Jisim molar Naoh?, Dalam sebatian NaOH, jisim molar Na sahaja 23 g / mol, jisim molar molar adalah 16 g / mol, dan H adalah 1 g / mol. Berapakah jisim molar NaOH? Jisim molar sebatian NaOH ialah 40 g / mol.

Natrium hidroksida, atau disebut lye dan soda pembakar, adalah sebatian bukan organik dengan resipi NaOH. Ia adalah sebatian ion kuat putih yang terdiri daripada kation natrium Na +.

Juga, anion hidroksida OH−

Nuh larut

318 ° C

Natrium hidroksida yang tidak diaduk adalah kuat seperti kaca yang larut pada 318 ° C (604 ° F) tanpa pereputan, dan dengan had 1,388 ° C (2,530 ° F).

NaOH adalah sebatian ion dengan daya tarikan elektrostatik padat antara zarah-zarah yang berlawanan. Ini menunjukkan titik larut tinggi, kerana ikatan memerlukan banyak tenaga untuk bertahan. Pada titik ketika hancur, zarah-zarah dibiarkan bergerak dan dapat membawa muatan elektrik.

Pada suhu bilik, natrium hidroksida berwarna putih, tidak berbau. Natrium hidroksida cairan kurang bersemangat dan tidak berbau. Ia dapat bertindak balas dengan pantas dengan asid pepejal dan dengan air. Natrium hidroksida merosakkan.

Nuh ph

Ph Nuh adalah 13, anda dapat Mengira pH susunan NaOH 0.1 M.

Sebaliknya kita dapat mengira pOH = - log [OH -] = - log [10-1] = 1 dan mengingat bahawa pH + pOH = 14 kita mendapat pH = 14 - 1 = 13.

Contohnya, Berapakah pH NaOH 0.1 m?

NaOH adalah asas yang kukuh, jadi ini akan menghasilkan 0.1 mol / L zarah OH secara tersusun. Ini akan memberikan pH 13. Oleh itu, pH susunan NaOH 0.1 M adalah 13.

Natrium hidroksida adalah asas yang sangat berasid dan larut yang memecah protein pada suhu merangkumi kebiasaan dan boleh menyebabkan penggunaan sintetik yang serius. Ia sangat pelarut dalam air, dan dengan cepat menahan kelembapan dan karbon dioksida dari udara. Ini membentuk perkembangan hidrat NaOH · nH

2O. NaOH monohidrat · H

2O menguat dari susunan air di suatu tempat dalam lingkungan 12.3 dan 61.8 ° C. “Natrium hidroksida” yang dapat diakses secara monetari adalah monohidrat ini, dan maklumat yang disebarkan mungkin menyinggungnya daripada sebatian anhidrat.

Sebagai hidroksida yang paling mudah, natrium hidroksida kerap digunakan berdekatan dengan air yang tidak berat sebelah dan hidroklorik berasid yang menghakis untuk menunjukkan skala pH kepada pelajar sains.

Natrium hidroksida digunakan di banyak perusahaan: dalam pemasangan mash dan kertas, bahan, air minum, pembersih dan pembersih, dan sebagai saluran yang lebih bersih. Keseluruhan penciptaan pada tahun 2004 adalah sekitar 60 juta tan, sementara permintaan adalah 51 juta ton.

Harta sebenar

Natrium hidroksida yang tidak dicairkan adalah kuat lut sinar yang membosankan yang larut pada suhu 318 ° C (604 ° F) tanpa perpecahan, dan dengan kelebihan mendidih lebih dari 1,388 ° C (2,530 ° F). Ia sangat larut dalam air, dengan keterlarutan yang lebih rendah dalam pelarut polar seperti etanol dan metanol. NaOH tidak larut dalam eter dan pelarut bukan polar yang lain.

Seperti penghidratan sulfurik yang menghakis, perpecahan natrium hidroksida yang kuat dalam air adalah reaksi eksotermik yang mendalam di mana banyak kehangatan dibebaskan, yang merupakan bahaya kepada kesejahteraan melalui kemungkinan percikan. Susunan seterusnya umumnya tidak sedap dan tidak berbau. Sama seperti pengaturan larut yang lain, rasanya berbahaya apabila terkena kulit kerana interaksi saponifikasi yang berlaku di antara NaOH dan minyak kulit yang khas.

Kelikatan

Susunan cecair pekat (separuh) natrium hidroksida mempunyai ketebalan tanda dagangan, 78 mPa · s, yang jauh lebih penting daripada air (1.0 mPa · s) dan dekat dengan minyak zaitun (85 mPa · s) di bilik suhu. Konsistensi NaOH berair, sama seperti sintetik cecair, sebaliknya dikenal pasti dengan suhu pentadbirannya, iaitu ketebalannya berkurang seiring kenaikan suhu, dan sebaliknya. Ketebalan susunan natrium hidroksida menganggap bahagian langsung dalam penggunaannya sama seperti penyimpanannya.

Hidrat

Natrium hidroksida dapat membentuk sebilangan hidrat NaOH · nH

2O, yang menghasilkan garis besar kebolehlarutan yang tidak dapat diramalkan yang digambarkan secara terperinci oleh SU Pickering pada tahun 1893. Hidrat yang diketahui dan ruang lingkup suhu dan fokus yang diketahui (peratus massa NaOH) susunan air rendamannya adalah:

Heptahidrat, NaOH · 7H

2O: dari −28 ° C (18.8%) hingga −24 ° C (22.2%).

Pentahidrat, NaOH · 5H

2O: dari −24 ° C (22.2%) hingga −17.7 (24.8%).

Tetrahidrat, NaOH · 4H

2O, struktur α: dari −17.7 (24.8%) hingga +5.4 ° C (32.5%).

Tetrahidrat, NaOH · 4H

Struktur 2O, β: metastable.

Trihemihydrate, NaOH · 3.5H

2O: dari +5.4 ° C (32.5%) hingga +15.38 ° C (38.8%) dan selepas itu hingga +5.0 ° C (45.7%).

Trihydrate, NaOH · 3H

2O: metastabil.

Dihidrat, NaOH · 2H

2O: dari +5.0 ° C (45.7%) hingga +12.3 ° C (51%).

Monohidrat, NaOH · H

2O: dari +12.3 ° C (51%) hingga 65.10 ° C (69%) pada ketika itu ke 62.63 ° C (73.1%).

Laporan awal menunjukkan hidrat dengan n = 0,5 atau n = 2/3, namun pemeriksaan berhati-hati kemudian diabaikan untuk mengesahkan kewujudannya.

Hidrat tunggal dengan fokus larutan stabil adalah NaOH · H

2O (65.10 ° C) dan NaOH · 3.5H

2O (15.38 ° C). Hidrat yang berbeza, selain yang boleh metastasi NaOH · 3H

2O dan NaOH · 4H

2O (β) dapat dipadatkan dari susunan sintesis yang sah, seperti yang direkodkan sebelumnya. Walaupun begitu, susunan NaOH dapat disejukkan secara efektif dengan banyak darjah, yang memungkinkan pengembangan hidrat (menghitung metastabil) dari susunan dengan pelbagai kepekatan.

Sebagai contoh, apabila jawapan NaOH dan air dengan kadar mol 1: 2 (52,6% NaOH secara jisim) disejukkan, monohidrat secara berkala mula padat (sekitar 22 ° C) sebelum dihidrat. Walau bagaimanapun, susunannya tidak dapat diragukan lagi dapat disejuk hingga −15 ° C, jadi, semua perkara yang dianggapnya dapat dengan cepat padat sebagai dihidrat. Pada titik ketika dihangatkan, dihidrat kuat boleh melembutkan langsung menjadi jawapan pada 13.35 ° C; walaupun, apabila suhu melebihi 12.58 ° C. ia sering hancur menjadi monohidrat kuat dan susunan cecair. Malah, hidrat n = 3.5 sukar untuk dipadatkan, dengan alasan bahawa susunan supercools sebilangan besar hidrat yang berbeza menjadi lebih stabil.

Susunan air mendidih yang mengandungi 73,1% (jisim) NaOH adalah eutektik yang menetapkan sekitar 62,63 ° C sebagai campuran kristal anhidrat dan monohidrat.

Sintesis eutektik stabil kedua ialah 45.4% (jisim) NaOH, yang bersenuh pada sekitar 4.9 ° C menjadi gabungan permata dihidrat dan 3.5-hidrat.

Eutektik stabil ketiga mempunyai 18.4% (jisim) NaOH. Ia menetapkan sekitar −28.7 ° C sebagai gabungan ais air dan NaOH heptahidrat · 7H

2O .

Pada saat pengaturan dengan NaOH di bawah 18.4% disejukkan, ais air terbentuk terlebih dahulu, meninggalkan NaOH dalam larutan.

Jenis α tetrahidrat mempunyai ketebalan 1.33 g / cm3. Ia melembutkan pada suhu 7.55 ° C menjadi cecair dengan 35.7% NaOH dan ketebalan 1.392 g / cm3, dan dengan cara ini skim di atasnya seperti ais di atas air. Bagaimanapun, pada suhu sekitar 4.9 ° C, ia mungkin larut secara tidak difahami menjadi gabungan NaOH · 3.5H 2O kuat dan susunan cecair.

Jenis β tetrahidrat metastabil, dan secara berkala berubah secara mendadak ke struktur α apabila disejukkan di bawah −20 ° C. Setelah dimulakan, perubahan eksotermik selesai dalam masa yang singkat, dengan kenaikan jumlah kuat 6.5%. Struktur β dapat dipadatkan dari susunan supercool pada −26 ° C, dan lebur tidak sempurna pada −1.83 ° C.

Perniagaan "natrium hidroksida" adalah monohidrat (ketebalan 1.829 g / cm3). Maklumat sebenar dalam penulisan khusus mungkin merujuk kepada struktur ini, berbanding dengan sebatian anhidrat.

struktur kristal

NaOH dan struktur monohidratnya merupakan permata orthorhombik dengan ruang angkasa Cmcm (oS8) dan Pbca (oP24), secara individu. Pengukuran sel monohidrat adalah = 1.1825, b = 0.6213, c = 0.6069 nm. Zarah-zarah diatur dalam struktur lapisan seperti hidrgillite / O Na O Na O /… Setiap molekul natrium dikelilingi oleh enam ion oksigen, masing-masing tiga dari anion hidroksil HO−

Selanjutnya, tiga dari zarah air. Iiotas hidrogen hidroksil struktur ikatan pepejal dengan zarah oksigen di dalam setiap lapisan O. Lapisan O yang bersebelahan disatukan oleh sambungan hidrogen antara molekul air.

Sifat sintetik

Tindak balas dengan asid

Natrium hidroksida bertindak balas dengan asid protik untuk membekalkan air dan garam perbandingan. Contohnya, apabila natrium hidroksida bertindak balas dengan kakisan hidroklorik, natrium klorida dibingkai:

NaOH (aq) + HCl (aq) → NaCl (aq) + H

2O (l)

Sebagai peraturan, tindak balas keseimbangan tersebut ditangani oleh satu keadaan ionik bersih asas:

OH−

(aq) + H +

(aq) → H

2O (l)

Jenis tindak balas ini dengan penghakis pepejal memberikan haba, dan seterusnya adalah eksotermik. Tindak balas asas yang menghakis sedemikian juga dapat digunakan untuk titrasi. Bagaimanapun, natrium hidroksida tidak digunakan sebagai standard penting kerana bersifat hygroscopic dan berasimilasi karbon dioksida dari udara.

Tindak balas dengan oksida berasid

Natrium hidroksida juga bertindak balas dengan oksida berasid, misalnya sulfur dioksida. Tindak balas seperti ini secara berkala digunakan untuk "membersihkan" gas berasid yang menyakitkan (seperti SO2 dan H2S) yang dihantar dalam penggunaan arang batu dan sepanjang garis ini mencegah penghantarannya ke iklim. Contohnya,

2 NaOH + JADI

2 → Na

2SO

3 + H

2O

Tindak balas dengan logam dan oksida

Kaca bertindak balas secara beransur-ansur dengan susunan natrium hidroksida bendalir pada suhu merangkumi membentuk silikat larut. Di sepanjang garis ini, sambungan kaca dan penyumbat yang disajikan kepada natrium hidroksida cenderung "membeku". Balang dan reaktor bahan berlapis kaca dirosakkan oleh keterbukaan yang lama terhadap natrium hidroksida panas, yang juga mengkilap kaca. Natrium hidroksida tidak menyerang besi pada suhu bilik, kerana besi tidak mempunyai sifat amfoterik (iaitu, ia hanya pecah pada hakisan, bukan asas). Oleh, pada suhu tinggi (misalnya lebih dari 500 ° C), besi dapat bertindak balas secara endotermik dengan natrium hidroksida untuk membentuk besi (III) oksida, logam natrium, dan gas hidrogen. Ini kerana entalpi susunan zat besi (III) oksida (−824.2 kJ / mol yang rendah dengan natrium hidroksida (- 500 kJ / mol), di sepanjang garis ini tindak balas adalah termodinamik positif, walaupun pada hakikat bahawa endotermiknya sifat menunjukkan ketiadaan segera. Fikirkan tindak balas yang menyertainya antara natrium hidroksida cair dan besi yang terisolasi halus:

4 Fe + 6 NaOH → 2 Fe

2O

3 + 6 Na + 3 H

2

Sebilangan logam kemajuan, bagaimanapun, boleh bertindak balas dengan bertenaga dengan natrium hidroksida.

Pada tahun 1986, pengangkut besar jalan aluminium di UK digunakan secara salah untuk menghantar susunan natrium hidroksida 25%, membuat pemampatan bahan dan membahayakan pengangkut besar. Mampatan itu disebabkan oleh gas hidrogen yang dihantar sebagai tindak balas antara natrium hidroksida dan aluminium:

2 Al + 2 NaOH + 6 H2O → 2 NaAl (OH) ⁴ + 3H²

Pemendakan

Berbeza dengan natrium hidroksida, yang merupakan pelarut, hidroksida kebanyakan logam berubah tidak larut, dan akibatnya natrium hidroksida dapat digunakan untuk mendorong hidroksida logam kemajuan. Nada yang disertakan diperhatikan:

Tembaga - biru

Besi (II) - hijau

Besi (III) - berwarna kuning / bersahaja

Garam zink dan plumbum hancur dalam natrium hidroksida yang banyak untuk memberikan susunan Na2ZnO2 atau Na2PbO2 yang tidak dapat disekat.

Aluminium hidroksida digunakan sebagai flokulan tebal untuk menyaring bahan zarah dalam rawatan air. Aluminium hidroksida dipasang di loji rawatan dari aluminium sulfat dengan membalasnya dengan natrium hidroksida atau bikarbonat.

Al2 (SO4) ³ + 6NaOH → 2 Al (OH) ³ + 3Na²SO⁴

Al² (SO⁴) ³ + 6NaHCO³ → 2 Al (OH) ³ + 3 Na 2SO⁴ + 6CO²

Saponifikasi

Natrium hidroksida dapat digunakan untuk hidrolisis ester yang didorong oleh asas (seperti dalam saponifikasi), amida dan alkil halida. Walau bagaimanapun, larutan larut natrium hidroksida dalam pelarut semula jadi menyiratkan bahawa kalium hidroksida (KOH) yang lebih larut selalu disukai. Menghubungi susunan natrium hidroksida dengan tangan yang tidak ditutup, walaupun tidak disarankan, menghasilkan kecenderungan berbahaya. Ini berlaku kerana minyak pada kulit, misalnya, sebum ditukar menjadi pembersih. Walaupun larut dalam propilena glikol, ia mungkin tidak akan menggantikan air dalam saponifikasi kerana tindak balas penting propilena glikol dengan lemak sebelum tindak balas antara natrium hidroksida dan lemak.

Kegunaan

 1. Natrium hidroksida adalah asas pepejal yang terkenal digunakan dalam industri. Natrium hidroksida digunakan dalam penghasilan garam dan pembersih natrium, garis panduan pH, dan kombinasi semula jadi. Secara besar-besaran, ia selalu dijaga sebagai susunan cecair, kerana pengaturannya lebih murah dan lebih mudah ditangani.

 2. Natrium hidroksida digunakan dalam banyak keadaan di mana menarik untuk membina kealkalian campuran, atau membunuh asid.

 3. Untuk model, dalam perniagaan petrol, natrium hidroksida digunakan sebagai bahan tambahan dalam menembus lumpur untuk membangun kealkalian dalam kerangka lumpur bentonit, untuk memperluas ketebalan lumpur, dan untuk membunuh gas yang menghakis (seperti hidrogen sulfida dan karbon dioksida) yang mungkin berpengalaman dalam pembangunan tanah sebagai kemajuan yang membosankan.

 4. Penggunaan lain adalah dalam ujian mandi Garam di mana pH harus dikendalikan. Natrium hidroksida digunakan dengan kakisan hidroklorik untuk menyesuaikan pH. Garam yang dihasilkan, NaCl, adalah pakar pemusnah yang digunakan dalam ujian mandi garam pH standard yang tidak berat sebelah.

 5. Petroleum mentah yang berkualiti rendah dapat diatasi dengan natrium hidroksida untuk menghilangkan pencemaran sulfur dalam satu kitaran yang dikenali sebagai pencucian berasid. Seperti di atas, natrium hidroksida bertindak balas dengan asid lemah seperti hidrogen sulfida dan merkaptan untuk menghasilkan garam natrium yang tidak dapat diramalkan, yang dapat dihilangkan. Sisa yang dibingkai adalah berbahaya dan sukar dikendalikan, dan kitarannya dibatasi di banyak negara di sepanjang garis ini. Pada tahun 2006, Trafigura menggunakan kitaran dan setelah itu memunggah kerugian di Pantai Gading.

Penggunaan asas natrium hidroksida lain termasuk:

 1. Ia digunakan untuk membuat pembersih dan pembersih. Natrium hidroksida digunakan untuk pembersih bar keras sementara kalium hidroksida digunakan untuk sabun bendalir. Natrium hidroksida digunakan lebih kerap daripada kalium hidroksida kerana ia lebih murah dan diperlukan jumlah yang lebih sederhana.

 2. Ia digunakan sebagai pembersih saluran yang mengandung natrium hidroksida mengubah lemak dan minyak yang dapat menghentikan paip menjadi pembersih, yang pecah di dalam air. (lihat pakar pembersihan)

 3. Ini digunakan untuk membuat helai bahan palsu (seperti Rayon).

 4. Ia digunakan dalam pemasangan kertas. Sekitar 56% natrium hidroksida yang dihasilkan digunakan oleh industri, 25% daripadanya digunakan dalam bisnis kertas. (lihat pulpa kimia)

 5. Ia digunakan untuk membersihkan logam bauksit dari mana logam aluminium dikeluarkan. Ini dikenali sebagai ukuran Bayer. (lihat melarutkan logam dan campuran amfoterik)

 6. Ini digunakan dalam menghilangkan logam pelumas, penyulingan minyak, dan membuat warna dan pudar.

Jisim molar KOH

Jisim sub-atom KOH ialah, 56.106 g / mol atau 00.0056106 kg / mol, bergantung pada unit yang anda masukkan.

Kalium hidroksida, atau disebut lye adalah sebatian anorganik dengan persamaan kimia KOH. Seperti biasa disebut sebagai potash yang keras, ia adalah dasar kuat yang dipamerkan dalam beberapa struktur termasuk pelet, tetes, dan serbuk. Ini digunakan dalam aplikasi kimia, mekanikal dan fabrikasi yang berbeza. Kalium hidroksida juga merupakan pendahulu kepada sebatian kalium yang lain. Kalium hidroksida digunakan dalam makanan untuk mengubah pH, ​​sebagai penstabil, dan sebagai pakar penebalan. Pembetulan ini telah dianggap dilindungi secara umum sebagai penyediaan makanan manusia segera oleh FDA, mengingat pengiktirafan beberapa keadaan praktik pemasangan yang baik.

Soalan lazim

Berikut adalah beberapa pertanyaan yang sering ditanya berkaitan dengan artikel massa molar NaOH:

Apa itu resipi NaOH?

Natrium hidroksida mungkin merupakan asas anorganik atau antasid yang paling dikenali. Ia juga disebut pop asam atau lye. Resipi dan reka bentuk: Persamaan kimia natrium hidroksida adalah NaOH, dan jisim molarnya ialah 40.01 g / mol.

Bagaimana anda dapat mengetahui jisim molar?

Jisim molar adalah jisim komponen kimia tertentu atau sebatian kimia (g) yang diasingkan dengan ukuran bahan (mol). Jisim molar sebatian dapat ditentukan dengan menambahkan jisim nuklear piawai (dalam g / mol) iotas konstituen.

Berapakah bilangan mol dalam 10 gram NaOH?

Respons yang sesuai ialah 39.99711. Kami menerima bahawa anda menukar antara gram NaOH dan mol. Anda dapat melihat lebih banyak kehalusan pada setiap unit anggaran: beban atom NaOH atau mol Sebatian ini disebut Sodium Hydroxide. Unit asas SI untuk ukuran zat adalah tahi lalat.

Adakah NaOH 1m berbahaya?

Natrium hidroksida pada fokus yang lebih tinggi boleh menyebabkan penggunaan dan pengambilannya boleh membahayakan organ walaupun ini pada dasarnya merupakan masalah pengelompokan 1 M atau lebih penting. Anda harus menggunakan perkakasan pertahanan ketika menjaga fokus yang lebih tinggi.

Apakah jisim molar secara langsung?

Dalam sains, jisim molar sebatian kimia dicirikan sebagai jisim contoh sebatian itu yang dipartisi oleh ukuran zat di sekitarnya, yang dianggarkan dalam mol. Walau bagaimanapun, atas sebab yang sahih, massa molar sering dikomunikasikan dalam g / mol.

Pelarut yang manakah dalam NaOH?

Sementara Al (OH) 3 adalah pelarut dalam kelebihan natrium hidroksida. Dengan cara ini, untuk mengasingkan Fe (OH) 3 dan Al (OH) 3, susunan NaOH berair ditambahkan. Al (OH) 3 akan hancur di dalamnya sementara Fe (OH) 3 akan tetap tidak larut. Kedua-duanya kemudian dapat diasingkan dengan penapisan.

Bagaimana anda dapat mengetahui Kesahan NaOH?

Untuk mengetahui keberanian sebatian, komponen penyusunnya harus dibezakan. Oleh kerana NaOH, ia terbuat dari zarah dan zarah. Ini menunjukkan bahawa untuk pengembangan NaOH, natrium kehilangan satu elektron dan bergabung dengan zarah hidroksida. Oleh kerana caj bersih NaOH am adalah 1, kekuatannya diiktiraf sebagai 1.

Apa itu NaOH?

Jawapan: Terminologi campuran ion

sebatian NaOH disebut natrium hidroksida, kerana mengandungi kation Na + (sodium) dan anion OH− (hidroksida)

Bagaimana anda dapat mengesan beban NaCl yang sama?

Jatuhkan beban atom oleh valensi untuk mengira berat yang sama. Beban NaCl yang sama ialah 58.5 / 1 atau 58.5.

Apakah jisim resipi NaCl?

58.44 g / mol

Jisim natrium klorida / molar

Garam meja, NaCl, mengandungi pelbagai zarah natrium dan klorida yang disatukan dalam perkadaran 1: 1. Jisim persamaannya ialah 58.44 amu.

Apakah resipi untuk jisim?

Seseorang boleh menganggap jisim item sebagai bahagian dari berapa banyak "barang" fizikal yang membentuk objek itu. Jisim = ketumpatan × isipadu (m = ρV). Ketebalan adalah bahagian jisim bagi setiap unit isipadu, jadi jisim artikel dapat dikendalikan dengan menduplikasi ketebalan dengan isi padu.

Apakah jisim molar secara langsung?

Dalam sains, jisim molar sebatian kimia dicirikan sebagai jisim contoh sebatian yang diasingkan oleh ukuran zat di sekitarnya, yang dianggarkan dalam mol. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab kronik, massa molar sering dikomunikasikan dalam g / mol.

Kesimpulan :

Jisim molar NaOH ialah 40g. Secara matematik anda dapat mencari jisim NaOH dengan menambahkan jisim molar Na, O dan H, masing-masing ialah 23g, 16g dan 1g.

Jisim molar NaOH, dari segi kg ialah 0,04kg, atau mg adalah 40,000 mg.

NaOH yang biasanya dikenali sebagai soda kaustik, adalah bahan kimia yang diperoleh secara komersial melalui proses castner kalner. NaOH adalah asas terkuat, juga dipanggil asas asid mono.

Jisim molar NaOH yang 40g kadang-kadang dikatakan salah, secara peribadi saya juga akan mengatakannya salah dalam erti kata yang ketat. Tetapi, ini tidak bermaksud jisim molar 40g benar-benar salah, Tidak. Masalahnya ialah jisim natrium yang dikatakan 22.9g, sama dengan oksigen dan hidrogen, jadi akhirnya jisim molar NaOH diubah.

artikel berkaitan

Berapakah jisim molar NaCl (garam meja)?

Berapakah jisim molar asid sulfurik H_2SO_4?

Struktur Nh3 Lewis?

Bagaimana anda menentukan jisim atom unsur?

Adakah KCl Larut Dalam Air?

Nuh kesan

Arkeologi Alkitab

Adakah Aluminium Logam?

Cara Mengira Peratus Hasil dalam Reaksi Kimia