Had pelunasan negatif,

Definisi had pelunasan Negatif:

  1. Had pelunasan negatif adalah peruntukan dalam bon tertentu atau kontrak pinjaman lain yang menghadkan jumlah pelunasan negatif yang boleh berlaku. Pinjaman dilunaskan secara negatif apabila pembayaran dijadualkan dibuat yang kurang daripada caj faedah yang perlu dibayar pada pinjaman pada masa itu. Apabila pembayaran dibuat kurang daripada caj faedah yang perlu dibayar, faedah tertunda dibuat dan ditambahkan ke baki pokok pinjaman, sehingga menyebabkan pelunasan negatif. Had pelunasan negatif menyatakan bahawa baki pokok pinjaman tidak boleh melebihi jumlah yang ditentukan sebelumnya, biasanya ditetapkan sebagai peratusan baki pinjaman asal. Had tersebut menghalang peminjam daripada masuk ke dalam situasi di mana mereka tidak dapat membayar balik pinjaman dan terpaksa gagal atau mengisytiharkan muflis - dan juga melindungi pemberi pinjaman daripada risiko ingkar.

  2. Jenis pinjaman tertentu mengandungi peruntukan ini di mana jumlah pelunasan negatif adalah terhad. Ini bermaksud baki pokok pinjaman tidak akan meningkat sekiranya peminjam membuat pembayaran yang kurang daripada caj faedah yang perlu dibayar. Had ini mensyaratkan bahawa baki pokok pinjaman tidak boleh melebihi jumlah yang dinyatakan. Jumlah ini biasanya ditentukan sebagai peratusan dari baki pinjaman yang asal.

  3. Pelunasan negatif berlaku apabila pembayaran bulanan pinjaman tidak mencukupi untuk membayar faedah yang timbul dari prinsipal. Perbelanjaan faedah tambahan ditambahkan ke baki pinjaman. Peningkatan baki pinjaman menyebabkan perbelanjaan faedah yang lebih tinggi dan baki pinjaman yang meningkat. Oleh itu, istilah "pelunasan negatif" kerana pembayaran tidak mencukupi untuk melunaskan baki pinjaman. Dalam kes gadai janji yang dilunaskan secara negatif, pemilik rumah, pada hakikatnya, meminjam lebih banyak wang setiap bulan untuk menutup faedah pinjaman, misalnya pembayaran bulanan dengan pembayaran faedah sahaja. Sehingga pinjaman mula dilunaskan, tidak ada bahagian utama dari pembayaran bulanan. Keadaan ini dapat membantu aliran tunai semasa, tetapi sebenarnya tidak membantu melunaskan baki gadai janji.

Makna had pelunasan Negatif & Definisi had pelunasan negatif