Jerawat leher adalah jenis jerawat yang timbul pada leher kerana sebab yang berbeza. Jerawat leher adalah benjolan kecil, kecil, keras yang muncul di bahagian bawah kulit leher dan boleh menyakitkan dan gatal. Sebilangan besar jerawat di leher dapat disembuhkan dengan baik dengan rawatan di rumah dan ubat bebas (OTC) dan akan sembuh dalam seminggu. Heidi Waldorf, ahli dermatologi terkenal mengatakan, "Di organ sebaceous, sel menjadi lebih lengket dan tidak berpusing dengan tepat, dan organ minyak menjadikan minyak yang lebih tebal dan mikroba membiak." pada penghujung hari, liang pori tersumbat dengan habuk sehingga jerawat, bahkan di leher. Anda boleh menyembuhkan jerawat leher dengan mengubah gaya hidup, menggunakan produk penjagaan kulit dan rambut yang berkualiti, mengurangkan tekanan, minum banyak air dan makan makanan yang sihat dapat membantu anda melawan jerawat leher dengan cepat.

:arrow_right: Apa itu Jerawat Leher:

Kami melakukan rutin penjagaan kulit setiap hari dan berusaha untuk menjaga kulit kita sebisa mungkin . Tetapi beberapa kawasan kulit kita yang tidak diingini adalah kawasan yang kita abaikan seperti leher, jadi leher kita menghadapi masalah seperti jerawat. "Sesiapa yang mendapat jerawat di wajah mereka berpeluang untuk mendapatkannya di leher mereka," kata Heidi Waldorf, MD, pengarah dermatologi laser dan kosmetik di Pusat Perubatan Mount Sinai di New York City. "

Keradangan atau jerawat pada kulit juga mungkin muncul di kawasan leher dan, walaupun keadaannya tidak luar biasa, ia tidak akan mengganggu. Sejujurnya, jerawat di leher dapat dianggap lebih besar dan gatal dari pada wajah - dan mereka lebih sukar untuk menyembunyikan dengan menggunakan kosmetik, kerana peluh dan pembersihan kulit. Jerawat yang timbul di leher adalah perkara biasa, dan anda boleh merawatnya dengan mudah dengan beberapa cara. Sekiranya anda tidak berjaya merawatnya dengan pengaturan di kaunter, fikirkan untuk berbincang dengan doktor penjagaan utama anda mengenai alternatif rawatan yang lebih kuat.

Jerawat leher adalah bentuk jerawat kecil dan menelan, keadaan kulit yang sangat biasa yang dialami hampir setiap individu muda dalam hidupnya sekaligus. Sejujurnya, Yayasan Dermatologi Amerika menyatakan bahawa 40 hingga 50 juta orang Amerika mengalami kerosakan kulit pada satu-satu masa. Keradangan kulit berlaku pada usia berapa pun, dan biasanya berlaku di kalangan remaja memandangkan perubahan hormon mereka. Mayo Center menyatakan bahawa 70 hingga 87 peratus remaja mengalami kerosakan kulit. Orang dewasa juga boleh menyebabkan kulit pecah, dan wanita mungkin akan mengalami keradangan kulit sepanjang kitaran bulanan atau semasa kehamilan atau menopaus. Sebab berlainan kulit pecah dan jerawat mungkin disebabkan oleh preskripsi, tekanan, diet, ketidakseimbangan hormon, dan genetik.

Jerawat boleh muncul di kawasan kulit yang berbeza, termasuk muka, dada, bahu, punggung, dan kaki. Jerawat leher boleh menjadi ringan, yang boleh mengakibatkan komedo atau whitehead. Keretakan kulit yang lebih terganggu boleh menunjukkan nodul, papula, sista, dan pustula. Papula dan pustula muncul di titik tertinggi kulit, sementara pertumbuhan atau tombol timbul di bawah kulit dan mungkin sukar.

Ringkasan:

Jerawat leher berlaku kerana ketidakseimbangan hormon, perubahan gaya hidup, atau pori-pori yang tersumbat. Apabila minyak, bakteria, dan zarah-zarah debu memasuki liang-liang terbuka kulit anda, ia mengakibatkan penyumbatan pori-pori terbuka yang menyebabkan jerawat pada kawasan kulit yang berlainan termasuk leher, dagu, dahi , dan bahu Sekiranya kulit anda terganggu kerengsaan, dan ini menyebabkan tekanan , kemurungan atau putus asa, berjumpa dengan doktor, segera.

:arrow_right: Jenis Jerawat:

Jerawat adalah perkara biasa pada setiap individu. Menurut kajian jerawat mempengaruhi sekitar 80 peratus orang dewasa dan remaja. 50 hingga 60 juta orang di Amerika kini menderita jerawat. Berikut adalah jenis jerawat radang dan bukan radang yang biasa berlaku pada orang dewasa dan remaja muda; • whiteheads • Blackheads • pustules, yang biasa disebut jerawat leher. • papula • Kista • nodul Setiap jenis jerawat harus dirawat secara berbeza. Rawatan jerawat yang cepat dapat mengurangkan risiko jerawat jangka panjang, komplikasi kulit, kemerahan, kulit seperti bintik kusam, dan parut pada kawasan kulit yang berlainan. Jerawat leher terdiri daripada dua kategori, mungkin jerawat berjerawat atau jerawat bukan radang pada leher atau kawasan kulit yang lain.

:arrow_right: Jenis Jerawat Bukan Keradangan :

Jerawat bukan radang biasanya berlaku di sekitar kawasan hidung. Jerawat bukan radang adalah sejenis jerawat di mana tidak berlaku penelan pada kulit. Biasanya terdapat dua jenis jenis jerawat non-radang yang merangkumi whiteheads dan blackheads:

:black_small_square: Whiteheads:

Dalam kebanyakan kes, whiteheads berlaku apabila liang pori di kulit tersumbat. Pori-pori yang tersumbat pada kulit wajah adalah akibat bakteria, minyak, pengeluaran sel kulit, atau mungkin disebabkan oleh turun naik hormon. Dalam istilah perubatan, nama lain whiteheads adalah komedo tertutup. Ini adalah bintik-bintik keputihan yang sedikit berlapis daging atau lebam. Mereka berwarna putih dan mempunyai rambut kecil di sekitar lingkaran merah. Kulit di sekitar whitehead dapat menimbulkan kesan ketat atau berkerut, terutama ketika whitehead diangkat atau besar. Whiteheads selepas rawatan tidak meninggalkan bekas luka. Tetapi jika anda cuba menghilangkan whitehead dengan memerah atau menyentuhnya, jerawat mungkin bertambah buruk. Ia mungkin meninggalkan kesan parut pada kulit

Whitehead over-the-counter (OTC) boleh dirawat dengan beberapa cara. Pilihan rawatan merangkumi asid salisilat, sulfur, atau benzoil peroksida. Ubat-ubatan kulit ini boleh digunakan untuk rawatan whitehead sebenar atau keseluruhan rawatan wajah. Mereka membantu menghilangkan sel kulit mati dan minyak yang tersumbat, dengan benzoil peroksida menjadi pilihan terbaik dan sulfur menjadi yang paling ringan pada kulit anda. Dengan menggunakan asid Salisilik, anda boleh mengurangkan keputihan dari keputihan daripada kembali lagi. Sentiasa gunakan ubat mengikut cadangan doktor. Retinoid berasal dari vitamin A yang penting, yang berkesan untuk merawat jerawat yang tidak meradang seperti whiteheads. Adapalene (Differin), retinol, dan Retin-A (tretinoin) adalah contoh retinoid. Retinoid membantu merawat jerawat dengan membuka pori-pori yang tersumbat yang penuh dengan bakteria, minyak, sel kulit mati, dan zarah debu. Institut Dermatologi Amerika menganggap retinoid sebagai "pusat rawatan berkesan untuk keradangan kulit".

:black_small_square: Blackhead:

Tidak seperti whiteheads, komedo dikenali sebagai komedo terbuka. Jerawat blackhead adalah sejenis jerawat di mana bintik-bintik kecil, hitam, atau kusam muncul sebagai lebam yang sedikit besar. Bahagian tengah blackhead terbuka dan lebih gelap daripada kulit di sekelilingnya sementara sekelilingnya kelihatan normal. Komedo biasanya terjadi apabila sebilangan habuk tersumbat di liang pori dan menjadi gelap. Blackheads pada dasarnya adalah jerawat yang terbuka dan memanjang. Pada titik ketika zat whitehead disajikan ke udara, mereka mengaburkan.

Jangan sekali-kali menggunakan jalur pori untuk mengeluarkan komedo atau memeras komedo. Jalur topeng penarik ini kasar, boleh menghilangkan bintik hitam buat sementara waktu tetapi boleh merosakkan lapisan atas kulit anda, menjadikan jerawat tahan lama.

:pushpin: Rawatan untuk leher yang tidak radang:

Banyak pembilasan tanpa resep, produk penjagaan kulit, topeng lembaran, pelembap , krim muka, gel, toner, dan vitamin A dapat merawat jerawat yang tidak meradang. Selalunya mengandungi gabungan unsur penting aktif. Bahan-bahan berikut dapat membantu memecahkan bintik-bintik putih dan bintik hitam: • benzoil peroksida • asid salisilik • sulfur • resorcinol Juga, beberapa perubahan gaya hidup, keseimbangan hormon, dan rawatan di rumah dapat membantu menyembuhkan kebanyakan bentuk jerawat yang tidak ringan dan ringan. Beberapa ubat yang dibincangkan di bawah ini: • cuci muka dengan air suam dan sabun dua kali sehari untuk mengawal minyak dan mengurangkan pembentukan bakteria pada kulit. • Untuk merawat liang yang tersumbat, cuci seluruh badan setiap hari alternatif. • mengurangkan tekanan • makan makanan yang sihat dan seimbang • kekal terhidrasi • mengelakkan mencuci kulit secara berlebihan • menghadkan pendedahan kepada cahaya matahari • selalu memakai pelindung matahari dengan SPF ketika berada di luar rumah • Jangan terlalu banyak menggunakan krim muka tanpa cadangan doktor.

Orang tidak boleh mencuba menghilangkan jerawat yang tidak meradang dengan meremas atau membuang pori-pori. Tindakan ini boleh menyebabkan masalah kulit, seperti: • nodul • sista • parut • bintik-bintik gelap • pitting

:arrow_right: JENIS ACNE INFLAMMATORI:

Jerawat radang merangkumi: • papula • pustula • nodul • sista Jerawat radang lebih parah daripada jerawat yang tidak berjangkit, jerawat ini boleh menyebabkan banyak masalah kulit. Anda boleh mengharapkan jerawat ini bertahan selama bertahun-tahun, dan jenis ini lebih terdedah menyebabkan masalah kulit, seperti parut atau pitting.

Keradangan kulit, bintik-bintik atau lesi yang meradang, atau merah, penuh dengan puss, bengkak, dan menghasilkan panas semasa sentuhan dan gatal boleh terjadi akibat jerawat yang meradang.

:arrow_right: Bentuk ringan hingga ringan:

:pushpin: Papula:

Papula adalah jenis jerawat yang meradang di mana orang itu mengalami lebam merah kecil pada kulit dan di bawah kulit. Benjolan kecil yang meradang berkembang apabila bakteria, minyak, zarah debu, atau sel kulit yang berlebihan menyumbat liang dan bercampur dengan mikrob pada kulit anda yang disebut Cutibacterium acnes atau C. acnes (sebelumnya Propionibacterium acnes). Zarah-zarah pori yang tersekat ini menyebabkan kemerahan, merah jambu, padat, dan kulit yang membesar. Secara beransur-ansur boleh menelan dan menjadi merah. Semua habuk dan minyak pada kulit membolehkan bakteria keluar ke kulit sekitar dan menyebabkan papula. Bakteria kemudiannya terbentuk dan menelan di bawah kulit. Seperti papula whiteheads juga tidak mengandungi nanah, dan mereka tidak mempunyai pusat yang kelihatan. Pori-pori papula yang tersumbat juga tidak melebar. Apabila jerawat non-radang menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan dan merosakkan kulit di sekitarnya, maka papula berkembang, menyebabkan jerawat radang.

Bagaimanapun, rawatan OTC benzoil peroksida mungkin berjaya untuk merawat papula (dan pelbagai jenis keradangan kulit yang memprovokasi) akibat tindakan antibakteria. Lebih-lebih lagi, pakar dermatologi anda boleh mengesyorkan anti-toksin, retinoid berkesan, atau pil pencegahan konsepsi (untuk wanita yang kulitnya pecah dengan kitaran feminin mereka) untuk membantu memerangi kulit pembakar. Anti-toksin dapat membantu membuang mikroorganisma C. acnes, dan pil ubat anti-konsepsi dapat membantu mengurangkan penciptaan minyak dengan mengurangkan kadar androgen. Androgen adalah bahan kimia seks lelaki, namun ia terdapat pada kedua-dua jantina. Mereka dapat membina penciptaan minyak pada kulit anda.

:pushpin:Pustules:

Pustula sedikit, lebam melengkung dengan pusat merah dan putih di bawah kulit. Mereka biasanya terdapat di tandan di dada, muka, atau belakang. Struktur pustula ketika pori tersumbat tercemar, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan. Mereka seperti papula, kecuali pustula mengandungi cecair kekuningan yang dikenali sebagai pembuangan.

Muncul pustula dapat membuat mikroorganisma merebak, jadi jangan berusaha untuk mematahkan atau menghancurkannya. Hanya doktor penjagaan utama anda yang boleh menguras pustula dengan selamat. Pustula berukuran lebih besar dan ditelan dalam penampilan daripada whiteheads. Rawatan preskripsi dan OTC untuk pustula adalah sama dengan papula. doktor selalu mengesyorkan antibiotik untuk merawat nanah yang dipenuhi bakteria.

:pushpin: Pilihan rawatan :

banyak ubat-ubatan bebas dan ubat-ubatan di rumah boleh membantu merawat pustula dan papula ringan hingga ringan. Petua berikut dapat membantu: • membasuh kawasan yang terkena dengan air sejuk dan sabun ringan dengan tangan yang bersih, kain muka halus dua kali sehari • menggunakan pek hangat atau sehelai kain - boleh diakses oleh pembelian di kedai ubat dan di laman web rasmi - ke kawasan yang terjejas selama 10–15 minit untuk mendorong serpihan yang terperangkap muncul di permukaan kulit • menggunakan bahan kimia dengan benzoil peroksida untuk mengalahkan mikroorganisma. • menggunakan barang-barang penjagaan kulit dengan asid salisilik untuk menghilangkan sel-sel kulit mati dan zarah-zarah debu lain.

:arrow_right: Bentuk sederhana hingga teruk:

:pushpin: Nodul:

Nodul adalah keras, berwarna daging, lebam merah yang menyakitkan, yang terletak jauh di bawah permukaan kulit. Penampilannya lebih besar, seperti papula yang lebih dalam tanpa kepala atau pusat yang menonjol. Seperti papula dan pustula, jerawat yang meradang ini adalah hasil dari pori-pori yang tersumbat dengan minyak, bakteria, sel-sel kulit mati, dan pori-pori yang rosak. Keradangan kulit nodular secara amnya adalah akibat daripada mikroorganisma C. acnes yang menyebabkan pencemaran sukar dilakukan di dalam liang. Nodul adalah jenis ketidaksempurnaan pecah kulit yang ekstrem, dan boleh menyebabkan ketidakselesaan kulit seperti bintik kusam atau parut.

Oleh kerana ubat OTC berfungsi pada tahap dangkal kulit anda, ia tidak begitu kuat untuk radang kulit nodular. Pakar dermatologi dapat membantu anda membuang kulit yang pecah seperti nodul dengan keberkesanan semula jadi, salisilik retosid salisilik atau benzoil peroksida, pil pencegahan mikroba, atau konsepsi (untuk wanita).

Sekiranya ubat tidak berfungsi, pakar dermatologi anda boleh menguras nodul dengan rawatan manual atau dengan laser atau jalur kompaun, satu kitaran yang menghilangkan lapisan luar kulit.

:pushpin: Kista:

Pecah kulit kista adalah jenis keradangan kulit yang besar, lembut, menyakitkan dan paling serius dan juga kesan pencemaran bakteria, habuk, dan minyak di bawah kulit. Jerawat radang kulit besar, merah, penuh nanah, menyakitkan, dan penuh dengan cairan. Jerawat kistik lebih lembut daripada nodul kerana dipenuhi nanah dan sering pecah, mencemarkan kulit di sekitarnya. Jerawat jenis ini boleh menyebabkan masalah kulit seperti bintik hitam dan parut.

Keradangan kulit sista adalah pelanggaran kulit yang paling menyusahkan untuk dirawat. Ahli dermatologi anda dapat membantu anda melawan sista dengan ubat seperti isotretinoin (retinoid oral yang dijual di bawah jenama Claravis, Myorisan, Zenatane, dan lain-lain), agen anti-jangkitan, retinoid kulit, pil kontraseptif (untuk wanita), atau spironolactone (Aldactone) . Spironolactone, serupa dengan pencegahan konsepsi, dapat membantu menurunkan kadar androgen. Walau apa pun, ia hanya digunakan untuk merawat kulit pecah pada wanita kerana boleh menyebabkan hasil yang tidak diingini pada lelaki.

Anda juga boleh menggunakan ubat yang berbeza untuk menghilangkan keradangan kulit sista. Doktor anda mungkin mengesyorkan memasukkan jerawat yang sukar dengan steroid untuk merawatnya dengan mudah dan membuang jerawat.

:pushpin: Pilihan rawatan:

Kecacatan radang sederhana hingga teruk tidak dapat diatasi dengan rawatan di rumah. Jerawat degil ini memerlukan rawatan dari pakar dermatologi atau doktor. Doktor akan merawat nodul dan sista anda setelah memeriksa keadaan kulit anda. Ini termasuk: • tetrasiklin, doxycycline, dan amoxicillin, dan antibiotik lain. • kortikosteroid topikal • pil kawalan kelahiran untuk jerawat kerana ketidakseimbangan hormon pada wanita • retinoid sistematik, seperti isotretinoin • suntikan steroid • beberapa ubat aktif yang terdapat di kedai ubat dan di laman web rasmi. • terapi fotodinamik atau rawatan laser untuk mengalahkan bakteria • pengekstrakan dan saliran untuk membuang kista besar

:pushpin: Punca jerawat leher:

Jerawat leher berlaku apabila liang terbuka menjadi tersumbat. Lazimnya jerawat tumbuh di leher, terutama di tengkuk dan kawasan sekitarnya. Banyak jerawat biasanya menunjukkan kulit pecah, yang merupakan keadaan kulit yang paling terkenal di Amerika Syarikat. Beberapa faktor mempengaruhi peningkatan liang dan jerawat yang tersumbat, termasuk: • tidak mencuci kulit di leher dengan kerap dengan air suam dan sabun ringan • menggaru, menggosok, atau mengelupas kulit terlalu keras dan tidak menggunakan pelembap setelah menggosok. • Ketidakseimbangan hormon, terutamanya semasa kitaran remaja dan bulanan. • tertekan • menggunakan alat solek atau losyen, pelindung matahari, dan asas yang kuat yang menyumbat liang • menerapkan produk di wajah dengan perisa tiruan, wangian, atau bahan kimia bukan semula jadi yang lain sebagai kaedah penjagaan kulit. • menggunakan, perapi, syampu, sabun pencuci badan dan yang mengandungi bahan-bahan yang berpotensi gatal dan berbahaya, seperti aroma tiruan, rasa, dan unsur-unsur yang mempromosikan jerawat • tidak mencuci kulit setelah bersenam atau berpeluh membuka liang dan meningkatkan kadar minyak sehingga tersumbat berlubang yang membawa kepada jerawat kulit • memakai pakaian yang menjengkelkan atau menggaru • mencuci rambut setiap hari • mengambil ubat tertentu

Beberapa perkara boleh memperbesar bahaya membuat jerawat di leher secara eksplisit, misalnya,

• rambut bersentuhan atau melecet ke leher, terutama rambut yang tidak dicuci • pakaian atau peralatan sukan yang menggosok atau meremas leher, misalnya, tali bra, kerah, tali leher, atau topi • tidak mencuci leher dengan kerap atau kerap dengan sabun yang cukup • tidak mencuci leher setelah berlari berlebihan atau banyak berkeringat • pakaian kotor ketika bersentuhan dengan leher meningkatkan pengeluaran bakteria. • pisau cukur yang kusam atau tidak ada salep yang betul semasa mencukur • tidak menggosok leher secara berkala atau tepat setelah mencukur • kalung dan perhiasan lain ketika disapu dengan leher, terutama yang diperbuat daripada logam tiruan, plastik, bahan berasaskan tumbuhan, dan perhiasan yang berkarat ruam dan jerawat. • pakaian dan pakaian sintetik dan calar yang bersentuhan dengan leher • kain yang tidak boleh bernafas, seperti poliester dan rayon menyebabkan jerawat leher.

:arrow_right: Tanda dan Gejala

jerawat keloidalis juga dikenali sebagai jerawat leher paling kerap dijumpai pada orang dewasa Amerika dan kawasan lain. Jerawat leher boleh berlaku di kawasan yang meliputi: • Belakang leher (leher posterior) • Bahagian bawah kulit kepala (kulit kepala oksipital) jerawat keloidalis nuchae pada peringkat awal muncul sebagai lebam berwarna merah atau nanah, yang mungkin menjengkelkan atau gatal . Setelah beberapa lama, lebam jerawat ini berubah menjadi parut kecil. Sekiranya tidak dirawat, bekas luka kecil ini dan lebam yang meradang merah boleh bergabung menjadi parut besar, atau keloid. Kawasan parut yang tidak dapat dielakkan mungkin berkaitan dengan botak. Kulit yang jarang, luka yang keluar dari luka keloidalis nuchae dapat menumbuhkan kantong pelepasan yang mendalam dengan kaitan dengan bahagian luar kulit, dan pelepasan busuk mungkin melimpah dari plot sinus ini.

:arrow_right: Pencegahan untuk Jerawat Leher:

Adakah anda juga menghadapi jerawat di leher anda dan tidak tahu bagaimana untuk mengelakkan diri dari itu? Kemudian teruskan membaca artikel kami untuk pencegahan jerawat leher atau jerawat keloidalis nuchae. Juga, kerana kulit leher pecah mempunyai beberapa jenis pencetus, anda mungkin perlu mencari beberapa petua mengelakkan ini untuk memeriksa sama ada salah satu daripadanya mungkin menjadi masalah anda:

:black_small_square: Sihat kulit selepas:

Bagi kanak-kanak lelaki dan beberapa wanita yang mencukur kawasan leher, mereka mungkin mengalami kejang akibat gatal dan kerengsaan. "Pengusiran rambut di leher dan seiring dengan struktur wajah sekarang dan lagi boleh menambah kerengsaan, sehingga anda cenderung mengalami jerawat," kata Zeichner. Anda boleh mengelakkan lebam dan pecah ini dengan teknik mencukur yang betul. Pastikan menggunakan minyak atau krim pencukur yang menghidratkan, dan mencukur leher dengan segera mencukur dengan hydrator dan krim anti-radang.

:black_small_square: Perhatikan pakaian anda - terutamanya pakaian senaman.

Apabila kita memikirkan keadaan jerawat leher bertambah buruk, kita mungkin tidak menyedari bahawa ia disebabkan oleh kain atau kain yang anda gunakan yang memburukkan keadaan. Tetapi ia pasti menyebabkan jerawat di kawasan leher di sekitarnya. Zeichner mengatakan, "pelinciran yang disebabkan oleh turtlenecks atau selendang boleh menyebabkan pecahnya keajaiban yang disebut sebagai mekanika keradangan kulit. Pengikisan tekstur pada kulit menimbulkan kerengsaan pada folikel, "Anda perlu memberi perhatian khusus pada pakaian gim kerana semasa berpeluh bakteria dan minyak cenderung terkumpul sehingga menyebabkan jerawat. Pastikan untuk menukar pakaian sukan selepas bersenam dan selalu basuh aksesori gim anda supaya kulit anda tidak tiga hingga empat hari.

:black_small_square: Fokus pada produk rambut dan rambut anda:

Produk penggayaan rambut seperti gel dan penyembur rambut adalah penyebab utama jerawat leher. Periksa produk yang anda gunakan di wajah anda, jangan terlalu banyak menggunakan produk yang boleh menyebabkan liang pori tersumbat. Sepertimana anda merawat wajah anda, anda mungkin tidak memperhatikan produk penjagaan rambut dan krim rambut anda. Bukan hanya item rambut yang boleh menyebabkan jerawat, tetapi minyak dari helai anda juga boleh menutup liang-liang - seperti tanah yang terkumpul dan zarah-zarah pada rambut. Oleh itu, walaupun anda tidak boleh menanggalkan rambut dari minyaknya yang normal (anda memerlukannya!) Ingatlah jumlah yang anda cuci rambut. Sekiranya anda mengalami jerawat atau tengkuk, ini mungkin merupakan petunjuk bahawa anda memerlukan lebih banyak mencuci rambut.

:black_small_square: Perhatikan solek dan penyingkiran solek yang tidak betul .

Bagi gadis-gadis yang gemar memakai pakaian, anda pasti tahu bahawa kebanyakan pakar mencadangkan anda menambahkan sedikit produk kulit atau alat solek ke leher anda juga. Walau seperti itu, "seperti pada wajah, kosmetik warna kulit dapat menyumbat liang, menyebabkan kulit pecah," kata Zeichner. "Selain itu, banyak pemakai solek tidak berhati-hati ketika mencuci leher dan menghilangkan kosmetik di sana seperti ketika mencuci muka." Oleh itu, jika anda memakai alas pada bahagian leher — tanggalkan dengan alat solek yang baik setiap malam. Walau bagaimanapun, tidak mudah untuk mencuci leher dan dada, jadi anda mungkin berada dalam keadaan yang ideal apabila terdapat alat penghapus kosmetik dan tuala mikro, atau mandi sekitar waktu petang untuk melepaskan semua kosmetik.

:black_small_square: Menjaga diet dan tekanan anda.

Sekiranya anda mempunyai jerawat di leher, kemungkinan besar disebabkan oleh makanan, diet adalah pengaruh utama bagi kebanyakan individu di luar sana. Perhatikan diet anda, ia dapat menyumbang kepada pengeluaran bakteria, pembentukan minyak, dan keradangan di dalam badan, yang menyebabkan peningkatan kemungkinan jerawat. Tetapi tekanan dan kemurungan menyebabkan jerawat dan rambut gugur, bukan hanya di wajah anda tetapi juga di leher anda. Lebih-lebih lagi apabila anda menguruskan kulit yang tertekan, ia wajar menerimanya sebagai tanda untuk mengkaji semula apa yang berlaku setiap hari dan melihat di mana anda dapat mengatasi tekanan anda.

:arrow_right: SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

1) Bagaimana merawat jerawat leher?

Terdapat pelbagai jenis rawatan jerawat leher yang terdapat di luar sana. Ubat dan rawatan untuk jerawat leher hampir sama dengan jerawat muka. Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati dengan kulit sensitif. “Leher adalah salah satu kawasan sensitif badan dengan alasan kulit lebih langsing dan lebih mudah disentuh atau gatal daripada wajah. Saya biasanya mencadangkan ubat ringan, ”kata Zeichner.

Berikut adalah rawatan untuk jerawat leher: 1. AHA dan BHA:

Ini adalah pengelupasan terbaik yang boleh anda gosokkan ke kawasan leher anda yang dapat membantu anda mengawal minyak, sel kulit berlebihan, dan membuka liang pori yang tersumbat. AHA dan BHA berfungsi sedikit berbeza dan boleh membantu menyembuhkan jerawat leher anda.

2. Retinol:

Bahan kimia ajaib untuk kulit, retinol berfungsi dengan memperluas kadar pergantian sel dengan cara ini menjadikan sel lebih awet muda, juga membantu liang roma tersumbat. retinoid memberikan kesan komedolitik, dengan cara ini mereka membantu mengurangkan pengeluaran minyak dan bakteria yang akhirnya mengurangkan pori-pori yang tersumbat. Hardley King mengatakan "Mereka juga mengurangi kulit bertekstur dan bintik-bintik gelap yang dapat ditinggalkan setelah ance sebagai bekas jerawat, dan mereka mengurangkan masa penyembuhan jerawat."

3. Produk anti-radang:

Seperti yang kita ketahui bahawa kebanyakan jenis jerawat di leher bersifat radang dan menyebabkan gatal pada kulit sensitif. Dengan menggunakan produk anti-radang seperti lidah buaya dan produk botani yang menenangkan dapat membantu radang jerawat.

2) Bilakah anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk jerawat leher?

Sekiranya anda mengalami jerawat leher dan anda fikir keadaannya bertambah buruk, maka untuk menghentikannya, anda harus berjumpa doktor, pakar dermatologi, atau doktor secepat mungkin. Dan maklumkan kepada mereka mengenai jerawat anda.

3) Apa maksud jerawat pada kulit anda?

Jerawat pada kulit adalah keadaan biasa pada semua remaja dan dewasa muda. Di Amerika, hampir 40 hingga 50 juta orang menderita jerawat kulit. Jerawat kulit berlaku kerana liang pori yang terbuka pada kulit kita. Setelah berpeluh dan bersenam, kulit kita mengeluarkan minyak dan bakteria berlaku pada kulit. Sekiranya kita tidak mencuci muka, bakteria dan minyak ini, dan debu tersumbat di liang terbuka. Pori-pori yang tersumbat menyebabkan pecah dan lebam putih, merah jambu, atau merah. Dan menggunakan produk solek, pelindung matahari, pelembap, dan produk rambut yang berlebihan menyumbat liang dan menyebabkan jerawat pada kulit.

4) Apa yang menyebabkan jerawat pada garis rahang dan leher?

Benjolan jerawat yang berkembang di garis rahang dan leher anda adalah akibat ketidakseimbangan hormon dan perubahan gaya hidup. Kulit pecah di wilayah ini sering disebabkan oleh organ-organ minyak kulit anda yang berlebihan dengan tindak balas hormon, yang boleh ditimbulkan oleh pemboleh ubah seperti tekanan, makan banyak gula atau tenusu, atau makanan segera.

5) Bagaimana cara menghilangkan jerawat dengan pantas?

Berikut adalah cara menghilangkan jerawat dengan cepat:

• Jauhkan tangan anda dari muka! • Tapak dengan teliti ketika datang ke rumah "ubat." • Sapukan kompres suam. • Gunakan rawatan jerawat. • Cuci muka dengan kerap. • Cuba produk dengan asid salisilat. • Perhatikan solek anda. • Ubah diet anda • Ubat jika perlu • Gunakan terapi cahaya untuk mengatasi jerawat. • Dalam keadaan cubitan, ambil pukulan kortison.

6) Adakah kopi tidak baik untuk jerawat?

Kopi tidak menyebabkan keradangan pada kulit, namun meminumnya dengan banyak, terutama espresso yang disusun dengan susu dan gula, boleh memperburuk keradangan kulit anda. Sekiranya anda benar-benar tertekan bahawa espresso membuat anda putus asa, tidak ada alasan yang kuat untuk berhenti.

7) Bagaimana cara mencegah jerawat garis rambut?

Berikut adalah cara untuk mencegah jerawat garis rambut:

  1. Tahan dari menyentuh jerawat sebanyak mungkin.
  2. Basuh kulit dengan lembut di sekitar kawasan tersebut.
  3. Jangan gunakan produk muka berminyak atau produk penjagaan rambut.
  4. Anda boleh menggunakan krim muka, losyen, atau pelembap anti jerawat, tetapi menggunakannya dengan berhati-hati.
  5. Tahan daripada memakai penutup kepala yang berat atau ketat yang boleh menyebabkan gatal atau menjengkelkan jerawat anda lebih banyak.

8) Senaman mana yang terbaik untuk jerawat?

Perkara utama adalah memilih jenis permainan atau senaman yang anda benar-benar bersenang-senang lakukan! Terutama yang diresepkan untuk kulit yang cacat dan cenderung keluar dari kulit adalah permainan intensiti tinggi seperti berlari, meluncur, berenang, atau berbasikal - dan latihan yang jelas luas di udara luar.

9) Minuman apa yang baik untuk kulit bebas jerawat?

Berikut adalah minuman yang boleh anda ambil untuk menyembuhkan jerawat pada kulit:

• Teh spearmint. • Teh hijau dan lemon. • Neem dan madu. • Tembakan Amla dan halia. • Teh serai dan kunyit

10) Produk penjagaan kulit apa yang boleh anda gunakan untuk menyembuhkan jerawat?

Berikut adalah produk penjagaan kulit yang boleh anda gunakan untuk menyembuhkan jerawat:

• Rumusan Kekuatan Ekstra Skincare Alpha Beta Peel • Masker Clay La Roche-Posay Effaclar untuk Kulit Berminyak, $ 20 • Cetaphil Dermacontrol Foam Wash, $ 9 • Pelembap Antioksidan LovelySkin Luxe Mattifying, $ 60 • Penyelesaian Harian Pembersihan Kulit Pokok Teh Pokok The Body Shop, $ 22 • Clinique Masker dan Scrub Arang Pembersih Blok Kota, $ 28 • Pencucian Jerawat Tanpa Minyak Neutrogena, $ 7 • Pembersih Ais Bioré Blemish Fighting, $ 4 • Pembersih Wajah Pembersih Wajah Aveeno Clear Complexion, $ 8

:arrow_right: : KESIMPULAN:

Jerawat leher berpunca dari liang pori yang tersumbat. Minyak, bakteria, zarah debu, dan zarah peluh tersumbat di pori-pori kulit dan mengembangkan lebam kecil pada kulit sehingga menimbulkan jerawat. Jerawat adalah dua jenis jerawat yang meradang dan tidak radang. Jerawat yang meradang berupa benjolan menelan dan berisi nanah sementara jerawat yang tidak radang tidak mengandungi nanah. Jerawat leher berlaku kerana ketidakseimbangan hormon dan perubahan gaya hidup. Jerawat tunggal di leher anda boleh berjalan selama dua atau tiga hari atau minggu. Semasa menggunakan ubat untuk kulit yang lebih teruk, mungkin memerlukan minggu atau bulan untuk membersihkan. Anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi atau doktor anda mengenai keadaan ini, kerana mereka mungkin memerlukan rawatan yang lebih menyeluruh atau boleh menjadi perkara lain tanpa keraguan

ARTIKEL BERKAITAN