Rangkaian

Asas Rangkaian

Berkongsi Data di mana sahaja, bila-bila masa

Ketika PC pertama kali muncul dalam perniagaan, program perisian dirancang untuk satu pengguna. Terdapat beberapa kelebihan yang jelas untuk menyambungkan PC, dan teknologinya tidak mencukupi untuk melakukannya. Ketika komputer tersebar di seluruh perniagaan, pembangun mula menawarkan perisian kompleks yang dirancang untuk pelbagai pengguna. Banyak organisasi pemindahan maklumat elektronik antara komputer menjadi tumpuan utama industri komputer. Komputer dur menjadi tumpuan utama industri komputer. Selama dekad yang lalu, teknologi rangkaian telah menjadi kawasan pertumbuhan yang paling meletup di seluruh industri komputer. Permintaan untuk rangkaian berkapasiti tinggi yang lebih besar dan lebih cepat meningkat ketika perniagaan telah menyadari nilai jaringan sistem komputer mereka. Rangkaian terdapat dalam pelbagai jenis. Ketika kebanyakan orang memikirkan rangkaian, mereka membayangkan beberapa komputer dalam satu lokasi berkongsi dokumen dan peranti seperti pencetak. Tetapi rangkaian boleh merangkumi semua komputer dan peranti di departemen, bangunan, atau beberapa bangunan yang tersebar di wilayah geografi yang luas, seperti kota atau bahkan negara. Dengan menghubungkan banyak rangkaian individu ke dalam rangkaian tunggal yang besar, orang-orang di seluruh dunia dapat berkongsi maklumat di seberang lorong antara satu sama lain. Maklumat yang mereka kongsi boleh lebih daripada sekadar dokumen teks. Banyak rangkaian membawa lalu lintas suara, audio, dan video, memungkinkan persidangan video dan jenis kolaborasi yang tidak mungkin dilakukan beberapa tahun yang lalu. Internet adalah contoh satu rangkaian tersebut dan mungkin merupakan rangkaian tunggal terbesar yang ada sekarang.

Kegunaan Rangkaian

Jaringan adalah sekumpulan teknologi termasuk perkakasan, perisian, dan media yang dapat digunakan untuk menghubungkan komputer bersama-sama, memungkinkan mereka berkomunikasi, bertukar maklumat, bertukar maklumat, dan berbagi sumber daya dalam waktu nyata. Anda harus memikirkan rangkaian sebagai kumpulan teknologi. Hampir semua rangkaian memerlukan perkakasan, perisian, dan media seperti wayar untuk menghubungkan sistem komputer bersama-sama. Rangkaian membolehkan banyak pengguna mengakses data dan program yang dikongsi hampir seketika. Apabila data dan program disimpan di rangkaian dan dikongsi, pengguna individu dapat mengurangkan keperluan program pada komputer mereka sendiri. Rangkaian membuka cara baru untuk berkomunikasi, seperti e-mel dan pesanan segera. Dengan membenarkan pengguna berkongsi sumber perkakasan yang mahal seperti pencetak, rangkaian mengurangkan kos menjalankan organisasi.

Akses Serentak

Ada saat-saat di mana-mana perniagaan apabila beberapa pekerja mungkin perlu menggunakan data yang sama pada masa yang sama. Contoh yang baik adalah laporan penjualan suku tahunan syarikat, yang perlu dilihat dan dikemas kini oleh beberapa pengurus. Tanpa rangkaian yang membolehkan pekerja berkongsi fail, pekerja mesti menyimpan salinan data yang tersendiri yang disimpan pada cakera yang berbeza oleh setiap pekerja yang mengakses data tersebut. Apabila data diubah pada satu komputer, data di komputer lain menjadi ketinggalan zaman. Menjadi sukar untuk menentukan salinan data yang paling terkini. Syarikat boleh menyelesaikan masalah ini dengan menyimpan data yang biasa digunakan di lokasi pusat, biasanya pada pelayan rangkaian (juga disebut pelayan). Pelayan rangkaian adalah komputer pusat dengan peranti penyimpanan besar dan sumber lain yang dapat dikongsi oleh semua pengguna. Anda belajar mengenai jenis komputer yang dapat berfungsi sebagai pelayan rangkaian. Sekiranya pelayan menyimpan fail data untuk diakses oleh pengguna, biasanya disebut pelayan fail. Perniagaan boleh menyimpan salinan signal dari fail data di pelayan yang dapat diakses oleh pekerja kapan pun mereka mahu. Kemudian, jika satu pengguna membuat perubahan pada file, pengguna lain akan melihat perubahan tersebut ketika mereka menggunakan file tersebut, dan tidak ada yang perlu mengetahui siapa yang memiliki salinan data terbaru. Perisian lanjutan diperlukan untuk membolehkan akses serentak ke fail yang sama. Selain menggunakan banyak fail data yang sama, kebanyakan pekerja pejabat juga menggunakan program yang sama. Dalam persekitaran di mana PC tidak disambungkan, salinan terpisah setiap program mesti dipasang di setiap komputer. Penyediaan ini boleh mahal kerana dua sebab. Pertama, perisian boleh menjadi mahal, terutamanya apabila anda mesti membeli puluhan atau ratusan salinan. Kedua, memasang dan mengkonfigurasi program di banyak komputer yang berbeza memerlukan banyak waktu dan tenaga, dan menjaga banyak pemasangan program yang berasingan adalah perbelanjaan yang berterusan. Terdapat dua penyelesaian asas untuk masalah ini.

Lesen Tapak.

Salah satu penyelesaian untuk masalah ini adalah dengan membeli lesen laman web untuk aplikasi. Di bawah lesen laman web, perniagaan membeli satu salinan (atau beberapa salinan) aplikasi dan kemudian membayar pembangun untuk mendapatkan lesen untuk menyalin aplikasi ke sejumlah komputer yang ditentukan. Di bawah lesen laman web, setiap pengguna memiliki salinan lengkap program individu yang berjalan di PCnya, tetapi perniagaan pada umumnya membayar lebih sedikit wang daripada dengan membeli salinan lengkap perisian untuk setiap pengguna.

Versi Rangkaian.

Penyelesaian lain adalah menghubungkan komputer pengguna ke pelayan rangkaian pusat dan membolehkan pengguna berkongsi versi rangkaian program. Dalam versi rangkaian, hanya satu salinan aplikasi yang disimpan di pelayan, dengan jumlah minimum file pendukung yang disalin ke setiap PC pengguna. Apabila pekerja perlu menggunakan program, mereka memasukkannya dari pelayan ke dalam RAM komputer desktop mereka sendiri. Terdapat pertukaran dengan meletakkan aplikasi di pelayan yang terletak di pusat. Di beberapa rangkaian, dan dengan jenis program tertentu, komputer pengguna menangani semua tugas pemprosesan yang diperlukan oleh aplikasi, bahkan melalui file inti aplikasi disimpan di jaringan. Dalam kes lain, pelayan rangkaian juga menangani beberapa atau semua tugas pemprosesan.

Peranti Perisian Berkongsi

Keupayaan untuk berkongsi peranti periferal (terutama yang mahal seperti pencetak laser dengan jumlah tinggi, yang boleh menelan belanja ribuan dolar) adalah salah satu sebab terbaik bagi perniagaan kecil untuk menubuhkan rangkaian. Walaupun pencetak lebih berpatutan daripada beberapa tahun yang lalu, masih terlalu mahal untuk menyediakan pencetak peribadi kepada setiap pekerja. Selain daripada kos membeli banyak pencetak, kontrak penyelenggaraan dan bekalan meningkatkan jumlah kos pemilikan. Apabila beberapa orang dapat berkongsi pencetak di rangkaian, pencetakan menjadi lebih murah dan lebih mudah diuruskan. Terdapat dua cara biasa untuk berkongsi pencetak. Pencetak dapat menyambung terus ke rangkaian atau dapat disambungkan ke pelayan cetak, yang merupakan komputer yang menguruskan satu atau lebih pencetak. Bagaimanapun, pengguna di PC desktop dapat menyerahkan dokumen di seluruh rangkaian ke pencetak. ## Komunikasi Peribadi Salah satu aplikasi komunikasi data yang paling luas adalah mel elektronik (e-mel), pelayan untuk pertukaran mesej bertulis (dan, semakin, mesej suara dan video) melalui rangkaian.

  1. Pengirim menyusun e-mel dan menghantarnya.
  2. ** Mesej disimpan di pelayan. **
  3. Pelayan memberi amaran kepada penerima bahawa ada mesej .
  4. Apabila penerima bersedia membaca mesej, komputer penerima mengambilnya dari pelayan. Selain e-mel, penyebaran teknologi rangkaian menambah populariti telekonferensi. Teleconference adalah segala jenis komunikasi multiway yang dilakukan dalam masa nyata menggunakan rangkaian dan peralatan telekomunikasi atau komputer. Dalam telekonferensi, isyarat audio dan video bergerak melintasi rangkaian kawasan tempatan melalui penggunaan kabel dan suis atau melintasi sambungan Internet rangkaian ke laman web terpencil yang terdapat di seluruh dunia. Subkategori telekonferens merangkumi. Persidangan video.

Persidangan video.

membolehkan komunikasi masa nyata dari jarak jauh dengan membolehkan orang di dua atau lebih laman web berkomunikasi antara satu sama lain dengan melihat gambar video orang di laman web lain. Setiap laman web mempunyai satu atau lebih kamera, mikrofon, pembesar suara, dan monitor, serta CODEC (pemampat / penyahmampatan), yang memproses audio dan video. Ini bertujuan untuk mewujudkan perasaan seseorang di laman web yang jauh kelihatan berada di ruangan yang sama, kesan yang disebut kehadiran maya.

Persidangan audio.

Persidangan audio menyediakan pautan audio yang serupa dengan telefon konvensional, berharap ia menawarkan audio berkualiti tinggi dan membolehkan lebih daripada dua laman web dihubungkan bersama. Dengan menggunakan unit audio bebas tangan dengan mikrofon sensitif dan perisian pembatalan gema yang canggih, persidangan audio membolehkan komunikasi antara kumpulan peserta.

Persidangan data.

Persidangan data membolehkan peserta di dua atau lebih laman web mempunyai ruang kerja bersama di desktop komputer mereka. Mereka mungkin adalah "papan putih" bersama di mana mereka dapat menggambar, menulis, atau mengimport dan memanipulasi gambar secara kolaboratif dalam waktu nyata. Atau mungkin "perkongsian aplikasi", di mana sekeping perisian dapat dijalankan dan dikendalikan oleh kedua pengguna. Persidangan data sering digunakan bersama-sama dengan persidangan video atau audio dan boleh berguna apabila pengguna di laman web yang berbeza ingin bekerjasama dalam dokumen.

Sandaran Data Lebih Mudah

Dalam perniagaan, data sangat berharga, jadi penting bagi pekerja untuk menyandarkan data mereka. Salah satu cara untuk memastikan bahawa data disandarkan adalah dengan menyimpannya pada peranti storan bersama yang dapat diakses oleh pekerja melalui rangkaian. Selalunya pengurus rangkaian membuat sandaran data pada peranti storan bersama. Pengurus juga boleh menggunakan perisian khas untuk membuat sandaran fail yang disimpan di cakera keras pekerja dari lokasi pusat. Dengan kaedah ini, fail tidak perlu disalin ke pelayan sebelum dapat dicadangkan.

Jenis Rangkaian

Sekiranya anda ingin memahami pelbagai jenis rangkaian dan bagaimana ia beroperasi, anda perlu mengetahui bagaimana rangkaian disusun. Terdapat dua jenis rangkaian utama:

  1. Rangkaian kawasan tempatan (LAN)

  2. Rangkaian kawasan luas (WAN)

Rangkaian kawasan tempatan.

Rangkaian kawasan setempat (LAN) adalah sistem komunikasi data yang terdiri daripada beberapa peranti seperti komputer dan pencetak. Rangkaian jenis ini mengandungi komputer yang relatif berdekatan satu sama lain dan secara fizikal disambungkan menggunakan kabel, pautan inframerah, atau media tanpa wayar. LAN boleh terdiri daripada hanya dua atau tiga PC yang dihubungkan bersama untuk berkongsi sumber, atau boleh merangkumi ratusan komputer dari pelbagai jenis. Sebarang rangkaian yang wujud dalam satu bangunan, atau sekumpulan bangunan bersebelahan, dianggap sebagai LAN. LAN bukan sistem yang menghubungkan ke persekitaran awam (seperti Internet) menggunakan talian telefon atau data. Selalunya berguna untuk menyambungkan LAN yang terpisah sehingga mereka dapat berkomunikasi dan bertukar data. Di sebuah syarikat besar, misalnya, dua jabatan yang terletak di tingkat yang sama sebuah bangunan mungkin mempunyai LAN tersendiri, tetapi jika jabatan tersebut perlu berkongsi data, mereka dapat membuat hubungan antara kedua-dua LAN tersebut.

Rangkaian Kawasan Lebar

Biasanya, rangkaian kawasan luas (WAN) adalah dua atau lebih LAN yang dihubungkan bersama secara amnya melintasi kawasan geografi yang luas. Sebagai contoh, syarikat mungkin mempunyai ibu pejabat korporat dan kilang pembuatannya di satu bandar dan pejabat pemasarannya di bandar lain. Setiap laman web memerlukan sumber, data, dan program secara tempatan, tetapi juga perlu berkongsi data dengan laman web lain. Untuk mencapai prestasi komunikasi data ini, syarikat dapat melampirkan peranti yang menghubungkan melalui kemudahan awam untuk membuat WAN: (Namun, perhatikan bahawa WAN tidak perlu memasukkan sistem LAN. Sebagai contoh, dua komputer kerangka utama yang jauh dapat berkomunikasi melalui WAN, walaupun kedua-duanya bukan merupakan sebahagian daripada rangkaian kawasan setempat.) LAN terpencil ini dihubungkan melalui rangkaian telekomunikasi (syarikat telefon) atau melalui internet melalui internet melalui penyedia perkhidmatan internet (ISP) yang berkontrak dengan rangkaian telekomunikasi untuk mendapat akses ke tulang belakang internet.

Rangkaian Hibrid

Di antara struktur LAN dan WAN, anda akan menemui rangkaian hibrid seperti rangkaian kawasan kampus (CAN) dan rangkaian kawasan metropolitan (MAN). Sebagai tambahan, bentuk baru dari jenis rangkaian muncul yang disebut rangkaian kawasan rumah (HAN). Keperluan untuk mengakses laman web korporat telah membuat dua klasifikasi yang dikenali sebagai intranet dan extranet. Bahagian berikut memperkenalkan rangkaian ini.

Rangkaian Kawasan Kampus

Rangkaian kawasan kampus (CAN) mengikuti prinsip yang sama dengan rangkaian kawasan tempatan, hanya pada skala yang lebih besar dan lebih pelbagai. Dengan CAN, pejabat dan organisasi kampus yang berbeza dapat dihubungkan bersama. ### Contohnya , di universiti biasa, tetapan, pejabat bursar mungkin dihubungkan ke pejabat daftar. Dengan cara ini, setelah pelajar membayar yuran pengajiannya kepada bursar, maklumat ini dihantar ke sistem daftar sehingga pelajar dapat mendaftar untuk mengikuti kelas. Beberapa jabatan atau organisasi universiti mungkin dihubungkan dengan CAN walaupun mereka sudah mempunyai LAN yang terpisah.

Rangkaian Kawasan Metropolitan

Rangkaian kawasan metropolitan (MAN) adalah rangkaian berskala besar yang menghubungkan pelbagai LAN korporat bersama-sama. LELAKI biasanya tidak dimiliki oleh satu organisasi; alat dan peralatan komunikasi mereka biasanya dikendalikan oleh kumpulan atau penyedia rangkaian tunggal yang menjual perkhidmatan rangkaiannya kepada pelanggan korporat. MAN juga dapat menyediakan sambungan bersama ke rangkaian lain menggunakan pautan WAN. Hubungan antara LAN, MAN, dan WAN. ## Rangkaian Kawasan Rumah. Jaringan kawasan Rumah (HAN) adalah rangkaian yang terdapat di dalam rumah pengguna yang menghubungkan peranti digital seseorang, dari beberapa komputer dan peranti periferalnya, seperti pencetak, ke telefon, VCR, DVD, televisyen, permainan video, sistem keselamatan rumah , Peralatan "pintar", mesin faks, dan peranti digital lain yang disambungkan ke dalam rangkaian.

Intranet dan Extranet

Sebilangan besar teknologi yang terdapat di internet juga tersedia untuk penggunaan rangkaian swasta. Versi dalaman internet syarikat dipanggil intranet. Semasa anda belajar, intranet menggunakan perisian pelayan web yang sama yang memberi akses kepada orang ramai ke laman web melalui internet. Perbezaan utama adalah bahawa intranet biasanya menghadkan akses kepada pekerja dan kontraktor terpilih yang menjalankan perniagaan dengan syarikat tersebut. Halaman web menjadi sangat popular dan, menggunakan perisian bersepadu, banyak sistem operasi menawarkan perisian pelayan web yang lengkap atau sekurang-kurangnya pelayan web peribadi. Ini memberi pengguna kemampuan untuk membuat laman web di komputer tempatan mereka yang dapat dilihat oleh anggota lain dari rangkaian yang sama. Sama seperti di internet, pengguna boleh membenarkan orang lain (sekali lagi, biasanya pekerja) untuk melayari laman web mereka dan memuat naik atau memuat turun fail, klip video, klip audio, dan laman web lain dan untuk memuat naik atau memuat turun fail, klip video, klip audio , dan media lain seperti itu. Pengguna juga dapat mengatur kawalan dan membatasi siapa yang dapat mengakses laman web. Extranet menjadi kaedah yang popular bagi pekerja untuk bertukar maklumat menggunakan laman web syarikat atau e-mel semasa dalam perjalanan atau bekerja dari rumah. Ekstranet adalah laman web syarikat internet yang boleh diakses sebahagiannya untuk pengguna yang dibenarkan secara fizikal yang berada di luar organisasi. Walaupun intranet berada sepenuhnya di dalam rangkaian internet syarikat dan hanya dapat diakses oleh orang yang menjadi anggota syarikat atau organisasi yang sama, extranet menyediakan pelbagai tahap kebolehcapaian kepada orang luar. Anda boleh mengakses extranet hanya jika anda mempunyai nama pengguna dan kata laluan yang sah, dan identiti anda menentukan bahagian extranet mana yang dapat anda lihat.

Bagaimana Rangkaian Disusun

Rangkaian boleh dikategorikan berdasarkan peranan yang dimainkan oleh pelayan dan PC dari segi interaksi hierarki dan keselamatan. Sebilangan rangkaian menggunakan pelayan (rangkaian berasaskan pelayan) dan ada yang tidak (rangkaian peer-to-peer). Istilah-istilah ini ditentukan secara terperinci di bahagian berikut.

Rangkaian Berasaskan Pelayan

Untuk memahami rangkaian berasaskan pelayan, penting untuk mengetahui maksud istilah simpul dalam rangkaian. Node adalah lokasi pemprosesan yang boleh berupa PC atau beberapa peranti lain seperti pencetak rangkaian. Biasanya, rangkaian berasaskan pelayan merangkumi banyak nod dan satu atau lebih pelayan, yang mengawal akses pengguna ke sumber rangkaian.

Rangkaian Pelayan Pelanggan

Salah satu jenis rangkaian berasaskan pelayan yang popular adalah rangkaian klien / pelayan, di mana komputer individu berkongsi beban kerja pemprosesan dan penyimpanan dengan pelayan pusat. Penyusunan ini memerlukan perisian khas untuk node dan pelayan. Namun, ia tidak memerlukan jenis rangkaian tertentu. Perisian klien / pelayan dapat digunakan pada LAN atau WAN, dan program klien / pelayan isyarat dapat digunakan pada LAN di mana semua perisian lain didasarkan pada sistem pelayan fail yang mudah.

Rangkaian Peer to Peer

Dalam rangkaian peer-to-peer (disingkat sebagai "P2PN" dan kadang-kadang disebut kumpulan kerja), semua node di rangkaian mempunyai hubungan yang sama dengan yang lain, dan semuanya mempunyai jenis perisian yang serupa yang menyokong perkongsian sumber. Dalam sumber di semua nod lain. Sekiranya mereka disiapkan dengan betul, banyak sistem operasi multi-pengguna memberi pengguna akses ke fail pada cakera keras dan ke pencetak yang terpasang pada komputer lain dalam rangkaian.