Bahasa Inggeris Moden Awal

Bahasa Inggeris mengalami perubahan bunyi yang luas pada abad ke-15, sementara konvensi ejaannya tetap tidak henti-henti. Bahasa Inggeris moden sering bertarikh dari Pergeseran Vokal Besar, yang berlaku terutamanya pada abad ke-15. Bahasa itu kemudian ditukar dengan penyebaran bahasa yang berpusat di London dalam pemerintahan dan pengurusan dan oleh kesan standardisasi percetakan, yang juga cenderung menghalalkan penggunaan huruf besar .

Hasilnya, bahasa tersebut mempelajari istilah-istilah yang sedar diri seperti "loghat" dan "dialek". Oleh kerana kebanyakan akhbar awal datang dari daratan Eropah, beberapa huruf Inggeris asli seperti þ dan ð mati; untuk beberapa waktu was kita cenderung ditulis sebagai ye. Pada masa William Shakespeare (pertengahan abad ke-16 - awal abad ke-17), bahasa itu menjadi terang secara terbuka sebagai Bahasa Inggeris Moden. Pada tahun 1604, kamus bahasa Inggeris pertama dikeluarkan, bernama "A Table Alphabetical".

Melek huruf dan perjalanan yang meningkat memudahkan penerimaan banyak perkataan asing, terutamanya pinjaman dari bahasa Latin dan Yunani, sering merupakan istilah untuk konsep intelektual yang tidak terdapat dalam bahasa Inggeris. Pada abad ke-17, kata-kata Latin sering digunakan dengan jenis inovatifnya, tetapi kata-kata ini akhirnya lenyap. Oleh kerana terdapat banyak perkataan dari bahasa yang berbeza dan ejaan bahasa Inggeris berubah-ubah, risiko salah saji adalah tinggi, tetapi sisa bentuk yang lebih lama bertahan dalam beberapa bahasa serantau, terutama di Negara Barat. Semasa retro, kata-kata pinjaman dikeluarkan dari bahasa Itali , Jerman, dan Yiddish. Penerimaan dan konfrontasi Inggeris dengan Amerikaisme bermula pada zaman ini.

Bahasa Inggeris moden

Kamus Bahasa Inggeris yang pertama dan lengkap, Kamus Bahasa Inggeris, tersedia oleh Samuel Johnson pada tahun 1755. Pada tahap yang tinggi, kamus ini sesuai dengan ejaan bahasa Inggeris dan penggunaan kata. Sementara itu, teks tatabahasa oleh Lowth, Murray, Priestly, dan lain-lain berusaha untuk mengusulkan penggunaan normal lebih jauh lagi.

Early Modern English dan Late Modern English, juga dikenali sebagai Present-Day English (PDE), berbeza pada asasnya dalam perbendaharaan kata. Late Modern English mempunyai lebih banyak perkataan, yang timbul dari Pemberontakan Pembuatan dan kemahiran yang memerlukan keperluan untuk kata-kata baru, serta pengembangan bahasa di seluruh dunia. Kerajaan Inggeris pada puncaknya melindungi seperempat permukaan bumi, dan bahasa Inggeris menerima kata-kata asing dari banyak negara. Bahasa Inggeris Inggeris dan Bahasa Inggeris Amerika Utara, dua variasi utama bahasa, dituturkan bersama oleh 400 juta orang.

Jumlah penutur bahasa Inggeris di seluruh dunia mungkin melebihi satu bilion. Bahasa Inggeris hampir pasti akan terus berubah dari masa ke masa. Dengan kemajuan dalam komputer dan persekitaran dalam talian (seperti ruang sembang, terminologi media sosial, dan aplikasi), dan pelaksanaan bahasa Inggeris sebagai bahasa lingua franca di seluruh dunia di seluruh budaya, adat, dan tradisi, seharusnya tidak mengejutkan untuk melihat pemendekan tambahan perkataan, frasa, dan / atau ayat.

Apakah pengaruh Scandinavia?

Viking dari Norway dan Denmark sekarang / moden mula menyebarkan keganasan dan wabak di bahagian Britain dari akhir abad ke-8 dan seterusnya. Namun, pada tahun 865, serangan besar dilancarkan oleh apa yang disebut oleh Anglo-Saxon sebagai Tentera Heathen Besar, yang akhirnya merebut sebahagian besar dari England utara dan timur (Danelaw) di bawah kendali Skandinavia. Sebahagian besar kawasan ini dikekalkan oleh Inggeris di bawah Edward the Elder pada awal abad ke-10.

Walaupun York dan Umbria Utara tidak pulih selama-lamanya sehingga kematian Eric Bloodaxe pada tahun 954. Serangan Skandinavia dimulakan semula pada akhir abad ke-10 semasa pemerintahan Æthelred the Unready, dan Sweyn Forkbeard akhirnya berjaya menjadi raja Inggeris secara ringkas pada tahun 1013, mengikuti. oleh ketuanan panjang anaknya Cnutt dari 1016 hingga 1035, dan anak lelaki Cnutt Harold Harefoot dan Harthacnut hingga 1042.

Orang Scandinavia, atau Norsemen, bercakap mengenai bahasa Jerman Utara yang dikenali sebagai Old Norse. Oleh itu, orang-orang Anglo-Saxon dan Skandinavia bertutur dalam bahasa yang berkaitan dari cabang-cabang yang berbeza (Barat dan Utara) dari keluarga Jerman, banyak akar leksikalnya sama atau serupa, walaupun sistem tatabahasa mereka lebih berbeza. Mungkin sebilangan besar penutur Norse menetap di Danelaw semasa tempoh penguasaan Skandinavia. Banyak nama tempat di daerah-daerah tersebut mempunyai atribusi Skandinavia, dipercayai bahawa peneroka sering mengenali kumpulan baru di tempat-tempat yang sebelumnya tidak dikembangkan oleh Anglo-Saxon.

Hubungan luas antara penutur Old English dan Old Norse, termasuk prospek perkawinan yang disebabkan oleh penerimaan agama Kristian oleh orang Denmark pada tahun 878, pastinya mempengaruhi variasi bahasa-bahasa yang dituturkan dalam bidang interaksi. Sebilangan sarjana bahkan percaya bahawa Old English dan Old Norse mengalami semacam sintesis dan bahawa bahasa Inggeris yang dihasilkan mungkin digambarkan sebagai bahasa campuran atau kreol. Semasa pemerintahan Cnutt dan raja-raja Denmark yang lain pada separuh pertama abad ke-11, semacam diglossia mungkin berlaku.

Dengan bahasa fiksyen Saxon Barat hadir di samping bahasa Inggeris Midland yang dipengaruhi Norse, yang boleh berfungsi sebagai koine atau lingua franca lisan. Ketika pemerintahan Denmark berakhir, dan terutama setelah Penaklukan Norman, status bahasa Norse marginal mungkin lemah berbanding dengan bahasa Inggeris, dan penuturnya yang tersisa disatukan dengan Bahasa Inggeris dalam proses yang melibatkan peralihan bahasa dan kematian bahasa. Dwibahasa yang luas yang mesti berlaku semasa proses ini mungkin menanggung kadar pinjaman dari Norse ke dalam bahasa Inggeris.

Hanya kira-kira 100 atau 150 kata Norse, yang terutama berkaitan dengan kerajaan dan pengurusan, terdapat dalam tulisan Inggeris Lama. Peminjaman kata-kata jenis ini diilhamkan oleh pemerintahan Skandinavia di Danelaw dan semasa kedaulatan Cnutt kemudiannya. Walau bagaimanapun, kebanyakan teks Inggeris Lama yang masih hidup ditetapkan berdasarkan standard Saxon Barat yang berkembang di luar Danelaw, tidak jelas sejauh mana Norse memprediksi bentuk bahasa yang disuarakan di timur dan utara Inggeris pada masa itu. Teks kemudian dari era Inggeris Tengah, sekarang berdasarkan Midland timur sedikit daripada standard Wessex, mencerminkan kesan ketara yang dimiliki Norse terhadap bahasa itu. Secara keseluruhan, bahasa Inggeris meminjam kira-kira 2000 perkataan dari Old Norse, beberapa ratus bahasa Inggeris moden.

Pinjaman Norse merangkumi banyak kata yang sama, seperti kemarahan, beg, keduanya, memukul, hukum, kaki, sama, keterampilan, langit, mengambil tingkap, dan bahkan kata ganti mereka. Kesan Norse juga dipercayai dapat memperkuat penerimaan bentuk kata kerja kopular jamak daripada menggantikan bentuk Bahasa Inggeris Lama seperti Sind. Hal ini juga diukur untuk mendorong dan meningkatkan penjelasan morfologi yang terdapat dalam Bahasa Inggeris Tengah, seperti kehilangan jantina tatabahasa dan kes yang ditandai secara jelas (kecuali kata ganti). Itu mungkin disahkan oleh pemerhatian bahawa penyederhanaan akhir kes berlaku paling awal di utara dan terbaru di barat daya. Penyebaran kata kerja linguistik dalam bahasa Inggeris adalah pengembangan tatabahasa lain yang mungkin disuburkan oleh Norse (walaupun di sini terdapat kemungkinan pengaruh Celtic).

Perubahan tatabahasa dalam bahasa Inggeris

Bahasa Inggeris pernah mempunyai sistem penurunan yang meluas seperti bahasa Latin, Yunani, Jerman moden, dan Iceland. Bahasa Inggeris lama terkenal di antara kes nominatif, akusif, datif, dan genitif, dan untuk kata sifat yang sangat ditolak dan beberapa kata ganti juga merupakan kes penyumbang yang berbeza (yang sebaliknya dan kemudian sepenuhnya sesuai dengan kata dasar). Di samping itu, nombor ganda dapat dilihat dari bentuk tunggal dan jamak. Penolakan diperpendek dalam tempoh Bahasa Inggeris Tengah ketika kes kata ganti dan kata ganti kata ganti menyatu menjadi kes miring tunggal yang juga menggantikan kes genetik setelah preposisi . Kata nama dalam Bahasa Inggeris Moden tidak lagi gagal untuk kes, kecuali yang genetik.

Sebutan seperti siapa dan dia (dibandingkan dengan siapa dan dia), adalah penggabungan kes-kes tertuduh dan datif lama, serta kes genetik setelah preposisi (sementara dia juga termasuk kes genitif). Bentuk berpasangan ini disebut casing miring atau objek (objektif), kerana digunakan untuk objek kata kerja (langsung, tidak langsung, atau serong) dan juga untuk objek preposisi. (Lihat kata ganti objek.) Maklumat dan statistik yang sebelum ini diangkut dengan bentuk kes berbeza kini kebanyakannya disediakan oleh preposisi dan susunan kata. Dalam bahasa Inggeris Lama dan juga bahasa Jerman dan Iceland semasa sebagai contoh lebih lanjut, kes-kes ini mempunyai bentuk yang terpisah.

Walaupun sebilangan tatabahasa terus menggunakan istilah "accusative" dan "dative" yang ketinggalan zaman, ini adalah fungsi daripada kes morfologi dalam Bahasa Inggeris Moden. Artinya, prosedur ini mungkin memainkan peranan aksatif atau datif (serta peranan instrumental atau preposisi), tetapi ia adalah bentuk morfologi tunggal, bertentangan dengan nominatif siapa dan genetik yang. Banyak tatabahasa menggunakan label "subjektif", "objektif", dan "posesif" untuk kata ganti nama nomina, serong, dan genetik. Kata nama bahasa Inggeris moden menunjukkan hanya satu penyimpangan dari bentuk rujukan, iaitu kes mencengkam, yang dibahaskan oleh beberapa orang berbilang bahasa bukanlah satu kes sama sekali, melainkan suatu kritik (lihat entri untuk kes genatif untuk lebih banyak bukti).

Urdu ditulis pada Syiling

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1) Bahasa apa yang paling banyak digunakan di dunia pada tahun 2021?

Ciri Penceramah asli berjuta-juta
Bahasa Inggeris 1,348
Cina (Mandarin) 1,120
Bahasa Hindi 600
Sepanyol 543

2) 6 bahasa yang paling banyak digunakan di dunia

 • No 1: Bahasa Inggeris
 • No 2: Cina
 • No. 3: Sepanyol
 • No. 4: Hindi
 • No 5: Bahasa Arab
 • No 6: Portugis

3) Bahasa mana yang berkembang paling pantas?

Diperhatikan hanya dalam satu dekad yang lalu, Urdu juga muncul sebagai bahasa yang paling cepat berkembang di dunia. Jumlah penutur bawaannya meningkat 39% antara tahun 2011 dan 2021.

4) Apakah bahasa yang paling sukar untuk dipelajari?

 • Bahasa Mandarin. Sebilangan penutur asli: 1.2 bilion
 • Bahasa Iceland. Sebilangan penutur asli: 330,000
 • Orang Jepun. Sebilangan penutur asli: 122 juta
 • Bahasa Hungary. Sebilangan penutur asli: 13 juta
 • Bahasa Arab. Sebilangan penutur asli: 221 juta
 • Bahasa Poland

5) Apakah bahasa pertama di dunia?

Bahasa tertua di dunia adalah bahasa Sanskrit . Bahasa Sanskrit juga dikenali sebagai Devbhasha. Semua bahasa Eropah nampaknya dirangsang oleh bahasa Sanskrit

Kesimpulannya

Terdapat ratusan ribu bahasa yang dituturkan di seluruh dunia. Kesemuanya tergolong dalam pelbagai bangsa dari pelbagai bangsa atau suku. Tetapi, bahasa yang paling dituturkan sepanjang masa adalah bahasa Inggeris. Ia dituturkan hampir di seluruh dunia dalam setiap bahagian. Bahasa Inggeris adalah bahasa Jerman Barat yang diciptakan dari perbincangan Anglo-Frisian yang dibawa ke Britain pada pertengahan abad ke-5 hingga ke-7 Masihi oleh para pendatang Anglo-Saxon dari wilayah yang kini berada di barat laut Jerman, Denmark selatan, dan Belanda. Inggeris lama meniru pelbagai keturunan dari kerajaan Anglo-Saxon yang ditubuhkan di berbagai bahagian di Britain. Bahasa Saxon Akhir Barat akhirnya menjadi pusat.

artikel berkaitan

Pengenalan

Pernahkah anda terfikir bahasa apa yang paling banyak digunakan di dunia? Walaupun terdapat lebih daripada 7,000 bahasa, hanya 23 daripadanya yang merangkumi lebih daripada separuh penduduk dunia. Ini bukan sekadar statistik: ini adalah kebenaran penting untuk dipertimbangkan ketika mengembangkan strategi pengembangan global. Pengetahuan mengenai pelbagai bahasa membuka perspektif baru, sama ada atas sebab pekerjaan atau peribadi.

1. Bahasa Inggeris (1.132 juta penutur)

Bahasa Inggeris, seperti Latin atau Yunani pada masa lalu, adalah bahasa universal hari ini. Ini digunakan secara meluas dalam perniagaan, pelancongan, teknologi, dan bidang lain di seluruh dunia. Satu daripada setiap tiga orang yang menyambung ke Internet dapat difahami oleh orang dwibahasa yang boleh berbahasa Sepanyol dan Inggeris (Internet World Stats, 2019). Selain itu, dia memiliki akses ke 60% dari semua kandungan yang diterbitkan di internet (W3Techs, 2019). [FB2].

2. Bahasa Mandarin (1.117 juta penutur)

Bahasa Mandarin adalah bahasa kedua paling banyak dituturkan di dunia apabila penutur asli dan bukan asli digabungkan. Namun, ini adalah yang pertama jika hanya penutur asli yang disertakan. Bahasa Mandarin adalah sekumpulan dialek bahasa Cina, bukan bahasa yang tersendiri. Fakta bahawa penutur mereka dapat memahami satu sama lain adalah apa yang menyatukan pelbagai dialek di bawah satu moniker. Walaupun 20% orang yang menyambung ke Internet berbahasa Cina, hanya 1% kandungan yang terdapat di internet menggunakan bahasa tersebut.

3. Hindi (615 juta penutur)

Hindi adalah salah satu daripada 22 bahasa rasmi India, bersama dengan bahasa Inggeris. India adalah negara kedua paling ramai penduduk di dunia. The high incidence of non-native speakers who utilize it as a lingua franca is due to the region's linguistic variety (more than 1,600 languages coexist).

4. Spanish (534 million speakers)

In terms of native speakers, it is the world's second most widely spoken language. It's also the third most popular on the web. Its massive colonial expansion took it to Africa and Asia in addition to America. Because of migration, the United States has the world's second-largest population of Spanish speakers.

5. French (280 million speakers)

The French were able to spread over the world thanks to colonialism. It is now the official language of 29 nations across the globe. If English is the corporate language, French was once thought to be the cultural language. Its immense importance is evident in the fact that it has the third-largest number of non-native speakers of any language.

6. Arabic (274 million speakers)

The official language of 26 countries is Arabic. It is actually a combination of dialects due to the territorial dispersion. It is also Islam's liturgical language. It is not only the language that preserves the Arab world's vast cultural heritage, but it is also a crucial instrument for doing business in this region.

7. Bengali (265 million speakers)

Bangladesh's official language is Bengali. It may surprise you to learn that a language spoken in such a small territory ranks among the world's most widely spoken languages. The population density of the location, however, explains the fact. In areas of India and Burma, it is also spoken.

8. Russian (258 million speakers)

When we consider Russian's geographical reach, its participation among the world's most frequently spoken languages is less surprising. It is the official language of four countries, but it is also spoken in all former Soviet Union countries. It is the European language with the greatest number of native speakers.

9. Portuguese (234 million speakers)

Another language that grew in popularity throughout the European colonial period was Portuguese. It is now the official language of nine nations spread over Europe, North America, Africa, and Asia. Brazil is the largest proponent in terms of territory and number of speakers. In the southern hemisphere, it is also the most widely spoken language.

10. Indonesian (198 million speakers)

Indonesia, the world's fourth most populous country, speaks it as its official language. It is remarkable in that most of its speakers do not speak it as their first language. In a country with over 200 languages, it is thus a second language that is required for mutual understanding.

Pengenalan

All such rankings, however, should be used with caution because a cohesive set of linguistic criteria for identifying languages in a dialect continuum cannot be devised. For example, a language is frequently defined as a collection of mutually intelligible variations, although independent national standard languages, such as Danish and Norwegian, may be considered separate languages despite being mostly mutually intelligible. On the other hand, many widely spoken languages, such as German, Italian, and even English, have variations that are not mutually intelligible. While Modern Standard Arabic is frequently considered a single language, it is not.

The 10 Most Spoken Languages In The World

Identifying the world's most widely spoken languages is more challenging than you may think. We can predict that Mandarin, English, Spanish, and Arabic will all come (in roughly that order), but there will also be some surprises! Would you have realized Bengali is one of the most widely spoken languages in the world? One caveat: assigning hard data to any of these languages in the form of “X million native speakers” is almost impossible. The definition of a language or dialect is a contentious issue. More troublesome is the fact that “Chinese” refers to an entire family of languages that have been easily grouped into a single category.

Top 10 Languages By Number Of Native Speakers

These are the most widely spoken languages in the world based only on the number of native speakers.

1. Chinese — 1.3 Billion Native Speakers

The number of native speakers varies significantly — Ethnologue estimates 1.3 billion native speakers, with around 1.1 billion speaking Mandarin — but there's no doubt it's the most commonly spoken language on the planet. This is the language to learn if you want to learn a language spoken by one in every six people on the planet. Because Chinese is a tonal language with hundreds of logograms, it will keep you busy for a long time.

2. Spanish — 471 Million Native Speakers

If we solely consider native speakers, Spanish has a slight lead over English, with 471 million speakers. Spanish is the greatest language to learn if you wish to travel across continents. The politics of language and associated identity are fiercely disputed, as they are for all of the languages on this list: ask Catalan or Quechua speakers if Spanish is their native tongue, and you will get a totally different answer. However, it is the primary language of the vast majority of South and Central America, Spain, and, ahem, big swaths of the United States.

3. English — 370 Million Native Speakers

If you're reading this, you're probably one of the 370 million people who speak English natively, or one of the 978 million who do so as a second language. This demonstrates English's incredible success as the global language of business, travel, and international relations. Because of the relative simplicity with which English may be learned (especially when compared to Chinese) and the ubiquitous soft power of American culture, English will continue to rule the world stage for the foreseeable future. For some, English still connotes possibility and a higher standard of living.

4. Hindi — 342 Million Native Speakers

India has 23 official languages, the most common of which are Hindi and Urdu. It's still up for debate whether this is one language - Hindustani — or two dialects. Hindi, which is spoken primarily in northern India and parts of Pakistan, is written in devnagri script, whereas Urdu is written in Persian notation. At the time of writing, the debate over its place in Indian education and society has erupted once more: Hindu nationalist Prime Minister Narendra Modi is attempting to have Hindi replace English as the primary language of official communication and education in southern Indian states, a strategy that has been met with opposition. A little Hindi will get you a long way if you ever travel to the Indian subcontinent.

5. Arabic — 315 Million Native Speakers

According to recent estimates, Arabic has over 315 million native speakers. However, here's another example of stats not revealing the whole story: Arabic, like Chinese, is so diverse in its dialects that it is practically a collection of languages gathered together for convenience's sake. Modern Standard Arabic is largely a written language that is closely related to the Quran's Classical Arabic. The spoken forms of Arabic in countries like Oman and Morocco, on the other hand, are so dissimilar that a couple of philosophy professors from these nations would be able to discuss the finer points of ancient texts while yet unable to order lunch.

6. Portuguese — 232 Million Native Speakers

Another language whose impact is largely due to its colonial history. Portuguese traders and conquerors introduced their language to Africa, Asia, and the Americas beginning in the 15th century. Although Portuguese spread was initially linked to European colonization, the colonized countries created their own dynamic cultures, which forever changed the language. In nations such as Brazil, Goa, Angola, Mozambique, Cape Verde, Guinea-Bisseau, S. Tomé and Prncipe, and Macau, Portuguese is spoken by 232 million native speakers. Machado de Assis, Bossa Nova, Mia Couto, Fernando Pessoa, and Agualusa all spoke it.

7. Bengali — 229 Million Native Speakers

You didn't expect Bengali to be among the most widely spoken languages, did you? The British partitioned Bengal in 1947, dividing (primarily Hindu) West Bengal, which is now part of India, from (mostly Muslim) East Bengal, which is now Bangladesh. Kolkata, the Andaman Islands, delectable sweets, and 130 million Bangladeshis speak it, many of whom are highly vulnerable to climate change. The population is forecast to treble in the next century, while 15% of the land area will be submerged by rising waters.

8. Russian — 154 Million Native Speakers

Russian is the world's eighth most spoken language, with around 154 million native speakers. It produced literary greats as as Dostoyevsky, Nabokov, Chekhov, Gogol, Tolstoy, and Pushkin, and is still one of the six languages spoken at the United Nations.

9. Japanese — 126 Million Native Speakers

The 126 million native Japanese speakers live almost entirely in Japan, making it the most geographically concentrated of all the languages on this list. Japanese has two unique writing systems, hiragana and katakana, and uses Chinese Kanji characters extensively. Outside of Japan, the United States, the Philippines, and Brazil have the highest populations of Japanese speakers.

10. Lahnda (Western Punjabi) — 118 Million Native Speakers

The last slot on the list goes to…, who has an estimated native speaker population of roughly 118 million. Western Punjabi is largely spoken in Lahnda, a Pakistani macrolanguage. (Sorry, German; you were demoted a few years ago from the top world languages.) Eastern Punjabi, which is spoken in India, isn't even included. When the British left, the Punjab was slashed in half, forcing millions of people to flee their homes, businesses, and families. But, in true Bollywood flair, they're progressively exacting their vengeance: Punjabi music currently account for half of all chart-topping tracks. If we've ever seen a comeback, that's it.

Top 10 Languages By Total Number Of Speakers

When we look at the top ten most spoken languages based on the total number of people who speak them (whether or not it is their mother tongue), eight of the ten languages from the previous list appear, but with a few notable differences: Due to the fact that more people speak them as a second language than as a native language, English just edges out Chinese for the top place, while Japanese and Punjabi fall out of the top 10, and French and Indonesian enter the top 10 for the first time.

1. English

1.348 billion total speakers

2. Mandarin Chinese

1.120 billion total speakers

3. Hindi

600 million total speakers

4. Spanish

543 million total speakers

5. Standard Arabic

274 million total speakers

6. Bengali

268 million total speakers

7. French

267 million total speakers

8. Russian

258 million total speakers

9. Portuguese

258 million total speakers

10. Urdu

230 million total speakers

Soalan Lazim

What is the most spoken language in the world 2020?

Image result for Most spoken language in the world

English will be the most frequently spoken language in the world by 2020, with over 1.2 billion people speaking it. After that, there's Chinese, which has about 1.120 million speakers, and Hindi, which has over 637 million speakers. Spanish (538 million) and French (538 million) are at the bottom of the podium (278 million).

What is the most spoken language in the world 2019?

 1. Bahasa Inggeris. 1.132 billion speakers

 2. Mandarin Chinese. 1.116 billion speakers

 3. Hindi. 615.4 million speakers

 4. Sepanyol. 534.3 million speakers

 5. French. 279.8 million speakers

 6. Arabic. 273.9 million speakers

 7. Bengali. 265.0 million speakers

 8. Russian. 258.2 million speakers

What is the most spoken language in the world 2021?

Ciri Native speaker in millions
Bahasa Inggeris 1,348
Chinese (Mandarin) 1,120
Hindi 600
Sepanyol 543

What is the hardest language to learn?

 1. Mandarin. Number of native speakers: 1.2 billion

 2. Icelandic. Number of native speakers: 330,000

 3. Orang Jepun. Number of native speakers: 122 million

 4. Hungarian. Number of native speakers: 13 million

 5. Orang Korea

 6. Bahasa Arab

 7. Bahasa Finland

 8. Bahasa Poland

Kesimpulannya

When native and non-native speakers are combined, English is the world's most widely spoken language. If only native speakers are counted, Mandarin Chinese is the most common. Bengali has been chosen the sweetest language in the world, according to a UNESCO poll, with Spanish and Dutch coming in second and third.

Most Spoken Languages In The World

What are the most widely spoken languages on the planet?

In today's world, approximately 6,500 languages are spoken. Each and every one of them contributes to the world's diversity and beauty.

Regrettably, some of these languages are not as well-known as others. Consider Buzau, which is named after a language spoken by only eight individuals.

Others are widely spoken by large populations in a variety of nations and are frequently chosen by language learners.

Continue reading to learn about the world's twelve most spoken languages in terms of native speakers, as well as everything you need to know about them.

Most Spoken Language

When native and non-native speakers are combined, English is the world's most widely spoken language. If only native speakers are counted, Mandarin Chinese is the most common.

When only first language (native) speakers are counted, Mandarin Chinese is the world's most populous language. Because of China's large population, this is the case.

We consider Mandarin to be the most important of the thirteen Chinese macrolanguages, which are all termed “Chinese” because they share a common writing system and literature. Wu and Cantonese are two other well-known instances.

When second-, third-, and higher-language speakers are included, English is the world's most widely spoken language.

Number Of Native Speakers

All such rankings, however, should be used with caution because a cohesive set of linguistic criteria for identifying languages in a dialect continuum cannot be devised.

For example, a language is frequently defined as a collection of mutually intelligible variations, although independent national standard languages, such as Danish and Norwegian, may be considered separate languages despite being mostly mutually intelligible. On the other hand, many widely spoken languages, such as German, Italian, and even English, have variations that are not mutually intelligible. While Modern Standard Arabic is frequently considered a single language, it is not.

Soalan Lazim

What are the world's most widely spoken languages?

This question isn't as straightforward as it appears. There are a few difficulties that make giving a specific response difficult:

First and first, what exactly do you mean by “spoken”? Do you want to rank languages based on the number of native speakers or the number of individuals who speak them at all, whether they are native or non-native speakers? These two methods yield lists that seem extremely different.

Second, where do you draw the line between a dialect and a language? How dissimilar must two “dialects” be before they are designated distinct languages? There's often no clear answer - and the one you give can have a big impact on where a language ranks in the “m”.

How many languages are there in the world?

Because we are always learning more about the world's languages, that number is constantly changing. Furthermore, the languages themselves are changing. They're alive and well, spoken by people whose lives are impacted by the world around them.

Which language is the most widely spoken?

What are the top 200 languages in the world?

Which continents are home to the greatest number of indigenous languages?

Which countries have the greatest number of languages?

What are the most widely spoken languages in the world?

This is a delicate period: Approximately 40% of languages are now endangered, with many having fewer than 1,000 speakers. In the meantime, only 23 languages are spoken by more than half of the world's population.

Kesimpulannya

The English language, as we've seen in this course, is and has always been a multifaceted thing. It has changed considerably throughout the centuries since it originally came on the British coasts from northern Europe, and these changes have resulted in the language spoken at the time being nearly incomprehensible to us now.

As the language has extended beyond the United Kingdom, it has continued to evolve, and in diverse ways depending on the situation. It has broadened its scope.