Haiwan peliharaan saya mati dan saya tidak dapat berhenti menangis . Adalah wajar untuk menangis berikutan kehilangan haiwan kesayangan. Menangis setelah mati peliharaan adalah cara berduka yang normal dan sihat. Kita akan melalui beberapa peringkat berkabung ketika kita mengatasi kegagalan kita. Sungguh menyakitkan, kita tidak pernah benar-benar pulih dari kehilangan kita, tetapi kita benar-benar dapat meneruskannya. Sudah menjadi fitrah manusia untuk merasakan kesakitan dan menitiskan air mata . Selalunya, apabila kita merasa kehilangan dan takut, itu hanya cara yang biasa untuk dirasakan. Penting untuk diingat bahawa anda dan haiwan kesayangan anda saling memuja. Harap perhatikan kenangan yang paling menggembirakan dan jangan lupa. Ketika kehilangan haiwan kesayangan, bagaimanapun, itu tidak mudah. Sekiranya haiwan kesayangan anda sudah menghidap penyakit, anda mungkin sudah bersedia untuk menghidapnya. Namun, hidup tidak pernah berjalan dengan lancar. Doktor haiwan dan pencinta haiwan dapat memberikan bantuan dan sokongan kepada individu yang berduka atas kehilangan haiwan kesayangan.

Pemergian yang diharapkan

Terdapat pilihan rawatan terhad untuk anjing anda yang menderita penyakit jangka panjang atau baru sahaja mengalami kemalangan. Mungkin anda pernah bercakap sama ada euthanasia adalah penyelesaian yang paling baik. Doktor haiwan anda akan menjelaskan semuanya, yang membolehkan anda memahami setiap peringkat dan mengetahui apa yang diharapkan. Dalam beberapa saat yang singkat, anda akan dapat meluangkan masa dengan anjing anda, membolehkan mereka mengucapkan selamat tinggal sebelum kakitangan veterinar menguruskan ubat - ubatan yang membuat anjing anda tidur dengan lembut sebelum mati. Kebas dan selesa, seperti tidur di tempat tidur. Sekiranya anda ingin menguruskan pengebumian dan dapat mengumpulkan abu anjing anda atau menyimpannya di rumah, pakar bedah akan dapat membantu. Lebih banyak kos untuk membakar anjing anda daripada menguburkannya, tetapi mungkin sebahagian abu mereka dimasukkan ke dalam kalung atau cenderamata. Alternatif lain ialah doktor haiwan tempatan anda akan membantu pengebumian tanah perkuburan haiwan kesayangan . Di rumah, jika anda memiliki anjing, anda boleh menguburkannya. Haiwan tidak boleh ditanam di harta tanah persendirian atau di tempat awam.

Berlalu secara tiba-tiba

Anjing anda yang mati tidak dijangka, yang menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai banyak kebimbangan dan berada dalam keadaan sangat sedih . Sudah tentu, ini masuk akal. Kemukakan sebarang pertanyaan kepada doktor haiwan anda dan tuliskan. Mereka berada dalam kedudukan yang sangat baik untuk membantu anda dan membimbing anda. Anda tidak akan berpeluang mengucapkan selamat tinggal kepada haiwan kesayangan anda jika tiba-tiba ia hilang, jadi anjing itu tidak akan kesakitan.

Menghadapi kesedihan

Kaedah hebat untuk mengingati anjing anda dengan membuat ruang peringatan di mana anda boleh pergi ketika anda merindui mereka juga merupakan kaedah terbaik untuk mengucapkan selamat tinggal kepada mereka. Anda boleh meletakkan katil bunga atau pokok untuk menghormati peringatan anda, membaca puisi , atau meninggalkan bunga di tempat kegemaran di laluan anjing anda. Sila cari beberapa gambar kegemaran anda, cetak dan tikar secara profesional, dan gantungkan di rumah anda. Ini akan menjadi peringatan berterusan tentang haiwan kesayangan anda yang dipuja di rumah anda. Berusahalah untuk menghubungi layanan pengembaraan hewan peliharaan tempatan anda. Terdapat beberapa organisasi haiwan dengan perkhidmatan seperti ini, atau anda mungkin kelihatan dalam talian. Walaupun bagi mereka yang mengalami kerugian setanding, terdapat banyak laman media sosial yang sangat baik dan berguna di mana anda boleh berbual dan menyatakan pengalaman anda. Adalah wajar untuk merasakan nasihat daripada orang lain ketika menghadapi masalah. Tidak ada cara mudah untuk mengatasi kesedihan. Ia akan membantu sekiranya anda membiarkan masa untuk bersedih dengan anjing anda yang sudah meninggal sebelum mencari yang baru. Membiasakan diri dengan kenyataan bahawa anda mempunyai ruang yang luas dan terbuka dalam hidup anda boleh memakan masa, tetapi anda harus yakin anda merasa sembuh dari kehilangan anda sebelum mendapatkan anjing baru.

Mengapa kehilangan anjing begitu menyakitkan?

Sebilangan besar individu yang tidak pernah memiliki anjing mungkin tertanya-tanya mengapa pemilik anjing bertindak balas apabila mereka kehilangan haiwan kesayangan mereka dengan kesedihan seperti itu. Kenyataannya, anjing bukan sahaja haiwan peliharaan; mereka adalah ahli keluarga yang sangat dihargai. Penyelidikan mengenai kesan psikologi kehilangan haiwan peliharaan telah menunjukkan bahawa kehilangan anjing atau kucing sama dengan kehilangan ahli keluarga terdekat. Sentimen kesedihan, kehilangan, dan kesedihan sama kuatnya. Masalah dengan kehilangan haiwan peliharaan adalah bahawa tidak ada upacara rasmi yang diadakan untuk mengucapkan selamat tinggal atau berkunjung, sehingga mungkin lebih trauma daripada kehilangan seseorang. Imgur

Apa yang Alkitab katakan mengenai kehilangan binatang?

Alkitab merangkumi beberapa ayat mengenai kehilangan binatang peliharaan. Mazmur 22:24 membicarakan kasih sayang Tuhan untuk setiap kehidupan. Lukas 12: 6 bercakap dengan lebih jelas mengenai kasih Tuhan. Lima burung pipit tidak dijual dengan harga dua sen? Namun Tuhan tidak melupakan satu pun dari mereka. Setiap binatang, tidak peduli seberapa kecil atau nampaknya tidak penting, dia ingat. Membaca tulisan suci Alkitab mengenai kehilangan dan kesedihan haiwan dapat memberikan perasaan damai dan pengertian kepada setiap orang yang menderita kehilangan binatang peliharaan. Maaf tentang anjing mungkin merupakan proses yang sukar dicabar , dan beberapa individu berjuang untuk mengatasi sensasi kehilangan. Nasib baik, anda boleh melakukan banyak perkara untuk menjadikan masa ini lebih mudah. Perkhidmatan peringatan untuk haiwan peliharaan menjadi semakin lazim. Ini boleh menyebabkan abu anda tersebar di kawasan pilihan anda atau menanam pokok sebagai kenangan anda. Banyak syarikat membuat gambar atau potret haiwan peliharaan sehingga pemilik harus menyimpan apa sahaja. Anda boleh menyimpan lukisan yang indah atau sprei stensil selama beberapa dekad. Bercakap dengan profesional atau menyertai kumpulan sokongan dalam talian. Berkongsi pengalaman anda dengan pemilik haiwan peliharaan lain yang juga kehilangan haiwan kesayangan dapat membantu. Anda memahami apa yang anda alami dan mungkin berkongsi pemahaman anda sendiri mengenai menangani kesedihan.

Baca Artikel ini Juga

Haiwan peliharaan Penyakit Pet Lovers

Petikan kehilangan haiwan kesayangan

'Hubungan dengan anjing selagi ikatan dunia ini mungkin pernah ada' -Lorenz. - Konrad Lorenz . 'Kesedihan bagaikan lautan; gelombang datang, surut dan mengalir. Laut kadang-kadang damai, kadang-kadang meluap-luap. Yang boleh kita lakukan hanyalah mengajar berenang-Vicki Harrison.

Penyatuan semula, Pendamaian, Penambakan

Setelah mengalami kerugian, kita sering merasa rosak, dan sebahagian daripada proses kesedihan adalah memperbaiki serpihan. Selalunya (jika tidak semua), kepingannya tidak pernah sama. Banyak falsafah kesedihan berbicara mengenai penyatuan semula, yang sering dikenali sebagai penambakan, pendamaian, dan penerimaan. Domain / Pixabay Domain Awam Menangis kerana ketidakselesaan kita membolehkan badan kita berusaha untuk mengurangkan tekanan. Jadi, anda boleh mula berintegrasi dan maju melalui pengalaman kehilangan anda dan menghadapi pasangan anda tidak lebih. Ini kerana badan kita mencerna kejutan kehilangan dan berusaha keras untuk mengurangkan pengalaman emosi yang luar biasa.

Biarkan Diri Anda Menangis, Tanpa Penghakiman.

Mungkin mudah difikirkan, tetapi saya harus banyak menangis. Sebilangan dari kita percaya pada latar belakang bahawa kita tidak boleh terlalu bersedih terhadap binatang yang diperburuk oleh stigma kesedihan masyarakat dan kehilangan sesama makhluk. Hakikatnya, perkara paling kuat yang boleh anda lakukan ialah membiarkan diri anda menangis. Duduk dengan emosi kita mungkin sangat sukar dalam proses kesedihan. Kadang-kadang kita rasa tidak akan berhenti. Sebilangan daripada kita tidak mahu menghadapi kesedihan atau mengalami kesakitan. Kita mungkin cuba mengalihkan diri dengan melibatkan diri dalam pekerjaan kita, membersihkan diri, atau melarikan diri dari kesakitan. Untuk memulakan proses penyembuhan, kita harus duduk dengan emosi kita dan dapat meneruskannya. Mengalami kesakitan menyiratkan bahawa hubungan yang kita kongsi adalah nyata, kuat dan hubungan dan kenangan bersama tidak akan hilang. Menangis sebagai kesedihan yang sihat. Maaf membebankan badan dengan sangat besar dan mempengaruhi kita di semua bahagian kehidupan kita. Kita terjejas secara fizikal, intelektual, emosi, rohani, dan wang. Di atas segalanya, kita merasakan ketiadaan haiwan peliharaan kita dalam kehidupan kita ketika mereka meninggalkan kita melalui kematian badan atau sebab-sebab lain. Haiwan peliharaan kami memberi kami cinta dan penerimaan yang tidak terpuji. Mereka memberi salam kepada kami di pintu ketika kami pulang ke rumah, berkelakuan seperti kami superstar , walaupun kami hanya pergi sebentar. Kami menjaga haiwan kesayangan kami dan menyediakan makanan, tempat tinggal yang baik, dan banyak cinta sebagai ganti semua yang mereka tawarkan kepada kami. Tampaknya wajar ketika itu, manusia akan meratapi ketiadaan mereka mengikuti teman haiwan. Kami menyesuaikan rutin harian kami dengan keperluan anda. Sebagai contoh, walaupun sebelum memberi makan, kita sering memberi anjing, bermain dengan kucing, atau pergi ke ladang untuk memberi makan rumput kering kepada kuda kita. Semasa kita menangis, badan kita membebaskan tenaga yang terdapat di dalamnya. Kesedihan tidak pernah menjadi kotak; oleh itu, satu pengalaman kesedihan mempunyai kesan dan dapat membentuk bagaimana kita mengalami kesedihan di kemudian hari. Sekiranya kita menahan air mata dan berusaha menguatkan pengalaman emosi kita, itu mungkin akan menyebabkan kesedihan yang lebih teruk. Imgur

Soalan Lazim- Soalan Lazim

:one: Mengapa haiwan kesayangan sangat menyakitkan?

Sekiranya haiwan kesayangan dihargai, kehilangannya mungkin terasa mengerikan kerana anjing lebih daripada haiwan peliharaan. Seperti kata ahli psikologi Julie Axelrod dalam catatan blog, kehilangan seekor anjing sangat menyedihkan kerana kita kehilangan sebahagian kecil dari hidup kita, sumber cinta dan teman tanpa syarat.

:two: Bagaimana perasaan anda setelah haiwan kesayangan mati?

Sekiranya haiwan kesayangan mati, anda memerlukan bantuan dengan cepat!

  1. Fahami perasaan anda dan cari penyelesaian untuk mengurangkan rasa tidak selesa.
  2. "Ucapkan selamat tinggal" melalui monumen, penghormatan , dan strategi lain untuk berduka.
  3. Bantu anak-anak anda dan orang lain untuk mengatasi keluhan mereka.
  4. Bercakap dengan orang yang "tidak faham."

:three: Bolehkah anda mengembangkan PTSD kerana anda kehilangan haiwan kesayangan?

Kehilangan pasangan seperti itu mungkin menyakitkan dan trauma. Manusia membuat hubungan kekal dengan haiwan kesayangan mereka, yang putus dengan kehilangan haiwan kesayangan. Tidak kira bagaimana pemilik haiwan kesayangan itu mati, mati boleh dilihat sebagai gejala tekanan trauma, menyedihkan, atau posttraumatik.

:four: Adakah kita akan melihat haiwan peliharaan di langit?

Kami harus mengucapkan selamat tinggal kepada binatang-binatang yang tinggal di langit di kumpulan kerohanian mereka sekarang, dan kami akan melihatnya lagi ketika kita memeluk Yesus sebagai Penyelamat kita. Haiwan peliharaan anda tidak kelihatan.

:five: Adakah kehilangan haiwan kesayangan seperti kehilangan anak?

Saya sering mempunyai kenalan yang bersalah memberitahu saya bahawa mereka lebih mementingkan kehilangan anjing daripada kehilangan rakan atau keluarga. Penyelidikan telah membuktikan bahawa kehilangan anjing hampir sama dengan kehilangan orang yang disayangi.

:six: Adakah trauma kehilangan haiwan kesayangan?

Kehilangan haiwan peliharaan mungkin trauma bagi mana-mana kanak-kanak. Banyak kanak-kanak sangat menyukai rumah mereka, dan yang lain mungkin tidak mengingati masa ketika haiwan itu tidak ada. Seorang kanak-kanak mungkin merasa kecewa dan menyalahkan dirinya sendiri kerana haiwan kesayangan itu mati.

:seven: Adakah normal merasa bersalah setelah haiwan kesayangan mati?

Rasa bersalah adalah reaksi biasa terhadap haiwan peliharaan mati. Kami cuba memahami apa yang berlaku, dan akibatnya kami sering menyalahkan diri sendiri. Perasaan bersalah akan berkurang ketika anda meneruskan prosedur aduan.

:eight: Adakah haiwan mempunyai perasaan?

Orang Pythagoras telah lama berfikir bahawa haiwan mempunyai suasana yang sama dengan manusia (Coates 1998). Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya beberapa haiwan mungkin merasakan pelbagai emosi, termasuk ketakutan, kesenangan, kebahagiaan, kekecewaan, rasa malu, cemburu, murka, kebencian, dan cinta .

:nine: Bagaimana perasaan anjing anda ketika dia mati?

Setelah sesama haiwan mati, tidak biasa melihat, mendengar atau mencium haiwan kesayangan anda atau merasa seolah-olah fikirannya ada di sana. Anda bahkan boleh menjamah haiwan kesayangan anda, berfikir tentang memberi makan , menyiram, atau berjalan haiwan kesayangan anda, dan kemudian mengetahui bahawa dia tidak ada.

:keycap_ten:Sejauh mana maaf anda atas kehilangan haiwan?

Kehilangan saudara terdekat atau rakan mungkin menyakitkan seperti kehilangan haiwan peliharaan. Manusia sering berselisih mengenai agama, wang, politik , dan sebagainya dengan ahli keluarga, perselisihan yang mungkin membina jarak emosi antara mereka.

Kesimpulannya

Mengatasi kehilangan haiwan kesayangan adalah sukar dan menyakitkan, tetapi itu tidak mustahil. Ia akan memerlukan masa, dan memerlukan air mata dan usaha, tetapi pada waktunya anda akan sembuh. Biarkan diri anda merasakan setiap langkah proses berduka, dan jaga kesihatan anda serta berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan. Anda tidak akan melupakan masa anda dengan haiwan kesayangan anda, dan anda tidak perlu melakukannya. Anda tidak akan dapat mengganti haiwan kesayangan anda, dan anda tidak perlu. Rasakan, bagikan, dan simpan di dalam hati anda. Dengan berlalunya masa, anda akan dapat mengingat semua perkara baik dan buruk, dan anda akan tersenyum.

artikel berkaitan:one: Kekasih Haiwan Peliharaan:two: kehilangan Haiwan