Orang yang gemar makan makanan sihat sangat mementingkan diet yang sihat? Sekiranya anda ingin kekal sihat dan suka makan, gunakan cendawan segar China dalam makanan anda. Ini akan meningkatkan rasa makanan anda dengan kalori rendah!

Cendawan segar penuh dengan nutrien dan merupakan bentuk jamur. Mereka hadir dalam pelbagai jenis dengan pelbagai kegunaan dan khasiat. Ini mempunyai tekstur seperti daging dan dalam bentuk spongy, yang meningkatkan rasa makanan. Pada masa kini, ia dianggap sebagai salah satu bahan sensasi dan beraroma yang digunakan dalam pelbagai makanan seperti sup, kentang goreng, stik, dan salad.

Lebih-lebih lagi, mereka datang dalam berbagai macam jamur yang sehat termasuk cendawan tiram, shiitake yang sihat, dan gnocchi Kashmir. Walau bagaimanapun, sebilangan yang tidak sihat mengandungi sejumlah besar logam yang tidak baik untuk kesihatan. Oleh itu, sangat penting untuk melihat jenis dan kualiti cendawan sebelum pembelian.

Melihat beberapa faedah cendawan untuk kesihatan, berikut banyak khasiat cendawan yang menjadikannya ramuan unik dalam kebanyakan hidangan seperti kalori rendah, penuh dengan Vitamin D, kaya dengan zink dan kalium, dan lengkap dengan antioksidan yang sihat. Secara keseluruhan ia meningkatkan fungsi tubuh dan meningkatkan metabolisme badan anda.

Lebih-lebih lagi, beberapa cendawan seperti Ganoderma digunakan untuk penyembuhan dan mengandungi jumlah zink dan kalium yang tinggi. Selanjutnya, makan cendawan setiap hari akan meningkatkan sistem imun yang sihat dan membantu anda menjaga berat badan anda, dan membuat anda tetap cergas dengan mengatur kadar glukosa yang betul di dalam badan.

Di sini kita akan melihat bagaimana cendawan penuh dengan khasiat dan bagaimana ia dapat memberikan banyak manfaat kesihatan kepada kita dengan memakannya setiap hari.

Manfaat Kesihatan Cendawan

Cendawan merangkumi unsur pemakanan yang sihat yang merangkumi protein, vitamin, mineral, dan antioksidan. Unsur-unsur ini meningkatkan fungsi tubuh kita kerana antioksidan menjadikan tubuh kita bebas dari bahan kimia berbahaya dan menghilangkan radikal bebas.

Radikal bebas berbahaya bagi tubuh kita. Mereka mengandungi bahan toksik, dan sejumlah besar radikal bebas dapat mengakibatkan tekanan oksidatif, membahayakan sel-sel tubuh, dan menyebabkan pelbagai keadaan kesihatan. Ini mengandungi unsur antioksidan, termasuk selenium, vitamin C, dan kolin. Mari lihat faedah cendawan yang sihat.

Memeriksa Tahap Kolesterol

Cendawan mengandungi sejumlah besar kitin dan beta-gulik, yang diperlukan untuk mengekalkan tahap kolesterol badan. Lebih-lebih lagi, mereka penuh dengan nutrien dan protein yang tinggi dan mempunyai jumlah lemak yang rendah, membantu tubuh membakar kolesterol dan lemak yang berlebihan di dalam badan.

Selanjutnya, ia membantu mengurangkan gejala dan penyakit kardiovaskular seperti aterosklerosis, serangan jantung, dan strok.

Menjaga Kesihatan Tulang

Manfaat cendawan lain yang sihat adalah bahawa ia menjaga kesihatan tulang secara keseluruhan. Ia mengandungi sejumlah besar kalsium, elemen penting untuk menjadikan tulang anda lebih kuat dan penuh dengan nutrien. Makan cendawan secara berkala dapat mengurangkan kesan dan kemungkinan terjadinya masalah kesihatan tulang seperti sakit sendi, osteoporosis, dan gangguan lain yang berkaitan dengan degenerasi tulang.

Meningkatkan Sistem Imun

Ia meningkatkan sistem ketahanan badan. Ia mempunyai banyak antioksidan di dalamnya, seperti ergothioneine, yang melindungi tubuh anda dari radikal bebas dan melindungi tubuh anda dengan berkesan.

Lebih-lebih lagi, ia merangkumi sifat anti-kulat dan antibiotik yang membantu anda menghilangkan banyak jangkitan dan alergi dengan cepat. Selain itu, ia mengandungi sejumlah besar vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B-Complex, dan vitamin C, yang merupakan sumber utama untuk menguatkan sistem imun.

Baik untuk pesakit kencing manis

Cendawan mengandungi jumlah kromium yang tinggi, yang membantu mengekalkan tahap gula di dalam badan. Juga, ia mempunyai serat makanan, yang meningkatkan banyak masalah kesihatan dalam tubuh dan dapat membantu menguruskan beberapa keadaan kesihatan, seperti diabetes jenis 2. Lebih jauh lagi, ini tepat bagi penderita diabetes kerana rendah karbohidrat dan lemak.

Membantu Mengurangkan Berat Badan

The Chinese Fresh Mushroomalso membantu menjaga dan menurunkan berat badan kerana mengandung banyak serat, yang meningkatkan proses, pencernaan, dan metabolisme tubuh. Selanjutnya, anda boleh memasukkan rancangan diet anda dengan mudah kerana mereka mempunyai jumlah lemak dan karbohidrat yang tepat.

Kanser

Cendawan mengandungi antioksidan yang sangat berguna untuk mencegah paru-paru, prostat, payudara, dan jenis barah yang lain. Juga, mengandung sejumlah besar vitamin D, yang memastikan tubuh tetap cergas dan mencegah pelbagai bentuk barah.

Selain vitamin D, juga mengandung kolin, yang juga dapat mengurangkan risiko barah. Jadi, secara keseluruhannya sihat untuk tubuh kita dan mempunyai beberapa elemen yang membantu mengurangkan risiko barah.

Kesihatan jantung

Cendawan segar timur juga mencegah penyakit jantung kerana mempunyai beberapa unsur, termasuk serat, kalium, dan vitamin C, yang menjaga kesihatan kardiovaskular.

Selanjutnya, mengandung kalium, yang menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan darah tinggi. Juga, bantu mengatur tekanan darah seseorang.

Semasa mengandung

Jumlah pengambilan cendawan tertentu juga dapat membantu wanita dalam kehamilan mereka. Ini meningkatkan folat dalam tubuh tanpa mengambil ubat seperti asam folat, yang biasanya diambil wanita untuk meningkatkan kesihatan janin.

Faedah lain

Selain faedah utama ini, beberapa kelebihan cendawan lain termasuk kaya dengan vitamin B, riboflavin, B-2, folat, atau B-9, tiamin, atau B-1, asid pantotenat, B-5 ​​niasin, atau B-3. Ia membantu membentuk sel darah merah dengan mengambil tenaga dari makanan. Beberapa vitamin B nampaknya diperlukan untuk otak yang sihat.

Selain vitamin B, kolin juga terdapat pada jamur, yang membantu dalam pembelajaran, pergerakan otot, ingatan, transmisi saraf, dan menjaga struktur sel otak. Selain itu, mereka adalah sumber makanan vitamin D. yang tidak diperkaya selain daripada ini, sejumlah besar kalium, fosforus, selenium, dan zat besi terdapat dalam jamur.

Jadi, ia adalah sumber terbaik yang penuh dengan nutrien dan mempunyai banyak faedah sihat. Walau bagaimanapun, sebilangan cendawan boleh membahayakan seperti cendawan liar, kerana ia terdiri daripada bahan kimia logam dan toksik yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang membawa maut .

KEBAIKAN KESIHATAN YANG MENAKJUBKAN MENAMBAHKAN MASYARAKAT DIET ANDA

Cendawan adalah kulat yang boleh dimakan yang menyediakan komponen yang diperlukan untuk makanan . Terdapat pelbagai jenis cendawan yang mempunyai pelbagai komposisi komponen yang diperlukan. Harga cendawan berbeza dari harga sehari-hari hingga langka mahal. Menurut pusat sumber pemasaran pertanian , setiap orang di Amerika menghabiskan 3 paun cendawan. Cendawan juga terdapat dalam beberapa ubat kebiasaan. Pada cendawan, terdapat mineral, vitamin, protein, dan antioksidan. Kehadiran mereka boleh menyebabkan manfaat yang berbeza untuk kesihatan. Untuk menghilangkan radikal bebas yang terdapat di dalam badan digunakan antioksidan. Radikal bebas adalah bahan beracun yang dilepaskan oleh metabolisme. Mereka mula berkumpul di dalam badan dan menyebabkan kegelisahan pada seseorang. Koleksi radikal bebas ini dapat merosakkan sel-sel badan dan juga menyebabkan penyakit yang berlainan.

Ejen antioksidan mengandungi

Selenium Vitamin C Kolin

Ejen antioksidan dapat menyembuhkan;

Kanser

Menurut National Cancer Institute, kehadiran agen antioksidan pada cendawan dapat membantu barah payudara, prostat, dan paru-paru. Sejarah selenium mengemukakan bahawa selenium membantu dalam barah tetapi pada tahun 2017, didapati bahawa tidak ada petunjuk mengenai hal ini. Pada cendawan juga terdapat kehadiran vitamin D. Dalam sejarah, terdapat pengesahan bahawa vitamin D juga digunakan untuk rawatan barah tetapi kemudian menurut laporan pada tahun 2018, disahkan bahawa ia mempunyai kesan yang berbeza pada seseorang untuk orang. Kolin juga terdapat dalam cendawan, beberapa sumber mengatakan bahawa ketika kita mengambil ini, risiko terkena barah berkurang, tetapi di sisi lain satu kajian menunjukkan bahawa ia juga dapat menyebabkan barah. Penting untuk diperhatikan bahawa pengambilan zat yang diperlukan, tidak sama dengan pengambilan zat ini dalam diet.

Diabetes

Serat makanan boleh meningkatkan beberapa keadaan kesihatan iaitu diabetes jenis 2. Kajian pada tahun 2018 mengatakan bahawa orang yang mengonsumsi serat berisiko kurang mendapat diabetes jenis 2. Secawan cendawan seberat 70 gram memberikan 1g serat . Menurut garis panduan diet untuk orang Amerika mencadangkan pengambilan lelaki dewasa 22.4-33.6g serat makanan. Serat terdapat dalam cendawan, beras perang, kacang, dan sayur-sayuran. Seseorang yang ingin mengambil serat boleh mengambil ini.

Kesihatan jantung

Pada cendawan, terdapat kalium, serat, dan vitamin C yang menumpukan pada kesihatan jantung. Kalium membantu menormalkan tekanan darah, juga menurunkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Persatuan Jantung Amerika (AHA) mencadangkan bahawa jumlah garam yang dikurangkan, peningkatan kalium semestinya ada dalam diet. Menurut sumber semasa, seseorang harus mengambil 4700mg kalium setiap hari. Tinjauan pada tahun 2016 mengatakan bahawa orang-orang yang mempunyai jumlah vitamin C yang lebih sedikit cenderung menghidap penyakit jantung, jadi orang itu harus mengambil vitamin C. Terdapat pengesahan bahawa orang yang mengambil serat iaitu beta-glukan dapat menurunkan kadar kolesterol kerana mereka terdapat di dinding sel cendawan. Diet yang baik selalu merangkumi cendawan.

Semasa mengandung

Sebilangan besar wanita mengambil asid folik , atau folat, semasa mengandung untuk meningkatkan kesihatan anak mereka tetapi cendawan juga mengandungi folat. Secawan cendawan juga mengandungi 16.3 mcg folat. Pada masa ini, dicadangkan pengambilan orang dewasa 400mcg folat setiap hari.

Faedah lain

Pada cendawan, vitamin B terdapat dalam jumlah yang berlebihan seperti Riboflavin atau B-2 Folate, atau B-9 Thiamine, atau B-1 Niacin, atau B-3 Vitamin B membantu tubuh untuk mengambil tenaga dari makanan dan dari RBC. Untuk otak yang baik, vitamin B penting. Kolin yang terdapat dalam cendawan juga membantu dalam pembelajaran, ingatan otak, dan pengecutan otot dan relaksasi. Ia juga menjaga pembentukan tubuh dari banyak struktur sel dan juga penting untuk menyampaikan impuls saraf. Cendawan adalah sumber utama vitamin D. terdapat nutrien lain yang tidak mudah didapati iaitu selenium, zat besi, fosforus, dan kalium.

Cara menyediakan cendawan

Terdapat hampir 2000 jenis cendawan yang boleh dimakan. Tetapi hanya sebilangan kecil cendawan yang tersedia di pasar iaitu Shiikate Portobello Brown cremini Enoki Wood ear Oyster White, atau butang Sebilangan cendawan hanya terdapat pada musim tertentu. Mereka merangkumi; Chanterelle Morel Sangat penting untuk mengetahui cendawan mana yang boleh kita makan kerana terdapat banyak cendawan yang beracun kerana mengandungi unsur berbahaya .

Cara membeli

Semasa anda membeli cendawan, ingatlah bahawa cendawan mestilah keras, kering sepenuhnya, dan tidak terpakai. Jangan beli cendawan yang melekit. Simpan cendawan ini di dalam peti sejuk dan jangan menyentuhnya atau mencucinya sehingga tiba masanya untuk memasaknya

Cara berkhidmat

Kumpulan kerja alam sekitar pada tahun 2019 memberitahu bahawa cendawan yang tumbuh di AS adalah makanan paling bersih kerana terdapat racun perosak yang rendah . Tetapi harus membasuhnya dan membersihkannya dengan teliti. Sekiranya penting, potong bahagian akhir pucuk dan kemudian gunakannya secara keseluruhan. Hidangkan cendawan dengan bawang sebagai hidangan lazat Untuk kentang goreng, tambahkan cendawan Menghias salad dengan cendawan Memanggang cendawan Untuk telur dadar, pizza menambah cendawan Cendawan Shiikate diaduk dalam minyak zaitun memberikan rasa yang luar biasa. Dalam sandwic atau bungkus, cendawan Portobello goreng ditambahkan Untuk menggunakan kering sepenuhnya cendawan rendam ke dalam air sehingga lembut

Kemungkinan risiko kesihatan

Cendawan yang beracun boleh menjadikan hidangannya enak tetapi bahan toksik yang terdapat pada cendawan boleh menyebabkan pelbagai penyakit . Logam berat dan banyak produk berbahaya lain terdapat dalam cendawan beracun. Sentiasa gunakan sumber yang boleh dipercayai untuk membeli cendawan.

Ringkasan

Sebilangan cendawan boleh dimakan dan sangat menyihatkan bagi manusia kerana ia bermanfaat dalam barah, kehamilan, dan penyakit jantung. Tetapi ada juga cendawan liar yang mengandungi bahan toksik di dalamnya dan boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, selalu gunakan sumber yang boleh dipercayai untuk membeli cendawan.

Soalan Lazim

1. Adakah baik makan cendawan setiap hari?

Ya, memakan jumlah yang dicadangkan iaitu cendawan lima butang setiap hari sangat sihat bagi seseorang kerana cendawan juga membantu dalam menyelamatkan ingatan.

2. Adakah cendawan baik untuk menurunkan berat badan?

Seperti yang kita ketahui, cendawan adalah sumber serat yang hebat dan komponen lain. Ini berguna kerana mereka membakar lemak tambahan di dalam badan dan juga memberi tenaga untuk bersenam dalam jangka masa yang lama.

3. Bagaimana menghidangkan cendawan?

Kumpulan kerja alam sekitar pada tahun 2019 memberitahu bahawa cendawan yang tumbuh di AS adalah makanan paling bersih kerana terdapat racun perosak yang rendah . Tetapi harus membasuhnya dan membersihkannya dengan teliti. Sekiranya penting, potong bahagian akhir pucuk dan kemudian gunakannya secara keseluruhan. Hidangkan cendawan dengan bawang sebagai hidangan lazat Untuk kentang goreng, tambahkan cendawan Menghias salad dengan cendawan Memanggang cendawan Untuk telur dadar, pizza menambah cendawan Cendawan Shiikate diaduk dalam minyak zaitun memberikan rasa yang luar biasa. Dalam sandwic atau bungkus, cendawan Portobello goreng ditambahkan Untuk menggunakan kering sepenuhnya cendawan rendam ke dalam air hingga lembut.

5. apakah peranan cendawan dalam merawat diabetes?

Serat makanan boleh meningkatkan beberapa keadaan kesihatan iaitu diabetes jenis 2. Tinjauan pada tahun 2018 mengatakan bahawa orang yang mengonsumsi serat berisiko kurang mendapat diabetes jenis 2. Secawan cendawan seberat 70 gram memberikan 1g serat. Menurut garis panduan diet untuk orang Amerika mencadangkan pengambilan lelaki dewasa 22.4-33.6g serat makanan. Serat terdapat dalam cendawan, beras perang, kacang, dan sayur-sayuran. Seseorang yang ingin mengambil serat boleh mengambil ini.

Sekiranya anda berfikir bahawa cendawan adalah sayur-sayuran, buah, atau tanaman itu sendiri, maka anda salah. Cendawan bukanlah tanaman, sayur, atau buah kerana tidak dapat menghasilkan makanan seperti mereka. Cendawan adalah sejenis kulat. Struktur cendawan yang kita lihat di atas tanah adalah bahagian dari cendawan yang menghasilkan dan menyebarkan cendawan. Cendawan yang kita makan umumnya terdiri daripada tiga bahagian,

 1. stipe (batang)
 2. sebatang tiang (topi)
 3. dan lamellae (insang)

Jenis cendawan dan faedahnya:

Ramai orang hanya tahu mengenai butang popular atau jamur Portobello yang mereka lihat di kedai. Tetapi terdapat sekitar 14000 spesies cendawan yang telah dijumpai. Mengenai cendawan boleh dimakan dan mempunyai rasa manis dan kacang dan beberapa cendawan terasa seperti udang galah. Beberapa spesies diberikan di bawah bersama dengan faedahnya.

Cendawan butang:

Mereka juga disebut cendawan putih atau cendawan bayi. Cendawan butang adalah jenis cendawan yang paling biasa dan anda boleh mencarinya dengan mudah di kedai runcit. Faedah: Cendawan putih mengandungi lebih sedikit kalori dan mempunyai kandungan protein yang tinggi. Mereka mengandungi sebatian putih bioaktif sebatian. Sebatian bioaktif mempunyai beberapa kebaikan; mereka dapat melawan sel barah, dapat menurunkan kadar kolesterol seseorang, dan dapat meningkatkan kesihatan usus.

Cendawan Cremini:

Cendawan cremini juga dikenali sebagai cendawan crimini. Cendawan butang dan cendawan Cremini tergolong dalam spesies yang sama dan ia mempunyai sedikit persamaan rasa. Cendawan Cremini adalah cendawan butang versi matang. Manfaat: Cendawan Cremini mengandungi pelbagai jenis bakteria yang bermanfaat untuk mikrobioma yang terdapat di saluran pencernaan. Mereka menjadikan sistem pencernaan kita sihat dan juga meningkatkan sistem imun kita. Inhibitor aromatase terdapat dalam cendawan Cremini sehingga membantu melawan sel dan tumor barah payudara dan ling. Mereka juga membantu mengawal tekanan darah tinggi semasa hamil kerana 10 peratus wanita menghadapi tekanan darah tinggi semasa hamil.

Cendawan Portobello:

Mereka lebih besar daripada butang dan cendawan Cremini. Mereka mempunyai tekstur yang gemuk. Mereka mempunyai topi yang terbuka sepenuhnya yang mempunyai insang gelap di bawahnya. Manfaat: Cendawan Portobello mengandungi selenium yang merupakan mineral dan membantu melawan sel barah prostat, usus besar, paru-paru, pundi kencing, kulit, esofagus, dan perut. Cendawan Portobello juga mengandungi tembaga yang penting untuk pengeluaran dan penyimpanan zat besi di dalam badan. Kalium juga terdapat dalam cendawan Portobello dan membantu menurunkan tekanan darah.

Cendawan tiram:

Cendawan tiram kelihatan seperti tiram tetapi rasanya tidak seperti tiram. Rasanya manis. Cendawan tiram adalah jenis cendawan penanaman yang paling biasa. Manfaat: Cendawan tiram mengandungi sebilangan besar protein , vitamin, mineral, serat antioksidan yang berbeza seperti selenium. Cendawan ini membantu meningkatkan sistem ketahanan badan kita. Mereka bebas gluten, bebas kolesterol, dan bebas lemak. Mereka mengandungi jumlah kalori dan natrium yang lebih sedikit.

Cendawan Chanterelle:

Cendawan Chanterelle berwarna kuning cerah dan mempunyai rasa pedas dan manis. Mereka sangat mahal kerana ditanam dalam keadaan tertentu. Manfaat: Mereka kaya dengan vitamin D. Vitamin D membantu menjadikan tulang anda kuat dan membantu tulang anda menyerap kalsium. Mereka meningkatkan rangsangan protein dalam usus kecil anda. Cendawan ini juga mengandungi polisakarida seperti kitin dan kitosan. Kedua polisakarida ini melindungi sel anda dari kerosakan dan juga meningkatkan sistem imun anda. Mereka mengurangkan adalah anti-radang dan mengurangkan risiko barah.

Cendawan landak:

Cendawan landak juga disebut gigi manis. Mereka membentuk bentuk runcing sambil menggantung ke bawah dan menyerupai landak. Oleh itu, mereka dipanggil cendawan landak. Rasanya manis dan berkhasiat dan menawarkan tekstur rangup apabila dimasak dengan baik. Ia adalah jenis cendawan yang paling selamat. Faedah: Mereka mengandungi jumlah kalori dan lemak yang lebih sedikit. Mereka kaya dengan kandungan protein dan mengandungi beberapa bahan makanan, terutama zat besi dan mangan. Mereka juga mengandungi magnesium kalsium dan zink yang diperlukan untuk tubuh kita. Mereka mempunyai sifat anti-radang dan anti-bakteria.

Cendawan Sangkakala Hitam:

Cendawan Black Trumpet juga disebut chanterelles hitam. Rasanya berasap dan ketika dikeringkan, rasanya seperti truffle hitam. Mereka mempunyai penampilan yang sangat menarik. Mereka jarang terdapat di alam semula jadi dan sukar dijumpai. Manfaat: Mereka terbaik untuk kulit , pencegahan barah, dan penurunan berat badan, dan pengurangan kolesterol. Mereka mengandungi vitamin B12 yang penting untuk berfungsi dengan baik otak dan sistem saraf. Mereka juga mengandungi banyak antioksidan.

Cendawan Wood Blewit:

Cendawan Wood Blewits dianggap boleh dimakan tetapi menyebabkan reaksi alahan pada individu yang sensitif. Sebilangan orang mengatakan bahawa mereka menyebabkan alergi hanya apabila dimakan mentah tetapi mereka juga menyebabkan reaksi alergi apabila dimasak dengan betul. Faedah: Mereka kaya dengan nutrien. Mereka digunakan untuk mencegah gejala beriberi dan digunakan dalam rawatan luka. Mereka juga mengandungi tembaga, zink, dan mangan.

Cendawan Shiitake:

Cendawan Shiitake mempunyai tekstur daging seperti cendawan Portobello. Mereka boleh dimakan. Apabila mereka dimasak, mereka memberikan rasa berasap dan bersahaja. Mereka berwarna coklat gelap. Faedah: Mereka mengandungi polisakarida yang berbeza seperti lentinans dan beta-glukan lain. Polisakarida ini memberi tenaga kepada sel darah putih untuk melawan mikrob. Mereka juga melindungi sel dari sebarang jenis kerosakan dan juga menjadikan sistem imun anda kuat. Cendawan ini meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan juga membantu mencegah kegemukan.

Cendawan Maitake:

Cendawan ini juga dikenali sebagai ayam betina. Mereka juga dipanggil cendawan menari. Mereka sukar. Manfaat: Mereka dapat menurunkan kadar gula di dalam badan anda dan menguruskan diabetes. Mereka juga mengawal kadar kolesterol darah dan meningkatkan sistem imun kita. Soalan Lazim

1. Adakah cendawan baik untuk kesihatan anda?

Semua cendawan yang dimakan beberapa mineral dan sebatian yang bermanfaat untuk tubuh anda. Cendawan dapat mengurangkan risiko penyakit serius seperti diabetes, barah , dan masalah jantung . Jadi cendawan baik untuk kesihatan anda.

2. Adakah baik makan cendawan setiap hari?

Ya, ada baiknya makan cendawan setiap hari tetapi anda harus memakan lebih banyak cendawan jika anda ingin memakannya setiap hari kerana kelebihan semuanya adalah buruk. Sekiranya anda makan cendawan setiap hari, maka cendawan melindungi otak anda seiring dengan usia anda.

3. Bagaimana anda mengenali cendawan beracun?

Anda boleh mengenali cendawan beracun dengan insang. Sekiranya cendawan mempunyai insang putih, ini bermakna cendawan beracun.

4. Cendawan mana yang paling beracun?

Amanita phalloides adalah mushrrom paling toksik dan juga dikenali sebagai cendawan cap mati.

5. Bagaimana amanita phalloides membunuh anda?

Amanita phalloides membunuh anda dengan racun amatoksinnya.

Manfaat kesihatan cendawan banyak, tetapi juga bertanggungjawab terhadap beberapa kesan sampingan. Cendawan adalah sumber protein, serat dan antioksidan yang kaya, tetapi pengambilannya yang berlebihan juga dapat menimbulkan risiko masalah kesihatan.

faedah dan kesan sampingan kesihatan cendawan

APA ITU MUSHROOM?

Cendawan sebenarnya adalah badan berbuah berbentuk spora, payung (sporophore) dari kulat . Agaricus campestris adalah nama saintifik / biologi cendawan. Banyak spesies cendawan berkembang atau tumbuh dengan cepat, semalaman. Cendawan boleh dimakan, beracun, dan berubat. Hanya ada sebilangan kecil spesies cendawan beracun yang memberi perhatian. Sebilangan kecil daripadanya adalah spesies yang mematikan sementara yang lain menyebabkan gejala yang teruk dan tidak menyenangkan. Sebilangan cendawan dianggap sebagai ubat. Ekstrak mereka adalah rawatan yang mungkin untuk penyakit.

KEDAI MUDA DITOLAK

Cendawan yang boleh dimakan adalah badan berbuah yang dimakan dari beberapa spesies makrofungi. Mereka boleh tumbuh di atas tanah atau di bawah tanah. Mereka boleh dimakan, yang bermaksud ia tidak beracun; mereka tidak mempunyai bahan beracun dan mempunyai aroma dan rasa yang enak. Cendawan mudah didapati di pasar atau kedai . Menurut laporan Organisasi Makanan dan Pertanian 2019, pengeluaran cendawan komersil dunia dan koleksi truffle tercatat adalah 11.9 juta tan, dipimpin oleh China dengan 75% dari jumlah keseluruhan. Lebih daripada 20 spesies cendawan ditanam di sekitar 60 negara yang berbeza. Agaricus bisporus (cendawan putih) menguasai pasaran cendawan yang boleh dimakan di Eropah dan Amerika Utara (membentuk sekitar 90%). Cendawan putih, dalam bentuk termuda, paling sering dikenal sebagai "jamur kancing", "jamur champignon", "jamur kultivasi" dan "cendawan biasa"; pada peringkat ini mereka berwarna putih. Bentuknya yang separuh matang disebut "cendawan coklat Swiss", "cendawan chestnut", "baby-bella" atau "cendawan coklat Rom"; mereka memiliki sedikit warna coklat, sementara bentuknya yang matang sepenuhnya disebut "Portobello", yang lebih besar dan lebih gelap. Cendawan boleh didapati segar, beku, kering, kalengan, dan juga dalam bentuk serbuk.

PROFIL PEMAKANAN MUSHROOM

Agaricas bisporus, cendawan yang biasa dimakan, menyediakan 22 kilokalori tenaga makanan. Mereka adalah 92% air, 3% protein, 3% karbohidrat, dan 0.3% lemak . Mereka bebas dari kolesterol. Cendawan mengandungi vitamin B tahap tinggi seperti niasin (B3), riboflavin (B2), asid pantotenat (B5), tiamin (B1), folat (B9) dan jumlah fosfor sederhana. Satu cawan (96 gram) cendawan putih memberikan:

 • Kalori : 21

 • Serat : 1 gram

 • Karbohidrat : 3 gram

 • Protein : 3 gram

 • Vitamin D : 33% daripada Nilai Harian (DV)

 • Lemak : 0 gram

 • Kolin : 17.3 mg

Mineral lain dalam cendawan adalah:

 • Fosfor : 12% daripada Nilai Harian (DV) (86 mg)

 • Tembaga : 16% DV (0.32 mg)

 • Magnesium : 3% daripada DV

 • Kalium : 7% daripada DV (318 mg)

 • Zink : 5% daripada DV

 • Mangan : 2% daripada DV

 • Selenium : 16% daripada DV

 • Folat : 4% daripada DV

 • Kalsium : 3 mg

Cendawan terkena sinar ultraviolet (UV) atau cahaya matahari yang menghasilkan Vitamin D2. Cendawan juga menawarkan sedikit vitamin B12. Orang yang cenderung bergantung pada diet nabati, vitamin B12 bermanfaat bagi mereka kerana vitamin ini kebanyakannya diperoleh dari sumber haiwan. Cendawan putih mengandungi lebih banyak kandungan protein daripada kebanyakan sayur-sayuran. Lebih-lebih lagi, mereka juga mengandungi kitin tidak larut dan beta glukan larut, yang sangat bermanfaat untuk tubuh kita yang sihat.

KEBAIKAN KESIHATAN MUSHROOM

Cendawan banyak dimakan untuk faedah kesihatan yang tinggi. Menambah cendawan dalam makanan anda dapat mengubah kesihatan anda, dengan cara yang baik. Ia menawarkan beberapa manfaat kesihatan bukan hanya kepada anak kecil tetapi juga untuk orang dewasa. Berikut adalah faedah kesihatan cendawan terbaik:

 1. HARTA PEMBINAAN KANSER

Sebilangan besar sebatian antioksidan, seperti polisakarida, selenium, polifenol, glutathione, ergothioneine, dan vitamin C dianggap sebagai pejuang barah pada jamur. Antioksidan ini membantu memerangi kesan berbahaya tekanan oksidatif yang membawa kepada kerosakan sel, yang merupakan sebab barah tertentu. Sebatian fenolik dalam cendawan bertindak sebagai antioksidan dan pro-oksidan. Sebagai antioksidan, mereka meningkatkan kelangsungan hidup sel, sementara sebagai pro-oksidan, mereka menyebabkan kematian sel untuk mencegah pertumbuhan tumor. Mereka melawan radikal bebas yang berbahaya di dalam badan kita. Selenium memfasilitasi fungsi enzim hati dan membantu menghilangkan ketoksikan sebatian penyebab barah di dalam badan kita. Vitamin C dan beta glukan merangsang sistem imun untuk mengaktifkan makrofag dan sel pembunuh semula jadi, yang membantu mempertahankan diri daripada perkembangan barah. Lebih-lebih lagi, vitamin C menghalang enzim tertentu yang mencegah barah merebak. Vitamin D dalam cendawan mengatur siklus pertumbuhan sel dan mencegah pertumbuhan sel barah.

 1. FIGHT DEPRESSION AND FATIGUE

Cendawan Reishi membantu mengurangkan kemurungan dan keletihan dan meningkatkan kualiti hidup. Keadaan seseorang yang mengalami keletihan dapat diperbaiki setelah enam hingga lapan minggu mengambil serbuk cendawan reishi. Orang juga mungkin kurang mengalami kegelisahan dan kemurungan. Cendawan Reishi kaya dengan zat besi, yang membantu pembentukan sel darah merah (RBC) dan dengan itu ia membantu merawat anemia , yang disebabkan oleh kekurangan zat besi dan dicirikan oleh sakit kepala, keletihan, sakit badan dll.

 1. PROMOSI KESIHATAN HATI

Serat, vitamin C dan kalium dalam cendawan membantu mencegah penyakit kardiovaskular. Tahap darah tinggi adalah penyebab serangan jantung dan strok. Cendawan mempunyai kandungan kalium tinggi dan kandungan natrium rendah, yang membantu menurunkan tekanan darah. Tahap kolesterol dan trigliserida yang tinggi adalah penyebab utama penyakit jantung, dan ergothioneine dan beta glukan pada cendawan putih dapat membantu mengurangkan risiko. Beta glukan menurunkan kadar kolesterol darah melalui keupayaannya untuk membentuk zat seperti gel ketika dicerna. Ia kemudian memerangkap kolesterol dan trigliserida, mencegah penyerapannya. Cendawan Ganoderma lucidum atau reishi, di negara-negara barat, digunakan sebagai ubat pelengkap untuk kesihatan kardiovaskular.

 1. MENCEGAH MASALAH OSTEOPOROSIS

Osteoporosis adalah penyakit tulang yang menyebabkan apabila tulang menjadi lemah atau berliang. Cendawan adalah sumber vitamin D dan kalsium. Ini membantu menguatkan tulang dan membantu pembentukan tulang. Pengambilan cendawan akan memenuhi keperluan kalsium yang diperlukan untuk tulang. Menurut penyelidik, cendawan dapat menyediakan Vitamin D sebanyak makanan tambahan. Jumlah cendawan yang mencukupi membantu tubuh mengekalkan ketumpatan tulang mengurangkan risiko osteoporosis dan masalah tulang lain seperti kekurangan mobiliti, osteomalasia, patah tulang, osteoartritis dan sakit sendi dengan menjadikannya kuat.

 1. BAIK UNTUK TAHAP KOLESTEROL

Cendawan kekurangan kolesterol dan lemak dan mempunyai kandungan karbohidrat yang rendah. Mereka mengandungi serat dan enzim lain yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Cendawan mengandungi protein tanpa lemak yang membakar kolesterol. Pengambilannya membantu mengatur kadar kolesterol dan melindungi jantung anda. Dengan menggantikan cendawan dalam resipi yang mengandungi daging, pengambilan kolesterol total dapat dikurangkan. Walaupun separuh daripada daging diganti dengan cendawan, akan sangat baik dalam menurunkan kadar kolesterol.

 1. PENCEGAHAN INFLAMASI

Ergothioneine adalah antioksidan kuat yang terdapat pada cendawan, yang membantu mencegah keradangan. Cendawan Reishi mengurangkan keradangan dan melawan reaksi alergi . Cendawan jenis ini telah digunakan untuk sifat anti-radang mereka selama ribuan tahun di Asia. Komponen anti-radang cendawan lain adalah mikosteroid, polisakarida, sebatian fenolik dan indolik, vitamin, asid lemak, karotenoid, dan biometal. Metabolit dari cendawan secara signifikan mengandungi sifat anti-radang dan antioksidan.

 1. MUSHROOM UNTUK KEHILANGAN BERAT

Mereka kaya dengan serat makanan dan protein, tetapi mengandungi karbohidrat dan jumlah lemak atau kolesterol yang sangat rendah. Beta glukan dan kitin (jenis serat makanan) mengurangkan selera makan. Serat makanan ini menjadikan anda berasa lebih kenyang dan membantu mengurangkan pengambilan kalori. Cendawan juga mengandungi kandungan vitamin B yang tinggi, yang membantu tubuh memanfaatkan tenaga dari makanan yang kita makan dan menghasilkan sel darah merah, yang membawa oksigen ke seluruh tubuh. Oleh itu membekalkan badan kita dengan tenaga yang baik.

 1. MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT NEUROLOGI

Glutathione dan ergothioneine, antioksidan yang terdapat dalam cendawan, membantu mencegah Alzheimer dan Parkinson. Mengonsumsi cendawan yang mencukupi dapat mengurangkan risiko penyakit saraf. Manfaat lain yang berkaitan dengan jamur mental adalah meningkatkan memori.

Manfaat kesihatan cendawan lain adalah:

 • Cendawan boleh membantu menjadikan anda awet muda. Tekanan yang menyebabkan kedutan; tanda-tanda penuaan yang dapat dilihat, dapat diatasi dengan memakan cendawan.

 • Vitamin B dalam cendawan juga baik untuk sistem saraf, sistem pencernaan dan untuk kulit.

 • Ia baik untuk kesihatan mulut . Lentinula edodes juga disebut sebagai jamur shiitake mengurangkan kemungkinan plak dan mendorong keadaan mulut yang baik.

 • Cendawan Reishi disebut sebagai "faktor pendorong tidur". Pakar herba Jepun dan Cina mengesyorkan cendawan reishi sebagai rawatan untuk insomnia .

 • Cendawan juga digunakan sebagai ubat untuk kemandulan pada lelaki dan wanita. Mereka meningkatkan tahap kesuburan dengan meningkatkan tahap testosteron pada lelaki dan progesteron pada wanita.

 • Tahap rendah vitamin D berkaitan dengan rabun. Cendawan adalah sumber vitamin D. yang baik. Oleh itu, mereka juga menyokong kesihatan retina dan meningkatkan penglihatan.

 • Polisakarida dalam cendawan membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan daya tahan insulin.

 • Tembaga dalam cendawan membantu menyerap zat besi dari makanan dengan betul. Ia mencegah dari anemia, meningkatkan tulang yang sihat dan menguatkan otot.

 • Cendawan mengandungi antibiotik semula jadi yang menghalang pertumbuhan jangkitan kulat dan mikroba. The presence of vitamin C and B complex in mushrooms help to boost up our immune system.

 • Mushrooms contain anti-fungal compound that is used to fight with other fungi in our body.

 • Mushroom is a good medicine for thyroid disorder, especially shiitake mushrooms are particularly good for thyroid health.

 • Mushrooms are beneficial for skin due to its antioxidant property; they used in serums, topical creams and facial preparations. Mushrooms have skin-whitening capability.

 • Iron in mushrooms helps to prevent hair loss.

TYPES OF MUSHROOMS AND THEIR HEALTH BENEFITS

Mushrooms contain a wide array of properties that you can benefit from. There is a series of species of mushrooms, having different medicinal properties. Here is the list of 20 different kinds of mushrooms:

 • Turkey Tail Mushrooms: Well known for cancer treatment.

 • Maitake Mushrooms: Used for high blood pressure, cholesterol, diabetes and cancer.

 • Reishi Mushrooms: Help with anxiety, heart disease, liver damage, inflammation, diabetes , cancer, fighting off candida infection and many other conditions.

 • Lion's Mane Mushrooms: Fight against neurological illness like Alzheimer's disease, dementia. It is useful in stopping the growth of tumor.

 • Agaricus Blazei Mushrooms: Prevent cellular damage, fight against physical and emotional stress and boost immune system.

 • Oyster Mushrooms: Boost brain health, stop cancer growth, reduce inflammation and lower cholesterol levels.

 • Meshima Mushrooms: Support women's health, promotes healthy immune functioning and cellular health.

 • Cordyceps Mushrooms: Manage cholesterol, anti-cancer properties specially leukemia, antioxidants, muscle recovery and fight against heart diseases.

 • Chaga Mushrooms: Used as a topical treatment for swelling or wounds, maintaining blood sugar level and treat cancer .

 • Morel Mushrooms: Anti-tumor properties, help in removing harmful molecules in your body, prevent Type 1, and Type 2 Diabetes.

 • Zhu Ling Mushrooms: Promote liver health and stimulate immune system.

 • Shiitake Mushrooms: Treat viral infections like HPV (human papillomavirus) and hepatitis C. Also, help prevent dental cavities.

 • Portobello Mushrooms: Anti-inflammatory, maintain blood pressure and prevent cancer of colon, bladder, skin, esophagus, lung and stomach .

 • Snow Mushrooms: Also known as Tremella fuciformis. They provide anti-aging benefits and promotes healthy liver and immune system.

 • Poria Cocos Mushrooms: Used for occasional restlessness, promote healthy sleep , healthy hydration levels, stomach functioning, nervous system health and immune system functioning.

 • Tremella Mushrooms: Promotes good memory, healthy skin, metabolism, lung, kidney , liver and cellular health.

 • Chanterelle Mushrooms: Associated with anti-fungal, bacterial and microbial properties.

 • Crimini Mushrooms: Control blood pressure, prevent cancer especially breast and lung cancer, heart disease, anti-inflammatory and boost immune system.

 • Enoki Mushrooms: Help to reduce belly fat, antioxidants, anti-inflammatory and antimicrobial properties.

 • Shimeji Mushrooms: Used against asthma, retard or stop the growth of tumor and stimulate immune system.

SUMMARY: Edible mushrooms are so flavorful and full of aroma. There are a number of edible mushroom species. Their adequate consumption results in several health benefits. They are full of nutrients with low calorie.

HOW TO COMSUME MEDICINAL MUSHROOMS?

Medicinal mushrooms have a great range of health benefits. By consuming an adequate amount of them in our diet can be useful for our health.

TAKING MEDICINAL MUSHROOMS CAPSULE OR POWDER

Powder or capsules of medicinal mushrooms can be created by drying mushroom and then crush into powder.

COOKING MEDICINAL MUSHROOMS

Medicinal mushrooms can be eaten by simply cooking them, like oyster mushroom , reishi, shiitake and Turkey Tail etc. Both the stems and caps of mushrooms are edible; you can eat them cooked as well as raw. Here are a few suggestions regarding how to add them to your diet:

 • Boil mushrooms in water for more than one hour and consume it as tea or soup.

 • You can slice them and add them in your favorite salad .

 • Add them to a stir-fry alongside other vegetables.

 • Roast mushrooms at 176°C with sprigs of rosemary and thyme for a crunchy snack.

 • For a healthy breakfast , you can cook them with scrambled eggs or add them as a filling to an omelet.

 • Mix them into cooked beef, chicken, or turkey.

 • Sautée them in olive oil with garlic, salt, rosemary, and pepper for a side of cooked mushrooms.

 • Slice mushrooms into your pasta sauce.

 • You can add mushrooms as an ingredient into your burgers and pizza.

 • Mushrooms can also be used as an appetizer.

mushrooms cooking

TAKING MEDICINAL MUSHROOMS EXTRACT OR TINCTURES

It is actually a liquid extract that is generally preserved with alcohol . Liquid extract of medicinal mushrooms is usually either a hot water extraction or an alcohol-based extraction. Sometimes mushrooms undergo double extraction process; following is the procedure of double extraction method:

 • First, dry mushrooms and chop them into small pieces or crush into powder.
 • Soak it into alcohol for 2 to 6 weeks. This draws out antioxidants and a range of compounds such as ergosterols, terpenes, inositols, sterols, triterpenoids, and myco-flavonoids.
 • Then hot water extraction takes place, in which same mushroom is simmered in hot water for 1 to 3 hours. This educe any water-soluble compounds like various polysaccharides (eg glycoproteins, beta-glucans, and other high-molecular weight compounds).
 • Tincture or extract is ready; you can use it by consuming few drops twice a day under the tongue.
 • This extract can be freeze-dried and turn into powder for capsules.

SIDE EFFECTS OF MUSHROOMS

Eating excess amount of mushrooms can cause side effects on our health. These side effects can include both physical and mental health. These can cause severe illness, which may lead to death. Some of the wild mushrooms are safe to eat such as oyster and Hen-of-the-wood, while many are dangerous, a few can even kill you. Amanita virosa, a wild mushroom, is so dangerous that it is called “the death angel”. Some of the side effects of mushrooms are mentioned below:

 1. GATROINTESTINAL ILLNESS

Gastrointestinal disorders are one of the major side effects of excess consumption of mushrooms. Diarrhea, stomach cramps, vomiting, and nausea are some of them.

 1. SKIN ALLERGIES

For some people, mushrooms result in skin irritation and skin rashes. Spores produced by some mushrooms might cause extreme allergic reactions. Surplus amount of mushrooms also cause nose bleeding, dry throat, dry nose, respiratory infection, asthma or lung disease.

 1. TIREDNESS

Individuals may experience fatigue , dullness and tiredness. You may also feel discomfort. This side effect is the common one among the people.

 1. HEADACHE

Consumption of too much mushrooms can cause headaches for more than a day.

 1. MENTAL ILLNESS

Mental illness is one of the most serious side effect of mushrooms. They cause panic attacks and immense fear etc.

 1. ANXIETY

Mild to extreme level of anxiety can be a side effect of over-consumption of mushrooms.

 1. HALLUCINATION

Some mushroom species contain toxins, which result in hallucination. Psilocybe subaeruginosa is one of such types of mushrooms. Hallucination are the sensations that seem real but are not; they are only created by your mind.

 1. FOOD POISONING

Food poisoning is a side effect that is contaminated with campylobacter jejuni, a bacterium that can be present on commercially grown mushrooms. Improper cleaning, cooking and pasteurization methods are some of the causes of bacterial contamination.

 1. LIVER AND KIDNEY FAILURE

Their toxins can fatally harm the kidneys and liver. Their symptoms occur 6 to 24 hours after eating excess amount. Death may occur within two days. Some other short-term physical and mental effects of mushrooms are:

 • Dilated pupils
 • Muscle weakness
 • Increased blood pressure
 • Lack of coordination
 • Acute mood changes
 • Yawning
 • Kejang
 • Denyutan jantung meningkat
 • Panic reactions
 • Nervousness
 • Paranoia
 • Distorted Perception of Time.

ABSTRACT: Mushrooms can be eaten in many ways such as in salads, soup, with meat and vegetables. However, too much consumption of mushrooms lead to various health problems.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Which mushroom is best for inflammation?

“Chaga mushrooms” are non-toxic, antioxidant and anti-inflammatory powerhouse, making them excellent contenders for fighting against inflammation.

What are the healthiest mushrooms to eat?

Any kind of mushroom is a good choice. Oyster and shiitake mushrooms have the most fiber, while raw maitake mushrooms and portobellos exposed to UV light are among the highest in vitamin D and reishi mushrooms have anti-cancer, anti-inflammation and many other properties.

What is the healthiest way to eat mushrooms?

According to the researchers, the best way to eat mushrooms is to grill or microwave them, while boiled or fried mushrooms show less antioxidant activity.

What is the impact of mushrooms on sleeping?

Mushrooms help to boost your sleep due to the high level of vitamin D, potassium and selenium.

Is Mushroom a vegetable or meat?

Mushrooms are not a true vegetable ; they are also not considered as meat, since meat is the part of living animal, which mushrooms are not, anyway mushrooms are the good substitute of meat. They are classified as fungi because they lack roots, leaves and they do not need light to grow.

locksmith near 77098

KESIMPULAN

Mushrooms are the reason of many health benefits. They are rich in fibers and proteins; they are good antioxidants, hence mushrooms have good impact on health. On the other side, their surplus consumption can lead to many health disorders. Their side effects include various allergies, stomach problems, heart and liver disorders, hallucination and many more.

ARTIKEL BERKAITAN

How long does it take to digest food? How to Make Speghetti 9 Healthy Foods to Improve Immunity in Old Age

Approved by Ayesha Noor.